|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza świeczka, pierwszy kroczek NO BO PRZECIEŻ MAM JUŻ ROCZEK ! III-IV 2010
Cytat:
jeszcze większe, bo udało Ci się obronić przy dziecku fajne uczucie nie???jeju pamiętam do dziś swoje pytania na obronie brrr![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
i na moim schemacie z hippa jest że 1X zupka plus 1X danie warzywno mięsne lub warzywno rybne 1-2 razy i myślałąm,że to do tej ryby się odnosi że 2 razy max w tyg - bo tego akurat się trzymam, ale mięso jest codziennieWczoraj byliśmy u teściów wieczorem - teść mnie upił szampanem, wypiliśmy we 2 całego szampana i pół wina czerwonego zagryzając oliwkami i fetą A teściowa mi dała 500 zł na sukienkę i perfumy Mały wczoraj jak przespał te 3 godziny w dzień, tak poszedł spać o 23ej!!! usypiałam go 3 godziny na zmianę z tż...i cały ten czas musiałam go głaskać po głowce i nosku, a w drugą ręą musiałam go za łapkę trzymać...w końcu zasnął a ja razem z nim w ubraniu...wstałam o 5ej - matko w takim stanie to się jeszcze nie widziałam makijaż roztarty na całej twarzy, włosy poplątane, rajstopy przedziurawione - nie wiem w jaki sposób już się doprowadziłam do normalności, bo na 8.00 do pracy tylko ten mini kac no nic uciekam. nie piszcie za dużo![]() Ferou - głos oddany
|
|
#392 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza świeczka, pierwszy kroczek NO BO PRZECIEŻ MAM JUŻ ROCZEK ! III-IV 2010
Taki czarny żarcik Aaaaa w kwestii spotkania - ja bardzo chętnie w dowolny bliski weekend - tylko się odzarazujcie, bo jak do tej pory, jakieś plagi na Was spadają
|
#393 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien Dobry.
U nas mloda obudzila sie przed 1 zwarta i gotowa do zabawy, musialam jej w koncu w wpoldo drugiej mleko zrobic i przy butli usnela i spala do teraz.
|
|
#394 |
|
Zakorzenienie
|
Sara - serdeczne gratulacje Pani Magister
Jak sobie pomyślę, że ja zrobiłam mgr jakieś 7 lat temu, to czuję się stara - a wydaje się, że to przed chwilą było.A moje dziecko nie obudziło się w nocy ani razu
|
#395 |
|
Zakorzenienie
|
megi pozazdroscic
i ja rowniez gratuluje SARA! zapomnialam wczoraj napisac super!
|
|
#396 |
|
Zakorzenienie
|
Jakoś tak na raty czytam, i na koniec jak mam coś odpisać to zapomnę.
Sara Gratulacje Ja 3 lata temu mgr robilam tylko że kolejny fakultet tak mi tęskno za studenckim życiem już tak sobie myślalam czy jeszcze na jakiś kierunek nie iść.madziwnia z tymi ciuszkami to co nieco zostawię, tych najmniejszych nie mam, ale te od 4mc to są. jak będę po sąsiedzku to przywiozę
|
|
#397 |
|
Zakorzenienie
|
MadziWina - smutne to co napisałaś. Tzn chodzi mi o te warunki w jakich oni muszą żyć bo same narodziny nowego dziecka to chyba szczęśliwy moment tym bardziej że oni świadomie chcieli następne dziecko.
Ja też niestety ta malutkie powydawałam dla koleżanki która urodziła ale muszę jeszcze popatrzyć bo jest część które podostawałam i odrzuciłam bo mi się nie podobały (takie w starym stylu). Więc posprawdzam. Dla tych które uważają ze ich dzieci ważą mało- Moja w dniu wczorajszym była ważona przed szczepieniem waga 8,1 kg. I wszyscy lekarze twierdzą że jest OK. Cigi - moja też je codziennie mięsko albo w zupce albo w jakimś daniu.
|
#398 |
|
Zakorzenienie
|
jak milo bylo ponosic 8 kg ;D
teraz juz rece bola nawet podczas zabawy jak musze ja podtrzymywac zeby ząbkow sobie nie wybila .
|
|
#399 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie
![]() Ja pierwsze słyszę o tym mięsku dwa razy w tygodniu. Dziecko powinno w tym wieku dostawać codziennie mięsko, a dwa razy w tygodniu rybkę. Nawet mówi się że takie dziecko powinno już jeść zupkę i drugie danie ![]() A czy któraś z Was daje dziecku więcej niż 240ml mleka?? Bo mój to by zjadł więcej ale nawet w butelce się nie zmieści
|
#400 |
|
Zakorzenienie
|
moja tez zjada 240 , czasami wiecej wody jej doleje z 20 ml to wychodzi automatycznie wiecej mleka . Ja juz zakupilam jak mloda mala byla i widzialam jak wcina ta duza butelke TT , 300 pare ml sie tam miesci.:P
|
|
#401 |
|
Zakorzenienie
|
Witam!!!
Ja od rana na nogach bo dzis mamy ksiedza po kolędzie, a z naszego taki zartowniś i ostatnio jak zadzwonił do nas to gadał ze mną i gadał juz po 21 dziecko chciało isc spac i mu mówie " Dobrze proboszczu proboszcz sie juz nie naciąga na telefon..." a on z usmiechem " oj tam przeciez po koledzie chodze". ![]() jakby to inny powiedział źle bym to odebrała.. ale on ma taki sposób żartowania.. Dziekuję dziewczyny.. będe wdzieczna za każdy ciuszek własnie nawet taki " staromodny".. P0P tez takie miałam nawet kilka sztuk... no i sara GRATUALCJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !
|
|
#402 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
boshhh ja marzę o tarasie
![]() Cytat:
ja takie zakwasy miałam po Sylwestrze jak po aerobicu ![]() Cytat:
Cytat:
Super zdjęcia z koteczkiem ,po zdjęciach w życiu bym nie powiedziała,że Oliwka waży tylko 8kg ale co się dziwić jak jedzonko jej tak nie wchodzi.Cytat:
Ferrou można dzwonić po straż??u nas ciągle z wentylacji zalatuje jak palą jakieś świństwa,tż kupił elektryczny wiatrak ale kazali nam to zdemontować. głosik poszedł. Ale dostałąś piekny prezent ![]() Sara gratulacje!!! ![]() Gmyrelka Daniel je 210 pomyślałam,że mało i dałam mu 240,zjadł ale mu się później ulewało,więc wróciłam do 210,rano i wieczorem tylko pije mleczko, |
||||
|
|
|
#403 |
|
Zakorzenienie
|
tylkooliwka jestem jak najbardziej ZA!
|
|
#404 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a miesko tez prawie codziennie mało w którym daniu nie ma mieska.. a miesko to podstawa w diecie dziecka i tez uważam że za mało podajesz cigi. musiałąs źle schetam doczytać. dlatego aj sie schemató nie trzymam intuicja a schemat tylko zeby np. nie wprowadzic pomaranczy w 4 msc.
|
|
|
#405 |
|
Zakorzenienie
|
Ileż Wasze dzieci jedzą!! 300 - to moja na 2 razy zje. A i to nie jest łatwe.
Ja to tęsknię z tymi pierwszymi kupkami. Bo teraz to nie wiem co ona je ale jej kupy są takie śmierdzące. Te pierwsze tak nie śmierdziały. A Darusia tak mi się przypomniało. JA jak wczoraj byłam u lekarza to spytałam się czy będą jakieś problemy z wypisaniem mi recepty na mleko dla małej (wg. tego co napisałaś jak skończy rok to potrzebne jest badanie u alergologa). Powiedziała mi że nie i bez problemu wypisała na 10 szt. Powiedziała ze jak dziecko jest od początku to nie ma z tym problemu inaczej by było jakby teraz dopiero wyszła skaza. To wtedy tak ale i to nie zawsze bo to wszystko jest indywidualne.
|
#406 |
|
Zakorzenienie
|
Pop a w mojej przychodnii mi powiedziala babka zebym sie skonsultowala ze swoim tzn Olinka lekarzem( bo byla wtedy na urlopie) bo one nie moga wypisywac recepty po roku bez konsultacji alergologicznej.....i ze musze miec kartke od alergologa ze stwierdzeniem skazy. ;/
|
|
#407 |
|
Zakorzenienie
|
P0P moja cyckowa ale np. jak jestem w szkole albo gdzies jade to pdają jej max 180ml i nie wazne że zjadłaby wiecej..
|
|
#408 |
|
Zakorzenienie
|
tylkooliwka ja tez juz tak malej wprowadzilam mleko chyba od jakiegos miesiaca, moze troche dluzej zeje 2 razy na dzien mleko, rano i po kąpieli.
|
|
#409 |
|
Zakorzenienie
|
A i jeszcze: jak fajnie było przewijać takie maleństwo. Szybko i bez problemów. Teraz to jest masakra. nie dość że to się kręci we wszystkie strony, rozebrać się nie da, ubrać się nie da, ucieka z gołym brudnym tyłkiem. A najlepiej jak jeszcze wybrudzi wszystko i siebie w tym kupsku.
---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- U mnie to tylko w nocy zjada mox 220ml na raz. Ale więcej to by nie zjadła. A w dzień to tak około 180ml (x2) ale to jet czasami na siłę bo na koniec dokarmiam łyżeczką. spróbujcie tak 100ml mleka podać łyżeczką. Masakra jakaś ale ja i tak się cieszę że je. Do tego mleka (każdej butelki ) dodaję około 2 łyżeczki jakieś kaszki lub kleiku aby było bardziej treściwie. Próbowałam podawać gęstą kaszkę łyżeczką ale sie krztusiła i wymiotowała (jak miała czym). A jak robicie tą rybę? Bo ja do tej pory to chyba tylko parę razy dałam jej słoiczek w której składzie była ryba.
|
#410 |
|
Wtajemniczenie
|
P0P ja mam pomysł na to jak możesz znowu łatwo i pachnące kupki przebierać
![]() A rybę to daję ze słoika, albo kupuję dzwonka łososia i na grilu elektrycznym smażę - pychotka!! ![]() Wymyśliłaś co z pracą?? Marci je dwa razy mleko rano i wieczorem. Na drugie śniadanie kaszkę ale teraz zacznę Mu dawać kanapkę lub jajecznicę. Później obiad, deserek, w międzyczasie od nas podjada, chrupki, biszkopty itp itd ![]() Jak Wy mało płacicie za tv!! Ja mam w Aster i za internet i tv płaciły prawie 150 zł ...
|
#411 |
|
Rozeznanie
|
hejka
no faktycznie macie racje z tym miesem, zle zrozumialam; tepak ze mnie... Luknelam pare razy i sie nie zaglebialam. Faktycznie chyba o rybe chodzi; Tez sie na poczatku dziwilam, ze tak rzadko, ale... Z tym, ze ja nie sadze wcale, zeby trzeba bylo codziennie podawac, no ale ze 4, 5 razy to moze tak;Dzis bedzie miala wiec rybke (pieczona dla nas) Z tym, ze ja jej pozniej troche zaczelam wprowadzac roznosci, a na poczatku i tak mieska sie malenko daje; moze dlatego to taki chudzielec, choc wyglada dobrze, nie jakos anemicznie; pocieszam sie, ze w Indiach dzieci mieska nie jedza..., Dlatego ja z tymi kaszami kombinowalam, zeby tez jakos zastapic |
|
|
|
#412 |
|
Zakorzenienie
|
mloda zjadla owoce odwrocila glowe i poszla spac...
---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- gmyrelka mysle, ze musisz zobaczyc kiedy konczy ci sie umowa i zrezygnowac i wziac od nowa nizszy pakiet, lub w ogole zrezygnowac i wziac gdzie indziej, bo dopoki masz okres trwania umowy to nie sadze aby sie zgodzil ktokolwiek na zmniejszenie pakietu. A ja tak na prawde sie przyznamze nawet nie wiem co to te Aster u nas czegos takiego nie ma w ogole. ---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- moja mala miecho je codziennie.
|
|
#413 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
P0P czyżbyś tęskniła za maleńkim kwilącym zawiniątkiem ![]() Cytat:
A zamiast miesa kasza co to za zamiana Dlaczego jeszcze nie dajesz stałych pokarmów już powinnaś przyzwyczajać , wydaje mi się że za bardzo kurczowo trzymasz się schematu , większość z nas nie karmi już tak przepisowo , oczywiście każdy robi jak uważa A krzesełko przeciez możesz sama skręcić Cytat:
Cytat:
jak się ma dobrego robota to na pewno się będzie używać często chyba że ktoś nie lubi nic pitrasić Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja nie uważam że mój waży za mało jest co dźwigać 11,5kg Cytat:
Cytat:
![]() Madziwnia ja takich maleńkich też już nie mam ale jeśli mogą być większe to chętnie Ci podeślę |
||||||||
|
|
|
#414 |
|
Zakorzenienie
|
o kurcze mloda usnela bez smoka
az milo.---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- libra tak , np. wrzucasz surowe warzywa, miksujesz je ok 4 sekund, zaklepke w postaci jogurtu czy czego tam kto woli i zalezy do czego miksujesz razem ok 2 sekund czyli tyle co wlaczysz i wylaczysz od razu i zalewasz wrzatkiem z czajnika i do 20 sekud i zupa wychodzi super. Ciasto na pierogi , czy chleb bomba! Jest minus taki ze jednak dosc glosno to chodzi jak mala bedzie spala to nie bede tego uzywac bo obudzilaby sie na bank.
|
|
#415 | |||
|
Zakorzenienie
|
Po kup dzwonek łososia , zrób dla was tyż od razu . przypraw ziołami w folie piekarnik 30 min jakieś 200 stopni , do tego ugotuj ziemniaka i marchewkę np , obierz rybe , zblenderuj a warzywami i tak daj . Ja tak Oli daje , robie też pstrąga dla nas i też jej daje . Mało roboty z tym
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nocka nawet przespana uufff....
|
|
#416 |
|
Zakorzenienie
|
Gmyrelka musisz może zmienić operatora tylko tak jak Darusia mówi jak sie umowa skończy bo tak to są kary za zerwanie.
Ja też nie wiem co to ten Aster , ja za polsat cyfrowy i internet i drugi dekoder z neostradą płącę w sumie 100zł chociaż teraz nie wiem czy nie podniosą . Cigi a nie boisz się że Basia będzie miała anemię jak tak mało mięska je , a w czym to niby ma zaszkodzic jak się codziennie podaje chyba ze na wege chcesz ją przerobić. |
|
|
|
#417 |
|
Zakorzenienie
|
libra mama wygrala kolacje i zestaw srebrnych sztućców za wypelnene ankiety no i wiadomo jak to jest przy okazji pokaz i maz z mloda siedzial a my we 3 jeszcze z ciocia pojechalysmy i stwierdzila ze jesli mi sie podoba to wezmie dla mnie na nowe mieszkanie ( w ratach) jakbym miala kase jeszcze bym kupila sobie garnek , ciasto w 15 min na kuchni gazowej i to jakie extra! az slinka cieknie, no ale nic wezme sobie jak posplacamy wszystko co mamy do splaty to sobie kupie
![]() ---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- ania cos w podobie termomixu, termomix ma wiecej opcji z tego co wiem, sasiadka sprzedaje to cudo.
|
|
#418 |
|
Zakorzenienie
|
A może powinnam tak zrobić: Wrócę do pracy na jakiś czas, w między czasie postaram się o następne dziecko
, jak tylko zaskoczę to pójdę na zwolnienie i potem już po następnym macierzyńskim i zwolnieniach lekarskich zwolnię się albo oni mnie zwolnią . Dobry paln
|
#419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w swoim tez wszystkie ciasta robię .A mój MIko przy robocie usypia ,jak wstawiam jakies ciasto żeby się kręciło jego w fotelik i po chwili on śpi.Pewnie go wycisza ten monotonny dźwięk podejrzewam że zostało mu to po inhalacji tez zawsze usypiał przy inhalatorze |
|
|
|
|
#420 |
|
Zakorzenienie
|
ania ja w pewnym sensie rozumiem, bo jesli wiedza ze nie ma opcji zmiany pracy itp to nie oznacza ze maja nie miec dzieci.
My tez kokosow zadych nie ma, nieraz trzeba bylo pozyczyc ale dajemy rade, Oliwii niczego nie brakuje i nie bedzie brakowalo!. Czasami tak jest ze jest sie w pewnym sensie w jakims slepym zauulku ale to nie znaczy ze ktos ma sie do konca zycia wstrzymywac z dzieckiem. Sytuacja moze sie poprawic i bedzie ok. Co innego jak ktos ma jeden pokoj i 4 dzieci czy 5 i jedna pensja. Nam w 3 jest ciasno w tym jednym pokoju a z 2 dzieci to ja nie jestem sobie w stanie wyobrazic nawet tego. ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- pop ale dzieci sie z powietrza nie biora, trzeba cos z kims ten teges;D;D ! ty tu cos sciemniasz o tym celibacie ![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:57.

jeszcze większe, bo udało Ci się obronić przy dziecku
i na moim schemacie z hippa jest że 1X zupka plus 1X danie warzywno mięsne lub warzywno rybne 1-2 razy i myślałąm,że to do tej ryby się odnosi że 2 razy max w tyg - bo tego akurat się trzymam, ale mięso jest codziennie

Aaaaa w kwestii spotkania - ja bardzo chętnie w dowolny bliski weekend - tylko się odzarazujcie, bo jak do tej pory, jakieś plagi na Was spadają 

Luknelam pare razy i sie nie zaglebialam. Faktycznie chyba o rybe chodzi; Tez sie na poczatku dziwilam, ze tak rzadko, ale... Z tym, ze ja nie sadze wcale, zeby trzeba bylo codziennie podawac, no ale ze 4, 5 razy to moze tak;
; wiec Baska je na fotelu i zupa jej cieknie na kolana