Pierwsza świeczka, pierwszy kroczek NO BO PRZECIEŻ MAM JUŻ ROCZEK ! III-IV 2010r. - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-13, 06:48   #391
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek
Dot.: Pierwsza świeczka, pierwszy kroczek NO BO PRZECIEŻ MAM JUŻ ROCZEK ! III-IV 2010

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
no i ja w końcu się odzywam na nowym wątku

no i muszę się pochwalić- dzisiaj obroniłam pracę magisterską

normalnie taka szczesliwa jestem, bo tak się stresowałam tą obroną, od 3 dni jeśc nie mogłam i spać

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

mam chyba z 20 stron do nadrobienia jeszcze ze starego wątku
gratulacje jeszcze większe, bo udało Ci się obronić przy dziecku fajne uczucie nie???jeju pamiętam do dziś swoje pytania na obronie brrr

Cytat:
Napisane przez yoonka Pokaż wiadomość
brawo brawo!

ktos sie ostatnio pytal ile dzieci waza - dzisiaj sie z mala wazylam - ona 10,6
za to ja ... <cenzura> <uzala sie nad soba jedzac czekolade>
właśnie wczoraj u teściów ważyłam i waży równe 9.5 kg jutro skończy 10 mcy, chyba trochę mało, ale on dłuuuugi jest

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
Dziewczyny długo zastanawiałam sie czy zapytac.. ale co mi zaszkodzi....
bo ja tak nie lubie sie prosić.. ale że to nie dla mnie to pytam:

- mojej mamy młodszy brat l.40 po napatrzeniu się w czerwcu na Michalinkę stwierdził że zrobią 4 podejście na córeczkę a maja 3 synków 12l, 6l i 5l, niestety nie udało sie w marcu ma urodzic 4 synka. szkoda mi ich ale jeszcze bardziej tych dzieci i tego nienarodzonego. bo do tej pory straszna biede klepali a co dopiero teraz przy takim maleństwie. mieszkaja na jednym pokoju z tymi dzieciakami a teraz łóżeczko ma dojśc jeszcze .Szok!!!!
eh szkoda gadac..

stąd moje zapytanie.
jesli któras z Was miałaby niepotrzebne ciuszki chłopięce typu spodnie kutreczka, bluza sweterek itd. nawet takie baaaardzo zurzyte któe nie nadaja sie na sprzedanie albo nawet na oddanie to ja chetnie przygarnę.. cokolwiek.

ja miałam posprzedawac swoje i dzis własnie niedanwo skonczyłam sortować te co sie nadają dla chłopca oddałam wszystko. nawet kilka jest bladorózowych. Mate moją edukacyjna też dam temu dziecku bo tak sobie pomyslałamże w tym jednym pokoju to jak matka go na macie połozy to to dziecko bedzie miało SWÓJ "KAWAŁEK PODŁOGI".

Będe chciał jeszcze od mamy i babci kaske wziąść złożymy sie po pare groszy i kupimy jakis leżaczek...
oj i tak sięzko bedzie im tam jak jasna cholera!

a odkąd jestem matka to starsznie mnie ruszaja taaakie sytuacje i wszystko bym oddała aby dzieko nie cierpiało..

Tylko czy któąs jeszcze trzyma takie małe ciuszki ;/
chętnie bym pomogła, ale już nie mam takich ciuszków to czego nie sprzedałam, oddałam mamie do opieki spółecznej Biedne dziecko...że też ludzie w takich warunkach muszą żyć

Cytat:
a ja nawet nie wiedziałam że miesko tylko 1-2 razy w tyg.

ja podaje czasami codziennie jakis obiadek w którym jest miesko albo szchab , szynka królik ryba, wołowinka, kurczak.
Czsami jakies wikwintne dania jakieś targitalle czy jaos tak i tam mieska nie ma.. czasami zupki ale pzrweażnie nawet w krupniczku jakies miesko jest.

nigdy nie patrzyłam na ten schemat i teraz nie wiem bo tak piszecie o tym, czy ja nie za dzuo jej podaje.
teraz juz ma 9msc i 12 dni wiec i tak juz danwo tak jada ...
ja też daję mięso raczej codzienne, tzn zdecydowanie codziennie i na moim schemacie z hippa jest że 1X zupka plus 1X danie warzywno mięsne lub warzywno rybne 1-2 razy i myślałąm,że to do tej ryby się odnosi że 2 razy max w tyg - bo tego akurat się trzymam, ale mięso jest codziennie
Wczoraj byliśmy u teściów wieczorem - teść mnie upił szampanem, wypiliśmy we 2 całego szampana i pół wina czerwonego zagryzając oliwkami i fetą A teściowa mi dała 500 zł na sukienkę i perfumy oczywiście w tajemnicy przed teściem
Mały wczoraj jak przespał te 3 godziny w dzień, tak poszedł spać o 23ej!!! usypiałam go 3 godziny na zmianę z tż...i cały ten czas musiałam go głaskać po głowce i nosku, a w drugą ręą musiałam go za łapkę trzymać...w końcu zasnął a ja razem z nim w ubraniu...wstałam o 5ej - matko w takim stanie to się jeszcze nie widziałam makijaż roztarty na całej twarzy, włosy poplątane, rajstopy przedziurawione - nie wiem w jaki sposób już się doprowadziłam do normalności, bo na 8.00 do pracy tylko ten mini kac no nic uciekam. nie piszcie za dużo
Ferou - głos oddany

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-13, 07:44   #392
megi-megi
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsza świeczka, pierwszy kroczek NO BO PRZECIEŻ MAM JUŻ ROCZEK ! III-IV 2010

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
megi a dlaczego Ty na fb lubisz mój status że na grypę umieramy ??
Taki czarny żarcik No ale polubiłam, jak już okazało się, że umieranie odwołane Aaaaa w kwestii spotkania - ja bardzo chętnie w dowolny bliski weekend - tylko się odzarazujcie, bo jak do tej pory, jakieś plagi na Was spadają
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-13, 07:56   #393
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Dzien Dobry.
U nas mloda obudzila sie przed 1 zwarta i gotowa do zabawy, musialam jej w koncu w wpoldo drugiej mleko zrobic i przy butli usnela i spala do teraz.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-13, 08:28   #394
megi-megi
Zakorzenienie

Sara - serdeczne gratulacje Pani Magister Jak sobie pomyślę, że ja zrobiłam mgr jakieś 7 lat temu, to czuję się stara - a wydaje się, że to przed chwilą było.

A moje dziecko nie obudziło się w nocy ani razu Dopiero jak ja wstałam, to on zaczął się kręcić. Wyszły dwa dolne zęby i nastał względny spokój.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-13, 08:34   #395
Darusiaaaa
Zakorzenienie

megi pozazdroscic

i ja rowniez gratuluje SARA!
zapomnialam wczoraj napisac
super!
A.Camus
Stary 2011-01-13, 08:48   #396
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Jakoś tak na raty czytam, i na koniec jak mam coś odpisać to zapomnę.
Sara Gratulacje Ja 3 lata temu mgr robilam tylko że kolejny fakultettak mi tęskno za studenckim życiem już tak sobie myślalam czy jeszcze na jakiś kierunek nie iść.

madziwnia z tymi ciuszkami to co nieco zostawię, tych najmniejszych nie mam, ale te od 4mc to są. jak będę po sąsiedzku to przywiozę

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-13, 08:54   #397
P0P70
Zakorzenienie

MadziWina - smutne to co napisałaś. Tzn chodzi mi o te warunki w jakich oni muszą żyć bo same narodziny nowego dziecka to chyba szczęśliwy moment tym bardziej że oni świadomie chcieli następne dziecko.
Ja też niestety ta malutkie powydawałam dla koleżanki która urodziła ale muszę jeszcze popatrzyć bo jest część które podostawałam i odrzuciłam bo mi się nie podobały (takie w starym stylu). Więc posprawdzam.

Dla tych które uważają ze ich dzieci ważą mało- Moja w dniu wczorajszym była ważona przed szczepieniem waga 8,1 kg. I wszyscy lekarze twierdzą że jest OK.

Cigi - moja też je codziennie mięsko albo w zupce albo w jakimś daniu.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-13, 08:57   #398
Darusiaaaa
Zakorzenienie

jak milo bylo ponosic 8 kg ;D
teraz juz rece bola nawet podczas zabawy jak musze ja podtrzymywac zeby ząbkow sobie nie wybila .
A.Camus
Stary 2011-01-13, 09:16   #399
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Witajcie

Ja pierwsze słyszę o tym mięsku dwa razy w tygodniu. Dziecko powinno w tym wieku dostawać codziennie mięsko, a dwa razy w tygodniu rybkę. Nawet mówi się że takie dziecko powinno już jeść zupkę i drugie danie I to już od 6 miecha mięso w codziennej diecie dziecka jest Także cigi wg mnie za mało dajesz Basi mięsa, ale w sumie to każdego sprawa indywidualna

A czy któraś z Was daje dziecku więcej niż 240ml mleka??
Bo mój to by zjadł więcej ale nawet w butelce się nie zmieści

Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-13, 09:23   #400
Darusiaaaa
Zakorzenienie

moja tez zjada 240 , czasami wiecej wody jej doleje z 20 ml to wychodzi automatycznie wiecej mleka . Ja juz zakupilam jak mloda mala byla i widzialam jak wcina ta duza butelke TT , 300 pare ml sie tam miesci.:P
A.Camus
Stary 2011-01-13, 09:36   #401
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Witam!!!

Ja od rana na nogach bo dzis mamy ksiedza po kolędzie,

a z naszego taki zartowniś i ostatnio jak zadzwonił do nas to gadał ze mną i gadał juz po 21 dziecko chciało isc spac i mu mówie
" Dobrze proboszczu proboszcz sie juz nie naciąga na telefon..."
a on z usmiechem " oj tam przeciez po koledzie chodze".
jakby to inny powiedział źle bym to odebrała.. ale on ma taki sposób żartowania..

Dziekuję dziewczyny.. będe wdzieczna za każdy ciuszek własnie nawet taki " staromodny".. P0P tez takie miałam nawet kilka sztuk...

no i sara GRATUALCJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-13, 09:37   #402
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Ja chcę już wiosnę i picie kawy na tarasie
boshhh ja marzę o tarasie

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
my tak samo - z braku czasu....ale jak miałąm tydzień wolneg między świętami, to codzinnie gotowałam - mały zjadał z apetytem...teraz mu gotuję kluseczki gwiazdeczki i dodam do zupki małej bo mi jescze jakaś po 5 miesiącu została oby zjadł...
Póki co mały jeszcze śpi - weszłam cichaczem - eży na brzusiu i wygląda arcy niewinnie - aż nie chce mi się wierzyć, że tak dał ojcu mojemu popalić
Baobabku ja też gotuję małemu zupki,robię więcej i mrożę porcjami a co raz częściej je coś z naszego obiadu wczoraj np starłam mu buraczka ugotowanego i ziemniaczki kawałek mięska-pyszny obiadek miał.
ja takie zakwasy miałam po Sylwestrze jak po aerobicu

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
ja mam blisko do tylkooliwki, dusiaczka i ktoras z was z pod lodzi jeszcze cgyba jes no i do minki mam najbliej;p
no właśnie to koniecznie któryś weekend cieplutki musimy coś zorganizowac
Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość

Właśnie moje dziecko pokazało nosek tzn. pokazała gdzie mamusia ma nosek. Poprostu podeszłam i spytałam a ta złapała mnie za nos.

Ciekawe czy to jednorazowe czy już jej zostanie:rolley es:

Teraz przejdziemy do oczka.

A schodzenie z łóżka i tapczanu to super jej wychodzi. Tylko fajnie to wygląda jak na łóżku już od połowy odwraca się tyłem i cofa i co chwilę się ogląda i sprawdza dlaczego nie ma jeszcze końca.

A taką książkę to ja chyba tez muszę zrobić na pamiątkę dla małej. Tylko tak ciężko wybrać te parę (50v60) zdjęć.
jejciu jak bosko Daniel leci głową do przodu.
Super zdjęcia z koteczkiem,po zdjęciach w życiu bym nie powiedziała,że Oliwka waży tylko 8kg ale co się dziwić jak jedzonko jej tak nie wchodzi.

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
A my mieliśmy ciężką noc. Michaś o północy obudził się z takim suchym i głuchym kaszlem, rzęziło mu tam wszystko. Spał całą noc z nami, psikałam tantum verde. Rano już było lepiej, w aptece dostaliśmy kropelki Sinecod. Gorączki nie ma, jest wesoły, ma apetyt. Oby mu przeszło jak najszybciej...
własnie też kupiłam ten sinecod w kropelkach,a jak dajesz bo tam jest nap[isane że 4x na dobę i nie dawać przy tym wykrztusnych zastanawiam się czy nie odstawić tych wszystkich wykrzuśnych i to podawać bo jego tez najbardziej w nocy męczy.

Ferrou można dzwonić po straż??u nas ciągle z wentylacji zalatuje jak palą jakieś świństwa,tż kupił elektryczny wiatrak ale kazali nam to zdemontować.
głosik poszedł.
Ale dostałąś piekny prezent

Sara gratulacje!!!

Gmyrelka Daniel je 210 pomyślałam,że mało i dałam mu 240,zjadł ale mu się później ulewało,więc wróciłam do 210,rano i wieczorem tylko pije mleczko,
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-13, 09:41   #403
Darusiaaaa
Zakorzenienie

tylkooliwka jestem jak najbardziej ZA!
A.Camus
Stary 2011-01-13, 09:43   #404
madziwnia
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie

Ja pierwsze słyszę o tym mięsku dwa razy w tygodniu. Dziecko powinno w tym wieku dostawać codziennie mięsko, a dwa razy w tygodniu rybkę. Nawet mówi się że takie dziecko powinno już jeść zupkę i drugie danie I to już od 6 miecha mięso w codziennej diecie dziecka jest Także cigi wg mnie za mało dajesz Basi mięsa, ale w sumie to każdego sprawa indywidualna

a rzeczywiscie.. przecie 1-2 razy w tyg na kazdym schemacie sa ryby... ja tak daje 2 razy w tyg ...
a miesko tez prawie codziennie mało w którym daniu nie ma mieska..
a miesko to podstawa w diecie dziecka i tez uważam że za mało podajesz cigi.

musiałąs źle schetam doczytać. dlatego aj sie schemató nie trzymam intuicja a schemat tylko zeby np. nie wprowadzic pomaranczy w 4 msc.

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2011-01-13, 09:46   #405
P0P70
Zakorzenienie

Ileż Wasze dzieci jedzą!! 300 - to moja na 2 razy zje. A i to nie jest łatwe.

Ja to tęsknię z tymi pierwszymi kupkami. Bo teraz to nie wiem co ona je ale jej kupy są takie śmierdzące. Te pierwsze tak nie śmierdziały.

A Darusia tak mi się przypomniało. JA jak wczoraj byłam u lekarza to spytałam się czy będą jakieś problemy z wypisaniem mi recepty na mleko dla małej (wg. tego co napisałaś jak skończy rok to potrzebne jest badanie u alergologa). Powiedziała mi że nie i bez problemu wypisała na 10 szt. Powiedziała ze jak dziecko jest od początku to nie ma z tym problemu inaczej by było jakby teraz dopiero wyszła skaza. To wtedy tak ale i to nie zawsze bo to wszystko jest indywidualne.

Stary 2011-01-13, 09:50   #406
Darusiaaaa
Zakorzenienie

Pop a w mojej przychodnii mi powiedziala babka zebym sie skonsultowala ze swoim tzn Olinka lekarzem( bo byla wtedy na urlopie) bo one nie moga wypisywac recepty po roku bez konsultacji alergologicznej.....i ze musze miec kartke od alergologa ze stwierdzeniem skazy. ;/
A.Camus
Stary 2011-01-13, 09:51   #407
madziwnia
Zakorzenienie

P0P moja cyckowa ale np. jak jestem w szkole albo gdzies jade to pdają jej max 180ml i nie wazne że zjadłaby wiecej..

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2011-01-13, 09:52   #408
Darusiaaaa
Zakorzenienie

tylkooliwka ja tez juz tak malej wprowadzilam mleko chyba od jakiegos miesiaca, moze troche dluzej zeje 2 razy na dzien mleko, rano i po kąpieli.
A.Camus
Stary 2011-01-13, 10:06   #409
P0P70
Zakorzenienie

A i jeszcze: jak fajnie było przewijać takie maleństwo. Szybko i bez problemów. Teraz to jest masakra. nie dość że to się kręci we wszystkie strony, rozebrać się nie da, ubrać się nie da, ucieka z gołym brudnym tyłkiem. A najlepiej jak jeszcze wybrudzi wszystko i siebie w tym kupsku.

---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

U mnie to tylko w nocy zjada mox 220ml na raz. Ale więcej to by nie zjadła. A w dzień to tak około 180ml (x2) ale to jet czasami na siłę bo na koniec dokarmiam łyżeczką. spróbujcie tak 100ml mleka podać łyżeczką. Masakra jakaś ale ja i tak się cieszę że je. Do tego mleka (każdej butelki ) dodaję około 2 łyżeczki jakieś kaszki lub kleiku aby było bardziej treściwie. Próbowałam podawać gęstą kaszkę łyżeczką ale sie krztusiła i wymiotowała (jak miała czym).

A jak robicie tą rybę? Bo ja do tej pory to chyba tylko parę razy dałam jej słoiczek w której składzie była ryba.

Stary 2011-01-13, 10:22   #410
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

P0P ja mam pomysł na to jak możesz znowu łatwo i pachnące kupki przebierać

A rybę to daję ze słoika, albo kupuję dzwonka łososia i na grilu elektrycznym smażę - pychotka!!
Wymyśliłaś co z pracą??

Marci je dwa razy mleko rano i wieczorem. Na drugie śniadanie kaszkę ale teraz zacznę Mu dawać kanapkę lub jajecznicę. Później obiad, deserek, w międzyczasie od nas podjada, chrupki, biszkopty itp itd

Jak Wy mało płacicie za tv!! Ja mam w Aster i za internet i tv płaciły prawie 150 zł ... Jak to obniżyć zatem??

Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-13, 10:22   #411
cigi
Rozeznanie

hejka
no faktycznie macie racje z tym miesem, zle zrozumialam; tepak ze mnie... Luknelam pare razy i sie nie zaglebialam. Faktycznie chyba o rybe chodzi; Tez sie na poczatku dziwilam, ze tak rzadko, ale... Z tym, ze ja nie sadze wcale, zeby trzeba bylo codziennie podawac, no ale ze 4, 5 razy to moze tak;
Dzis bedzie miala wiec rybke (pieczona dla nas)
Z tym, ze ja jej pozniej troche zaczelam wprowadzac roznosci, a na poczatku i tak mieska sie malenko daje; moze dlatego to taki chudzielec, choc wyglada dobrze, nie jakos anemicznie;
pocieszam sie, ze w Indiach dzieci mieska nie jedza...,
Dlatego ja z tymi kaszami kombinowalam, zeby tez jakos zastapic
cigi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-13, 10:28   #412
Darusiaaaa
Zakorzenienie

mloda zjadla owoce odwrocila glowe i poszla spac...

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ----------

gmyrelka mysle, ze musisz zobaczyc kiedy konczy ci sie umowa i zrezygnowac i wziac od nowa nizszy pakiet, lub w ogole zrezygnowac i wziac gdzie indziej, bo dopoki masz okres trwania umowy to nie sadze aby sie zgodzil ktokolwiek na zmniejszenie pakietu.

A ja tak na prawde sie przyznamze nawet nie wiem co to te Aster u nas czegos takiego nie ma w ogole.

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

moja mala miecho je codziennie.
A.Camus
Stary 2011-01-13, 10:29   #413
libra777
Zakorzenienie

Dzień dobry
P0P czyżbyś tęskniła za maleńkim kwilącym zawiniątkiem
Cytat:
Napisane przez cigi Pokaż wiadomość
dzieks ;
nie na samej kaszce, ale jednak ziarna to podstawa piramidy zywieniowej i widzisz, twoj je juz rozne kluchy, a wiec make, chlebek, wiec to tez ziarna. Mojej dopiero wczoraj dalam wiecej kaszki glutenowej, manny; a tak dawalam malutko; ja jej pozniej zaczelam podawac gluten no i ogolnie, jako ze cyckowa, to pozniej jej zaczelam wprowadzac rozne rzeczy; teraz wlasnie zaczelam jej dawac drugie danie, tylko chcialam wlasnie jakas kasze, bo nie chce zawsze jej dawac mieska, w schemacie napisane 1, 2 x na tydzien i uwazam ze nie ma potrzeby wiecej, wiec cos w zamian musze jej dac; no i myslalam o dodatkowym posilku z kasza, ale moze sie obejdzie na razie...

Ja jej jeszcze nie bardzo daje stalych pokarmow. czasem kawalatek chlebka dostanie do zucia, chrupka; gryzie banana sama i jablko czasem skrobnie; staram sie jej dawac jakies grudki, ale najchetniej dawalabym jej juz cale warzywa rozgotowane i rozne kawalki; ale do tego potrzebuje miec krzeselko do karmienia, ktorego moj szanowny tz nie kwapi sie skrecic ; wiec Baska je na fotelu i zupa jej cieknie na kolana
Owszem ziarna to podstawa ale mieso też i pamietaj że kasze są bardzo syte jak jej dasz na raz 5-6 łyżek kaszy gryczanej toz to mało nie pęknie ,żebyś jej żołądeczka nie rozepchała.
A zamiast miesa kasza co to za zamiana
Dlaczego jeszcze nie dajesz stałych pokarmów już powinnaś przyzwyczajać , wydaje mi się że za bardzo kurczowo trzymasz się schematu , większość z nas nie karmi już tak przepisowo , oczywiście każdy robi jak uważa
A krzesełko przeciez możesz sama skręcić
Cytat:
Ania polsat mamy,pakiet 87 zl( familijny) plus 20 zl doplaty za kanały vod.
Bylam z mama na tej kolacji, bylo milo sympatycznie, dostala strasznie fajny komplet noży ceramicznych a ja dostalam od niej na nowe mieszkanie robota kuchennego wartego prawie 3000 zł. Zupe robi sie z surowych warzyw dolewajac wrzatku 20 dekund, ciasto na pierogi ubija w 40 sekund podobnie na chleb czy inne tego rodzaju rzeczy. Zaskoczyla mnie bardzo ale stwiedzila ze na nowe mieszkanie przyda mi sie i najwyzej da znac jak bedzie chciala pozyczyc.
to fajny prezent dostałaś , kiedy wy to wszystko mieliście czas ogladać
Cytat:
i on to wszystko w tej misce robi?
jak się ma dobrego robota to na pewno się będzie używać często
chyba że ktoś nie lubi nic pitrasić

Cytat:
ja podaje czasami codziennie jakis obiadek w którym jest miesko albo szchab , szynka królik ryba, wołowinka, kurczak.
.
u nas też mięso jest codziennie
Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
..wstałam o 5ej - matko w takim stanie to się jeszcze nie widziałam makijaż roztarty na całej twarzy, włosy poplątane, rajstopy przedziurawione - nie wiem w jaki sposób już się doprowadziłam do normalności, bo na 8.00 do pracy tylko ten mini kac no nic uciekam. nie piszcie za dużo
Ferou - głos oddany
stanęłaś mi przed oczami jak żywa
Cytat:

Dla tych które uważają ze ich dzieci ważą mało- Moja w dniu wczorajszym była ważona przed szczepieniem waga 8,1 kg. I wszyscy lekarze twierdzą że jest OK.

Cigi - moja też je codziennie mięsko albo w zupce albo w jakimś daniu.
P0P Twoja Oliwka wygląda bardzo proporcjonalnie.
Ja nie uważam że mój waży za mało jest co dźwigać 11,5kg
Cytat:
mną i gadał juz po 21 dziecko chciało isc spac i mu mówie
" Dobrze proboszczu proboszcz sie juz nie naciąga na telefon..."
a on z usmiechem " oj tam przeciez po koledzie chodze".
dobre
Cytat:

Ja to tęsknię z tymi pierwszymi kupkami. Bo teraz to nie wiem co ona je ale jej kupy są takie śmierdzące. Te pierwsze tak nie śmierdziały.
mój jak był na diecie ryżowej to miał takie niemowlece, nieśmierdzące kupki , a teraz znowu czadówa

Madziwnia ja takich maleńkich też już nie mam ale jeśli mogą być większe to chętnie Ci podeślę
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-13, 10:32   #414
Darusiaaaa
Zakorzenienie

o kurcze mloda usnela bez smoka az milo.

---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

libra tak , np. wrzucasz surowe warzywa, miksujesz je ok 4 sekund, zaklepke w postaci jogurtu czy czego tam kto woli i zalezy do czego miksujesz razem ok 2 sekund czyli tyle co wlaczysz i wylaczysz od razu i zalewasz wrzatkiem z czajnika i do 20 sekud i zupa wychodzi super.

Ciasto na pierogi , czy chleb bomba!
Jest minus taki ze jednak dosc glosno to chodzi jak mala bedzie spala to nie bede tego uzywac bo obudzilaby sie na bank.
A.Camus
Stary 2011-01-13, 10:36   #415
ania p
Zakorzenienie

Po kup dzwonek łososia , zrób dla was tyż od razu . przypraw ziołami w folie piekarnik 30 min jakieś 200 stopni , do tego ugotuj ziemniaka i marchewkę np , obierz rybe , zblenderuj a warzywami i tak daj . Ja tak Oli daje , robie też pstrąga dla nas i też jej daje . Mało roboty z tym

Cytat:
Ania polsat mamy,pakiet 87 zl( familijny) plus 20 zl doplaty za kanały vod.
Bylam z mama na tej kolacji, bylo milo sympatycznie, dostala strasznie fajny komplet noży ceramicznych a ja dostalam od niej na nowe mieszkanie robota kuchennego wartego prawie 3000 zł. Zupe robi sie z surowych warzyw dolewajac wrzatku 20 dekund, ciasto na pierogi ubija w 40 sekund podobnie na chleb czy inne tego rodzaju rzeczy. Zaskoczyla mnie bardzo ale stwiedzila ze na nowe mieszkanie przyda mi sie i najwyzej da znac jak bedzie chciala pozyczyc.
Myślałam że to termomix ale to podobne cudo .

Cytat:
Dziewczyny długo zastanawiałam sie czy zapytac.. ale co mi zaszkodzi....
bo ja tak nie lubie sie prosić.. ale że to nie dla mnie to pytam:

- mojej mamy młodszy brat l.40 po napatrzeniu się w czerwcu na Michalinkę stwierdził że zrobią 4 podejście na córeczkę a maja 3 synków 12l, 6l i 5l, niestety nie udało sie w marcu ma urodzic 4 synka. szkoda mi ich ale jeszcze bardziej tych dzieci i tego nienarodzonego. bo do tej pory straszna biede klepali a co dopiero teraz przy takim maleństwie. mieszkaja na jednym pokoju z tymi dzieciakami a teraz łóżeczko ma dojśc jeszcze .Szok!!!!
eh szkoda gadac..

stąd moje zapytanie.
jesli któras z Was miałaby niepotrzebne ciuszki chłopięce typu spodnie kutreczka, bluza sweterek itd. nawet takie baaaardzo zurzyte któe nie nadaja sie na sprzedanie albo nawet na oddanie to ja chetnie przygarnę.. cokolwiek.

ja miałam posprzedawac swoje i dzis własnie niedanwo skonczyłam sortować te co sie nadają dla chłopca oddałam wszystko. nawet kilka jest bladorózowych. Mate moją edukacyjna też dam temu dziecku bo tak sobie pomyslałamże w tym jednym pokoju to jak matka go na macie połozy to to dziecko bedzie miało SWÓJ "KAWAŁEK PODŁOGI".

Będe chciał jeszcze od mamy i babci kaske wziąść złożymy sie po pare groszy i kupimy jakis leżaczek...
oj i tak sięzko bedzie im tam jak jasna cholera!

a odkąd jestem matka to starsznie mnie ruszaja taaakie sytuacje i wszystko bym oddała aby dzieko nie cierpiało..

Tylko czy któąs jeszcze trzyma takie małe ciuszki ;/
zobacze co tam mam . Bo ja teraz też jednej dziewczynie będę wysyłała , z forum szymkowego , bo ona też kaski nie ma pożyczyła rzeczy lasce z rodziny i ktoś jej nie oddał i tez ma mało dla drugiego synka . Nie oceniam nikogo ale dziwne że decydują się na dziecko nie mając kasy.

Cytat:
Witajcie

Szymek jadł koło 300 już w tym wieku . w tej butli aventa robiłam co ma 330 ml .

Nocka nawet przespana uufff....
Stary 2011-01-13, 10:36   #416
libra777
Zakorzenienie

Gmyrelka musisz może zmienić operatora tylko tak jak Darusia mówi jak sie umowa skończy bo tak to są kary za zerwanie.
Ja też nie wiem co to ten Aster , ja za polsat cyfrowy i internet i drugi dekoder z neostradą płącę w sumie 100zł chociaż teraz nie wiem czy nie podniosą .

Cigi a nie boisz się że Basia będzie miała anemię jak tak mało mięska je , a w czym to niby ma zaszkodzic jak się codziennie podaje chyba ze na wege chcesz ją przerobić.
Stary 2011-01-13, 10:37   #417
Darusiaaaa
Zakorzenienie

libra mama wygrala kolacje i zestaw srebrnych sztućców za wypelnene ankiety no i wiadomo jak to jest przy okazji pokaz i maz z mloda siedzial a my we 3 jeszcze z ciocia pojechalysmy i stwierdzila ze jesli mi sie podoba to wezmie dla mnie na nowe mieszkanie ( w ratach) jakbym miala kase jeszcze bym kupila sobie garnek , ciasto w 15 min na kuchni gazowej i to jakie extra! az slinka cieknie, no ale nic wezme sobie jak posplacamy wszystko co mamy do splaty to sobie kupie

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ----------

ania cos w podobie termomixu, termomix ma wiecej opcji z tego co wiem, sasiadka sprzedaje to cudo.
A.Camus
Stary 2011-01-13, 10:38   #418
P0P70
Zakorzenienie

A może powinnam tak zrobić: Wrócę do pracy na jakiś czas, w między czasie postaram się o następne dziecko, jak tylko zaskoczę to pójdę na zwolnienie i potem już po następnym macierzyńskim i zwolnieniach lekarskich zwolnię się albo oni mnie zwolnią . Dobry paln

Stary 2011-01-13, 10:40   #419
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
o kurcze mloda usnela bez smoka az milo.

---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

libra tak , np. wrzucasz surowe warzywa, miksujesz je ok 4 sekund, zaklepke w postaci jogurtu czy czego tam kto woli i zalezy do czego miksujesz razem ok 2 sekund czyli tyle co wlaczysz i wylaczysz od razu i zalewasz wrzatkiem z czajnika i do 20 sekud i zupa wychodzi super.

Ciasto na pierogi , czy chleb bomba!
Jest minus taki ze jednak dosc glosno to chodzi jak mala bedzie spala to nie bede tego uzywac bo obudzilaby sie na bank.
No to ciekawe czyli to w tym robocie nie podgrzewasz tego.
Ja w swoim tez wszystkie ciasta robię .A mój MIko przy robocie usypia ,jak wstawiam jakies ciasto żeby się kręciło jego w fotelik i po chwili on śpi.Pewnie go wycisza ten monotonny dźwięk podejrzewam że zostało mu to po inhalacji tez zawsze usypiał przy inhalatorze
Stary 2011-01-13, 10:43   #420
Darusiaaaa
Zakorzenienie

ania ja w pewnym sensie rozumiem, bo jesli wiedza ze nie ma opcji zmiany pracy itp to nie oznacza ze maja nie miec dzieci.
My tez kokosow zadych nie ma, nieraz trzeba bylo pozyczyc ale dajemy rade, Oliwii niczego nie brakuje i nie bedzie brakowalo!.
Czasami tak jest ze jest sie w pewnym sensie w jakims slepym zauulku ale to nie znaczy ze ktos ma sie do konca zycia wstrzymywac z dzieckiem. Sytuacja moze sie poprawic i bedzie ok.

Co innego jak ktos ma jeden pokoj i 4 dzieci czy 5 i jedna pensja. Nam w 3 jest ciasno w tym jednym pokoju a z 2 dzieci to ja nie jestem sobie w stanie wyobrazic nawet tego.

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

pop ale dzieci sie z powietrza nie biora, trzeba cos z kims ten teges;D;D !

ty tu cos sciemniasz o tym celibacie
A.Camus
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości