|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Anecka Junior tez procz mleczka niewiele pije. Ja mu podaje wode z glukozą i wypija roznie od 40-100 czasem 150ml ale to rzadko kiedy.
Jesli podasz małej zaraz przed butlą picie to Ci wypije mniej mleka. Najlepiej do 30 minut przed karmieniem pozniej juz nie.
|
#4352 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
np co 2 - 2,5 h ? |
|
|
|
|
#4353 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie mialybyscie czasem ochoty pogadac o czyms innym niz dzieciaki nasze?
Ja coraz rzadziej wchodze na watek bo mam niedosyt innych tematow
|
|
|
|
#4354 |
|
Rozeznanie
|
a ja własnie wygrałam podgrzewacz
NUK za 30,10. no i mam podgrzewacz.mi ostatnio tez sie robią takie zastoje w piersiach ach nie jest to przyjemne |
|
|
|
#4355 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
napisze ![]() Cytat:
ja to mleczko Nan jest ok dla małej -pasuje jej? My dajemy bebiki Ha i cyca jeszcze. Idź na usg koniecznie, ale wlasnie moze to jakis zastoj? ja sie zastanawiam jak sie konczy karmienie cycem to to mleko samo zanika czy trzeba je odciagac jakos np recznie?
|
|
#4356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale fakt faktem, ze jak teraz zaczęłam już mniej wiecej jakoś radzić sobie z małą, jestem już lepiej zorganizowana, to z przyjemnością przyjmuję obecnie gości i nie tylko gadamy o Asi, w sumie na początku temat dziecko, wiadomo, bo teraz każdy przychodzi do Asi. Ale potem już inne tematy i bardzo mi to odpowiada, bo nie chcę "zmamusieć", no i nie chcę byc tak postrzegana przez otoczenie. A niedawno na nowo zaczęłam czytać książki wygospodaruję zawsze czas, by sobie poczytać ( leżę w łóżku a mała śpi zwykle obok zadowolona ). I powracam do nauki hiszpańskiego ( z córką na kolanach, może ona załapie coś po hiszpańsku, fajnie by było bo dla jej kuzyna 2,5 letniego, a mojego bratanka hiszpanski to jezyk ojczysty ). Myślę, że z czasem na wątku naszym pojawią się też inne tematy tylko nie rezygnuj z naszego wątku
|
|
#4357 |
|
Zakorzenienie
|
Irsin, pewnie że tak, ja do każdego tematu jestem chętna - no, może poza polityką i bieżącymi informacjami z kraju, bo to mi lata i powiewa
![]() Film, książki, muzyka, seks, związki, zwierzęta, psychologia, uroda, kuchnia, modyfikacje ciała... Ja jestem otwarta.
|
#4358 |
|
Zakorzenienie
|
Pasuje jej NAN, kupki robi normalne, kolek nie ma (odpukac), wiec chyba wsio ok
![]() Ishka, no ale moja to w ogole dziennie ze 20ml wody jak wypije to sukces Ide zrobic herbatke
|
#4359 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4360 |
|
Zadomowienie
|
Jestem zszokowana
przed 10 minutami mąz otworzyl drzwi powiedzial ze nie mogl zostac u moich rodzicow sam i przyjechal do mnie spowrotem heh w takim razie chyba opuszcze Was kochane na dziś i zycze milusiego i spokojnego wieczorku i nocki do jutra
|
#4361 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W międzyczasie daję mu koperek do picia. |
|
|
|
|
#4362 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Cytat:
Edytowane przez anulka3999 Czas edycji: 2011-01-15 o 21:10 |
||
|
|
|
#4363 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to na jakim keirunku taki przedmiot?Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ali też się zainteresowała karuzelką w wieku 1,5 miesiąca. Cytat:
![]() [QUOTE=Eliza86;24398226]essence30 tak wiem wiem ale w ksiazeczce nic nie ma napisane o bioderkach. Ja wyczytalam tu na forum i sama sie pediatry zapytalam i dopiero dostalam skierowanie. Mala spi duzo na brzuszku fałdki sa rowno...ale wole sprawdzic ![]() sprawdź koniecznie, no i ![]() Cytat:
Bela ja tez chyba muszę kupić. Tylko zastanawiam się, czy jak karmię piersią to mi się przyda? Czasem herbatkę na brzuszek podaję, ale czy potem słoiczki tez można podgrzewać? A jeśli będę sama robić jedzenie dla Ali, to jak je podgrzewać, przekładać do słoiczka? hmm ![]() Cytat:
Anulka !!!!! przyjeżdżaj na babkę
|
|
#4364 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja karmie butla co 2,5 h czasem co 2 ale tylko dwa razy w ciagu doby może bo więcej mu sie nie chce Herbatki też daje raz dziennie ale wypija moze z 40 ml |
|
|
|
|
#4365 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny a czy to możliwe żebym po dwóch miesiącach karmienia dostała okres??? Takie mam jakieś dziwne plamienia??
|
|
|
|
|
#4366 |
|
Zakorzenienie
|
essence30, chodziłąm na kurs hiszpanskiego, a ostatnio chodziłam do dziewczyny na korepetycje, ale niestety ona skonczyla studia i wyjechała za praca do Wrocka
obecnie mam kurs na kompie, fajny do nauki słówek,z gramatyką gorzej, ale gramatyke w miarę znam. W ciaży się uczyłam z niego i teraz wracam, tylko z Asią na kolanach
|
#4367 |
|
Zakorzenienie
|
Joanna, karmisz wyłącznie piersią i w miarę regularnie? Jeśli tak, to miesiączka jest mało prawdopodobna
|
#4368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cebionmulti trzyma sie w lodowce! Ja podaje Oliwii, Dawidowi tez od urodzenia podawalam ponad 1,5 roku, za kazdym razem jak kupowalam buteleczke to panie w aptece przypominaly o trzymaniu go w lodowce. Dajemy codziennie po 3 kropelki Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-01-15 o 23:23 |
|
|
|
|
#4369 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wspomne o wygodzie w nocy.Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Milego uzytkowania ![]() Cytat:
Dziekuje Mallinka nie ma co podziwiac. Ty tez jakbys miala taka sytuacje dalabys sobie rade wszystko zalezy od okolicznosci. Jak mam tz przy sobie to tez mniej ogarniam i on mi pomaga, taka psychika jak wiesz ze mozesz sie na kims oprzec to to robisz. Edytowane przez agas Czas edycji: 2011-01-15 o 23:20 |
||||||
|
|
|
#4370 | |
|
Dragonfly
|
Cytat:
Weronisia,filmiki z Pascalem na macie i przytulanki z tetry sa naprawde super ale on urosl..Bela,a Ty nadal tak czesto karmisz?czy teraz jest pod tym wzgledem lepiej? Aliszcze,ja jak zwykle na nude nie narzekam ![]() Pamietacie jak sie zalilam, ze mala miala kolke i przez dwie godziny nie moglam jej w zaden sposob uspokoic,az sasiad z klatki obok przylecial?Wiec teraz nie wiem skad i nie wiem jak poszla plota ze sobie z dzieckiem nie radze i trzeba wezwac opieke spoleczna, bo malej sie dzieje u nas krzywda bo podobno CIAGLE placze po 3-4 godziny Jak to do mnie doszlo to wpadlam w szal,bo owszem czasem sie zdarzy, ze mala troche poplacze,ale to przez kolki a kolki sa normalne,przeciez nie zakleje jej plastrem, bo przeszkadza sasiadom,a zanim ja ja rozmasuje to tez trwa chwile![]() nie chce mi sie wierzyc,ze ich dzieci nigdy nie plakaly. A z babka tzta to sie tak pozarlam,ze az sciany huczaly Bo Emilka dostala kolke,ja ja nosilam a ona mi dalej plakala..I ani masaz,ani nic nie dzialalo..jestem na wsi teraz wiec jak tesciowa przyszla to jej powiedzialam ze mala cierpi przez brzuszek i jak na razie wszystko zawodzi(a widzialam ze od rana ja mecza baki,ale jakos to bylo,a od 17 kryzys)..I tesciowa polozyla mala na poduszce a ja przylozylam jej termoforek i po chwili babka wleciala do pokoju,ze "co my robimy",ze "dziecko mi zabiora"'ze "mala ma kolki bo jej ciagle zimno,ma zimne raczki"(w domu 23 stopnie,a ona w dlugim body,polspiochach i skarpetkach,juz widzialam potowki),ze "to trzeba polozyc ja na poduszce i bujac na rekach" i zaczela sie wydzierac..kazalam jej natychmiast wyjsc z pokoju,bo caly dzien mnie poucza,sie wymadrza a brzuszka masowac nie potrafi i sama mi nic nie pomogla przy kolce..To zaczela mnie wyzywac od ladacznic,oskarzac o to ze robie dziecku krzywde..Wyzwalam ja od starych glupich krow i wywalilam z pokoju..A jak mala sie uspokoila to poszlam sie jeszcze na nia powydzierac..I mam to gdzies,ale ta kobieta dziecka do rak nie dostanie i wali mnie co ona o tym mysli..Dosc mi krwi napsula i juz nigdy wiecej nie pozwole by mnie obrazala
|
|
|
#4371 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na opakowaniu mleka pisze tak: Podana wielkosc porcji jest srednia, jaka zjada dziecko w danym wieku zaleznie od laknienia i zapotrzebowania. Roznice moga dotyczyc rowniez liczby posilkow. Zawsze konsultuj ilosc posilkow z lekarzem prowadzacym. Wiec jedne dziecko wazace np 4 kg zje 90 ml a inne w tym samym wieku wazace 6 kg zje 120 ml, jedne maja wiekszy apetyt a inne mniejszy wiec tabela jest podana z wyliczenia sredniej i nie nalezy do konca sie nia kierowac ---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ---------- Cytat:
Moja mala pila do teraz mleko z butelki Aventa ze smoczka 1 i ciagle sie wnerwiala i plakala, wczoraj mi przyszly nowe butelki ze smoczkami 2 i od razu mloda pieknie pije mleko bez nerwow i placzu a nawet nie wiedzialam ze smoczki 1 sa od 0+ czyli dla noworodkow a smoczki 2 od 1 +, my konczymy za pare dni 2 m-c i nic dziwnego ze mloda sie wkurzala nie krztusila sie, bylo widac ze od razu lepiej sie jej pijeCo do podgrzewania wody to dla mnie daremne sa podgrzewacze, ja zawsze mam przegotowana ciepla wode w termosie i caly czas mam wode ciepla.....jesli mam za goraca to dolewam troche chlodnej lub chwilke pod zimna woda polewam i sie ochladza a jesli jest za zimna to podgrzewam pare sekund w mikrofalowce, ale ogolnie termos z woda jest trafionym pomyslem, podgrzewacz wywalilam Co do wody to my mamy sprawdzona i caly czas ja kupujemy, nazywa sie PRIMAVERA, baniak 6 l kosztuje ok 3,60 zl, woda ma znaczek z pozytywna opinia centrum zdrowia dziecka Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-01-15 o 23:45 |
||
|
|
|
#4372 |
|
Dragonfly
|
a Emilka zaczela sie do mnie usmiechac-w koncu sie doczekalam
..Teraz strzela banany jak szalona przy zabawie i trzyma rzeczy wlozone do raczki(grzechotki,myszki, co chwyci w paluszki)
|
|
#4373 | |
|
Rozeznanie
|
Chętnie, naprawdę bardzo chętnie
---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:19 ---------- Irsin dobry pomysł i ja sie też piszę na inne tematy ![]() ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:21 ---------- Cytat:
A ja sie muszę pochwalić - mój mały ostatnio w nocy budzi mi sie tylko dwa razy to sukces bo wcześniej budził sie z czrety razy .... jestem happy !
Edytowane przez anulka3999 Czas edycji: 2011-01-16 o 08:43 |
|
|
|
|
#4374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4375 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.albo spróbuj różnych wariantów. ja próbowalam z koperku, z rumianku, wodę, i to wszystko różnie dosładzane lub nie i czasem ma ochotę na coś innego, np po rumianku się krzywi a koperk wypije i odwrotnieCytat:
głupi ten Twój sąsiad. mój ostatnio pytał się tż-ta czy małej nie ma w domu, bo nic nie płacze....a ona płakała 1,5 tygodnia od 8,9- 15 :/ więc chyba głuchy. dobrze nagadałaś babiszonowi. mnie też te stare poglądy dobijają. jestem wdzięczna mamie za pomoc i teściowej, wiem żenie chcą źle ale jak slyszę"zimno jej bo ma zimne łapki", "ma czkawkę bo jej zimno","a po co do odbicia dawniej tego nie było","a jak dziecko płacze to trzeba dać jeść"(mimo że 10 minut temu jadła) itp to mniej szlag trafia. Paula wczoraj miała też dobry dzień. wieczorem ok 20 złapała ją kolka, kąpiel standardowo nie pomogła :/i się darlą godzinę i tylko gdy chodziłam a pona była w pionie to jej było dobrze. potem zjadła i o 23 usnęła .wstała dopiero po 6
wymianka https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post47257715 "Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cie , zanim się urodziłaś - kochałam Cię , nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć..." |
||
|
|
|
#4376 |
|
Zakorzenienie
|
Artystka, współczuję, przerypane masz
O babce to nawet nie wspomnę ![]() U mnie sąsiedzi chyba też głusi, bo twierdzą (sąsiadka z naprzeciwka i starsi państwo, co mieszkają nad nami), że małego wcale nie słychać. Wprawdzie nie płacze często, ale jak już, to potrafi naprawdę drzeć się wniebogłosy ![]() Aha, za***iste ma te kudły Twoja córa ![]() Irsin, wywołuję Cię do tablicy Zaproponowałaś zmianę tematu, to jeszcze zaproponuj temat, bo jakoś póki co dalej wszystko wokół dzieci się kręci ![]() Chociaż ja o seksie akurat dziś chciałam... Porażka u nas jest, jestem bardzo, bardzo sfrustrowana Czasem zaczyna mi lecieć mleko podczas pieszczot - też mnie to żenuje i od razu podniecenie pryska. A to mały zapłacze... No po prostu masakra, wszystko mnie odrywa od skupienia się na przyjemności. Nie współżyjemy jeszcze, bo dopiero przestaje ze mnie lecieć, ale są przecież inne sposoby. No ale co z tego, skoro ja czuję się, jakbym była z drewna, nawet jak mi się uda podniecić, wystarczy drobiazg i to pryska. Powiedziałabym, że psychicznie mam bardzo wielką ochotę, nigdy tyle nie myślałam o seksie co teraz Proszę dziewczyny, dla których nie jest to zbyt krępujący temat, żeby może coś doradziły, jeśli też zetknęły się z tym problemem w swojej sypialni (lub nie sypialni - wszak to nie jedyne miejsce ) Jak się rozluźnić? Jak zapomnieć o tym, że obok śpi dziecko? Co poradzić na ten gówniany wypływ mleka? Mąż mówi, że mu to totalnie nie przeszkadza, ale mnie przeszkadza niestety On w ogóle bardzo się stara, żeby mi było dobrze, co tym bardziej potęguje moje złe samopoczucie, bo mam absurdalne poczucie, że go zawodzę
RAZEM OD 5.03.2000. Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2011-01-16 o 09:14 |
|
|
|
#4377 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4378 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Znalazłam pare dobrych sztuczek i sie tego trzymam Na kapiące mleko z biustu to albo po karmieniu sie kochalismy albo zakładałam koszulkę koronkową , wiesz taką z tych sexy i można było pieścić bez obaw bo jakby co to mleko wchlaniało sie w koronke ![]() Rozluźnić się to ja tylko mogłam gdy wiedzialam, że maly naprawdę śpi głębokim snem - czyli najczęściej poźnym wieczorem więc wtedy działalismy A małego układam do łóżeczka często gdy wiem że będziemy się przytulać
|
|
|
|
|
#4379 |
|
Dragonfly
|
Sylwianna,no ma slady,ale po pampersach tez byly
![]() a wojna o dokarmianie malej sztucznym mlekiem tez byla,bo babka twierdzila razem z tesciowa,ze mala sie nie najada a ja swojego pokarmu mam duzo i mala ladnie przybiera![]() Z tymi sasiadami to naprawde jakas porazka babka mieszkala tam 50 lat i podobno tez jak dziecko jakies plakalo to straszyla opieka spoleczna(tesciowa mowila),no i nie dziwie sie ze chca sie odegrac,tylko ze ja im nic zlego nie zrobilam ani krzywdy dziecku nie robie i wydaje mi sie,ze naprawde daje z Emilka radeNie mam sie zamiaru do babki odzywac tak w ogole,dzisiaj nadal mi para z uszu idzie jak mysle o tym wszystkim..Jeszcze mnie od ladacznic wyzwala..Najchetniej to bym ja zdzielila czyms ciezkim..ale nie chce spadac do jej poziomu Kretencja,no kudlacz niesamowity,wloski jej rosna centymetr na miesiac i jakos jej po wodzie zaczynaja sie krecic i falowac na gorze glowki
|
|
#4380 |
|
Zakorzenienie
|
Anulka, dzięki. Patent z koszulką fajny, chociaż nie wiem, czy mąż byłby usatysfakcjonowany
![]() My też działamy, jak mały śpi głęboko, ale on czasem przez sen zajęczy albo zastęka i ja, choć wiem, że to nie oznacza obudzenia się, od razu jestem czujna i spoglądam na łóżeczko... Może muszę się przyzwyczaić...
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:26.

Tomuś 

Ale fakt faktem, ze jak teraz zaczęłam już mniej wiecej jakoś radzić sobie z małą, jestem już lepiej zorganizowana, to z przyjemnością przyjmuję obecnie gości i nie tylko gadamy o Asi, w sumie na początku temat dziecko, wiadomo, bo teraz każdy przychodzi do Asi. Ale potem już inne tematy i bardzo mi to odpowiada, bo nie chcę "zmamusieć", no i nie chcę byc tak postrzegana przez otoczenie. A niedawno na nowo zaczęłam czytać książki