Nasze codzienne jadłospisy, część XIII - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-16, 22:11   #841
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII

Cytat:
Napisane przez ironique Pokaż wiadomość
R:

[wstałam o 10.30, proszę o wyrozumiałość ]
I bułka grahamka: pół z chudym twarogiem i łyżeczką dżemu truskawkowego niskosłodzonego, pół z twarogiem, polędwicą z indyka i pomidorem, do tego pół miseczki płatków pełnoziarnistych z jogurtem naturalnym i kawa z mlekiem 0.5% i słodzikiem ładnie
II jabłko rozumiem, że to przekąska, okej
III dwa gołąbki [skład: ryż, kasza jęczmienna, mięso wołowe mielone + kapusta, której nie jadam ], pomidor, odrobina keczupu jakaś suróweczka do tego by się przydała
IV kawałek tortu czarny las [urodziny babci ], kawa z mlekiem 0.5% i słodzikiem, dwie mandarynki raz za czas, zwłaszcza w niedzielę i zwłaszcza w urodziny Babci, można
V sałatka z kapusty pekińskiej, serka wiejskiego, pomidora i tuńczyka posypana ziołami prowansalskimi; pół kabanosa drobiowego ok
VI pomidor, trzy plastry polędwicy z indyka ok

lepiej troszkę?
[chodzę spać w godzinach 23.00-1.00, jeśli to pomoże w ocenie]
widać poprawę.
zadbaj tylko o nnkt, wprowadź je w postaci choćby oliwy w sałatce, tłustych ryb, orzechów...

nie odpowiedziałam na Twoje pytanie z poprzedniego posta.

Cytat:
Co do tego spadku wagi... Mam w związku z tym pytanie. Przyznać się muszę, że przestawiam się na racjonalną redukcję, z dość, ekhem, restrykcyjnej , tj. ubogiej w białko i inne ważne wartości odżywcze. Wiadomo, że zjadam teraz więcej kalorii... Czy to możliwe, że początkowo przytyję, a później zacznę chudnąć, gdy metabolizm się 'przestawi'? Teraz się nie ważę ani nic nie sprawdzam, bom napuchnięta z powodu o którym pisałam wcześniej <okres>. Dzięki jeszcze raz
szczerze mówiąc , nie wiem. Każdy organizm jest inny. Jeżeli bilans będzie ujemny, powinnaś chudnąć, mimo tego, że do niedawna jadłaś mniej.
spokojnie, nie myśl za dużo, zważ się po skończonym okresie i wtedy się zastanowimy.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 22:26   #842
Nyuna
Raczkowanie

Hej Dziewczyny!

Czytam Wasze posty i mam pytanko. Postanowiłam troszkę wzorować się na zamieszczanych przepisach.

Czy jestem na R to mogę pić codzienne na wieczór pół kubka kakaa nesquik na 2% mleku? czy to nie bardzo dobre jest na R?
Nyuna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 23:01   #843
dovecarmel
Przyczajenie

eRka (wstałam późno, dlatego 4 posiłki )

1. owsianka na mleko-wodzie z 3 łyżek płatków, łyżką rodzynek, startą połówką jabłka, łyżką Bran Flakesów, cynamonem; zielona herbata

2. ok. 6 łyżek kaszy gryczanej, na to ugotowany groszek z marchewką i z kawałeczkami piersi z kurczaka, 3 ogórki konserwowe

3. ok. 10 migdałów, kawa z mlekiem

4. serek wiejski lekki z łyżeczką zmielonych orzechów lask., wiórków kokosowych i cynamonem, pomidor, zielona herbata

prosze o ocenę
dovecarmel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 23:23   #844
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dovecarmel Pokaż wiadomość
eRka (wstałam późno, dlatego 4 posiłki )

1. owsianka na mleko-wodzie z 3 łyżek płatków, łyżką rodzynek, startą połówką jabłka, łyżką Bran Flakesów, cynamonem; zielona herbata a czemu na mleku - wodzie? no chyba, że Ci tak smakuje jabłka powinno być całe

2. ok. 6 łyżek kaszy gryczanej, na to ugotowany groszek z marchewką i z kawałeczkami piersi z kurczaka, 3 ogórki konserwowe ładnie

3. ok. 10 migdałów, kawa z mlekiem daj garść migdałów i dodaj jakiś serek, np. homogenizowany

4. serek wiejski lekki z łyżeczką zmielonych orzechów lask., wiórków kokosowych i cynamonem, pomidor, zielona herbata zamień serek na zwykły, warzyw powinno być więcej, te wiórki i orzechy mogłabyś dorzucić do serka razem z migdałami na podwieczorek.

prosze o ocenę
jw.
okej, ale trochę mało... mam wrażenie, że się ograniczasz.
emelie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 00:11   #845
dovecarmel
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez emelie Pokaż wiadomość
jw.
okej, ale trochę mało... mam wrażenie, że się ograniczasz.
no właśnie jak już jestem na diecie to się mocno ograniczam. dzisiaj np. chciałam wziąć więcej migdałow, ale miałam takie zahamowanie, że nie, tyle to będzie za dużo, wezmę mniej. no i strasznie też wszystko podliczam z kaloriami, byle tylko nie było za dużo. tak samo z tym jabłkiem - pomyślałam, że lepiej wziąć połowkę, bo smak będzie ten sam, a kalorii o połowę mniej. a czemu wieśniak lepszy zwykły niż lekki? białka mają chyba tyle samo, a węgli zawsze trochę mniej
ale dziękuję bardzo za ocenę, jutro pójdę poszukać serka homo naturalnego
dovecarmel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 09:50   #846
zatajona
Przyczajenie

hej, przyłączam się, wczoraj założyłam podobny wątek ale odesłano mnie tu...
no więc mój wczorajszy jadłospis (U) :
I. kromka chleba razowego posmarowana serkiem wiejskim + plaster pomidora
II. dwa duże jabłka
III. pomidorowa z gotowanymi warzywami z zupy + gotowana kapusta
IV. ciemna bułeczka pełnoziarnista (sama piekłam ) + dwa jajka gotowane + 3 plastry pomidora, budyń śmietankowy 'słodka chwila'
Wiem, że to, że na kolacje jem wiecej niz na sniadanie nie wróży dobrze dla mojego metabolizmu no ale mialam wielka ochote na ten budyn
aha, dodam ze mam 161 cm i waze 42/43 kg. co sadzicie o takim jadlospisie ?
zatajona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 10:29   #847
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez zatajona Pokaż wiadomość
II. dwa duże jabłka
IV. ciemna bułeczka pełnoziarnista (sama piekłam ) + dwa jajka gotowane + 3 plastry pomidora, budyń śmietankowy 'słodka chwila'
Wiem, że to, że na kolacje jem wiecej niz na sniadanie nie wróży dobrze dla mojego metabolizmu no ale mialam wielka ochote na ten budyn
że powinnaś przytyć i jesz za mało.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 10:39   #848
Anianiani
Raczkowanie

U/R:

I. Dwie kromki pumpernikiela z masłem, polędwicą, jajkiem na twardo i papryką, kawa z mlekiem, jabłko.
II. Filet z mintaja smażony na niewielkiej ilości oliwy(bez panierki), surówka z marchewki.
IV. Cappuccino, garść migdałów, pomarańcza.
V. Serek wiejski + sałatka grecka (pomidor, ogórek, sałata, cebula, oliwki i oliwa z oliwek - bez fety)
Zbożówka z mlekiem.

Poproszę o ocenę. Zastanawiam się, czy aby nie jem zbyt dużo tłuszczów?Są praktycznie w każdym posiłku...

...a ta pustka, ta pustka, ta pustka?!
to najpewniej głód.
w źrenicy tak pełnej żywej mgły
nie ma nic...
Anianiani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 11:03   #849
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anianiani Pokaż wiadomość
U/R:

I. Dwie kromki pumpernikiela z masłem, polędwicą, jajkiem na twardo i papryką, kawa z mlekiem, jabłko.
II. Filet z mintaja smażony na niewielkiej ilości oliwy(bez panierki), surówka z marchewki.
V. Serek wiejski + sałatka grecka (pomidor, ogórek, sałata, cebula, oliwki i oliwa z oliwek - bez fety)
Zbożówka z mlekiem.

Poproszę o ocenę. Zastanawiam się, czy aby nie jem zbyt dużo tłuszczów?Są praktycznie w każdym posiłku...
R ?!
Nie wiem dlaczego, ale kojarzysz mi się, że byłaś kiedyś (niedawno) na P. A takie osoby nie powinny się odchudzać.
Co do jedzenia: mało. Niedużo tłuszczy, bo one powinny być w każdym posiłku. Poza tym wszystkie są zdrowe. Ryba bez panierki, migdały, oliwa z oliwek. Wszystko OK z tłuszczami, tylko uciekło Ci gdzieś II śniadanie. Na obiad nie ma kaszy/ryżu/ziemniaków, a na kolację chleba. Fakt, na R nie jemy węglowodanowych kolacji, ale Ty na R nie jesteś.

EDIT: no i miałam rację. Jeszcze w listopadzie byłaś na P.

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

Cytat:
Napisane przez zatajona Pokaż wiadomość
II. dwa duże jabłka
Sądzę to samo, co Iza: ważysz i jesz za mało. Przejrzyj sobie dobrze oceniane jadłospisy na P.

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Izaczka Pokaż wiadomość
dzisiejsze U:
1. 2 jajka usmażone na odrobince masła+sól i pieprz, kromka chleba orkiszowego z papryką,rzodkiewką i plastrem szynki drobiowej dołóż jedną kromkę chleba lub owoc
2. kawałek sernika proteinowego pomarańcz proteinowego? dlatego, że mniej kaloryczny czy lepszy? Mam dziwne przeczucie, że to pierwsze
3. pół woreczka ryżu brązowego, kilka pulpecików z mięsa indyczego milonego w ostrym sosie (keczup, łyżka mąki pełnoziarnistej,puszka pomidorów, ostra papryka mielona) ok
4. miseczka bran flakesów z zimnym mlekiem 2% , talerzyk sałatki z kukurydzy, pory, ryżu i przypraw ta sałatka z majonezem, nie taka sucha, prawda?
5. serek naturalny homogenizowany z łyżką kakao gdzie jakieś kanapki? kolacja bardzo redukcyjna, koniecznie ją popraw.

Móglby to ktoś ocenić?
jw.

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
U:
Ś
1. megaaa duża grahamka:
- pół z masłem i serem żółtym
- pół z masłem orzechowym sante, twarogiem i konfiturą czereśniową
mandarynki; kawa z mlekiem
Ś
2. twarożek domowy piątnicy z saszetką fitelli kokosowej; kawa z mlekiem
O
3. naleśniki pełnoziarniste z owocami( banan, truskawki, ananasy, brzoskwinki, jagody, malinki, rodzynki ) z jogurtem z greenwaya
zakupy- czyli spacerowanie
K
bułka podłużna ciemna razowa z ziarnami:
- pół z twarogiem i na to ser żółty
- pół z twarogiem i na to krakowska sucha
pomidor; ogórek kiszony

?????
wypadł Ci podwieczorek, ale to nic - i tak jest bardzo smacznie jak zawsze zresztą.

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 12:04   #850
Winky
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anianiani Pokaż wiadomość
U/R:

Zbożówka z mlekiem.

A czy przypadkiem tłuszcze nie powinny być w każdym posiłku? Podobnie jak białka i węglowodany?

Co do jadłospisu: tragicznie mało. Śniadanie jak dla wróbelka, obiad prawie bezkaloryczny, kolacja redukcyjna i brak dwóch posiłków. MASAKRA
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...
Winky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 12:56   #851
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Winky Pokaż wiadomość
A czy przypadkiem tłuszcze nie powinny być w każdym posiłku? Podobnie jak białka i węglowodany?

Co do jadłospisu: tragicznie mało. Śniadanie jak dla wróbelka, obiad prawie bezkaloryczny, kolacja redukcyjna i brak dwóch posiłków. MASAKRA

Steven Tyler
Stary 2011-01-17, 13:19   #852
ioannah
Raczkowanie

ja bym chciala tylko zaznaczyc, ze nie istnieje taki owoc jak pomarancz.
pomarancz to odcien. jadalna jest pomarancza.
ioannah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 13:31   #853
morphine88
Zadomowienie

Fakt, mnie też kole w oczy taki błąd, ale staram się nie zwracać na to uwagi, bo to wątek poświęcony dietetyce, a nie ortografii .

Steven Tyler
Stary 2011-01-17, 14:29   #854
Jedwabna
Raczkowanie

Dzisiejsze R

śniadanie 7.15
dwie kromki chleba zytniego, na nim serek wiejski (wyszło około pół opakowania) na to ogórek

II śniadanie 10.45
bułka grahamka z twarożkiem, ogórkiem i papryką. mandarynka

III śniadanie 14.00
pozostałość serka ze śniadnaia, czyli pół serka wiejskiego, dwa jabłka

Obiad 17.00
pierś z kurczaka duszona z połową woreczka ryżu brązowego i warzywa

Podwieczorek 19.00
Nie mam pojęcia Być może orzechy, choć nudzi mi się już to, że mam je na każdy podwieczorek. Z kolei innych pomysłów nie mam...

Kolacja 21.30
Jajecznica z dwóch jajek na łyżce margaryny z pomidorami.

Chodzę spać około 23 dlatego kolacja stosunkowo tak późno
Jedwabna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 16:02   #855
Ewelajna140
Zadomowienie

REDUKCJA

śniadanie
- dwie kromki zwykłego pszennego chleba (po ciężkim razowcu mam wzdęcia itp.) maźnięte masłem roślinnym, z plastrami polędwicy sopockiej i pomidorem; kawa z mlekiem 0,5 % bez cukru;

II śniadanie
- jogurt naturalny bez cukru; banan; kawa z mlekiem 0,5% bez cukru;

III śniadanie
- sok ze świeżo wyciśniętych, różnych owoców (pełna szklanka)

obiad:
- dwa naleśniki (jajko, 2 łyżki mąki, trochę mleka 0,5%, przyprawy) + farsz (2 plastry polędwicy, pieczarki, cebulka, przyprawy - podsmażone na oleju); herbata bez cukru;

podwieczorek
- dwa wafle ryżowe maźnięte konfiturą brzoskwiniową; herbata bez cukru;

kolacja
- udko z kurczaka upieczone w rękawie + pomidor i papryka; herbata bez cukru;

??
Stary 2011-01-17, 17:24   #856
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ewelajna140 Pokaż wiadomość
REDUKCJA

śniadanie
- dwie kromki zwykłego pszennego chleba (po ciężkim razowcu mam wzdęcia itp.) maźnięte masłem roślinnym, z plastrami polędwicy sopockiej i pomidorem; kawa z mlekiem 0,5 % bez cukru; może spróbujesz innego chleba niż razowca? orkiszowego, żytniego?...
trochę mało warzyw. mleko zamień na 2%

II śniadanie
- jogurt naturalny bez cukru; banan; kawa z mlekiem 0,5% bez cukru; mało. powinna wpaść jeszcze kanapka.

III śniadanie
- sok ze świeżo wyciśniętych, różnych owoców (pełna szklanka) to bardziej taka przekąska, na III śniadanie to zdecydowanie za mało.

obiad:
- dwa naleśniki (jajko, 2 łyżki mąki, trochę mleka 0,5%, przyprawy) + farsz (2 plastry polędwicy, pieczarki, cebulka, przyprawy - podsmażone na oleju); herbata bez cukru; okej, jeżeli spora porcja, aczkolwiek zamiast polędwicy mogła być bardziej pożywna pierś z kurczaka.

podwieczorek
- dwa wafle ryżowe maźnięte konfiturą brzoskwiniową; herbata bez cukru; wafle ryżowe są za bardzo przetworzone, tu powinnaś zjeść serek homo/wiejski z orzechami czy pestkami, bo nie masz NNKT w diecie.

kolacja
- udko z kurczaka upieczone w rękawie + pomidor i papryka; herbata bez cukru; wydaje mi się, że to nie nadaje się na kolację... takie coś tylko na obiad. tu mogłabyś zjeść jajka czy serek + warzywa.

??
jw.
mało warzyw i białka, brak węgli złożonych.

Cytat:
Napisane przez Jedwabna Pokaż wiadomość
Dzisiejsze R

śniadanie 7.15
dwie kromki chleba zytniego, na nim serek wiejski (wyszło około pół opakowania) na to ogórek mało. mógł wpaść owoc. poza tym, trochę monotonne te kanapki

II śniadanie 10.45
bułka grahamka z twarożkiem, ogórkiem i papryką. mandarynka ok

III śniadanie 14.00
pozostałość serka ze śniadnaia, czyli pół serka wiejskiego, dwa jabłka nie podoba mi się, mało. tu mogłaś zjeść jakąś pożywną sałatkę.

Obiad 17.00
pierś z kurczaka duszona z połową woreczka ryżu brązowego i warzywa okej, o ile porcja spora.

Podwieczorek 19.00
Nie mam pojęcia Być może orzechy, choć nudzi mi się już to, że mam je na każdy podwieczorek. Z kolei innych pomysłów nie mam... pestki? ryby? NNKT są nie tylko w orzechach...

Kolacja 21.30
Jajecznica z dwóch jajek na łyżce margaryny z pomidorami. ok, jeżeli spora porcja.

Chodzę spać około 23 dlatego kolacja stosunkowo tak późno
jw.
Stary 2011-01-17, 17:38   #857
asiaczi
Raczkowanie

redukcja.
śniadanie- owsianka (pół szklanki płatków,szklanka mleka 2%) zmieszana ze sporym bananem,garść orzechów
2 śniadanie- paluch makowy z odrobiną masła i wędliną
obiad- smażona pierś z kurczaka z gotowaną marchewką
kolacja- serek wiejski (zwykły,nie lekki) z kapustą kiszoną/ogórkiem kiszonym/zwykłym lub 2 jajka na półtwardo z warzywami

asiaczi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 17:51   #858
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asiaczi Pokaż wiadomość
redukcja.
śniadanie- owsianka (pół szklanki płatków,szklanka mleka 2%) zmieszana ze sporym bananem,garść orzechów ok, jeżeli była tego spora porcja i się najadłaś. chociaż nie powinno się łączyć tłuszczy (orzechy) z węglami (płatki, owoc)...
2 śniadanie- paluch makowy z odrobiną masła i wędliną + warzywa + jogurt/owoc. ale taki paluch to chyba trochę mało, powinna być normalna, duża bułka...
obiad- smażona pierś z kurczaka z gotowaną marchewką + węgle złożone
kolacja- serek wiejski (zwykły,nie lekki) z kapustą kiszoną/ogórkiem kiszonym/zwykłym lub 2 jajka na półtwardo z warzywami ok, ale tego też ma być spora porcja.
jw.
trochę mało.
Stary 2011-01-17, 17:55   #859
asiaczi
Raczkowanie

hmm,czyli owsianka z orzechami to niezbyt dobry pomysł ? szkoda,bo lubię tak łączyć.
a ten paluch był spory ;]

Stary 2011-01-17, 18:00   #860
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
hmm,czyli owsianka z orzechami to niezbyt dobry pomysł ? szkoda,bo lubię tak łączyć.
a ten paluch był spory ;]
To taka luźna sugestia, bo dziewczyny raczej jedzą owsiankę z orzechami na redukcji (ja też tak jadłam i chudłam). Jeżeli chudniesz i wszystko jest okej, to owsiankę z orzechami jak najbardziej jedz, skoro Ci smakuje
Jeżeli paluch spory to w porządku
Stary 2011-01-17, 18:05   #861
nesti03
Przyczajenie

czesc dziewczyny,

nie chudnę na mojej eRce... wogole juz 3 tyg... czy to mozliwe ze moj organizm tak sie buntuje? przyznam ze bywam kompulsywna... jednak duzo mniej niz kiedys... w porownaniu do tego co bylo pol roku temu to nic. Nie jem tyle ile nigdys przy atakach... dlatego nie odmawiam sobie wszytskiego tak na maxa bo boje sie ze pekne i zlapie byle co... a to doproadzilo mnie do nadwagi i ciaglego smutku braku pewnosci siebie... rok temu wazylam 53 kilo (drastyczne, nie zdrowe schudnięcie..) dzis... 67.. przy 170 cm..

Moj jadlospis z dnia w tygodniu kiedy wczesnie wstaję...

7. owsianka 4 łyżki płatków górskich, pół kostki twarogu półtłustego, garść orzechów, szklanka mleka 2% łyżeczka budyniu waniliowego, łyzeczka dzemu niskosłodzonego / czasem zamiast dzemu, jabłko i garść rodzynek
11. Kromka razowca z twarogiem, plastrami polędwicy, ogórkiem, jabłko
14. kromka razowca j/w (to w pracy)
17. poł woreczka kaszy gryczanej bądz brązowego ryżu, buraczki tarte, pierś z kurczaka na oleju rzepakowym
19. jajecznica - jedno żółtko, 3 białka, 2 plasterki szynki, pomidor
22. Serek wiejski normalny - nie light.

tak standardowo wygląda kazdy dzien... powiedzcie mnie co mnie gubi? za duzo kalori?

czy to mozliwe aby jedząc tak nie chudnąc? co jeszcze mam wyeliminowac?:-( moze te słodkie śniadania, ktore uwielbiam? w zeszlym roku chodzilam na fitness, jednak teraz musialam sie poswiecic - praca, uczelnia - pisanie licencjatu + kurs prawka.. sporo tego... nie ogarnelabym tych rzeczy a jak je zawale to koniec. Wiecie tez czemu organizuję sobie tyle zajęc...

w lutym ide do psychologa.. ciagle mysle o jedzeniu i sobie z tym nie radze... ciągle planuję... :-(

Pomocy
nesti03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 18:08   #862
asiaczi
Raczkowanie

ja też mam trochę jedzeniowych problemów ale kilka dni temu wzięłam się za siebie i chcę żeby wszystko było okey. nie wiem ile ważę ale tak z 4 kg. chciałabym schudnąć. ale najpierw chcę na nowo 'wejść' w zdrowe jedzonko dlatego piszę tutaj aby to ktoś ocenił

w ogóle najwięcej pomysłów mam na śniadania,najmniej chyba na kolację bo wiecznie jem albo kanapki albo serek wiejski albo jakąś rybę w galarecie :P

Stary 2011-01-17, 18:27   #863
mircia14
Zakorzenienie

Cytat:
ja też mam trochę jedzeniowych problemów ale kilka dni temu wzięłam się za siebie i chcę żeby wszystko było okey. nie wiem ile ważę ale tak z 4 kg. chciałabym schudnąć. ale najpierw chcę na nowo 'wejść' w zdrowe jedzonko dlatego piszę tutaj aby to ktoś ocenił

w ogóle najwięcej pomysłów mam na śniadania,najmniej chyba na kolację bo wiecznie jem albo kanapki albo serek wiejski albo jakąś rybę w galarecie :P
na kolację popróbuj placki Dukana w różnych odsłonach
jeśli jesteś zainteresowana, podam przepisy

oprócz tego jajecznice w różnych wariacjach, omlety z warzywami lub serkiem homogenizowanym
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 18:38   #864
asiaczi
Raczkowanie

to w takim razie jestem zainteresowana przepisami wyślesz w wiadomości ?
mówiąc serki homogenizowane masz na myśli te naturalne ?

Stary 2011-01-17, 18:47   #865
Tynusia
Zakorzenienie

W stronę U:

śniadanie:
(dosyć wcześnie , więc też nie miałam apetytu)
-jajecznica z 2 jajek na odrobinie oliwy ze szpinakiem (3 takie kółka)

śniadanie II ( w szkole):
-kanapka z chleba orkiszowego( 2 kromki/120g) posmarowane awokado obłożone sałatą lodową,ogórkiem,pomidorka mi koktajlowymi)
- na 2 przerwie jabłko (max 200g)

obiad:
pierś z kurczaka w przyprawie chilli ( duszona na odrobinie oliwy z czosnkiem , parę pasków papryki) i3 łyżki kaszy jaglanej
(po ugotowaniu jej gramatura jest spora) i warzywa:różyczki kalafiora,brokuła,parę brukselek (warzywa wymieszane z łyżką oleju lnianego)

coś bardziej podwieczorek/kolacja:
-makaron razowy wstążki ( 3 łyżki) wymieszane z twarogiem (max.100g) łyżką homo dla lepszej konsystencji i 3 łyżki spore jagód

po aerobicu o 21 (coś typu lekka przekąska) (kładę się spać
23-24):
- jogurt naturalny 180g
i jakieś warzywa na ciepło

Bardzo proszę o rady
Będę wdzięczna o ocenę i rady

Ps.Nie chce mi się bawić o dodawanie o 100 kcal,jeśli ktoś pokusi się o pomoc będe wdzięczna mam dodawać produktowo?
muszę też stopniowo zwiększać tłuszcze

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 18:51   #866
feronik
Raczkowanie

U/P

I. bułeczka pszenna: pół z masłem, polędwicą sopocką, pomidorem; pół z masłem, Almette, ogórkiem, herbata owocowa z cukrem
II. pomarańcza, 2 kulki "Ferrero Rocher", paczka sezamków
III. barszcz, schabowy bez panierki (smażony), ziemniaczki, szpinak
ok. 100 ml soku wielowarzywnego (mało, bo nie smakował), Toffinek
IV. 2 garście pistacji, Princessa czekoladowa, herbata zielona
V.sałatka z mozzarellą, pół bułeczki pszennej z masłem czosnkowym, herbata z cukrem

I pękam. Chyba przesadziłam ze słodyczami... Proszę o ocenkę.

Edytowane przez feronik
Czas edycji: 2011-01-17 o 18:59
feronik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 19:08   #867
Phynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tynusia Pokaż wiadomość
W stronę U:

śniadanie:
(dosyć wcześnie , więc też nie miałam apetytu)
-jajecznica z 2 jajek na odrobinie oliwy ze szpinakiem (3 takie kółka)

Przydałaby się kromeczka do tego, ale skoro faktycznie ciężko Ci coś w siebie rano wcisnąć, to i tak jest dobrze.

śniadanie II ( w szkole):
-kanapka z chleba orkiszowego( 2 kromki/120g) posmarowane awokado obłożone sałatą lodową,ogórkiem,pomidorka mi koktajlowymi)
- na 2 przerwie jabłko (max 200g)
Super.
obiad:
pierś z kurczaka w przyprawie chilli ( duszona na odrobinie oliwy z czosnkiem , parę pasków papryki) i3 łyżki kaszy jaglanej
(po ugotowaniu jej gramatura jest spora) i warzywa:różyczki kalafiora,brokuła,parę brukselek (warzywa wymieszane z łyżką oleju lnianego)
Bardzo mi się podoba.

coś bardziej podwieczorek/kolacja:
-makaron razowy wstążki ( 3 łyżki) wymieszane z twarogiem (max.100g) łyżką homo dla lepszej konsystencji i 3 łyżki spore jagód

Ok.

po aerobicu o 21 (coś typu lekka przekąska) (kładę się spać
23-24):
- jogurt naturalny 180g
i jakieś warzywa na ciepło

Do przyjęcia.

Bardzo proszę o rady
Będę wdzięczna o ocenę i rady

Ps.Nie chce mi się bawić o dodawanie o 100 kcal,jeśli ktoś pokusi się o pomoc będe wdzięczna mam dodawać produktowo?
muszę też stopniowo zwiększać tłuszcze

Podoba mi się. Myślę, że poprawiłaś troszkę to swoje jadło.

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Cytat:
Napisane przez feronik Pokaż wiadomość
U/P

I. bułeczka pszenna: pół z masłem, polędwicą sopocką, pomidorem; pół z masłem, Almette, ogórkiem, herbata owocowa z cukrem
II. pomarańcza, 2 kulki "Ferrero Rocher", paczka sezamków
III. barszcz, schabowy bez panierki (smażony), ziemniaczki, szpinak
ok. 100 ml soku wielowarzywnego (mało, bo nie smakował), Toffinek
IV. 2 garście pistacji, Princessa czekoladowa, herbata zielona
V.sałatka z mozzarellą, pół bułeczki pszennej z masłem czosnkowym, herbata z cukrem

I pękam. Chyba przesadziłam ze słodyczami... Proszę o ocenkę.
Przesadziłaś ze słodyczami? princessa, dwie pralinki i kilka sezamków, w ciągu całego dnia. Przestań.
U byłoby ładne, lecz to na pewno nie P.

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Edytowane przez Phynn
Czas edycji: 2011-01-17 o 19:10
Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 19:12   #868
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Przesadziłaś ze słodyczami? princessa, dwie pralinki i kilka sezamków, w ciągu całego dnia. Przestań.

A w jaki sposób mam zacząć dodawać czy ktoś by mógł mi przykładowo napisać co muszę zmienić ?

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 19:31   #869
feronik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość

Dzięki za ocenę. Może masz rację z tymi słodyczami. Wiesz, ED daje o sobie znać...

Edytowane przez feronik
Czas edycji: 2011-01-17 o 19:32
feronik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 19:33   #870
Jedwabna
Raczkowanie

Dziękuję bardzo emilie za odpowiedź, masz rację, głupia uparłam się tylko, że NNKT = orzechy.
Jeszcze raz dziękuję bardzo
Jedwabna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości