|
|
#841 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII
Cytat:
zadbaj tylko o nnkt, wprowadź je w postaci choćby oliwy w sałatce, tłustych ryb, orzechów... nie odpowiedziałam na Twoje pytanie z poprzedniego posta. Cytat:
spokojnie, nie myśl za dużo, zważ się po skończonym okresie i wtedy się zastanowimy. ![]()
|
|
|
#842 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny!
Czytam Wasze posty i mam pytanko. Postanowiłam troszkę wzorować się na zamieszczanych przepisach. Czy jestem na R to mogę pić codzienne na wieczór pół kubka kakaa nesquik na 2% mleku? czy to nie bardzo dobre jest na R? |
|
|
|
#843 |
|
Przyczajenie
|
eRka (wstałam późno, dlatego 4 posiłki
)1. owsianka na mleko-wodzie z 3 łyżek płatków, łyżką rodzynek, startą połówką jabłka, łyżką Bran Flakesów, cynamonem; zielona herbata 2. ok. 6 łyżek kaszy gryczanej, na to ugotowany groszek z marchewką i z kawałeczkami piersi z kurczaka, 3 ogórki konserwowe 3. ok. 10 migdałów, kawa z mlekiem 4. serek wiejski lekki z łyżeczką zmielonych orzechów lask., wiórków kokosowych i cynamonem, pomidor, zielona herbata prosze o ocenę
|
|
|
|
#844 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
okej, ale trochę mało... mam wrażenie, że się ograniczasz. |
|
|
|
|
#845 |
|
Przyczajenie
|
no właśnie jak już jestem na diecie to się mocno ograniczam. dzisiaj np. chciałam wziąć więcej migdałow, ale miałam takie zahamowanie, że nie, tyle to będzie za dużo, wezmę mniej. no i strasznie też wszystko podliczam z kaloriami, byle tylko nie było za dużo. tak samo z tym jabłkiem - pomyślałam, że lepiej wziąć połowkę, bo smak będzie ten sam, a kalorii o połowę mniej. a czemu wieśniak lepszy zwykły niż lekki? białka mają chyba tyle samo, a węgli zawsze trochę mniej
![]() ale dziękuję bardzo za ocenę, jutro pójdę poszukać serka homo naturalnego
|
|
|
|
#846 |
|
Przyczajenie
|
hej, przyłączam się, wczoraj założyłam podobny wątek ale odesłano mnie tu...
![]() no więc mój wczorajszy jadłospis (U) : I. kromka chleba razowego posmarowana serkiem wiejskim + plaster pomidora II. dwa duże jabłka III. pomidorowa z gotowanymi warzywami z zupy + gotowana kapusta IV. ciemna bułeczka pełnoziarnista (sama piekłam ) + dwa jajka gotowane + 3 plastry pomidora, budyń śmietankowy 'słodka chwila'Wiem, że to, że na kolacje jem wiecej niz na sniadanie nie wróży dobrze dla mojego metabolizmu no ale mialam wielka ochote na ten budyn aha, dodam ze mam 161 cm i waze 42/43 kg. co sadzicie o takim jadlospisie ? |
|
|
|
#847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#848 |
|
Raczkowanie
|
U/R:
I. Dwie kromki pumpernikiela z masłem, polędwicą, jajkiem na twardo i papryką, kawa z mlekiem, jabłko. II. Filet z mintaja smażony na niewielkiej ilości oliwy(bez panierki), surówka z marchewki. IV. Cappuccino, garść migdałów, pomarańcza. V. Serek wiejski + sałatka grecka (pomidor, ogórek, sałata, cebula, oliwki i oliwa z oliwek - bez fety) Zbożówka z mlekiem. Poproszę o ocenę. Zastanawiam się, czy aby nie jem zbyt dużo tłuszczów?Są praktycznie w każdym posiłku...
|
#849 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem dlaczego, ale kojarzysz mi się, że byłaś kiedyś (niedawno) na P. A takie osoby nie powinny się odchudzać. Co do jedzenia: mało. Niedużo tłuszczy, bo one powinny być w każdym posiłku. Poza tym wszystkie są zdrowe. Ryba bez panierki, migdały, oliwa z oliwek. Wszystko OK z tłuszczami, tylko uciekło Ci gdzieś II śniadanie. Na obiad nie ma kaszy/ryżu/ziemniaków, a na kolację chleba. Fakt, na R nie jemy węglowodanowych kolacji, ale Ty na R nie jesteś. EDIT: no i miałam rację. Jeszcze w listopadzie byłaś na P. ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Cytat:
jak zawsze zresztą.
|
|
#850 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do jadłospisu: tragicznie mało. Śniadanie jak dla wróbelka, obiad prawie bezkaloryczny, kolacja redukcyjna i brak dwóch posiłków. MASAKRA
|
|
#851 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#852 |
|
Raczkowanie
|
ja bym chciala tylko zaznaczyc, ze nie istnieje taki owoc jak pomarancz.
pomarancz to odcien. jadalna jest pomarancza. |
|
|
|
#853 |
|
Zadomowienie
|
Fakt, mnie też kole w oczy taki błąd, ale staram się nie zwracać na to uwagi, bo to wątek poświęcony dietetyce, a nie ortografii
.
|
#854 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze R
![]() śniadanie 7.15 dwie kromki chleba zytniego, na nim serek wiejski (wyszło około pół opakowania) na to ogórek II śniadanie 10.45 bułka grahamka z twarożkiem, ogórkiem i papryką. mandarynka III śniadanie 14.00 pozostałość serka ze śniadnaia, czyli pół serka wiejskiego, dwa jabłka Obiad 17.00 pierś z kurczaka duszona z połową woreczka ryżu brązowego i warzywa Podwieczorek 19.00 Nie mam pojęcia Być może orzechy, choć nudzi mi się już to, że mam je na każdy podwieczorek. Z kolei innych pomysłów nie mam...Kolacja 21.30 Jajecznica z dwóch jajek na łyżce margaryny z pomidorami. Chodzę spać około 23 dlatego kolacja stosunkowo tak późno
|
|
|
|
#855 |
|
Zadomowienie
|
REDUKCJA
śniadanie - dwie kromki zwykłego pszennego chleba (po ciężkim razowcu mam wzdęcia itp.) maźnięte masłem roślinnym, z plastrami polędwicy sopockiej i pomidorem; kawa z mlekiem 0,5 % bez cukru; II śniadanie - jogurt naturalny bez cukru; banan; kawa z mlekiem 0,5% bez cukru; III śniadanie - sok ze świeżo wyciśniętych, różnych owoców (pełna szklanka) obiad: - dwa naleśniki (jajko, 2 łyżki mąki, trochę mleka 0,5%, przyprawy) + farsz (2 plastry polędwicy, pieczarki, cebulka, przyprawy - podsmażone na oleju); herbata bez cukru; podwieczorek - dwa wafle ryżowe maźnięte konfiturą brzoskwiniową; herbata bez cukru; kolacja - udko z kurczaka upieczone w rękawie + pomidor i papryka; herbata bez cukru; ?? |
|
|
|
#856 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mało warzyw i białka, brak węgli złożonych. Cytat:
|
||
|
|
|
#857 |
|
Raczkowanie
|
redukcja.
śniadanie- owsianka (pół szklanki płatków,szklanka mleka 2%) zmieszana ze sporym bananem,garść orzechów 2 śniadanie- paluch makowy z odrobiną masła i wędliną obiad- smażona pierś z kurczaka z gotowaną marchewką kolacja- serek wiejski (zwykły,nie lekki) z kapustą kiszoną/ogórkiem kiszonym/zwykłym lub 2 jajka na półtwardo z warzywami |
|
|
|
#858 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
trochę mało. |
|
|
|
|
#859 |
|
Raczkowanie
|
hmm,czyli owsianka z orzechami to niezbyt dobry pomysł ? szkoda,bo lubię tak łączyć.
a ten paluch był spory ;] |
|
|
|
#860 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeżeli paluch spory to w porządku
|
|
|
|
|
#861 |
|
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny,
nie chudnę na mojej eRce... wogole juz 3 tyg... czy to mozliwe ze moj organizm tak sie buntuje? przyznam ze bywam kompulsywna... jednak duzo mniej niz kiedys... w porownaniu do tego co bylo pol roku temu to nic. Nie jem tyle ile nigdys przy atakach... dlatego nie odmawiam sobie wszytskiego tak na maxa bo boje sie ze pekne i zlapie byle co... a to doproadzilo mnie do nadwagi i ciaglego smutku braku pewnosci siebie... rok temu wazylam 53 kilo (drastyczne, nie zdrowe schudnięcie..) dzis... 67.. przy 170 cm..Moj jadlospis z dnia w tygodniu kiedy wczesnie wstaję... 7. owsianka 4 łyżki płatków górskich, pół kostki twarogu półtłustego, garść orzechów, szklanka mleka 2% łyżeczka budyniu waniliowego, łyzeczka dzemu niskosłodzonego 11. Kromka razowca z twarogiem, plastrami polędwicy, ogórkiem, jabłko 14. kromka razowca j/w (to w pracy) 17. poł woreczka kaszy gryczanej bądz brązowego ryżu, buraczki tarte, pierś z kurczaka na oleju rzepakowym 19. jajecznica - jedno żółtko, 3 białka, 2 plasterki szynki, pomidor 22. Serek wiejski normalny - nie light. tak standardowo wygląda kazdy dzien... powiedzcie mnie co mnie gubi? za duzo kalori? czy to mozliwe aby jedząc tak nie chudnąc? co jeszcze mam wyeliminowac?:-( moze te słodkie śniadania, ktore uwielbiam? w zeszlym roku chodzilam na fitness, jednak teraz musialam sie poswiecic - praca, uczelnia - pisanie licencjatu + kurs prawka.. sporo tego... nie ogarnelabym tych rzeczy a jak je zawale to koniec. Wiecie tez czemu organizuję sobie tyle zajęc... w lutym ide do psychologa.. ciagle mysle o jedzeniu i sobie z tym nie radze... ciągle planuję... :-( Pomocy
|
|
|
|
#862 |
|
Raczkowanie
|
ja też mam trochę jedzeniowych problemów ale kilka dni temu wzięłam się za siebie i chcę żeby wszystko było okey. nie wiem ile ważę ale tak z 4 kg. chciałabym schudnąć. ale najpierw chcę na nowo 'wejść' w zdrowe jedzonko dlatego piszę tutaj aby to ktoś ocenił
![]() w ogóle najwięcej pomysłów mam na śniadania,najmniej chyba na kolację bo wiecznie jem albo kanapki albo serek wiejski albo jakąś rybę w galarecie :P |
|
|
|
#863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli jesteś zainteresowana, podam przepisy ![]() oprócz tego jajecznice w różnych wariacjach, omlety z warzywami lub serkiem homogenizowanym |
|
|
|
|
#864 |
|
Raczkowanie
|
to w takim razie jestem zainteresowana przepisami
wyślesz w wiadomości ? mówiąc serki homogenizowane masz na myśli te naturalne ? |
|
|
|
#865 |
|
Zakorzenienie
|
W stronę U:
śniadanie: (dosyć wcześnie , więc też nie miałam apetytu) -jajecznica z 2 jajek na odrobinie oliwy ze szpinakiem (3 takie kółka) śniadanie II ( w szkole): -kanapka z chleba orkiszowego( 2 kromki/120g) posmarowane awokado obłożone sałatą lodową,ogórkiem,pomidorka mi koktajlowymi) - na 2 przerwie jabłko (max 200g) obiad: pierś z kurczaka w przyprawie chilli ( duszona na odrobinie oliwy z czosnkiem , parę pasków papryki) i3 łyżki kaszy jaglanej (po ugotowaniu jej gramatura jest spora) i warzywa:różyczki kalafiora,brokuła,parę brukselek (warzywa wymieszane z łyżką oleju lnianego) coś bardziej podwieczorek/kolacja: -makaron razowy wstążki ( 3 łyżki) wymieszane z twarogiem (max.100g) łyżką homo dla lepszej konsystencji i 3 łyżki spore jagód po aerobicu o 21 (coś typu lekka przekąska) (kładę się spać 23-24): - jogurt naturalny 180g i jakieś warzywa na ciepło Bardzo proszę o rady ![]() Będę wdzięczna o ocenę i rady Ps.Nie chce mi się bawić o dodawanie o 100 kcal,jeśli ktoś pokusi się o pomoc będe wdzięczna muszę też stopniowo zwiększać tłuszcze
|
#866 |
|
Raczkowanie
|
U/P
I. bułeczka pszenna: pół z masłem, polędwicą sopocką, pomidorem; pół z masłem, Almette, ogórkiem, herbata owocowa z cukrem II. pomarańcza, 2 kulki "Ferrero Rocher", paczka sezamków III. barszcz, schabowy bez panierki (smażony), ziemniaczki, szpinak ok. 100 ml soku wielowarzywnego (mało, bo nie smakował), Toffinek IV. 2 garście pistacji, Princessa czekoladowa, herbata zielona V.sałatka z mozzarellą, pół bułeczki pszennej z masłem czosnkowym, herbata z cukrem I pękam. Chyba przesadziłam ze słodyczami... Proszę o ocenkę.
Edytowane przez feronik Czas edycji: 2011-01-17 o 18:59 |
|
|
|
#867 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Cytat:
![]() U byłoby ładne, lecz to na pewno nie P. ![]()
Rozsunąć suwak, by Zdjąć skafander ciała Zapomnieć Wejść w nowe życie W zwiewnej sukience Edytowane przez Phynn Czas edycji: 2011-01-17 o 19:10 |
||
|
|
|
#868 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#869 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może masz rację z tymi słodyczami. Wiesz, ED daje o sobie znać... Edytowane przez feronik Czas edycji: 2011-01-17 o 19:32 |
|
|
|
|
#870 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo emilie za odpowiedź, masz rację, głupia uparłam się tylko, że NNKT = orzechy.
Jeszcze raz dziękuję bardzo
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:32.

]
], pomidor, odrobina keczupu jakaś suróweczka do tego by się przydała 

Być może orzechy, choć nudzi mi się już to, że mam je na każdy podwieczorek. Z kolei innych pomysłów nie mam...
Chyba przesadziłam ze słodyczami... Proszę o ocenkę.