|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
Cytat:
|
|
|
#3482 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
O to dlugo lezalyscie. Mi odgornie powiedziano,ze po 48h sie wychodzi , bez znaczenia czy bylo sn czy cc. Chociaz ja wolalabym polezec z 4 dni, bo podobno poziom bilurbiny podnosi sie dop w 3 dobie, a pozniej problem jak sie wroci do domu. Nie wiem chyba bede musiala cos zasymulowac aby mnie dluzej zostawili, bo tak mam miejsce lezace w szpitalu z dzieckiem, a jak wyjde to pozniej bede musiala spac przy malym na krzesle.
|
#3483 |
|
Zadomowienie
|
Hej Dziewczyny!
vilya tak jak mówisz można w szpitalu klinicznym odmówić obecności studentów. Masz do tego pełne prawo Ale z drugiej strony, z perspektywy studentki Uniwersytetu Medycznego gdzie i jak mamy nauczyć się zawodu?? Odbierania porodów z książek bym się nie nauczyła ![]() Podczas mojego porodu byli obecni Japończycy..... Ale nie wspominam tego źle bo w ogóle nie zwraca się na otoczenie uwagi, ja byłam skupiona na porodzie i na tym co mówi do mnie położna. Zresztą potem Ci Japończycy poszli do mojego męża podziękować i zapytali czy zrobić mojemu mężowi zdjęcie z Sarą Oczywiście każdy ma prawo do swoich przekonań i jeśli nie będziesz czuła się komfortowo masz prawo odmówić weraa ja w łóżeczku rozłożyłam całą pościel, łącznie z kołderką i poduszką. Kołderka służy bardziej jak materacyk bo jej narazie nią nie przykrywam. A na podusi śpi bo jest płaska jak naleśnik ![]() Ja na początku nie stosowałam w ogóle tego rożka, więc wg mnie zbędny wydatek. Zawijałam ją w kocyk w ten sam sposób co w rożek. Odnośnie wkładek laktacyjnych to mnie w pierwszych dniach nie wiele pomogły. Pisałam o tym już, ze mleko sikało mi jak z sikawki ![]() Zastosowałam wtedy niezużyte podkłady poporodowe przecinane na pół Teraz jest już ok, chociaż kiedy zbliża się pora karmienia czuję mrowienie w piersiach, a kiedy Mała pije z jednego cycka, z drugiego leci mleko ![]() Miałam dwa rodzaje wkładek, Belli i Johnson&Johnson. Te drugie lepsze ale o wiele droższe niestety Belli nie są takie chłonne i czasami jak zapomnę zmienić to robi się z nich taki mokry kompres Przeczytajcie artykuł o puzzlach piankowych dla dzieci : http://dzieci.pl/breedingAid,1295390...puticaid=6b9db A to mnie rozbiło.....większej głupoty w życiu nie czytałam. http://trzynastego.bloog.pl/id,32847...l?ticaid=5b9da
|
#3484 |
|
Zakorzenienie
|
hehe a jakie święto??
![]() Ann84 ja biorę małą paczkę pieluch (coś chyba 24 szt.), zawsze więcej może mąż dowieźć jakby było potrzeba ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Ann84 o pieluchach poczytaj opinie na tej stronie http://www.dzieciowo.pl/2010/10/piel...-the-fuck.html Marika.S ja mam te J&J kupione za ok 14 zł. Ale widziałam takie same z tą samą ilością po 26 zł...... tak więc......... pozostawię bez komentarza. |
|
|
|
#3485 |
|
Raczkowanie
|
A ja znowu odzywam się z prośbą o pomoc
Nareszcie udało mi się wyciągnąć męża po wyprawkę dla małej Ale brakuje mi jeszcze laktatora, butelek i niani... I tak odnośnie laktatora - byłam nastawiona na ręczny z aventu ale babka w sklepie stwierdziła, że jak mam go często używać to zdecydowanie lepiej wziąć elektroniczny.. Co myślicie? Ręczny czy elektroniczny? Z jakiej firmy najlepiej?A nianię kupić już teraz czy poczekać aż Malutka się urodzi? |
|
|
|
#3486 |
|
Raczkowanie
|
Mi juz sie sni ,ze spie na brzuchu.. dzis ze strachu sie obudzilam i az swiatlo zapalilam sprawdzic czybrzusio jest czy go nie ma. Juz sie schizuje.. albo tak bardzo jestem zmeczona.
|
#3487 |
|
Rozeznanie
|
lilijko jutro moja mama po raz kolejny bedzie swietowac to ze raczylam po 19 dniach po terminie wreszcie z niej wyjsc
![]() A propo wkladek tez kupilam za jakies 15 zl w rossmanie te z johnsona, w carrefourze mozna kupic za 26 tak jak pisala lilijka! Wiec zaopatrzylam sie w zapasy jak by sie ta promocja skonczyc miala ![]() Ad laktatora jeszcze nie mam, poczekam jak bedzie u mnie z karmieniem, ale chyba bede wolala elektroniczny - bratowa miala oba, reczny jej sie szybko polamal i mowila ze to strasznie dlugo trwa.... Ad niani tez chcielismy, ale teraz ciagle mysle, w sumie u mnie wszystko slychac wiec nie wiem czy bedzie potrzeba.... Butelki mam z tt chyba przesadzilam z iloscia... Bo w sumie mam 8 :/ Ad pieluch ja zabieram moze 10 do torby, paczke pampersow zostawiam w widocznym miejscu, jak cos to maz przywiezie
|
|
|
|
#3488 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3489 |
|
Zadomowienie
|
Mariko Ja też rodziłam w szpitalu Akademii Medycznej
Już na izbie przyjęć natknęłam się na studentów, ale nie byli natrętni, raczej uprzejmi, pytali o zgodę, zgodziłam się, aby jedna studentka zrobiła mi Ktg, a student zbadał szyjkę i rozwarcie ( jak sie okazało po badaniu to był jego pierwszy raz ). Nie sądzę, żeby z podręcznika nauczył się prawidłowego sposobu badania. Oczywiście jeśli ktoś ma odrębne zdanie, nie neguję tego![]() A propo karmienia piersią- też jak karmię jedną to w drugiej czuję mrowienie, jakby ssanie- dziwne uczucie. Ale najlepsze akcje są pod prysznicem (chyba zacznę się kąpać z butelką, bo gdy wycieram się ręcznikiem mleczko leci jak szalone )Mila 24 gratulacje! |
|
|
|
#3490 | |
|
Zakorzenienie
|
ligotko eeeeeee no to rewelacja, jutro impreza wizażowa z piccolo!!!!!!
padłam śmiechem kopikos ja nie mam laktatora i pewnie rozwiąże się to zaraz po porodzie mąż dostanie instrukcje z siostrą i tyle........ chciałabym mieć elektryczny, ale mnie nie stać, więc tu zadziałają finanse i nie mogę Ci pomóc. Polecają ten z Medeli. Niania, to zależy jakie masz warunki mieszkaniowe, czy wszystko słychać czy nie. Możesz zawsze po porodzie kupić, przecież to aż taka pilna sprawa nie jest.---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Cytat:
ja miałam tak z jonoforezą na mój biedny kręgosłup. Przyszli do przychodni studenci i jak miałam rehabilitację to natknęłam się na nich. Leżałam za parawanem na wpół naga i słyszę za kotarą (ja biorę tę młodą, a Ty idź do tego dziadka) no myślałam, że ze śmiechu pęknę Humor mi się od razu poprawił. i tak mi się zachciało tańczyć, bo właśnie słyszę tango...........
|
|
|
|
|
#3491 |
|
Rozeznanie
|
lilijko ubawilam sie, trzeba bylo dac tesciowej instrukcje wychowania swojego syna!
|
|
|
|
#3492 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nianię chciałam kupić bo mieszkam w 2 piętrowym domku a w sumie zaraz po porodzie zaczyna mi się 1 semestr magisterki i z Malutką będzie zostawała moja mama. Myślałam że to dla niej będzie udogodnienie, ale twierdzi że jak się dziecko urodzi to każdemu domownikowi się wyostrzy słuch i takie cuda nie są na razie potrzebne
|
|
|
|
|
#3493 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam laktator MEDELA i nie pasuja do niego butelki TT. Pisze to bo sama nie wiedzialam wczesniej i nie moglam znalezc nigdzie tej iformacji. Butelki TT maja takie same nakretki jak AVENT.
|
#3494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do niani, wiesz kiedyś tego nie było i wszyscy jakoś dawali sobie radę. To zależy też jak postępowa jest Twoja mama. Czy ufa takim urządzeniom czy nie, czy będzie sie chciała tego "nauczyć" czy nie. ligotko też się ubawiłam..... no ale nic nie skomentowałam, bo nie chcę już nic jej mówić na ten temat. |
|
|
|
|
#3495 | |||
|
Wtajemniczenie
|
mila24 gratulacje ![]() mysiopez trzymam kciuki - powodzenia dewi śliczna córunia Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A ja dziś wstałam wcześnie jak dla mnie (po 7), bo między 8 a 9 godziną mieli przyjechac panowie w sprawie reklamacji drzwi, jest zaraz 12, a ich jeszcze nie było masakra jakaś
|
|
#3496 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3497 |
|
Zadomowienie
|
spirytus 70% to jest tylko na recepte jak slyszalam... nigdzie nie dostanę bez recepty
|
#3498 |
|
Zadomowienie
|
Dewi, Twoja Mała jest absolutnie bosska
a mnie powoli chyba zaczął odchodzić czop śluzowy... Ale na raty, więc nie wiem, czy to to czy nie to, głupieje już i staram się o tym wszystkim nie myśleć...
|
#3499 | |
|
Zadomowienie
|
Witam poniedziałkowo
Noc fatalna, sny niesamowite, coraz gorzej mi zasnąć bo coraz więcej myślę o porodzie, jak juz zasnę mam dziwne sny, sni mi się moje dziecko.. Musiałam odespać dzisiejszą noc, wyszykowałam siostrę do szkoły i o 8 położyłam się, zasnęłam dopiero około 9 ale spałam do 11.30 prawie.. i już mi lepiej. Ale dzień za to zaczął sie fajnie. Mężus zadzwonił, że przyszedł aparat fotograficzny i lampka nad łóżeczko. Dziś montujemy lapmke nad łóżeczkiem Nadii i zrobimy jakaś sesje zdjęciowa z brzuszkiem. Ja za to odebrałam kolejne 2 paczki. Mam już szlafrok do szpitala i ten pamiętnik maluszka co wam pokazywałam, jest świetny, będziemy go regularnie wypełniac to Nadia będzie miała świetna pamiątkę. Czekam jeszcze na tę ostatnia, największa paczkę,z pieluchami, skarpetkami, aspiratorkiem, nozyczkami, kosmetykami, wkładami poporodowymi, nakładkami na sutki,itp jutro robie pranie i pojutrze pakuje torbę do szpitala i będe gotowa Apropo snów i myślenia o porodzie. Mąż mi mówił , że jemu tez coraz częściej śni sie Nadia, ale jemu tak realnie i normalnie, np. ze ją przewija, kapie itp. Mi np dziś sie śniło, że urodziłam dziecko, ale nie wzięłam jeje do domu bo byłam o nia tak zazdrosna, że bałam się, że zaraz wszyscy się zjadą i bęa chcieli ją brać na ręce i wyobraźcie sobie zostawiłam ją w starym, porzuconym domu, a sama wrociłam do mojego ciepłego łożeczka. Rano z mężem wstalismy i doszło do mnie co ja głupiego zrobiłam, że jak ktos usłyszy jej płacz to ją zabierze ..i nie zdarzyłam tam dobiec, obudziłam się..jaka wyrodna matka, co za porabany sen. A drugi miałam taki, że urodziłam, ale cały poród przespałam, wogóle nic z niego nie pamiętałam, wyjrzałam przez okno od szpitala , tam stał mój mąż z naszymi znajomymi opijali nasze dziecko i wszyscy do mnie krzyczeli, że jest wszytsko ok , że mamy synka..:-/ ![]() Coraz więcej o tym wszytskim myśle, coraz wiecej mi sie to wszystko śni...ja chcę juz miec za soba ten cały poród...Mysiopez mocno trzymam kciuki by akcja się ruszyła i by wsystko było ok. ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- Cytat:
|
|
#3500 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ja niedawno też się poślizgnęłam na klatce schodowej, niektórzy ludzie na prawdę nie myślą, na szczęście nic się nie stało. Lilijka, tego Twojego męża to ![]() Wera, współczuje sytuacji w szkole, zamiast pomagać- utrudniają. ![]() Już dostałam odpowiedź od promotor, ekspresem, mogę pisać noc miałam masakryczną, za gorąco, za dużo napaliliśmy w piecu i nie mogłam spać... co do spirytusu do pępka, znajoma pielęgniarka mówiła, że można rozcieńczyć samemu, w stosunku 2 do 1- tzn dwie miarki spirytusu i miarka wody, wtedy wychodzi taki do pępka. u mnie a aptece nie ma takiego 70%, tylko te gaziki. |
||
|
|
|
#3501 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Cytat:
|
|
#3502 |
|
Rozeznanie
|
Dewi sliczna masz coreczke
![]() Cytrynko trzymam kciuki za ktg. A, tak w ogole to witam Was po ktg i wizycie. Moja mala jak zwykle cisnienie podniosla, 10 minut szukali bicia serduszka, a ta mala wiercipieta tak skutecznie sie krecila, ze juz myslalam, ze mnie do szpitala odesla , na szczescie po 10 minutach sie znalazlo, ale chyba wsciekla byla, bo tetno takie, ze szok .Zapis prawidlowy, wyszedl jeden skurcz, ale to nic nie znaczy. Za to malutka wstawila sie ladnie do kanalu rodnego, zeszla glowka na dol, nawet wiem, kiedy to bylo, wczoraj wieczorem pod prysznicem, bo poczulam, ale nic nie mowilam TZ, bo wolalam zeby lekarka mi potwierdzila .Ogolnie lekarka powiedziala, ze mam bardzo zgrabny brzuszek, az dziwne ze w 9 miesiacu jestem, no i w szoku byla, ze umiem sie tak szybko ubrac , zaraz mi lepiej, kobieta jednak prozna jest .Schudlam 200 gram, ale to nic nie znaczy tez, co do porodu powiedziala, ze nie chce prognozowac, bo moze sie odbyc w kazdej chwili, moze tez za 2 tygodnie, ale powiedziala, ze zdziwi sie bardzo, jak mnie za 2 tygodnie z brzuszkiem zobaczy. U nas pelnia w srode, smiala sie, ze moze wtedy mala zdecyduje sie na wyjscie , ale ja mysle, ze jeszcze nie.Tak czy tak, pozostalo czekanie, byle tylko do terminu, a nie troche po, bo ja tam sie wszystkiego po moich dzieciach spodziewam ![]() Justine i mi i TZ tez sie zawsze dzieciaki snily jak w ciazy bylam, a ta nie chce i tyle, az sie zastanawiamy o co jej chodzi .Choc dzis mi sie snilo, ze ktos mi powiedzial, ze za tydzien urodze (polozna chyba), tiaa w takim razie dodaje sobie 2, akurat do 7 lutego
|
|
|
|
#3503 | |
|
Zadomowienie
|
Ja już po wizycie i KTG.
Na początku Mały spał, więc KTG trwało prawie godzinę...od połowy rozruszał się, jak zwykle. Ja cały czas miałam takie skurcze, że jak wstałam z kozetki, to aż ciemno przed oczami miałam... dowiedziałam się od ginka tyle, że sama to wcześniej wiedziałam...sądząc po skurczach poród MOŻE odbyć się na dniach...także nadal tkwię w próżni, ale przynajmniej wiem, że z Małym okej jest wszystk o!Teraz szybko wstawiłam zupkę i biorę się za prasowanko .Cytat:
. Leń patentowany normalnie, w dodatku pachnie mi tu dużym maminsynkiem...oj, żeby mu się zmieniło szybko!No i mam wieści od mysiopez: Zostawili ją na patologii, bo stwierdzili, że ma za mało wód płodowych . Prawdopodobnie zostanie tam do porodu, także trzeba 3mać kciuki, żeby jej Adaś chciał już wyjść...takie leżenie w szpitalu przyjemne przecież nie jest.
|
|
|
|
|
#3504 |
|
Rozeznanie
|
witam i ja....
Dewi jaka śliczna Twoja córeczka Gratuluje wszystkim rozdwojonym.. ja miałam tragiczny wieczór i noc, moja siostra wieczorem do mnie dzwoni ze krwawi a jest w 14tc, ze nie wie co ma robic etc, zanim ja namówiłam żeby jechała do szpitala to byłam juz tak zdenerwowana ze az TZ bal sie ze zaraz urodze.. jeszcze dzwonie do jej meza i mówie zeby ja szybko wiózł do szpitala (mieszkaja jakies 25km od szpitala) to ten do mnie z hasłem ze "przeciez ona mu nie pokazła że krwawi wiec on nie wie czy ma ja wiesc" pozniej wypisała sie na własne żądanie bo jej lekarka powiedziała ze to przez infekcje.. normlanie myslałam ze mnie szlak trafi.. lekarka kazała sie jej skontaktowac z lekarzem zeby jej cos przepisał na ta infekcje skoro nie chce zostac w szpitalu, a lekarz na urlopie wiec moja madra siostra stwierdziła ze ma 5 globulek nestatyny to sobie wezmie a jak pojdzie na wizyte 25 to jej najwyżej cos innego zapisze.. normalnie nie wiedziałam ze ona taka głupia jest.. przez nia spac w nocy nie mogłam cały czas mi sie sniły jakies głupoty, co chwile sie budziłam.. myślałam ze ona mądrzejsza, a ja sie kuzwa o nia tak martwie.. ale widocznie to niemądry gówniarz, tak jak jej mąż, przez którego on sie niby tak zdenerwowała że po tym zaczeła krwawic..
|
#3505 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a skoro tak, to czemu nie zrobią cesarki? leżenie w szpitalu rzeczywiście przyjemne nie jest...
|
|
#3506 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie chciałabys zobaczyć mnie, ja juz od poczatku ciazy mam na plusie 28 kg, to sobie wyobraz..a ja bedziesz narzekac następnym razem to pomyśl o mnie, Ciebie to pocieszy..a mi oszczędzisz przykrości...
|
|
#3507 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() U mnie na uczelni nikt nie jest przychylny, w kolejce przed dziekanatem czy do biblioteki - stoję jak każdy inny; indywidualne zaliczanie? marudzą i nie są zbyt chętni by tak robić... żaden wykładowca na mnie nie spojrzał z przymrużeniem oka - od razu usłyszałam że jeśli chcę opuszczać zajęcia np to to samo zaliczenie mnie czeka jak innych (a przedmiot który mam w sumie na obecność to gość powiedział że jak nie będzie mnie więcej niż 4x to będę pisała zaliczenie z całej jego książki -mimo że mam ITS), nikt nikomu żadnej minimalnej ulgi nie będzie stosował. Także jestem traktowana jak każdy inny i zero ulg tylko jedna babeczka mnie sama aż prosiła bym nie chodziła na zajęcia (może starsza o 4lata ode mnie) i że mogę na spokojnie podchodzić na konsultacje a nie się męczyć - ale jej zajęcia uwielbiałam ![]() Mimo wszystko myślę że to zależy też od wykładowcy a nie od uczelni, bo mój znajomy jak wylatywał do Stanów to każdy był przychylny żeby mógł sobie wcześniej zaliczyć - dali mu po 2 pytania "na odczepnego" a mi nikt jakoś nie chce nic na odczepnego robić mogłam powiedzieć że też wylatuję ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
jak leżałam 40minut to myślałam że padnę tam, już przysypiałam ...także podczas porodu to chyba największa katorga - tak bez ruchu; trzymam kciuki, pozdrów ją i uściski! biedactwo!
|
|
#3508 |
|
Raczkowanie
|
Wera rozwarcia chyba nie mam
Lekarka mówiłam mi tylko szyjka mięciutka, mocno skrócona - 2 tygodnie leżeć. Teraz spojrzałam, że jednak jutro a nie w środe mam wizytę to może mi powie coś nowego ![]() Lilijko ja się nie chce wpychać, ale też już bym chętnie urodziła Już naprawdę wymęczyła mnie ta ciąża... Olbka ja właśnie tez miałam taki śluz - bardziej to przypominało budyń tylko że ja mam termin wg Om 12.02. to chyba za wcześnie by odszedł ![]() nie chcę tutaj wyjsc na jakiegoś dreczyciela, ale może jak chcesz już urodzić to może jakieś mycie podłóg? albo okien? albo mężczyzna ?
|
#3509 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie chce mi się, ale muszę się zabrać za prasowanie .
|
|||
|
|
|
#3510 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A najbardziej śmieszy mnie stanie w kolejce do dziekanatu - gdy tylko staję w kolejce wszyscy nagle zaczynają podziwiać podłogę, żeby tylko nie widzieć mojego brzucha |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:57.

, ale niestety nie kupilam laktatora TT mimo tego ,ze bardzo chcialam bo nadarzyla mi sie okazja kupic MEDELA SWING i wyszlo mi taniej. 

Ale nie wspominam tego źle bo w ogóle nie zwraca się na otoczenie uwagi, ja byłam skupiona na porodzie i na tym co mówi do mnie położna. Zresztą potem Ci Japończycy poszli do mojego męża podziękować i zapytali czy zrobić mojemu mężowi zdjęcie z Sarą 
Belli nie są takie chłonne i czasami jak zapomnę zmienić to robi się z nich taki mokry kompres 

padłam śmiechem 

. Prawdopodobnie zostanie tam do porodu, także trzeba 3mać kciuki, żeby jej Adaś chciał już wyjść...takie leżenie w szpitalu przyjemne przecież nie jest.