Kopią nas po brzuszkach dzieci czas do wiosny szybko leci - Mamy marzec-kwiecień 2011 - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-17, 19:13   #3241
anika222
Zakorzenienie

GG do anika222
Dot.: Kopią nas po brzuszkach dzieci czas do wiosny szybko leci - Mamy marzec-kwiecie

Cytat:
Napisane przez agaaga89 Pokaż wiadomość
A ja właśnie na odwrót, myślałam, że dostanę paczkę jutro a tu dziś o 9 wyglądam przez okno i podjeżdża samochód OPEK, za moment dzwonek i aż byłam zaskoczona, że to już dziś
To chyba nie pozostaje nam nic innego jak przeczekać ten kartonowy okres pocieszając się myślą, że już niedługo ... Kurier zabierze łóżeczko do wymiany czy jak to zrobicie?

Co do pępka, to jak na ostatniej wizycie pytałam gina co zabrać ze sobą do szpitala na poród, to powiedział, że najważniejsze, żebym miała spirytus (chyba nie na odwagę ) więc u nas się chyba praktykuje przemywanie pępka. Kupowała już może któraś z Was spirytus, bo obiło mi się o uszy, że to tylko na receptę?
mnie z kolei na innym wątku mamusie podpowiedziały ze duzo lepszy niz spirolek jest octanisept

z nowosci odebrałam dzis posciel

i jest bardzo fajn nie jakas mega gruba ale w sam raz taka bawełniana no i na zameczek a spodziewałam sie guzików

no to teraz zostało mi kupienie materaca, odebranie wózka, przewijaka, postawienie łóżeczka

spakowanie w całość torby
noooooo i pranie pranie pranie i prasowanie

"tylko spokój nas uratuje..piiiiip...
anika222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 19:16   #3242
Szara Myszka
Raczkowanie

Dot.: Kopią nas po brzuszkach dzieci czas do wiosny szybko leci - Mamy marzec-kwiecie

Blackrose, Gosiawolna trzymajcie się Dziewczyny!!!
Jok3r oszczędzaj się i koniecznie daj znać co powiedział gin.
Coralady gratki Żonko!!!Wrzuć jakieś fotki!

A my z Mężem zrobiliśmy dzisiaj prawie ostatnie zakupy dla Oleńki! Kupiliśmy wanienkę, przewijak, nakładki na przewijak takie frotte, butelki, jeszcze jeden kocyk i kilka drobiazgów dla mnie. Mamy już wszystko z wyjątkiem jeszcze jednej paczki pampków, laktatora i podgrzewacza (ale te dwa ostatnie nieużywane dostanę od bratowej, bo jej się zupełnie nie przydały). W zakup maty edukacyjnej, leżaczka i karuzelki wrabiamy dziadków.

Zapraszam na mojego bloga:
www.szafadorci.blogspot.com
Szara Myszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 19:18   #3243
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
właśnie ten kurier to opek nie on ma spisac protokół my mamy ten protokół wysłać facetowi który nam to łożeczko sprzedał i on już sobie będzie załatwiał bo to była ubezpieczona paczka i wyśle nam nową płytę tak sobie myślę teraz że pewnie jutro przyjedzie razem z paczką od rodzyneczek za jednym razem

a może i na odwagę kto wie spirytus chyba nie jest na receptę? nie wiem sama... ale wiem że kupujesz spirytus zwykły i chyba z wodą rozrabiasz
Ahaaa, bo właśnie się zastanawiałam jak to wszystko będzie wyglądało napewno jutro się doczekasz kuriera i skręcicie już łóżeczko aż zazdroszczę ja dopiero dziś zaczęłam prać ciuszki, teraz w całej łazience wiszą na sznurkach niebieskie, szare i zielone nietoperze
Z tym spirytusem to gdzieś przelotem wyczytałam na którymś mamuśkowym wątku, więc wolałam się podpytać Was ale jak czytam tak dużo głosów, że lepiej nie przemywać, to chyba po wyjściu ze szpitala skończę spirytusową praktykę

agaaga89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 19:18   #3244
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
no i wlasnie co do pepka to u mnie w szpitalu tez nie każą niczym go traktowac. po prostu nic z nim nie robic
no i kolezanki corce kikut odpadł po 10 dniach bez problemu
u nas też nie wolno stosować spirytusu
ewentualnie Octenisept
po prostu tylko dbasz żeby był czysty

znalazłam w necie:

Wytyczne Nadzoru Krajowego w dziedzinie neonatologii

• Po urodzeniu się dziecka i ustaniu tętnienia należy zacisnąć pępowinę jałowym zaciskiem i przeciąć ją jałowymi nożyczkami, tak aby długość kikuta wynosiła 2-3 cm.
  • Nie zaleca się stosowania alkoholu etylowego do odkażania kikuta pępowiny zarówno w warunkach szpitalnych, jak i w domu. Alkohol działa drażniąco na skórę noworodka i może wywierać działanie toksyczne, ponadto wydłuża czas odpadnięcia kikuta.
  • Kikut pępowiny zabrudzony kałem lub moczem u zdrowych noworodków urodzonych o czasie należy przemyć czystą wodą z mydłem, a po umyciu dokładnie osuszyć, dotykając delikatnie ręcznikiem. Podczas kąpieli - do czasu zagojenia kikuta - należy nalewać nieco mniej wody do wanienki, tak aby specjalnie nie moczyć kikuta (drobne zamoczenie nie stanowi problemu). Przed przystąpieniem do pielęgnacji pępowiny należy dokładnie umyć ręce wodą z mydłem. Nie należy niczym przykrywać kikuta pępowiny. Pieluszka powinna być zawinięta poniżej kikuta pępowiny, aby zapewnić swobodny dostęp powietrza. Jest to tzw. sucha pielęgnacja pępowiny; jej stosowanie skraca czas odpadnięcia kikuta.
  • Podczas pobytu noworodka w szpitalu, a także w przypadku złych warunków higienicznych w domu zaleca się stosowanie antyseptyku (aczkolwiek WHO w wytycznych dla krajów rozwiniętych nie zaleca odkażania na oddziałach rooming-in).
  • Najbardziej wskazane do odkażania kikuta pępowiny są oktenidyna (preparat Octenisept na bazie roztworu wodnego) lub chlorheksydyna w zasypce. Preparat odkażający należy stosować raz na dobę, zwracając uwagę na dokładne jego naniesienie na całą powierzchnię kikuta, ze szczególnym uwzględnieniem nasady.
  • Należy poinformować rodziców na czym polega sucha pielęgnacja kikuta pępowiny oraz jakie są objawy zapalenia pępka. W przypadku wystąpienia obrzęku, zaczerwienienia o średnicy przekraczającej 5 mm lub innych niepokojących objawów należy się niezwłocznie skontaktować z lekarzem (nieprzyjemny zapach kikuta oraz niewielka ilość śluzowatej wydzieliny u nasady kikuta, będąca następstwem lizy tkanek, jest zjawiskiem prawidłowym).

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2011-01-17 o 19:22
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 19:31   #3245
Montii
Zakorzenienie

Hej mamuśki i brzuszki

wróciłam od gina i mi smutno cholernie

skarżyłam wam się na mój ból tak jakby krocza
to się stało nie do wytrzymania, już piłam coraz mniej wody żeby tylko nie wstawać do wc! każdy ruch to dla mnie była katorga

okazało się,że to rozchodzenie się spojenia łonowego i całkiem możliwe,że będę miała przez to cesarkę bo przy porodzie naturalnym mogłabym później mieć przez to kłopoty, aż z wrażenia zapomniałam co on do mnie mówił... kazał leżeć, nie chodzić po schodach, oszczędzać się
muszę poczytać o co chodzi

dziewczyny ból jest nie do zniesienia

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 19:32   #3246
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Ahaaa, bo właśnie się zastanawiałam jak to wszystko będzie wyglądało napewno jutro się doczekasz kuriera i skręcicie już łóżeczko aż zazdroszczę ja dopiero dziś zaczęłam prać ciuszki, teraz w całej łazience wiszą na sznurkach niebieskie, szare i zielone nietoperze
Z tym spirytusem to gdzieś przelotem wyczytałam na którymś mamuśkowym wątku, więc wolałam się podpytać Was ale jak czytam tak dużo głosów, że lepiej nie przemywać, to chyba po wyjściu ze szpitala skończę spirytusową praktykę
no ja też mam zamiar w tym tygodniu się zabrać za wypranie ubranek tak na wszelki wypadek jeden raz a potem najwyżej jeszzce raz wypiorę w marcu i będzie gut ale wolę już na wszelkie szelki mieć wyprane tylko mi tż musi albo tata zamontować suszarkę w wannie bo mamy tylko taką na strychu a tam zimno i nic nie schnie

Montii przykro mi strasznie ale pomyśl cc nie jest taka zła ja bym np chciała a teraz musisz uważać na siebie bardzo jak leżałam w szpitalu leżała dziewczyna i jej sie też rozchodziło spojenie i trafiła do szpitala bo parę razy pochodziła za dużo po schodach a tak nie mozna

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Edytowane przez Eirene1987
Czas edycji: 2011-01-17 o 19:35
Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 19:36   #3247
trzyrazyi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez avikusia Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ja mam do Was takie pytanie...
czy można jeść grzyby w ciąży? Bo ja jadłam i to dość dużo, a wczoraj się dowiedziałam że absolutnie nie wolno, bo nie dostarczają nic dobrego, a jeszcze szkodą... kurde, no rychło wczas słysze takie rewelacje jak już w 29 tc jestem :/ no ale jak naprawde jest z tymi grzybami?

Ja jestem w trakcie 32 i dzisiaj pierozki z grzybami wcinalam az mi sie uszy trzesly .... mniam
trzyrazyi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 19:37   #3248
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
Hej mamuśki i brzuszki

to się stało nie do wytrzymania, już piłam coraz mniej wody żeby tylko nie wstawać do wc! każdy ruch to dla mnie była katorga

okazało się,że to rozchodzenie się spojenia łonowego i całkiem możliwe,że będę miała przez to cesarkę bo przy porodzie naturalnym mogłabym później mieć przez to kłopoty, aż z wrażenia zapomniałam co on do mnie mówił... kazał leżeć, nie chodzić po schodach, oszczędzać się

ojjj biedna a nie da sie jakoś zmniejszyc tego bolu, jakims proszkiem czy czyms
to odpoczywaj duzoooo teraz
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 19:39   #3249
Harrods
Zadomowienie

Dziewczyny, a jakie przykrycia planujecie zakupić dla waszych maluchów urodzonych właśnie na początku wiosny (u mnie koniec marca - początek kwietnia). Rożki czy śpiworki? Moje koleżanki i różne położne bardzo sobie chwalą rożki, bo maluch czuje się w nich bezpiecznie. Moja przyjaciółka urodziła synka 2,5 miesiąca temu i mały do tej pory nie zaśnie gdy nie jest w rożku. Uwielbia to. Także mają dwa rożki (na zmianę, gdy jeden w praniu). Ale ja się zastanawiam, ze względu na porę roku. Czy mojemu chłopczykowi nie będzie za gorąco? Chociaż kwiecień i maj, wbrew pozorom, potrafią być najchłodniejsze, bo przestają grzać. I nie wiem co zrobić. Nie kupię jednego rożka bo trzeba często prać (a małemu człowiekowi nie raz się uleje). A znowu jak kupię dwa a on się ugotuje i nie będzie chciał w tym spać.
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 19:44   #3250
Ahtaga
Wtajemniczenie

Dziewczyny, czy Wam też lekarz lub położna kazali liczyć ruchy dziecka? Ja dziś dostałam karte ruchów płodu i mam tam zapisywać ilość ruchów i godzinę. Po 10 ruchach mam przestać liczyć
Wg tego co położna mówiła, to myślałam, że mam każdy ruch zapisywac, co wydawało mi się być bez sensu bo przecież są momenty że kop za kopnięciem leci, a w karcie są godziny co 30 minut do zanzaczania Jednak poczytałam na necie i to chodzi o to żeby odnotować 10 ruchów o której godzinie wystąpiły, czyli taką największą aktywność dziecka. Juz sama się w tym motam, bo położna wyraźnie powiedziała, żeby zanzaczać 10 ruchów i po 10 przestać A Wy jak to robicie?

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 19:46   #3251
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość

Montii przykro mi strasznie ale pomyśl cc nie jest taka zła ja bym np chciała a teraz musisz uważać na siebie bardzo jak leżałam w szpitalu leżała dziewczyna i jej sie też rozchodziło spojenie i trafiła do szpitala bo parę razy pochodziła za dużo po schodach a tak nie mozna
ciężko mi się z tym 'pogodzić' bo bardzo chciałam SN, w sumie to nie przesądzone,że będę miała CC ale aż mnie ciarki przechodzą
No ale mus to mus, zobaczymy może jakoś uda się SN ale jeżeli mam później cierpieć bardziej to ja dziekuję
Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
ojjj biedna a nie da sie jakoś zmniejszyc tego bolu, jakims proszkiem czy czyms
to odpoczywaj duzoooo teraz
to nic nie daje niestety czuję jakbym dostała kopa w krocze i jakby wszystkie kostki były pogruchotane!!!

---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy Wam też lekarz lub położna kazali liczyć ruchy dziecka? Ja dziś dostałam karte ruchów płodu i mam tam zapisywać ilość ruchów i godzinę. Po 10 ruchach mam przestać liczyć
Wg tego co położna mówiła, to myślałam, że mam każdy ruch zapisywac, co wydawało mi się być bez sensu bo przecież są momenty że kop za kopnięciem leci, a w karcie są godziny co 30 minut do zanzaczania Jednak poczytałam na necie i to chodzi o to żeby odnotować 10 ruchów o której godzinie wystąpiły, czyli taką największą aktywność dziecka. Juz sama się w tym motam, bo położna wyraźnie powiedziała, żeby zanzaczać 10 ruchów i po 10 przestać A Wy jak to robicie?
ja w ogóle nie liczę

[LEFT]
Stary 2011-01-17, 19:46   #3252
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Hej mamuśki i brzuszki

Biedulka... oszczędzaj się teraz!!! Najważniejsze, żebyście dotrwali może jak poleżysz parę dni to ból trochę ustąpi? bo podejrzewam, że żadnych leków nie można brać

Ja wyprałam jakieś 1/3 ubranek dziś i zajęło to 6 linek na całej długości łazienki mam nadzieję, że więcej już płukać nie będę musiała przed marcem

Stary 2011-01-17, 19:47   #3253
Montii
Zakorzenienie

aguś zazdroszczę bo ja nie mam nic popranego

[LEFT]
Stary 2011-01-17, 19:48   #3254
Olusiaa_
Zakorzenienie

Montii
biedaczko

a może Apap sobie łyknij?
a nie pozwolił Ci łykać czegoś przeciwbólowego?
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 19:48   #3255
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Hej mamuśki i brzuszki

o kurka!!! to Montii oszczędzaj się i nie przemęczaj, żeby wszystko było ok!!!!
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 19:54   #3256
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olusiaa_ Pokaż wiadomość
Montii
biedaczko

a może Apap sobie łyknij?
a nie pozwolił Ci łykać czegoś przeciwbólowego?
Niestety to nic nie daje boli tak samo, ani trochę mniej

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
o kurka!!! to Montii oszczędzaj się i nie przemęczaj, żeby wszystko było ok!!!!
musi byc

[LEFT]
Stary 2011-01-17, 19:59   #3257
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
aguś zazdroszczę bo ja nie mam nic popranego
Może w tej sytuacji poproś mamuśkę o pomoc? żeby Ci pomogła w praniu, zresztą na dobrą sprawę ciuszki jeden dzień pierzesz na drugi już często są suche i można poprasować więc nic się nie stanie jak zrobisz to później

Stary 2011-01-17, 20:00   #3258
diatoma
Zadomowienie

jak leżałam w szpitalu dostałam kartę do zapisywania ilości ruchów, były wyznaczone godziny od 7-8, 14-15, 21-22. i musiałam wpisywać ile w tym czasie czułam ruchów. czasem jak sie ruszalo ciągle od 6-7 a pozniej nie to zapisywałam te wczesniejsze, no bo przeciez dziecko sie na zawołanie nie rusza. ale w książka jest napisane żeby policzyć do 10 i starczy. u mnie bywało że w ciągu godziny było 15 ruchów,a bywało też i 50.

Monti, słonko głowa do góry, moze jak się pooszczędzasz to cc nie bedzie konieczne. a jesteś juz po egzaminach, czy na uczelni musisz dużo być?

12. 09. 2015 Tosia
diatoma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:03   #3259
Olusiaa_
Zakorzenienie

Montii
a powiedział Ci gin od czego to się wzięło i jak sobie z tym radzić?

ja też ruchów nie liczę.
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:05   #3260
Ahtaga
Wtajemniczenie

Montii - w jaki sposób lekarz zdiagnozował to rozejście spojenia? Na podstawie Twoich dolegliwości, usg, czy przy ręcznym badaniu? Kurcze mnie też boli krocze i pachwiny a przy zejściu z łóżka to masakra... Mówiłam mojej gin, ale ona nic na to szczególnie nie zareagowała, a że się spieszyła to już nie wnikałam...

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:09   #3261
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej mamuśki i brzuszki

ojj biedna Ty
Trzymaj się, już teraz musisz, nie wiele zostało
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:12   #3262
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
ciężko mi się z tym 'pogodzić' bo bardzo chciałam SN, w sumie to nie przesądzone,że będę miała CC ale aż mnie ciarki przechodzą
No ale mus to mus, zobaczymy może jakoś uda się SN ale jeżeli mam później cierpieć bardziej to ja dziekuję

to nic nie daje niestety czuję jakbym dostała kopa w krocze i jakby wszystkie kostki były pogruchotane!!!

trzymaj się słońce

moja znajoma też to miała i mówiła, że bardzo boli
także współczuje ci,
i ona miała cc
Stary 2011-01-17, 20:13   #3263
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Może w tej sytuacji poproś mamuśkę o pomoc? żeby Ci pomogła w praniu, zresztą na dobrą sprawę ciuszki jeden dzień pierzesz na drugi już często są suche i można poprasować więc nic się nie stanie jak zrobisz to później
niestety tż by to zrobił spokojnie ale mamy remont i wszystko jest w kurzu, pralka nie podłączona, płakać mi się chce

Cytat:
Napisane przez diatoma Pokaż wiadomość

Monti, słonko głowa do góry, moze jak się pooszczędzasz to cc nie bedzie konieczne. a jesteś juz po egzaminach, czy na uczelni musisz dużo być?
niestety egzaminy ruszyły pełną parą dopiero

Cytat:
Napisane przez Olusiaa_ Pokaż wiadomość
Montii
a powiedział Ci gin od czego to się wzięło i jak sobie z tym radzić?

ja też ruchów nie liczę.
Niestety nie wiem skąd to się w ogóle bierze...
a mam dużo odpoczywać, a jak leżę to każdy ruch sprawia mi ból, jak chodzę to samo

Cytat:
Montii - w jaki sposób lekarz zdiagnozował to rozejście spojenia? Na podstawie Twoich dolegliwości, usg, czy przy ręcznym badaniu? Kurcze mnie też boli krocze i pachwiny a przy zejściu z łóżka to masakra... Mówiłam mojej gin, ale ona nic na to szczególnie nie zareagowała, a że się spieszyła to już nie wnikałam...
Miałam badanie ręczne i usg dzisiaj, opisałam mu moje dolegliwości to boli potwornie tak jakby no nie wiem ktoś mnie kopnął w krocze i każda kosteczka popękała, jakbym miała straszne zakwasy po siłowni, czasem aż łzy mi leciały jak byłam w domu bo czułam się nieporadnie, nie umiem skarpetek założyć czy z wc wstać muszę się podpierać

[LEFT]
Stary 2011-01-17, 20:16   #3264
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
ja nie liczę
Stary 2011-01-17, 20:16   #3265
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość
ojj biedna Ty
Trzymaj się, już teraz musisz, nie wiele zostało
to juz prawie koncowka, jeszcze 4 tyg wytrzymac a pozniej niech sie dzieje co chce

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
trzymaj się słońce

moja znajoma też to miała i mówiła, że bardzo boli
także współczuje ci,
i ona miała cc

ciekawe co lekarz powie na nast wizycie, 3 lutego mam, za 2,5 tygodnia , wtedy będzie leciał 36 tydzień, to powie mi czy będę miała cesarkę czy nie? wolałabym się nastawić

[LEFT]
Stary 2011-01-17, 20:18   #3266
Szara Myszka
Raczkowanie

Mnie też boli w pachwinach, biodrach i kroczu...czasami to mam wrażenie jakby mi miednica zaraz strzelić miała. Mówiłam o tym gin i fizykoterapeutce na SR, ale stwierdziły, że to przy mojej budowie ciała to normalne. A jak ból będzie bardzo dokuczał to mam paracetamol łykać. Już nie wiem co tym myśleć? Jak widać...co lekarz to inna diagnoza. Dołączę się do pytania...jak u Ciebie to zdiagnozowano Montii?

Zapraszam na mojego bloga:
www.szafadorci.blogspot.com
Szara Myszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:19   #3267
agaaga89
Zakorzenienie

Jeszcze zdążycie, po remoncie na spokojnie, chociaż będzie pewność, że się nie zakurzą ubranka drugi raz
Strasznie brzmi to co piszesz, nawet sobie nie wyobrażam takiego upierdliwego bólu.. A jeszcze z 1,5 tyg. temu rozmawiałyśmy o robieniu pedicure To teraz moja droga, musisz dać się porozpieszczać

Stary 2011-01-17, 20:19   #3268
n.ik.a
Zadomowienie

Hej dziewczynki nie było mnie chyba od soboty, bo źle się czułam i net nam strasznie nawalał :/

będę was za chwil kilka nadrabiać, ale najpierw relacja z wizyty. Wieści mam takie pół na pół. To więc tak...dostałam fenotero i coś na "s" na skurcze, bo wczoraj brzusio zaczął mi się napinać i po dzisiejszym badaniu lekarz stwierdził, że macica też trochę twarda. Na razie fenoterol mam brać 3X0,5 tabletki a to coś na "s" 3x1. Mam nadzieję, ze ten mój organizm jakoś to przyjmie. Lekarzowi trudno stwierdzić o co chodzi z tymi skurczami (27 tydzień) bo mam szyjkę połataną. Na szczęście szew trzyma i nie ma rozwarcia.
Z dobrych wiadomości to takie, że Kalinka pozostaje KalinkąŁadnie rośnie, bo waży już 1032 g. Z USG troszkę zmienił mi się termin porodu i wychodzi, że na 27 kwietnia. Lekarz powiedział, żeby się nie przejmować bo zmieni się to jeszcze kilka razy. Ważniejszy jest termin jaki wychodzi z ostatniej @.
Co do cierpnących w nocy rąk to niestety nic nie mogę brać. Jedynie magnez i kupić poduszke ortopedyczną taką pod kręgosłup szyjny - bóle są spowodowane przez moją dyskopatię a teraz w ciązy się to nasiliło. A ...no i według mojego lekarza będę rodzić naturalnie, bo mam idealną figurę do takiego właśnie porodu mam jednak jechac do mojego neurologa, który mnie ostatnio prowadził (chodzi o kręgosłup) i on ma wydac zaświadczenie czy nie ma przeciwskazań.
Ufff...to chyba na tyle - teraz zabieram się do czytania

Kalinka 11.04.2011

Wybrałam pielęgnację ciała z marką Braun

"Celem życia jest:
w swojej małej jednostkowej duszy odbić jak najwięcej kosmosu"
(H. Elzenberg)

n.ik.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:21   #3269
ego_ego
Wtajemniczenie

Co to jest rozchodzenie się spojenia łonowego?

Rozchodzenie się spojenia łonowego w ciąży jest przypadłością zdarzającą się dość często, gdy zbliżamy się do rozwiązania. Bierze się to z ucisku powiększającej się macicy na kość miednicy, a także z rozluźniającego działania hormonów na więzadła. Gdy dowiadujemy się od lekarza, że mamy rozchodzenie się spojenia łonowego, powinnyśmy leżeć i dużo odpoczywać. Zwykle dolegliwość ta nie stanowi problemu przy porodzie, natomiast po urodzeniu dziecka może tak być, że będziemy odczuwały ból w okolicy spojenia. Aby ten ból złagodzić można stosować pas, który ściska miednicę, a także zbliża do siebie kości łonowe. Pas jest dostępny w sklepach
z artykułami rehabilitacyjnymi i zwykle gdy go stosujemy dolegliwości przechodzą w ciągu kilku tygodni po porodzie.
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:21   #3270
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
Hej mamuśki i brzuszki

Ojej Monti współczuję.

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości