|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Robię bęc i znów kroczek... bo ja mam dopiero roczek! (list-grud 2009)
Cytat:
hitem jest zielony koperek z zamrażarki i pietruszka
|
|
|
|
|
#3572 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3573 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hej probuj sadzac Polusie po przebudzeniu i ok. 20 min po piciu Cytat:
Hmmm....to ja tak samo jak przy raczkowaniu ci nagadam troche...nie wiem skad u ciebie taka smutna minka....Domi, Pola skonczyla dopiero niedawno roczek....jeszcze ma czas, zeby samodzielnie chodzic...nie rob nic na sile - kiedy bedzie gotowa to pojdzie i juz... ![]() Cytat:
Przeczekaj i nie zmuszaj do jedzenia - u nas zawsze dziala Juz zauwazylam, ze jak André czegos nie chcial a ja probowalam mu troche wcisnac to jeszcze bardziej nie chcial przez dluzszy czas...a kiedy spokojnie odkladam to juz na drugi dzien normalnie je...odwrotowiec maly.... ![]() Cytat:
Toz to rozpusta normalnie ![]() Cytat:
A ja moglabym byc w ciazy a z kolei przeraza mnie wizja dwoch takich malchow i mnie jednej.... Cytat:
Hmmm....czy za to tez nalezy sie ?? ![]() Pierwszy spacerek za nami...pobilismy rekord - do piekarni szlismy 15 minut! Na druga strone ulicy i pare metrow w lewo...normalnie ide moze 1-2 minuty... ![]() Moje dziecko zbieralo kamyczki i najpierw podawalo mi a potem wrzucalo do kubeczka...pech chcial, ze czasami wysypywaly sie z tego kubeczka i wtedy oczywiscie trzeba bylo znalezc WSZYSTKIE na nowo i powrzucac.... Musze kupic zdecydowanie zestaw do piaskownicy... ![]() Obiad zjedzony, ksiaze spi juz godzine wiec jak wstanie to deserek i ruszamy dalej...
|
|
#3574 |
|
Zakorzenienie
|
Domi ja daję Wojtkowi nasze obiadki już od dawna, wiec sa przyprawione, ale soli zawsze daje mało, a kostek nie używam, wiec ogólnie to głównie ziołą i dużo, dużo warzyw w każdej zupie
![]() A ja dziś poszalałam, zamówiłam sukienkę w Bon Priksie i kupiłam 4 pary kolczyków ręcznie robionych Dobrze że męża nie ma i nie widzi :P No ale swoja drogą to miesiąc temu miałąm urodzinki i nic sobie nie kupilam wiec czemu nie teraz? :P
|
#3575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystko bez smakuTo jakie zioła wrzucasz i na czym gotujesz (chodzi mi o mieso)? Kareninka musze ponarzekac, nei byłabym sobą |
|
|
|
|
#3576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zeberko ja mam ten wozek i powiem szczerze ze ja juz wiecej bym do nie kupila,chyba jaiks pechowy ten wozek trafilismy bo juz raz byl w reklamacji,teraz znowu psuje sie kolko i robi ósemke Musze sie pochwalic ze moje dziecie juz nie ma gipsu bo wszystko jest z nozka juz w porzadku(oczywiscie zboj jeden,nie wiem jak on to zrobil ale juz 2x sam sobie zdjał ten gips (szyne gipsowa)wiec mielismy isc jutro na kontrole ale dzis rano znowu wstał ze zdjeta szyna to postanowilam isc dzis,jeden dzien nie robil az tak duzej roznicy a teraz chociaz nie musi sie meczyc bo nocki ostatnie mielismy straszneeeeeeee,co pol godziny sie budzil i darł sie dosłownie bo mu to na nodze przeszkadzało,takze jak zombi chodze Lece poczytac co u Was,przeleciałam tylko szybko fotki i słodziachne wszystkie A Pietrusiowa Smerfeta wymiata ![]()
|
|
#3577 |
|
Zakorzenienie
|
Kachula przeczytałam mase opini, wziełam pod uwage Twoją, dzwoniłam do babki, u której licytuje i jednak myśle, że to wyjście dla mnie na ten rok cały- być może kolejnej zimy dziecko nie bedzie już takie wózkowe a ja jeżdże tylko po chodnikach i ulicy u mnie na wiosce- ale takie z małymi kółkami mi się nie zbyt sprawdza. I Piotrek musi mieć jednak wygodnie...
zaryzykuje najwyżej będe pluć se w brode ale w porównaniu z moim 13 kg wózkiem myśle, że się sprawdzi(jeśli stan taki jak podała babka z aukcji przez telefon). Ma dobre opinie dużo sprzedaje zobaczymy... nie mam szans na mała parasolke- bo Piotrek śpi dużo w wóku i widze, ze w tym mneijszym mu za ciasno, po drugie te na które mnie stać mają małe kółka a u mnie źle się takimi jeździ. Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2011-01-17 o 18:01 |
|
|
|
#3578 |
|
Rozeznanie
|
i co doopa, zjadlo mi wszystkie odnosniki
![]() ![]() witam mamusie ![]() podczytalam troszke, naszkrobalam duzo i nic z tego bo wizaz zjadl mi moje odpowiedzi (((zdjecia kochane cudowne ![]() az milo patrzec jak sie zmieniaja. brzuszki widzialam i bardzo mi sie podobaja..... ja jeszcze nie wystawiam bo nic nie widac(takie tam male wzdecie) ale jak pamietacie, przy miraim tez pozno mi wyskoczyl . zreszta nie bede sie do was porownywac bo ja dopiero koncze 13tc.miriam rosnie, mowi coraz wiecej, rozumie dwa jezyki i to jest takie slodkiedomi, miriam jest miesiac starsza i tez jeszcze nie chodzi, stoi sama bardzo dlugo, zrobi kroczka do przodu i na pupe, jeszcze sie boi.... wiec spokojnie kochana, kazde dziecko ma swoj czas ![]() ok uciekam, bo mala wola..... moze pozniej mi sie uda wpasc, to postaram sie jeszcze raz nawiazac do postow
|
|
#3579 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
jeśli chodzi o jedzonko to mały też odrzucił zupki i nawet "naszych" nie chce - teraz preferuje ziemniaki z miesem i ogórkiem - no ale ile moze tak jeść? Cytat:
Grześ jak miał rok i chyba dwa tygodnie - z dnia na dzień zaczął sam chodzić - tak to nie było mowy aby za rączki chodził, a Iza jak miała 10 miesiecy to za rączki jak nakręcona - po dwóch miesiacach mieliśmy dość - a jak zaczeła sama to dopiero mieliśmy dość ganiania za nią Cytat:
choć ja to i tak nie mogę narzekać - bo chętnie je kanapki różne i jogurty szkoda mi tylko że gardzi zupkami, nawet rosół wczoraj był nie do zjedzenia Cytat:
własnie - zmuszanie do jedzenia nic nie da - stosuję tę samą metodę - jak nie to nie, daję coś innego no to fajny spacerek ![]() ![]() a ja dizś się wnerwiłam na naszą służbę zdrowia - Iza wstała rano z czerwonym okiem - lekko zaczerwienionym ale jak wróciłąm z pracy to było czerwone i na dolnej powiece coś tak jakby jęczmień więc poszłam do jedego okulisty - prywatny gabinet ale na nfz przyjmuje - i na urlopie (u nas są ferie) wiec do przechodni - i tam okulistka oświadczyła mi, jak zapytałam czy nas przyjmie - że ona przyjmuje tylko zapisanych generalnie to bym olałą ale dziecko nie przyjąć - co za ludzie, jaki chory kraj poszłam do ogólnego bo co miałam zrobić - jak dopiero w czwartek jest okulista mam do Was prosbę - wkleję w klubie - powiem tylko, ze ich znam |
|||||
|
|
|
#3580 |
|
Zakorzenienie
|
Witam mamusie
Ale ten dzien szybko zlecial nawet nie mialam czasu do was napisac. Tz ma cały tydzien wolne wiec mniej bede do was pisac bo wiadomo Tz w domu wiecej na glowie ![]() Karenina mysle ze Andre nie musi byc zazdrosny NODDY to takie zastepstwo za Andre Ja wlasnie dzis zaczelam 2 tyg ferii ale odpoczne od tych dzieciaczkow
|
#3581 |
|
Zakorzenienie
|
Sprzedałam Tako i wylicytowałam baby design
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3582 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
pietruszke, koperek...Cytat:
zesikam sie zaraz.. ;p
|
|
#3583 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() to super ze udało Ci sie sprzedac i kupic
|
|
#3584 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj nie była tak padnięty jak wczoraj i poszło ciężej. Musialam dwa razy brac go na rączki i odkładać, i głaskac główkae i po pleckach. Strasznie mi go było szkoda jak widziałam, jak się wierci i na siłę szuka czegoś żeby do dziobka włozyć... ale usnął po jakichś 15 min więc nie jest źle. Smoka jeszcze nigdy nie przegryzł, ale ostatnio niebezpiecznie się polubili, zwlaszcza po przebudzeniu musiałam go przekonywac, zeby wypluł i zaśpiewal coś mamusi... Cytat:
![]() Cytat:
Też mieliscie fajny ten spacerek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
I zmieniam miesko- raz kurczak, raz jakaś kość, raz cielęcina... Cytat:
Kasia, to zależy od egzemplarza. Nasz ani razu sie nie zepsuł, a naprawdę jest ostro ekspoatowany, widzisz ile ja chodzę - latem jeździlismy nim po plazy, teraz po śniegu. To prawda, po sniegu nie jest zbyt kmfortowo - ale ktora parasolka, spacerowka nadaje się na śnieg? Tylko nasze pierwsze wozki z pompowanymi kolami.. Dla mnie móglby być tylko troche bardziej lekki ![]() Ciekawe jak tam Sandra pierwszy dzień w żłobku...
Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2011-01-17 o 21:36 |
|||||||
|
|
|
#3585 |
|
Zakorzenienie
|
Hej mamusie,
ja znow przelotem i glownie dla Domi. Ty sie nie martw, ze Polusia jeszcze nie chodzi. Sandra jutro konczy rok i 2 miesiace i jeszcze NIE chodzi. Czasami tylko sie puszcza, postoi troche i przejdzie (zazwyczaj tylko sila bezwladnosci ) kilka krokow.A pierwszy raz puscila sie oparcia i stala sama pod koniec grudnia, czyli jak miala rok, miesiac i troche. Z chodzeniem, tak samo jak z raczkowaniem, mowieniem itd nie ma reguly. kazde z naszych pociech rozwija sie w swoim tempie. Takze glowa do gory, wszystko przyjdzie w swoim czasie ![]() No i jeszcze chcialam ktorko strescic jak tam w zlobku. Generalnie bezbolesnie. Na razie chodzimy tylko na kilka godzin, ale w tym tygodniu chce juz, zeby Sandra zostawala do drzemki, skoro polubila opiekunki (daje czasem znac, ze chce sie do nich przytulic) i nie boi sie jak wychodze. Dla mnie przejscie tez dosc bezproblemowe, bo widze, ze jest w dobrych rekach, a radosc na moj widok, kiedy przychodze wziac ja do domu jest bezcenna.
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2011-01-17 o 21:45 |
|
|
|
#3586 |
|
Zakorzenienie
|
Kachula dlatego ja do tej babki dzowniłam 4 razy nim zalicytowałam, obczytałam połowe neta, pytałam o karzdy szczegól(wiem, ze troszke kolor od słońca wyblakł ale na fotkach i tak super się przentował więc mi to nie przeszkadza), twierdziła, ze wózek mało eksplowatowany, bo w mieście meiszka i tyle co na spacer dziecko wziąść... Zobaczymy czy nie kłamała. Opinie ma same och i achy(jako sprzedawca) więc zdecydowałm się
![]() Konspiracja hehe ja dlatego miałam Tako, bo bardzo wcześniej go eksploatowałam ale teraz jeżdże po ulicach i chodnikach raczej- ale, że to wieś są średnio komfortowe więc wole duże koła w wózku ale skrętne i lzejszy wózek a wygodny dla dziecka. Tako warzył ponad 12 kg... masakra już dla moich pleców. no i cięzko taki wózek sprzedać a trafiła się okazja więc trza było korzystać . Na wszelki wypadek zostawie haucka- ale to już typowo lajtowy wózek- tzn. jednak rozklekotany taki, bo jak to mój tata mówi- jednorazówka taka. A i tak daje rade u mnie na wsi i jak tylko stopniał śnieg nie korzystałam z Tako dla swojej wygody. Ale Piotrusiowi nie za wygodnie widze, że on nadal potrzebuje szerokiego siedziska. Mam nadzieje, że dobrze trafiłam na sprzedawce i, że spełni moje wymagania- wygoda dla dziecka, ulga dla mego kręgosłupa, bo 8,5 a niecałe 13 kg to jest duża różnica...
Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2011-01-17 o 21:43 |
|
|
|
#3587 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuję Wam za odpowiedzi
![]() no i za odp dotyczace gotowania Ja jestem glownie sama i wszystkie rady czerpie z interentu moja mama twierdzi, ze nawet jak dodam te ziarenka smaku, to nic sie nie stanie, a ja nie chceteraz się pocieszam, że takie inteligetne mamusie a dzieciaczki jeszcze nie chodza ![]() Ja Was niedokładnie ostanio nadrabiam, bo nawet nie wiedziałam, że Mateuszek miał gips
|
|
|
|
#3588 |
|
Zakorzenienie
|
Gucia super, że z opiekunkami ok:0
Domi Ja teraz czasem daje wegete do sosiku, zupki- niewiele ale jednak. Tak coraz bardziej przwyczajam do normalnego jedzonka.
|
|
|
|
#3589 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
: brzydal:---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi do sosiku jeszcze daleko jak zwykle aaa ściełam włosy (Konspi! ) w końcu pozbyłam się tych długich kłaków, bo już nie wyglądałam
|
|
|
|
|
#3591 |
|
Zakorzenienie
|
Domi pochwal się!
|
|
|
|
#3592 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja doprawiam zupę zielem angielskim, liściem laurowym, bazylią. dla ostrości smaku dodaję też ząbek czosnku, cebulę ja ogólnie gotuję dla Nili osobno bo tż nie lubi niedoprawionych potraw. |
|
|
|
|
#3593 |
|
Zakorzenienie
|
haaa! wiedziałam pochwale (ale nie ma czym), normlane wlosy, tylko krotsze, jak dla mnie bardzo![]() tylko musze powiedziec mamie aby mi zdjecie zrobiła. To jutro oki?albo w środe Tz, bo wraca ![]() Tarasiu mi własnie byłoby bardzo na reke, gdyby Polusia zaczeła chodzic, albo stała bez trzymania, bo jak Tz nie ma to jest ciężko ze spacerami i wyjściem do sklepu A tak to mogłabym sama z nia wyjśc do sklepu obok, stałaby (ewentualnie chodziła)z boku. Bo na rekach to nie dałabym rady nic zrobić:/ (a mieszkam na 3 pietrze) Edytowane przez domi7ks Czas edycji: 2011-01-17 o 22:38 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3594 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nila chodzi tylko po domu, na polu od razu chce siadać albo raczkować więc jeszcze nam daleko do tego o czym mówisz. bez wózka ani rusz! z pewnością łatwiej jest kiedy dziecko chodzi ale spokojnie. każde się wreszcie nauczy. jeżeli chodzi o stymulację to ja próbowałam, żeby Nila sięgała po rzeczy które są wysoko. np. pokazywałam jej biszkopcik i zanim zdążyła go złapać podnosiłam ponad jej głowę (prawie jak z pieskiem aż wreszcie puściła obie ręce.albo kiedy trzymała w jednej ręce zabawkę lub flasię to dawałam jej jeszcz ejakąś jedną atrakcyjną rzecz. wtedy chciała mieć obie naraz i też się puszczała ![]() spróbuj |
|
|
|
|
#3595 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmm....no nie wiem nie wiem....roznie sie takie "zastepstwa" moga skonczyc... ![]() Cytat:
Super! Cytat:
U nas maly tez ostatnio bardzo polubil sie ze smokiem i w sumie to nasza wina, bo sami - zwlaszcza malz - dawalismy, ale jednak mysle, ze smok lepiej niz to wszystko, co by do tej pory zjadl gdyby nie mial smoczka... ![]() Co do gotowania, to ja dla nas nawet nie dodaje zbyt "ulepszaczy" smaku - raczej gotuje na kosci, miesku i dodaje czosnek, cebulke i inne przyprawy...André je to, co my tylko dla nas na koncu dodaje chilli, bo lubimy oboje osssstre..... ![]() Cytat:
Fota!! ![]() Kachula dobrze, ze gipsu juz nie ma! Gucia super, ze Sandrze podoba sie w zlobku...tak czulam, ze bedzie zadowolona Dzien doberek wow.....u nas dzisiaj nocka przespana! Cala...nie wiem czy to zasluga 3 godzin specerow wczoraj, ale faaajnie tak.... ![]() Najlepiej wczoraj malz poszedl polozyc malego spac...i siedzi tam u niego i siedzi juz 20 minut...w koncu mysle sobie - "A zlituje sie i go zmienie..."wchodze do pokoju a tam maly chrapie w lozeczku a tatus...w fotelu...jeszcze lepiej sobie spi...
|
|
#3596 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a drugą się musi trzymać. Co ostatnio tak się puściła sama, ale to były zaledwie dwie sekundy i juz na pupce![]() Cytat:
ja zrobie, to wkleje moje hery |
||
|
|
|
#3597 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecez wszyscy naokolo trabią, ze im poźniej dziecko zacznei chodzić, tym lepiej... Mój już biega, ale staram się jeszcze codziennie pobawic z nim w berka - raczkujac Oczywiście nie chce i najczęściej muszę iść nad nim![]() I w ogole się nie martw, kazde dziecko ma swoje tempo. Ja pamietam jak Staś się nie chciał obracać. a teraz co? Poraczkował, dwa dni postał nogach i zaczął śmigać. Cytat:
czekam na zdjecie. Pewnie ładnie Ci, więc co tam, wybaczam![]() Cytat:
Ja też czasem robię tak, że gotuje razem, potem dla Stasia troszke odlewam do osobnego garnuszka, a dla nas resztę mocniej doprawiam. Cytat:
![]() Cytat:
I kto kogo u Ciebie uśpił? Druga nocka poszla
|
|
|
#3598 |
|
Zadomowienie
|
gratuluje przespanych nocy, bezsmokowych usniec i w ogole
![]() u nas tak sobie. mala budzi sie w juz kolejna noc i nie spi dokladnie dwie godziny. generalnie budzi sie z wrzaskiem i placzem. poki tz mial nocki to zostawalysmy w jej pokoju i w koncu przestawala plakac, ale krecila sie jeszcze dlugo. teraz tz ma jedynki i wstaje przed 5, wiec biore ją do nas, ale rezultat ten sam- usypia po dwoch godzinach, z tym,ze bez placzu. ale kreci sie i wierci.i nie wiem o co chodzi. zęby na razie nie, glodna tez nie jest;/ i kazdej nocy budzi sie o innej godzinie dzisiaj po 2iej a wczoraj przed 5.jeszcze wczesniej po 3 i po polnocy. ((no i jak dzis usnela to od razu ją przenioslam i zero protestow. (jak zęby szly to ciezko bylo polozyc, odlozyc)
Maja jest z nami od godziny 1.40 dnia 18.11.2009 ![]() Majusia http://www.suwaczki.com/tickers/1usaqps60jfvd5cq.png Natka 16.06.2012 Edytowane przez asioczka Czas edycji: 2011-01-18 o 10:18 |
|
|
|
#3599 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to WOjtek na szczescie nie lubi chodzic w kurtce zimowej ale psy to jego pasja (koty zreszta tez), jak tylko jakiegos zobaczy to gotow z wozka wyskoczyc ![]() A co do przypraw, to ja daję to samo co Aga, najbardziej znane i dostepne zioła (najlepeij świeże) ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
acha Domi pytałaś jeszcze o mięs, ja zupy robię tylko na kurze lub indyku. A nać pietruszki , selera, zieloną magi to mam zamrożoną bo zawsze mamy jej mnóstwo w ogródku i są one w każdej naszej zupce, ale tak jak wspomniałam, ja lubię dużo warzyw i zieleninki. ZIoła stram sie miec zawsze w domiczce świeże ale nie zawsze sie uchowaja :/
|
|
#3600 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Kochane...
w końcu dorwałam laptopa i mam minutke, żeby do Was napisać.. od piątku jesteśmy znowu w szpitalu, mała miała 41st temp i schłodzilismy ją i pędem na pogotowie i okazało się, że podczas wizyty kontrolnej w szpitalu (ubiegła środa) złapała następnego wirusa z zapaleniem płuc, tylko teraz choroba w 2 dni tak mocno się rozwinęła, że w ciężkim stanie trafiliśmy znowu na oddział (i już się tak dobrze trzymałam, a jak zaczynam Wam pisać to znowumi się płakac chce.. Olcia dostaje teraz duużo więcej leków, 2 antybniotyki, saturacja jej co chwila spada i musi w masce tlenowej leżeć..kroplówka za kroplówką i żadnych planów na wyjście w tym tygodniu.. wybaczcie, że nie nadrobię teraz Waszych postów.. później postaram się poczytać i odpisać.. idę się trochę odarnąć, bo od rana tylko leki i badania, leki i badania.. i tak w kółko... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:31.

a jak nie to ponarzekam tutaj, bo zawsze jak narzekam to cos rusza

przecież nie może być na samym mleku bo musi coś innego jeść

no ale co zrobić
?? 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)