|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3301 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
witajcie
A ja się w końcu trochę wyspałam,synuś poszedł spać o 21 i wstał o 10,fakt karmiłam co 2h,ale lepsze to niż siedzenie do 4 i jego pobudka o 10. Cytat:
![]() Ale ja też twój post odebrałam tak " po co dokarmiacie już,przecież to w 6miesiacu,a nie teraz" - ale są rózne dzieci jedne potrzebują szybciej wprowadzenia ,drugie później,ale każda mama widzi co jej dziecko chce.Jak ja jem to synuś daje oznaki,że też chce to co mam powiedzieć czekaj jeszcze nie teraz,spróbowałam dałam jabłuszko,ale jednak nie chce ok to czekam dał mi sygnał,że on jeszcze nie chce,ale soczek tak z miłą chęcią.Jeżeli dziecko nie jest gotowe da zawsze znać.A dziewczyny nie zmuszają przecież dzieciaczków,jak zajadają ze smakiem to jak odmówić. Po drugie,że jak dziecko je co 2 godziny i nie wstaje w nocy to musisz mieć super pokarm.Ja zrozumiałam o ja mam super pokarm ,a ty nie,bo je co 2 i nie możesz spać.A tu nie chodzi o pokarm tylko ile dziecko je,a mój je 90-120ml(nie wiem czy cały czas,bo na piersi trudno sparawdzić,ale jak odciągałam i sprawdzałam) a twoja pewnie więcej je i jej to wystarcza.Można napisać "masz złote dziecko" ale nie każde dziecko jest takie,tak samo jak jedne dzieci mają problemy brzuszkowe ,inne nie,jedene ząbkowanie przechodzą boleśnie,inne nie.Więc nie porównuj dziecka(siebie) do innych dzieci(nas-dziewczyn). A te co nie karmią piersią,a nie pomyślałaś,że niektóre dzieci nie chciały ssać i dziewczyny walczyły,ale to nic nie dało,a dziecko przecież głodne,a przecież nie zagłodzą,innym pokarm zanikł to ich wina? a jeszcze inne po prostu nie chcą i to ich sprawa i nikt nie może ich oceniać za to.Każda z nas jest mamą i wie co jest najlepsze dla naszego dziecka.Nie może być tak jak chce jedna osoba i koniec. No koniec tematu ja napisałam jak ja to zrozumiałam,a znamy się dłużej lisica tak samo walczyłyśmy o dzieciątko i nie obrażaj się i pisz,przecież można swoją opinie wyrażać,nawet jak komuś to nie pasuje,ale nie można tu oceniać.
![]() |
#3302 |
Rozeznanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
smoczek: dziewczyny mam pyt dotyczace smoczków,za 2tyg musze zmienic malutkiej smoczka bo skonczy 3miesiace uzywamy Avent chcialam teraz kupic jej Lovi czy to dobry pomył ze zmiana firmy czu jak juz uzywam z aventu to zostawic???jak bylo u was przeszla zmiana jak była,bo firmowo chyba sie roznia???
nosek :uzywacie do noska soli fizjologicznej????mam 2 gruszki i obie zle ciagną,zastanawiam sie nad fridą-mozecie polecic czy lepszy katarek to z odkurzaczem? klarissa- super zdjecia ![]() wanila- - extra portret ![]() Tz sobie kupil konsole ps3 i gra non stp przez to Amelia wczoraj usneła o 20:30 jak zawsze po kapaniu od razu spac przez to ze grał jak sie wydarłam 15raz wyłączył po 5 minutach usneła.....pobudka:2,6,8 ![]() ![]() Czy wasze dzieci tez tak maja ze jak w dzien chca isc spac najpierw terroryzuja was placzem?? ![]() ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- tifio- milej wycieczki,starucha sie nie przejmuj to jej obowiazek ![]() ![]() Edytowane przez malwina1204 Czas edycji: 2011-01-18 o 11:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#3303 |
Zakorzenienie
|
Malwina - mozliwe, ze mala nie bedzie chciala smoczka innej firmy, ale w koncu te wieksze troche roznia sie ksztaltem, wiec jesli wolisz Lovi to warto sprobowac
![]() Co do terroryzowania placzem to nigdy tak Michal nie mial. Dzisiaj pierwszy raz. Ale u nas zabkowanie sie powoli zaczyna, wiec marudny jest dosyc czesto.
#3304 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a odnosnie smoczka jeszcze to przemyśle,nie że wole tak po prostu bardziej mi się podoba,ale najwazniejsze żeby jej pasował ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3305 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() jeśli chodzi o moczek do butelki to ja karmie na razie cycem i butle używam od czasu do czasu, teraz troszkę częściej bo będę małą na noc dokarmiać, ale cały czas ma smoczek z jedną dziurką bo nie chce żeby mała do szybkiego wypływu mleka z butli się przyzwyczaiła bo potem na cyca może się obrazić 2. co do noska to ja mam fride i jestem zadowolona, zakrapiam solą fizjologiczną ja gile nie chcą wychodzić, bo jest w nosku sucho, mała za zakraplaniem noska nie zbyt przepada, wysysania gili też nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3306 | |||
Zakorzenienie
|
Nie chce zapeszać, ale dziś w nocy moja mała miała tylko jedną pobudkę o 00:30 i potem dopiero o 5:30 i później spała nam gdzieś do 7 rano...
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Napisałaś, że masz takie świetne mleko, że nie musisz dokarmiać, twoje dziecko super śpi najedzone i nie potrzebujesz słoiczków, soczków itd. aż do 6 m-ca. No widzisz, a my mamy takie kiepskie mleko, że potrzebujemy i mleka modyfikowane i te słoiczki, a dzieci nasze nie śpią i ledwo już funkcjonujemy co poniektóre, to nie masz się o co fochać tylko pozostaje ci się cieszyć ze swojego szczęścia ![]() Ja bym nie zaryzykowała z tym ACE... to tak strasznie śmierdzi. Moja mama kiedyś wybieliła nim firanki i tydzień śmierdziało...
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2011-01-18 o 11:50 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3307 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3308 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale taki do uspokajania chyba mozna zmienic? W koncu wielkosc i ksztalt sie zmienia... ---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3309 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pascal wypija na raz 100-110 nieraz 120ml, ale za to je co 3 godziny. Też bym chciała, żeby wypił więcej, to może by nie jadł tak często. Ale nie mam na niego sposobu. Mam pytanko do mamusiek dających soczki: Przez jaki smoczek dajecie soczek jabłkowy lub marchewkowy? Ja mam smoczki Avent z 2 dziurkami, takimi maleńkimi. Przeleci przez to sok? I jeszcze jedno: Czy wasze dzieci mają spocone dłonie i stópki? Pascal ubrany jest cienko: body i na to śpiochy. A dłonie ma mokre, czyli te piąstki. To samo ze stópkami. Nie wiem czy to normalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3310 |
Zakorzenienie
|
Ale u nas je mniej wiecej co 3 godziny. Czasami co 4-5. Wychodzi nam 3 butelk i obiad.
Co do soczkow - taki kupny przejdzie przez kazdy smoczek, tylko np. u nas marchewkowy soczek (kupny) przebarwil smoczek i butelke TT na zolto :/ Za to domowe soczki (ja robie w sokowirowce i mieszam z woda) potrzebuja wiekszego smoczka. Przez 1 (0m+) nie chcialo leciec, ale juz 2 (3m+) daje rade ![]() Co do pocenia sie to czasami sie zdarza, pomimo tego ze nie jest jakos bardzo wyubierany to poca mu sie raczki i nozki, ale nie wiem od czego to zalezy...
#3311 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3312 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3313 | ||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() udanej wycieczki hahah ![]() Cytat:
![]() Cytat:
do noska dawałam sopelek i krzyczał teraz mamy firdę i jest super Cytat:
![]() a jeśli chodzi o skończenie piersiowania to jeśli tak uważasz to ja jestem za i tak długo wytrwałaś ze swoimi przebojami, nie możesz sobie nic zarzucić.. ![]() ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Cytat:
aaaa co do spoconych rąk i nóg to nam na rehabilitacji powiedziała że to przez zaciskanie pięści i uporczywe trzymanie zabawek.. ale nie wiem ile w tym prawdy
![]() ![]() |
![]() |
#3314 |
Rozeznanie
|
u mnie jest odwrotnie, mała prawie zawsze ma zimne nóżki i rączki ale z tego co wiem najważniejsze aby karczek nie był zimny ani spocony, to tam się sprawdza czy dziecku nie za zimno lub nie za ciepło.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3315 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja bym nie ryzykowała to jest straszeni żrące Ja w piwnicy mam taki środek na grzyba na jakiś czas pomaga ale w domu bym nim nie popsikała bo śmierdzi Cytat:
![]() Cytat:
![]() U nas noc też nieźle sen po 20-stej dokarmienie o 22 i wstał o 3 i 6.30 Dziś przetestuję bez dokarmiania i zobaczymy Jutro miało być szczepienie ale Franio ma jeszcze trochę katar i ja też więc odpuszczamy na tydzień |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3316 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() dziękuję za życzenia zdrowia ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Maja od jakiegoś czasu przekrzywia główkę na jedną stronę a właściwie to już ciągle ma przekrzywioną. Zmieniałam już jej pozycję leżenia, podkładam kocyk w leżaczku itp, ale byliśmy u lekarza i będziemy musieli poprosić rehabilitantkę o pomoc. Już się boję tych masaży bo ponoć są bolesne... a może nie będzie tak źle... Lecę bo Maja się budzi ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3317 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Do nosa lepsze wg mnie sa spraye. Ja taki mam i sie fajnie psika, a z sola taka w kroplach to tylko zamieszanie bylo a nic do noska sie nie wlewalo ;( Te gruszki slyszalam ze sa do kitu. Ja mam Fride i jest super. A te do odciagania z odkurzaczem sa bardzo dobre, ale to jak dziecko naprawde ma mega duzy katar (bo jak maly to nie ma co go meczyc odkurzaczem) A my wlasnie wrocilismy ze spaceru...ale dzis nawet fajna pogoda bylismy 1,5 godziny ![]() Weronisia - a czy on nie zaciska piastek? bo moj jak zaciskal to tez mial mokre. A teraz ma mokre bo cale piesci trzyma w buzi...obie hehe dash jak marchewki ci nie lubi to zrob tak jak ja: dalam pomieszane jablko z marchewka przez kilka dni, a potem sama marchew i zjadl ![]() ![]()
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-18 o 12:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3318 | ||||
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedź w sprawie pocenia.
Pascalowi na pewno nie jest za ciepło. Cytat:
Ale przy biegunce to chyba jedyny soczek jaki mogę mu dać. Bo jabłko pewnie jeszcze bardziej rozluźnia kupkę. Sokowirówkę mam i też myślałam, żeby zrobić samemu. Tylko musze kupić marchewkę bio, bo tej zwykłej się boję. Cytat:
Myślę, że soczek by go krztusił. Muszę spróbować bo mam normalną dwójkę od 3m i 3-przepływowy. A co do pocenia się. Pascal jeszcze nie trzyma zabawek, więc to nie od tego. Ma jednak zaciśnięte piąstki, więc by to pasowało. Ale co ze stópkami? Przecież ich nie zaciska ![]() ![]() Cytat:
Zapytam lekarza czy to normalne. ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ja osobiście nie cierpię sprayu. Jak dla mnie to za mocno psika. Sama sobie nawet nie cierpię psikać (mam wrażenie, że wlatuje mi to do mózgu ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3319 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziewczyny a jeszcze miałam Wam napisać, że pediatra powiedziała, że wprowadza się nowy posiłek co tydzien a nie na raz, np jak w tym tyg pierwszy raz daje kaszke to słoiczek z jabłuszkiem dopiero za tydzień... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do wprowadzania pokarmów, to też o tym czytałam, że jedna rzecz na tydzień. Szkoda. Bo jak nakupuję, to będzie mnie kusiło dać wszystko na raz ![]() Już kupiłam kilka różnych słoiczków owocowych i warzywnych. Ale na razie czekam z podaniem. Pascal ma 3,5 m-ca, więc mam jeszcze trochę czasu na nowości. Ale kusi mnie bardzo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3321 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3322 | |||||||
Zadomowienie
|
kasienka1701, to spełnienia marzeń
![]() ninaad, dzięki ![]() Cytat:
![]() Moja Mała dzisiaj pierwszy raz podniosła sama gryzaczek, który leżał obok niej, wcześniej brała coś do łapki jak jej podawałam, albo chwytała to co wisiało nad nią, ale nie to co leżało obok ![]() ![]() Cytat:
![]() Ja jak słyszę, że mała się budzi i pcha paluszki do buzi, i cmoka, to tylko podnoszę się lekko i przystawiam ją do piersi. Nie śpię zupełnie jak ona je (jakieś 5-10 min), ale nie rozbudza mnie to bardzo.. czasem jestem tak zaspana, że nie wiem czy właśnie mam ją karmić, czy skończyłam ![]() U nas na kupkę pomaga jak zaczynam małej podawać wodę ciepłą, po parę ml co jakiś czas. Ale od tygodnia podaję 1 butelkę mm rano bo nie chce jeść z piersi, i po tym mleczku CODZIENNIE jest super kupka ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() do noska używam wody morskiej Disnemar, świetnie się aplikuje, odciągamy fridą, bardzo dobrze się sprawdza.. gruszkę miałam, ale wyrzuciłam, bo jest do kitu moja nigdy nie miała ![]() może masz za ciepło w mieszkaniu? albo taki urok Pascalka ![]() Cytat:
![]() też mamy Nasivin od wczoraj, wydaje mi się że trochę pomaga, ale nie można dłużej niż 5 dni brać Cytat:
Martucha, to ja przy okazji proszę o zmianę na 26 ![]() ![]() Dziewczyny, jak myślicie jaki owoc podać po jabłuszku?? Od razu mówię, że banan nie wchodzi w grę ![]() ![]() AHA, JESZCZE JEDNO: jakby któraś wpadła na genialny pomysł kupienia tych pieluszek z biedrony Fitti czy coś w tym guście, to odradzam......... większego szajsu nie widziałam na oczy.. żeby je zdjąć to potrzeba nożyczek ![]()
Martynka Edytowane przez Lenka* Czas edycji: 2011-01-18 o 13:58 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3323 |
Rozeznanie
|
Lenka- dzieki za odpowiedz
![]() Weronka- nie dawaj Pascalowi soku marchewkowego! On jest na zaparcia, bo rozluznia kupe! MArchew na beigunki to tylko gotowana. ![]() ![]() U nas rajd po lekarzach- endokrynolog, alergolog, usg bioder po raz trzeci. Normalnie zyc nie umierac. A kazdy lekarz w innym krancu miasta ![]()
#3324 |
Wtajemniczenie
|
Weronisia - jak zaloze skarpety frotowe to tez sie Dawidkowi poca nogi, a w innych nie. Wiec to moze ta frota
![]() ![]() Lenka*ja tez nie wiem jaki owoc podac po jablku hm...moze jablko z czyms np brzoskwinia, morela, winogrona czy banenem. A dlaczego piszesz ze banan nie? ja narazie dawalam tylko: jablko marchew jablko+marchewka Nie wiem tez jakie warzywka moge dawac Sa sloiczki Gerbera np: owoce lesne, krem z jablek i jagod. Ale czy to nie za wczesnie na "po 4 miesiacu"?
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-18 o 14:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#3325 |
Zadomowienie
|
Lisica Ty sobie przeczytaj lepiej jeszcze raz to co napisałaś i się zastanów....Na forum jest kilkadziesiąt dziewczyn i jakoś się dogadujemy,więc to chyba z Tobą jest coś nie tak...Przede wszystkim trzeba mieć trochę dystansu do siebie.U Ciebie najwyraźniej jest z tym problem,bo nie potrafisz przyjąc słow krytyki i ustosunkować się do nich,tylko się obrażasz.Skoro aż tyle dziewczyn odebrało twój post w taki sam sposób,jako atak,przechwalanie i chęc wyrażenia swojej wyższości nad innymi,to chyba nie zbieg okoliczności...Jeśli nie chciałaś by tak to zostało odebrane,to trzeba było o tym napisać,a nie rzucać fochem. To najprostsze wyjście,ale też źle świadczy o Tobie,bo pokazałaś przez to tak jak wyżej wspomniałam brak dystansu do pewnych spraw i brak argumentów na obronę swojego stanowiska,prze co tylko potwierdziłaś to,że napisałaś bzdury,z których teraz nie umiesz się wybronić,więc nas atakujesz.Przemyśl sobie sprawę i pamiętaj,że forum to nie kółko wzajemnej adoracji i trzeba liczyć się z tym,że jeśli ktoś na inne zdanie to ma prawo o tym napisać,a nie przytakiwać, że czarne to białe,tylko po to,żeby Ci było miło...
Malwina ja do noska używam Fridy i jestem zadowolona. Weronisia Moja Gabrysia też ma często wilgotne donie i stopy,mimo,że nie jest jej gorąco.Tak sobie myślę,że to może jeszcze gospodarka hormonalna nie jest ustabilizowana i stąd ta nadczynność gruczołów.Zresztą napytam lekarza w tym tygodniu.
Edytowane przez kasienka1701 Czas edycji: 2011-01-18 o 14:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#3326 |
Zadomowienie
|
Witam..
pamietacie mnie jeszcze? ![]() Jejciuś myślałam ze bede miała mniej do nadrobienia dzieki fb, ale nieee...dałyscie rade zapisać 7 stron ![]() Przyznaje sie bez bicia..nie dam rady tego nadrobić ![]() Ja leżaąłm chora cały week...a teraz moje biedaczysko Patryczek strasznei kaszle..byłam dziś u lekarki i niby to nic poważnego bo tylko delikatnie mu zalega w płuckach..ale małego i tak ten kaszelek męczy ![]() ![]() Wczoraj byłam na usg bioderek i wszystko ok ![]() ![]() Do tego postanowiłam "odsmoczkować' Dominisia. uciełam mu większe pół smoczka i powiedziaąłm że sie popsuł...młody szybko przyjoł to do wiadomości i nie doi go tylko i AŻ 2 dni ![]() ![]() ![]() Moja mama i tż sa temu przeciwni i każa mi oddac Domikowi smoka ale sie uparłam i koniec ![]() Dziś miałam tez mnustwo roboty..z rana lekarz..później obiadek, naszło mnie na zmiane pościeli dzieciom i sobie..dlatego mnustwo prania miałam..ach... Jak mi sie teraz marzy chwila dla siebie odpocząć od wszystkiego choc jeden dzień ![]() pojechać gdzies na dzika plaże polezec na lezaczku pod palmą i pic driny z parasolką ![]() ![]() No i dziś w końcu okres dostałam.. ![]() ![]() ![]() Wybaczcie że dziś tak monotematycznie, ale postaram sie juz byc na bieząco i odpisywać ![]()
#3327 | ||
Zadomowienie
|
Zjadło mi parę cytatów...
Cytat:
![]() jak laurki? ![]() Cytat:
dzięki ![]() zrobiłam fajne fotki ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3328 |
Zadomowienie
|
Lenka , twoja Martynka jest czadowa,miny robi boskie,ach wyściskałabym ją ojjj
![]()
#3329 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3330 |
Zakorzenienie
|
hehe laurki sie podobaly
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:57.