|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
Cytat:
"torba mamy"gadałam z TŻ tez mam mu nic nie szykować bo on pracuje w domu więc będzie na bieżąco jakoś sobie radził, zresztą on często gotuje dla nas wiec nie ma problemu
|
|
|
|
|
#3722 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
Cytat:
dobra i stówka zawsze to dzidziusiowi można coś kupić
|
|
|
#3723 |
|
BAN stały
|
Ja też nie szykuję jedzenia i nie mrożę, bo wiem że i mama i teściowa zatroszczą się o gotowanie (zresztą TŻ też) tym bardziej, że zamrażarka już tak wypełniona że nic nie wejdzie już do niej
A ja dalej z tymi skurczami dziś. Normalnie zwariuje jak znowu wyjdzie tak jak ponad tydzień temu |
|
|
|
#3724 |
|
Zakorzenienie
|
racja dziewczynki, dobre to niż nic..... 100 pójdzie do "apteki"
bo to potrzebne jest najbardziej, no i jakieś kosmetyki dla dziecka jeszcze (przynajmniej te, które nie będą dostępne w doz)zjadłam obiadek ziemniaki, schabowy, sałatka i mizeria ![]() a teraz myślę, co tu jutro zrobić
|
|
|
|
#3725 |
|
Raczkowanie
|
Witam Was Wszystkie Mamusie
![]() Gonię Was chyba od 3ej części i w końcu udało się Jestem i będę już na bieżąco, taki ze mnie uparciuch, że musiałam wszystko wiedzieć i żadnego posta nie ominąć ![]() Gratuluję WSZYSTKIM rozpakowanym Mamom; za nierozpakowane, a gotowe "na już" - trzymam kciuki !! Ja spokojnie czekam na 12 lutego, czop zdaje się odszedł tydzień temu, ale cisza, spokój.... Lilijko3, proszę pięknie o dopisanie do listy, imię dla Synka wybrane - Szymon ![]() Pozdrawiam Mamusie, i jestem już na bieżąco, pozdrawiam |
|
|
|
#3726 |
|
Raczkowanie
|
Mój mąż ma dwie lewe ręce do gotowania więc boję się że może mi i córce starszej zrobic krzywdę a na dodatek jeszcze zawsze długo pracuje więc i zakupów nie zrobi. Mam nadzieje że moja mama choc trochę mi pomoże ale nie wiem czy się zgodzi, bo ona niby taka zajęta, a nic tylko całymi dniami w domu lub przed kompem siedzi.
|
|
|
|
#3727 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no tak to w tej sytuacji lepiej żebys ty nagotowała
|
|
|
|
|
#3728 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3729 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3730 |
|
Raczkowanie
|
Jutro robię pierogi ruskie ale najgorsze jest to że ja robię ok 150 szt. a to zaraz znika. Ale pamiętam że po pierwszej ciąży to na początku jadłam samo gotowane mięso i same lekkie rzeczy, nie wiem co włąśnie mogę zrobic co będzie lekkostrawne dla mnie po porodzie. |
|
|
|
#3731 |
|
Raczkowanie
|
lilijko3, dziękuję
![]() s_a_j oj, nie było to łatwe wystarczył dzień/dwa nieczytania i proszę.... goniłam goniłam, i za zakrętem znikałyście na nowym wątku ![]() ...ale przyznaję, w którymś momencie opuściłam jakieś 15 stron może.... :P ja nie mrożę jedzenia, TŻ pracuje więcej w domu, więc gotowanie CHYBA nie będzie takim problemem.... aczkolwiek, pomysł niezły, pomyślę nad tym
|
|
|
|
#3732 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a z tym szefem to faktycznie problem ,jak on interes ciagnie skoro nigdy kasy pracownikom nie ma ![]() z gotowaniem u mnie bedzie bez problemu bo tesciowa zrobi jesc a ja sobie sama poradze bo tez mam zamiar jest tylko gotowane miesko na poczatek .wazne aby moj maz i corka mieli w pore obiad a ona sie o to zatroszczy ![]() martwi mnie tylko cos innego ,a mianowicie to ze mam ostatnio zly humor i mam nadzieje ze nie bede dla tesciowej nieprzyjemna a wiem ze zdazalo mi sie a nie chcialabym aby sie przejmowala a ja tak mam ze potrafie chodzic zla jak osa teraz raczej jak slonica naprawde jak ja mam juz dosc a wg terminu to 3-4 tyg jeszcze ![]() zamowilam dzis w koncu materacyk do lozeczka ,zdecydowalam sie czym ozdobic sciany i mysle jeszcze o poduszce -rogalu do karmienia . a jeszcze upatrzylam piaracy odkurzacz ,bo przy dzieciach tak sie brudzi a my mamy wszedzie polozone wykladziny dywanowe co jest uwazam beznadziejne ale taka moda w Anglii a chcialabym aby caly domek byl dobrze wysprzatany jak urodzi sie maluszek
|
|
#3733 |
|
Rozeznanie
|
no a co jadłaś po pierwszej ciąży?? jakieś zupy pewno będą dobre poza gotowanym mięsem
|
|
|
|
#3734 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale moje dziecko szaleje...tak mnie kopie, że czasami mam wrażenie ze zaraz wyskoczy przebije mi skórę tak sie wypina...
|
|
#3735 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No właśnie mam problem z tym by sobie przypomniec, minęło juz prawie 8 lat. Musze sie jednak przyznac że jakis czas temu oglądałam program i położne i inni specjaliści wypowiadali się że wcale nie trzeba miec specjalnej diety, że należy jeśc wszystko i obserwowac dziecko, jedynie jak ma bobas na cos uczulenie np. orzechy to trzeba odstawic. I ja tak mówiłam że nie będę znowu się katowała dietą z gotowanego mięsa tylko wszstko jadła a im bliżej porodu to znowu zaczynam myslec o tej diecie. ---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- A i mam jeszcze jedno pytanie: na początku ciąży nie byłam zatrudniona i w karcie ciąży mam wpisane "nie pracuje" ale już w 3 miesiącu ciąży byłam zatrudniona, ale nic lekarzowi nie wspominałam. I teraz mam problem bo będę potrzebowała zwolnienie i za tydzień mam wizytę u lekarza to będzie 36 tydzień i czy mogę poprosic lekarza o zwolnienie mimo iż nadal dobrze się czuję?? |
|
|
|
|
#3736 |
|
Zakorzenienie
|
może się przydać.....
|
|
|
|
#3737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3738 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a no to chyba że 8 lat ja zamierzam jeść normalnie ale bez mocnych przypraw na początku ew. pisać co się dzieje dziecku jak pożrę coś "nietypowego" no napewno nie będę jadła na początku bigosów, gołąbków i innych ciężkostrawnych rzeczy, ponieważ lubię razowy chleb to też muszę próbę zrobićco do zwolnienia, dostarcz na wizytę aktualny druk RMUA i nie powinno być problemu a lekarza poproś żeby zmienił zapis w karcie |
|
|
|
|
#3739 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Justine1988;2445849 6]Oglądałam ale końcówke..:-(
Co pakować do torby do szpitala...przyda sie bo jutro planuje pakowanko... Ja w swoim szpitalu dostalam taka rozpiske ( wiadomo co szpital to moze byc inaczej, ale na pewno podobnie ) ) :DOKUMENTY: -skierowanie do szpitala -dowod osobisty lub akt slubu -ksiazeczka ubezp ewent RMUA -karta ciąży WYNIKI BADAŃ: -HBS, WR, grupa krwi -USG z I,II,III trymestru -ostatnia morfo i badanie moczu -posiew z kanału szyjki macicy -przy ujemnym RH poziom p-ciał RZECZY OSOBISTE: -wygodna bielizna nocna ( ja kupilam bawelniane jednorazowe majtki) -szlafrok , skarpety, kapcie -paczka duzych podpasek -przybory toaletowe, maszynka do golenia -trzy reczniki, klapki do kąpieli -podklad higieniczny z miekkim wkładem chłonnym 90x60-1 op -laktator DLA OJCA: -fartuch jednorazowy i klapki DLA DZIECKA: -paczka pampersów -puder lub krem -4 pieluchy tetrowe
|
#3740 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje bardzo za odpowiedz, a druk RMUA nosze aktualne na każdą wizyte bo pani w rejestracji sprawdza czy jestem ubezpieczona. Tylko tak głupio mi go prosic o to zwolnienie. A i jeszcze jedno czy na macierzyński można iśc przed porodem, jesli tak to ile wcześniej przed planowanym porodem i czy lekarz wypisuje jakiś druczek?? I czy ten druczek dostarcza sie do kadr w pracy czy do zusu??
Przepraszam że was tak męczę
|
|
|
|
#3741 |
|
Raczkowanie
|
A ja jeszcze spakowałam Stasiowi :
-2pajace -2czapeczki -2niedrapki -na wszelki wypadek smoczek i butelkę -krem ochronny na wyjscie ze szpitala, zeby buzka mojego malenstwa nie zmarzla -chusteczki nawilzane (opakowanie 72szt) -rozek i kocyk Przygotowałam juz mężowi w oddzielna torbę ubranka dla Synia i dla mnie na wyjscie i włożyłam do fotelika samochodowego zeby o niczym nie zapomniał.
|
#3742 |
|
BAN stały
|
Współczuję tym tatusiom, którzy będą przy porodzie i będą musieli mieć na sobie te fizelinowe fartuchy... Masakra, przecież poród może trochę potrwać, a w tym się można ugotować! Tym bardziej że na porodówce jest bardzo ciepło... Co za szczęście że jedyne czego wymagają u nas od tatusia to kapcie
no i ewentualnie świeża koszulka i krótkie spodenki jak ktoś chce, bo mu gorąco.Mam pytanie - czasami piszecie, że KTG jest okropne, bo później kręgosłup boli - u Was kładą Was na KTG na plecach?? U nas położyli mnie na kanapie w sali porodowej i kazali leżeć na lewym boku, żebym się dobrze czuła
|
|
|
|
#3743 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziewczyny, a czemu wy chcecie wcześniej macierzyński? Nie żal wam? |
|
|
|
|
#3744 |
|
Raczkowanie
|
Mi nie zależy na wcześniejszym macierzyńskim, tylko pytam ile wcześniej może je brac. Czy np. lekarz nie powie mi na tej wizycie że zamiast zwolnienia może wypisac mi druczek na macierzyński. |
|
|
|
#3745 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Ja dopiero po wizycie Mamy jestem...gotuję jajka na kolację i słucham opowieści mężulka
. Auto się spodobało, na sobotę jest na jazdę umówiony i jak dobrze pójdzie, to pewnie od soboty będzie nasze . Zobaczymy, jak to wyjdzie.Lilijko - czyli Mama się nie pojawiła wcale . Jeśli tak, to przykro mi, mam nadzieję, że się bardzo nie przejęłaś, czytałam, że obiadek pyszny wszamałaś, więc chociaż głodna już nie siedziszCytat:
Cytat:
. W życiu bym nie pomyślała, że kiedyś nie będę mogła dojrzeć dołu mojego brzucha i tego, co pod nimW tym momencie schodzenie ze schodów to dla mnie sport wyczynowy, bo stóp nie widzę Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dziękuję Wam dziewczyny za miłe słowa o moim brzuszku .---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- Cytat:
.A co do tych fartuchów - masz rację - masakra, mój mąż ogólnie szybko się poci, więc będzie się z niego dosłownie lało... Wiesz, ja mojemu spakowałam t-shirt i krótkie spodenki, bo pamiętałam, że kiedyś właśnie o tym pisałaś, a na sr, jak mąż powiedział o tych spodenkach, to do położna wyśmiała - że to przecież zima jest i że krótkie spodenki to na Hawaje ma zabrać . Dziwna kobieta, ale mężowi głupio się zrobiło i kazał je wyjąć .
|
||||||
|
|
|
#3746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jakie dokumenty to nie wiem, musiałabyś dopytać się w kadrach, sekretariacie czy gdzie tam ![]() natomiast możesz próbować macierzyński przedłużyć o 2 tygodnie, więc na jedno wyjdzie ![]() cytrynko ależ oczywiście, że była. Zamiast o 11 była o 16! Dostałam dla dzidziusia 100 zł mango, liczi i szynkę....... Ja nie mam z nią kontaktu dobrego, więc cieszę się, że już po. I szczerze nie liczę na kolejną rychłą wizytę. Przynajmniej dowiedziałam się, że mierzyłam 54 cm, ważyłam 3200g, a spadło do 2600g i wypisali mnie tak ze szpitala. Ponadto ponoć żywe srebro byłam w brzuchu i tyle......
|
|
|
|
|
#3747 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
spoko ![]() niech ci nie będzie głupio tylko mów że potrzebujesz zwolnienie i już przeca to ostatnie tygodnie... co do macierzyńskiego - możesz iść wcześniej - minimum 2 tygodnie przed planowaną datą porodu, bierzesz od lekarza zaświadczenie o planowanej dacie porodu i to zaświadczenie wraz z wnioskiem o wczesniejszy urlop macierzyński składasz w kadrach u siebie na zakładzie albo u jakiejś osoby co jest odpowiedzialna za udzielanie urlopów u was np. przełożony Twój lub ktoś taki |
|
|
|
|
#3748 |
|
Raczkowanie
|
A dzis własnie w Rozmowach w Toku Pani dr mówiła, żeby się buntowac jesli:
KTG trwa dłużej niż 45min oraz jesli nie pasuje nam pozycja. Przeciez w naszym stanie leżąc na plecach zaraz odpływamy, ja na szczescie nie spotkałam się z takim rygorem i za każdym razem kładę się na boku, zaczynam od prawego i w miedzyczasie zmieniam na lewy pielęgniarka czasami musi mi tylko poprawic sprzecik zeby wynajdował serduszko.. ale chyba to jej praca. Wiec nie dawajcie sie i śmiało mówcie ,ze wam nie wygodnie, ze mdlejecie i tyle i sie przekładajcie na bok.
|
#3749 |
|
Zakorzenienie
|
mmmmmmmmm jajka na kolację, na chlebku ze świeżym masełkiem mniam
![]() już lecę do Ciebie na kolację ![]() powiedzcie mi co można zrobić z mango, bo nie mam zielonego pojęcia.... |
|
|
|
#3750 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
żal ale ja i tak nie będę mogła wykorzystać całego macierzyńskiego a najlepiej jakbym urodziła w pracy Cytat:
![]() dla mnie kłopotliwe jest wiązanie butów i zakładanie skarpet no ale jeszcze daje radę, smaruję się w pozycjach akrobatycznych i nie golę się tylko ostatnio poszłam na wosk po całości i mam z bani mąż niech się położną nie przejmuje w końcu to jego sprawa w co będzie ubrany na poród - ma ci towarzyszyć a nie wiadomo ile to potrwa, weź mu te lżejsze ciuchy jak nie będzie chciał to nie założy ![]() ---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- Cytat:
zjeść na surowo, obierz ze skóry, przekrój i wyjmij pestki, zalezy jakie masz to mango, smak dosc specyficzny pomiędzy gruszka a ogórkiem ale zjadliwy, bardziej żółte wewnątrz i pomarańczowe są słodsze niz te zielone
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:28.

"torba mamy"
bo następnym razem się nie pohamuję na czas. Dała 100 zł i mam coś kupić dziecku, a owoce, które miała kupić to liczi i mango, co ja z tym mam zrobić?? Ja tego nie jadam........
zawsze to dzidziusiowi można coś kupić 
ziemniaki, schabowy, sałatka i mizeria

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)