|
|
#1741 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Zakatowanie psa huskiego w bestialski sposób
Cytat:
Zresztą tak naprawdę nic nie jest jasne oprócz dowodów i faktu zajścia tej zbrodni. Oskarżeni i świadkowie co chwila zmieniali zeznania, wszyscy biorący udział w rozprawie mieli totalny mętlik. Gdyby policja nie zadziałała tak szybko - zatrzymując ich niemalże na gorącym uczynku, to właściwie mielibyśmy kolejną umorzoną sprawę z braku dowodów. Dlatego wszystkich chętnych namawiam na wysyłanie podziękowań do komendy policji w Jabłonce za naprawdę super skuteczne działanie. Może, jesli dostaną sporo takich maili, jakiś reporter uzna to za wdzięczny temat i policja w innych miejscowościach będzie również chciała działać tak szybko i skutecznie - nie tylko w naszej obronie, ale również krzywdzonych zwierząt.
Edytowane przez Agnieszka32 Czas edycji: 2011-01-18 o 18:32 |
|
|
|
|
#1742 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak się zastanawiam.. Myślisz, że ta nasza petycja miała jakiś wpływ na wyrok sądu? Że dzięki temu oni nie dostali zawiasów? Ja mam nadzieję, że tak, bo bardzo zaangażowałam się w tą akcję.
|
|
|
|
|
#1743 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zostawil psa na torach ,zwierze przejechal pociag.
Widziałam filmik, nie wiem na prawde nie wiem jak ludzie (istota myśląca) mogą tak postępować ze zwierzętami
![]() Najbardziej wkurzające jest to że temu bydlakowi nic nie zrobią bo pies nie był na smyczy paranoja jakaś. Dziewczyny nie można nic zrobić, żeby ten skur**** stanął jednak przed sądem? |
|
|
|
#1744 |
|
Zadomowienie
|
Jestem pewna, że tak. Za wszelkie takie zbrodnie wymierzano jak dotąd prawie w 100% kary w zawieszeniu. A często nawet i to nie - jak choćby sprawa z Ozzym - gdyby dogomaniaczki miały w tedy takie narzędzie jak my teraz (czyli fb) i mogły dotrzeć do takiej liczby ludzi, to morderczyni psa nie uszłoby coś takiego płazem...
|
#1745 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się wydaje że za sprawą mediów nie dostali tych zawiasów, zrobili taki szum z tej sprawy. Ciekawe czy sędzi w ogóle spojrzał na tą petycje.
|
|
|
|
#1746 |
|
Zadomowienie
|
Petycja została odczytana na rozprawie, została też podana liczba podpisów.
Edytowane przez Agnieszka32 Czas edycji: 2011-01-18 o 18:48 |
|
|
|
#1747 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zostawil psa na torach ,zwierze przejechal pociag.
Cytat:
Cytat:
![]() Paranoja jakaś Polska- dziki kraj |
||
|
|
|
#1748 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkoda tylko, że wiele podpisów musiałyśmy usuwać. ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1749 |
|
Zadomowienie
|
Nie było ich tak wiele - pod polska petycją, jakieś 0,5 % (509 z 95581)
Media? Owszem zrobiły szum medialny - dopiero, jak ludzie sami się ruszyli poprzez fb do podpisywania petycji. Wtedy media wkroczyły do akcji, bo wcześniej nic na taką skalę nie miało w naszym kraju miejsca.
Edytowane przez Agnieszka32 Czas edycji: 2011-01-18 o 18:48 |
|
|
|
#1750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nieważne że media wkroczyły jak ludzie już podpisywali petycje, ważne że zrobiono z tego szum i więcej osób mogło się o sprawie dowiedzieć. Właśnie ja podpisywałam dwie petycje, ale tylko z jednej poproszono mnie o weryfikacje. Dziewczyny a nie można zrobić czegoś żeby tego bydlaka(chodzi mi o tego pieska, którego przejechał pociąg) pociągnąć do odpowiedzialności przed sądem. Edytowane przez kucyk ponny Czas edycji: 2011-01-18 o 18:50 |
|
|
|
|
#1751 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Np w ostatniej partii podpisów z 30 stron zrobiło się tych stron 18, bo reszta była podpisana samym imieniem lub ksywką. ![]() Edit, tylko ja chyba miałam tą zagraniczną petycję, bo było na niej dużo ludzi spoza Polski. Edytowane przez karolynka90 Czas edycji: 2011-01-18 o 18:51 |
|
|
|
|
#1753 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1754 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1755 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Wypowiedź sędziego (Fakty TVN): ,,sąd nie może ulegac presji". |
|
|
|
|
#1756 |
|
Zadomowienie
|
edit: szkoda słów
Edytowane przez Agnieszka32 Czas edycji: 2011-01-18 o 19:10 |
|
|
|
#1757 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się z pogrubionym nie zgadzam. Bo zamordowanie psa, który ufa swojemu panu jest tak samo straszne jak sytuacja gdyby ktoś w ten sam sposób potraktował człowieka. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1758 |
|
Zakorzenienie
|
A jednak.
To ja nie wiem najwyższa kara jest 2lata pozbawienia wolności, ale nikt jej nie dostaje Co trzeba zrobić przywiązać 50 psów do samochodu?Jakby raz, drugi takie bestie podostawały po 2 lata więzienia bez możliwości wyjścia wcześniej to może by się nauczyli. U nas w Polsce to tylko grzywna, poźniej nie ma się co dziwić że sobie używają na zwierzętach, skoro przyjdzie im i tak tylko jakąś śmieszną sumy zapłacić. Edytowane przez kucyk ponny Czas edycji: 2011-01-18 o 19:16 |
|
|
|
#1759 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli mam być w pełni szczera, to dla mnie również. Chciaż to też nie do końca prawda, bo jak dla mnie życie zwierzaka jest cenniejsze od ludzkiego, chociażby dlatego, że nikt go nie broni tak silnie, jak właśnie życia istoty ludzkiej. Pisząc, że tego nie neguję, miałam na myśli, że jestem w stanie zrozumieć taką argumentację - chociaż nie może być ona punktem wyjścia do uzasadnienia, że 2 lata to za dużo, bo ofiara tej zbrodni nie była człowiekiem.
Edytowane przez Agnieszka32 Czas edycji: 2011-01-18 o 19:29 |
|
|
|
|
#1760 |
|
Zakorzenienie
|
Za 20 minut - o 19:50 reportaż "TVN Uwaga".
|
#1761 |
|
Zakorzenienie
|
oglądałam... ryczałam jak głupia... Ale byłam dumna, że podpisałam tą petycję i mój podpis mial wpływ na wyrok sądu.
Mieszkanka wsi gadała, że to nie jedyny ich występek... innego psa powiesili na drzewie i rzucali w niego siekierami i nożami .. :[
|
|
#1762 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem zbulwersowana wypowiedzią jednego z oprawców,że chciał wpłacić jakieś pieniądze do schroniska,żeby "się im jakoś odwdzięczyć" zamiast iść do więzienia!!!
Na szczęście z tego co zrozumiałam na końcu reportażu, Towarzystwo Opieki Nad Zwierzętami już odwołało się od wyroku żądając wyższych kar dla oprawców, a w sądzie dzisiaj też odpowiednie osoby debatowały nad zmianą ustaw w tej kwestii!
|
#1763 |
|
Zakorzenienie
|
Oglądałyście?
Jeśli nie, wklejam linka: http://uwaga.onet.pl/42826,wideo,229...,reportaz.html Coś tam mówił pan po reportażu, że dziś zebrała się jakaś rada i możliwe, że będą zaostrzać kary za takie czyny! Edytowane przez karolynka90 Czas edycji: 2011-01-18 o 20:07 |
|
|
|
#1764 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz jest czat na tej stronce odnośnie tego reportażu, można zadawać pytania jakiejś pani ekspert.
EDIT: Czat z Kariną Schwerzler, która do niedawna była specjalistką ds. zwierząt w Kancelarii Prezydenta RP. Będziemy rozmawiać o prawach zwierząt i o ludziach, którzy znęcają się nad zwierzętami!
Edytowane przez Melissa86 Czas edycji: 2011-01-18 o 20:10 |
|
|
|
#1765 |
|
Zakorzenienie
|
Daj, proszę, link do tego czatu.
Jeszcze raz to oglądam i ryczę, nie mam siły już ;( |
|
|
|
#1766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkoda ze nikt nie chcial tego zeznac w sadzie... o zglaszaniu sprawy juz nawet nie wspomne, bo ta wies to jest cala jakas patologiczna. Zaczyna sie na zwierzetach, konczy na ludziach... Link do chatu: http://czat.onet.pl/uwaga,chat.html |
|
|
|
|
#1767 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1768 |
|
Zakorzenienie
|
Napisalam juz 4 pytania, a zadne sie nie pojawilo... jesli chcesz moge Ci skopiowac tresc czatu na priva.
|
|
|
|
#1769 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie siedzę na czacie, będę kopiować co ciekawsze wypowiedzi Pani Katriny.
Na przykład trzeba pisać petycje do decydentów (posłów). Tylko oni mogą nowelizować ustawę o ochronie zwierząt. W ustawie o ochronie zwierząt jest przepis mówiący o nawiązce na rzecz Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami, które na przykład może tę nawiązkę przekazać na rzecz określonego schroniska. Niestety, sprawy ochrony zwierząt są na szarym końcu na liście priorytetów posłów. Obecnie trwają prace w Parlamentarnym Zespole Przyjaciół Zwierząt, nad nowelizacją ustawy. Aktualnie ustawa jest procedowana. Ile było wyroków więzienia za znęcanie się nad zwierzętami?? Karina_Schwerzler (20:16) : Wg statystyk Prokuratury Generalnej ( od 2005 do 2009r) ok. 2300 prawomocnych skazań za przestępstwa na zwierzętach. Natomiast wyroków bez zawieszenia było ponad 60. Niestety nie ma statystyk ile z tych 60 osób odbyło tę karę.
|
#1770 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzaki w potrzebie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:00.

Czekamy na poród: luty2015
Kroimy: 2016(?)