|
|
#991 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII
To dobrze
![]() Cytat:
Nie, jesz odpowiednie ilości, wcale nie za dużo, może nawet odrobinę za mało. Hmm, ten zastój jest długi... Poczekaj jeszcze trochę, a jak to nic nie da to może zrób jakieś badania?... Cytat:
słabo. mało warzyw, białka, jedzenia w ogóle. popracuj nad tym. |
||
|
|
|
#992 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#993 |
|
Raczkowanie
|
a ja myślę,że trzeba jeść wszystkiego po trochu i tak najlepiej. kiedyś jak się odchudzałam to jadłam płatki,jogurty owocowe i chudłam
nie lubię serka homogenizowanego naturalnego bo ma okropny smak blehh ;/ a z warzywami to kiepsko teraz jak nie ma sezonu. chyba,że konserwowe rzeczy,bo pomidory i ogórki świeże są teraz niezbyt dobrze..
|
|
|
|
#994 |
|
Zadomowienie
|
emelie- dziękuję bardzo za ocenkę
a o jakie badania Ci chodzi?? myślę, ze może mój organizm przyzwyczaił się do ćwiczeń i na tym chudł, a jak przestałam to teraz nic nie chce spaść..a i kromki suche, bo chyba masło nie nadaje się za bardzo na r?? zresztą węgle z tłuszczami wtedy.. Zwykle smaruję kanapki serkiem naturalnym, ale akurat się skończył
Edytowane przez lilkaa009 Czas edycji: 2011-01-19 o 18:53 |
|
|
|
#995 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#996 |
|
Zakorzenienie
|
Ja myślę , że to jest normalna ilość chleba przecież ona zjadła tylko kromkę i bułkę. Bez przesady.
|
#997 |
|
Raczkowanie
|
R:
śniadanie: dwie kromki ciemnego pieczywa z masłem, serem, sałatą i papryką, do tego herbata bez cukru drugie śniadanie: sok wyciskany z owoców obiad: kotlet schabowy, niewielka porcja ziemniaków, dwa nieduże ogórki podwieczorek: jabłko i batonik musli kolacja: płatki z mlekiem Bardzo proszę o ocenę
|
|
|
|
#998 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zależy czy bardziej rygorystycznie, czy bardziej na luzie podchodzisz do diety... Zależy jakimi zasadami się kierujesz. Ja łączyłam na diecie tłuszcze i węgle, np. owsiankę jadłam z orzechami, ale chudłam Masło wcale nie jest takie złe, tłuszcz też jest potrzebny Cytat:
|
||
|
|
|
#999 |
|
Zakorzenienie
|
pomyłka
|
#1000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1001 |
|
Zadomowienie
|
emelie- poczytam, poczytam.. jak do końca stycznia nic się nie zmieni to chyba zrobię to badanie
co do diety to takiej restrykcyjnej nie stosuję, zdarza mi się podjeść coś słodkiego, czy zjeść jakiś serek owocowy..Wolę tak niż potem rzucić się na lodówkę..
|
|
|
|
#1002 |
|
Rozeznanie
|
lilkaa009, organizm potrzebuje i białek, i tłuszczy, i węglowodanów. Drastyczne zmniejszanie ilości tłuszczów w diecie może spowodować nawet brak miesiączki, o czym wiele odchudzających dziewczyn zapewne już się przekonało. Te 'złe' z masła też są potrzebne. Na redukcji nie zmniejszamy ilości jedzenia, ale zmieniamy jego jakość. Stąd rady dot. wyeliminowania żółtego sera czy owocowych jogurtów - które mają wysoką wartość energetyczną, ale odżywczą często niewielką.
|
|
|
|
#1003 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gratuluję luźnego podejścia do diety i rozwagi, wielu dziewczynom tutaj tego niestety brakuje...
|
|
|
|
|
#1004 |
|
Zadomowienie
|
emelie- dziękuję
śledzę wątek i niestety widzę..
|
|
|
|
#1005 |
|
Przyczajenie
|
eRka:
śń: kromka razowca z dwoma łyżkami wieśniaka lekkiego, łyżeczką dżemu light, kiwi, mięta 2śń: duże jabłko ob: 250g warzyw na patelnie (mieszanka chińska), 3 ogórki konserwowe, mały kawałek fety półtłustej, zielona herbata podw: 2 łyżki wieśniaka lekkiego, łyżka otrębów granulowanych, łyżeczka siekanych migdałów, 2 małe wafelki ryżowe cynamonowo-jabłkowe kol: 125g twarogu chudego, łyżeczka ketchupu, pomidor, zielona herbata + 1,5l wody |
|
|
|
#1006 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny oceni któraś moje (Redukcyjne?) jadłospisy z ostatnich dni?
staram się w miarę zdrowo i lekko jeść, wydaje mi się, że trochę za mało białka i czasem warzyw (ale w zimie mam z nimi kłopot).S: placek owsiany (jajko, trochę płatków owsianych, plaster chudej szynki, kilka oliwek, trochę pestek z dyni i słonecznika) robiony w opiekaczu bez tłuszczu, do tego ogórki konserwowe II S: 2 kromki chleba razowego pełnoziarnistego posmarowane serkiem twarogowym naturalnym, na to po plasterku szynki i ogórek; jabłko O: ryż brązowy z pieczarkami, chudą szynką, cebulką, oliwkami, polany odrobiną oliwy P: po łyżce pestek z dyni i słonecznika, mandarynka K: puszka tuńczyka w sosie własnym, kilka pieczarek surowych, ogóreczki marynowane (nie wiem czy przetwory można tak bezkarnie )S: to co na wczorajszy obiad (bo zostało) II S: coś a'la sałatka - kapusta pekińska (ze 2-3 liście), po kilka szt pieczarek i oliwek, 3 łyżki soczewicy, trochę pestek z dyni i słonecznika - wszystko polane oliwą O: kotlety sojowe ugotowane w bulionie (5 niewielkich sztuk), soczewica (3-4 łyżki), surówka (burak+jabłko) P: filiżanka kefiru z ogórkiem (znów konserwowym ) i szczypiorkiemK: będzie wieśniak, jeszcze nie wiem z czym i jak to wygląda? ktoś coś doradzi?
|
#1007 |
|
Raczkowanie
|
Śniadanie:
-Spora miska musli (z garścią rodzynek, garścią żurawiny, garścią orzechów, garscią migdałów, garścią suszonych bananów, 6 suszonych śliwek cynamon i mleko 1,5%) - Kubek kawy Następnie: - Bułka grahamka podzielona na 2 z margaryną, szynką, serem żółtym, sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym - 3 kawałki papryki - Jabłko - Herbata owocowa z miodem i cytryną Później: - Bułka 7 ziaren podzielona na 2 z margaryną, szynką, serem, sałatą rzodkiewką i ogórkiem zielonym - Grejfrut - 4 suszone śliwki - Zielona herbata Kolacja: - Jogurt naturalny Activia 210g - Calutki brokuł na parze - Czerwona herbata. Może być?
|
|
|
|
#1008 |
|
Zadomowienie
|
Lady1000-ja wcale nie boję się i nie unikam tłuszczy
wszelkie nabiały jem półtłuste, codziennie garść orzechów czy pestek, przynajmniej 2 razy w tygodniu tłustsza ryba. Chyba tyle wystarczy??A tak na marginesie, według 10Pż węgle powinno się zjadać tylko po wysiłku fizycznym..hm.. |
|
|
|
#1009 |
|
Zakorzenienie
|
Dzsisiejsze P :
śniadanie : rogal pszenny na pół: jedna połówka z masłem i dżemem wiśniowy, druga z masłem i twraogiem z rzodkiewką, kanapka złożona z dwóch kromek orkiszowca, masła, palsterka szynki i plasterka pomidora II śniadanie : 180 g serka homogenizowanego truskawkowego, pomarańcza, 45 g płastków pszennych z wiśniami i czekoladą ( saszetka ) zalanych 135g jogurtu naturalnego obiad : łyżka stołowa ziemniaków, 2 pulpeciki mięsno-ryżowe podwieczorek : miseczka budyniu kokosowego z łyżeczka(niecałą) sosu toffi i 12 chrupek kukurydzianych kolacja: bułka żytnia razowa na pól: jedna połówka z dżemem druga z szynką i pomidorem, kromka chleba orkiszowego z masłem ,grejfrut Proszę o ocene
|
#1010 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ogólnie nie jest źle . Widać poprawę.
|
|
#1011 |
|
Zakorzenienie
|
Ervisha, dzięki i ciesze sie , że widać poprawe , bo bardzo się staram,ale nadal boje się , że przytyje za szybko
|
#1012 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1013 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki
|
#1014 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mi by np. bardziej pomogła wiedza na temat Twojego otłuszczenia/umięśnienia
|
|
|
|
|
#1015 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma sprawy. Mam nadzieję, ze poprawisz to co było źle i następny jadłopsis w całości będzie idealny. Ten jest dobry ale wymaga małej modyfikacji. A i za mało pijesz. Musisz do każdego posiłku coś pić: mleko,kakao,kawę na mleku, herbatę, kompot, sok, kawę inke (oczywiście słodzone) lub jogurt pitny (jogurt pitny jako dodatek a nie samodzielny posiłek) coś co lubisz.
|
#1016 |
|
Raczkowanie
|
Faktycznie, macie rację, przesadziłam z tymi węglami.
Przepraszam.Zjadłam dziś na kolację jednak jajecznicę z dwóch jajek na łyżce masła z kromką chleba żytniego z dwoma plastrami polędwicy i ogórkiem. Wiem, że to węgle i to po 20, ale czytałam, że po treningu trzeba białko + węgle. Czyli mam nadzieję, że dobrze zrobiłam? |
|
|
|
#1017 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1018 |
|
Zakorzenienie
|
Powinaś słodzić chociaż łyżeczkę by nie spadł ci pozim glukozy we krwi bo to niebezpieczne.
|
#1019 |
|
Raczkowanie
|
Co do owców i warzyw się zgodzę, co do pieczywa - nie. Węglowodany też są potrzebne, a ona ich wcale dużo nie zjadła, do tego dobre, węgle złożone
zazwyczaj jem sporo owoców,ale dziś tak wyszło że nic nie było :P postaram się jutro poprawić )
|
|
|
|
#1020 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bez przesady. Jeśli lubi bez cukru, to niech taką pije. Ja piję niesłodzoną herbatę od dwunastu lat i żyję.
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:39.

obawiam się, że może za dużo tego?? schudłam już 5kg, zostało mi drugie tyle, ale odkąd zaprzestałam ćwiczyć (jakieś półtora miesiąca) to waga stoi w miejscu, a nawet wzrosła o 0,5kg..

staram się w miarę zdrowo i lekko jeść, wydaje mi się, że trochę za mało białka i czasem warzyw (ale w zimie mam z nimi kłopot).
)
) i szczypiorkiem