Nasze codzienne jadłospisy, część XIII - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-19, 18:03   #991
emelie
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII

Cytat:
Napisane przez Izaczka Pokaż wiadomość
dzięki za ocenę, tak chodzę do psychologa regularnie
To dobrze

Cytat:
Napisane przez lilkaa009 Pokaż wiadomość
Proszę o ocenę mojej R-ki

- owsianka (3 łyżki płatków, szklanka mleka 2%) z łyżką otrębów pszennych i owsianych, amarantusem, 2 suszonymi śliwkami + pomarańcza ładnie
- 2 kromki razowca i 2 jajka na miękko + jabłko kromki takie suche? mogłoby do nich coś wpaść.
- zupa brokułowa (zmiksowany brokuł, marchewka, pietruszka, por, cebula, mięso z kurczaka) + pół małej bułki żytniej z ziarnami mogłaś do tej zupy wrzucić makaron czy ryż, bo pół małej bułki to trochę mało węgli.
- pół dużego jogurtu nat. z garścią pestek dyni i słonecznika zamiast jogurtu naturalnego - serek homo naturalny lub wiejski. jogurt ma mało białka.
- pół kostki twarogu półtłustego z odrobiną mleka + warzywa

Dziękuję z góry za ocenę obawiam się, że może za dużo tego?? schudłam już 5kg, zostało mi drugie tyle, ale odkąd zaprzestałam ćwiczyć (jakieś półtora miesiąca) to waga stoi w miejscu, a nawet wzrosła o 0,5kg..

up up ..
jw.
Nie, jesz odpowiednie ilości, wcale nie za dużo, może nawet odrobinę za mało. Hmm, ten zastój jest długi... Poczekaj jeszcze trochę, a jak to nic nie da to może zrób jakieś badania?...

Cytat:
Napisane przez asiaczi Pokaż wiadomość
redukcja (chyba dziś za dużo):
śniadanie- szklanka płatków bran flakes,garść corn flakes,200g. jogurtu owocowego,4 migdały. jogurt owocowy nie nadaje się na R. tu powinno wpaść białko czyli zamiast tego jogurtu, który ma go mało - twaróg półtłusty, serek homo. nat./serek wiejski. corn flakes też średnio na R, ale może być. migdałów daj garść, a nie cztery.
później- kromka chleba wieloziarnistego z serem żółtym. ser żółty out na R. może się zdarzyć oczywiście raz na jakiś czas. ale tutaj nie ma białka ani warzyw. i trochę mało. kromka x2 + owoc i dopiero będzie ok.
obiad- miseczka (spora) kapuśniaku z odrobiną mięsa (udko z kurczaka) + węgle. a mięsa nie odrobina, tylko sporo.
podwieczorek- bułka grahamka. 1 połówka z serem żółtym,druga z wędliną. nie ma warzyw. i mało trochę.
kolacja- serek wiejski z jakimiś warzywami. ok, jeżeli spora porcja.
jw.
słabo. mało warzyw, białka, jedzenia w ogóle. popracuj nad tym.
emelie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 18:17   #992
Jedwabna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asiaczi Pokaż wiadomość
redukcja (chyba dziś za dużo):
śniadanie- szklanka płatków bran flakes,garść corn flakes,200g. jogurtu owocowego,4 migdały.uważam, ze lepiej zjeść owsiankę z mlekiem, no i tu ten jogurt owocowy... sam cukier. Poza tym dobrze by było gbyby wpadł owoc
później- kromka chleba wieloziarnistego z serem żółtym.ser żółty i chleb to nie za bardzo na R, bo to jest tłuszcz+węgle, a tego uniakmy No i brakuje tu warzywa, mogłaś dołożyć paprykę, ogórka...
obiad- miseczka (spora) kapuśniaku z odrobiną mięsa (udko z kurczaka)nie ma żadnych węgli, do kapuśniaka chyba nie pasuje brązowy ryż, jednak warzywo + mięso to chyba trochę za mało
podwieczorek- bułka grahamka. 1 połówka z serem żółtym,druga z wędliną.tak jak wyżej, ser żólty + chleb odpada, no i znów nie ma żadnych warzyw. Może tu mogłaś zjeść serek wiejski z orzechami, słonecznikiem?
kolacja- serek wiejski z jakimiś warzywami.no tu już ładnie

może ktoś ocenić ? ;]
Uważam, że za dużo jesz chleba i sera żółtego, tragicznie mało owoców, a raczej ich brak no i warzyw
Jedwabna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 18:17   #993
asiaczi
Raczkowanie

a ja myślę,że trzeba jeść wszystkiego po trochu i tak najlepiej. kiedyś jak się odchudzałam to jadłam płatki,jogurty owocowe i chudłam nie lubię serka homogenizowanego naturalnego bo ma okropny smak blehh ;/ a z warzywami to kiepsko teraz jak nie ma sezonu. chyba,że konserwowe rzeczy,bo pomidory i ogórki świeże są teraz niezbyt dobrze..

asiaczi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 18:50   #994
lilkaa009
Zadomowienie

emelie- dziękuję bardzo za ocenkę a o jakie badania Ci chodzi?? myślę, ze może mój organizm przyzwyczaił się do ćwiczeń i na tym chudł, a jak przestałam to teraz nic nie chce spaść..
a i kromki suche, bo chyba masło nie nadaje się za bardzo na r?? zresztą węgle z tłuszczami wtedy.. Zwykle smaruję kanapki serkiem naturalnym, ale akurat się skończył

Edytowane przez lilkaa009
Czas edycji: 2011-01-19 o 18:53
lilkaa009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:00   #995
Irish lady 28
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jedwabna Pokaż wiadomość
Uważam, że za dużo jesz chleba i sera żółtego, tragicznie mało owoców, a raczej ich brak no i warzyw

za dużo chleba???????????
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:01   #996
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
za dużo chleba???????????

Ja myślę , że to jest normalna ilość chleba przecież ona zjadła tylko kromkę i bułkę. Bez przesady.

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:04   #997
raspberry93
Raczkowanie

R:

śniadanie: dwie kromki ciemnego pieczywa z masłem, serem, sałatą i papryką, do tego herbata bez cukru
drugie śniadanie: sok wyciskany z owoców
obiad: kotlet schabowy, niewielka porcja ziemniaków, dwa nieduże ogórki
podwieczorek: jabłko i batonik musli
kolacja: płatki z mlekiem

Bardzo proszę o ocenę
raspberry93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:08   #998
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
emelie- dziękuję bardzo za ocenkę a o jakie badania Ci chodzi?? myślę, ze może mój organizm przyzwyczaił się do ćwiczeń i na tym chudł, a jak przestałam to teraz nic nie chce spaść..
a i kromki suche, bo chyba masło nie nadaje się za bardzo na r?? zresztą węgle z tłuszczami wtedy.. Zwykle smaruję kanapki serkiem naturalnym, ale akurat się skończył
Hmm, nie wiem czy zwykłe pobranie krwi może coś wykazać... Myślałam o badaniu tarczycy. Ale może poszukaj czegoś w Internecie o zatrzymaniu wagi, słabym metabolizmie?... Może tam znajdziesz więcej informacji.
Zależy czy bardziej rygorystycznie, czy bardziej na luzie podchodzisz do diety... Zależy jakimi zasadami się kierujesz. Ja łączyłam na diecie tłuszcze i węgle, np. owsiankę jadłam z orzechami, ale chudłam Masło wcale nie jest takie złe, tłuszcz też jest potrzebny

Cytat:
Napisane przez Jedwabna Pokaż wiadomość
Co do owców i warzyw się zgodzę, co do pieczywa - nie. Węglowodany też są potrzebne, a ona ich wcale dużo nie zjadła, do tego dobre, węgle złożone
Stary 2011-01-19, 19:10   #999
BeeAnn
Zakorzenienie

pomyłka

BeeAnn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:12   #1000
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez raspberry93 Pokaż wiadomość
R:

śniadanie: dwie kromki ciemnego pieczywa z masłem, serem, sałatą i papryką, do tego herbata bez cukru jeśli kromki dosyć spore to okej polecam również owsianke z owocem/jogurtem/mlekiem/bakaliami
drugie śniadanie: sok wyciskany z owoców tu zdecydowanie za mało powinien być np. jogurt + owoce + bakalie/jakieś dodatki
obiad: kotlet schabowy, niewielka porcja ziemniaków, dwa nieduże ogórki
polecam rybe/pierś z kurczaka + ryż brązowy /kasza(jaglana,gryczana itp.)/makaron pełnoziarnisty + warzywa
podwieczorek: jabłko i batonik musli tu bym dała jakiś serek homo z orzechami/pestkami jest dużo różnych kombinacji poczytaj sobie
kolacja: płatki z mlekiem na kolacje polecam np. makarony razowe np. z cukinią i pomidorem,leczo warzywne, serek wiejski z kromką chleba razowego, makrela z kromką chleba itp.
(Jest jeszcze chłodno więc organizm potrzebuje więcej węglowodanów by mieć energie i ogrzewać organizm dlatego powinno się jeść ciepłe kolacje)

Bardzo proszę o ocenę
Jedz produkty pełnoziarniste,warzywa,ow oce,białko,nnkt

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:14   #1001
lilkaa009
Zadomowienie

emelie- poczytam, poczytam.. jak do końca stycznia nic się nie zmieni to chyba zrobię to badanie co do diety to takiej restrykcyjnej nie stosuję, zdarza mi się podjeść coś słodkiego, czy zjeść jakiś serek owocowy..Wolę tak niż potem rzucić się na lodówkę..
Stary 2011-01-19, 19:20   #1002
Lady1000
Rozeznanie

lilkaa009, organizm potrzebuje i białek, i tłuszczy, i węglowodanów. Drastyczne zmniejszanie ilości tłuszczów w diecie może spowodować nawet brak miesiączki, o czym wiele odchudzających dziewczyn zapewne już się przekonało. Te 'złe' z masła też są potrzebne. Na redukcji nie zmniejszamy ilości jedzenia, ale zmieniamy jego jakość. Stąd rady dot. wyeliminowania żółtego sera czy owocowych jogurtów - które mają wysoką wartość energetyczną, ale odżywczą często niewielką.
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:21   #1003
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
emelie- poczytam, poczytam.. jak do końca stycznia nic się nie zmieni to chyba zrobię to badanie co do diety to takiej restrykcyjnej nie stosuję, zdarza mi się podjeść coś słodkiego, czy zjeść jakiś serek owocowy..Wolę tak niż potem rzucić się na lodówkę..
Masz prawidłowe myślenie
Gratuluję luźnego podejścia do diety i rozwagi, wielu dziewczynom tutaj tego niestety brakuje...
Stary 2011-01-19, 19:25   #1004
lilkaa009
Zadomowienie

emelie- dziękuję śledzę wątek i niestety widzę..
Stary 2011-01-19, 19:38   #1005
dovecarmel
Przyczajenie

eRka:

śń: kromka razowca z dwoma łyżkami wieśniaka lekkiego, łyżeczką dżemu light, kiwi, mięta

2śń: duże jabłko

ob: 250g warzyw na patelnie (mieszanka chińska), 3 ogórki konserwowe, mały kawałek fety półtłustej, zielona herbata

podw: 2 łyżki wieśniaka lekkiego, łyżka otrębów granulowanych, łyżeczka siekanych migdałów, 2 małe wafelki ryżowe cynamonowo-jabłkowe

kol: 125g twarogu chudego, łyżeczka ketchupu, pomidor, zielona herbata

+ 1,5l wody
dovecarmel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:51   #1006
plastikowa biedronka
Zadomowienie

dziewczyny oceni któraś moje (Redukcyjne?) jadłospisy z ostatnich dni? staram się w miarę zdrowo i lekko jeść, wydaje mi się, że trochę za mało białka i czasem warzyw (ale w zimie mam z nimi kłopot).

S: placek owsiany (jajko, trochę płatków owsianych, plaster chudej szynki, kilka oliwek, trochę pestek z dyni i słonecznika) robiony w opiekaczu bez tłuszczu, do tego ogórki konserwowe
II S: 2 kromki chleba razowego pełnoziarnistego posmarowane serkiem twarogowym naturalnym, na to po plasterku szynki i ogórek; jabłko
O: ryż brązowy z pieczarkami, chudą szynką, cebulką, oliwkami, polany odrobiną oliwy
P: po łyżce pestek z dyni i słonecznika, mandarynka
K: puszka tuńczyka w sosie własnym, kilka pieczarek surowych, ogóreczki marynowane (nie wiem czy przetwory można tak bezkarnie)

S: to co na wczorajszy obiad (bo zostało)
II S: coś a'la sałatka - kapusta pekińska (ze 2-3 liście), po kilka szt pieczarek i oliwek, 3 łyżki soczewicy, trochę pestek z dyni i słonecznika - wszystko polane oliwą
O: kotlety sojowe ugotowane w bulionie (5 niewielkich sztuk), soczewica (3-4 łyżki), surówka (burak+jabłko)
P: filiżanka kefiru z ogórkiem (znów konserwowym ) i szczypiorkiem
K: będzie wieśniak, jeszcze nie wiem z czym

i jak to wygląda? ktoś coś doradzi?

"... idź własną drogą ... bo w tym cały sens istnienia, żeby umieć żyć..."

plastikowa biedronka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:55   #1007
Trymiga
Raczkowanie

Śniadanie:
-Spora miska musli (z garścią rodzynek, garścią żurawiny, garścią orzechów, garscią migdałów, garścią suszonych bananów, 6 suszonych śliwek cynamon i mleko 1,5%)
- Kubek kawy

Następnie:
- Bułka grahamka podzielona na 2 z margaryną, szynką, serem żółtym, sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym
- 3 kawałki papryki
- Jabłko
- Herbata owocowa z miodem i cytryną

Później:
- Bułka 7 ziaren podzielona na 2 z margaryną, szynką, serem, sałatą rzodkiewką i ogórkiem zielonym
- Grejfrut
- 4 suszone śliwki
- Zielona herbata

Kolacja:
- Jogurt naturalny Activia 210g
- Calutki brokuł na parze
- Czerwona herbata.

Może być?
Trymiga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:59   #1008
lilkaa009
Zadomowienie

Lady1000-ja wcale nie boję się i nie unikam tłuszczy wszelkie nabiały jem półtłuste, codziennie garść orzechów czy pestek, przynajmniej 2 razy w tygodniu tłustsza ryba. Chyba tyle wystarczy??

A tak na marginesie, według 10Pż węgle powinno się zjadać tylko po wysiłku fizycznym..hm..
Stary 2011-01-19, 20:07   #1009
pati2404
Zakorzenienie

Dzsisiejsze P :
śniadanie : rogal pszenny na pół: jedna połówka z masłem i dżemem wiśniowy, druga z masłem i twraogiem z rzodkiewką, kanapka złożona z dwóch kromek orkiszowca, masła, palsterka szynki i plasterka pomidora
II śniadanie : 180 g serka homogenizowanego truskawkowego, pomarańcza, 45 g płastków pszennych z wiśniami i czekoladą ( saszetka ) zalanych 135g jogurtu naturalnego
obiad : łyżka stołowa ziemniaków, 2 pulpeciki mięsno-ryżowe
podwieczorek : miseczka budyniu kokosowego z łyżeczka(niecałą) sosu toffi i 12 chrupek kukurydzianych
kolacja: bułka żytnia razowa na pól: jedna połówka z dżemem druga z szynką i pomidorem, kromka chleba orkiszowego z masłem ,grejfrut

Proszę o ocene
Stary 2011-01-19, 20:21   #1010
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pati2404 Pokaż wiadomość
Dzsisiejsze P :
śniadanie : rogal pszenny na pół: jedna połówka z masłem i dżemem wiśniowy, druga z masłem i twraogiem z rzodkiewką, kanapka złożona z dwóch kromek orkiszowca, masła, palsterka szynki i plasterka pomidora ładnie podoba mi się choć jak kanapka z chleba złożona mogłaś dać 2 plastry szynki (chyba ze była grupo ukrojona) zeby coś poczuć w smaku. Ale i tak mi się podoba. A może dołaczyłabyś do tego kako do picia na mleku 2% lub takie kakao Puchatek , mleko, kawę na mleku lub gorącą czekoladę? Albo zwyczajną herbatę słodzoną. Tak na postno jeść ? No ale sniadanko mi się podoba, tylko brakuje popitki A tak zapytam jaki to był rogal?
II śniadanie : 180 g serka homogenizowanego truskawkowego, pomarańcza, 45 g płastków pszennych z wiśniami i czekoladą ( saszetka ) zalanych 135g jogurtu naturalnego ślicznie też mi się podoba. Treściwe i sycące tak jak śniadanie
obiad : łyżka stołowa ziemniaków, 2 pulpeciki mięsno-ryżowe tu już gorzej. Do obiadu brakuje mi zupy i jakiejś surówki do drugiego. Ziemniaków powinny być 2 łyżki zwłaszcza że nie było zupy. No i ziemniaki oczywiście powinny być polane masełkiem
podwieczorek : miseczka budyniu kokosowego z łyżeczka(niecałą) sosu toffi i 12 chrupek kukurydzianych jeżeli miska była spora a budyń na mleku co najmniej 2% to Ok. Choć chrupek mogło być więcej np. pół opakowania. Ale i tak mi się podoba
kolacja: bułka żytnia razowa na pól: jedna połówka z dżemem druga z szynką i pomidorem, kromka chleba orkiszowego z masłem ,grejfrut tutaj troszke zawaliłaś. Tam gdzie był dżem powinno być masło. Nie bój sie jego to zdrowy tłuszcz. Pod szynką też powinno być masło. a na kanapce z chlebem i masłem ser lub wedlina coś co lubisz. Tu mi się nie za bardzo podoba. Ilość jest dobra ale gorzej z jakością

Proszę o ocene
Ogólnie widać poprawę i to że się starasz. Ale też i widać że jednak boisz się odzyskać prawidłową wagę. Masz mały lęk. Mam nadzieję że to minie. Posiłki mi się podobają z wyjątkiem obiadu i kolacji. Nie wiem czemu z kolacją troszkę zawaliłaś ale wierzę że uda ci się to poprawić.
Ogólnie nie jest źle . Widać poprawę.

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 20:25   #1011
pati2404
Zakorzenienie

Ervisha, dzięki i ciesze sie , że widać poprawe , bo bardzo się staram,ale nadal boje się , że przytyje za szybko
Stary 2011-01-19, 20:31   #1012
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ervisha, dzięki i ciesze sie , że widać poprawe , bo bardzo się staram,ale nadal boje się , że przytyje za szybko
Kochana im szybciej odzyskasz normalną wagę tym szybciej wrócisz do normalności Nie bój się.

Stary 2011-01-19, 20:32   #1013
pati2404
Zakorzenienie

dzięki
Stary 2011-01-19, 20:34   #1014
Annie1441
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ukradlimikorone Pokaż wiadomość
poppy seed o co Ci chodzi z tym, że nie są to moje naturalne wymiary?

nie przypominam mojej wagi po to, żeby się "pochwalić", ale po to by ktoś, kto się trochę na tym zna powiedział mi czy jem dobrze, a żeby to zrobić chyba musi znać moje wymiary, prawda?

mi by np. bardziej pomogła wiedza na temat Twojego otłuszczenia/umięśnienia
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 20:39   #1015
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki
Nie ma sprawy. Mam nadzieję, ze poprawisz to co było źle i następny jadłopsis w całości będzie idealny. Ten jest dobry ale wymaga małej modyfikacji. A i za mało pijesz. Musisz do każdego posiłku coś pić: mleko,kakao,kawę na mleku, herbatę, kompot, sok, kawę inke (oczywiście słodzone) lub jogurt pitny (jogurt pitny jako dodatek a nie samodzielny posiłek) coś co lubisz.

Stary 2011-01-19, 20:45   #1016
Jedwabna
Raczkowanie

Faktycznie, macie rację, przesadziłam z tymi węglami. Przepraszam.
Zjadłam dziś na kolację jednak jajecznicę z dwóch jajek na łyżce masła z kromką chleba żytniego z dwoma plastrami polędwicy i ogórkiem. Wiem, że to węgle i to po 20, ale czytałam, że po treningu trzeba białko + węgle. Czyli mam nadzieję, że dobrze zrobiłam?
Jedwabna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 20:54   #1017
pati2404
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Nie ma sprawy. Mam nadzieję, ze poprawisz to co było źle i następny jadłopsis w całości będzie idealny. Ten jest dobry ale wymaga małej modyfikacji. A i za mało pijesz. Musisz do każdego posiłku coś pić: mleko,kakao,kawę na mleku, herbatę, kompot, sok, kawę inke (oczywiście słodzone) lub jogurt pitny (jogurt pitny jako dodatek a nie samodzielny posiłek) coś co lubisz.
ja pije do każdego posiłku herbate niesłodzoną, bo taką lubie, ale nie pisze, bo to zero kalorii
Stary 2011-01-19, 20:56   #1018
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
ja pije do każdego posiłku herbate niesłodzoną, bo taką lubie, ale nie pisze, bo to zero kalorii
Powinaś słodzić chociaż łyżeczkę by nie spadł ci pozim glukozy we krwi bo to niebezpieczne.

Stary 2011-01-19, 20:56   #1019
asiaczi
Raczkowanie

Co do owców i warzyw się zgodzę, co do pieczywa - nie. Węglowodany też są potrzebne, a ona ich wcale dużo nie zjadła, do tego dobre, węgle złożone [/QUOTE]

zazwyczaj jem sporo owoców,ale dziś tak wyszło że nic nie było :P postaram się jutro poprawić )

asiaczi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 21:00   #1020
Winky
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Powinaś słodzić chociaż łyżeczkę by nie spadł ci pozim glukozy we krwi bo to niebezpieczne.

Bez przesady. Jeśli lubi bez cukru, to niech taką pije. Ja piję niesłodzoną herbatę od dwunastu lat i żyję.
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...
Winky jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości