|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
Cytat:
ja do 37 tyg miałam gładką i śliczną skórę bez rozstępów i myślałam, że nic się nie pojawi ... myliłam się ;/ |
|
|
|
|
#4082 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
Cytat:
dosłownie przeczytaj co napisałam- WSZYSTKO. wanienkę- używaną (po moim bracie- 10 lat przeleżała w magazynku i co? nic jej się nie stało, a i tak wyparzę ją i domestosem umyję) ubranka- większość z lumpka, mniejszość od znajomych, trochę- naprawdę kilka rzeczy typu bodziaki- nowe. Śpiworki,kocyki, rozki itp- od znajomych albo od mamy- z lumpka. nosidełko- znajomi dali, chustę- mama moja znalazła w lumpku (taką na kółku) Łózeczka na razie nie kupiliśmy,bo dopiero ogarniamy nasz pokój, ale jak kupimy- to używane. Jedyne co to wózek będzie na pewno nowy, materac i pościel do łóżeczka. I ja też mam pierwsze dziecko. ale my z TŻem podchodzimy do tego na zasadzie- dziecku i tak wszystko jedno w czym chodzi- oby było wygodne, delikatne dla skóry, czyste. Wygląd ubranek czy akcesoriów- to sprawa tylko dla rodziców...dziecku nie robi różnicy czy ma ubranko nowe (i tak je wypierzesz zanim załozy) czy raz założone przez córkę/syna znajomych...a zazwyczaj niemowląt nie ubiera sie nie wiem ile razy w to samo, bo wystarają za szybko. Wolę niejako na to konto odłożyć kase na wspólny wyjazd w wakacje, na konto dla młodego- bo otworzyliśmy mu fundusz, wolę, żeby było więcej kasy na remont mieszkania...oczywiście- każdy robi jak uważa, ale ja osobiście bym nie miała pretensji do rodziców czy rodziców TŻa jesli daliby mi coś używanego dla dziecka...moi rodzice- widze że sie bardzo starają, ale tez nie mają aż tyle żeby np. dać tysiaka czy dwa na wyprawkę...za to okazują na każdym kroku, że chociaż młody jeszcze w brzuchu- to już go kochają nad życie moi bracia to samo- 10-cio latek odkłada kasę z kieszonkowego, żeby mieć "na wypadek jakby było wam potrzeba'- ot takie ma braciak pomysły- ściska w dołku jak opowiada że np. ma już 250pln odłożone-i jakby nam na kredyt mieszkaniowy było potrzeba to pożyczy(kupa kasy, co?) hehe ...a 15-sto letni przykłada się znacznie bardziej do angielskiego odkąd mu powiedziałam, że będzie mojego synka uczył tego języka także Weraa- spróbuj popatrzeć czy rodzice TŻa (i ogólnie- rodzina cała) czy są zaangazowani w narodziny i wychowanie waszego dzidziusia, czy im na nim zależy i czy ci pomogą- tak, jak będą w stanie... Bo jeśli używana wanienka oznacza brak kasy- to trudno, nie kazdy może mieć dużo...ale jesli znaczy że po prostu olewają twoje dziecko- to wtedy masz się czym martwić. Mnie denerwuje w rodzince mojego TŻa inna rzecz- np.bratowa TŻa mówi do mnie tak- "mogę CI łóżeczko POŻYCZYĆ...ale UWAŻAJ z kotami- zeby nie ZNISZCZYŁY go, bo to drogie łóżeczko było, wiesz...markowe drewexu a nie byle jakie"...ooo...takiego traktowania nie lubię- bo mi to śmierdzi niewypowiedzianym "mam łóżeczko, jesli muszę to ci pozyczę, bo wypada...ale lepiej spadaj na drzewo-bo nie chcę ci tak naprawdę pożyczać nic"...oczywiście- nie weźmiemy od niej niczego...niech się tym łózeczkiem naje- ja kupię używane i koty beda mogły drapać ile zechcą ![]() no i "teściowa" trochę mnie denerwowała przesądami- ona nic nie kupi wnuczkowi dopóki on się nie urodzi...ale do mojej mamy- wielka pretensja i foch, że "ona by chciala wszystko sama kupić dla wnuczka"...bo moja mama- odkąd wie, że jestem w ciąży- powoli,, ale systematycznie zaopatruje nas w rózne akcesoria a teściowa- na razie tylko gada co to by nie kupiła, ale się boi, że dziecku się coś stanie jesli ona kupi przed porodem (co za debilizm- a według mnie- wymówka)...Weraa- używane nie znaczy gorsze, ale często- tańsze mówię ci- zastanów się jaka jest przyczyna takiego zachowania rodziców TŻa (może oni do końca jednak nie akceptują waszego związku i/lub dziecka?) albo są skąpcami...w sumie- nie wiem co lepsze A TŻa- to bym ustawiła szybciusieńko do pionu- albo jest na 100% ojcem i TŻem, albo niech na 100% spada- i żadne jego nazwisko, żadne "mój syn"- albo dba o WAS albo nie znasz go...jak będziesz taka miękka- to tobie będzie ciężko w życiu, nie jemu. A po co tobie dodatkowy balast? zastanów się mocno...
|
|
|
#4083 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja również
|
|
|
|
|
#4084 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4085 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no nie mogę, że się śniłam a co do próbek kosmetyków to chętnie przyjęłabym tak więc zaraz się odezwę na PW pewnie a nie widziałaś tam przypadkiem daty kiedy urodzę??
|
|
|
|
|
#4086 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, ale macie piękne brzuszki!!!
![]() Mojego pokazywać już nie będę, bo choć jest duży i krągły cały popękał i to zaledwie w przeciągu kilku dni Nic nie dało smarowanie balsamami Mało się udzielam, cały czas leże...oby zleciało jak najprędzej! ![]() Gratuluje Nowym Mamom, codziennie Was przybywa! ![]()
|
#4087 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4088 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja z kolei mam wszystko nowe tylko wózek używany i trochę ubrań po bratanicy i trochę ubrań odkupiłam od koleżanki ale to już na późniejszy czas tak 6-12 miesiecy, resztę wszystko nowe ale TŻ zakazał kupowania w lumpach ubrań bo one ponoć są jakąś chemią zlewane tak że ciężko to dobrze doprać, nie wiem, nie znam się ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Cytat:
nie nie daty nie widziałam
|
||
|
|
|
#4089 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no ja też dbam o skórę na brzuchu ... cóż takie uroki ciąży po porodzie zmienią się w białe i nie będzie ich tak widać :P |
|
|
|
|
#4090 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ten burgund+czerwony... mysmy też rozważali jedo albo tako...teraz sie zastanawiam między tako (trochę lepszy, ale kolory mi zupełnie nie odpowiadają) a własnie tymi baby merc-znów muszę z TŻem pogadać... eh...u nas- moi rodzice dają mmi bardzo dużo rzeczy, więc na wózek się nie dołożą na pewno...z kolei- na tesciową nie liczę wcale, więc sami się finansujemy, ale na wózek mieliśmy ok.1500-2 tysiące jakby tańszy się znalazł, to wiadomo- nie płakałabym wcale ale w moim przypadku- wózek przede wszystkim musi być lekki- i tak nie wiem jak ja 15 kg dam radę np.wprowadzić do autobusu (uraz kręgosłupa)
|
|
|
#4091 |
|
Zakorzenienie
|
gabishing szkoda, że data Ci się nie przyśniła
|
|
|
|
#4092 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a po porodzie chce wrócić do wagi "ślubnej" i powalczyć z cellulitem
|
|
|
|
|
#4093 |
|
Rozeznanie
|
co do wanienki to my mielismy miec po Amelce ale ostatnio TZ przyniósł ja z piwnicy w celu umycia i okazało sie ze jest dno pekniete, az woda przeciekała, wiec poszła na smietnik a nastepnego dnia moja siostra kupiła taka sliczna
a ze jest z tych mniejszych to moja Amelka 5 razy dziennie lalke kapie... pozniej ja wyciera i ubiera na przewijaku i do łóżeczka kładzie.. jejciu wiecie co ona normalnie mysli że Liwie bedzie tez tak kąpac, ubierac, przewijac.. nie wiem jak i co jej powiedziec zeby nie czuła sie odtracona a zeby małej krzywdy nie zrobiła.. ja jej juz kilka miesiecy tłumacze ale ona caly czas jest zdania ze wszystko mi pomoże a ja odpoczywac w tym czasie bede...
|
#4094 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry mamuśki!
![]() Co mi się śniło.... Śniło mi się że mała tak mnie kopała że zrobiła mi dziurę w brzuchu i wyszła jej cała stópka przez tę dziurę.... Ale może jednak nie jechać bo wysłałam książeczkę ubezpieczeniową do firmy do podbicia i co ja biedna zrobię w szpitalu bez tej książęczki i może jednak poczekam parę dni aż mi ją odeślą Nie ma co... W pełnię można mieć ciekawe sny JeSuisUnPapillon a jak po Usg? bo chyba nie pisałaś ![]() Madelinem Gratulację!!! Make_Up_istka ja bym chyba brała czerwony ![]() Cytrynko może skoro w pełnię to to był proroczy sen? Ja bym chciała wiedzieć którego dokładnie urodzę ![]() Co do obietnic teściów to nam obiecali kafelki do kuchni a jak przyszło co do czego to stwierdzili że kupią tylko na ściany i dostaliśmy 150 zł ... I jeszcze było gadanie czemu takie drogie wybieramy.... A chyba 37 zł za płytkę 30x60 cm to nie jest jakaś burżuazja... No ale co nam pozostaje. Trzeba się cieszyć z każdej pomocy
|
#4095 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
słodka to niech ci narazie pomaga tak jak może, niech ubranko przyniesie, pieluchę, butelkę, smoczka a z czasem pozwól jej pomagać w większym zakresie
|
|
|
|
|
#4096 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
będzie dobrze :P ja po porodzie chce zrzucić nadbagaż ciążowy i przed ciążowy ostra walka z kg się szykuje
|
|
|
|
|
#4097 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.U nas wygląda to tak, że łóżeczko kupili moi rodzice, a wózek teściowa, sami się zaoferowali, że chcą dla pierwszego wnuka prezent zrobić...ponad to dostaliśmy od nich kilka rzeczy - jakieś ubranka, skarpetki, przewijak etc. - pomagają z własnej woli, więc nic tylko się cieszyć Resztę wyprawki kompletowaliśmy sami systematycznie, łącznie z remontem pokoju (malowanie, gipsowanie etc.), zakupem mebelków, ozdób, poprzez termometry, podgrzewacze, sterylizatory, kosmetyki, pieluszki, kocyki, pościel, na smoczkach i butelkach kończąc. Cieszę się, że za własną kaskę to mamy, to taki komfort psychiczny jest. Ciuszki częściowo kupiliśmy sami, ale ogromną część dostałam od przyjaciółek, koleżanki mamy i kuzyna męża. No i część nowych podostawaliśmy od rodzinki i znajomych, to pewnie jeszcze po porodzie dojdzie . Ja też mam w planach odkładać te najmniej zniszczone/znoszone ubranka do kartonów i w maju podarować kolejnej koleżance, która urodzi wtedy. Zresztą wiem, że pewnie większą część ubranek Mały założy kilka razy, ja sama dostałam pełno ciuszków, które nie były założone ani razu, nawet z metkami. Sama też chcę podarować właśnie takie, a nie jakieś szare czy poniszczone, ale "jeszcze się nadające". Cytat:
|
||
|
|
|
#4098 | ||
|
Rozeznanie
|
ja też sie zgadzam w 100%
Cytat:
![]() Cytat:
fajne te wózki, ale ja tak jak Ty musze miec cos lzejszego a przynajmniej z mozliwoscia odpiecia gondoli i pozostawienia samego stelaza na dole, bo u mnie w klatce mieszka psychol który jak pies wszystko obsikuje....
|
|
#4099 |
|
Rozeznanie
|
Uffff nadrobilam, ciezko bylo bo od rana ciagle cos.... Bylismy juz na zakupach i przydalo by sie za obiad wziac, tym bardziej ze dzidzia wali jak oszalal! Jeszcze raz dziekuje za pocieszenie, dzis mi lepiej. W nocy zlapal mnie potworny bol podbrzusza i krzyza, brzusio twarde, pochodzilam trosze po 10 minut przeszlo Ufffff!
Ad snow to snila mi sie lilijka i agape jak rodzilysmy we trzy na jednej sali ![]() gabishing niezla ta Twoja kolezanka z tym markerem, moja bratowa za to dala mi wczoraj reklamowke z ciuszkami (nie wspomne ze lepsze z lumpa wynosilam) no i ten tekst mojego brata, ze powinnismy sie wymieniac ciuszkami!! Taaaaa ja mam cala szafe ciuchow, a ona mi daje jakies przepraszam za wyrazenie smieci i oczekuje ze sie bede z nia wymieniac, wiec co zrobilam... spakowalam reklamowke na gore szafy - dostanie ja spowrotem. Ech ludzie... Dobra zmykam bo mi ta dzidzia z brzucha wyjdzie... Musze sie poruszac. Ach i jeszcze wczoraj zamowilam torbe do wozka, a dzis przyszla, a zaznacze ze zaplacilam za przesylke poczta a przynosl kurier! Super
|
|
|
|
#4100 |
|
Zadomowienie
|
Havanka mały się obrócił (zdawało się mi że w nocy bo okropnie przekręcał coś tyłeczek w jedną i drugą stronę a potem w przód mocno) i niby waży 2800g ale to się kręcił że ciężko było złapać dobrze go. Skubany ma jeszcze chyba miejsca skoro tak się pręży tam
.W ogóle jestem w sumie z jednej strony szczęśliwa - że mały się obrócił bo to już kwalifikuje mnie do porodu naturalnego, z drugiej strony obawiam się że wsadzą mnie na łóżko i nie będę mogła wg swojej teorii odbyć aktywnego porodu - ale awanturę im zrobię jeśli będą mnie zmuszać do tego; Po porodzie zakupię sobie http://www.euro.com.pl/gry-nintendo-...oard-wii.bhtml i będę szaleć jak maleństwo będzie spało, a potem pójdę na jakiś fitness jak TŻ będzie miał więcej czasu i będzie czuł się pewniej by zostawać z maluchem sam.
Najpierw stworzyliśmy szczęśliwy związek... ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/22dc175c64.png ...a następnie naszego Małego Misia http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png Edytowane przez JeSuisUnPapillon Czas edycji: 2011-01-20 o 13:00 |
|
|
|
#4101 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() juz mi zapowiedziała, ze jak tylko Liwia sie urodzi to pierwsza ona ja na rece bierze.. na rece to jej dam w rozku jak sobie siadzie, ale ona ma pomysly ze z nia tanczyc bedzie etc.. normalnie strach w oczach juz mam
|
|
#4102 |
|
Raczkowanie
|
http://allegro.pl/neoprenowy-pas-wys...389378844.html ja kupie sobie coś takiego
|
|
|
|
#4103 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja mam plan prawie jak Ty, bagaz z przed ciazy bo w ciazy na razie jestem na minusie
|
|
#4104 |
|
Zakorzenienie
|
ligotko ty też masz takie sny?? to pewnie przez te wczorajsze rozmowy
![]() JeSuis dobrze, że się już obróciło ![]() kaskup ja też bym się bała na Twoim miejscu, ale tak to jest. 6-latki są przecież najmądrzejsze
|
|
|
|
#4105 |
|
Zadomowienie
|
Mi teściowie nic nie dali dla małego, nic nie zaoferowali w sumie nawet...nie poczuwają się do niczego (mimo że niby jak to każdy dookoła nam mówił że my młodzi, ja bez pracy to ciężko też... a poza tym dziadkowie powinni albo wózek albo łóżeczko kupić)
ale jakoś żyję i daję radę sama z TŻ, no moi rodzice nam pomagają trochę też nie mogę powiedzieć że nie, bo co trochę coś dostaję by kupić. Także dzięki temu już mamy wszyściutko. Ciuszki wszystkie używane, niektóre sprzęty nowe, niektóre droższe niektóre tańsze. I mam nadzieję że jakoś będziemy ciągnąć choć łatwo nie jest, wiadomo nasz kraj jest taki PRORODZINNY
|
#4106 |
|
Raczkowanie
|
stworzymy grupę wsparcie i jakoś pokonamy fat
|
|
|
|
#4107 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://allegro.pl/tummy-trimmer-gors...405555435.html a w szafie leza dwa podobne: http://allegro.pl/pas-wyszczuplajacy...402843486.html i tez znów w ruch pojda
|
|
#4108 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4109 |
|
Zadomowienie
|
Hej kobietki. Ja juz po wizycie, Dostałam juz zwolnienie do samego t.p
Teraz będe juz miała wizyty co tydzień. Dostałam skierowanie na mocz, morfologie i jakies HBS???>Co to za badanie??? ![]() I w końcu mam chyba tez na to co wy, Pani doktor pobrała mi wymaz i mam go zaniesc do sanepidu, badanie na paciorkowca tak??te GBS?dobrze kojarze??? Ale jakos brzuch mnie boli jak na okres teraz...na dole podbrzusze, delikatnie ale nie przyjemnie ćmi.. Wogóle taka podróz do lekarza mimo, że samochodem to dla mnie fatalne przeżycie. Po takim lezeniu jak wstane, sie tak poruszam to jest mi jakoś tak słabo, oblewa mnie zimny pot..i te schody..oj przez to 4 pietro podejrzewam, że urodze szybciej, a jeszcze teraz te wizyty co tydzien, to co tydzien bede z domku wychodzic..i na badania 2 razy, potem po wynik..wogóle tak maltretuje to moje dziecko.mama wrażenie, ze bardzo je gniote, nakładając skarpetki, czy buty to masakra...kozaków juz niedopinam Teraz poodpoczywam troche, zobacze co u was, potem prasowanko i w końcu spakuje sie do szpitala... Moja kolezanka mi dziś napisała, że urodziła..i cholerka najgorszym scenariuszem jakiego ja sie boje...12 h naturalnego porodu, potem głowka nie chciała przejsc i cesarka..ciekawe czy ja nacinali.., musze wypytac o wszytsko..fajnie ze ma to juz za soba...zazdroszcze...już wysłałam jeje eska z tysiacem pytan ciekawe czy znajdzie czas by odpowiedziec
|
#4110 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no moi tesciowie tez sie nie poczuwaja do niczego i nigdy nawet Amelce, na urodziny nic, na swieta i mikołaja tez nic, po swietach Amelka sie mnie pytała ze pewnie babci D. smutno było ze do niej gwiazdka nie przyszła.. a moja mama coś tam na szmatach kupiła ostatnio nawet kombinezon ale ona teraz na bezrobociu wiec napewno nic od niej nie oczekuje.. ja mam bardzo duzo po Amelce, sami tez cos dokupilismy, teraz jeszcze wózek, dobrze ze dogadalismy sie z baba ze na dwie tury i raty na wysle, także po 500 zł nam wyjdzie teraz i za miesiac..
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:44.

i narazie tfu tfu gładziutki bez rozstępów

Dzwonilam dzis do niego raz w ciagu dnia...to do mnie oddzwonil po 4h... Pogadalismy i nam przerwalo cos rozmowe, bo tracil zasieg, bylo to o 16 i do tej pory nie zadzwonil drugi raz, od kiedy nas rozlaczylo... Wiec fajny jest....
Kiedys to jak nie dal rady odebrac ode mnie telefonu (co sie prawie nigdy nie zdarzalo) to za chwile oddzwanial i tak... Jak nas rozlaczylo to nie bylo opcji zeby za chwile nie zadzwonil drugi raz... I naprawde znowu zaczyna mnie stawiac w glupiej sytuacji... Bo po co mi facet ktory mnie tak olewa i nawet ciezko mu powiedziec slowo 'kocham' kiedy mowie mu nawet, ze tego potrzebuje
a teściowa- na razie tylko gada co to by nie kupiła, ale się boi, że dziecku się coś stanie jesli ona kupi przed porodem (co za debilizm- a według mnie- wymówka)...
jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
a co do próbek kosmetyków to chętnie przyjęłabym 
Nic nie dało smarowanie balsamami