Kopią nas po brzuszkach dzieci czas do wiosny szybko leci - Mamy marzec-kwiecień 2011 - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-21, 11:16   #3991
monikal
Raczkowanie

Dot.: Kopią nas po brzuszkach dzieci czas do wiosny szybko leci - Mamy marzec-kwiecie

Szara Myszka oby się szybciutko polepszyło

[QUOTE=iweczka;24518461]
Cytat:
Napisane przez kasiapruszkow Pokaż wiadomość
Czesc Mamuski

a wlasnie jak trzeba aktualen RMua to skad ja wezme jak bede w lutym i marcu na zwolneniu??

kasiapruszków, jak będziesz na zwolnieniu to tez pracodawca wystawia tobie RMUA, bo ciagle jestes jego pracownikiem i jetseś ubezpieczona.

kurcze dziewczyny no tak źle się czuję że coś strasznego, ciagle mi słabo, niedobrze, no nie wiem co mi jest.....
to szybciutko do łóżeczka i leżakujemy, coby wszystko było w porządku...

Cytat:
Napisane przez Mirabilka Pokaż wiadomość
ja do prania używam tego płynu persil senstive

na opakowaniu:
Delikatny dla skóry - nowy Persil Sensitive Aloe Vera Pearls spełnia najwyższe normy dermatologiczne, dzięki czemu uzyskał pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka i jest odpowiedni do prania ubranek dziecięcych, a nawet bielizny niemowlęcej.

na opakowaniu jest pozytywna opinia CZD więc mam nadzieję, że się nie różni niczym od tych typu Lovela, Dzidziuś a podobno lepiej dopiera wszystkie plamy. Do płukania np pościeli, kocyków itp mam lenor sensitive - mam nadzieję, że Małemu podpasuje.
nas z TZ ten proszek właśnie uczulił a mam alergię nie skórną tylko od razu do środka jak to mówią... a TZ skóra swędziała tak że oddaliśmy proszek w inne ręce ...

monikal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 11:17   #3992
n.ik.a
Zadomowienie

Dot.: Kopią nas po brzuszkach dzieci czas do wiosny szybko leci - Mamy marzec-kwiecie

Olusiaa_ mam filety i łososia wezmę chyba jednak filety, bo łososia ostatnio robiłam na grillu więc dziś fileciki usmaże i podam z ziemniaczkami... i do tego sałatę z jogurtem

wstawiłam do pralki tetrówki chyba dzis wezmę się za pranie rzeczy dla małej a jutro tylko je poprasuję i schowam do komody

Kalinka 11.04.2011

Wybrałam pielęgnację ciała z marką Braun

"Celem życia jest:
w swojej małej jednostkowej duszy odbić jak najwięcej kosmosu"
(H. Elzenberg)

n.ik.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 11:20   #3993
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez n.ik.a Pokaż wiadomość
iweczka może się czymś strułaś ja zauważyłam, że źle się czuję jak zjem coś smażonego :/ choć dziś na obiad mam zamiar zrobic rybkę bo choć ostatnio za nią nie przepadam to przydałoby się od czasu do czasu zjeść. A może macie jakis fajny przepis na rybę
właściwie nie wiem czy moglabym się struć, kiepsko czuję się od wczoraj, nie mam apetytu, jsłabo mi, mam mdlości jak na początku ciąży, napady gorąca i duszności
wogóle czuję się taka "wymemłana "
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 11:23   #3994
diatoma
Zadomowienie

nuna to ja zamwiam 2 naleśniki, uwielbiam szpinak!!!

za mną odkąd wyszłam ze szpitala chodzi pizza, i dziś powiedziałam teściwoej zeby nic nie przynosila, bo pizze zamawiam, mniam

wiecie co , zamówiłam wczoraj fotelik maxi cosi, a teraz dostalam smsa od kuriera ze dzis bedzie z paczka, ale szybko!!!

12. 09. 2015 Tosia
diatoma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 11:25   #3995
izunia233
Zadomowienie

Może któraś z was zna się na zaświadczeniach, bo mam pracę dorywczą i jestem zatrudniona na umowę zlecenie. Mam opłacane składki na ubezpieczenie i zastanawiam się ile jest ważne zaświadczenie wydane przez tę firmę, że posiadam ubezpieczenie?
izunia233 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 11:26   #3996
nuna_77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez diatoma Pokaż wiadomość

za mną odkąd wyszłam ze szpitala chodzi pizza, i dziś powiedziałam teściwoej zeby nic nie przynosila, bo pizze zamawiam, mniam

wiecie co , zamówiłam wczoraj fotelik maxi cosi, a teraz dostalam smsa od kuriera ze dzis bedzie z paczka, ale szybko!!!
Ja lubie szpinak , ale własnie tylko dobrze przyprawiony, pikantny
Dlaczego tylko dwa

Zamawiałaś na allegro? Co za ekspress
8 abs
nuna_77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 11:26   #3997
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:

a jaki kolorek ?? musze i ja sie rozejrzeć i kupić, patrzyłam w sklepie ostatnio to 499 zł. cabrio fix.
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 11:33   #3998
Ahtaga
Wtajemniczenie

co do prania to ja mam proszek Jelp ze środkiem zmiękczającym, takie 2w1.
Muszę jeszcze do swojej wyprawki dołączyć deske do prasowania, bo nie wyobrażam sobie prasowania tylu rzeczy na podłodze Do tej pory jakoś sobie radziłam, ale teraz będzie mobilizacja do zakupu.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 11:37   #3999
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izunia233 Pokaż wiadomość
Może któraś z was zna się na zaświadczeniach, bo mam pracę dorywczą i jestem zatrudniona na umowę zlecenie. Mam opłacane składki na ubezpieczenie i zastanawiam się ile jest ważne zaświadczenie wydane przez tę firmę, że posiadam ubezpieczenie?
30 dni od zakończenia umowy zlecenia.

Matko o mało się dziś nie zabiłam, dzwonek do drzwi a ja zahaczyłam nogą o łóżko, poleciałam na Tv i wylądowałam na barku.
Ale przyszły paczki na które czekałam, od r_p77 i prezent dla Kaśki na urodziny

Ryby nie lubię, z reguły robię w sosie śmietanowo-cebulowym i mi smakuje, ale robię z filetów.

Mnie w chwili obecnej zostały do kupienia podkłady poporodowe i finito z zakupami

A co do proszku, młodej na początku prałam w Jelp, to dostała uczulenia, potem prałam w Persilu. Teraz od razu będę w nim prać, zobaczymy co będzie, a płuczę w Silanie sensitiv

Mój Aniołek 30.12.2016

Edytowane przez aja1
Czas edycji: 2011-01-21 o 11:38
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 11:39   #4000
diatoma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
a jaki kolorek ?? musze i ja sie rozejrzeć i kupić, patrzyłam w sklepie ostatnio to 499 zł. cabrio fix.
iweczka rozmawialiśmy z kilkoma parami znajomych , właśnie o foteliku, i wszyscy jak jeden, stwierdzili,że nie ma sensu wydawać kasy na cabrio fix, bo niczym się nie różnią z citi. i poczytaliśmy na forum, o różnicach i żadnych wyraźnych oprócz kolorów to nie ma. i zamówiliśmy maxi cosi citi, taki szary z czarnym za 345zł, i co najważniejsze to sklep z którego zamówiliśmy pokrywa koszty przeesyłki, bo przy tej wielkości paczki to chyba przesylka nie kosztuje kilkanascie zł?

nuna tylko 2, bo się tej zgagi boje, i jem tylko po troszku

12. 09. 2015 Tosia
Stary 2011-01-21, 11:41   #4001
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość
hm, co do wątróbki to też czytałam w jakimś poradniku, żeby w ciąży unikać, a tu z drugiej strony lekarz zaleca i komu tu wierzyc
lekarzowi. wątróbka jest wskazana ale nie z dużych ilosciach

Szara Myszka mam nadzieję że to jednorazowy wyskok Oli i będzie w brzuszku siedzieć jeszcze

Cytat:
Napisane przez niutka1 Pokaż wiadomość

dziewczyny dzis, ( tzn wczoraj- w czwartek ) byłam u gin. prow. i powtórzyłam ktg, znów wyszło bardzo ładnie
a jutro mam miec usg, zeby zobaczyc ile mierzy/"waży" malutka,
bo od ostatniej wizyty nic nie przytyłam, dosłownie zero to przez ta zgagę nie moge jeść.
no to dobrze że wszystko ok a waga może tak po prostu przystopowała albo tak jak mówisz przez zgagę a mała co będzie potrzebowała i tak wyciągnie od ciebie

Cytat:
Napisane przez coralady Pokaż wiadomość
A drugie pytanie to chciałabym poprać i poprasowac rzeczy dla Małej.Jakiego środka wy używacie?Ja mam próbke Lovely(chyba płyn do prania),czy dodaje się jeszcze np.płyn do płukania itd.?
ja kupiłam proszek lovela. położna też nam polecała, mówiła że najlepsze to lovela i jelp. płynu do płukania już nie będę dawać

Cytat:
Napisane przez trzyrazyi Pokaż wiadomość
A wlas iwie ktore pampersy sa najlepsze wedlug was??????Dzis jedziemy na zakupy dla malej wreszcie hahh jak narazie kupilismy 12 paczek husteczek nawilzonych pampers sensitive :P zaznaczam byly w mega promocjiiiiiiiiii
ło matko 12 paczek. ja bym się bała tak dużo bo jakby mały był uczulony to potem problem

Cytat:
Napisane przez monikal Pokaż wiadomość
ja się zorientowałam po czkawkach że ma nisko główkę już w wigilię miała nisko główkę...,ale też nie byłam świadoma kiedy się odwróciła
no właśnie a propo czkawek czy jak dziedcko ma czkawkę to bardziej mu się że tak powiem główka rusza czy klatka piersiowa??? bo ja czuję w jednym miejscu ale nigdy nie wiem czy to głowa czy brzuszek no bo w sumie jak się czka to klatką piersiową też...

Cytat:
Napisane przez n.ik.a Pokaż wiadomość
a ja dziś mam w planach leżenie powodem jest to, że znów pół nocy nie przespałam przez te ręce, które strasznie cierpną spałam na siedząco, bo inna pozycja nie wchodziła w grę
mi wczoraj też ręka zaczęła cierpnąć masakra nie czułam w ogóle połowy dłoni. denerwujące uczucie... ale spać mogę... współczuję naprawdę...

Cytat:
Napisane przez megi2015 Pokaż wiadomość
łóżeczko zamówiliśmy takie:
http://allegro.pl/lozeczko-komoda-ma...406434904.html

tylko tak jak pisze w sklepie

wóek i pościel zdjęcie poniżej
sliczności

Cytat:
a wlasnie jak trzeba aktualen RMua to skad ja wezme jak bede w lutym i marcu na zwolneniu??
mi koleżanki z pracy wysyłają co jakiś czas bo kadry przesyłają to do biura naszego i one mi to co jakiś czas wysyłają, teraz jak mi wyślą np do lutego to chyba będzie ważne bo to 3 miesiące chyba nie? czyli w kwietniu lutowe rmua będzie się liczyć?

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 11:43   #4002
izunia233
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
30 dni od zakończenia umowy zlecenia.

Matko o mało się dziś nie zabiłam, dzwonek do drzwi a ja zahaczyłam nogą o łóżko, poleciałam na Tv i wylądowałam na barku.

Ryby nie lubię, z reguły robię w sosie śmietanowo-cebulowym i mi smakuje, ale robię z filetów.

Mnie w chwili obecnej zostały do kupienia podkłady poporodowe i finito z zakupami

A co do proszku, młodej na początku prałam w Jelp, to dostała uczulenia, potem prałam w Persilu. Teraz od razu będę w nim prać, zobaczymy co będzie, a płuczę w Silanie sensitiv
aja a w przypadku gdy mam podpisaną umowę na czas nieokreślony to co miesiąc muszą wystawiać mi nowe zaświadczenie?
Stary 2011-01-21, 11:51   #4003
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
aja a w przypadku gdy mam podpisaną umowę na czas nieokreślony to co miesiąc muszą wystawiać mi nowe zaświadczenie?
Tzn masz umowę zlecenia na czas nieokreślony??
Powinni Ci tak czy siak dawać co miesiąc zaświadczenie o Twoich składkach do Zus.

Natomiast moja siostra miała taką umowę i w Zusie był problem jak poszła składać papiery o macierzyński.

Mój Aniołek 30.12.2016
Stary 2011-01-21, 11:56   #4004
wikakika
Rozeznanie

Hej kobitki, tak sie wlasnie zastanwialam na tym praniem rzeczy dla dzidzi. I tez nie wiem czy uzywac plynu do plukania (mam taki specjalny dla dzieci). Boje sie, ze te ciuszki bawelniane beda bardzo sztywne. Moglyby sie wypowiedziec kobity co juz praly?

Moj lekarz powiedzial, zebym dwa miesiace przed porodem zaczela hartowac sutki szorstkim recznikiem po kapieli, podobno pozniej nie pekaja. Kazal mi tez kupic w aptece taka farmaceutyczna olive z oliwek (jest biala a nie jak ta spozywcza) i smarowac nia krocze (masowac), podobno tez zapobiega peknieciu. I od 38 tygodnia powiedzial, ze nie zaszkodzi pic herbate z lisci malin (z lisci nie owocow), podobno dobrze wplywa na miesnie macicy i porod jest szybszy.
wikakika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 11:56   #4005
izunia233
Zadomowienie

Cytat:
Tzn masz umowę zlecenia na czas nieokreślony??
Powinni Ci tak czy siak dawać co miesiąc zaświadczenie o Twoich składkach do Zus.

Natomiast moja siostra miała taką umowę i w Zusie był problem jak poszła składać papiery o macierzyński.
Tam, na czas nieokreślony. Zastanawiam się właśnie nad tym zaświadczeniem jak będę potrzebowała jechać do szpitala, bo na macierzyński się chyba nie załapie, bo umowę podpisałam pod koniec listopada, TP mam na koniec kwietnia a podobno aby dostać macierzyński trzeba być zatrudnionym minimum 6 miesięcy.
Stary 2011-01-21, 11:59   #4006
Szara Myszka
Raczkowanie

Dziękuję dziewczyny za wsparcie!

Mam nadzieję, że Oleńka posłucha tylu forumowych Mamuś, swojego Tatusia i mnie, i posiedzi jeszcze w brzuszku do bezpiecznego terminu.

Ale dzisiaj pospałam...juz nie pamiętam kiedy udało mi się zasnąć tak twardo i bez spacerów na siusiu.

TŻ dzisiaj na służbie...mam nadzieję, że Ola nie wykona dzisiaj żadnych "gwałtownych ruchów".

Zapraszam na mojego bloga:
www.szafadorci.blogspot.com
Szara Myszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 12:01   #4007
deneb3
Zadomowienie

Ale ja dziś spałam długo
odsypiam szpital, a mały to w szpitalu cykor mały, siedział cicho i delikatnie tylko się ruszał a w domu od wczoraj to tak mi szaleje w brzuchu, że co chwila faluje i kopie i już mnie żebra bolą
deneb3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 12:01   #4008
olsza30
Raczkowanie

Cytat:
właściwie nie wiem czy moglabym się struć, kiepsko czuję się od wczoraj, nie mam apetytu, jsłabo mi, mam mdlości jak na początku ciąży, napady gorąca i duszności
wogóle czuję się taka "wymemłana "

ja się czuję dokładnie tak samo, a wczoraj to wogóle jakiś koszmar, biegałam do łazienki bo myślałam, że będę mieć biegunkę, potem było mi niedobrze ale w sumie nic się nie działo. Na koniec oczywiście nie mogłam spać. Jestem strasznie rozleniwiona, nie mam jeszcze paru rzeczy do szpitala: kapci, tych podkładów poporodowych, ale kompletnie nie chce mi sie o tym myśleć. Zelazko mam już gorące od 30 min i jakoś nie mogę sie zmusić do prasowania, a co dopiero myśleć o obiedzie, szok a tyle miałąm energii- dobrze, że zdążyłam wszystko już uprać i uprasować dla małej i poukładać w komodzie.
olsza30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 12:04   #4009
wikakika
Rozeznanie

Dziewczyny znalazlam, jeszcze jeden artykul na forum, wklejam najwazniejsze rzeczy moze ktorejs z was sie przyda:

To prawda, że trudno znaleźć informacje o tym, jak uniknąć nacięcia. I to prawda, że w Polsce mamy zbyt wielki procent nacięć krocza. Wynika to głównie ze starych przyzwyczajeń i przekonania, że w ten sposób unika się większych kłopotów - takich, jak na przykład nietrzymanie moczu po porodzie. Bez specjalnego rozwodzenia się mogę powiedzieć, że badania naukowe wskazują na co innego - ochrona krocza nie powoduje komplikacji, a pęknięcie podczas porodu jest zazwyczaj mniejsze niż nacięcie i znacznie lepiej się goi. Więc masz rację chcąc urodzić bez rutynowego nacięcia. Niemniej może się zdarzyć, że położna towarzysząca Ci przy porodzie (poinformowana wcześniej o Twoich planach) zdecyduje o nacięciu - ale to wyjątkowe sytuacje.
Teraz do meritum .
Po pierwsze - masaż krocza - zacząć można gdzieś od połowy ciąży(pod warunkiem, ze nie masz infekcji pochwy, np. grzybicy), ale regularnie (nawet codziennie) na pewno od 32 tyg. Najlepiej po kąpieli, bo wtedy skóra jest elastyczna, a tkanki bardziej podatne. Krocze zwilża się olejkiem do masażu (w wersji lux np. migdałowym), ale może też być oliwa z kilkoma kroplami wit. E. Jedna noga ugięta w kolanie i oparta na czymś wyższym - palcami wykonujemy masujące ruchy stopniowo zwiększając nacisk. Jeśli odczuwa się pieczenie - ok, znaczy -działa .
Po drugie - nauka rozluźniania krocza. To najłatwiej zrobić trenując mięsień Kegla w różnych pozycjach (stojąc, siedząc, ze skrzyżowanymi nogami), można to robić nawet kilka razy dziennie. Jeśli nie wiesz, na czym polega to ćwiczenie, to opiszę w następnym poście.
Po trzecie - dieta bogata w cynk (ziemniaki, pietruszka, marchew, korzeń imbiru) - zresztą zapytaj na forum Małgosi, która jest dietetykiem.
Po czwarte - homeopatia - najlepiej stosować Arnica Montana 9 CH 3x5granulekjakieś 2 tyg. przed terminem.
Po piąte - najwięcej zdziała spionizowana pozycja w czasie porodu, kapiel albo ciepłe okłady na krocze w II okresie porodu, łagodne przechodzenie główki przez krocze i położna, która nie czyha z nożyczkami .
wikakika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 12:09   #4010
olsza30
Raczkowanie

Cytat:
iweczka rozmawialiśmy z kilkoma parami znajomych , właśnie o foteliku, i wszyscy jak jeden, stwierdzili,że nie ma sensu wydawać kasy na cabrio fix, bo niczym się nie różnią z citi. i poczytaliśmy na forum, o różnicach i żadnych wyraźnych oprócz kolorów to nie ma. i zamówiliśmy maxi cosi citi, taki szary z czarnym za 345zł, i co najważniejsze to sklep z którego zamówiliśmy pokrywa koszty przeesyłki, bo przy tej wielkości paczki to chyba przesylka nie kosztuje kilkanascie zł?
no właśnie my też postanowiliśmy kupić ten fotelik i też zastanawiałam się czym Citi różni się od Cabrio Fixa i też doszliśmy do wniosku, że niczym także zamawiamy Citi chcemy kolor Stone -podejrzewam, że to ten który ty zamawiałaś- mam prośbę możesz podesłać linka do tego sklepu?
olsza30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 12:12   #4011
deneb3
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olsza30 Pokaż wiadomość
no właśnie my też postanowiliśmy kupić ten fotelik i też zastanawiałam się czym Citi różni się od Cabrio Fixa i też doszliśmy do wniosku, że niczym także zamawiamy Citi chcemy kolor Stone -podejrzewam, że to ten który ty zamawiałaś- mam prośbę możesz podesłać linka do tego sklepu?
roznia sie, nie pamietam dokladnie czym ale cabriofix maja ciut lepsze umoznienia i inna skorupe troche, sa bezpieczniejsze, w testach maja lepsze oceny

tu poczytaj na przykład:
http://www.urwis.pl/forum/viewtopic.php?t=5974

Edytowane przez deneb3
Czas edycji: 2011-01-21 o 12:17
deneb3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 12:15   #4012
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
Tam, na czas nieokreślony. Zastanawiam się właśnie nad tym zaświadczeniem jak będę potrzebowała jechać do szpitala, bo na macierzyński się chyba nie załapie, bo umowę podpisałam pod koniec listopada, TP mam na koniec kwietnia a podobno aby dostać macierzyński trzeba być zatrudnionym minimum 6 miesięcy.
Nie. Zasiłek macierzyński Ci przysługuje http://www.zus.pl/default.asp?id=431&p=4&idk=
"Zasiłek macierzyński przysługuje także pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony, na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, z którą umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu."

Czyli Twoja umowa zlecenie.
Podstawą do wysokości zasiłku jest dochód z 12 ostatnich miesięcy, tam zresztą jest wszystko opisane.

Aczkolwiek idź do Zusu się dowiedz, bo to jest tekst z 3.2011 r, ale każdy inaczej interpretuje przepisy :/

Mój Aniołek 30.12.2016

Edytowane przez aja1
Czas edycji: 2011-01-21 o 12:17
Stary 2011-01-21, 12:21   #4013
nuna_77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wikakika Pokaż wiadomość
Hej kobitki, tak sie wlasnie zastanwialam na tym praniem rzeczy dla dzidzi. I tez nie wiem czy uzywac plynu do plukania (mam taki specjalny dla dzieci). Boje sie, ze te ciuszki bawelniane beda bardzo sztywne. Moglyby sie wypowiedziec kobity co juz praly?
Znalazłam cos takiego:
13. W czym prać ubranka dziecka?
Wyłącznie w środkach przeznaczonych dla niemowląt, przebadanych i atestowanych, zawierających jak najmniej detergentów. Może to być np. Jelp, Lovela, Persil Sensitive. Proszku nie powinno być dużo i trzeba go potem dokładnie wypłukać (nastawiając w pralce dwukrotny program płukania). Jeśli dziecko jest bardzo wrażliwe, reaguje uczuleniem i wysypką na wszystkie proszki, można bawełniane ubranka wygotować w samej wodzie. Uwaga: nie powinno się używać płynów do zmiękczania: zawierają detergenty, które co prawda zmiękczają włókno materiału, ale też powodują duże wysuszenie skóry.

Dla mnie płyny do płukania to bardziej zapach bo czasami jak mi się skończy i wypiorę ciuchy bez to nie widzę różnicy.

Ciekawy artykuł na temat pielegnacji:
https://mamotoja.pl/niemowle_pielegn...5.html?print=1
8 abs

Edytowane przez nuna_77
Czas edycji: 2011-01-21 o 12:24
nuna_77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 12:26   #4014
diatoma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olsza30 Pokaż wiadomość
olsza tutaj podaje link, mnie sie najbardziej podobal ten caly szary, a tż moonlight, wiec ustalilismy ze wezmiemy stone zeby bylo sprawiedliwie aczkolwiek ten niebieski na dole tez jest ładny http://allegro.pl/fotelik-samochodow...410604725.html
deneb pewnie troszkę musza się różnić , w końcu to nowszy model jest, ale bynajmniej dla nas były to baaardzo małe różnice ja sie trzymam tego ze nie powinno się kupowac używanych fotelikow. bo fotelik ktory brał udział w nawet najmniejszej stłuczce juz traci częśc swoich właściowsci bezpieczenstwa.

Eirine RMUA jest ważne tylko miesiąć, więdz niech Ci koleżanki wyślą nowe na kwiecień

Niutka mi też przez tą zgagę waga staneła, ale ważne że dzidzia rośnie

12. 09. 2015 Tosia

Edytowane przez diatoma
Czas edycji: 2011-01-21 o 12:31
Stary 2011-01-21, 12:30   #4015
niutka1
Wtajemniczenie

[QUOTE=iweczka;24518461]
Cytat:
Czesc Mamuski

kurcze dziewczyny no tak źle się czuję że coś strasznego, ciagle mi słabo, niedobrze, no nie wiem co mi jest.....
RMUA, no normalnie od kadrowej z pracy, jak będziesz na L4 to musisz sie przejechac do pracy po to, ewentualnie wysłać Tżta, chyba, ze masz fajne babki w biurze i ci prześla pocztą

aha dziewczyny informacja , która może się wam przydać-
jesli sie źle czujecie tzn cos z brzuchem, skurcze, brak ruchów, plamienia itd... i wysokie ciśnienie- wszystko co dotyczy brzucha i dziecka- jedziecie na IP do szpitala ginekologiczno- połozniczego

ale jesli dzieje się coś z Wami, zatrucie, coś z sercem, omdlenia itd... generalnie cos sie dzieje z Wami- musicie jechac do szpitala ogólnego, najlepiej takiego gdzie sa wszytskie oddziały łącznie z dobrym połoznictwem, wtedy tam zostaniecie zbadane kompleksowo przez lekarzy o róznych specjalnościach ( np kardiolog, internista, ginekolog itd... ) bo w szpitalu, który jest tylko gin-poł nie mają sprzetu i nie zajmują sie ratowaniem mamy, tylko dziecka i odesla was do innego- tego sie dowiedziałam ostatnio będąc w szpitalu na ktg
Tak więc zorientujcie sie w razie czego jak to jest, w małych miastach wiadomo- szpitale sa ogólne, ale w duzych miastach wojewódzkich sa szpitale tylko gin-poł i te ogólne...

Podobnie jak macie jakąs chorobe przewlekłą, groźną, wtedy lepiej wybrać do porodu szpital ogólny z oddziałami gin-poł, bo w razie jakby Wam sie cos działo to jest zaplecze
31.12.2014 : 54cm podcinane wiele razy, CEL: 69cm..
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 12:35   #4016
megi2015
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agaaga89 Pokaż wiadomość
Megi kapitalny zestaw !
dziękuję

Cytat:

hmmm może coś zjadłaś co ci nie spasowało.....odpoczywaj dziś.

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
Kasiapruszkow - dziekuje w imieniu synka czuje sie lepiej snilo mi sie,ze lekarz powiedzial ,ze moge rodzic sn i tak chyba bedzie pozytywne nastawienie najwazniejsze
położna wczoraj na szkole rodzenia mówiła właśnie o tej dolegliwości co ty masz - ale w sumie nie powiedziała że jest to wskazanie do cc...może będzie jeszcze gut !!!

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość
śliczne
dziękuję

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość
oooo ja też się zastanawiam czy nie zrobić dzisiaj rybki, ale trochę się boję, bo nic oprócz kostek mi nie wychodzi, a mam w zamrażarce dorsza i nie wiem jak go zrobić
ja normalnie panieruję i piekę. poleję soczkiem z cytrynki i jest pycha....a dziś też akurat mam dorsza

Cytat:
Napisane przez Olusiaa_ Pokaż wiadomość
ale filety?
to
wyciągnij żeby się rozmroził
"odciśnij" rybkę z wody- nawet w ręcznikach papierowych, bo inaczej źle się smaży
posyp przyprawą do ryb
oprósz mąką
potem obtocz w jajku z przyprawą, pieprzem i sokiem z cytryny
obtocz w bułce tartej
i smaż

Ja mam całe pstrągi z głową- wypatroszone tylko. To taką rybkę wystarczy oprószyć przyprawą, polać sokiem z cytryny i obtoczyć w mące.
pstrąg czeka w lodówce na swoją kolej w przyszłym tygodniu chyba zrobię. w ogóle uwielbiam ryby. mięso dla mnie mogłoby nie istnieć, chociaż konsumuję je.

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
bardzo ładna pościel i wózek
dziękuję

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
sliczności
dziękuję
Stary 2011-01-21, 12:36   #4017
wanilia83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
niutka ja chyba też mam strasznie nisko małego, wczoraj położyłam rękę właśnie na linii włosów i czułam ruchy...czyli chyba się powoli zbliżamy do momentu kulminacyjnego

nawet mnie nie strasz że to oznacza zbliżający się czas porodu ja Nadię czuje już z dwa tyg bardzo nisko właśnie przy linii włosów coś tam sobie codziennie gmera

co do termometra to czy taki zwykły z miękką końcówką wystarczy

Cytat:
Iweczka normalne, ja jak nie czuję, zaczynam małą szturchać
ja też poszturchuje ale młoda ma to głęboko w poważaniu i rusza się najwięcej w nocy po 23 jak ja już idę spać

Cytat:
Napisane przez Jok3r Pokaż wiadomość

Jaki masz na to sposob?, bo mnie ostatanio tez znowu zaczely lapac i jajko mozna wtedy zniesc. Maz raz sie zerwal z lozka, bo myslal, ze rodze

Jok3r jak mnie złapie skurcz to prostuje nogę i ciągnę palce od stopy do siebie mi pomaga bardzo szybko a po takim nocnym skurczu dużo magnezu w siebie pakuje przez jakiś tydz i mam spokój na dłuuugi czas, zobaczymy jak to się w ciąży sprawdzi

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość

Majeczka jest już na świecie

2800g i 53 cm
jak kruszynka
gratuluje

iza ty masz dużo dzieciaczków w rodzinie popytaj się jakie pieluchy się sprawdzają a jakie nie zawsze to jakaś podpowiedź czego się ewentualnie wystrzegać :P

Cytat:

cudne, takie optymistyczne

szara myszka ja to sobie nie wyobrażam nawet jaki stres musiałaś przeżyć na całe szczęście wszystko skończyło się dobrze, oszczędzaj się kochana

megi
super zakupy

Cytat:

wiecie co wczoraj wypilam na wieczor z litr mleka przez ta zgage, ale moj zoladek tego nie przyjomwal chyba i mialam takie gazy , ze o 1 w nocy tż uciekł ode mnie z łóźka bo powiedział że do rana nie przeżyje. obiecalalm sobie ze nie rusze do konca ciazy ogorkowej i kapusniaku i zalewajki.
hehehe mój też nie raz ode mnie chciał uciec

Cytat:
3

babo uważaj na siebie bo będziesz w gipsie rodzić

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość

ja kupiłam proszek lovela. położna też nam polecała, mówiła że najlepsze to lovela i jelp. płynu do płukania już nie będę dawać

a ja mam proszek lovela i jego zapachu nie mogę wytrzymać, będę musiała się poratować jakimś płynem do płukania sensitive chyba że znajdę jakiś typowo dla dzieci bo inaczej do swojego dziecka przez ten smród nie będę mogła się przytulić

wanilia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 12:39   #4018
izunia233
Zadomowienie

aja dziękuję ci bardzo za podpowiedź i link
Stary 2011-01-21, 12:40   #4019
Harrods
Zadomowienie

Dziewczyny,

a jak to jest w szpitalach, w których chcecie rodzić, w kwestii ubranek. Czy dzidziuś jest ubierany w ubranka szpitalne, a Wasze tylko na wyjście, czy od razu w Wasze? A może decyzja w tej kwestii należy do Was?

Co myślicie o ubrankach szpitalnych?
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 12:44   #4020
Mirabilka
Zakorzenienie

no właśnie mi lovela też śmierdziała dlatego wzięłam ten persil sensitive płyn - qrcze żeby nie uczulał ... ale zaryzykuje - nie mam ani ja alergii na takie rzeczy ani TŻ może mały też nie będzie miał. Nie ma to jak mieć problemy - proszkowe

odnośnie ubranej dla dzidziusia to wiem, dla zainteresowanych że w szpitalu w Knurowie na pobyt są ubranka szpitalne, żeby nie pilnować to moje to wasze . Na wyjście tylko bierze się swoje. W tamtym roku koleżanka tam rodziła i mówiła, że były w dobrym stanie. Natomiast w Szpitalu w Pyskowicach - yy nie wiem podobno robisz co chcesz ( ale to siostra miała tak trzy lata temu - dajesz swoje jest oka, jak szpitalne też ok)... ale regionalnie powiało.

Edytowane przez Mirabilka
Czas edycji: 2011-01-21 o 12:47
Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości