|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3571 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
widze ze pojawil sie torcik ze chrztu
![]() ![]() zdjecie z dzisiejszej zabawy oraz nasze piersze jabluszko
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-22 o 09:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#3572 | |||
Wtajemniczenie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Cytat:
Cytat:
![]() fajnie, że gryzaczek się sprawdza i że mały trochę je z butli. Może faktycznie i bolą go dziąsła i ma trochę focha ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3573 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dobrze ze juz wiesz co Frankowi było ![]() gratulacje 3 miesiecznicy skonczonej ![]() wanilia,kotek-super zdjęciz,wspaniałe dzieciaczki ![]() hagar-gratulacje z 4miesiecznicy skonczonej ![]() gabisun-tez mam zamiar wprowadzic posiłki dodatkowe po skonczeniu 4 miesiaca czyli za 1,5 miesiaca,bo karmie tylko piersią martynka - gratki ząbka ![]() martucha-z hippa dostałaś paczkę jak się zarejestrowałaś na stronie?coś fajnego dostałaś?? majka-mi sie zdaje ze to za mało wanila-Viburcol te czopki dostałam jak Ami miała kolke Bylismy wczoraj u wszystkich babci i prababc ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Czy któras z Was robi sama zupki czy tylko słoiczki???? Edytowane przez malwina1204 Czas edycji: 2011-01-22 o 10:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3574 |
Wtajemniczenie
|
ja robie sama soczek
![]() ![]() Dzis kupie tarke to bede tarla sama juz jabluszko ![]()
#3575 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dynię kupiłam jeszcze w lecie i mam zamrożoną
Edytowane przez kasienka1701 Czas edycji: 2011-01-22 o 11:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3576 |
Rozeznanie
|
hej dziewuszki
![]() Dzisiaj kolejny dzień wyjazdowy tym razem do moich rodziców...zdjęcia i laurki robią furrorę.... ![]() ![]()
#3577 |
Zakorzenienie
|
Ninaad po 6
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3578 |
Zakorzenienie
|
ninaad, malwina, gabisun - dzięki za odp.
Ja właśnie chcę jak najwcześniej wprowadzić nowe produkty do diety małego. Porozmawiam z pediatrą, zobaczymy jakie ona ma zdanie w tym temacie. Mam nadzieję, że będzie za wprowadzeniem słoiczków po 4, ewent. najpóźniej po 5 m-cu.
#3579 |
Zakorzenienie
|
o ty cwaniaro
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3580 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3581 |
Wtajemniczenie
|
A jak robicie takie zamrozone warzywa czy owoce?
Kurde ja mam ale sama osobiscie nie lubie niczego zamrazanego ;(
#3582 | |
Zakorzenienie
|
wpadlam na chwile
![]() dajecie juz zupki? ![]() ja uwazam ze takie rzeczy powinno sie po 6 mc robic.... wierzcie mi nie sposob zepsuc dziecku zoladek i jelita gorzej potem doprowadzic to do normalnego stanu. ![]() a nic dziecku sie nie stanie jak poczeka mc czy dwa, po co sie tak spieszyc? nie rozumiem tego... to ze jest napisane cos od 4 mc to dla mnie to wylacznie chwyt markietingowy ![]() u mnie Zuzia jednak miala kupki zielone od wody ![]() ![]() udalo mi sie tez dostac recepte na 3 opakowania mleczka, jednak jak czlowiek sie nie powykloca to nic nie ma ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3583 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczynki.
Miałam gości, więc dopiero teraz zaglądam. Zaraz nadrobię co pisałyście. Chcę wam tylko napisać, że znalazłam idealny środek do odplamienia ciuszków po marchewce ![]() Dziś rano dałam Pascalkowi 3 łyżeczki soczku z marchewki i sporo ulał. Myślałam, że bluzka i śliniak będą do wyrzucenia. Ale od razu mu to zdjęłam i zrobiłam odplamiaczem tym co na zdjęciu. Zostawiłam posypane tym proszkiem na ponad godzinę, bo przez gości zapomniałam o tym. Teraz pod kranem spłukałam i nie ma nawet najmniejszego śladu po marchewce , a to jest bielusieńka bluzeczka i śliniaczek. Ja to mam w wersji oryginalnej niemieckiej, ale myślę, że to w PL też będzie takie skuteczne ![]() Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2011-01-22 o 14:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#3584 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ninaad ja daję Pascalowi samo AR, a miałam zmienić na HA1 i do tego HA dosypałam mu kleik, żeby zagęścić i żeby wyszło tak gęste jak jego dotychczasowe AR. A więc to HA wyszło z kleikiem bardzo gęste i ... strasznie po tym ulewał. Ale to nie było samo ulewanie, bo każde ulanie jest poprzedzone jeżdżeniem w brzuchu, płaczem/krzykiem i beknięciami. A więc ewidentnie mu to mleko nie służy. Cytat:
A co do ilosci karmień, to policz ile mleka wypija w ciągu doby. Prawidłowo jest 650-850 ml na dobę. I nie ważne w ilu porcjach to wypije. No chyba, że dziecko waży już więcej niż 7 kg to wtedy norm nie znam. Cytat:
![]() Pytałam o to pediatry, ale powiedział, że mam go calkowicie przestawić na HA1. Mieszanie nic nie pomoże. Tak więc nie mieszam, ale też już nie próbuję z HA. Żal mi dziecka, za bardzo się męczy przy tym chlustaniu. Cytat:
Stulejka jest wtedy gdy dziurka jest tak mała, że nie da się w ogóle ściągnąć skórki. Nawet nic przez nią nie widać, co ma w środku. U Pascalka ta dziurka jest jak łepek od szpilki. Próbowałam to kremem, próbowałam w kąpieli... ale się nie da za chiny ludowe tego ściągnąć. Nic przez tą dziurkę nie wystaje, nie ma szans. To ma prawo tak wyglądać do roczku. To jest stulejka niemowlęca. Ale nawet jak mu nie przejdzie do 2 latek, to robią zabieg i to nacinają. U zdrowych chłopców skórkę da się ściągnąć całkowicie, tak że wyłazi cały ten no, żołądź. A Pascalek dziś miał atak płaczu. Szok! Moje dziecko nigdy nie płacze. Była u mnie przyjaciółka i aż była w szoku, że wreszcie słyszy jego płacz. No trudno to było nazwać płaczem, bo to był wrzask jakby ktoś go ze skóry obdzierał. Zginał się w pół, i wyginał i prężył. Do tego sadził bąki jeden za drugim. Widać wyraźnie, że coś z brzuszkiem nie tak. Przyjaciółka mu masowała brzuszek, a ja leciałam grzać worek z pestek wiśni i po kropelki SabSimplex. Po ok. pół godzinie się uspokoił i w moich objęciach zasnął. Nie wiem czy on kiedykolwiek aż tak płakał. Zastanawiam się czy to mogło być spowodowane marchewką? Dałam mu wczoraj i dzisiaj soczek z marchewki, dosłownie po 3-4 łyżeczki. Wiem, że on jest jeszcze za malutki, bo na soczku pisze, że po 4 m-cu, a on ma 3 m-ce. Ale, żeby aż tak? Druga rzecz, to wczoraj wieczorem i dziś rano dałam mu probiotyk dla dzieci (8 kultur bakterii). Może to to? Macie jakieś sugestie? On od rana jest stękający, a do niego to niepodobne, bo moje dziecko to anioł. Stęka jak już na prawdę coś mu nie tak w brzuszku jest. Kupki jeszcze nie było. Tylko te bąki, non stop. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3585 | |
Wtajemniczenie
|
u nas lekarz pozwolił a nawet zalecał rozszerzanie diety po 4 miesiącu, więc nie widzę powodu dlaczego nie miałabym tak robić
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3586 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() No ale jak napisałaś, ty tak uważasz, ale lekarze uważają co innego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3587 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale prawdą jest, a przynajmniej mi tak wiadomo, że przy karmieniu piersią nowe produkty wprowadza się po 6 m-cu, a przy karmieniu mm po 4 m-cu. Jednak wiem, że tu na naszym wątku panuje moda na wcześniejsze wprowadzanie i widzę, że dzieci dobrze to znoszą. Myślę, że nie bez powodu na każdym słoiczku czy soczku pisze, że po 4 m-cu. Gdyby można było dawać wcześniej, to napisaliby po 3 m-cu itp. Uważam, że nie ma się co śpieszyć ![]() Ale przyznam, że to kusi i sama już próbuję coś dawać. Jak na razie z marnym skutkiem. Zaczęłam po troszku dawać Pascalkowi owoce: jabłko+banan 4 łyżeczki dałam w poniedziałek, a wczoraj i dzisiaj dałam soczku z marchewki. Ale wygląda na to, że jego żołądek chyba źle to toleruje, bo tak jak pisałam wcześniej - strzela bąki i jest niespokojny. Może to po tej marchewce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3588 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() no i z tego co Ray piszę to jest na mm ![]() no i według Ray po 4 miesiącu to za wcześnie... Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2011-01-22 o 16:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3589 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3590 |
Zakorzenienie
|
No i gluten przy piersi trzeba wprowadzić wcześniej niż w przypadku mm, zresztą co ja isę tu będę wymądrzać wystarczy zerknąć na wytyczne Who
![]() Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2011-01-22 o 16:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#3591 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W 5-6 m-cu daje się gluten, a tego nie liczę jako jakiś nowy posiłek, no chyba że ktoś traktuje to jako posiłek i daje kilka razy w ciągu dnia. ![]() Ja myślałam raczej o owocach, warzywach i obiadkach, a to wg tej tabeli właśnie od 7 m-ca ![]() a masz taka tabele dla dzieci na mm? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3592 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no właśnie tam jest nieprecyzyjnie napisane, dopiero w opisie są warzywa, bo w 7 to już mięcho wchodzi no mniejsza z tym ![]() ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- No i jeszcze jest takie info, że przy piersi bezpieczne jest wprowadzanie nowych pokarmów między 4-6 miesiącem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3593 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a tu link o zmianach w schemacie żywienia dzieci na cycu i na mm http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl...niemowlat.aspx ![]() dziewczyny mam jeszcze pytanie. dziś na noc chce dać małej mm i zobaczyć czy będzie poprawa z tym snem. na opakowaniu na mleku jest ta tabele ile robić mleka w danym wieku. jak ona dziś skończyła 4 miesiąca to daje jej mleko jak dla cieci w 4 miesiącu czy dla dzieci 5-6 miesiąc??? Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2011-01-22 o 17:24 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3594 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Co do szczepienia to mnie się wydaje, że możliwie iż się dzieciom przypomina mi się tak po pierwszym szczepieniu, które było o 8 rano Natalka rozryczała parę razy kilka godzin później. Cytat:
![]() Cytat:
Gratulacje z okazji 4 miesięcy ![]() Cytat:
Cytat:
Chyba bym zatłukła... ![]()
![]() |
#3595 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3596 |
Zakorzenienie
|
hagar no właśnie tutaj jest od 6, musiałam gdzie indziej to widzieć, mój błąd
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3597 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
już doczytałam w necie że nie można ![]() Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2011-01-22 o 19:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3598 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3599 |
Zadomowienie
|
hagar..no bo teoretycznie nie mozna podgerzewac a w praktyce to ja nie miałam serca wyzucac mleka po pól godzince , to mleczko które nam połozne dawały w szpitalu kazano nam dawać tak do 4 godzin..
takie ciepłe mleko szybko sie psuje, wiec lepiej żeby wystygło i je podgrzac w ciepłej wodzie lub podgrzewaczu...niz trzymać je non stop ciepłe... tak mi sie wydaje ![]() Co do opini Ray o późniejszym wprowadzaniu pokarmu, to ja jestem przeciw..ja sądze że im później sie wprowadza tym gorzej żołądek to taktuje...no i dziecku cięzej sie przyzwyczaić do nowych smaków..szwagra siora karmiła tylko i wyłącznie piersią 6 m-cy a jak przyszło do wprowadzenia jedzonka to Julka pluła wszystkim ..nic nie chciała jeść... Mój Dominis jeszcze przed 4 m-cem dostawał inne jedzonko bo był straszbym głodomorem i nic mu nie było..zadnych problemów żołądkowych...a dawniej dawano zwykłe mleko, czy zniemniaki ze śmietana malutkiem dzieciom i jakos sie wychowali ![]() patryczek wczoraj skończył 4 mc i dostał pierwsza marchewkę, nawet mu smakowała ![]() Patryk spi, mąż śpi Domik nie śpi... usypie bez smoka o 22 ![]()
Dominik ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/fc3318da74.png?html Patryk ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/9c622ad2ca.png?html Patryczkowe kły ![]() Edytowane przez aaneczka1984 Czas edycji: 2011-01-22 o 19:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#3600 |
Wtajemniczenie
|
Nie można podgrzewać mm?
![]() Asia od wczoraj mówi "mama" i "tata" ![]() ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:18.