|
|
#1171 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII
Jeśli uważacie, że mięso na kiju polewane jest tłuszczem by się ładnie zarumieniło to nie zazdroszczę Wam sposobu rozumowania
![]() ono się samo rumieni, tak jak mięso na grillu. Wiadomo, że na tym kiju nie układają samych piersi z kurczaka czy indyka, tylko też tłustsze części, które podczas podgrzewania się topią. Tak, mamy środek zimy, to znaczy, że mam nie jeść warzyw z takich restauracji (tak, to była bardziej restauracja: w galerii, a nie buda z kebabem na rogu opuszczonej ulicy), ale te kupne w sklepie już tak, bo pomimo tego, że pora roku nie sprzyja działkom z uprawami, to te w sklepach na pewno są świeże, dlatego w domu mam je jeść do oporu. Co do miliard razy rozmrażanej buły - jak już mówiłam, mój kebab był w PSZENNEJ tortilli, ale, w razie wątpliwości, białe pieczywo podobno też jest potrzebne w zdrowej diecie (krótka dyskusja na ten temat parę stron do tyłu). A jeżeli sos jest na jogurcie z masą polepszaczy to co? To znaczy, że mam nie jeść? To może zrezygnuję też z wszelkich jogurtów ze sklepu, budyni i innych rzeczy? Słodyczy? Ciast? No bo przecież jak chce się zdrowo odżywiać to trzeba jeść bardzo postnie, w zimie unikać warzyw i owoców, bo sady i działki nie działają, bronić się przed serkami topionymi, parówkami etc. rękami i nogami, bo przecież nawet jak lubię, to nie mogę, bo muszę się bardzo zdrowo odżywiać. Nie. Wybaczcie, ale skończyłam z tym nadmiernym dbaniem o zdrowe odżywianie. Miałam już tak i chyba byłam blisko ortoreksji. Życie mamy jedno, dlatego nie będę się zapychać sałatami, wieśniakami, gotowanymi piersiami z kurczaka, parowanymi warzywami i kaszą do śmierci. Dziękuję, koniec OT.
|
#1172 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale w zdrowej diecie chyba też chodzi o to, by po prostu zachować jakąś równowagę i umiar w jedzeniu mniej zdrowych rzeczy, a nie całkowicie je eliminować. Słodycze, fast-foody? Przecież w ograniczonych ilościach nie powinny chyba źle działać na nasze zdrowie. Chociaż jak już jeść coś mniej zdrowego to właśnie w sprawdzonej restauracji, a nie w "budce z Kebabem na rogu opuszczonej ulicy" jak już określiła Morphine. Przynajmniej z mojego punktu widzenia tak to wygląda.
"Porównywanie kogoś do chorągiewki na dachu zdradza brak wyobraźni: widzi się tylko obroty, nie zaś intencje: koniec strzałki, który chce zatrzymać się i pozostać w strudze wiatru." J. Cortázar Edytowane przez Moyraa Czas edycji: 2011-01-23 o 13:03 |
|
|
|
|
#1173 | |
|
Zadomowienie
|
Pragnę zauważyć, że dieta to sposób odżywiania, niekoniecznie zdrowy.
Dział forum zwie się dietetyka - więc związany jest z odżywianiem. Wątek to "Nasze codzienne jadłospisy", a nie "Nasze codzienne przesadnie zdrowe jadłospisy". A nawet jeśli mamy tu umieszczać tylko zdrowe jadłospisy, to mają one być ZDROWE, a nie chorobliwie zdrowe lub nie. ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Cytat:
Nie można popadać ze skrajności w skrajność. Nie popieram jedzenia codziennie batonów, czekolad etc. Jak miałam ostatnio dużą ochotę na dużo słodyczy to upiekłam domowy serniko-makowiec i jadłam go dużo . Ale wiedziałam, co w nim jest. Jeśli byłby kupny, to bym sobie tak nie pozwoliła. Co do fast-foodów: jak już takowe jem, to tylko w sprawdzonych restauracjach. I zwykle pytam, czy sos jest na jogurcie, czy na majonezie lub śmietanie (jak w McDonald's - wiem od znajomej).
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-01-23 o 13:07 |
|
|
|
|
#1174 |
|
Rozeznanie
|
proszę czytać ze zrozumieniem, nie napisałam ze jestem ortodoksem diety i ze nie jestem za wyłączeniem fastt foodu- morphine strasznie agresywna jesteś-wrzuć na luz
ja Cię nie atakowałam, nie mam zamiaru Cię obrazić a Ty wyjeżdżasz już na wstępie o toku myślenia-spokojnie, z moim wszystko w porządku, ale widzę, że Twoje myślenie o jedzeniu jest obsesją-ze skrajności w skrajność-ot co. Koniec ot, wrazie czego zapraszam na priv
|
|
#1175 |
|
Zadomowienie
|
nie mam zamiaru dyskutować z tobą na PW.
napisałam, że chyba coś jest nie tak, skoro uważasz, że grillowane mięso na kiju podlewane jest litrami oleju. Nawet w McDonald's jak coś jest grillowane - to jest grillowane (znajoma pracowała więc wie). Nie pozwolę sobie wmawiać, że mam chorobowe myślenie, bo ten okres w moim życiu już minął. Kiedyś miałam objawy ED (objawy, bo zaburzeń nie stwierdzono), ale minęło i nie myślę już o jedzeniu. I chyba wiem o tym lepiej, niż ty? Koniec.
|
#1176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak widzę, że cały jadłospis jest okej, to dlaczego mam krytykować głupiego batonika? ser topiony, ciasto, słodycze - sama piszesz, że wszystko jest dla ludzi, więc DLACZEGO krytykować osobę, która - ogólnie - je zdrowo, ale w jej jadłospisie pojawi się sernik czy kanapka z topionym serem? żeby nie było, mój jadłospis: 1. trzy kromki orkiszowego z serkiem wiejskim, wędliną, serkiem camembert i keczupem, jabłko 2. twaróg półtłusty zmiksowany z bananem i łyżką jogurtu naturalnego, posypany niesolonymi orzeszkami ziemnymi :P, fitella kokosowa na sucho do kawy ![]() 3. rosół z brązowym ryżem, naleśniki ze szpinakiem i tuną + duża ilość keczupu 4. lody bakaliowe z polewą toffi, startym paskiem mlecznej czekolady i orzeszkami ziemnymi j.w. , kawa 5. serek homo naturalny z kiwi, miseczka bran flakesów i zdrowego błonnika ![]() uważam, że jem zdrowo
|
|
|
#1177 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jakiej firmy jesz serek homo naturalny? Ja jadam raczej tylko na śniadanie, ale słodzone. Kiedyś kupiłam naturalny i bardzo mi nie smakował, poza tym nie wyobrażam go sobie w połączeniu z kiwi, bo był bardzo gęstej konsystencji i.. gorzki w smaku ale może trafiłam na taki kiepskiej firmy .
|
|
#1178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() jasne, że masz :P kupuję w kerfurze, firmy kerfur...tzn to się chyba "jedynka" nazywa. ale bez dodatków nie przełknę, dżem, masło orzechowe, miód czy owoce być muszą obowiązkowo!
|
|
|
#1179 |
|
Zadomowienie
|
Cieszę się, że mam prawo
![]() ja nie powiedziałam, że jadłam bez dodatków sypałam orzechy albo pestki, bo świeżych owoców by się w nim nie dało wymieszać - był baaaardzo gęsty, przez co się zniechęciłam . Muszę w takim razie poszukać w Kerfurze, dzięki ;-) Koniec OT
|
#1180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sery żółte też nie są zdrowe bo za tłuste? Tak samo twaróg to tylko chudy bo tłuszcz jest nie zdrowy? Jak dla mnie to głupota. Nasz mózg potrzebuje tłuszczy bo czym go wyżywimy żywiac się produktami chudymi i light. Można jeść wszystko tylko w odpowiednich ilościach.
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2011-01-23 o 15:04 |
|
|
|
|
#1181 |
|
Wtajemniczenie
|
DZIEWCZYNY!
Co się tutaj ostatnio dzieje? Mało tego, że głodowe jadłospisy pchają się drzwiami i oknami, to jeszcze będziecie tępić luźne jedzenie? Tutaj nie chodzi tylko o to, żeby jeść super zdrowo tylko żeby do jedzenia mieć zdrowe podejście. A zdrowe podejście jest takie, że raz na jakiś czas jak ma się ochotę je się jakiś "syf" bez wyrzutów sumienia, a nie ciągle tylko zdrowo i dietetycznie. Jeżeli ktoś tak je ciągle i za najmniejsze potknięcie ma wyrzuty sumienia, to ja mu współczuję i zalecam wizytę u odpowiedniego lekarza ![]() "Rozumiem, że wszytkie jesteście chore" Tak, z pewnością, każda z nas ma za sobą ED -.- Nie znasz "wszystkich", więc dlaczego oceniasz? Żyjcie i dajcie żyć innym! Jak ktoś ma ochotę na sam warzywa - proszę bardzo, jak na kebaba - niech je i nic Wam do tego! Czy nie o to chodzi w wyjściu z ED? Nie zajmowanie się tym, czy coś jest zdrowe czy nie, tylko jedzenie jak ma się ochotę? Oczywiście bez przesady, ale Morphine ogólnie je zdrowo, więc dlaczego jak czasem zje coś niezdrowego to ma zostać zjechana? Co się dzieje z tym wątkiem ostatnio, wytłumaczy mi ktoś? |
|
|
|
#1182 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Cytat:
a co masz na myśli pisząc syf ?Cytat:
A do serków topionych nic nie mam. Serki homogenizowane smakowe też uważacie za syf? Albo serki kanapkowe ze szczypiorkiem czy innymi dodtatakmi ? Nie przesadzajcie dziewczyny/
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2011-01-23 o 15:11 |
|||
|
|
|
#1183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1184 |
|
Wtajemniczenie
|
"Syf" to była ironia
![]() Co innego jak ktoś żywi się tak na co dzień - wiesz, Twoja siostra mimo wszystko może mieć kiedyś problemy ze zdrowiem, więc dobrze by było gdybyś ją przekonała do troszke zdroweszego jedzenia - ale jeżeli raz na jakiś czas.... No ludzie...Największym syfem jest dla mnie ewidentne propagowanie chorego myślenia na temat jedzenia, które się tutaj idealnie ostatnio objawu
|
|
|
|
#1185 |
|
Zakorzenienie
|
masło nie, bo za tłuste
szynka nie, bo mięso pieczywo nie, no bo dużo węgli biale to już w ogóle, nawet myślenie o nim wykluczone dżemy nie, bo cukier batoniki nie, bo czekolada tuczy biała czekolada nie, bo nie ma w sobie kakaa warzywa nie, bo psikane jajka nie, bo za duzo cholesterolu kawa nie, bo kofeina owoce nie, bo fruktoza płatki nie, bo sam syf i węgle najlepiej sam suchy twaróg i wieśniaczek jeść ![]() boże, ludzie, ogarnijcie się! |
|
|
|
#1186 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak ma taki napad ze przez cały tydzień chodzi na miasto i na mieście je pizze lub kebaba to potem robi z tym przerwę na miesiac lub 2 Ale ona lubi słodycze i je je jak chce. ale też pije dużo soków i je owoców. oczywiście jak sie zapacha czekoladą wtedy już mama nie każe jej jeśc obiadu czy coś. ale takie normalne jedzienie też je. A co do jedzenia to nie uważam zeby serki topione czy żółte były syfem. Gdyby były aż tak bardzo szkodliwe to by ich nie produkowali. Bo gdyby tak myśleć to nawet ser biały byłby niezdrowy bo ktoś by w nim coś znalazł. Takim trybem myślenia człowiek by musiał odżywiać się samymi warzywami i niektórymi owocami (niektórymi bo niektóre są zbyt kaloryczne ) no i chyba soją. ![]() ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Cytat:
owoce nie, bo też za dużo cukru wiesniak nie, bo śmietanka ma za dużo kalorii sery żółte i topione nie bo też za tłuste a pizza doprowadzi cię do grobu ![]() i w twarogu ktoś coś znajdzie. Takim trybem myslenia to wychodzi na to ze nic nie można jeść bo wszytko jest niezdrowe.
|
|
#1187 |
|
Raczkowanie
|
Ee laski, zamiast się tu kłócić, to lepiej oceńcie moje W/U/OO
(Wychodzenie z R/Utrzymanie/Odzyskanie Okresu)Chodzi mi głównie o te nieszczęsne tłuszcze, które ponoć mają mi przywrócić okres, ale nie chcę przytyć. Aa, i nie jem mięsa. 4.30 - napad na lodówkę - 0,5l lodów, dużo miodu i rodzynek (ale nieważne, walczę z tym, lepiej może pomińcie to w ocenie )7.00 - 3 racuchy owsiane z mąki żytniej smażone na oleju, domowe wisienki ze słoiczka, kubek mleka 3,2 10.00 - owsianka na mleku 3,2 z otrębami, bananem, orzechami ziemnymi 13.00 - jajko na miękko, 3 kromki razowca z masłem i pomidorem 16.00 - pieczony filet z morszczuka, 2 ziemniaki, sałata zielona + szklanka kefiru 20.00 - planuję sałatkę z tuńczyka, cebuli, kukurydzy, papryki z jogurtem W między czasie woda, czerwona herbata, 100g słonecznika do dłubania Po 20.00 jak będę MUSIAŁA coś przeżuwać to mam przygotowaną marchewkę, kapustę, sałatę, paprykę... Ech.. żeby nie było jutro kolejnego napadu I jak?
|
|
|
|
#1188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1189 |
|
Raczkowanie
|
Tak, BMI = 20, 175cm i 62kg, także wszystko OK z wagą. Myślę, że zawaliłam z tłuszczami, bo praktycznie je wykluczyłam podczas odchudzania :/
|
|
|
|
#1190 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1191 |
|
Raczkowanie
|
Moje Py
: Przed: Szklanka wody cytrynowej (Uwielbiaam) ŚI: Jajecznica z dwóch dużych jajek na maśle ( sporo masełka, mamusia robiła i nie pożałowała ) do tego dwie duże i ciężkie kromki chleba mieszanego wieloziarnistego z masełkiem i herbatka. ŚII: Miska śledzia O: Canneloni z mięsem mielonym w sosie bolognese i na to sos beszamelowy (solidna porcja - tak samo tata zjadł ) woda cytrynowa Po: dwa ciastka korzenne i znowusz woda cytrynowa P: W misce: twaróg półtłusty, śmietana, zgnieciony banan, i do tego dwie łychy masła orzechowego K: Trzy tosty wieloziarniste z masłem i gruubo almette pomidorowego i serka smarowanego o smaku fety i ogórków
|
#1192 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jeśli porcje solidne jak na P przystało.
|
|
|
|
|
#1193 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Jeśli oczywiście, jak już wyżej zauważono, porcje były takie, jak na P przystało. No i najważniejsze, żebyś na tym tyła .
|
|
#1194 |
|
Zadomowienie
|
Mam nadzieję, że ktoś zauważy i oceni
![]() R: - owsianka (3 łyżki płatków, szklanka mleka 2%) z łyżką otrąb pszennych i owsianych, łyżką amarantusa, 2 suszonymi śliwkami + mała pomarańcza i małe kiwi - 2 kromki razowca ze słonecznikiem z szynką i papryką + mandarynka - udo z kurczaka pieczone bez skóry obłożone plasterkami czosnku i kawałkami papryki + pół paczki warzyw na patelnię smażonych na łyżeczce oleju + miseczka kapusty kiszonej z marchewką i cebulą - ze 2 łyżki sałatki jarzynowej z majonezem (lodówka świeci pustkami..) i garść NNKT (słonecznik, orzechy włoskie)- serek wiejski jak to wygląda?? |
|
|
|
#1195 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1196 |
|
Zadomowienie
|
morphine88- taką ilością płatków się najadam
a NNKT nie dodałam, bo staram się unikać łączenia tłuszczy z węglami. Mandarynka tylko jedna w domu została :P Do obiadu nie dałam ryżu ani kaszy, bo w mrożonce były ziemniaki. Jeżeli garść NNKT to za mało, to ile mniej więcej powinnam takich garści jeść dziennie?? Zaznaczam, że jestem na R i jem ogólnie sporo jajek, a to też tłuszcz. No i półtłuste nabiały.
|
|
|
|
#1197 |
|
Zadomowienie
|
moja niedzielna RRRRRka:
I: placek owsiany (jajko, plaster szynki, pieczarka, pestki dyni i słonecznika, płatki owsiane) robiony w opiekaczu bez tłuszczu, 1/2 czerwonej papryki, kawa II: "roladki" - 3 plastry szynki posmarowane serkiem homo naturalnym+ogórek konserwowy (x3 oczywiście), III: kotlet mielony (gotowany na parze), plaster schabu (również z pary), surówka (marchew, jabłko, ogórek kons., chrzan) IV: filiżanka kefiru z pestkami dyni i słonecznika V: mix: pół kostki twarogu, pikantne ogóreczki ze słoika, pieczarki, plaster szynki, kapusta pekińska. wczorajsza R-ka: I: jajecznica z 2 jaj z pieczarkami i cebulką, trochę czerwonej papryki, kilka oliwek, kawa II: sałatka z soczewicy z oliwą III: 3 małe kotlety mielone z pieczarkami (gotowane na parze) + ćwikła IV: wieśniak z ogórami ze słoika V: pół kostki twarogu + warzywa marynowane + oliwki +duża ilość wody i czerwonej herbaty może tym razem ktoś zauważy i się wypowie... ![]() jak to jest z tymi marynatami na redukcji???
|
#1198 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejsze U:
I. 2 łyżki owsianych, 2 łyżki muesli, garść rodzynek, łżeczka siemienia - zalane szklanką mleka 2% z miodem kromka chleba orkiszowego z masłem i camembertem, plaster twarogu wymieszany z jogurtem greckim II. 2 jajka na maśle, 1 kromka orkiszowca z masłem, camembertem i pomidorem, 1/2 kromki z całą łyżką masła orzechowego mięta z cukrem, kawa, 2 faworki z cukrem pudrem III. 2 kromki z masłem i dżemem żurawinowym, serek wiejski 150g, kakao jabłko czy to w końcu wygląda treściwie?
|
#1199 |
|
Raczkowanie
|
Ja cię Margolcia nie rozumiem. Jesteś na U, powinnaś być na P, nie jadasz obiadów z założenia. O co ci chodzi w swoim zdrowiu i po co chcesz być oceniana?
|
|
|
|
#1200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:41.

. Ale wiedziałam, co w nim jest. Jeśli byłby kupny, to bym sobie tak nie pozwoliła.

. 
A do serków topionych nic nie mam. Serki homogenizowane smakowe też uważacie za syf? Albo serki kanapkowe ze szczypiorkiem czy innymi dodtatakmi ? Nie przesadzajcie dziewczyny/

)