Nasze codzienne jadłospisy, część XIII - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-23, 12:48   #1171
morphine88
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII

Jeśli uważacie, że mięso na kiju polewane jest tłuszczem by się ładnie zarumieniło to nie zazdroszczę Wam sposobu rozumowania
ono się samo rumieni, tak jak mięso na grillu. Wiadomo, że na tym kiju nie układają samych piersi z kurczaka czy indyka, tylko też tłustsze części, które podczas podgrzewania się topią.
Tak, mamy środek zimy, to znaczy, że mam nie jeść warzyw z takich restauracji (tak, to była bardziej restauracja: w galerii, a nie buda z kebabem na rogu opuszczonej ulicy), ale te kupne w sklepie już tak, bo pomimo tego, że pora roku nie sprzyja działkom z uprawami, to te w sklepach na pewno są świeże, dlatego w domu mam je jeść do oporu.
Co do miliard razy rozmrażanej buły - jak już mówiłam, mój kebab był w PSZENNEJ tortilli, ale, w razie wątpliwości, białe pieczywo podobno też jest potrzebne w zdrowej diecie (krótka dyskusja na ten temat parę stron do tyłu).
A jeżeli sos jest na jogurcie z masą polepszaczy to co? To znaczy, że mam nie jeść? To może zrezygnuję też z wszelkich jogurtów ze sklepu, budyni i innych rzeczy?
Słodyczy? Ciast? No bo przecież jak chce się zdrowo odżywiać to trzeba jeść bardzo postnie, w zimie unikać warzyw i owoców, bo sady i działki nie działają, bronić się przed serkami topionymi, parówkami etc. rękami i nogami, bo przecież nawet jak lubię, to nie mogę, bo muszę się bardzo zdrowo odżywiać.
Nie. Wybaczcie, ale skończyłam z tym nadmiernym dbaniem o zdrowe odżywianie. Miałam już tak i chyba byłam blisko ortoreksji.
Życie mamy jedno, dlatego nie będę się zapychać sałatami, wieśniakami, gotowanymi piersiami z kurczaka, parowanymi warzywami i kaszą do śmierci.
Dziękuję, koniec OT.

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 12:49   #1172
Moyraa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez polny mak Pokaż wiadomość
to nie jest już wątek o zdrowym życiu bo tak ja rozumiem słowo "dieta"
Też tak myślę... Mogłoby być lepiej. Mam wrażenie, że jakiś rok temu trochę lepiej to wyglądało.

Ale w zdrowej diecie chyba też chodzi o to, by po prostu zachować jakąś równowagę i umiar w jedzeniu mniej zdrowych rzeczy, a nie całkowicie je eliminować. Słodycze, fast-foody? Przecież w ograniczonych ilościach nie powinny chyba źle działać na nasze zdrowie. Chociaż jak już jeść coś mniej zdrowego to właśnie w sprawdzonej restauracji, a nie w "budce z Kebabem na rogu opuszczonej ulicy" jak już określiła Morphine. Przynajmniej z mojego punktu widzenia tak to wygląda.

Edytowane przez Moyraa
Czas edycji: 2011-01-23 o 13:03
Moyraa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 13:05   #1173
morphine88
Zadomowienie

Pragnę zauważyć, że dieta to sposób odżywiania, niekoniecznie zdrowy.
Dział forum zwie się dietetyka - więc związany jest z odżywianiem.
Wątek to "Nasze codzienne jadłospisy", a nie "Nasze codzienne przesadnie zdrowe jadłospisy".
A nawet jeśli mamy tu umieszczać tylko zdrowe jadłospisy, to mają one być ZDROWE, a nie chorobliwie zdrowe lub nie.

---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Moyraa Pokaż wiadomość
Ale w zdrowej diecie chyba też chodzi o to, by po prostu zachować jakąś równowagę i umiar w jedzeniu mniej zdrowych rzeczy, a nie całkowicie je eliminować. Słodycze, fast-foody? Przecież w ograniczonych ilościach nie powinny chyba źle działać na nasze zdrowie. Chociaż jak już jeść coś mniej zdrowego to właśnie w sprawdzonej restauracji, a nie w "budce z Kebabem na rogu opuszczonej ulicy" jak już określiła Morphine. Przynajmniej z mojego punktu widzenia tak to wygląda.
Dokładnie o to chodzi .
Nie można popadać ze skrajności w skrajność.
Nie popieram jedzenia codziennie batonów, czekolad etc. Jak miałam ostatnio dużą ochotę na dużo słodyczy to upiekłam domowy serniko-makowiec i jadłam go dużo . Ale wiedziałam, co w nim jest. Jeśli byłby kupny, to bym sobie tak nie pozwoliła.
Co do fast-foodów: jak już takowe jem, to tylko w sprawdzonych restauracjach. I zwykle pytam, czy sos jest na jogurcie, czy na majonezie lub śmietanie (jak w McDonald's - wiem od znajomej).

Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-01-23 o 13:07
Stary 2011-01-23, 13:13   #1174
polny mak
Rozeznanie

proszę czytać ze zrozumieniem, nie napisałam ze jestem ortodoksem diety i ze nie jestem za wyłączeniem fastt foodu- morphine strasznie agresywna jesteś-wrzuć na luz

ja Cię nie atakowałam, nie mam zamiaru Cię obrazić a Ty wyjeżdżasz już na wstępie o toku myślenia-spokojnie, z moim wszystko w porządku, ale widzę, że Twoje myślenie o jedzeniu jest obsesją-ze skrajności w skrajność-ot co.

Koniec ot, wrazie czego zapraszam na priv

zdrowo się odżywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TĘ ŻABĘ !
polny mak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 14:15   #1175
morphine88
Zadomowienie

nie mam zamiaru dyskutować z tobą na PW.
napisałam, że chyba coś jest nie tak, skoro uważasz, że grillowane mięso na kiju podlewane jest litrami oleju. Nawet w McDonald's jak coś jest grillowane - to jest grillowane (znajoma pracowała więc wie).
Nie pozwolę sobie wmawiać, że mam chorobowe myślenie, bo ten okres w moim życiu już minął. Kiedyś miałam objawy ED (objawy, bo zaburzeń nie stwierdzono), ale minęło i nie myślę już o jedzeniu. I chyba wiem o tym lepiej, niż ty?
Koniec.

Steven Tyler
Stary 2011-01-23, 14:26   #1176
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez wizjaa Pokaż wiadomość
Nie to, że się czepiam czy coś, ale to jednak forum dietetyka, więc nie rozumiem dlaczego pochwala sie jedzenie kebabów na mieście (większego syfu nie widzialam..), jakiś serków topionych na kanapki (chemiaaaa) i słodyczy/kupnych ciast etc. Jasne, wszystko jest dla ludzi, ale jeżeli to wątek na dietetyce to może oceniajcie pod kątem zdrowego odżywiania, a nie wątpliwych walorów smakowych.

Po za dwoma osobami (Abigal i Green Balance no i czasem ktos raz na rok wstawi coś przyzwoitego) nikt nie zwraca tak naprawe na zdrowe jedzenie, a czy to nie powinno być głównym kryterium oceny?

Rozumiem, że wszytkie jesteście chore, ale to dietetyka, a nie jak ktoś to już wcześniejnie powiedział poradnia psychologiczna.
ej, nie przesadzasz trochę?
jak widzę, że cały jadłospis jest okej, to dlaczego mam krytykować głupiego batonika?
ser topiony, ciasto, słodycze - sama piszesz, że wszystko jest dla ludzi, więc DLACZEGO krytykować osobę, która - ogólnie - je zdrowo, ale w jej jadłospisie pojawi się sernik czy kanapka z topionym serem?

żeby nie było, mój jadłospis:

1. trzy kromki orkiszowego z serkiem wiejskim, wędliną, serkiem camembert i keczupem, jabłko
2. twaróg półtłusty zmiksowany z bananem i łyżką jogurtu naturalnego, posypany niesolonymi orzeszkami ziemnymi :P, fitella kokosowa na sucho do kawy
3. rosół z brązowym ryżem, naleśniki ze szpinakiem i tuną + duża ilość keczupu
4. lody bakaliowe z polewą toffi, startym paskiem mlecznej czekolady i orzeszkami ziemnymi j.w. , kawa
5. serek homo naturalny z kiwi,
miseczka bran flakesów i zdrowego błonnika

uważam, że jem zdrowo

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 14:38   #1177
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
ej, nie przesadzasz trochę?
jak widzę, że cały jadłospis jest okej, to dlaczego mam krytykować głupiego batonika?
ser topiony, ciasto, słodycze - sama piszesz, że wszystko jest dla ludzi, więc DLACZEGO krytykować osobę, która - ogólnie - je zdrowo, ale w jej jadłospisie pojawi się sernik czy kanapka z topionym serem?

żeby nie było, mój jadłospis:

1. trzy kromki orkiszowego z serkiem wiejskim, wędliną, serkiem camembert i keczupem, jabłko mm, kocham camembert pysznie
2. twaróg półtłusty zmiksowany z bananem i łyżką jogurtu naturalnego, posypany niesolonymi orzeszkami ziemnymi :P, fitella kokosowa na sucho do kawy super, szczególnie pierwsza część mi się podoba; muszę kiedyś spróbować
3. rosół z brązowym ryżem, naleśniki ze szpinakiem i tuną + duża ilość keczupu naleśniki super, o ile naleśników spora porcja
4. lody bakaliowe z polewą toffi, startym paskiem mlecznej czekolady i orzeszkami ziemnymi j.w. , kawa też miałam swojego czasu w domu co niedzielę lody z polewą toffi, ale się przejadło niemniej jednak pysznie
5. serek homo naturalny z kiwi,
miseczka bran flakesów i zdrowego błonnika powiedziałabym, że brakuje pieczywa, ale przecież niecodziennie trzeba jeść je na kolację. Poza tym nadrobiłaś węgle w kiwi i płatkach fajnie

uważam, że jem zdrowo
nie wiem, czy mam prawo oceniać Twoje jadło, ale bardzo mi się podoba
jakiej firmy jesz serek homo naturalny? Ja jadam raczej tylko na śniadanie, ale słodzone. Kiedyś kupiłam naturalny i bardzo mi nie smakował, poza tym nie wyobrażam go sobie w połączeniu z kiwi, bo był bardzo gęstej konsystencji i.. gorzki w smaku ale może trafiłam na taki kiepskiej firmy .

Steven Tyler
Stary 2011-01-23, 14:40   #1178
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
nie wiem, czy mam prawo oceniać Twoje jadło, ale bardzo mi się podoba
jakiej firmy jesz serek homo naturalny? Ja jadam raczej tylko na śniadanie, ale słodzone. Kiedyś kupiłam naturalny i bardzo mi nie smakował, poza tym nie wyobrażam go sobie w połączeniu z kiwi, bo był bardzo gęstej konsystencji i.. gorzki w smaku ale może trafiłam na taki kiepskiej firmy .
nie masz prawa, wiesz?
jasne, że masz :P
kupuję w kerfurze, firmy kerfur...tzn to się chyba "jedynka" nazywa. ale bez dodatków nie przełknę, dżem, masło orzechowe, miód czy owoce być muszą obowiązkowo!

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 14:52   #1179
morphine88
Zadomowienie

Cieszę się, że mam prawo
ja nie powiedziałam, że jadłam bez dodatków sypałam orzechy albo pestki, bo świeżych owoców by się w nim nie dało wymieszać - był baaaardzo gęsty, przez co się zniechęciłam .
Muszę w takim razie poszukać w Kerfurze, dzięki ;-)
Koniec OT

Steven Tyler
Stary 2011-01-23, 15:01   #1180
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Życie mamy jedno, dlatego nie będę się zapychać sałatami, wieśniakami, gotowanymi piersiami z kurczaka, parowanymi warzywami i kaszą do śmierci.
Zgadzam się wszytko jest dla ludzi. Poza tym do wsyztkiego dodają konserwanty, tylko czasem nawet tego nie napiszą. Ciasta i batony też są potrzebne w naszej diecie tylko oczywiście nie w nadmiarze i w odpowiednich ilościach. Jesli ktoś lubi ser topiony to czemu ma go nie jeść? Żywiąc się samymi wieśniakami, owocami i warzywami długo człowiek nie pożyje.

Sery żółte też nie są zdrowe bo za tłuste? Tak samo twaróg to tylko chudy bo tłuszcz jest nie zdrowy? Jak dla mnie to głupota. Nasz mózg potrzebuje tłuszczy bo czym go wyżywimy żywiac się produktami chudymi i light.
Można jeść wszystko tylko w odpowiednich ilościach.

Książki potrzebują nowego domu

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2011-01-23 o 15:04
Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 15:04   #1181
emelie
Wtajemniczenie

DZIEWCZYNY!
Co się tutaj ostatnio dzieje?
Mało tego, że głodowe jadłospisy pchają się drzwiami i oknami, to jeszcze będziecie tępić luźne jedzenie? Tutaj nie chodzi tylko o to, żeby jeść super zdrowo tylko żeby do jedzenia mieć zdrowe podejście. A zdrowe podejście jest takie, że raz na jakiś czas jak ma się ochotę je się jakiś "syf" bez wyrzutów sumienia, a nie ciągle tylko zdrowo i dietetycznie. Jeżeli ktoś tak je ciągle i za najmniejsze potknięcie ma wyrzuty sumienia, to ja mu współczuję i zalecam wizytę u odpowiedniego lekarza

"Rozumiem, że wszytkie jesteście chore"

Tak, z pewnością, każda z nas ma za sobą ED -.-
Nie znasz "wszystkich", więc dlaczego oceniasz?

Żyjcie i dajcie żyć innym! Jak ktoś ma ochotę na sam warzywa - proszę bardzo, jak na kebaba - niech je i nic Wam do tego!
Czy nie o to chodzi w wyjściu z ED? Nie zajmowanie się tym, czy coś jest zdrowe czy nie, tylko jedzenie jak ma się ochotę? Oczywiście bez przesady, ale Morphine ogólnie je zdrowo, więc dlaczego jak czasem zje coś niezdrowego to ma zostać zjechana?

Co się dzieje z tym wątkiem ostatnio, wytłumaczy mi ktoś?
emelie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 15:08   #1182
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moyraa Pokaż wiadomość
Też tak myślę... Mogłoby być lepiej. Mam wrażenie, że jakiś rok temu trochę lepiej to wyglądało.

Popieram w 100%

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ----------

Cytat:
Napisane przez emelie Pokaż wiadomość
DZIEWCZYNY!
Co się tutaj ostatnio dzieje?
Mało tego, że głodowe jadłospisy pchają się drzwiami i oknami, to jeszcze będziecie tępić luźne jedzenie? Tutaj nie chodzi tylko o to, żeby jeść super zdrowo tylko żeby do jedzenia mieć zdrowe podejście. A zdrowe podejście jest takie, że raz na jakiś czas jak ma się ochotę je się jakiś "syf" bez wyrzutów sumienia, a nie ciągle tylko zdrowo i dietetycznie. Jeżeli ktoś tak je ciągle i za najmniejsze potknięcie ma wyrzuty sumienia, to ja mu współczuję i zalecam wizytę u odpowiedniego lekarza
a co masz na myśli pisząc syf ?

Cytat:
Żyjcie i dajcie żyć innym! Jak ktoś ma ochotę na sam warzywa - proszę bardzo, jak na kebaba - niech je i nic Wam do tego!
Czy nie o to chodzi w wyjściu z ED? Nie zajmowanie się tym, czy coś jest zdrowe czy nie, tylko jedzenie jak ma się ochotę? Oczywiście bez przesady, ale Morphine ogólnie je zdrowo, więc dlaczego jak czasem zje coś niezdrowego to ma zostać zjechana?

Co się dzieje z tym wątkiem ostatnio, wytłumaczy mi ktoś?
Tak zgadzam się ale też chodzi o odpowiednie ilości. A jadłospisie Morphine nie dostrzegam żadnego syfu. Bo jedzenie raz na miesiac kebaba nie jest złe. Moja siostra je bardzo często pizze, hamburgery czy kebaby, słodycze. Jakoś nie ma problemów z wagą. Nie jest otyła ani chuda. Ma ładną cerę, sylwetkę i w ogóle jest ładna. Jej jadłapis głównie opiera się na fast-foodach, słodyczach i owocach i jakoś trzyma linie i fason. A do serków topionych nic nie mam. Serki homogenizowane smakowe też uważacie za syf? Albo serki kanapkowe ze szczypiorkiem czy innymi dodtatakmi ? Nie przesadzajcie dziewczyny/

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2011-01-23 o 15:11
Stary 2011-01-23, 15:13   #1183
Phynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rudzielec92 Pokaż wiadomość
zastój wagi, ale dalej walczę na R pt. ale mi dziś pysznie

Ś. owsianka (3 łyżki płatków, 2 otrębów) z jogurtem naturalnym 150g, garścią suszonych śliwek i garścią orzechów włoskich oraz łyżeczką miodu
Przydałby się świeży owoc( do tego zestawienia składników np. jabłko?), ale do przyjęcia.

IIŚ. podłużna kromka (80g) razowca z serkiem śmietankowym, ogórkiem i szczypiorkiem ; pomarańcza i zbożówka z mlekiem
Super.

O. chili con carne [140g mięsa mielonego niskotłuszczowego podsmażone na odrobinie oleju z cebulką, papryką, koncentratem pomidorowym, kukurydzą, czerwoną fasolą, sosem sojowym, ziołami i przyprawami], ziemniaki, surówka [pekinka, por, marchew, seler naciowy, pół małego jabłka, jog. nat., łyżka majonezu light]
Ojojoj, to musiało być smaczne, podoba mi się.
P. sałatka: sałata masłowa, jajko, pół puszki tuńczyka wsw, cebula czerwona, pomidor, sos sałatkowy na łyżce oliwy
Super.

K. wieśniak (200g) z warzywami Niby skromna kolacja, ale patrząc całościowo na jadłospis, pasuje.

nie za dużo troszkę? może tylko przez duży obiad mam takie wrażenie? będę wdzięczna za ocenę
Wg mnie to niemal idealna eRka.;-) I niczego nie jest za dużo, nie przesadzaj;>

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 15:16   #1184
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość

a co masz na myśli pisząc syf ?
"Syf" to była ironia
Co innego jak ktoś żywi się tak na co dzień - wiesz, Twoja siostra mimo wszystko może mieć kiedyś problemy ze zdrowiem, więc dobrze by było gdybyś ją przekonała do troszke zdroweszego jedzenia - ale jeżeli raz na jakiś czas.... No ludzie...
Największym syfem jest dla mnie ewidentne propagowanie chorego myślenia na temat jedzenia, które się tutaj idealnie ostatnio objawu
emelie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 15:20   #1185
moja imaginacja
Zakorzenienie

masło nie, bo za tłuste
szynka nie, bo mięso
pieczywo nie, no bo dużo węgli
biale to już w ogóle, nawet myślenie o nim wykluczone
dżemy nie, bo cukier
batoniki nie, bo czekolada tuczy
biała czekolada nie, bo nie ma w sobie kakaa
warzywa nie, bo psikane
jajka nie, bo za duzo cholesterolu
kawa nie, bo kofeina
owoce nie, bo fruktoza
płatki nie, bo sam syf i węgle

najlepiej sam suchy twaróg i wieśniaczek jeść
boże, ludzie, ogarnijcie się!
moja imaginacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 15:26   #1186
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
"Syf" to była ironia
Co innego jak ktoś żywi się tak na co dzień - wiesz, Twoja siostra mimo wszystko może mieć kiedyś problemy ze zdrowiem, więc dobrze by było gdybyś ją przekonała do troszke zdroweszego jedzenia - ale jeżeli raz na jakiś czas.... No ludzie...
Największym syfem jest dla mnie ewidentne propagowanie chorego myślenia na temat jedzenia, które się tutaj idealnie ostatnio objawu
codtie zywi a jak ma taki napad ze przez cały tydzień chodzi na miasto i na mieście je pizze lub kebaba to potem robi z tym przerwę na miesiac lub 2 Ale ona lubi słodycze i je je jak chce. ale też pije dużo soków i je owoców. oczywiście jak sie zapacha czekoladą wtedy już mama nie każe jej jeśc obiadu czy coś. ale takie normalne jedzienie też je.

A co do jedzenia to nie uważam zeby serki topione czy żółte były syfem. Gdyby były aż tak bardzo szkodliwe to by ich nie produkowali. Bo gdyby tak myśleć to nawet ser biały byłby niezdrowy bo ktoś by w nim coś znalazł. Takim trybem myślenia człowiek by musiał odżywiać się samymi warzywami i niektórymi owocami (niektórymi bo niektóre są zbyt kaloryczne ) no i chyba soją.

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

Cytat:
Napisane przez moja imaginacja Pokaż wiadomość
masło nie, bo za tłuste
szynka nie, bo mięso
pieczywo nie, no bo dużo węgli
biale to już w ogóle, nawet myślenie o nim wykluczone
dżemy nie, bo cukier
batoniki nie, bo czekolada tuczy
biała czekolada nie, bo nie ma w sobie kakaa
warzywa nie, bo psikane
jajka nie, bo za duzo cholesterolu
kawa nie, bo kofeina
owoce nie, bo fruktoza
płatki nie, bo sam syf i węgle

najlepiej sam suchy twaróg i wieśniaczek jeść
boże, ludzie, ogarnijcie się!
dobrze powiedziane dodałabym:

owoce nie, bo też za dużo cukru
wiesniak nie, bo śmietanka ma za dużo kalorii
sery żółte i topione nie bo też za tłuste
a pizza doprowadzi cię do grobu
i w twarogu ktoś coś znajdzie.
Takim trybem myslenia to wychodzi na to ze nic nie można jeść bo wszytko jest niezdrowe.

Stary 2011-01-23, 16:11   #1187
Creepy Ginger Watcher
Raczkowanie

Ee laski, zamiast się tu kłócić, to lepiej oceńcie moje W/U/OO (Wychodzenie z R/Utrzymanie/Odzyskanie Okresu)

Chodzi mi głównie o te nieszczęsne tłuszcze, które ponoć mają mi przywrócić okres, ale nie chcę przytyć. Aa, i nie jem mięsa.

4.30 - napad na lodówkę - 0,5l lodów, dużo miodu i rodzynek (ale nieważne, walczę z tym, lepiej może pomińcie to w ocenie )

7.00 - 3 racuchy owsiane z mąki żytniej smażone na oleju, domowe wisienki ze słoiczka, kubek mleka 3,2
10.00 - owsianka na mleku 3,2 z otrębami, bananem, orzechami ziemnymi
13.00 - jajko na miękko, 3 kromki razowca z masłem i pomidorem
16.00 - pieczony filet z morszczuka, 2 ziemniaki, sałata zielona + szklanka kefiru
20.00 - planuję sałatkę z tuńczyka, cebuli, kukurydzy, papryki z jogurtem

W między czasie woda, czerwona herbata, 100g słonecznika do dłubania

Po 20.00 jak będę MUSIAŁA coś przeżuwać to mam przygotowaną marchewkę, kapustę, sałatę, paprykę... Ech.. żeby nie było jutro kolejnego napadu I jak?
Creepy Ginger Watcher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 16:22   #1188
moja imaginacja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Creepy Ginger Watcher Pokaż wiadomość
Ee laski, zamiast się tu kłócić, to lepiej oceńcie moje W/U/OO (Wychodzenie z R/Utrzymanie/Odzyskanie Okresu)

Chodzi mi głównie o te nieszczęsne tłuszcze, które ponoć mają mi przywrócić okres, ale nie chcę przytyć. Aa, i nie jem mięsa.

4.30 - napad na lodówkę - 0,5l lodów, dużo miodu i rodzynek (ale nieważne, walczę z tym, lepiej może pomińcie to w ocenie )

7.00 - 3 racuchy owsiane z mąki żytniej smażone na oleju, domowe wisienki ze słoiczka, kubek mleka 3,2
10.00 - owsianka na mleku 3,2 z otrębami, bananem, orzechami ziemnymi
13.00 - jajko na miękko, 3 kromki razowca z masłem i pomidorem
16.00 - pieczony filet z morszczuka, 2 ziemniaki, sałata zielona + szklanka kefiru
20.00 - planuję sałatkę z tuńczyka, cebuli, kukurydzy, papryki z jogurtem

W między czasie woda, czerwona herbata, 100g słonecznika do dłubania

Po 20.00 jak będę MUSIAŁA coś przeżuwać to mam przygotowaną marchewkę, kapustę, sałatę, paprykę... Ech.. żeby nie było jutro kolejnego napadu I jak?
przede wszystkim - masz prawidłowe bmi?
Stary 2011-01-23, 17:09   #1189
Creepy Ginger Watcher
Raczkowanie

Tak, BMI = 20, 175cm i 62kg, także wszystko OK z wagą. Myślę, że zawaliłam z tłuszczami, bo praktycznie je wykluczyłam podczas odchudzania :/
Creepy Ginger Watcher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 17:34   #1190
moja imaginacja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Creepy Ginger Watcher Pokaż wiadomość
Tak, BMI = 20, 175cm i 62kg, także wszystko OK z wagą. Myślę, że zawaliłam z tłuszczami, bo praktycznie je wykluczyłam podczas odchudzania :/
Moim zdaniem jest ok, sporo masz NNKT w diecie
Stary 2011-01-23, 18:10   #1191
Olencyjka
Raczkowanie

Moje Py :
Przed: Szklanka wody cytrynowej (Uwielbiaam)

ŚI: Jajecznica z dwóch dużych jajek na maśle ( sporo masełka, mamusia robiła i nie pożałowała ) do tego dwie duże i ciężkie kromki chleba mieszanego wieloziarnistego z masełkiem i herbatka.

ŚII: Miska śledzia (około 3 płatów) w sosie słodko kwaśnym z warzywami (papryka,pomidor,cebula itp itd.. )

O: Canneloni z mięsem mielonym w sosie bolognese i na to sos beszamelowy (solidna porcja - tak samo tata zjadł ) woda cytrynowa

Po: dwa ciastka korzenne i znowusz woda cytrynowa

P: W misce: twaróg półtłusty, śmietana, zgnieciony banan, i do tego dwie łychy masła orzechowego

K: Trzy tosty wieloziarniste z masłem i gruubo almette pomidorowego i serka smarowanego o smaku fety i ogórków Herbata

Plany:
1. Matura! Uczymy się, uczymy!
2. Nie będę aż taka leniwa
3. Dostanę się na wymarzone studia

♥Ten jedyny, na całe życie. ♥

Olencyjka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 18:39   #1192
misterybusiness
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Olencyjka Pokaż wiadomość
Moje Py :

ŚI: Jajecznica z dwóch dużych jajek na maśle ( sporo masełka, mamusia robiła i nie pożałowała ) do tego dwie duże i ciężkie kromki chleba mieszanego wieloziarnistego z masełkiem i herbatka.

ŚII: Miska śledzia (około 3 płatów) w sosie słodko kwaśnym z warzywami (papryka,pomidor,cebula itp itd.. )

O: Canneloni z mięsem mielonym w sosie bolognese i na to sos beszamelowy (solidna porcja - tak samo tata zjadł ) woda cytrynowa

P: W misce: twaróg półtłusty, śmietana, zgnieciony banan, i do tego dwie łychy masła orzechowego

K: Trzy tosty wieloziarniste z masłem i gruubo almette pomidorowego i serka smarowanego o smaku fety i ogórków Herbata
Bardzo mi się podoba jeśli porcje solidne jak na P przystało.
Stary 2011-01-23, 19:01   #1193
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Olencyjka Pokaż wiadomość
Moje Py :

Gdzieniegdzie podchodzi trochę pod U, ale ogólnie ładnie i przykład z Ciebie to można brać . Jeśli oczywiście, jak już wyżej zauważono, porcje były takie, jak na P przystało.
No i najważniejsze, żebyś na tym tyła .

Steven Tyler
Stary 2011-01-23, 19:28   #1194
lilkaa009
Zadomowienie

Mam nadzieję, że ktoś zauważy i oceni

R:
- owsianka (3 łyżki płatków, szklanka mleka 2%) z łyżką otrąb pszennych i owsianych, łyżką amarantusa, 2 suszonymi śliwkami + mała pomarańcza i małe kiwi
- 2 kromki razowca ze słonecznikiem z szynką i papryką + mandarynka
- udo z kurczaka pieczone bez skóry obłożone plasterkami czosnku i kawałkami papryki + pół paczki warzyw na patelnię smażonych na łyżeczce oleju + miseczka kapusty kiszonej z marchewką i cebulą
- ze 2 łyżki sałatki jarzynowej z majonezem (lodówka świeci pustkami..) i garść NNKT (słonecznik, orzechy włoskie)
- serek wiejski

jak to wygląda??
lilkaa009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 19:34   #1195
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lilkaa009 Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że ktoś zauważy i oceni

R:
- owsianka (3 łyżki płatków, szklanka mleka 2%) z łyżką otrąb pszennych i owsianych, łyżką amarantusa, 2 suszonymi śliwkami + mała pomarańcza i małe kiwi czemu tylko 3 łyżki płatków? Ale jak się najadasz, to ok. Mogłabyś jeszcze dodać jakieś orzechy/pestki
- 2 kromki razowca ze słonecznikiem z szynką i papryką + mandarynka jedna mandarynka to trochę mało mogły być 2-3
- udo z kurczaka pieczone bez skóry obłożone plasterkami czosnku i kawałkami papryki + pół paczki warzyw na patelnię smażonych na łyżeczce oleju + miseczka kapusty kiszonej z marchewką i cebulą +węgle obiadowe: ryż brązowy/kasza
- ze 2 łyżki sałatki jarzynowej z majonezem (lodówka świeci pustkami..) i garść NNKT (słonecznik, orzechy włoskie) sałatkę potraktuj jako 10% odstępstwa od diety dobrze, że wpadły jakieś NNKT, ale garść na cały dzień to mało
- serek wiejski + warzywa i będzie ok

jak to wygląda??
hmm, rewelacji to nie ma, ale ujdzie

Steven Tyler
Stary 2011-01-23, 19:41   #1196
lilkaa009
Zadomowienie

morphine88- taką ilością płatków się najadam a NNKT nie dodałam, bo staram się unikać łączenia tłuszczy z węglami. Mandarynka tylko jedna w domu została :P Do obiadu nie dałam ryżu ani kaszy, bo w mrożonce były ziemniaki. Jeżeli garść NNKT to za mało, to ile mniej więcej powinnam takich garści jeść dziennie?? Zaznaczam, że jestem na R i jem ogólnie sporo jajek, a to też tłuszcz. No i półtłuste nabiały.
lilkaa009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 19:46   #1197
plastikowa biedronka
Zadomowienie

moja niedzielna RRRRRka:
I: placek owsiany (jajko, plaster szynki, pieczarka, pestki dyni i słonecznika, płatki owsiane) robiony w opiekaczu bez tłuszczu, 1/2 czerwonej papryki, kawa
II: "roladki" - 3 plastry szynki posmarowane serkiem homo naturalnym+ogórek konserwowy (x3 oczywiście),
III: kotlet mielony (gotowany na parze), plaster schabu (również z pary), surówka (marchew, jabłko, ogórek kons., chrzan)
IV: filiżanka kefiru z pestkami dyni i słonecznika
V: mix: pół kostki twarogu, pikantne ogóreczki ze słoika, pieczarki, plaster szynki, kapusta pekińska.

wczorajsza R-ka:
I: jajecznica z 2 jaj z pieczarkami i cebulką, trochę czerwonej papryki, kilka oliwek, kawa
II: sałatka z soczewicy z oliwą
III: 3 małe kotlety mielone z pieczarkami (gotowane na parze) + ćwikła
IV: wieśniak z ogórami ze słoika
V: pół kostki twarogu + warzywa marynowane + oliwki

+duża ilość wody i czerwonej herbaty

może tym razem ktoś zauważy i się wypowie...
jak to jest z tymi marynatami na redukcji???

"... idź własną drogą ... bo w tym cały sens istnienia, żeby umieć żyć..."

plastikowa biedronka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 19:48   #1198
Margolcia0703181
Raczkowanie

dzisiejsze U:

I. 2 łyżki owsianych, 2 łyżki muesli, garść rodzynek, łżeczka siemienia - zalane szklanką mleka 2% z miodem
kromka chleba orkiszowego z masłem i camembertem, plaster twarogu wymieszany z jogurtem greckim

II. 2 jajka na maśle, 1 kromka orkiszowca z masłem, camembertem i pomidorem, 1/2 kromki z całą łyżką masła orzechowego

mięta z cukrem, kawa, 2 faworki z cukrem pudrem

III. 2 kromki z masłem i dżemem żurawinowym, serek wiejski 150g, kakao

jabłko

czy to w końcu wygląda treściwie?
Stary 2011-01-23, 19:53   #1199
agueda
Raczkowanie

Ja cię Margolcia nie rozumiem. Jesteś na U, powinnaś być na P, nie jadasz obiadów z założenia. O co ci chodzi w swoim zdrowiu i po co chcesz być oceniana?
agueda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 19:58   #1200
Phynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plastikowa biedronka Pokaż wiadomość
moja niedzielna RRRRRka:
I: placek owsiany (jajko, plaster szynki, pieczarka, pestki dyni i słonecznika, płatki owsiane) robiony w opiekaczu bez tłuszczu, 1/2 czerwonej papryki, kawa
II: "roladki" - 3 plastry szynki posmarowane serkiem homo naturalnym+ogórek konserwowy (x3 oczywiście),
III: kotlet mielony (gotowany na parze), plaster schabu (również z pary), surówka (marchew, jabłko, ogórek kons., chrzan)
IV: filiżanka kefiru z pestkami dyni i słonecznika
V: mix: pół kostki twarogu, pikantne ogóreczki ze słoika, pieczarki, plaster szynki, kapusta pekińska.

wczorajsza R-ka:
I: jajecznica z 2 jaj z pieczarkami i cebulką, trochę czerwonej papryki, kilka oliwek, kawa
II: sałatka z soczewicy z oliwą
III: 3 małe kotlety mielone z pieczarkami (gotowane na parze) + ćwikła
IV: wieśniak z ogórami ze słoika
V: pół kostki twarogu + warzywa marynowane + oliwki

+duża ilość wody i czerwonej herbaty

może tym razem ktoś zauważy i się wypowie...
jak to jest z tymi marynatami na redukcji???
Wszystko ładnie, pięknie, tylko brakuje węgli do obiadu, a co do marynat-czemu nie?

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości