Oleje i olejki do włosów - kontynuacja - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-22, 23:25   #631
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

Dot.: Oleje i olejki do włosów - kontynuacja

Cytat:
Napisane przez majreg Pokaż wiadomość
A ja mam z rzodkwią i jest nafta jak drut w tym samym miejscu.
To już jakieś ciekawsze rewolucje w naftach Anny.
U mnie w składzie wyraźnie pisze i na pokrzywowej nafcie, którą kończę, i na nafcie z rzepą, którą zakupiłam w zapasie, że jest tam olej parafinowy. Tak samo jak na zdjęciach anki.d.
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 23:26   #632
MallaMi
Rozeznanie

dziwna sprawa z tą naftą
na tej stronie http://www.anna.nowadeba.pl/index.ph...ta_kosmetyczna są różne rodzaje tej nafty od anny - składu nie ma wypisanego ale na fotkach można się dopatrzyć, że każda zawiera naftę kosmetyczną . Może jakieś inne partie?
MallaMi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 23:34   #633
Konto usunięte

Fakt
Nie no, sprawa nie daje mi spokoju, przemogę jutro swoje lenistwo i zapytam firmę o powód zmiany składu tudzież jego zapisu.
Stary 2011-01-22, 23:43   #634
majreg
Wtajemniczenie

Moim zdaniem paraffinum liquidum to nie to samo co nafta. Wystarczy przetrzeć naftą buzię. Ona działa jak pilling, może podrażniać, wysuszać.
Nafta jest czymś w rodzaju rozpuszczalnika, a nie oleju. Oleje mineralne mają raczej neutralne działanie. Tu znalazłam sporo na ten temat.

"Wyjaśnijmy kilka rzeczy:

Olej mineralny to synonimowa nazwa parafiny ciekłej lub inaczej oleju parafinowego. Jest to nazwa w systemie INCI: Mineral Oil. Nazwa olej z punktu naukowego jest niepoprawna, szczególnie pod względem chemicznym. Olej to mieszanina kwasów tłuszczowych zestryfikowanych alkoholami wielowodorotlenowymi, np. glicerolem (ale nie tylko). Parafina nie zawiera kwasów tłuszczowych. Ani jednego kwasu tłuszczowego. Parafina zarówno ciekła jak i stała to mieszanina węglowodorów nasyconych (parafina ciekła zawiera węglowodory C10-C16; parafina stała zawiera węglowodory powyżej C20) i otrzymywana jest z ropy naftowej, ze smoły węgla brunatnego, smoły łupkowej, torfu lub syntetycznie w procesie Fischera-Tropscha.

Czysta parafina chemicznie zawsze charakteryzowała i charakteryzuje się brakiem zapachu i smaku. Parafiny mają stały skład. Nie są przyswajalne dla organizmu człowieka. Nie są metabolizowane. Na powierzchni skóry tworzą film hydrofobowy. Z jednej strony parafina chroni skórę przed wysychaniem, z drugiej jednak tworzy tak szczelną izolację, że zatrzymuje wymianę materii, uniemożliwia oddychanie, absorbowanie składników czynnych z kosmetyków i leków, hamuje wydzielanie i wydalanie produktów przemiany materii. Wciskając się w pory (w tym ujścia gruczołów łojowych) i ujścia gruczołów ekrynowych oraz apokrynowych uniemożliwia swobodne wydalanie łoju i potu. Parafina uniemożliwia także wnikanie wody do skóry, np. podczas zabiegów nawilżających, lub podczas bryzy, w łaźni. W kosmetologii mówi się, że parafina powoduje całkowitą okluzję, czyli odcięcie skóry od środowiska zewnętrznego Parafina jest lepka, łatwo przylega do skóry, trudno ją zmyć ze skóry, bowiem węglowodory są mało reaktywne chemicznie i bardzo stabilne.

Parafina podana doustnie powleka ścianki przewodu pokarmowego zatrzymując resorpcję wody i polepszając poślizg. Nie wchłania się do krwi i limfy. Jest jak obce ciało. W przewodzie pokarmowym zatrzymuje absorpcję składników pokarmowych z treści pokarmowej do krwi. Uniemożliwia wchłanianie witamin. W historii opisano szereg przypadków niedoboru witaminy A, E i D u osób nadużywających parafinę jako środka przeczyszczającego. Dużej stosowana wywołuje więc hipowitaminozę i zaburzenia wodno-elektrolitowe ustroju. Dlatego jako środek przeczyszczający zalecana jest doraźnie, od czasu do czasu. Sam ją czasem polecam, bo jest skuteczna. Dobrze usuwa nawet złogi (kamienie) kałowe. Świetna do kuracji oczyszczających jelita. Nigdy jednak nie powinna być stosowana długotrwale. U niektórych osób spożyta, wypływa z odbytu, co świadczy o jej właściwościach fizycznych. Jest nienaruszalna enzymatycznie dla organizmu człowieka. Metabolizują ją niektóre bakterie, rośliny i sinice (kilka dobrych lat prowadziłem badania nad fitomelioracją obszarów zanieczyszczonych ropa naftową i jej pochodnymi oraz nad toksykologią węglowodorów naftowych).

Parafina to tylko węglowodory określonej frakcji. Nie ma w niej składników odżywczych. Kurz, cząstki pudru, różu, tuszu itd. łatwo przylegają do powłoki parafinowej. Parafina zmieszana z tymi składnikami, np. kurzem i pudrem wciska się w pory powodując zaczopowanie ujść gruczołów. Blokując swobodne usuwanie łoju powoduje zaczopowanie gruczołów łojowych i powstawanie zaskórników. Jest to naturalne, wiadome i pewne. Trudno w ogóle dyskutować nad tym procesem. Nie trzeba do tego skomplikowanych badań. [U]Wymieszajcie parafinę z pudrem i posmarujcie nią twarz. Będzie wygładzona, pory zamknięte (fluidy zawierają parafinę właśnie dlatego). Dlaczego skóra po pudrze staje się gładka, fajnie pokryta? Bo zatkaniu ulegają rozszerzone pory, wypełnieniu drobne wgłębienia. Do tego barwnik. Nawet jeśli pory nie są rozszerzone, to i tak stosowanie kosmetyków z parafiną spowoduje w rezultacie ich wypełnienie i rozszerzenie[/U]. Nie bez powodu przysłowiowe „stare pudernice” lepiej nie oglądać bez makijażu. Nadmierne stosowanie kosmetyków z tlenkiem tytanu, tlenkiem cynku, związkami glinu, parafiną, barwnikami naniesionymi na minerały, powoduje w rezultacie nienaturalne rozszerzenie porów, zakłóca procesy wymiany gazowej i materii między skórą a środowiskiem zewnętrznym. Inne składniki powodują dodatkowo rozszerzenie naczyń krwionośnych, zakłócenie rogowacenia naskórka, podrażnienie i wypryski, krostki. Po eksperymencie mieszania parafiny z pudrem, spróbujcie zmyć ją z twarzy. Jest to trudne, zapewniam Was o tym. Spirytus nie rozpuszcza parafiny. Woda oczywiście też nie. Trzeba sporo mydła. Natomiast parafinę możemy zmyć ze skóry olejem naturalnym, a potem wodą ciepłą z mydłem. Chloroformu, benzyny i eteru nie polecam do zmywania kosmetyków parafinowych z twarzy, bo dłużej stosowane odtłuszczą ją całkowicie i podrażnią. Ale z drugiej strony jak chcecie dowiedzieć się, jak słabo woda zmywa parafinę z twarzy (zwartą w pudrach płynnych) możecie przemyć twarz wacikiem zmoczonym w benzynie aptecznej (lub eterze naftowym). Watka aż pociemnieje od kurzu i kosmetyków wymieszanych z parafinami, a pory na chwilę odetchną. No, ale benzyna też nie jest obojętna dla skóry. To też węglowodory (lekkie) dlatego tak dobrze czyszczą, zgodnie z zasadą „Swój swojego lubi”.

Parafina odcinając dopływ tlenu z otoczenia sprzyja rozwojowi bakterii beztlenowych w skórze. Wiadome jest dla wszystkich, ze bakterie trądzikotwórcze Propionibacterium acnes są beztlenowcami. Możemy więc powiedzieć, ze parafina im sprzyja. Stąd nawet maści antybiotykowe sporządzone na parafinie lub wazelinie nie działają w przypadku trądziku, zapalenia mieszków włosowych, łojotokowego zapalenia skóry. Pod ich wpływem dochodzi nawet do pogorszenia stanu. Dlaczego? Dlatego, że uniemożliwiają wnikanie antybiotyku w skórę, upośledzają oddychanie, sprzyjają rozwojowi niektórych grzybów drożdżakowych nie lubiących tlenu oraz bakterii beztlenowych. Zakłócają naturalny proces oczyszczania skóry.

Zoe Diana Draelos wspomina, że są różne oleje mineralne. Owszem, istnieją parafiny zawierające różne stosunki poszczególnych węglowodorów, np. są parafiny z przewagą węglowodorów C10-C12, albo C14-C16, ale nie ma ta większego wpływu na skórę. Jedne są cięższe, inne lżejsze, ale węglowodory z taką ilością węgla w cząsteczce zachowują się wobec skóry podobne. Ma to natomiast znaczenie w produkcji kosmetyków. Dzięki temu technolodzy uzyskują różną konsystencję produktu, a dobierając różne oleje mineralne z określonymi frakcjami węglowodorów wpływają na stopień rozproszenia składników w produkcie. Można uszlachetnić kosmetyki, dodając obok parafiny: alkohole sterolowe, woski, tłuszcze i in. które zmieniają stopień okluzji parafiny."

Sorki,że tak tego dużo.

Edytowane przez majreg
Czas edycji: 2011-01-22 o 23:46
majreg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 23:50   #635
anka.d
Wtajemniczenie

dziewczyny, ktore maja nafte Anna i maja w skladzie nafte, a nie olej - sprawdzcie prosze jaka macie date produkcji?
u mnie data produkcji to 02 lut 2010, data waznosci: 02 lut 2012

tatty - tez chcialam to zrobic, ale zglosilas sie pierwsza, wiec zostawiam to tobie

(btw - czasem warto takie maile słac, bo jak pisalam do Hegrona w sprawie nota bene też nafty w skladzie (w opisie napisali, ze jest, w inci nie ma) to potem w ramach podziekowania za zainteresowanie ich produktami mila pani z marketingu wyslala mi paczuszke z kilkoma ich kosmetykami

---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ----------

majreg - podaj prosze zrodlo, bo ciekawy i fajnie napisany ten tekst
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 00:09   #636
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SoBitterSoSweet Pokaż wiadomość
Mam naftę kosmetyczną z Anny taką bez dodatków i u mnie skład to: nafta kosmetyczna.

Sama się zaciekawiłam jak to jest czy nafta to to samo co parafina
Nie jest to samo. Zupelnie co innego.
Chocby taka mala roznica - nafta trzymana dluzej podraznia, a parafina smaruje sie niemowleta (wiekszoscolejkow dla niemowlat jest na bazie parafiny)
Parafina jest neutralna dla skory.
Cytat:
Jestem w szoku. To co jest w takim razie w tej butelce?

A ja mam z rzodkwią i jest nafta jak drut w tym samym miejscu.
Moze to jakas partia z bledem w druku. Bo nie ma cudow. Nafta i parafina to 2 zupelnie rozne rzeczy o zupelnie roznych wlasciwosciach.

Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy,
rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011
61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80 - 82 15.04.2013

kocurzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 01:09   #637
sylvia_doll
CORELIPS

Anna najlepsza, chociaż innej nie miałam!
hejho hejho.. zamawiam vatikę kokosową, pozwólcie http://allegro.pl/show_item.php?item=1379757346
sylvia_doll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 01:36   #638
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Jestem w szoku. To co jest w takim razie w tej butelce?
no wlasnie :/

moja nafta (czyli olej parafinowy plus drozdze) ma bardzie delikatny, slabiutki zapach, jaki dokladnie - ciezko mi porównac.
nafty nigdy wczesniej nie mialam, wiec ciezko mi tez proownac konsystencje, a nie jestem wrazliwcem i trzymana 20 minut mnie nie podraznila.
konsystencja - wodnista, rzadka, zdecydowanie nie oleista, ale plyn jest tlusty.
nie wiem co jeszcze moge napisac, zeby jakos zidentyfikowac te ciecz...
Stary 2011-01-23, 09:14   #639
agison
Zakorzenienie

Cytat:
A co to jest petroleum?
Znalazłam petrolatum tylko.
Definicja petrolatum brzmi :produkt uboczny powstający w procesie odparafinowywania olejów parafinowych. Czyli to jest produkt nie zawierający paraffinum liquidum.
A petroleum?
petrolatum = petroleum, to synonim.
Cytat:
Zoe Diana Draelos wspomina, że są różne oleje mineralne. Owszem, istnieją parafiny zawierające różne stosunki poszczególnych węglowodorów, np. są parafiny z przewagą węglowodorów C10-C12, albo C14-C16, ale nie ma ta większego wpływu na skórę. Jedne są cięższe, inne lżejsze, ale węglowodory z taką ilością węgla w cząsteczce zachowują się wobec skóry podobne.
właśnie, podaj źródło bo teoretycznie nafta jest mieszaniną weglowodorów o długości łańcucha 12-15, a parafina - powyzej 15. W tekście który przytoczyłaś, one sa tak jakby wrzucone do jednego wora (z olejem parafinowym).
może właśnie na tej zasadzie producent nazwał Waszą naftę olejem parafinowym

tatty, a napiszesz co on Ci odpisze? ciekawa jestem very

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 09:22   #640
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość

moja nafta (czyli olej parafinowy plus drozdze) ma bardzie delikatny, slabiutki zapach, jaki dokladnie - ciezko mi porównac.
nafty nigdy wczesniej nie mialam, wiec ciezko mi tez proownac konsystencje, a nie jestem wrazliwcem i trzymana 20 minut mnie nie podraznila.
konsystencja - wodnista, rzadka, zdecydowanie nie oleista, ale plyn jest tlusty.
Myślę, że to tylko zmieniona nazwa w INCI. To co opisujesz jest naftą
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 09:59   #641
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:

Opis jakby się zgadza z moją. Spróbuj posmarować sobie np. kawałek brody, Czy odczujesz jakieś wysuszenie, ściągnięcie? Parafina jest jak wazelina, nie czuje się nic, a po nafcie jest tak sucho jak wyschnie.

Moim zdaniem to wszystko jest nafta, tylko nazwali olej parafinowy, bo to podobna grupa pochodzenia.

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ----------

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
petrolatum = petroleum, to synonim.właśnie, podaj źródło bo teoretycznie nafta jest mieszaniną weglowodorów o długości łańcucha 12-15, a parafina - powyzej 15. W tekście który przytoczyłaś, one sa tak jakby wrzucone do jednego wora (z olejem parafinowym).
może właśnie na tej zasadzie producent nazwał Waszą naftę olejem parafinowym

Kosmoceutyki 2007. Tak podała dziewczyna na LU, bo też przytaczała.

---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Myślę, że to tylko zmieniona nazwa w INCI. To co opisujesz jest naftą

Też tak myślę.

Edytowane przez majreg
Czas edycji: 2011-01-23 o 09:58
majreg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 10:08   #642
Rybka1
Raczkowanie

Cytat:
zajrzyj

zgadzam sie z kocurzyca - oleje tak, z odzywkami bym uwazala, ale nie znam sie jaakos specjalnie. co do wewnetrznych suplementow, to juz radzilabym zasiegnac opinii lekarza, bo nawet jesli cos nie zaszkodzi, to trzeba poznac proporcje dla dzieci (bo jak my pijemy 2 herbatki pokrzywowe dziennie, to moze dziecku wystarczy pol szklanki?)

a co do odzywek dla małej - ja bym poleciła lnianego gluta mozna go stosowac i ds i bs. pieknie nawilza, a sama natura - na pewno nie zaszkodzi. (2 lyzki siemienia lnianego gotować w szklance wody przez 15 minut i zostawic do ostygniecia, trzymac koniecznie w lodowce, bo szybko sie psuje. proporcje mozna zmieniac, z jednego siemienia wychodzi bardziej gesty żel, z innego rzadszy. kreconowlose uzywaja go z powodzeniem do stylizacji lokow (bs), a jako maska tez sprawdza sie swietnie )
Naolejowałam wczoraj córci włoski, zaplotłam warkocz i poszła spać. Przygotowałam napar z pokrzywy i po umyciu spłuczę nim małej włoski. Muszę też spróbować z siemieniem. Parę dni temu lekarz zalecił podawać małej witaminy Cebion Multi, ale jakoś nie mam przekonania.
Mój cel-mieć dłuższe i bardziej skręcone loki.
Rybka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 11:56   #643
Konto usunięte

Cytat:
dziewczyny, ktore maja nafte Anna i maja w skladzie nafte, a nie olej - sprawdzcie prosze jaka macie date produkcji?

tatty - tez chcialam to zrobic, ale zglosilas sie pierwsza, wiec zostawiam to tobie
U mnie data produkcji nafty pokrzywowej to 26 lipca 2010, nafty rzepowej 07 grudnia 2010.
Właśnie wystosowałam zapytanie. Może nieco późno, ale dopiero co wstałam
Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
Powiadomię na wątku
Cytat:
Napisane przez Rybka1 Pokaż wiadomość
Naolejowałam wczoraj córci włoski, zaplotłam warkocz i poszła spać. Przygotowałam napar z pokrzywy i po umyciu spłuczę nim małej włoski. Muszę też spróbować z siemieniem. Parę dni temu lekarz zalecił podawać małej witaminy Cebion Multi, ale jakoś nie mam przekonania.
Córka kiedyś na pewno doceni taką rodzinną pielęgnację, dbanie o zdrowe nawyki
Co do witamin - ja ogólnie unikam wszelkich tabletek, kapsułek i innych tego typu wymysłów. Grunt, to aby jeść sporo warzyw i owoców.
Stary 2011-01-23, 12:01   #644
SoBitterSoSweet
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam w składzie nafty naftę
U mnie data prod 25 wrzesień 2009 a ważności 25 wrzesień 2011
SoBitterSoSweet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 12:04   #645
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rybka1 Pokaż wiadomość
Moze skoro lekarz zalecil witaminy, mala ma jakies braki w organizmie.
Lamiace sie wlosy u dziecka w tym wieku nie sa normalnym zjawiskiem.
Sztuczne witaminy moze nie sa idealnym rozwiazaniem, ale wartoby bylo dokladnie przeanalizowac diete malej. moz ezwyczajnie brakuje w niej jakichs skladnikow.
Dla lepszych wloskow niech je duzo orzechow, pestek, zelek, naturalnego masla i olejow naturalnych.
A zamiast witamin mozesz jej kupic tran w kapsulkach. Naturalny i bardzo zdrowy na wlosy, skore i paznokcie.

Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy,
rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011
61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80 - 82 15.04.2013

kocurzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 12:11   #646
fenomena
Raczkowanie

Cytat:

(btw - czasem warto takie maile słac, bo jak pisalam do Hegrona w sprawie nota bene też nafty w skladzie (w opisie napisali, ze jest, w inci nie ma) to potem w ramach podziekowania za zainteresowanie ich produktami mila pani z marketingu wyslala mi paczuszke z kilkoma ich kosmetykami

---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ----------

majreg - podaj prosze zrodlo, bo ciekawy i fajnie napisany ten tekst
ja mam dwie nafty, obie mają datę 18czerwiec 2010, data ważności 18 czerwiec 2012, tylko że nafta z sokiem z pokrzywy ma w składzie olej, a ta z wyciągiem z czarnej rzodkwi nafte....
fenomena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 14:34   #647
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fenomena Pokaż wiadomość
ja mam dwie nafty, obie mają datę 18czerwiec 2010, data ważności 18 czerwiec 2012, tylko że nafta z sokiem z pokrzywy ma w składzie olej, a ta z wyciągiem z czarnej rzodkwi nafte....
a to dziwne, bo juz obstawialam, ze zmienili opis np od 2010

Cytat:
Opis jakby się zgadza z moją. Spróbuj posmarować sobie np. kawałek brody, Czy odczujesz jakieś wysuszenie, ściągnięcie? Parafina jest jak wazelina, nie czuje się nic, a po nafcie jest tak sucho jak wyschnie.

Moim zdaniem to wszystko jest nafta, tylko nazwali olej parafinowy, bo to podobna grupa pochodzenia.
twarzy wole nie ruszac, bo parafina mnie zapycha
posmarowalam wierzch dloni - po wyschnieciu dlon jest sucha, delikatny film widac pod swiatlo, ale go nie czuc. na pewno nie ma takiego tluszczu jak po wazelinie (parafiny solo nigdy nie widzialam).
i swedzi mnie troche ta dlon, ale nie wiem czy sobie tego nie wmówiłam :P
Stary 2011-01-23, 15:14   #648
Rybka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kocurzyca Pokaż wiadomość
Moze skoro lekarz zalecil witaminy, mala ma jakies braki w organizmie.
Lamiace sie wlosy u dziecka w tym wieku nie sa normalnym zjawiskiem.
Sztuczne witaminy moze nie sa idealnym rozwiazaniem, ale wartoby bylo dokladnie przeanalizowac diete malej. moz ezwyczajnie brakuje w niej jakichs skladnikow.
Dla lepszych wloskow niech je duzo orzechow, pestek, zelek, naturalnego masla i olejow naturalnych.
A zamiast witamin mozesz jej kupic tran w kapsulkach. Naturalny i bardzo zdrowy na wlosy, skore i paznokcie.
Córce zaczęły się rozdwajać paznokcie. Ona niestety nie chce jeść surówek, warzyw na surowo i gorąco. Czasem uda mi się w nią wdusić łyżkę surówki. Orzechy zjada, pestki słonecznika codziennie, nawet pestki dyni jej zasmakowały, często suszoną żurawinę. Od kilku miesięcy raz dziennie dostaje żelka Kinder Biovital, ale nie widzę żadnych pozytywnych efektów. Dostała te żelki, wiec jej podawałam (choć nie jestem ich zwolenniczką), ale na szczęscie opakowanie się kończy. Nie używam margaryn tylko masło, oliwa też jest na codzień.
Myślę, że włosy niszczą się też przez basen, na który chodzi 2 razy w tyg. Do przedszkola robię kitki lub czeszę w dobieranego.

Zmylam jej niedawno ten olej, umyłam szamponem Babydream, zrobiłam płukankę z pokrzywy i widzę, że włosy sa inne-ładne, gładkie .
Mój cel-mieć dłuższe i bardziej skręcone loki.
Rybka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 15:40   #649
sylvia_doll
CORELIPS

Super, że tak dbasz o córeczkę Kochaną ma mamę.

Heeej, a co do olejku - PARACHUTE KOKOSOWY 500 ml ma datę do września tego roku , więc nie opłaca się kupować bo przecież nie zużyję c'nie? (mimo ceny 29zł+6 przesyłka) ........
sylvia_doll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 15:52   #650
xyolax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylvia_doll Pokaż wiadomość
Super, że tak dbasz o córeczkę Kochaną ma mamę.

Heeej, a co do olejku - PARACHUTE KOKOSOWY 500 ml ma datę do września tego roku , więc nie opłaca się kupować bo przecież nie zużyję c'nie? (mimo ceny 29zł+6 przesyłka) ........
Myślisz, że pół litra nie zużyjesz przez 7-8 miesięcy?
Stary 2011-01-23, 15:56   #651
anka.d
Wtajemniczenie

zuzyjesz spokojnie, nawet nie olejujac codziennie.
moj olej z efavitu ma date do grudnia 2010, ale poki nie zmienil kosnystencji, ani zapachu to go uzywam
Stary 2011-01-23, 17:25   #652
Konto usunięte

Tyle, że Parachute ma dziwną konsystencję - taką nazbyt płynną jak na olej kokosowy moim zdaniem, więc nie wiadomo, jak w tym przypadku wypadnie jego trwałość.
Co do mnie - ja bym chyba potrafiła wykorzystać 500g oleju kokosowego w 7 miesięcy
Zawsze jeszcze można zrobić jakieś ciacho, jak termin będzie się kończył.
Stary 2011-01-23, 17:40   #653
Narek
Zakorzenienie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2456393 9]Tyle, że Parachute ma dziwną konsystencję - taką nazbyt płynną jak na olej kokosowy moim zdaniem, więc nie wiadomo, jak w tym przypadku wypadnie jego trwałość.
Co do mnie - ja bym chyba potrafiła wykorzystać 500g oleju kokosowego w 7 miesięcy
Zawsze jeszcze można zrobić jakieś ciacho, jak termin będzie się kończył.[/QUOTE]
Konsystencja Parachute różni się na przykład od Efavitu, ale nie powiedziałabym, że jest nazbyt płynna

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 17:53   #654
Konto usunięte

Fakt, płynna może nie bardzo.
Właściwie nie wiem jak ją określić, miałam jedną buteleczkę na próbę. Taki chyba stan pośredni między olejem płynnym a stałym, jakby skruszony lód, coś w tym stylu
Stary 2011-01-23, 17:54   #655
xyolax
Zakorzenienie

Czyli Efavit jest gęstszy czy rzadszy w postaci płynnej od Parachute?

Edytowane przez xyolax
Czas edycji: 2011-01-23 o 17:55
xyolax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 17:55   #656
Konto usunięte

Chyba chodzi o stan bez podgrzewania, w temperaturze pokojowej.
Stary 2011-01-23, 18:23   #657
ridja devojka
Zakorzenienie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2456393 9]Tyle, że Parachute ma dziwną konsystencję - taką nazbyt płynną jak na olej kokosowy moim zdaniem, więc nie wiadomo, jak w tym przypadku wypadnie jego trwałość.
Zawsze jeszcze można zrobić jakieś ciacho, jak termin będzie się kończył.[/QUOTE]

Hm, ciągle piszecie o konsystencji kokosowego, że nie jest płynny. Ja mam olej kokosowy z ZSK i jest całkiem płynny jaka jest różnica? (poza konsystencją )
ridja devojka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-23, 18:31   #658
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Hm, ciągle piszecie o konsystencji kokosowego, że nie jest płynny. Ja mam olej kokosowy z ZSK i jest całkiem płynny jaka jest różnica? (poza konsystencją )
Całkiem płynny?
A to 100% kokosowy?
Stary 2011-01-23, 18:36   #659
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Pewnie chodzi Ci o frakcjonowany olej kokosowy. Mam go. Konsystencja całkiem płynna

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 18:37   #660
agison
Zakorzenienie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2456533 3]Całkiem płynny?
A to 100% kokosowy?[/QUOTE]pewnie frakcjonowany

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości