Raz jest synek, raz córeczka - wiosną wskoczą do wózeczka! Mamusie maj-czerwiec 2011 - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Coraz mocniejsze kopniaki czujemy, wiosną się rozpakujemy 12 21,43%
Kilogramów nam przybyło, dzieci rosną ze aż miło 37 66,07%
II trymestr dopiero sie kończy.... a tak wiele nas już łączy... 7 12,50%
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-23, 19:12   #4051
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Dot.: Raz jest synek, raz córeczka - wiosną wskoczą do wózeczka! Mamusie maj-czerwiec

Cytat:
Napisane przez Paulizia Pokaż wiadomość
Agniesia pe skontaktuj sie z lekarzem. To moze byc choleostaza.
paulizia, fakt ze mi sie to nasila, ale nie swedza mnie dlonie od srodka, wiec gin chce to przez te badania wykluczyc, a ja bym wolala zeby znalazl przyczyne bo oszalec idzie. w dodatku, dzisiaj mnie jeszcze kolka w bok zlapala i ani oddechu nie moglam wziasc ani sie przekrecic, normalnie sie tak nameczylam ze szok

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Cytat:
Napisane przez caffelate05 Pokaż wiadomość
może być to cholestaza ale nie musi
skonsultowałabym z lekarzem, który w razie potrzeby zleci dodatkowe badania
Cytat:
Napisane przez Paulizia Pokaż wiadomość
Aga no i robilas te badania? Najgorsze jest to, ze teraz nie ma szans sie powstrzymac od drapania. Wiem jak to jest, bo od dziecka mam problem z dlonmi. Przed ciaza bralam leki przeciw swedzeniu i pomagalo. Tylko nie wiem czy taki lek jest bezpieczny w ciazy.

badania zrobie jutro bo w pt nie mialam szans, tez musza byc na czczo no i wtedy bedzie wiadomo czy mozna to wykluczyc. mowil ze jak wyjda w normie to mam isc do dermatologa(wkurza mnie to ciagle odsylanie) , a jak wyjda przekroczone normy to mam natychmiast dzwonic
agnieszka_pe25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 19:15   #4052
agus87
Zakorzenienie

Dot.: Raz jest synek, raz córeczka - wiosną wskoczą do wózeczka! Mamusie maj-czerwiec

Cytat:
Napisane przez kasia1361 Pokaż wiadomość
Witam w niedzielny poranek
ddaaiissyy super ta stronka ze zdjęciami płodu
ja dziś przeglądałam fotki moich dzieci i wkleje Wam fotkę Igora
jeszcze ze szpitala.
A mówią,ze jak dziecko ma duzo włosów to ma się zgagę,a ja nie miałam ani razu i nie wiem co to takiego.
Ach ja już nie mogę się doczekać końca ciązy
mnie strasznie palila zgaga
ale jak odlozylam slodkie bo gin nie kazal nic sloidkiego jesc, nawet owocow, to od 2 tygodni mam kompletny spokoj
anawet mnie po oscypkach zgaga nie pali

czesto przegryzam tez marchewke i pije wode mineralna i narazie odpukac mam spokoj
Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny.

U nas niedzielny poranek smutny W nocy zmarł dziadek tż i będziemy musieli jakoś jechać na pogrzeb
Może to nawet lepiej, bo i tak od półtora miesiąca męczył się pod aparaturą, ale smutno tak

Poza tym dzidzia dziwnie mnie kopie. Trochę jakby ładowała w żołądek i mam takie dziwne wrażenie, że ten żołądek przez to tak skacze i trochę mi niedobrze od tego... Ale to chyba normalne, nie?

No my właśnie też nie mamy tego w aucie, ale tata się uparł.
A, że pasy są dla maluszka, to wiem, ale ja mówię o tych samochodowych, nie w foteliku Żeby fotelikiem się nie bawić za długo przekładając do innego auta.
Wymyśliłam w ogóle, że jak tak bardzo chcą ten z isofix, to niech kupią fotelik od 10kg wzwyż, bo w tym dzidzia dłużej będzie jeździć
kochana moje kondolencje z powodu dziadka
Cytat:
Napisane przez 24kasia86 Pokaż wiadomość
dzieki za info, ale znajac mojego Tż poczekamy a kupimy na pewno dobre i solidne lozeczko

fajnie by bylo zarabiac wiecej od niego ale jak na razie on ma 3razy wiecej ode mnie to nie mialo tak zabrzmiec ze jestem od niego uzalezniona. Po prostu nie narzekam i oby tak dalej

oj jak dobrze, cieszy mnie to!

no brzuszek jak sie patrzy, pozdrowienia dla psiapsiolki

gratulacje slonko!

sliczne foteczki, juz sie swoich nie moge doczekac! sliczna dzidzia

musisz odpoczac! tez nie raz tak mam jak cos dluzej robie...

ale sliczny synek, tez chce takiego!!!

anula oby dzidzius juz nie uciskal cie i zeby nie klulo...

mi sie ciezko oddycha, mi uciska chyba pluca...normalnie ide sie polozyc
ogladalismy z Tż skoki, K.Stoch pierwszy- cieszy mnie to! dobrze ze Malysz caly

pozdrowki

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

wow ale bobas, mama ma co dzwigac dobrze ze cale i zdrowe...czytalam czytalam bo myslalam ze miala cukrzyce, a tu nic o tym. Szok
mi tez sie ciezko oddycha
w ogole to xzasem tak jakby mnie dusi lekko
i ciezko zlapac powietrze
tez tak macie?>>>>???

Cytat:
Napisane przez Martulka000 Pokaż wiadomość
Ja mam to samo. Z tym, że ja nie pracuję, a kasę tylko mama mi przyśle od czasu do czasu... Mój też jest egoistą. Byliśmy teraz w piątek na imprezie poza miastem ze znajomymi u nich na domówce. Ja nie piłam nic, bo przecież nie mogę. On stracił kasę na alkohol i inne zakupy, znajomi jakoś się dorzucili też. Nie wspomnę, że jeszcze paliwo zalał do auta za 100 zł... Ale mniejsza juz o to. Wydał w każdym razie razem z paliwem na wszystko ok 300 zł. I wiecie co powiedział ?? JA TĄ KASĘ NA CIEBIE PRZEJE**ŁEM, BO TO TY SIĘ UPARŁAŚ I KONIECZNIE CHCIAŁAŚ JECHAĆ. Czy to nie jest chamskie? Nie piłam ani piwa, ani wódki a ni zupełnie nic. Jedynie Colę którą kupił mi za 5 zł. A teraz jest awantura i mówi : JAK BYŁEM SAM TO MIAŁEM ZAWSZE TO CO CHCIAŁEM, PANNE NA SEKS MIAŁEM, CHODZIŁEM PO KNAJPACH I DO PUBÓW KIEDY CHCIAŁEM... Nie wiem co o tym myśleć. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie to, że wrócę do mojej mamy, a jemu zostawię to co kupiliśmy mojemu synkowi ( bo to za jego kasę a poza tym może mu się to przydać kiedyś). Za bardzo mnie boli to jak do mnie mówi i co mówi. Uważam, że już czas zrobić w swoim życiu w końcu porządek.

A Ty Martynko się nie przejmuj. Będzie wszystko dobrze. Musimy zbierać energię i siłę dla naszych Maluszków. Nasze dzieci będą nas potrzebować jak nikt inny na świecie. Nie warto przez jakiś debili psuć se humoru.
Cytat:
Napisane przez Martulka000 Pokaż wiadomość
Aha !! I co powiedział jeszcze ?? Że jestem bezużyteczna dla niego. Bo nic nie robię... Jestem nikim itp
kochana przytulam
bo reszte pozostawie bez komentarza
miejmy nadzieje, ze z wiekiem ciazy twoj chlop urosnie
i tego samego martynce zycze

witojcie!
u nas leniwa niedziela
sniegu napadalo
doi tego jutro wszyscy z zakopca beda wracac a my albo pojedziemy zakopianka, bo najblizej
albo na bochnie
tylko kurcze i tu i tu potezne korki
wyjezdzamy kolo 10-11 ranio i mamy nadzieje dotrzec do 18

czuje sie okej
mala kopie jak szalona, te kopniaki sa juz tak potezne, ze brzuch mi sie caly rusza

ogolnie jutro kupie chyba to tantum rosa, bo mam problemy z tym kroczem caly czas kurcze blade
codzien wprawialam sie w kapiel kuzynki i jej malego 4 miesiecznego synka i stwuerdzam, ze chyba dam rade
hehe

ok lasencje
wypoczywajcie
do jutra, odezwe sie jak dojedziemy
Stary 2011-01-23, 19:16   #4053
caffelate05
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agnieszka_pe25 Pokaż wiadomość
badania zrobie jutro bo w pt nie mialam szans, tez musza byc na czczo no i wtedy bedzie wiadomo czy mozna to wykluczyc. mowil ze jak wyjda w normie to mam isc do dermatologa(wkurza mnie to ciagle odsylanie) , a jak wyjda przekroczone normy to mam natychmiast dzwonic
agnieszka_pe25 a co Ci gin zlecił? alat, aspat, kwasy tłuszczowe? czy coś innego?

Miłością jest... przemierzanie pokoju w nocy,
aby kołysanką i ciepłymi słowami
utulić ciebie płaczącego wtedy,
kiedy całe moje ja pragnie odpocząć.
caffelate05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 19:16   #4054
Paulizia
Wtajemniczenie

Aga Kurcze strasznie Ci wspolczuje... czytam tak po roznych forach o tym swedzeniu skory w ciazy i... niestety lekko nie jest. Tym bardziej, ze to takie uporczywe jest
Trzymam kciuki by Ci to przeszlo szybko w cholere!!!!!
Stary 2011-01-23, 19:19   #4055
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez spice1985 Pokaż wiadomość
A wcześniej się tak nie zachowywał? Bo teraz jak opisujesz to jak psychopata się zachowuje, skoro myślisz że mógłby Ci zrobić krzywdę. A Ty nie masz żadnych znajomych którzy by Cię obronili? Na prawdę ciężko mi się postawić w takiej sytuacji, bo ja z takim facetem na 2 randki bym nie poszła nie mówiąc już o pójściu do łóżka, jednak podejrzewam że się dobrze zakamuflował tak? Ale chyba nie aż tak że dopóki nie zaszłaś w ciąże był aniołem? Jak to się stało że razem w tej IRLANDII wylądowaliście? Szkoda mi Ciebie, bo widzę że się go zwyczajnie boisz
Nie byl aniolem tzn zdarzalo sie, ze sie napil ale nie pozwalal sobie na takie awantury, po trzezwemu zachowywal sie normalnie a teraz nawet jak jest trzezwy to mu odbija. Nie przyjechalismy tutaj razem, ale tu sie poznalismy. Pewnie ktos ze znajomych by mi pomogl jak bym poprosila ale nie chce nikogo narazac na powazne nieprzyjemnosci.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 19:21   #4056
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez caffelate05 Pokaż wiadomość
agnieszka_pe25 a co Ci gin zlecił? alat, aspat, kwasy tłuszczowe? czy coś innego?

mam jakies skroty GOT, GPT, fosfotaza zasadowa

paulizia, no ja nawet nie biore tego pod uwage, ale cche zeby przeszlo, bo dzisiaj siedzialam na wykladach i sie drapalam jak nienormalna,bleeee

agus, szerokiej drogi
Stary 2011-01-23, 19:24   #4057
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
nimbi nie od kazdego faceta da sie odejsc w przeciagu chwili, jestem w ciazy i musze brac pod uwage to, ze znajac mojego faceta jak bym teraz odeszla to albo on albo ktos inny moglby zrobic mi krzywde. I pewnie zaraz napiszesz, ze wtedy zostalby ukarany tylko co by mi to dalo gdybym np stracila przez niego dziecko? Zadne pocieszenie ze poszedlby siedziec.
Ja po prostu przerobilam to po czesci na wlasnej skorze (bylam m.in. glownym swiadkiem na policji) w zwiazku z tym wiem, ze po prostu trzeba wziac sprawy w swoje rece. Nie bede pisac wiecej na ten temat, bo na ten temat reaguje alergicznie - jesli nie zrobicie same porzadku ze swoim zyciem, to nikt go za Was nie zrobi. .
mimbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 19:30   #4058
spice1985
Zadomowienie

Cytat:
mam jakies skroty GOT, GPT, fosfotaza zasadowa

paulizia, no ja nawet nie biore tego pod uwage, ale cche zeby przeszlo, bo dzisiaj siedzialam na wykladach i sie drapalam jak nienormalna,bleeee

agus, szerokiej drogi
Moja ciocia tak miała w ciąży...miała podwyższony ALAT cały czas, po ciąży także, to kazali jej zrobić badania na WZW C i jak wyszło ujemne to powiedzieli że to po prostu urok wątroby w ciąży i zapisali jakieś tabletki na wątrobe typu Espumisam czy coś... przeszło.

Zęby Hanusi
spice1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 19:39   #4059
matallewar
Zakorzenienie

Dziewczyny!! Nie dajcie się tak traktować! Albo niech oni się ogarną, albo won i alimenty płacić. Przecież w ten sposób zamęczycie siebie i dzidzie...

agnieszka_pe25 rozmawiałam dziś z tatą i przyznał mi rację i kupujemy ten z systemem szybkiego montowania powyżej 10 kg

aguś87 mi od jakiegoś czasu już chyba coś na przeponę uciska, bo ciężko się oddycha i często mnie zadyszka łapie, nawet jak się nie zmęczę.

spice1985 a espumisan można w ciąży? Bo mi lekarz zabronił, jak poszłam w 5 tyg. upewnić się, że to ciąża (wcześniej 3 testy wykazały, że tak) i powiedział, że mi nie wolno...

Jutro dzwonimy do przychodni przełożyć usg, bo mieliśmy zaplanowane na wtorek, a wtedy jest pogrzeb. Mam nadzieję, że będą jakieś terminy szybko, bo to ma być powtórzone połówkowe, a co to za połówkowe w 25 czy 26 tygodniu?

Poza tym dzidzia znów nic nie kopie i zaczynam się martwić. I strasznie bym chciała już to usg, żeby zobaczyć, że wszystko w porządku...

Ale jest też dobra wiadomość, jeden z egzaminów zaliczony Czyli czekam jeszcze na wyniki dwóch i jeden przede mną i de facto KONIEC STUDIÓW (no, zostaje jeszcze obrona, ale to już jak dzidzia będzie mieć z pół roku, to dopiero planuję).

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days

Edytowane przez matallewar
Czas edycji: 2011-01-23 o 19:41
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 19:48   #4060
spice1985
Zadomowienie

metallewar : Gratuluję zdania egz Powtarzasz połówkowe, why? Ja idę we wtorek do mojej gin, wczoraj zrobiłam badania obciążeniowe glukozy i mogę się dalej objadać W normie. Ale okropne to było że o jeny...Coś strasznego.

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

martynka89 :Moim skromnym zdaniem jeżeli odeszłabyś od faceta, a on potem by Ci groził lub, nie daj Boże, skrzywdził, to na pewno policja by interweniowała, a to że jest ojcem dziecka nic by nie zmieniło, bo ten fakt nie upoważnia go do znęcania się psychicznego nad Tobą. Zbierz siły i zawalcz o przyszłość swoją i swojego dziecka. Wiem że to łatwo się mówi, ale innego wyjścia nie widzę.

Zęby Hanusi
Stary 2011-01-23, 19:48   #4061
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Cytat:
Moja ciocia tak miała w ciąży...miała podwyższony ALAT cały czas, po ciąży także, to kazali jej zrobić badania na WZW C i jak wyszło ujemne to powiedzieli że to po prostu urok wątroby w ciąży i zapisali jakieś tabletki na wątrobe typu Espumisam czy coś... przeszło.

no zobaczymy co to bedzie, ciekawe ile sie czeka za wynikami.....

ja poprostu chce zeby mi ktos pomogl bo sie zadrapie na smierc.

matal jej, jak ja bym chcilaa napisac ze mam koniec...... ehhh gratulacje

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-23, 19:58   #4062
bzyczka1
Zakorzenienie

Matal współczuję Wam śmierci dziadka
a usg połówkowe to wiesz...tak tylko z nazwy

My mamy jutro wizytę, ale po to by tż mógł iść ze mną przełożyłam wizytę z rana na wieczór. Bierzemy kamerę ze sobą by nagrać sobie to co na monitorze, bo płyta od gina dodatkowe 50zł kosztuje, a sama wizyta i usg z doplerem 250zł. Ale tż już nie marudzi jak mu się zdarzało wcześniej bo rozmawiał z kolegami i każdy mówi że nasz pan doktor sporo bierze ale jest najlepszy. Ma mnóstwo kursów ukończonych, seminaria i w ogóle, a do tego sprzęt pierwsza klasa. Za normalną wizytę bierze 100zł.

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 20:00   #4063
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
metallewar : Gratuluję zdania egz Powtarzasz połówkowe, why? Ja idę we wtorek do mojej gin, wczoraj zrobiłam badania obciążeniowe glukozy i mogę się dalej objadać W normie. Ale okropne to było że o jeny...Coś strasznego.
Bo to, na którym byliśmy trwało 1o minut (pani miała opóźnienie, a to publiczna przychodnia) i pani nam nie oznaczyła ani nerek ani nic i nawet ich nie sprawdziła Tak jak patrzyłam, to jeszcze kilku innych rzeczy nie sprawdziła, bo się spieszyła.
No i dodatkowo dzidzia nie pokazała czy jest chłopcem, czy dziewczynką i chcemy sprawdzić, a idziemy na 3d, żeby mieć potem pamiątkę (a znalazłam za 200zł, więc megatanio jak na 3d).
Tylko teraz musimy przełożyć i mam nadzieję, że uda się jeszcze w przyszłym tygodniu...

agnieszka_pe25 No czekają mnie jeszcze zajęcia do końca kwietnia i pewnie prace zaliczeniowe, ale widzę już światełko w tunelu, żadnych egzaminów i

bzyczka1 Ale wiesz... Powinno się między 18 a 22 tygodniem je robić. A to już będzie 25 albo później A w razie jakichkolwiek wad lepiej wiedzieć wcześniej, bo może da się coś zrobić na tym etapie już, poza tym wiadomo na co się nastawiać...

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days

Czas edycji: 2011-01-23 o 20:03
Stary 2011-01-23, 20:04   #4064
spice1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
Matal współczuję Wam śmierci dziadka
a usg połówkowe to wiesz...tak tylko z nazwy

My mamy jutro wizytę, ale po to by tż mógł iść ze mną przełożyłam wizytę z rana na wieczór. Bierzemy kamerę ze sobą by nagrać sobie to co na monitorze, bo płyta od gina dodatkowe 50zł kosztuje, a sama wizyta i usg z doplerem 250zł. Ale tż już nie marudzi jak mu się zdarzało wcześniej bo rozmawiał z kolegami i każdy mówi że nasz pan doktor sporo bierze ale jest najlepszy. Ma mnóstwo kursów ukończonych, seminaria i w ogóle, a do tego sprzęt pierwsza klasa. Za normalną wizytę bierze 100zł.
Ja już w czw pisałam że to moje USG dopplerowskie było jakieś dziwne...Myślałam że chociaż serduszka posłucham,a nie dość że musiałam stracić dodatkowo 120 zł na wizytę u innej lekarki, to jeszcze z tego co widziałam nie robiła wcale innych pomiarów niż ta moja...Sama zresztą była zdziwiona bo nie widziała po co w zasadzie moje lekarka zleciła to USG...chyba że ona nie zrobiła mi dopplerowskiego tylko jakieś inne...
Napiszcie mi może jak to dopplerowskie powinno wyglądać, to sobie porównam

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

Cytat:
Bo to, na którym byliśmy trwało 1o minut (pani miała opóźnienie, a to publiczna przychodnia) i pani nam nie oznaczyła ani nerek ani nic i nawet ich nie sprawdziła Tak jak patrzyłam, to jeszcze kilku innych rzeczy nie sprawdziła, bo się spieszyła.
No i dodatkowo dzidzia nie pokazała czy jest chłopcem, czy dziewczynką i chcemy sprawdzić, a idziemy na 3d, żeby mieć potem pamiątkę (a znalazłam za 200zł, więc megatanio jak na 3d).
Tylko teraz musimy przełożyć i mam nadzieję, że uda się jeszcze w przyszłym tygodniu...

agnieszka_pe25 No czekają mnie jeszcze zajęcia do końca kwietnia i pewnie prace zaliczeniowe, ale widzę już światełko w tunelu, żadnych egzaminów i

bzyczka1 Ale wiesz... Powinno się między 18 a 22 tygodniem je robić. A to już będzie 25 albo później A w razie jakichkolwiek wad lepiej wiedzieć wcześniej, bo może da się coś zrobić na tym etapie już, poza tym wiadomo na co się nastawiać...
Ja też nie miałam oznaczonych nerek a chodzę prywatnie Tylko że pęcherz i żołądek typowo zlokalizowane. Nie wiem, teraz idę we wt do mojej gin to się o te nerki zapytam...Mi tylko ciągle mierzą nogi, głowę, ręce.

Zęby Hanusi
Stary 2011-01-23, 20:04   #4065
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Cytat:

ja mam i egzaminy, i prace i obrone...... obym skonczyla ten rok

to na prawde masz super, teraz mozesz sobie odpoczac
Stary 2011-01-23, 20:07   #4066
spice1985
Zadomowienie

Cytat:
no zobaczymy co to bedzie, ciekawe ile sie czeka za wynikami.....

ja poprostu chce zeby mi ktos pomogl bo sie zadrapie na smierc.

matal jej, jak ja bym chcilaa napisac ze mam koniec...... ehhh gratulacje
Zrób te próby wątrobowe, najlepiej też bilirubinę. A WZW B i C badali pewnie na początku? Ale myślę że to można wykluczyć, w ostateczności mogą zbadać, jak im ALAT czy ASPAT za wysokie wyjdą. Mi się wydaje że to zwyczajnie ciążowa przypadłość tak jak u mojej cioci. Też ją baaaaaaardzo swiędziało, że aż poleciała do lekarza, a wierz mi że nie jest skłonna do wizyt w przychodni, woli się sama wykurować

Zęby Hanusi
Stary 2011-01-23, 20:09   #4067
matallewar
Zakorzenienie

spice1985 no właśnie nam ani żołądka ani nic z jamy brzusznej. Niby na wyniku napisała, że "narządy jamy brzusznej" są ok, ale nawet tego nie sprawdzała! Sprawdziła serce, główkę i nóżki/rączki. I to też tak na szybko...

agnieszka_pe25 no jeszcze jeden egzamin przede mną w tej sesji, ale prosty, przyjemny i całkiem na temat ciąży, bo to literatura dla dzieci i młodzieży poznałam sporo bajek na tych zajęciach i musiałam poznać rynek książki dziecięcej, co się na pewno przyda

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2011-01-23, 20:12   #4068
Weredka
Zadomowienie

Cytat:
no jeszcze jeden egzamin przede mną w tej sesji, ale prosty, przyjemny i całkiem na temat ciąży, bo to literatura dla dzieci i młodzieży poznałam sporo bajek na tych zajęciach i musiałam poznać rynek książki dziecięcej, co się na pewno przyda
matallewar - czyżby studia to filologia polska?? Tak wnioskuję po egzaminie z "krasnoludków"...:coj est:
Weredka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 20:13   #4069
spice1985
Zadomowienie

Cytat:
spice1985 no właśnie nam ani żołądka ani nic z jamy brzusznej. Niby na wyniku napisała, że "narządy jamy brzusznej" są ok, ale nawet tego nie sprawdzała! Sprawdziła serce, główkę i nóżki/rączki. I to też tak na szybko...

agnieszka_pe25 no jeszcze jeden egzamin przede mną w tej sesji, ale prosty, przyjemny i całkiem na temat ciąży, bo to literatura dla dzieci i młodzieży poznałam sporo bajek na tych zajęciach i musiałam poznać rynek książki dziecięcej, co się na pewno przyda
Uhum, no mi trochę tam nawypisywała, wszystko w czw tu opisałam, ale ja myślałam że to jakieś przepływy też się bada...? Jak krew płynie z serduszka i do serduszka, czy łożysko jest ok i dostarcza wszystkich składników dzidziusiowi. Czy mi się już coś pokręciło?

Zęby Hanusi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-23, 20:14   #4070
matallewar
Zakorzenienie

WeredkaNie, studiuję edytorstwo, ale nie na polonistyce

Spice1985 znalazłam coś takiego:
"Około 22. tygodnia ciąży wykonuje się badanie USG (tzw. połówkowe, bo to półmetek ciąży). Lekarz od kilkunastu do kilkudziesięciu minut jeździ po brzuchu głowicą aparatu ultrasonograficznego. W wielu gabinetach można nagrać to badanie na kasetę wideo lub płytę CD (zapytajcie o taką możliwość, umawiając się na wizytę).
Obraz USG pozwoli ocenić rozwój płodu i zbadać większość najważniejszych organów. Na wyniku badania przeczytasz potem sporo tajemniczych skrótów - będą one określać najważniejsze wymiary płodu (np. CRL - długość od ciemienia do pupy, BPD - odległość od boku do boku główki, AC - obwód brzucha, FL - długość kości udowej, a także FHR - puls dziecka).
Badania USG nie wykonuje się z czczej ciekawości. Ma ono uspokoić rodziców i poinformować lekarza prowadzącego o rozwoju dziecka. W razie jakichkolwiek komplikacji czy nieprawidłowości można zaplanować leczenie, dalsze prowadzenie ciąży i wybrać odpowiednie miejsce do porodu (bo szpitale położnicze różnią się między sobą m.in. możliwościami specjalistycznej opieki nad noworodkami)."
Zaraz może jeszcze posprawdzam, co dokładnie powinno być na wyniku...

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days

Czas edycji: 2011-01-23 o 20:16
Stary 2011-01-23, 20:16   #4071
spice1985
Zadomowienie

Cytat:
Nie, studiuję edytorstwo, ale nie na polonistyce
Edytorstwo...super.

Zęby Hanusi
Stary 2011-01-23, 20:23   #4072
matallewar
Zakorzenienie

Spice1985 No właśnie, jak widzę, to wszystkie dziewczyny mają sporo tych parametrów, a u nas są 3 albo 4 i opis, że wszystko w porządku, ale ona naprawdę nie oglądała tego. W gabinecie mam drugi ekran, na którym widzę, co lekarz ogląda.
A ja nie myślałam o tym wtedy, że to mało i się spytać o resztę, bo jakaś babka się przed nas wepchnęła i bałam się, że nie zdążę na egzamin, który miałam pół godziny po usg...

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2011-01-23, 20:24   #4073
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Cytat:
Zrób te próby wątrobowe, najlepiej też bilirubinę. A WZW B i C badali pewnie na początku? Ale myślę że to można wykluczyć, w ostateczności mogą zbadać, jak im ALAT czy ASPAT za wysokie wyjdą. Mi się wydaje że to zwyczajnie ciążowa przypadłość tak jak u mojej cioci. Też ją baaaaaaardzo swiędziało, że aż poleciała do lekarza, a wierz mi że nie jest skłonna do wizyt w przychodni, woli się sama wykurować

zrobie jutro. na wzwb bylam szczepiona, ale nie robili mi badan na c.

ja tez mysle ze to cos normalnego, ale chyba mnie szlag trafi do konca ciazy jak to bedzie.

no ja tez stronie od wizyt u lekarzy dlatego sie tak wkurzam, a teraz po tym zwapnieniu na serduszku to juz sama nie wiem, znowu jestem podziebiona, ale z katarem leciec do lekarza? lekka przesada chyba co?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-23, 20:26   #4074
spice1985
Zadomowienie

Cytat:

Spice1985 znalazłam coś takiego:
"Około 22. tygodnia ciąży wykonuje się badanie USG (tzw. połówkowe, bo to półmetek ciąży). Lekarz od kilkunastu do kilkudziesięciu minut jeździ po brzuchu głowicą aparatu ultrasonograficznego. W wielu gabinetach można nagrać to badanie na kasetę wideo lub płytę CD (zapytajcie o taką możliwość, umawiając się na wizytę).
Obraz USG pozwoli ocenić rozwój płodu i zbadać większość najważniejszych organów. Na wyniku badania przeczytasz potem sporo tajemniczych skrótów - będą one określać najważniejsze wymiary płodu (np. CRL - długość od ciemienia do pupy, BPD - odległość od boku do boku główki, AC - obwód brzucha, FL - długość kości udowej, a także FHR - puls dziecka).
Badania USG nie wykonuje się z czczej ciekawości. Ma ono uspokoić rodziców i poinformować lekarza prowadzącego o rozwoju dziecka. W razie jakichkolwiek komplikacji czy nieprawidłowości można zaplanować leczenie, dalsze prowadzenie ciąży i wybrać odpowiednie miejsce do porodu (bo szpitale położnicze różnią się między sobą m.in. możliwościami specjalistycznej opieki nad noworodkami)."
Zaraz może jeszcze posprawdzam, co dokładnie powinno być na wyniku...
No ja mam niby te "tajemnicze" oznaczenia opisane FHR: miarowe, wysklepienie czaszki prawidłowe itp. Zdziwiło mnie tylko że serducha nie można było posłuchać I nie trwało to badanie tak jak piszesz od kilkunastu do kilkudziesięciu minut, tylko też z 10 min góra. Hm...no nie wiem, może zależy od tego czy dziecko się kręci czy nie, czy lekarz może zmierzyć i zobaczyć wszystko od razu, czy ciężko mu uchwycić. Sama nie wiem. Będę we wt u mojej gin to zapytam o to. Rozumiem , że teraz będziesz płacić za te powtórne badania?

Zęby Hanusi
Stary 2011-01-23, 20:27   #4075
moria44
Wtajemniczenie

Martulko, Martynko bardzo Wam współczuję takich przeżyć, szczególnie w ciąży Dziewczyny już wszystko napisały a ja się tylko pod tym podpiszę. Musicie wziąć sprawy w swoje ręce i uciekać od takich ludzi jak Wasi faceci

Martynka
a Ty koniecznie poszukaj jakiejś organizacji dla kobiet, na pewno takie są w Twojej okolicy i nie będziesz wtedy sama, dowiesz się jakie masz prawa, kiedy dzwonić na policję i otrzymasz od nich pomoc, to niedopuszczalne abyś bała się zdrowie swojego dziecka a najbezpieczniejsze jest teraz w brzuszku u mamy, gdy już przyjdzie na świat na pewno nie będzie łatwiej uciec lub też podjąć jakieś inne kroki.

agnieszka pe - w ciąży można pić wapno to zawsze pomaga na swędzenie i różne uczulenia. Ja na początku ciąży miałam okropne uczulenie po zastrzykach na brzuchu i też mnie swędziało. Pomagał sudocrem ale i tak skończyło się na maści ze sterydem.
No i koniecznie zrób te próby wątrobowe i inne badania

spice1985 wyniki glukozy dostałaś w dniu badania?

princi super lista dzięki! Już uzupełniłam swoją o kilka rzeczy

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 20:29   #4076
Agnieszka.M
Rozeznanie

Witam Was dziewczyny. Ja właśnie wróciłam z Torunia z ślubu od siostry. Trasa była straszna, ale daliśmy z dzidziusiem radę
A tu na forum nie było mnie parę dni i muszę was nadrobić od strony 102. Także nieźle dałyście czadu Mam nadzieję, że wszystkie zdrowo się trzymacie ... no nic, będę się za chwilę po kolei dowiadywać, co u was. Lecę czytać, choć ilość jest powalająca

Agnieszka.M jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 20:30   #4077
spice1985
Zadomowienie

Cytat:
zrobie jutro. na wzwb bylam szczepiona, ale nie robili mi badan na c.

ja tez mysle ze to cos normalnego, ale chyba mnie szlag trafi do konca ciazy jak to bedzie.

no ja tez stronie od wizyt u lekarzy dlatego sie tak wkurzam, a teraz po tym zwapnieniu na serduszku to juz sama nie wiem, znowu jestem podziebiona, ale z katarem leciec do lekarza? lekka przesada chyba co?
Wiesz co, ja nie chodzę z katarem do lekarza, więc ja bym nie poszła zresztą tylu chorych teraz w tych przychodniach że można z czymś gorszym wrocić Chyba że poczujesz się dużo gorzej, gorączka itp to idź, a jak tylko lekko osłabiona się czujesz to herbatka z cytryną, malina, albo syrop Prenalen- mi pomógł, byłam tylko raz przeziębiona na szczęście w ciąży ( odpukać!!!) w 8 tyg i na razie spokój. Chyba te kwasy DHA pomagają na odporność bo w tamtym roku to prawie całe 3 msce przechorowałam. No,ale moja mama mówi żeby głośno nie mówić jak jest dobrze, więc ciiiiiiiiiii

Zęby Hanusi
Stary 2011-01-23, 20:31   #4078
Weredka
Zadomowienie

Cytat:
Pytam, bo ja miałam na polonistyce Ale edytorstwo to pewnie świetny kierunek. Ja zamierzam poszukać pracy w szkole od września, bo na razie mam własną działalność, ale krucho mi to idzie... Przydałaby się więc druga pensja w domu...
Weredka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 20:31   #4079
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
No ja mam niby te "tajemnicze" oznaczenia opisane FHR: miarowe, wysklepienie czaszki prawidłowe itp. Zdziwiło mnie tylko że serducha nie można było posłuchać I nie trwało to badanie tak jak piszesz od kilkunastu do kilkudziesięciu minut, tylko też z 10 min góra. Hm...no nie wiem, może zależy od tego czy dziecko się kręci czy nie, czy lekarz może zmierzyć i zobaczyć wszystko od razu, czy ciężko mu uchwycić. Sama nie wiem. Będę we wt u mojej gin to zapytam o to. Rozumiem , że teraz będziesz płacić za te powtórne badania?
Tak, ale to 3d/4d od razu z płytą na pamiątkę, więc mi nie szkoda poza tym lekarz powiedział, że będziemy szukać, aż zobaczymy czy to chłopiec, czy dziewczynka

Weredka No ja w szkole nie mogę chyba nawet po moich studiach. Na razie robimy z tż różne rzeczy dla wydawnictw itp., ale co będzie po studiach, jak pójdę do pracy (a dzidzia do żłobka) - to nie wiem...
A chcesz już od września? O_o A co planujesz z dzidzią?

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days

Czas edycji: 2011-01-23 o 20:35
Stary 2011-01-23, 20:37   #4080
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moria44 Pokaż wiadomość
Martulko, Martynko bardzo Wam współczuję takich przeżyć, szczególnie w ciąży Dziewczyny już wszystko napisały a ja się tylko pod tym podpiszę. Musicie wziąć sprawy w swoje ręce i uciekać od takich ludzi jak Wasi faceci

Martynka
a Ty koniecznie poszukaj jakiejś organizacji dla kobiet, na pewno takie są w Twojej okolicy i nie będziesz wtedy sama, dowiesz się jakie masz prawa, kiedy dzwonić na policję i otrzymasz od nich pomoc, to niedopuszczalne abyś bała się zdrowie swojego dziecka a najbezpieczniejsze jest teraz w brzuszku u mamy, gdy już przyjdzie na świat na pewno nie będzie łatwiej uciec lub też podjąć jakieś inne kroki.

agnieszka pe - w ciąży można pić wapno to zawsze pomaga na swędzenie i różne uczulenia. Ja na początku ciąży miałam okropne uczulenie po zastrzykach na brzuchu i też mnie swędziało. Pomagał sudocrem ale i tak skończyło się na maści ze sterydem.
No i koniecznie zrób te próby wątrobowe i inne badania

spice1985 wyniki glukozy dostałaś w dniu badania?

princi super lista dzięki! Już uzupełniłam swoją o kilka rzeczy
pije pije ale nie dziala. sudokremem nie wyobrazam sobie posmarowac nog, bo pala mnie

Cytat:
Wiesz co, ja nie chodzę z katarem do lekarza, więc ja bym nie poszła zresztą tylu chorych teraz w tych przychodniach że można z czymś gorszym wrocić Chyba że poczujesz się dużo gorzej, gorączka itp to idź, a jak tylko lekko osłabiona się czujesz to herbatka z cytryną, malina, albo syrop Prenalen- mi pomógł, byłam tylko raz przeziębiona na szczęście w ciąży ( odpukać!!!) w 8 tyg i na razie spokój. Chyba te kwasy DHA pomagają na odporność bo w tamtym roku to prawie całe 3 msce przechorowałam. No,ale moja mama mówi żeby głośno nie mówić jak jest dobrze, więc ciiiiiiiiiii
no tez mam wrazenie ze te wasy dha uodparniaja. ja generalnie nie jestem fanem chodzenia po lekarzach, z tym ze niechce kolejnego zwapnienia i sie teraz zastanawiam kiedy jest przesada a kiedy trzeba isc. nawet wiem sie "zalatwilam"- w pt w ikei.

ja sie klade, jestem tak zmeczona ze szok, tz dzisiaj jechal na lotnisko o 4 nad ranem....

zycze wam dobrej nocy....
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości