|
|
#271 |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 2 389
|
Dot.: Szpinakożercy
Ja ostatnio dopiero odkryłam szpinak i do tej pory jadłam:
-z jajkiem -z łososiem i w sosie śmietanowym -zapiekany z łososiem w cieście francuskim mniam |
|
|
|
|
#272 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 197
|
Dot.: Szpinakożercy
Ja ost jadłam stek z łososia w kremowym sosie z krewetkami, a do tego szpinak
Sama najczęściej robie makaron z szpinakiem. Szpinak lekko podsmażam na maśle, czekam aż wyparuje cała woda, dodaje czosnku i pieprzu, później śmietany i mozzarelli takiej w cienkich paskach, czekam aż się rozpuści w szpinaku i wszystko jest takie dość gęste i razem połączone, później na osobnej patelni podsmażam paski szynki, nakładam makaron, szpinak i posypuje szynką i danie gotowe
__________________
blame it upon a rush of blood to the head. |
|
|
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Home sweet Home!
Wiadomości: 6 084
|
Dot.: Szpinakożercy
Uwielbiam szpinak
Mam kilka ulubionych dań ze szpinakiem, do których właśnie powoli przekonuje się mój TŻ. -naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowych.... pycha -zapiekankę ze szpinakiem, makaronem i żółtym serem -sałatkę za szpinakiem, truskawkami, czarnym pieprzem i octem balsamicznym -najzwyklejszy szpinak na masełku z czosnkiem i jajkiem -makaron ze szpinakiem i łososiem wędzonym na sosie śmietanowym - http://www.wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=1198 -makaron ze szpinakiem i kabanosami - pierwszy raz zrobiła to danie moja mama i nie mogłam się nadziwić, że smakuje tak dobrze, bo nigdy by mi nie przyszło do głowy takie połączenie
Edytowane przez lentilka Czas edycji: 2011-01-11 o 04:09 |
|
|
|
|
#274 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 10 965
|
Dot.: Szpinakożercy
naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
|
|
|
|
|
#275 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 412
|
Dot.: Szpinakożercy
moje niedawne odkrycie, absolutnie boskie:
http://smittenkitchen.com/2010/03/sp...and-chickpeas/ i nareszcie cos innego niz szpinak z feta/serem, choc i taki uwielbiam
__________________
wczesniej wydawało mu się, ze jego umysł był jak zupa.. |
|
|
|
|
#276 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 537
|
Dot.: Szpinakożercy
jeżeli chodzi o szpinak to kocham go w naleśnikach z dodatkiem czosnku
|
|
|
|
|
#277 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
w jakiejs gazecie znalazlam przepis na zpaiekanke ze szpinaku, gdy zrobilam to wszyscy sie tak zajadali
__________________
BBL 5/28 AC MILAN CAMPIONI D`ITALIA
|
|
|
|
|
|
#279 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Szpinakożercy
Twój przepis brzmi pysznie. Na pewno wypróbuję, tym bardziej, ze moja rodzina szaleje za pieczonymi ziemniakami a teraz będzie odmiana. Tylko boczek out!
__________________
|
|
|
|
|
#280 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 821
|
Dot.: Szpinakożercy
Uwielbiam szpinak!
Co najmniej raz w tygodniu szpinak na obiad musi być ![]() Ze szpinakiem robię: - cannelloni nadziewane szpinakiem, pieczarkami, kurczakiem, zapieczone z sosem pomidorowym i serem żółtym - spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem (sos: szpinak + serek Bieluch zamiast śmietany) - penne z sosem szpinakowo pomidorowym - naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym - zupa szpinakowa - pierogi ze szpinakiem ![]() Ale szpinak lubię tylko mrożony rozdrobniony z Hortexu. Kupiłam raz ten w liściach, ale zupełnie mi nie smakował Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2011-01-23 o 23:01 |
|
|
|
|
#281 | |
|
perfumove love
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 12 113
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
zdradź przepis!
|
|
|
|
|
|
#282 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 821
|
Dot.: Szpinakożercy
Akurat zupę szpinakową to robię z mrożonek, więc to żaden przepis
|
|
|
|
|
#283 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Szpinakożercy
ale jak?
Pytam, bo nie spotkałam mrożonki o nazwie "zupa szpinakowa" Co i jak robisz, co dodajesz? Chwal się!
__________________
|
|
|
|
|
#284 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 821
|
Dot.: Szpinakożercy
Miałam na myśli mrożonkę z Hortexu. Wprawdzie nie nazywa się zupa szpinakowa, ale jest w niej szpinak
![]() Chodzi mi o Zupę Królewską, o taką: http://www.hortex.com.pl/x.php/315/Zupa-krolewska.html Gotuję tak, jak na opakowaniu, przyprawiam solą, pieprzem i czosnkiem. Dodaję śmietanę i makaron kokardki z Lubelli, a jeśli nie dodaję śmietany to jem ją z grzankami z masłem czosnkowym i bazylią ![]() Polecam, jest bardzo dobra
|
|
|
|
|
#285 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 537
|
Dot.: Szpinakożercy
|
|
|
|
|
#286 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 268
|
Dot.: Szpinakożercy
wczoraj przeglądałam forum szukając pomysłu na jakiś fajne i proste dania. no i narobiłyście mi apetytu, chociaż szpinak jadłam chyba tylko raz, daaawno temu i mi nie smakował.
chciałabym zrobić makaron ze szpinakiem i fetą. kupiłam już szpinak z sosem śmietanowym, ale nie wiem jak się zabrać do tego szpinaku. w przepisach, które czytałam zazwyczaj było napisane, że trzeba go wcześniej rozmrozić np. w mikrofalówce.. to konieczne? czy mogę taki zamrożony od razu wrzucić na patelnię? a jak trzeba rozmrażać, to jak to zrobić, jak się nie ma mikrofalówki? w jakimś garnku może? przepraszam za takie głupie pytania, ale jestem zielona w tym temacie ![]() i mam jeszcze jedno pytanie. taki makaron ze szpinakiem będzie jeszcze jadalny na drugi dzień? |
|
|
|
|
#287 | |
|
perfumove love
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 12 113
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
![]() makaron ze szpinakiem będzie jadalny na drugi dzień. chyba że zapomnisz schować do lodówki ![]() powodzenia, pyszne to danie! |
|
|
|
|
|
#288 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 268
|
Dot.: Szpinakożercy
bardzo dziękuję za pomoc
|
|
|
|
|
#289 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szpinakożercy
ja dziś miałam szpinak jako jarzynkę do drugiego dania. Jadam szpinak, ale w tej formie miałam po raz pierwszy. Pycha. Najlepszy składnik całego obiadu
__________________
"Sto wiorst nie droga, sto rubli nie pieniądz, sto gram nie wódka." To, jak ja widzę świat i jak go opisuję, niekoniecznie pokrywa się z tym, jak go widzą inni Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie |
|
|
|
|
#290 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 18 314
|
Dot.: Szpinakożercy
ja polecam dwa nietypowe połączenia: pizzę ze szpinakiem (liście) i orzechami włoskimi oraz szpinak ze śmietaną i rodzynkami
|
|
|
|
|
#291 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
![]() Szpinak uwielbiam do przesady ![]() Moje ostatnie danie, podpatrzone w Krakowie - sola ze szpinakiem w sosie z borowików Zrobiłam w domu, pycha!
|
|
|
|
|
|
#292 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szpinakożercy
A podasz dokłądniejszy przepis?
__________________
Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę.
Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę. Jestem przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje dziecko, a ja ...Twoja mama! |
|
|
|
|
#293 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szpinakożercy
Przyznam szczerze, że to trochę na czuja robię, ale tak pi razy oko
Przepis dość prosty!1. solę najlepiej zrobić na parze, ale ja nie miałam jak, więc zawinęłam w folię i do piekarnika dodałam tylko sól i pieprz, ponieważ całe danie jest pełne różnych smaków - filety kupiłam mrożone, więc po rozmrożeniu trzymałam w piekarniku na 175 stopni, jakieś... 15 minut? Sprawdzałam na bieżąco, co się dzieje z rybą, ponieważ na pieczeniu za bardzo nie znam się.2. borowiki - mieliśmy mrożone ze sklepu, rozmrażam i podsmażam na maśle. Bez cebuli! Tak przynajmniej było w restauracji - ja myślę, że to ma sens, ponieważ potrawa nie jest ciężkostrawna, a cebula lubi zabijać smak. Do takich podduszonych grzybków dolewam śmietanę (moja była 18%). Do tego do smaku sól i pieprz. Nic więcej Ważne jest, aby sos, który powstanie był umiarkowanie gęsty, aby nie zrobiła się zupka. 3. szpinak podsmażony na masełku z odrobiną czosnku (powstrzymałam się i dodałam jeden, większy ząbek) - plus sól i pieprz. Szpinak musi być całkowicie odparowany, nie może pływać w wodzie po rozmrażaniu. Chyba, że robicie na świeżych listkach, ale nie mogłam ich znaleźć tego dnia ![]() Z doprawianiem trzeba uważać, ponieważ każdy z elementów będzie zawierał sól i sumarycznie może nas to dobić bardzo delikatnie sypałam przyprawy - na tyle, aby było czuć smakno i teraz prezentacja : bezpośrednio na talerz układamy kupkę szpinaku, na to filet soli, całość polewamy sosem śmietanowym z borowikami no rewelacja, przynajmniej mnie smakowało ;P i mojemu Tż-towi. Ja dość kiepsko odparowałam wodę ze szpinaku i zepsuło to trochę ogólne wrażenie, ale smak pozostał wspaniały
Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2011-02-03 o 21:22 |
|
|
|
|
#294 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 5 160
|
Dot.: Szpinakożercy
Dołączam do Szpinakożerców
![]() Kocham szpinak, miałam taki okres że jadłam go codziennie. Najczęściej robię naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym, plus sos czosnkowy - są mega! Poza tym lubię penne ze szpinakiem, a aktualnie mam w piekarniku lasagne z beszamelem, szpinakiem, pieczarkami i serem Kocham wszystko, co jest ze szpinakiem, jestem uzależniona
__________________
Don't the sun look lonesome, oh lord lord lord, on the graveyard fence? Don't my baby look lonesome when her head is bent? Piszę. |
|
|
|
|
#295 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 821
|
Dot.: Szpinakożercy
Szatanico, zarzucisz przepisem na tą lasagne?
Mam właśnie zamiar zrobić, to będzie mój debiut beszamelowy, bo do tej pory go jeszcze nie robiłam
|
|
|
|
|
#296 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: z domu
Wiadomości: 3 094
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
pyyycha i dzieki za cynk, bo nie wiedzialam o tej zupie!!! a jest rewelacyjna ta mrozonka
__________________
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
|
#297 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 821
|
Dot.: Szpinakożercy
Nie ma za co
![]() Też się zdziwiłam, że niby zupa z mrożonki, a taka dobra
|
|
|
|
|
#298 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 244
|
Dot.: Szpinakożercy
Szpinaaaa~k!
- szpinakowa owsianka - szpinak z ryżem / ziemniaczkiem - serniczek Popeye'a... ... ...mogę szamać codziennie!
|
|
|
|
|
#299 | |
|
perfumove love
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 12 113
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#300 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 244
|
Dot.: Szpinakożercy
A! Ależ proszę bardzo - już się dzielę
![]() choć to nic takiego specjalnego ni skomplikowanego... Owsianka - do ugotowanej na mleku, dodaję po prostu rozmrożony siekany szpinak i dosypuję ziarna słonecznika i pestek z dyni. Szpinak z ugotowaną pyrką bądź ryżem zwykle mam z dodatkiem serka wiejskiego / jogurtu naturalnego / kwaśnej śmietanki lub kubasem maślanki... A dokładny przepis na - jak go nazywam - 'Sernik Popeye'a' znajduje się tutaj -> http://pieprzczywanilia.blogspot .com/2009/03/mocno-zielony-sernik-szpinakowy.html Ja go trochę po swojemu zmodyfikowałam i sporządzam ze zwykłego półtłustego sera twarogowego, który mielę jak do typowego sernika - także osobno ubijam białka na pianę, ponieważ wtedy masa jest delikatniejsza. No, i pomijając dodatek parmezanu i bułki tartej, dodaję jeszcze posiekaną cebulkę oraz pestki z dyni i ziarno słonecznika Na ostatku, po upieczeniu, mój sernik wygląda tak: Edytowane przez AiShinigami Czas edycji: 2011-02-11 o 15:35 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:27.















Kocham wszystko, co jest ze szpinakiem, jestem uzależniona 
