![]() |
#271 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 2 430
|
Dot.: Szpinakożercy
Ja ostatnio dopiero odkryłam szpinak i do tej pory jadłam:
-z jajkiem -z łososiem i w sosie śmietanowym -zapiekany z łososiem w cieście francuskim mniam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 198
|
Dot.: Szpinakożercy
Ja ost jadłam stek z łososia w kremowym sosie z krewetkami, a do tego szpinak
![]() Sama najczęściej robie makaron z szpinakiem. Szpinak lekko podsmażam na maśle, czekam aż wyparuje cała woda, dodaje czosnku i pieprzu, później śmietany i mozzarelli takiej w cienkich paskach, czekam aż się rozpuści w szpinaku i wszystko jest takie dość gęste i razem połączone, później na osobnej patelni podsmażam paski szynki, nakładam makaron, szpinak i posypuje szynką i danie gotowe ![]()
__________________
blame it upon a rush of blood to the head. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Home sweet Home!
Wiadomości: 6 106
|
Dot.: Szpinakożercy
Uwielbiam szpinak
![]() Mam kilka ulubionych dań ze szpinakiem, do których właśnie powoli przekonuje się mój TŻ. -naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowych.... pycha -zapiekankę ze szpinakiem, makaronem i żółtym serem -sałatkę za szpinakiem, truskawkami, czarnym pieprzem i octem balsamicznym -najzwyklejszy szpinak na masełku z czosnkiem i jajkiem -makaron ze szpinakiem i łososiem wędzonym na sosie śmietanowym - http://www.wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=1198 -makaron ze szpinakiem i kabanosami - pierwszy raz zrobiła to danie moja mama i nie mogłam się nadziwić, że smakuje tak dobrze, bo nigdy by mi nie przyszło do głowy takie połączenie ![]() Edytowane przez lentilka Czas edycji: 2011-01-11 o 03:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 11 059
|
Dot.: Szpinakożercy
naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 440
|
Dot.: Szpinakożercy
moje niedawne odkrycie, absolutnie boskie:
http://smittenkitchen.com/2010/03/sp...and-chickpeas/ i nareszcie cos innego niz szpinak z feta/serem, choc i taki uwielbiam ![]()
__________________
wczesniej wydawało mu się, ze jego umysł był jak zupa.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 547
|
Dot.: Szpinakożercy
jeżeli chodzi o szpinak to kocham go w naleśnikach z dodatkiem czosnku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
![]() w jakiejs gazecie znalazlam przepis na zpaiekanke ze szpinaku, gdy zrobilam to wszyscy sie tak zajadali ![]()
__________________
BBL 5/28 AC MILAN CAMPIONI D`ITALIA
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Zadomowienie
|
Dot.: Szpinakożercy
Twój przepis brzmi pysznie. Na pewno wypróbuję, tym bardziej, ze moja rodzina szaleje za pieczonymi ziemniakami a teraz będzie odmiana. Tylko boczek out!
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
|
Dot.: Szpinakożercy
Uwielbiam szpinak!
![]() ![]() ![]() Ze szpinakiem robię: - cannelloni nadziewane szpinakiem, pieczarkami, kurczakiem, zapieczone z sosem pomidorowym i serem żółtym - spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem (sos: szpinak + serek Bieluch zamiast śmietany) - penne z sosem szpinakowo pomidorowym - naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym - zupa szpinakowa - pierogi ze szpinakiem ![]() Ale szpinak lubię tylko mrożony rozdrobniony z Hortexu. Kupiłam raz ten w liściach, ale zupełnie mi nie smakował ![]() Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2011-01-23 o 22:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
perfumove love
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 12 640
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
|
Dot.: Szpinakożercy
Akurat zupę szpinakową to robię z mrożonek, więc to żaden przepis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Zadomowienie
|
Dot.: Szpinakożercy
ale jak?
Pytam, bo nie spotkałam mrożonki o nazwie "zupa szpinakowa" ![]() ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
|
Dot.: Szpinakożercy
Miałam na myśli mrożonkę z Hortexu. Wprawdzie nie nazywa się zupa szpinakowa, ale jest w niej szpinak
![]() Chodzi mi o Zupę Królewską, o taką: http://www.hortex.com.pl/x.php/315/Zupa-krolewska.html Gotuję tak, jak na opakowaniu, przyprawiam solą, pieprzem i czosnkiem. Dodaję śmietanę i makaron kokardki z Lubelli, a jeśli nie dodaję śmietany to jem ją z grzankami z masłem czosnkowym i bazylią ![]() Polecam, jest bardzo dobra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 547
|
Dot.: Szpinakożercy
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 274
|
Dot.: Szpinakożercy
wczoraj przeglądałam forum szukając pomysłu na jakiś fajne i proste dania. no i narobiłyście mi apetytu, chociaż szpinak jadłam chyba tylko raz, daaawno temu i mi nie smakował.
chciałabym zrobić makaron ze szpinakiem i fetą. kupiłam już szpinak z sosem śmietanowym, ale nie wiem jak się zabrać do tego szpinaku. w przepisach, które czytałam zazwyczaj było napisane, że trzeba go wcześniej rozmrozić np. w mikrofalówce.. to konieczne? czy mogę taki zamrożony od razu wrzucić na patelnię? a jak trzeba rozmrażać, to jak to zrobić, jak się nie ma mikrofalówki? w jakimś garnku może? przepraszam za takie głupie pytania, ale jestem zielona w tym temacie ![]() i mam jeszcze jedno pytanie. taki makaron ze szpinakiem będzie jeszcze jadalny na drugi dzień? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | |
perfumove love
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 12 640
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
![]() makaron ze szpinakiem będzie jadalny na drugi dzień. chyba że zapomnisz schować do lodówki ![]() powodzenia, pyszne to danie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 274
|
Dot.: Szpinakożercy
bardzo dziękuję za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szpinakożercy
ja dziś miałam szpinak jako jarzynkę do drugiego dania. Jadam szpinak, ale w tej formie miałam po raz pierwszy. Pycha. Najlepszy składnik całego obiadu
![]()
__________________
"Sto wiorst nie droga, sto rubli nie pieniądz, sto gram nie wódka." To, jak ja widzę świat i jak go opisuję, niekoniecznie pokrywa się z tym, jak go widzą inni Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 18 325
|
Dot.: Szpinakożercy
ja polecam dwa nietypowe połączenia: pizzę ze szpinakiem (liście) i orzechami włoskimi oraz szpinak ze śmietaną i rodzynkami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
![]() Szpinak uwielbiam do przesady ![]() Moje ostatnie danie, podpatrzone w Krakowie - sola ze szpinakiem w sosie z borowików ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szpinakożercy
A podasz dokłądniejszy przepis?
![]()
__________________
Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę.
Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę. Jestem przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje dziecko, a ja ...Twoja mama! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szpinakożercy
Przyznam szczerze, że to trochę na czuja robię, ale tak pi razy oko
![]() 1. solę najlepiej zrobić na parze, ale ja nie miałam jak, więc zawinęłam w folię i do piekarnika ![]() ![]() 2. borowiki - mieliśmy mrożone ze sklepu, rozmrażam i podsmażam na maśle. Bez cebuli! Tak przynajmniej było w restauracji - ja myślę, że to ma sens, ponieważ potrawa nie jest ciężkostrawna, a cebula lubi zabijać smak. Do takich podduszonych grzybków dolewam śmietanę (moja była 18%). Do tego do smaku sól i pieprz. Nic więcej ![]() 3. szpinak podsmażony na masełku z odrobiną czosnku (powstrzymałam się i dodałam jeden, większy ząbek) - plus sól i pieprz. Szpinak musi być całkowicie odparowany, nie może pływać w wodzie po rozmrażaniu. Chyba, że robicie na świeżych listkach, ale nie mogłam ich znaleźć tego dnia ![]() Z doprawianiem trzeba uważać, ponieważ każdy z elementów będzie zawierał sól i sumarycznie może nas to dobić ![]() no i teraz prezentacja : bezpośrednio na talerz układamy kupkę szpinaku, na to filet soli, całość polewamy sosem śmietanowym z borowikami ![]() Ja dość kiepsko odparowałam wodę ze szpinaku i zepsuło to trochę ogólne wrażenie, ale smak pozostał wspaniały ![]() Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2011-02-03 o 20:22 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 5 184
|
Dot.: Szpinakożercy
Dołączam do Szpinakożerców
![]() Kocham szpinak, miałam taki okres że jadłam go codziennie. Najczęściej robię naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym, plus sos czosnkowy - są mega! Poza tym lubię penne ze szpinakiem, a aktualnie mam w piekarniku lasagne z beszamelem, szpinakiem, pieczarkami i serem ![]() ![]()
__________________
Don't the sun look lonesome, oh lord lord lord, on the graveyard fence? Don't my baby look lonesome when her head is bent? Piszę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
|
Dot.: Szpinakożercy
Szatanico, zarzucisz przepisem na tą lasagne?
Mam właśnie zamiar zrobić, to będzie mój debiut beszamelowy, bo do tej pory go jeszcze nie robiłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: z domu
Wiadomości: 3 180
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
![]() ![]() ![]()
__________________
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
|
Dot.: Szpinakożercy
Nie ma za co
![]() Też się zdziwiłam, że niby zupa z mrożonki, a taka dobra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 244
|
Dot.: Szpinakożercy
Szpinaaaa~k!
![]() - szpinakowa owsianka - szpinak z ryżem / ziemniaczkiem - serniczek Popeye'a... ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 | |
perfumove love
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 12 640
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 244
|
Dot.: Szpinakożercy
A! Ależ proszę bardzo - już się dzielę
![]() choć to nic takiego specjalnego ni skomplikowanego... Owsianka - do ugotowanej na mleku, dodaję po prostu rozmrożony siekany szpinak i dosypuję ziarna słonecznika i pestek z dyni. Szpinak z ugotowaną pyrką bądź ryżem zwykle mam z dodatkiem serka wiejskiego / jogurtu naturalnego / kwaśnej śmietanki lub kubasem maślanki... A dokładny przepis na - jak go nazywam - 'Sernik Popeye'a' znajduje się tutaj -> http://pieprzczywanilia.blogspot .com/2009/03/mocno-zielony-sernik-szpinakowy.html Ja go trochę po swojemu zmodyfikowałam i sporządzam ze zwykłego półtłustego sera twarogowego, który mielę jak do typowego sernika - także osobno ubijam białka na pianę, ponieważ wtedy masa jest delikatniejsza. No, i pomijając dodatek parmezanu i bułki tartej, dodaję jeszcze posiekaną cebulkę oraz pestki z dyni i ziarno słonecznika ![]() Na ostatku, po upieczeniu, mój sernik wygląda tak: Edytowane przez AiShinigami Czas edycji: 2011-02-11 o 14:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:09.