W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011 cz.V - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-25, 09:48   #4771
Magiczna Konstelacja
Raczkowanie

Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011

Cytat:
Napisane przez Louboutinka Pokaż wiadomość

no niby z malym wszystko spoko niepokoi mnie łozysko dojzale na III ale to wiadomo ze raczej norma na koniec ciazy tylko nie wiem ile maly zechce tam siedziec.. i czy tydzien to łożysko wytrzyma.. podobno tak ale jakos sie tym stresuje..

co do puchniecia to tez często puchnę a stopy a wręcz nogi do polowy łydek mam spuchniete od grudnia..
Ja mam 3 stopien lozyska od przynajmniej 30 tygodnia... tez sie tym stresowalam, ale przestalam juz. Zreszta ta ocena tak naprawde jest "na oko" przez lekarza robiacego usg. Lekarka mi powiedziala, ze skoro dobrze wychodza przeplywy, ktg i maly rosnie to jest wszystko ok. Tylko oczywiscie trzeba w kolko lazic i sprawdzac.
Mialas przeplywy robione?

A opuchlizna z nog to juz mi nie chce schodzic nawet jak nogi do gory trzymam, mieszcze sie tylko w 1 buty.
Magiczna Konstelacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 09:53   #4772
karinaaa
Zadomowienie

Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011

Cytat:
Napisane przez cytrynka3002 Pokaż wiadomość
Dziewczyny witam z rana!
Mi w nocy tak spuchł palec, na którym mam obrączkę, że nie mogę jej zdjąć. Próbowaliśmy teraz z mężem lodu i oliwki, ale d***. Nie wiem, chyba po jego pracy będę musiała jechać do Jubilera na przecięcie.
Jestem taka zła na siebie, że nie macie pojęcia! Nie noszę obrączki już ze 2 tygodnie, a wczoraj sobie ją założyłam do ginekologa na wizytę...
Trzeba będzie ją przeciąć.
Teraz tylko liczę na to, że już bardziej mi nie spuchnie, po tych domowych sposobach. Później może spróbuję jeszcze sama zdjąć jakoś, ale nie wierzę, ze dam radę - do pewnego momentu schodzi, ale blokuje się na kości i jest lipa.

Sorka, że z rana takie głupoty piszę, idę się dalej położyć, może trochę zejdzie ta opuchlizna.

Silne dziewczyny -dały radę! I to po ilu dniach starań! Super, że wszystko dobrze z Natalią i Gabi.

Bidulko. Bardzo mi przykro, że mąż zachorował, nawet sobie nie chcę wyobrażać, co musisz czuć...i to na kilka dni przed terminem. Nie życzę Tobie oczywiście, żebyś przenosiła Kasię te półtora tygodnia, no chyba, że Ty sama tak chcesz. Ja nie wiem, co już bym wolała...Smutno mi, bofaktycznie tyle przeszliście, a na koniec taki niefart losu. Kurczę, no faktycznie - jak pech, to pech na całego.
cytrynko wspolczuje tej obraczki ,bo mialam taka sama sytuacje i niestety moja musialam obciac takmi palec spuchl.Ale jubiler potem naprawil Teraz juz dawno nie nosze choc tak nie puchne ale wole nie kusic losu...

Zyrafka ale ci fajnie ze robisz sobie rzeski

A ja musze jechac do swojej glupiej firmy bo mi namieszali juz z moim macierzynskim ,nawet nie wiecie co za glupia dziewczyna tam siedzi ,jejku tak mi sie nie chce tam jechac ,no ale musze ech...

a pozniej do poloznej ,przelozyli mi wizyte na 1.30 a to jeszcze lepiej .choc co ja sie od niej dowiem hmm tylko tyle ile cm ma moj brzuch i ze wszystko jest swietnie .poprosze o wizyte z usg w szpitalu moze sie uda...
a pozniej skocze na zakupy ,skoro mam samochod musze go wykorzystac no i opiekunke do malej wiec wszedzie pojade sama

dobra lece sie wybierac i milego dnia zycze i moze dzis cos nowego sie ''wykluje''
karinaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 09:56   #4773
Milacik
Raczkowanie

Madelinem, Gratulacje

Cytat:
Napisane przez karinaaa Pokaż wiadomość
Wera co do bolu krocza ja tak mam juz od 6 miesiaca i wiem ze to na poczatku byl okropny bol ale mowili mi ze to normalne bo kosci mi sie rozchodza no i mam tak do teraz ,a najgorzej jest w nocy wstac z lozka lub sie przekrecic

do nas juz przyjechala tesciowa i moja cora jest zachwycona obecnoscia babci mama poszla calkowicie w odstawke

dostalam swoje zamawiane rzeczy z allegro i szczerze to nie mialam pojecia ze ten top do karmienia z Alles bedzie taki duuuzy a mam rozmiar 85 D a stanik calkiem calkiem choc ma mega grube ramionka

a moj brzuszek ciagle sie napina ,jest twardy i ciezki kiedy wstaje a dziecko mniej aktywne choc jak zacznie to tak sie bolesnie rozpycha ,jakby mial mi brzuch sie za moment rozerwac
ja juz mam dosc ,ech
przytylam ostatnio jakos mocno ,jak rownam zjecia ze swiat to szok jaki mam wielki brzuchol

to i ja pokaze jak wyglada kacik dla naszego bobaska
i moj wielki brzuchol

karinaaa Super brzucholek i naprawde sliczny kacik dl a Malenstwa

Wiesz, mam tak samo jak Ty z tymi bolami - przekrecanie sie w nocy itd.
wczoraj po poludniu wizyta ciazowa, potem poszlam do banku i do job centre po formularz i ledwo wrocilam do domu stopkami, podtrzymujac rekami brzuch

"rzutem na tasme" zrobilam kolacje (juz na siedzaco), maz wrocil z pracy, zjedlismy i juz od stolu na sofe to ze lzami sie transportowalam.

Dzis boli mniej ale nadal mocno, zrobilam mezusiowi kawke i sniadanko rano, najgorzej przy chodzeniu, plecy tez, zaraz sie chyba poloze

A tak chcialabym miec dosc szybko drugie dzieciatko, tylko jak - taka "niepelnosprawna" matka

Ech...

Edytowane przez Milacik
Czas edycji: 2011-01-25 o 09:58 Powód: blad
Milacik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 10:01   #4774
Louboutinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Magiczna Konstelacja Pokaż wiadomość
Ja mam 3 stopien lozyska od przynajmniej 30 tygodnia... tez sie tym stresowalam, ale przestalam juz. Zreszta ta ocena tak naprawde jest "na oko" przez lekarza robiacego usg. Lekarka mi powiedziala, ze skoro dobrze wychodza przeplywy, ktg i maly rosnie to jest wszystko ok. Tylko oczywiscie trzeba w kolko lazic i sprawdzac.
Mialas przeplywy robione?

A opuchlizna z nog to juz mi nie chce schodzic nawet jak nogi do gory trzymam, mieszcze sie tylko w 1 buty.
hmmm.. nawet nie wiem czy byly robione przeplywy.. jesli da sie je zrobic na kazdym sprzęcie usg.. (ten moj gin ma przedpotopowy) to pewnie robil tylko mi nie mowil bo za duzo i tak mu zadaje pytan to mi oszczedza tego czego nie rozumiem ale kurde nie wiem czy robil..?? oby tak

ja buty nosze teraz mojej mamy bo kupila sobie szerokie kozaczki po zlamaniu nogi.. i tylko one mi wchodza na moje serdelki
marze juz o moich szpileczkach..ehh:brzydal :
Louboutinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 10:02   #4775
Milacik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ann84 Pokaż wiadomość
I urodziłam w nocy z piatku na sobote przez cc... te bole krzyzowe to byly bolami porodowymi nie wykrywanymi przez ktg. Minelo 48h i jestem juz w domu, czuje sie dobrze sama karmie i bez problemu opiekuje sie Stasiem, chociaz moj maz bardzo sie angazuje i pomaga lykam sobie tylko po 2panadole co 6h i jest super POZDRAWIAM
Ann, jak cudownie

Gratulacje Trzymaj sie
Stary 2011-01-25, 10:05   #4776
cytrynka3002
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez weraa11 Pokaż wiadomość
Aaaa!! Ja za moment wychodze na egzamin.... Nie wiem czy zdam...zalezy jakie pytanie mi sie trafi... Znowu sie nipotrzebnie stresje no ale trudno...bedzie co ma byc... Ale bedzie mi przykro, ze wszystko zaliczylam, a tego jednego nie... Poza tym jestem pod mala presja, bo co roku z tego egzaminu ludzie dostaja zawsze 5...i nawet jak dostane ta 3 to bede sie dziwnie czuc...ze zapisze sie w historii jako ta ktora dostala najnizsza ocene...;/ no ale co ja marudze....3 tez bedzie dobre...byle do przodu, zeby skonczyc te #@$!#@ studia i moc sie skupic na wazniejszych sprawach
Powodzenia na egzaminie.
A co do sposobów zdjęcia tej obrączki już szukałam na necie...w sumie chyba nic tu już nie pomoże, ale popróbuję potem z zimną wodą i czymś tłustym.

Cytat:
Napisane przez ligotka Pokaż wiadomość
Witam sie z rana, kolejna dobrze przespana noc, az dziwne....

cytrynko przykro mi, ale spokojnie moze sie uda, tak jak pisaly dziewczynki do zimnej wody! Przejdz sie jeszcze na spacer, mnie na mrozie wszystko spada, teraz juz wiem czemu gin na kazdej wizycie sie dziwi czemu obraczke jeszcze nosze, ja mu mowie ze nie mam problemu z puchnieciem, ale moze jak ten jeden raz zaloze to juz nie sciagne .... dla pocieszenia powiem ze moj maz zgubil swoja obraczke tydzien po slubie, matko ale bylam wkurzona!
Wiesz co sama to się trochę boję wychodzić, bo u mnie mgła i ślisko bardzo jest. A jak poczekam na męża, to już pod wieczór będzie, a wtedy pewnie już nie da rady. Może sobie wsadzę rękę do zamrażalki.

Cytat:
Napisane przez karinaaa Pokaż wiadomość
cytrynko wspolczuje tej obraczki ,bo mialam taka sama sytuacje i niestety moja musialam obciac takmi palec spuchl.Ale jubiler potem naprawil Teraz juz dawno nie nosze choc tak nie puchne ale wole nie kusic losu...
dobra lece sie wybierac i milego dnia zycze i moze dzis cos nowego sie ''wykluje''
Powodzonka w pracy. A co do kuszenia losu, to nie mogę sobie darować, że wczoraj założyłam ją...leżała w pudełeczku już jakiś czas, ale jakoś tak przykro mi było pójść bez niej.

http://lb1f.lilypie.com/zZUqp1.png
cytrynka3002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 10:06   #4777
szizuho
Raczkowanie

WOW nareszcie Was nadrobiłam.
W środę robiłam pierogi więc nie czytałam, w czwartek myłam okna więc też odpuściłam, a w piątek sprzątanie, zakupy i troszeczkę podczytywania i wreszcie udało mi się nadrobic.

GRATULACJE dla świeżych mamusiek i dzieciaczków.

Wera na ból krocza ja jakieś 2 tygodnie temu odkryłam seks z mężem i zaraz przechodzi, więc polecam no i na nieprzespane noce też.

w niedzielę zakupiłam na all chustę córa mnie namówiła ale obawiam się trochę noszenia w niej maleństwa by mi nie wypadła. No i dzień wcześniej dokupiłam tez torbę do mojego wózka czyli do Quinny SX w tym samym kolorze i w całkiem dobrej cenie 100 zł. A na pozostałych aukcjach są po 185 zł.

Już wsztsko mam mogę rodzic ale zostało mi jeszcze 20 dni.

Olbka trzymaj się i wiem że to może nie poprawic Ci humoru ale dobrze że teraz TŻ choruje a nie przed staraniem się o maleństwo bo ta choroba u dorosłych mężczyzn prowadzi do bezpłodności.

Mam pytanie ile bierzecie wkładek poporodowych ze sobą do szpitala??

A odnośnie brzucha to powiem wam że ostatnio byłam u stomatologa i pani robiła mi przegląd ja mówię jej że w ciąży a ona do mnie że teraz jest dobrze ale konieczne co 2-3 miesiące do końca ciąży muszę przychodzic na kontrolę ja jej że za 3 tygodnie rodzę a ona że chyba sobie z niej jaja robię

Jutro mam wizytę u gina na poprzedniej wizycie nie kazał mi robic żadnych badań więc nic nie biorę ze sobą, musze poprosic go o zwolnienie ale jakoś tak mi głupio bo ogólnie dobrze się czuję.

Za jakieś 15 min. na TVN będzie o gadżetach do pokoju dziecięcego i kiedy facet bedzie gotowy na drugie (kolejne) dziecko.
szizuho jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 10:07   #4778
Louboutinka
Raczkowanie

ha..w końcu odnalazłam zdjęcia karinyyy.. bo czytam komentarze a nie widzialam..
faktycznie karinooo ślicznie urządziłaś kąci i jakie śliczne ozdóbki!!!
no i widzę że moj ulubiony (w sumie jedyny zestaw w jaki wchodze ) dłuższy sweterek i rajstopki lub legginsy
a brzuszek tez mam juz nisko od dawna.. i jakos nic to nie dalo
Louboutinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 10:11   #4779
Milacik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Supernovaja Pokaż wiadomość
Dziewczyny mamy Gabrysie na świecie

urodziła się o godz. 16.10, 10pkt, waży 2950 i ma 52 cm

Natalka ma się dobrze, jest zmęczona, ale szczęśliwa, stara się karmić małą WIELKIE GRATULACJE DLA ŚWIEŻO UPIECZONYCH RODZICÓW !!
Make-_up_istko, calusy, gratulacje, najlepsze zyczenia dla Was!!!

hoho, chyba sie worek z prezentami otworzyl - dzieciaczkow przybywa i przybywa

zanim nadrobie wieczorne zaleglosci w czytaniu, okaze sie, ze tylko ja nie urodzilam
Stary 2011-01-25, 10:12   #4780
szizuho
Raczkowanie

Dziewczyny czy POLOPIRYNĘ można w ciąży brac???? nie mam ulotki, a czuje się fatalnie. pomóżcie.
Stary 2011-01-25, 10:20   #4781
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Witam się z ranka wyspana i szczęśliwa, do tego zaliczyłam badania u krwiopijców. Jutro wyniki, a w czwartek wizyta. Też się dziwię, że tak dobrze mi się spało.
make_up_istka pisała mi jeszcze, że jest zadowolona ze swojej położnej i że leży na patologii, bo nie ma miejsc na porodówce . Czyli pełnia, nie pełnia wszystko może się zdarzyć
Cytat:
dla pocieszenia powiem ze moj maz zgubil swoja obraczke tydzien po slubie, matko ale bylam wkurzona!
rozumiem doskonale, mój to też boi się wiecznie, że zgubi. Nawet dostał łańcuszek z krzyżem od mamy złoty i już 3 razy lądował w kratce kanalizacyjnej w pracy i od tamtego czasu nie nosi go A ja pozwalam mu na nienoszenie obrączki do roboty (swoją drogą nie może, bo piekarz). Mamy umowę co do obrączek, że nosimy je 50 lat i jeden dzień dłużej
Cytat:
Napisane przez szizuho Pokaż wiadomość
A odnośnie brzucha to powiem wam że ostatnio byłam u stomatologa i pani robiła mi przegląd ja mówię jej że w ciąży a ona do mnie że teraz jest dobrze ale konieczne co 2-3 miesiące do końca ciąży muszę przychodzic na kontrolę ja jej że za 3 tygodnie rodzę a ona że chyba sobie z niej jaja robię

Jutro mam wizytę u gina na poprzedniej wizycie nie kazał mi robic żadnych badań więc nic nie biorę ze sobą, musze poprosic go o zwolnienie ale jakoś tak mi głupio bo ogólnie dobrze się czuję.
hehe ja to samo, mówię wszędzie, że 36 tc zaraz rodzę, a wszyscy oczy

cytrynko
spróbuj wody z mydlinami

weraa
powodzenia na egzaminie

Zabieram się za śniadanie i od razu za 2 śniadanie w postaci pączka i jagodzianki

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ----------

Cytat:
Dziewczyny czy POLOPIRYNĘ można w ciąży brac???? nie mam ulotki, a czuje się fatalnie. pomóżcie.
NIE WOLNO!

Tylko paracetamol
lilijka3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 10:21   #4782
Patrilla
Zakorzenienie

szizuho na 100% apap i paracetamol
Stary 2011-01-25, 10:23   #4783
ligotka
Rozeznanie

lilijko ja mojemu od razu na drugi dzien poszlam ja zaniesc do jubilera zeby zmniejszyl! No bo nie wspomnialam ze w koncu po 4 godzinach szukania na polach marsowych - kto byl w chorzowskim parku wie jakie sa duze! Udalo ja sie znalezc ale sie wtedy poryczalam, to chyba z nerwow. A jubiler powiedzial ze slabo go zywie
Życze smacznego, ja wlasnie wcinam reszte mamusinego ciasta A sniadanie poszlo juz dawno w zapomnienie....
ligotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 10:29   #4784
szizuho
Raczkowanie

Nie mam ani apapu ani samego paracetamolu w domu a dupsko ciężkie i nie chce mi sie do apteki ruszyc. Nie kuś LILIJKO pączkami, jagodziankami bo u mnie echo nie ma ani pieczywa ani nic co może je zastąpic, moje lenistwo.

Boszszsz to nie jest fajnie u Natalki, jak na patologi musi leżec. Ona rodzi w tym szpitalu w którym ja będę rodziła i przeraża mnie fakt leżenia na patologi a maleństwo gdzie??????

Ja chcę jeśc, i cos na ból głowy i w ogóle coś na poprawę samopoczucia. Strzelcie mnie mocno w łeb.
Stary 2011-01-25, 10:33   #4785
Milacik
Raczkowanie

Cytat:
Hmmm, wspolczuje

Nie wolno polopiryny albo aspiryny - z tego co mi mowiono dziala napotnie, moze podniesc u ciezarnej cisnienie i zmienic krzepliwosc krwi!!!

Mozesz brac wszystko, co jest z paracetamolu robione ale bez kofeiny czy efedryny
Stary 2011-01-25, 10:42   #4786
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
lilijko ja mojemu od razu na drugi dzien poszlam ja zaniesc do jubilera zeby zmniejszyl! No bo nie wspomnialam ze w koncu po 4 godzinach szukania na polach marsowych - kto byl w chorzowskim parku wie jakie sa duze! Udalo ja sie znalezc ale sie wtedy poryczalam, to chyba z nerwow. A jubiler powiedzial ze slabo go zywie
Życze smacznego, ja wlasnie wcinam reszte mamusinego ciasta A sniadanie poszlo juz dawno w zapomnienie....
oj wiem wiem, mój też musiałby zwęzić........., a po porodzie i ja Bo mieliśmy zrobione, a przed cywilnym stwierdziłam, że mam bardzo na styk więc powiększyłam. Potem schudłam więc mi lata, a teraz jest w sam raz Za to mojemu lata
Cytat:
Nie mam ani apapu ani samego paracetamolu w domu a dupsko ciężkie i nie chce mi sie do apteki ruszyc. Nie kuś LILIJKO pączkami, jagodziankami bo u mnie echo nie ma ani pieczywa ani nic co może je zastąpic, moje lenistwo.

Boszszsz to nie jest fajnie u Natalki, jak na patologi musi leżec. Ona rodzi w tym szpitalu w którym ja będę rodziła i przeraża mnie fakt leżenia na patologi a maleństwo gdzie??????

Ja chcę jeśc, i cos na ból głowy i w ogóle coś na poprawę samopoczucia. Strzelcie mnie mocno w łeb.
już nie kuszę
chyba będziesz musiała kogoś poprosić o pójście do tej apteki i kupienie zwykłego paracetamolu.....

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

warto poczytać http://interia360.pl/moim-zdaniem/ar...podwyzki,42645

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

http://polskalokalna.pl/wiadomosci/w...j,1587194,4728
Stary 2011-01-25, 10:42   #4787
szizuho
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lilijka3 Pokaż wiadomość

już nie kuszę
chyba będziesz musiała kogoś poprosić o pójście do tej apteki i kupienie zwykłego paracetamolu.....

No i przez Ciebie ruszam tyłek i idę po bułki i do tej apteki. Nie mam nikogo kto by za mnie się gdzieś ruszył a później jeszcze do szkoły po młodą. Buuu ale mam lenia
Stary 2011-01-25, 10:47   #4788
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
No i przez Ciebie ruszam tyłek i idę po bułki i do tej apteki. Nie mam nikogo kto by za mnie się gdzieś ruszył a później jeszcze do szkoły po młodą. Buuu ale mam lenia
a może i dobrze, mi też było ciężko się ruszyć dzisiaj z domu
Stary 2011-01-25, 10:53   #4789
szizuho
Raczkowanie

U nas wciąż jest problem z imieniem dla córki, przewinęły się Michalina, Nadia, Liwia, Zuzia i mam pytanie czy znacie imię Tasza?? Czy jest szansa by w USC nadali dziecku takie imię??
Stary 2011-01-25, 10:59   #4790
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
U nas wciąż jest problem z imieniem dla córki, przewinęły się Michalina, Nadia, Liwia, Zuzia i mam pytanie czy znacie imię Tasza?? Czy jest szansa by w USC nadali dziecku takie imię??
nie spotkałam się z takim imieniem Natasza tak, ale nie Tasza
Stary 2011-01-25, 11:03   #4791
cytrynka3002
Zadomowienie

Cytat:
Ja się spotkałam z tym imieniem w jakimś serialu amerykańskim - pisze się Tasha, ale nie wiem, czy pozwolą w USC tak nazwać córkę. W sumie teraz można już nadawać te dziwnie brzmiące, albo zagraniczne. Niżej zamieszczam regulamin USC ad. nadawania imion - w sumie pisownia tego imienia chyba będzie musiała być spolszczona, poza tym nie dopatrzyłam się przeciwwskazań, ale na szybko czytałam.

"W kwestii wyboru imion dla dziecka ustawa Prawo o aktach stanu cywilnego przewiduje pewne ograniczenia. Nie można nadawać dziecku więcej niż dwóch imion, ponadto imion ośmieszających, nieprzyzwoitych, w formie zdrobniałej, jak również imienia które nie pozwala na odróżnienie płci dziecka. W takich przypadkach kierownik USC odmawia przyjęcia oświadczenia o wyborze imienia.
Możliwa jest kontrola sądowa takiej odmowy, w toku której rozpatrywane jest czy imię spełnia określone prawem wymogi. Na przykład w toku postępowania przed Naczelnym Sądem Administracyjnym stwierdzono, że imię "Aramis" (tak jak jeden z bohaterów "Trzech muszkieterów" Aleksandra Dumas) byłoby imieniem ośmieszającym dla dziecka.
Możliwe jest nadawanie imion pochodzących z języków obcych o ile nie mają odpowiednika w języku polskim. Nie jest możliwe jednak stosowanie zagranicznej pisowni, np. Max lub Karl.
Gdy rodzicami są cudzoziemcy mogą nadać dziecku również imię w formie występującej w ich języku ojczystym, nawet jeśli ma ono polski odpowiednik.
Jeżeli rodzice są przedstawicielami mniejszości narodowych w Polsce, stosuje się odrębne uregulowania zawarte w ustawie o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym.
Podstawa prawna:

1. Ustawa z dnia 29 września 1986 r. - prawo o aktach stanu cywilnego (tekst jednolity: Dz.U. z 2004 r. Nr 161, poz. 1688).
  2. Ustawa z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz.U. Nr 9, poz. 59 z późn. zm.).
  3. Ustawa z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej (tekst jednolity: Dz.U. z 2006 r. Nr 225, poz. 1635.)
  4. Ustawa z dnia 19 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity: Dz. U. 2000 r. Nr 98 poz. 1071)"

Stary 2011-01-25, 11:07   #4792
hawea
Rozeznanie

GG do hawea

Cytat:
Kochana Aniu, nie rób krzywdy dziecku

Jak to Natalka na patologii leży?? nie ma miejsc na poporodowym??
kurde, ja się uparlam na Kamieńskiego, ale od jakiegoś czasu mam wątpliwości, czy aby to był dobry wybór. Jak coś, to zastanawiam się nad klinikami jeszcze, tam przynajmniej dostajesz zzo...

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ----------

Cytat:
Dziewczyny witam z rana!
Mi w nocy tak spuchł palec, na którym mam obrączkę, że nie mogę jej zdjąć. Próbowaliśmy teraz z mężem lodu i oliwki, ale d***. Nie wiem, chyba po jego pracy będę musiała jechać do Jubilera na przecięcie.
Jestem taka zła na siebie, że nie macie pojęcia! Nie noszę obrączki już ze 2 tygodnie, a wczoraj sobie ją założyłam do ginekologa na wizytę...
Trzeba będzie ją przeciąć.
Teraz tylko liczę na to, że już bardziej mi nie spuchnie, po tych domowych sposobach. Później może spróbuję jeszcze sama zdjąć jakoś, ale nie wierzę, ze dam radę - do pewnego momentu schodzi, ale blokuje się na kości i jest lipa.
ja zdjęłam ze 2 miesiące temu obrączkę, bo któregoś wieczoru miałam opuchnięte palce, ale następnego dnia już nie. W ogóle nie puchną mi palce, ani stopy, ale obrączki nie założę aż do po porodzie, bo a nóż mi spuchną palce. Szkoda, że będziesz musiała ją przeciąć...

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png

hawea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 11:11   #4793
cytrynka3002
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hawea Pokaż wiadomość

ja zdjęłam ze 2 miesiące temu obrączkę, bo któregoś wieczoru miałam opuchnięte palce, ale następnego dnia już nie. W ogóle nie puchną mi palce, ani stopy, ale obrączki nie założę aż do po porodzie, bo a nóż mi spuchną palce. Szkoda, że będziesz musiała ją przeciąć...
Wiesz co mi w ogóle nic nie puchnie w ciązy, dosłownie raz trochę spuchły mi nogi, jak za długo chodziłam...dlatego tak się zdziwiłam.

Szkoda, że będę musiała ją przecinać, tym bardziej, że za kilka dni mamy rocznicę ślubu. Co zrobić, teraz trochę pomoczę palca w zimnej wodzie, zobaczymy, moze coś się ruszy.

Stary 2011-01-25, 11:15   #4794
szizuho
Raczkowanie

Cytat:
Kochana Aniu, nie rób krzywdy dziecku

Jak to Natalka na patologii leży?? nie ma miejsc na poporodowym??
kurde, ja się uparlam na Kamieńskiego, ale od jakiegoś czasu mam wątpliwości, czy aby to był dobry wybór. Jak coś, to zastanawiam się nad klinikami jeszcze, tam przynajmniej dostajesz zzo...

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ----------

...

Nie Bożenko, nie martw się ja nie chce nazwac tak córki ale wczoraj gdzies takie imie słyszałam dlatego tez was pytam U nas na 99% zostaje Zuzia.

A któraś z dziewczyn pisała teraz nie chce skłamac która że Natalia leży na patologi bo nie ma miejsc.
Stary 2011-01-25, 11:15   #4795
hawea
Rozeznanie

GG do hawea

Cytat:
Wiesz co mi w ogóle nic nie puchnie w ciązy, dosłownie raz trochę spuchły mi nogi, jak za długo chodziłam...dlatego tak się zdziwiłam.

Szkoda, że będę musiała ją przecinać, tym bardziej, że za kilka dni mamy rocznicę ślubu. Co zrobić, teraz trochę pomoczę palca w zimnej wodzie, zobaczymy, moze coś się ruszy.
a próbowałaś nałożyć grubą warstwę kremu i ciągnąć?

Stary 2011-01-25, 11:15   #4796
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

cytrynkoo kurczątko to kiepsko z tą obrączką
a moczyłaś rączkę w lodowatej wodzie? żeby jakoś może ta opuchlizna zeszła lekko i dopiero smarować czymś tłustym... ech :glaszcze:

szizuho nie mam pojecia jak to jest z dawaniem imion,
Tasza to spotkałam się ale tylko...u weterynarza więc to imię nie kojarzy mi się raczej z imieniem dla dziewczynki, no ale każdy ma inne poglądy i upodobania.
Nie powiem żeby to było brzydkie ale jest wiele ładnych imion. Zuzia to fajne imie

ja czasem siedze i mysle ze cos nie tak ze bezproblemowo zdecydowalismy sie na to imie i przy nim trwamy jak slysze ile kazdy ma dylematow

przy dziewczynce tez jakos dylematu nie mialabym zbyt wielkiego : Pola (chociaż Klara, Klarysa mi się podoba też :wstyd: )
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png

Edytowane przez JeSuisUnPapillon
Czas edycji: 2011-01-25 o 11:17
JeSuisUnPapillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 11:18   #4797
ligotka
Rozeznanie

U nas tez jakos stanelo na jednym i koniec, probowalam meza podpuszczac zeby zmienic, nawet ostatnio lekarz mowil ze jemu to na Zuzie wyglada ale maz nie odpuszcza... z chlopcem byl wiekszy problem bo mnie sie podoba bardziej Piotrek a mezowi Pawel.. na szczescie nie ma tego dylematu
ligotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 11:19   #4798
hawea
Rozeznanie

GG do hawea

Cytat:
Nie Bożenko, nie martw się ja nie chce nazwac tak córki ale wczoraj gdzies takie imie słyszałam dlatego tez was pytam U nas na 99% zostaje Zuzia.

A któraś z dziewczyn pisała teraz nie chce skłamac która że Natalia leży na patologi bo nie ma miejsc.
aha, to dobrze bo ludzie niektórzy mają wyobraźnię przy nadawaniu imion swoim dzieciom

patrzę na Chałubińskiego, ale cholerka, nie mają strony internetowej, albo ja źle szukam.
Wiesz, że ostatnio nie miałam usg robionego, po ponoć sprzęt jest w naprawie? Ciekawe, czy Tobie zrobi

Stary 2011-01-25, 11:21   #4799
e_rosa
Raczkowanie

GRATULACJE DLA NOWYCH MAMA
ja to nie mam nawet czasu na foru zaglądać, chyba jeszcze tego wszytkiego nie garnełam do końca, mam nadzieje że się to szybko zmieni

a dziewczyny jeszcze wam napisze co d piżam, te kszule http://moda.allegro.pl/koszulka-nocn...409663452.html niby fajne ale feler jest jeden ten materiał który zasłania dekold jest go po bokach tak mało że cycki wystają, tak że troche kicha a szczególnie do szpitala. Koszule z muzzy też nie są rewelacycjne dla mnie ta była njlepsza http://moda.allegro.pl/koszula-nocna...417336243.html materiał się nie rozłaził na boki, bo znowu te http://moda.allegro.pl/muzzy-koszula...411470179.html materiał się strasznie ciągnie na boki i też wszytko z nich się wylewa.

Edytowane przez e_rosa
Czas edycji: 2011-01-25 o 11:32
e_rosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 11:28   #4800
szizuho
Raczkowanie

Cytat:
aha, to dobrze bo ludzie niektórzy mają wyobraźnię przy nadawaniu imion swoim dzieciom

patrzę na Chałubińskiego, ale cholerka, nie mają strony internetowej, albo ja źle szukam.
Wiesz, że ostatnio nie miałam usg robionego, po ponoć sprzęt jest w naprawie? Ciekawe, czy Tobie zrobi

Ja tez ciekawa jestem bo jutro mam wizytę czy mi zrobi czy nie?! Ja ostatnie miałam robione u niego w 30 tygodniu, później miałam jeszcze na Dyrekcyjnej usg genetyczne robione ale teraz nie wiem co z młodą sie dzieje.

Znalazłam strone ale cos nie chche działac www.spsk1.am.wroc.pl
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości