![]() |
#121 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nie radzę sobie na studiach :(
Cytat:
---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;24648405]Ja wlasnie skonczylam sie uczyc na dzisiejszy przedtermin z prawa karnego wykonawczego ![]() Czytajac to, co napisalas nie sposob sie z Toba niezgodzic.[/QUOTE] Karne wykonawcze to jest bułka z masłem, poczekaj jak będzie postępowanie cywilne i egzamin wielokrotnego wyboru
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Czytam tak sobie ten wątek i czytam i dochodzę do wniosku, że niektórzy ludzie myślą, że wszystkie rozumy pozjadali :/
Ale wracając do TEMATU wątku - Autorko, znam osoby, które po jednym wykładzie z prawoznawstwa chciały rzucić studia... A potem wszystko ładnie zdawali ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
BAN stały
|
A jak jest z rynkiem pracy po prawie? Niektórzy straszą mnie, że nie mam co iść na prawo nie mając jakiś znajomości, bo ... wrócę na politechnikę albo trafię do biedronki. Rynek jest aż tak przesycony, że ciężko pracować w zawodzie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;24673934]Chyba cos Ci sie pomylilo
![]() Niekoniecznie. Zależy pewnie na jakiej uczelni. Na UJ to jest bułka z masłem w porównaniu do każdej z procedur i każdego materialnego (administracyjne, cywilne, karne). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Wtajemniczenie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;24673934]Chyba cos Ci sie pomylilo
![]() Moja droga, karne wykonawcze to bardzo przyjemny przedmiot, postępowanie cywilne zresztą też, ale to zależy gdzie i z kim. A taka teoria i filozofia prawa, na której u mnie poległa masa osób to było dopiero ciężkie, choć jak ktoś się uczył to nie miał problemu. I pewnie się powtórzę, ale niestety to jest prawda, na studiach prawniczych trzeba się uczyć, a żeby w miarę zdążyć ze wszystkim do sesji to trzeba to robić systematycznie. Są przedmioty, których na tydzień przed egzaminem się nie wyuczysz, bo się nie da.
![]() |
#129 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Wtajemniczenie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;24675251]Po co Ty to piszesz? Jaki to ma zwiazek z tematem albo z pytaniem chlopaka? Nudzi Ci sie czy kompleksy leczysz?[/QUOTE]
Nie nudzi mi się, a kompleksów nie posiadam. A Tobie radzę się uspokoić i trochę więcej kultury. Wkurzasz się a sama nie wiesz o co. Jak Ty sobie też nie radzisz na studiach prawniczych to je zmień, jednego pseudo-prawnika mniej. Chłopak pytał o to jak jest na studiach prawniczych bo chce się przenieść, to mam go okłamywać, że jest luźno, nie trzeba się uczyć i wystarczy 2 dni na naukę do egzaminu? Bez sensu pisać komuś coś takiego. Jest trudno i tyle. A jak ktoś nie jest na to przygotowany i liczy, że będzie mógł się ślizgać to niech sobie daruje ten kierunek, bo szkoda mu czasu i pieniędzy. A Tobie polecam zabrać się za naukę skoro karne wykonawcze jest dla Ciebie problemem to nie wydaje mi się by był z Ciebie prawnik, o ile te studia skończysz. Pozdrawiam ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- Cytat:
Ależ Wy tu jesteście nerwowe ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Edit: pomyłka, nie ten wątek :P
Edytowane przez moooniaaaa Czas edycji: 2011-01-28 o 11:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziwne, że nie przyszło Ci do głowy, że nie każdy jest Twoją kserokopią, znam osoby, które miały problemy ze zdaniem logiki, a obecnie albo radzą sobie świetnie na aplikacji albo już są po zdanych egzaminach adwokackich i radcowskich. Nie ma reguły. Czytając Twoje posty już pamiętam, dlaczego przez całe studia prawnicze mieszkałam w akademiku polibudy i unikałam "prawników" jak ognia. Na szczęście na aplikacji większość spuściła nieco z tonu i da się z nimi wytrzymać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tyle jadu i prostactwa ile wylalas na mnie w tym poscie dawno nie widzialam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Wtajemniczenie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;24685050]Alez z Ciebie chamska i niekulturalna osoba. Egzamin zdalam. Nawet gdybym go nie zdala to nie Tobie oceniac jaki bedzie ze mnie prawnik. Nie Tobie oceniac czy studia skoncze.
Tyle jadu i prostactwa ile wylalas na mnie w tym poscie dawno nie widzialam.[/QUOTE] Dziwne, że nie zauważyłaś tego co sama napisałaś wcześniej. Gratuluje zdanego egzaminu i życzę więcej spokoju, kultury i obycia w świecie, na przyszłość, bo może Ci się to przydać. A epitety, które wypisujesz pod moim adresem świadczą wyłącznie o Tobie. Łatwo się ocenia innych jednocześnie nie patrząc na siebie. Nie mam ochoty dyskutować z osobą, która nie zna elementarnych zasad kultury a tym bardziej dyskusji.
![]() |
#137 |
Zadomowienie
|
Autorko, skoro jesteś na pierwszym roku to może po prostu nie potrafisz się uczyć? Ja będąc na pierwszym roku kiedy uczyłam się do egzaminu czytałam nawet po kilkadzisiąt razy jeden temat a potem na egzaminie mało co pamiętałam, albo pisałam bardzo nieskładnie. Teraz wiem, że najlepiej uczy mi się z dobrych notatek jak chodzę po pokoju i wszystko powtarzam i próbuję zrozumieć. Moę więc poszukaj nowej metody?
Inie załamuj się, chociaż wiem, że tak jest łatwo mówić to spróbuj wziąć się w garść i skupić na pozostałych egzaminach. Pójście na konsultacje też jest dobrym pomysłem ale powiedz, raczej że chciałabyś sprawdzić jakie błędy popełniłaś niż to, że nie zgadzasz się z oceną. I wiecie co? Te opowieści o tym jak to na prawie jest trudno są trochę wyssane z palca. Moi rodzice skończyli prawo, dwie współlokatorki są na prawie i widzę że w sumie cały rok się obijają w czasie sesji przysiądą dwie noce przed egzaminem a w indeksie same 5. Więc może bez takich opowieści...Na każdym kierunku na swój sposób jest ciężko ale jeśli lubi się swój kierunek to uczysz się z pasją a jeśli nie lub ktoś po prostu nie nadaje się do studiowania to jest wielki lament jak to jest ciężko...... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Wtajemniczenie
|
A teraz pijesz do czego, bo nie bardzo kumam?
![]() ---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Tak jak już ktoś pisał studia to dopiero początek. Potem masz aplikacje i bywa,że asesure. Zależy od tego co chcesz robić w przyszłości.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a czy ja pisałam o stopniu trudności? ![]() pisałam o CZASIE poświęconym na naukę rozwiązuję jakiś 100zadan tygodniowo z matmy, chemi i fizyki, przy tym czytam zaledwie kilka stron teori, jestem zadowolona z takiego obrotu rzeczy i nie spędzam godzin nad książkami przekupując się przez zbędną teorię, sądzę więc że jeśli ktoś się przyzwyczaił do techniczego toku studiów, trudno mu będzie się przestawić i to od razu na prawo. a co do trudności zalezy od predyspozycji człowieka
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie zgadzasz się z tym co ja mam? ![]() widać inny kierunek studiujemy, ale u mnie tak jest są książki do czytania, ale nie trzeba ich czytać by sobie dać radę ![]()
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
wiem, że to nie ładnie ściągać, ale kto napisał, że jestem niezadowolona z trójki i że powiedziałam to z pretensjami do koleżanki, hm? jestem zadowolona, że zaliczyłam( i wdzięczna za to, że pozwoliła mi ściągnąć ) bo NIE MIAŁAM JAK SIĘ TEGO NAUCZYĆ i daruj sobie teksty, że na pewno mogłam. ( bo zakładam, że taka byłaby riposta na to co napisałam ) A opisałam swój egzamin tylko po to by uzmysłowić autorce wątku, że mogło jej się wydawać że wszystko miały to samo. Wystarczyła chwila, żeby sobie coś dopisała ta koleżanka.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Wtajemniczenie
|
Starcie humanistów i ścisłowców część bilionpierdziesiątsrędzie siątdruga.
Rany, ludzie, ile można. `Jestem och, ach, bo jestem na prawie i radzę sobie zaje*iście, a Wy nieeeee!` ;p Jakoś więcej ogłady zauważam u ludzi, którzy studiują na polibudach. Na studiach się skupiają, nie wywyższają się i zasady gramatyki i interpunkcji znają. Nie wszyscy `przyszli` prawnicy tacy są, ale większość reprezentuje taki oto właśnie poziom, niski bardzo zresztą.
![]() |
![]() |
#145 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
No niestety często u ludziach studiujących prawo na 3, 4 czy 5 roku pojawia się właśnie taka maniera - "Ja studiuję prawo, a Ty nie, więc jesteś nikim". Nie chcę tego przyznawać, ale niestety tak jest, wynika z wielu przesłanek, prestiżu, ilości nauki. I trzeba się uczyć i raczej ciężko jest zdać bez problemu semestru jadąc na samych skryptach - kodeks, ustawy i książki to podstawa.
I trzeba szukać dobrych dla ciebie metod, jak się tego wszystkiego nauczyć, bo materiału jest ogrom. Niektórzy uczą się na pamięć i opowiadają innym ,czego się nauczyli. Jeżeli jesteś typem słuchowca, dobrze by było znaleźć sobie kogoś takiego, który chętnie się swoją wiedzą podzieli. Ja np. uczę się albo sama albo z koleżanką - po kolei omawiamy wszystkie artykuły. I tak właśnie o wiele więcej wiedzy zostaje w głowie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#148 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja mam ćwiczeniowca, który mówił, że powtarzał rok na studiach (czyli już w ogóle powinien być stracony jako prawnik), a jest bardzo dobrym prawnikiem z pasją, zrobił doktorat, świetnie sobie radzi. A do autorki: idź sprawdź pracę. Ja na pierwszym roku miałam teoretycznie 3 na 6 niezaliczone, a okazało się, że w 2 się pomylili i musiałam poprawić historię ![]() ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Cytat:
Na serio? Ale żal.... ja jak mówię, że studiuję prawo to bez żadnej rewelacji. No studiuję i tyle, czym się podniecać? W ogóle ja chyba trafiłam na bardzo fajny rocznik, jesteśmy sobie pomocni, podzielić się notatkami czy jakimiś testami z zeszłego roku to normalne (gdyby ktoś zachował się inaczej, to nie miałby życia ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
do Autorki:
Na swoich pierwszych studiach, na swojej pierwszej sesji z trzech możliwych egzaminów nie zdałam ANI JEDNEGO. A uczyłam się dużo (tzn wtedy myślałam, że to dużo ![]() Poprawki potem już zdałam bez większego problemu. Też wtedy sobie wyrzucałam, czy może jestem debilem jakims, skoro siedzę nad nauką i gówno mi z tego wychodzi, ale potem zrozumiałam, że mam po prostu zły system nauki, licealne nawyki, które na studiach po prostu nie zdają egzaminu. Potem też zdarzały mi się poprawki, piątek na oczy nie widziałam, ale już udawało mi sie jakoś zdawać z roku na rok. Tak więc nie bierz sobie do serca wypowiedzi pt. "Skoro już na początku nie dajesz rady, to najwyraźniej nie nadajesz się na te studia" bo to niekoniecznie musi być prawda. Jasne, są osoby, które od razu na studiach wiedzą, co i jak, ale są też osoby może nie genialne, ale zwyczajnie inteligentne, które mają problem z przyzwyczajeniem się do studenckiego systemu. No i, co najważniejsze, oprócz nauki ważna jest też umiejętność pisania egzaminów, umiejętność rozumienia pytania, sprawnego odpowiadania, rozwiązywania testów... to też jest ważne. Czasem jedno, dwa nieodpowiednie słowa mogą przekreślić całą dobrą odpowiedź. Nie przejmuj się, postaraj się zastanowić nad tym, w jaki sposób się uczysz, spróbuj może jakichś innych metod? Może mapy myśli, gra skojarzeń? Ja wiem, to kupa roboty zwłaszcza przy dużej ilości materiału, ale weź sie w garść i spróbuj. Najważniejsze to nie załamywać się. Jeśli w sesji letniej, już po zmianie systemu nauki, po przyzwyczajeniu się do akademickich wymogów egzaminacyjnych dalej będzie ci źle szło, to dopiero wtedy zastanów się nad zmianą studiów ![]()
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:32.