Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XXV - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-29, 09:32   #511
201803111825
Konto usunięte

Dot.: Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XXV

Treść usunięta
201803111825 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 09:36   #512
atomufka
Zakorzenienie

Dot.: Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XXV

kliwia co słychać?

Do mnie zaraz wpada na kawkę kumpela z pracy

A ja mam taki babski problem niedawno się farbnęłam i kolor wyszedł czarny prawie....zamiast ciemnobrązowy.I teraz mam dylemat ,bo źle się czuję w tym kolorze...Dziewczyny czy któraś z Was robiła kiedyś dekoloryzjacę? Normalnie to pewnie bym się przemęczyła ,bo latem pewnie wyjaśnieją ,ale idę do nowej pracy ,więc muszę "wyglądać " ....ech nie wiem co zrobić,boję się ,że po dekoloryzacji zniszczę włoski...

szafa

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post32329502

atomufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 09:39   #513
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka24 Pokaż wiadomość
ale ci dobrze
no ba zaraz wstanie syn i dupa z lenienia

Cytat:
Napisane przez atomufka Pokaż wiadomość
Marta Ty i kompleksy a nie myślałaś o aparacie?choć pewnie teraz już jesteś przyzwyczajona.Mnie się zawsze podobały takie przerwy między jedynkami

Dziewczyny wczoraj przyjechała taka parka oglądać nasze mieszkanie(to wynajmowane) i ta laska tak chodzi rozgląda się ,w rozmowie jej napomknęłam ,że ci właściele mają jeszcze kilka mieszkań ona na to a mają większe? Ja myślałam ,że padnę.To mieszkanie ma metraż ok 65m2 ,dwie duże sypialnie,ogromny salon,dwie łazienki -nie jakieś klitki ,a jej mało Dodam ,że oni są sami bez dzieci ,a teraz mieszkają mniej więcej w podobnym mieszkaniu w 6 osób ludziom to się w główkach przewraca
byś się jeszcze zdziwiła, mąż mnie wyleczył z kompleksów, tzn ze śmiania się z pokazywaniem ząbków, nigdy wcześniej tego nie robiłam uśmiech ale ząbki schowane no chyba że się recholiłam ale na fotkach albo w nowym towarzystwie wżyciu, śmieszne bo przecież jak rozmawiam to to widać, ale wiesz w głowie się wiele roi a teraz jak śmiać się to na całego, a aparat? rodziców nie było na niego stać więc nie.. potem sama się utrzymywałam i kasa szła na studia i pierdoły no i był Wojtas który uwielbia moje ząbki,
więc teraz na pewno nie.. ale podobno to ostatnio modne więc zostawię jak jest hahaha
moja siostra chciała mieć aparat bo ta to mocno przeżywała ale ortodonta kazał jej najpierw podciąć wędzidełko no i po tym zabiegu (prądem) mówiła że to takiii ból że w życiu już się nie da dotknąć no i nie zrobiła

a co co oglądali mieszkanie.. padam.. siedzieli w 6 osób i nagle.. ehsss.. nie skomentuje..

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
cholera ale mi w salonie 'wieje' spod parapetu. czym to uszczelnic ?
Pianka montazowa chyba? masakra jak zimno.
tak pianką na bank pomoże
Stary 2011-01-29, 09:40   #514
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Atomufka ale do nowej pracy idziesz dopiero w PL tak?? czyli za miesiąc?? To ci kolor pewnie jeszcze zblednie Ja bym nie robiła dekoloryzacji

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 09:42   #515
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2011-01-29, 09:43   #516
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Cześć

Mąż dziś nie poszedł do pracy. ja za to mam pracowity weekend - papierologia do pracy Na 14 jedziemy na obiad do teściowej a jutro na obiad do moich rodziców i znowu nie trzeba nic gotować

India współczuję bardzo

Atomufka tak, tak jestem leniuszkiem

Śliweńko to rozumiem, że polecasz ten sklep?? Płacimy oczywiście gotówką. Akurat zapłacimy bonami wszystkimi (370zł) + reszta kasą, to się bonów pozbędziemy

Samba nasza zmywarka ma funkcję że podobno te multi tabsy rozpuszcza. Na fajną promocję trafiłaś
hmm mnie się jeszcze nic nie popsuło ale jak już to sama sobie reklamacje załatwię

Cytat:
Napisane przez stokrotka24 Pokaż wiadomość
HEJ

łączę sie w bólu, ja do 14, a potem kładzenie gładzi mnie czeka, czyli pracowity weekend. Jutro za to śpię do oporu i lenię się w łóżku, szkoda, ze sama bo mężuś będzie w pracy

śliweńko strata ogromna jest pewnie dla całej rodziny, niektórzy z tego bólu robią różne rzeczy. Aż przykro normalnie

india już niedługo na swoje idziecie tak więc zaciśnij zęby

samaba niezły numer z autem zrobiłaś
no zwłaszcza że jej mąż zmarł 1,5 roku temu

Cytat:
No tak właśnie myślałam,że to nie taka prosta sprawa z tymi mieszkaniami.Jak zresztą wszędzie

Marta Ty i kompleksy a nie myślałaś o aparacie?choć pewnie teraz już jesteś przyzwyczajona.Mnie się zawsze podobały takie przerwy między jedynkami

Szybko minie rosi.

Wiedziałam

Dziewczyny wczoraj przyjechała taka parka oglądać nasze mieszkanie(to wynajmowane) i ta laska tak chodzi rozgląda się ,w rozmowie jej napomknęłam ,że ci właściele mają jeszcze kilka mieszkań ona na to a mają większe? Ja myślałam ,że padnę.To mieszkanie ma metraż ok 65m2 ,dwie duże sypialnie,ogromny salon,dwie łazienki -nie jakieś klitki ,a jej mało Dodam ,że oni są sami bez dzieci ,a teraz mieszkają mniej więcej w podobnym mieszkaniu w 6 osób ludziom to się w główkach przewraca
znam takie gwiazdy

Cytat:
kliwia co słychać?

Do mnie zaraz wpada na kawkę kumpela z pracy

A ja mam taki babski problem niedawno się farbnęłam i kolor wyszedł czarny prawie....zamiast ciemnobrązowy.I teraz mam dylemat ,bo źle się czuję w tym kolorze...Dziewczyny czy któraś z Was robiła kiedyś dekoloryzjacę? Normalnie to pewnie bym się przemęczyła ,bo latem pewnie wyjaśnieją ,ale idę do nowej pracy ,więc muszę "wyglądać " ....ech nie wiem co zrobić,boję się ,że po dekoloryzacji zniszczę włoski...
ja słyszałam o ściąganiu koloru ale nie robiłabym tego by się włosy nie zniszczyły

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 09:44   #517
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 201803111825 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
no tak bo skoro nie ma ludzi to poco siedzieć... a kluski pamiętaj mają być idealnie okrągłe z malutką dziurką hahahaha
a jakie ciasto? mrrr ale bym zjadła

Cytat:
wiesz no ja bym poczekała, zanim pójdziesz do nowej pracy trochę minie wiec pewnie zblednie, a jak nie to zrobisz po powrocie do polski nowy kolor, włosy trochę odpoczną nie będą tak obciążone..

a my już postanowiliśmy że w tym roku na wakacje jedziemy do Poznania ale się cieszę bo ostatni raz byłam tam w maju przed ślubem z zaproszeniami
już się nie mogę doczekać
no i standardowo pod Wrocław do rodzinki ale to na dłużej ze 2 tygodnie posiedzę tam z Patem bo do Poznania z 5-7 dni, ale dobre i to
Stary 2011-01-29, 09:46   #518
atomufka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
no ba zaraz wstanie syn i dupa z lenienia

byś się jeszcze zdziwiła, mąż mnie wyleczył z kompleksów, tzn ze śmiania się z pokazywaniem ząbków, nigdy wcześniej tego nie robiłam uśmiech ale ząbki schowane no chyba że się recholiłam ale na fotkach albo w nowym towarzystwie wżyciu, śmieszne bo przecież jak rozmawiam to to widać, ale wiesz w głowie się wiele roi a teraz jak śmiać się to na całego, a aparat? rodziców nie było na niego stać więc nie.. potem sama się utrzymywałam i kasa szła na studia i pierdoły no i był Wojtas który uwielbia moje ząbki,
więc teraz na pewno nie.. ale podobno to ostatnio modne więc zostawię jak jest hahaha
moja siostra chciała mieć aparat bo ta to mocno przeżywała ale ortodonta kazał jej najpierw podciąć wędzidełko no i po tym zabiegu (prądem) mówiła że to takiii ból że w życiu już się nie da dotknąć no i nie zrobiła

a co co oglądali mieszkanie.. padam.. siedzieli w 6 osób i nagle.. ehsss.. nie skomentuje..

tak pianką na bank pomoże
No tak taki aparat to spory wydatek i spore cierpienie....
A ta parka to może potrzebuje przestrzeni ale w sumie tu ją mają hehe Na szczęscie nie musimy nikogo szukać na nasze miejsce.Wystawiliśmy ogłoszenie,bo do końca nie wiedzieliśmy czy nam zwrócą depozyt,ale nie będzie z tym problemu.

Cytat:
Atomufka ale do nowej pracy idziesz dopiero w PL tak?? czyli za miesiąc?? To ci kolor pewnie jeszcze zblednie Ja bym nie robiła dekoloryzacji
No właśnie chcę poczekać jeszcze z 3 tygodnie...A do pracy jakoś w kwietniu dopiero idę,ale już w Polsce chcę wyglądać jak człowiek ,bo urodziny ,parapetówki itp. nas czekają,a ja mam bzika na punkcie włosów....

Madzia zapomniałam ci napisać ,że zdecydowaliśmy się na ten narożnik,ale z tego drugiego materiału. Powiedz mi czy jak zamawiałaś to klikałaś kup teraz czy jak?Bo nigdy nie kupowałam mebli na all

Martucha to wiesz ,że mnie odwiedzisz może kliwię ściągniemy i zrobimy sobie mini wizażowe spotkanie ?

szafa

Edytowane przez atomufka
Czas edycji: 2011-01-29 o 09:48
Stary 2011-01-29, 09:53   #519
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Atomufka cieszę się, że narożnik sie podoba i też go kupujecie. No więc ja klikałam na kup teraz a w wiadomości do nich zaznaczyłam jaki kolor i że zmiana materiału na alcantara

jejku jakiego mam lenia, mąż stara się mnie zapędzić do pisania a ja kurde na forum siedzę

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ----------

jesli chodzi o wycieczki to u nas są podobno co roku ze szkoły organizowane z socjalnego więc tanio tylko os. towarzysząca by musiała płacić normalnie. W tym roku jest wyjazd do Watykanu w związku z beatyfikacją na 8 dni za ... 300 zł a tak to co roku w wakacje gdzieś jadą fajna sprawa. Moja pomoc jedzie do Watykanu.

Stary 2011-01-29, 10:01   #520
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
No tak taki aparat to spory wydatek i spore cierpienie....
A ta parka to może potrzebuje przestrzeni ale w sumie tu ją mają hehe Na szczęscie nie musimy nikogo szukać na nasze miejsce.Wystawiliśmy ogłoszenie,bo do końca nie wiedzieliśmy czy nam zwrócą depozyt,ale nie będzie z tym problemu.

Martucha to wiesz ,że mnie odwiedzisz może kliwię ściągniemy i zrobimy sobie mini wizażowe spotkanie ?
no skoro wam zwrócą depozyt to bez ciśnienia, rozumiem o co ci chodzi z włosami.. sama odkąd jestem "piekielnie ruda" mam na tym punkcie chopla mam nadzieję że kolor rozjaśnieje
a co do spotkania - no faktycznie bo ty będziesz już w kraju ja jestem na tak bardzo na tak mam nadzieję że kliwa też się zgodzi
Stary 2011-01-29, 10:02   #521
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2011-01-29, 10:11   #522
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
sorki ale się nie zrozumiałyśmy jakie ciasto pieczesz? - na spotkanie z teściami i rodzicami
bo z czego się kluchy śląskie robi to wiem hahahaha
super że galareta wyszła, ja uwielbiam ale sama też jeszcze nie robiłam..
Stary 2011-01-29, 10:11   #523
atomufka
Zakorzenienie

Cytat:
Atomufka cieszę się, że narożnik sie podoba i też go kupujecie. No więc ja klikałam na kup teraz a w wiadomości do nich zaznaczyłam jaki kolor i że zmiana materiału na alcantara

jejku jakiego mam lenia, mąż stara się mnie zapędzić do pisania a ja kurde na forum siedzę

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ----------

jesli chodzi o wycieczki to u nas są podobno co roku ze szkoły organizowane z socjalnego więc tanio tylko os. towarzysząca by musiała płacić normalnie. W tym roku jest wyjazd do Watykanu w związku z beatyfikacją na 8 dni za ... 300 zł a tak to co roku w wakacje gdzieś jadą fajna sprawa. Moja pomoc jedzie do Watykanu.
Dzięki Madzia my zamawiamy w kolorze ciemnoszarym inny materiał ,bo szary lepiej wygląda z tego materiału

Cytat:
no skoro wam zwrócą depozyt to bez ciśnienia, rozumiem o co ci chodzi z włosami.. sama odkąd jestem "piekielnie ruda" mam na tym punkcie chopla mam nadzieję że kolor rozjaśnieje
a co do spotkania - no faktycznie bo ty będziesz już w kraju ja jestem na tak bardzo na tak mam nadzieję że kliwa też się zgodzi
Super

Cytat:
Treść usunięta
mniami uwielbiam u nas to się nazywa galart

szafa

Stary 2011-01-29, 10:26   #524
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2011-01-29, 10:47   #525
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Atomufka to jak będziesz już miała to wklej zdjęcia. Z pufą zamawiacie??

Stary 2011-01-29, 10:55   #526
anika222
Zakorzenienie

GG do anika222

Cytat:
Napisane przez Katunia:) Pokaż wiadomość
jaaaaa ale bym chciala!!
koniecznie napisz wiecej, gdzie, kiedy ? gdzie w necie jest o tym napisane ? Jak Ty dostalas zaproszenie ?

anika - ja welurowe normalnie piore a zeby byly takie fajne mieciutki to po prostu pracuje je na lewej stronie! mam duzo welurkowych i sa nadal w dobrym stanie po wielu praniach.

właśnietak myslalam ze cos źle robie ze one takie poczochrane są
ta dzisiejszą partię wyprasuje na lewej

a pojechałam dzis na zakupy i znow kupiłam 3 pajace i sukieniunie
nie mogłam sie oprzec ale chyba musze to schowac przed mezem bo mnie w koncu wyeksmituje

"tylko spokój nas uratuje..piiiiip...
anika222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 10:57   #527
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
ojjj coś czuję że więcej niż 20 hahaha bo skoro 2 raz robisz szarlotkę.. a nie które też pewnie ze dwa razy hahah
zdradź co to za książka?

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2011-01-29 o 11:02
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 11:00   #528
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2011-01-29, 11:07   #529
anika222
Zakorzenienie

GG do anika222

Cytat:
Treść usunięta
u mnie w domu mowi się GALET na galaretke drobiową albo wieprzową

"tylko spokój nas uratuje..piiiiip...
anika222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 11:08   #530
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2011-01-29, 11:13   #531
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Czesc

A ja się chciałam pochwalić, ze wczoraj mój M. dzwoni do mnie, ze ma niespodzianke. Ja wracam z pracy, a on upiekł mi kruche ciasto z dżemem Pyszniaste. I do tego ugotował mi ubiadek na dziś do pracy.

Kochany

P.S. W związku z tym, ze go pochwaliłam to na pewno się dziś poprztykamy.

Madzia socjal to swietna sprawa, u mojej mamy w pracy tez sa takie dopłaty są i w tym roku bylismy nad morzem z M. za pare grosików.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 11:17   #532
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2011-01-29, 11:23   #533
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Scio brawa dla męża. A powiedz mi, w socjalach to tylko n-el czy pracownik szkoły jedzie tak tanio, a np mąż musi dopłacić normalnie??

Właśnie się dowiedziałam, ze nie muszę pisać raportu z realizacji stażu (to tylko na koniec roku) a teraz tylko Podsumowanie pracy z wyników nauczania i wychowania za semstr 1 (mam punkty od Pani dyr do których muszę się odnieść) więc o połowę mniej pracy mnie czeka a swoją drogą, to jeszcze się do tego nie zabrałam.

Stary 2011-01-29, 11:27   #534
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
muszę je kupić, bo o kuchni polskiej słyszałam wiele dobrego! a skoro jeszcze się słodkości z niej wowww

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Czesc

A ja się chciałam pochwalić, ze wczoraj mój M. dzwoni do mnie, ze ma niespodzianke. Ja wracam z pracy, a on upiekł mi kruche ciasto z dżemem Pyszniaste. I do tego ugotował mi ubiadek na dziś do pracy.

Kochany

P.S. W związku z tym, ze go pochwaliłam to na pewno się dziś poprztykamy.

Madzia socjal to swietna sprawa, u mojej mamy w pracy tez sa takie dopłaty są i w tym roku bylismy nad morzem z M. za pare grosików.
a tak co za głupoty mówisz!! pyszne ciacho i pyszna atmosfera

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

Cytat:
Właśnie się dowiedziałam, ze nie muszę pisać raportu z realizacji stażu (to tylko na koniec roku) a teraz tylko Podsumowanie pracy z wyników nauczania i wychowania za semstr 1 (mam punkty od Pani dyr do których muszę się odnieść) więc o połowę mniej pracy mnie czeka a swoją drogą, to jeszcze się do tego nie zabrałam.
my też raport pisałyśmy na koniec, na półroczną radę ustnie mówiliśmy o tym co w trakcie awansu już zrobiliśmy
Stary 2011-01-29, 11:30   #535
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Rosi, Marta ale to zawsze tak jest, jak go do kogoś pochwale, to sie tego samego dnia poprztykamy, co by chyba nie było za słodko.
Ale i tak mam najbardziej kochanego męża na świecie, a teraz jak jestem w ciąży to mnie w ogóle tak rozpieszcza

Madzia moja mam nie pracuje w szkole, w innej budżetówce, ale z tego co kojarze, to dzieci tez maja tanio, bo ja pamietam, ze jezdziłam na kolonie i obozy prawie za free. A na wycieczki to zawsze mama sama jezdziła, ale nie wiem, czy dlatego, ze za druga osobe trzeba sto procent. W kazdym razie jak wykupuje wczasy, to zapisuje na 3 osoby i tam wyliczają jej kwote dajmy na to 2500 zł i ona płaci z tego chyba 20% + plus podetek musi odprowadzić. Ale jak to jest z wycieczkami to nie wiem.
Ale moja szwagierka była na stażu z UP w szkole i pamietam, ze była jakaś wycieczka, ale to przysługiwało tylko n-lom i pracownikom szkoły, stażystkom z UP juz nie.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 11:31   #536
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
my też raport pisałyśmy na koniec, na półroczną radę ustnie mówiliśmy o tym co w trakcie awansu już zrobiliśmy
Tu podobno tylko mam się do punktów odnieść:
1. Sytuacja w grupie (diagnoza wstepna, co dzieci potrafią, ich zainteresowania, ulubione zabawy , osiągnięcia, trudnośc)
2. frekwencja
3. Kontakty z rodzicami
4. Współpraca z psychologiem, pedagogiem, poradnią
5. Współpraca ze środowiskiem (jakim???)
6. Uroczystości i konkursy
7. szkolenia
8. Zajęcia dodatkowe
9. Ocena pracy
10 wnioski na semstr 2

co to za środowisko??

Stary 2011-01-29, 11:34   #537
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2011-01-29, 11:44   #538
kliwia
Zakorzenienie

atomufka no mowilam zie sie nie moge doczekac kiedy Cie odwiedze zrob parapetowke dla PM jesli tylko bede miala jak dojechac - z dzieckiem lub bez, bardzo chetnie

a ja zyje, nocke samodzielnie z dzieckiem przezylam jakos nawet spala w lozeczku 2h
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 11:45   #539
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Tu podobno tylko mam się do punktów odnieść:
1. Sytuacja w grupie (diagnoza wstepna, co dzieci potrafią, ich zainteresowania, ulubione zabawy , osiągnięcia, trudnośc)
2. frekwencja
3. Kontakty z rodzicami
4. Współpraca z psychologiem, pedagogiem, poradnią
5. Współpraca ze środowiskiem (jakim???)
6. Uroczystości i konkursy
7. szkolenia
8. Zajęcia dodatkowe
9. Ocena pracy
10 wnioski na semstr 2

co to za środowisko??
środowisko lokalne - głównie to rodzice, ale i współpraca z urzędem miasta biblioteka policja lekarze wszędzie tam gdzie chodzisz z dziećmi jakaś współpraca z poszczególnymi organami nie wiem może twoje dzieci piszą sobie listy z dziećmi z innego przedszkola, albo odwiedzają starszych ludzi pomagają zwierzętom - schroniska - może chodzicie do biblioteki i pani czyta im książki i jak ta współpraca wszystko co robisz z innymi niewiązanymi ze szkoła - jak z nimi współpracujesz
Stary 2011-01-29, 11:46   #540
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości