jak zdobyć doświadczenie zawodowe - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-25, 18:48   #1
wewelinka
Zadomowienie

jak zdobyć doświadczenie zawodowe

hej kobietki muszę się Was poradzić. Chciałabym rozpocząć kariere jako specjalista ds kadr i płac. Proszę doradźcie mi od czego tak właściwie najlepiej zacząć. Ukończyłam kurs kadr i płac, jestem po ekonomii (zarządzanie organizacjami) programy kadrowe i zusowe nie są mi obce..... tylko gdzie mam szukać (w jaki sposób) miejsca w którym mogłabym wystartować bez doświadczenia... bo przecież każdy kiedyś zaczynał.... jak mam złożyć papiery do jakiejś firmy kiedy nie posiadam doświadczenia? co im powinnam napisać że na jakie stanowisko chce? że staram się na młodszego specjaliste? że chce odbyć staż?
Stary 2011-01-25, 20:18   #2
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Dot.: jak zdobyć doświadczenie zawodowe

Cytat:
Napisane przez wewelinka Pokaż wiadomość
hej kobietki muszę się Was poradzić. Chciałabym rozpocząć kariere jako specjalista ds kadr i płac. Proszę doradźcie mi od czego tak właściwie najlepiej zacząć. Ukończyłam kurs kadr i płac, jestem po ekonomii (zarządzanie organizacjami) programy kadrowe i zusowe nie są mi obce..... tylko gdzie mam szukać (w jaki sposób) miejsca w którym mogłabym wystartować bez doświadczenia... bo przecież każdy kiedyś zaczynał.... jak mam złożyć papiery do jakiejś firmy kiedy nie posiadam doświadczenia? co im powinnam napisać że na jakie stanowisko chce? że staram się na młodszego specjaliste? że chce odbyć staż?
składaj gdzie sie da, a w cv wpisuj wyksztalcenie jakie w rzeczywistosci posiadasz.
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-25, 21:31   #3
plustek1
Raczkowanie

Bez doświadczenia - może spróbuj staże z urzędu pracy?
Albo darmowe staże - nie wiem dokładnie jak w tej branży ale jest to zawsze sposób na zdobycie doświadczenia, a kto wie może akurat się sprawdzisz w firmie i Cię zatrudnią
plustek1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-26, 21:44   #4
edytcia
Zakorzenienie

Cytat:
Próbuj przez staż z UP. Ja byłam na stażu 6-miesięcznym właśnie w takim dziale - kadry i zostałam potem.
To chyba najlepszy start - mimo początkowych poświęceń.

Idź do urzedu zorientuj się najpierw czy się kwalifikujesz, a potem poszukaj firmy, która by Cię przyjęła - potem wniosek o staż ta firma składa z twoimi danymi już i czekasz na decyzje urzedu.
Trzymam kciuki.
edytcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-26, 21:59   #5
Pablo_
Raczkowanie

Najrozsądniejszym rozwiązaniem w Twoim wypadku byłby staż w jakiejś renomowanej firmie
Pablo_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-27, 10:46   #6
wewelinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez edytcia Pokaż wiadomość
Próbuj przez staż z UP. Ja byłam na stażu 6-miesięcznym właśnie w takim dziale - kadry i zostałam potem.
To chyba najlepszy start - mimo początkowych poświęceń.

Idź do urzedu zorientuj się najpierw czy się kwalifikujesz, a potem poszukaj firmy, która by Cię przyjęła - potem wniosek o staż ta firma składa z twoimi danymi już i czekasz na decyzje urzedu.
Trzymam kciuki.
Cytat:
Napisane przez Pablo_ Pokaż wiadomość
Najrozsądniejszym rozwiązaniem w Twoim wypadku byłby staż w jakiejś renomowanej firmie
hmm to że potrzebuje stażu to się domyślam ( bo jak inaczej) ale że co mam zajść do firmy i prosto z mostu poprosić czy by mnie na staż nie przyjęli ? chciałabym to jakoś ładniej (bardziej profesjonalnie) załatwić
a na staż z urzędu liczyć juz nie mogę bo ukończyłam 25lat i 1.5roku temu skończyłam studia

Edytowane przez wewelinka
Czas edycji: 2011-01-27 o 11:36
wewelinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-27, 11:46   #7
Konto usunięte

Cytat:
hmm to że potrzebuje stażu to się domyślam ( bo jak inaczej) ale że co mam zajść do firmy i prosto z mostu poprosić czy by mnie na staż nie przyjęli ? chciałabym to jakoś ładniej (bardziej profesjonalnie) załatwić
a na staż z urzędu liczyć juz nie mogę bo ukończyłam 25lat i 1.5roku temu skończyłam studia
a staż nie jest przypadkiem do 26 roku życia?
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-27, 12:56   #8
k-n
Wtajemniczenie

[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;24653051]a staż nie jest przypadkiem do 26 roku życia?[/QUOTE]

To zależy kto organizuje. Są np. staże absolwenckie, na które mogą zapisywać się osoby do 30 r.ż.
Stary 2011-01-27, 13:47   #9
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez k-n Pokaż wiadomość
To zależy kto organizuje. Są np. staże absolwenckie, na które mogą zapisywać się osoby do 30 r.ż.
o to jeszcze lepiej-Autorka by się kwalifikowała
Stary 2011-01-28, 11:51   #10
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Staże są też dla innych grup osób.Np bez doświadczenia zawodowego (pracująca krócej niż 6 miesięcy) i długotrwałych bezrobotnych.Tylko wtedy przysługuje najdłużej półroczny
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 15:39   #11
wewelinka
Zadomowienie

nie mam 30 lat ale doswiadczenie zawodowe (tyle ze nie w branży która mnie interesuje) mam 6lat...
czy w takim razie na ten staż mogę liczyć?
Stary 2011-01-28, 16:02   #12
Juliette88
Zadomowienie

Cytat:
nie mam 30 lat ale doswiadczenie zawodowe (tyle ze nie w branży która mnie interesuje) mam 6lat...
czy w takim razie na ten staż mogę liczyć?
Staże absolwenckie przysługują do roku po ukończeniu studiów i kiedy przez ten czas nie była podjęta żadna praca.
A o jaki staż Ci chodzi? Płatny czy nie? Firmy chętnie przyjmują osoby na staż, ale właśnie z UP, bo dostają darmowego pracownika na cały etat, za wszystko płaci urząd. Szczerze mówiąc to nie spotkałam się ze płatnymi stażami organizowanymi przez firmy, bezpłatne praktyki owszem.

Edytowane przez Juliette88
Czas edycji: 2011-01-28 o 16:10
Juliette88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 17:29   #13
wewelinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Juliette88 Pokaż wiadomość
Staże absolwenckie przysługują do roku po ukończeniu studiów i kiedy przez ten czas nie była podjęta żadna praca.
A o jaki staż Ci chodzi? Płatny czy nie? Firmy chętnie przyjmują osoby na staż, ale właśnie z UP, bo dostają darmowego pracownika na cały etat, za wszystko płaci urząd. Szczerze mówiąc to nie spotkałam się ze płatnymi stażami organizowanymi przez firmy, bezpłatne praktyki owszem.
może być i bezpłatny... oby jakieś doświadczenie zdobyć... chociaż wolałabym być zatrudniona.... np jako asystent czy młodszy specjalista...
tylko jak napisać w mailu? ze co bym chciała? ze moze szukaja ? ze moze potrzebuja? help
Stary 2011-01-29, 19:13   #14
lasiczkaa
Raczkowanie

staz to fajna sprawa. oczywicie musi byc to dobra firma itd. ja musialam odbyc staz z uwagi na nauke w ap edukacji. generalnie marketing, reklama, internet to mnie interesowalo. postaralam sie o praktyki w agencji marketingowej i po stazu ... zostalam przyjeta na etat do pracy. takze ja mam dobre doswiadczenia w tym klimacie, ale moze jestem szczesciara
lasiczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 20:28   #15
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Juliette88 Pokaż wiadomość
Nie zawsze tak jest, wszystko zależy od tego kto taki staż organizuje.

Poza tym istnieją staże płatne i to wcale nie z UP. Jednak firmy płacą za nie marne grosze (zazwyczaj poniżej 800 zł).
Stary 2011-01-31, 19:13   #16
wewelinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lasiczkaa Pokaż wiadomość
staz to fajna sprawa. oczywicie musi byc to dobra firma itd. ja musialam odbyc staz z uwagi na nauke w ap edukacji. generalnie marketing, reklama, internet to mnie interesowalo. postaralam sie o praktyki w agencji marketingowej i po stazu ... zostalam przyjeta na etat do pracy. takze ja mam dobre doswiadczenia w tym klimacie, ale moze jestem szczesciara
w jaki sposób aplikowałaś na staż?
Stary 2011-01-31, 21:06   #17
edytcia
Zakorzenienie

Cytat:
Możesz liczyć na staż w UP, ja byłam w wieku 28lat na stażu.
Pierwszy krok to idź do UP i dowiedz się czy się kwalifikujesz na staż z UP albo ze środków unijnych (na tych stażach lepiej płacą).
A potem szukaj firmy.

Co jest mało profesjonalne w najprostszym pójściu do szefa firmy ze swoją ofertą bezpłatnej pracy przez pół roku??? Jak wyślesz listowne zapytanie, to gwarantuje Ci, że chyba w 99% rozpatrzone zostanie negatywnie. Osoby, które się przyjmuje to takie którym zależy bardzo na tej firmie i konkretnym stanowisku.

Ja tak poszłam, wzięłam CV, potem rozmowa w cztery oczy i szybka decyzja szefa i oto jestem Tak po prostu mi się udało.

Czasem lepiej nie kombinować.
Stary 2011-01-31, 23:23   #18
wewelinka
Zadomowienie

Cytat:
Możesz liczyć na staż w UP, ja byłam w wieku 28lat na stażu.
Pierwszy krok to idź do UP i dowiedz się czy się kwalifikujesz na staż z UP albo ze środków unijnych (na tych stażach lepiej płacą).
A potem szukaj firmy.

Co jest mało profesjonalne w najprostszym pójściu do szefa firmy ze swoją ofertą bezpłatnej pracy przez pół roku??? Jak wyślesz listowne zapytanie, to gwarantuje Ci, że chyba w 99% rozpatrzone zostanie negatywnie. Osoby, które się przyjmuje to takie którym zależy bardzo na tej firmie i konkretnym stanowisku.

Ja tak poszłam, wzięłam CV, potem rozmowa w cztery oczy i szybka decyzja szefa i oto jestem Tak po prostu mi się udało.

Czasem lepiej nie kombinować.
Szczerze to nie wiem... wydawało mi się to troszkę "żebractwem"
no i jak zrobiłaś ? wzięłaś cv, zaszłaś do firmy i poszłaś do działu personalnego mówiąc że chcesz złożyć podanie o staż ?
Stary 2011-01-31, 23:35   #19
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
no i jak zrobiłaś ? wzięłaś cv, zaszłaś do firmy i poszłaś do działu personalnego mówiąc że chcesz złożyć podanie o staż ?
"Żebractwem"?!

Jak będziesz miała takie podejście, to nawet za 100 lat nie zdobędziesz doświadczenia, a tym samym pracy na której ci zależy.
Stary 2011-02-01, 00:18   #20
Selene _
Raczkowanie

No własnie, też jestem ciekawa, jak przekonać daną firmę do tego, żeby wzięła nas na staż z UP? ja już w kilku się wstępnie pytałam i powiedzieli, że nie ma takiej możliwości. W sumie dziwne, że nie chcą pracownika na cały etat, którego mają za darmo, dla nich to lepsze niż bezpłatne praktyki.
Selene _ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-01, 09:49   #21
Konto usunięte

Cytat:
"Żebractwem"?!

Jak będziesz miała takie podejście, to nawet za 100 lat nie zdobędziesz doświadczenia, a tym samym pracy na której ci zależy.

Cytat:
Napisane przez Selene _ Pokaż wiadomość
No własnie, też jestem ciekawa, jak przekonać daną firmę do tego, żeby wzięła nas na staż z UP? ja już w kilku się wstępnie pytałam i powiedzieli, że nie ma takiej możliwości. W sumie dziwne, że nie chcą pracownika na cały etat, którego mają za darmo, dla nich to lepsze niż bezpłatne praktyki.
bo niewyuczony pracownik to dodatkowy kłopot, a do tego pracownik, którego zaraz nie będzie, trzeba mu dać pracę, zająć czymś czas.
Stary 2011-02-01, 13:51   #22
wewelinka
Zadomowienie

Cytat:
"Żebractwem"?!

no sory ale tak to wygląda... zachodzisz i musisz poprosić, namówić, przekonać, że akurat Ciebie mają przyjąć mimo tego że dla nich to dodatkowy problem, bo ktoś musi Ci patrzeć na ręce i sprawdzać uczyć i wykazywać cierpliwość.
Tak jak napisała aneszna to dodatkowy problem
temu pachnie mi to trochę żebractwem...( nie powiedziałam że to złe, tylko że tak to wygląda- sama to będę praktykować)
aczkolwiek wiem że pisanie cv i wysyłanie aplikacji można porównać do tego samego i jakoś mnie to nie boli że tak robię bo niby jak inaczej ? są tylko dwa wyjścia albo wysłanie mailem albo pofatygowanie się osobiście do siedziby i dokładnie to wiem, a to żebractwo to moje prywatne odczucia
pozdrawiam serdecznie
we

Edytowane przez wewelinka
Czas edycji: 2011-02-01 o 15:03
wewelinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-01, 19:28   #23
Selene _
Raczkowanie

[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;24767810]

bo niewyuczony pracownik to dodatkowy kłopot, a do tego pracownik, którego zaraz nie będzie, trzeba mu dać pracę, zająć czymś czas.[/QUOTE]

No z jednej strony tak, ale z drugiej - jest pełno ogłoszeń o bezpłatnych praktykach, a przecież taki student-praktykant umie o wiele mniej niż osoba po studiach, która jakieś niewielkie doświadczenie już zdobyła... poza tym organizacja procesu rekrutacyjnego związanego z tymi praktykami też zabiera czas. A tu wszystko załatwia UP, oni od razu dostają konkretna osobę, zmotywowaną i chetną do pracy wlasnie u nich (piszę tu przede wszystkim o sytuacji, gdy sami sobie szukamy firmy i wybieramy ją pod katem naszych preferencji zawodowych).
Tak w ogóle rozwalają mnie wszystkie te oferty bezpłatnych staży, w których nie dość, że każą wysyłać CV i LM, mają wymagania jak do normalnej pracy, to jeszcze ani słowa nie piszą o możliwości zatrudnienia po odbyciu praktyk. Za to obiecują "ciekawe wyzwania zawodowe" (zapewne wiszenie na telefonie i wykonywanie czarnej roboty, której nikt inny nie chce wykonywać) oraz "cenne referencje dla przyszłego pracodawcy", które tak naprawdę można o kant pupy rozbić
Selene _ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-01, 21:28   #24
edytcia
Zakorzenienie

Cytat:

Wzięłam CV i poszłam do szefa dużej firmy i z nim bezpośrednio rozmawiałam, czy byłby zainteresowany moją osobą na stanowisko pomoc kadrowej, lub iny dział np. w księgowości. Wypytał mnie wstępnie co robiłam i czy jestem zainteresowana, żeby faktycznie w kadrach "siedzieć" odpowiedziałam, że oczywiście tak. Potem potoczyło się szybko - wziął mnie do kadrowej, kazał spisać wniosek o staż i jeszcze tylko czekałam jakieś 2,5miesiąca aż złożą ten wniosek... Ale złożyli go, bo ja nie odpuszczałam, dzwoniłam raz na tydzień, wysyłałam maile z zapytaniem czy już złożyli.

Generalnie - dziewczyno w obecnych czasach, w takich sprawach, nie zawracaj sobie głowy tym co sobie ktoś pomyśli.

Poza tym idąc do konkretnej firmy, a nie z ogłoszenia o staż, jesteś tą jedyną, która stara się własnie w tej firmie o staż na konkretne stanowisko.

Próbuj - powodzenia.
Stary 2011-02-02, 18:40   #25
wewelinka
Zadomowienie

Cytat:
Wzięłam CV i poszłam do szefa dużej firmy i z nim bezpośrednio rozmawiałam, czy byłby zainteresowany moją osobą na stanowisko pomoc kadrowej, lub iny dział np. w księgowości. Wypytał mnie wstępnie co robiłam i czy jestem zainteresowana, żeby faktycznie w kadrach "siedzieć" odpowiedziałam, że oczywiście tak. Potem potoczyło się szybko - wziął mnie do kadrowej, kazał spisać wniosek o staż i jeszcze tylko czekałam jakieś 2,5miesiąca aż złożą ten wniosek... Ale złożyli go, bo ja nie odpuszczałam, dzwoniłam raz na tydzień, wysyłałam maile z zapytaniem czy już złożyli.

Generalnie - dziewczyno w obecnych czasach, w takich sprawach, nie zawracaj sobie głowy tym co sobie ktoś pomyśli.

Poza tym idąc do konkretnej firmy, a nie z ogłoszenia o staż, jesteś tą jedyną, która stara się własnie w tej firmie o staż na konkretne stanowisko.

Próbuj - powodzenia.
bardzo dziękuje za słowa otuchy i wiele cennych rad. bardzo mądrze i szczerze napisałaś za co Ci serdecznie dziękuje

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości