|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
jak zdobyć doświadczenie zawodowe
hej kobietki muszę się Was poradzić. Chciałabym rozpocząć kariere jako specjalista ds kadr i płac. Proszę doradźcie mi od czego tak właściwie najlepiej zacząć. Ukończyłam kurs kadr i płac, jestem po ekonomii (zarządzanie organizacjami) programy kadrowe i zusowe nie są mi obce..... tylko gdzie mam szukać (w jaki sposób) miejsca w którym mogłabym wystartować bez doświadczenia... bo przecież każdy kiedyś zaczynał.... jak mam złożyć papiery do jakiejś firmy kiedy nie posiadam doświadczenia? co im powinnam napisać że na jakie stanowisko chce? że staram się na młodszego specjaliste? że chce odbyć staż?
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: jak zdobyć doświadczenie zawodowe
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Bez doświadczenia - może spróbuj staże z urzędu pracy?
Albo darmowe staże - nie wiem dokładnie jak w tej branży ale jest to zawsze sposób na zdobycie doświadczenia, a kto wie może akurat się sprawdzisz w firmie i Cię zatrudnią
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To chyba najlepszy start - mimo początkowych poświęceń. Idź do urzedu zorientuj się najpierw czy się kwalifikujesz, a potem poszukaj firmy, która by Cię przyjęła - potem wniosek o staż ta firma składa z twoimi danymi już i czekasz na decyzje urzedu. Trzymam kciuki. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Najrozsądniejszym rozwiązaniem w Twoim wypadku byłby staż w jakiejś renomowanej firmie
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
a na staż z urzędu liczyć juz nie mogę bo ukończyłam 25lat i 1.5roku temu skończyłam studia
Edytowane przez wewelinka Czas edycji: 2011-01-27 o 11:36 |
||
|
|
|
|
#7 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;24653051]a staż nie jest przypadkiem do 26 roku życia?[/QUOTE]
To zależy kto organizuje. Są np. staże absolwenckie, na które mogą zapisywać się osoby do 30 r.ż.
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
BAN stały
|
Staże są też dla innych grup osób.Np bez doświadczenia zawodowego (pracująca krócej niż 6 miesięcy) i długotrwałych bezrobotnych.Tylko wtedy przysługuje najdłużej półroczny
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
nie mam 30 lat ale doswiadczenie zawodowe (tyle ze nie w branży która mnie interesuje) mam 6lat...
czy w takim razie na ten staż mogę liczyć?
|
|
|
#12 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A o jaki staż Ci chodzi? Płatny czy nie? Firmy chętnie przyjmują osoby na staż, ale właśnie z UP, bo dostają darmowego pracownika na cały etat, za wszystko płaci urząd. Szczerze mówiąc to nie spotkałam się ze płatnymi stażami organizowanymi przez firmy, bezpłatne praktyki owszem. Edytowane przez Juliette88 Czas edycji: 2011-01-28 o 16:10 |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tylko jak napisać w mailu? ze co bym chciała? ze moze szukaja ? ze moze potrzebuja? help
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
staz to fajna sprawa. oczywicie musi byc to dobra firma itd. ja musialam odbyc staz z uwagi na nauke w ap edukacji. generalnie marketing, reklama, internet to mnie interesowalo. postaralam sie o praktyki w agencji marketingowej i po stazu ... zostalam przyjeta na etat do pracy. takze ja mam dobre doswiadczenia w tym klimacie, ale moze jestem szczesciara
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym istnieją staże płatne i to wcale nie z UP. Jednak firmy płacą za nie marne grosze (zazwyczaj poniżej 800 zł).
|
|
|
#16 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwszy krok to idź do UP i dowiedz się czy się kwalifikujesz na staż z UP albo ze środków unijnych (na tych stażach lepiej płacą). A potem szukaj firmy. Co jest mało profesjonalne w najprostszym pójściu do szefa firmy ze swoją ofertą bezpłatnej pracy przez pół roku??? Jak wyślesz listowne zapytanie, to gwarantuje Ci, że chyba w 99% rozpatrzone zostanie negatywnie. Osoby, które się przyjmuje to takie którym zależy bardzo na tej firmie i konkretnym stanowisku. Ja tak poszłam, wzięłam CV, potem rozmowa w cztery oczy i szybka decyzja szefa i oto jestem Tak po prostu mi się udało.Czasem lepiej nie kombinować. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no i jak zrobiłaś ? wzięłaś cv, zaszłaś do firmy i poszłaś do działu personalnego mówiąc że chcesz złożyć podanie o staż ?
|
|
|
|
#19 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak będziesz miała takie podejście, to nawet za 100 lat nie zdobędziesz doświadczenia, a tym samym pracy na której ci zależy.
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
No własnie, też jestem ciekawa, jak przekonać daną firmę do tego, żeby wzięła nas na staż z UP? ja już w kilku się wstępnie pytałam i powiedzieli, że nie ma takiej możliwości. W sumie dziwne, że nie chcą pracownika na cały etat, którego mają za darmo, dla nich to lepsze niż bezpłatne praktyki.
|
|
|
|
|
#21 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#22 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak jak napisała aneszna to dodatkowy problem ![]() temu pachnie mi to trochę żebractwem...( nie powiedziałam że to złe, tylko że tak to wygląda- sama to będę praktykować) aczkolwiek wiem że pisanie cv i wysyłanie aplikacji można porównać do tego samego i jakoś mnie to nie boli że tak robię bo niby jak inaczej ? są tylko dwa wyjścia albo wysłanie mailem albo pofatygowanie się osobiście do siedziby i dokładnie to wiem, a to żebractwo to moje prywatne odczucia pozdrawiam serdecznie we
Edytowane przez wewelinka Czas edycji: 2011-02-01 o 15:03 |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;24767810]
bo niewyuczony pracownik to dodatkowy kłopot, a do tego pracownik, którego zaraz nie będzie, trzeba mu dać pracę, zająć czymś czas.[/QUOTE] No z jednej strony tak, ale z drugiej - jest pełno ogłoszeń o bezpłatnych praktykach, a przecież taki student-praktykant umie o wiele mniej niż osoba po studiach, która jakieś niewielkie doświadczenie już zdobyła... poza tym organizacja procesu rekrutacyjnego związanego z tymi praktykami też zabiera czas. A tu wszystko załatwia UP, oni od razu dostają konkretna osobę, zmotywowaną i chetną do pracy wlasnie u nich (piszę tu przede wszystkim o sytuacji, gdy sami sobie szukamy firmy i wybieramy ją pod katem naszych preferencji zawodowych). Tak w ogóle rozwalają mnie wszystkie te oferty bezpłatnych staży, w których nie dość, że każą wysyłać CV i LM, mają wymagania jak do normalnej pracy, to jeszcze ani słowa nie piszą o możliwości zatrudnienia po odbyciu praktyk. Za to obiecują "ciekawe wyzwania zawodowe" (zapewne wiszenie na telefonie i wykonywanie czarnej roboty, której nikt inny nie chce wykonywać) oraz "cenne referencje dla przyszłego pracodawcy", które tak naprawdę można o kant pupy rozbić
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wzięłam CV i poszłam do szefa dużej firmy i z nim bezpośrednio rozmawiałam, czy byłby zainteresowany moją osobą na stanowisko pomoc kadrowej, lub iny dział np. w księgowości. Wypytał mnie wstępnie co robiłam i czy jestem zainteresowana, żeby faktycznie w kadrach "siedzieć" odpowiedziałam, że oczywiście tak. Potem potoczyło się szybko - wziął mnie do kadrowej, kazał spisać wniosek o staż i jeszcze tylko czekałam jakieś 2,5miesiąca aż złożą ten wniosek... Ale złożyli go, bo ja nie odpuszczałam, dzwoniłam raz na tydzień, wysyłałam maile z zapytaniem czy już złożyli.Generalnie - dziewczyno w obecnych czasach, w takich sprawach, nie zawracaj sobie głowy tym co sobie ktoś pomyśli. Poza tym idąc do konkretnej firmy, a nie z ogłoszenia o staż, jesteś tą jedyną, która stara się własnie w tej firmie o staż na konkretne stanowisko. Próbuj - powodzenia. |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:44.

Tak po prostu mi się udało.