![]() |
#151 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nie radzę sobie na studiach :(
Dziewczyny już wcześniej dobrze powiedziały, że grunt to regularność, trzeba powtarzać ile się da. Ja studiuję na kierunku raczej medycznym, ale wydaje mi się, że zasada nauki materiału z anatomii, histologii czy fizjologii jest podobna do nauki prawoznawstwa- po prostu trzeba wkuć na pamięć i tyle.
Na pewno dobrze Ci się uczy razem z koleżanką? Mnie druga osoba zawsze bardzo rozprasza. Jedynie wspólne odpytywanie się wchodzi w grę, ale to dopiero wtedy, kiedy już coś umiem. Nie będę oryginalna i powtórzę- idź do wykładowcy i sprawdź, czy się nie pomylił. To w końcu też człowiek, nie maszyna, chociaż jak tak czasem patrzę na niektórych, to się zastanawiam... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A tak na marginesie to jak widzę jakie rzeczy trzeba robić na polibudzie i jaki jest przesiew, to chylę czoła. Ja bym pewnie nie dała rady ![]() Widać politologia ma jeszcze gorzej ![]() I też kiedyś myślałam, że prawo to ho ho, tam sami geniusze chodzą, nadludzie i czy ja taka normalna osoba mogę do nich podejść. No cóż. Tam są ludzie jak wszędzie, jedni bardziej zdolni, inni mniej. Jedni mają więcej szczęścia niż inni (bo nikt mi nie wmówi, że szczęście nie ma nic do rzeczy), nie za bardzo wiem skąd ta otoczka. Ok, być może trzeba trochę więcej przysiąść niż na innych kierunkach, ale bez przesady. Znam wiele osób, którzy mają dwa dzienne kierunki w tym jedno prawo i żyją. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
E tam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak sam mówi: studiowałem na politologi, teraz czas się pouczyć ![]() Chociaż wiadomo, że i tak się nie opierdzielał, po prostu milej wspomina czas spędzony tam ![]()
![]() |
#154 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#155 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Napisałam to co napisałam bo odebrałam Twój post, jako, że Ty wielce pokrzywdzona bo koleżanka "specjalnie" dopisała coś kiedy Ty nie widziałaś, a ludzi którzy zwyczajnie się uczą i przykładają do studiowania bo zależy im na dobrych stopniach kwalifikujesz do wyścigu szczurów. Dlatego nieco się oburzyłam. Po Twojej kolejnej wypowiedzi wiem, że zupełnie coś innego miałaś na myśli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Wtajemniczenie
|
Oh Peggy Brown, o matko święta... Gdybym usłyszała od swojej koleżanki taki tekst jak Ty od swojej współlokatorki to chyba w twarz bym jej strzeliła. Jakim prawem ona ocenia innych ludzi przez pryzmat tego, co oni studiują? Szlag mnie trafia jak słyszę takie historie. Ja nie wiedziałam, że tacy ludzie w ogóle istnieją! Mam znajomych, którzy są na prawie, na medycynie, na pedagogice, którzy skończyli polibudę, z uczelni ekonomicznych... Nikt nikogo nie ocenia, nikt nigdy nie mówi: "ja to muszę tyle zapierd***ć a ty się nic nie musisz uczyć". Osoby, które uważają, że są lepsze przez to co studiują i wypominają takie rzeczy innym to typowe buraki, wieśniaki totalne... Co z tego, że skończą, pożal się boże, dobre studia, skoro życie i tak zweryfikuje ich postawy? Jak dla mnie to totalne dno...
Wybaczcie, ale zbulwersowałam się przeokropnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jak dostaje na lektoracie wiersz do domu, i mam go zinterpretowac, mam ochote sie poryczec jak dziecko, bo do cholerki, jak to teraz zrobic?:P Poza tym 100 zadan tygodniowo to nie jest jeszcze masakra ![]() Cytat:
Wole byc nudziara, ale robic cos co mi sie podoba ![]() i nawet jezeli wyladuje na kasie w tesco za smieszne grosze, to chociaz cholera jasna bede dobrze reszte wydawac ![]()
-A ty kto? -Dobra wróżka. -Z siekierą? -A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach? Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Czas edycji: 2011-01-29 o 22:52 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ---------- Cytat:
Moja znajoma- zeszłoroczna maturzystka. Już przed samą maturą wielkie ochy i achy na jakie to ona studia nie pójdzie, wciąż z delikatnymi docinkami w moją stronę, że ona to będzie na takich studiach, że ja ze swoimi mogę się przy niej chować. Co do czego dziewczyna nie zdała matury z matmy, poprawki również i taki peszek, że na studia nie poszła żadne. Nagle front zmieniony o 180 stopni- pfe po co komu te studia, teraz to każdy ma tytuł magistra, i tak będziesz w Lidlu sprzedawać i takie tam... no ludzie! Nie chciałam być wredna, ale na końcu języka już miałam jak osoba która nawet matury nie ma śmie wygłaszać sądy, że tytuł magistra nic nie znaczy, że teraz każdy ma i tym podobne ![]() no ciśnienie mi skacze normalnie A teraz jeszcze bidulka chodzi i wszem i wobec ogłasza jaką to ona nie jest ofiarą systemu bo maturę z matmy musiała pisać, jakie to niesprawiedliwe ochh, ciekawe ile osób by nie studiowało gdyby matura była zawsze obowiązkowa ( oczywiście przytyk do mnie bo maturę zdawałam kilka lat temu i akurat mnie matma ominęła). A za plecami jeszcze gada jaka to ona biedna, jakie to nie fair że Ja studiuje sobie dwa kierunki bo matury z matmy nie pisałam, a ona nie może pójść na żadne studia bo nie zdała. Ehhh okresliłaby się dziewczyna czy warto mieć tego gównianego magistra w końcu czy jak...weź tu człowieku bądź mądry. Myślę, że to podobny typ do Twojej koleżanki, która na studia nie poszła żadne ( może się nie dostała) a tak cudownie krytykuje jakie to studia nie są gówniane, och tak strasznie denerwują mnie tacy ludzie- musiałam to napisać. A teraz do Autorki ![]() Edytowane przez pandulek Czas edycji: 2012-03-20 o 01:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podstawa z matematyki to smiech na sali, co bardziej ogarniety gimnazjalista by ja napisal bez problemu. Moja kolezanka nie poszla, wlasnie dlatego ze jest zbyt leniwa, i raczej juz jej sie uczyc nie chce. moooniaaaa moze dziewcze wykonalo obrot, w glowie jej sie zakrecilo, i stad zmienila zdanie?;P
-A ty kto? -Dobra wróżka. -Z siekierą? -A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach? Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Czas edycji: 2011-01-30 o 11:55 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Raczkowanie
|
Co do autorki - pewnie jeszcze się nie przestawiłaś. Ja w LO nie musiałam uczyć się bardzo dużo, żeby mieć dobre oceny. Nagle na studiach okazało się, że muszę uczyć się więcej, dłużej, nauka idzie mi mozolniej. Trzeba rozpisać sobie plan i się go trzymać, jeśli nie jest się zdyscyplinowanym! Jeśli możesz, porozmawiaj z kimś, kto ma dobre oceny, jaki ma system nauki, z czego się uczy. I przede wszystkim: jak dwa dni nie wystarczą, ucz się cztery. Jak nie cztery, ucz się tydzień. Jak nie tydzień, zacznij wcześniej. Ja na pierwszym roku też sobie nie radziłam, a teraz studiuję dwa kierunki i mam dobre oceny, ale to kwestia organizacji i uporu. Nie liczę na stypendium, ale uczę się dla swojej satysfakcji. Jasne, wielu studentów, którzy wyżej s*ają niż d*py mają powiedziałoby, że kierunki proste, przyjemne i wakacyjne.
I tu się odniosę do reszty dyskusji - jest to jedna z tych rzeczy, o których kwiat narodu pirmandoli bez umiaru i bez sensu. Znam ludzi z prawa, którzy ostro zakuwają i tych, którzy podchodzą do tego na luzie. Znam studentów polibudy, którzy nie robią nic poza sesją i tych, którzy zasuwają okrągły rok. Znam ludzi z kierunków humanistycznych, którzy bardzo się starają, by mieć rzetelną wiedzę i tych, którzy lecą na opracowaniach. Znam studentki różnych pedagogik, które nie dostały się na inne studia i te, które przyszły studiować, bo właśnie tego chciały. Znam panny z resocjalizacji, które są tam po coś, i te, które do zawodu się nie nadają. Gdyby świat był jeszcze taki prosty, jak niektórzy chcieliby sądzić...
![]() |
#165 |
BAN stały
|
skoro się uczysz, a nie zaliczasz, koleżanka dostaje 2 Ty 5, powinnas wg mnie iść do wykładowcy obejrzeć pracę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
no dobra, widze ze watek sie roooozwinal
![]() A ten egzam z pierwszego postu juz zdany, czy autorka sie nie udziela bo kuje przed poprawka? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W celu uswiadamiania "potencjalnego" studenta prawa, wystarczyloby wyslac mu obszerne PW, zamiast wypisywac szczegoly tutaj. Nie wyglada to fajnie i tyle. ![]() Ktos wspomnial ze prawo i medycyna to jedne z najciezszych kierunkow, z czym nie moge sie nie zgodzic, jednak prawo nie moze sie rownac z medycyna mimo wszystko. Pozdrawiam
Przepraszam za brak polskich znakow ![]() Edytowane przez nikolite Czas edycji: 2011-01-30 o 20:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez pelnia Czas edycji: 2015-02-28 o 15:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Raczkowanie
|
Czy ja wiem? Ja na swoich studiach - humanistycznych i, że tak to ujmę, nie do końca humanistycznych - czasami mam rzeczy, które ciężko jest mi zrozumieć. Chociażby filozofię, trudno byłoby mi po prostu wyryć Wittgensteina, Davidsona, Fregego, Nietzschego, McLuhana. Zależy, jakie studia, jaka partia materiału, nie ma sensu uogólniać.
![]() |
#170 |
Rozeznanie
|
Dasz sobie radę!
Wiesz, jakie osoby przechodzą na drugi rok? Te uparte! Więc bądź uparta i nie daj się! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez pelnia Czas edycji: 2015-02-28 o 15:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Wtajemniczenie
|
A ja muszę się Wam pochwalić i powiem, że zaliczyłam najtrudniejszy egzamin w sesji ;P. Z mojej grupy, która liczy ok. 24 osoby zaliczyło tylko 6 osób. No i generalnie dość lekko mi idą te egzaminy w sesji.
Z tego powodu dziwię się nie tylko ja ale również osoby z mojej grupy, które zazwyczaj wszystko zaliczały a teraz już mają po kilka poprawek. A zawsze to ja miałam ten problem. Dziś podchodzą i z nadzieją w oczach oraz przekąsem pytają: "A., i jak biotechnologia?" a ja odpowiadam tylko: "Do przodu!" i już widzę to zdziwienie w ich oczach :P. Tak jak widać... Na studiach różnie bywa, ale w końcu się zalicza, jak ktoś chce to może to zrobić. Jak ktoś już tu wspomniał - trzeba być upartym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Raczkowanie
|
Autorko może za bardzo się stresujesz? Powtarzasz sobie w kółko 'nic nie umiem' i w końcu zaczynasz w to wierzyć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Zakorzenienie
|
Gratulacje Zielona
![]() Masz rację z tym, że na studiach wiele czynników się liczy, nie tylko głowa do nauki. Systematyczność, opanowanie, upór... Ja nigdy nie miałam samych 6, nawet w podstawówce, w LO każda ocena się trafiała, na studia za pierwszym razem się nie dostałam, dopiero za drugim, a teraz mam 3 dyplomy, robię doktorat i pracuję na uczelni ![]() Cytat:
![]() Aż w końcu obroniłam się i na drugim kierunku, jak się dowiedziała ode mnie to mina jej zrzedła i jakoś już się ze mną nie spotyka od tego czasu... Tak samo inna - męczyłam pracę magisterską, terminy leciały, groziło mi płacenie na uczelni za przedłużenie, jakbym nie zdążyła, a "koleżanka" mi pisze na gg: a ja napisałam w weekend 70 stron! To był wrzesień i do teraz się nie obroniła, bo cały czas te swoje 70 stron poprawia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Przyczajenie
|
Hej Kobitki. W zasadzie to mam podobny problem do autorki, a w sumie to chyba jednak inny...bo nie radzę sobie na studiach ponieważ jestem leniem , nie umiem się skutecznie uczyc, jestem niesystematyczna i uczę się na ostatnią chwilę wszystkiego.Więc błagam Was o pomoc i wskazówki jak mam się uczyc ze zrozumieniem , wiadomo że niektóre rzeczy trzeba po prostu wykuc ale większośc można jakoś na logikę chyba nie?
Jak tak piszecie to widzę jakie jesteście mądre ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#176 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#177 |
Przyczajenie
|
No tak ale ja już mam nie zdane egzaminy więc i tak mnie czeka II termin.
![]() |
#178 |
Zadomowienie
|
Ja też mam poprawki nawet 2 , ale jakoś muszę dać radę .
Też planowałam , że skończę sesje wcześniej , jednak nie dałam rady , miała 2 ciężkie egzaminy . Chociaż jak bym się wcześniej uczyła to pewnie by tak nie było .
1.Odchudzam się 2.Nauka języków Edytowane przez miczka21 Czas edycji: 2011-02-08 o 09:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Przyczajenie
|
Też myślę,że gdybym była systematyczna od początku roku to bym dała rade, a że uczyłam się dwa dni przed bardzo dużą ilośc niełatwego materiału no to cóż...Ale jaki Ty masz np. sposób na skuteczną naukę?
![]()
![]() |
#180 |
Zadomowienie
|
To zależy jaki rodzaj materiały .Kilka razy przeczytasz i wszystko wiesz , a czasem to ze 100 razy i ciągle się myli . Jedyny skuteczny sposób to odcięcie mnie od laptopa . Nie które rzeczy można skojarzyć , a nie które trzeba kuć aż się zapamięta . Ja ucząc się lubie pisać sobie na kartce , w ten sposób łatwiej zapamiętuje i sprawdzam sama siebie na ile umiem i jak dobrze . Czasem pisze na laptopie , w ten sposób jest szybciej .
Najlepiej uczyć się wcześniej , bo jak przed egzaminem czytam coś pierwszy raz w życiu to wtedy nie ma dobrej metody tylko trzeba liczyć na szczęście , że dostanie się to co umie , ściągnie albo wykładowca da banalne pytania i pobłażliwe sprawdza .
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:15.