Swędząca skóra głowy, szampony dla wrażliwców- wątek zbiorczy - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-19, 02:08   #751
weegirl
Zakorzenienie

Dot.: swędząca skóra głowy

Cytat:
Napisane przez dziolcha86 Pokaż wiadomość
witam,
u mnie także problem swedzacej skory glowy sie pojawil. Zaobserwowałam to już kilka razy, ale chyba najbardziej dzisiaj bo ze 2 godziny po umyciu włosów! Ledwo zdąrzyły wyschnąć a tu swędzi i piecze :/ zaczęłam drapać, nie wytrzymałam a tam jakieś krostki mi się zrobiły :/ skóra głowy swędzi mnie i piecze tuż nad czołem po obu stronach. Na pozostałej części głowy nic mi nie dolega, ale tu nad czołem przy grzywce to jakaś masakra :/
Od jakiegoś czasu używam szamponu (ponoć wychwalonego na kwc) Babydream. Niby skład ma ok, ja mam włosy przetłuszczające się i cienkie to powinien być ok, ale chyba podrażnił mi skórę głowy :/
Co na to polecacie? Może znacie jakieś maście lub coś domowego do wcierania w te chore miejsce? :/
Ja używam żelu aloesowego lub z pantenolem. Warto jednak zrobić test alergiczny na ręku, żeby w razie czego nie podrażniać dodatkowo skóry głowy
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-20, 16:37   #752
dziolcha86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Ja używam żelu aloesowego lub z pantenolem. Warto jednak zrobić test alergiczny na ręku, żeby w razie czego nie podrażniać dodatkowo skóry głowy
A możesz napisać jaki to żel aloesowy lub z pantenolem? Jakiej firmy?
Test alergiczny robiłam i wszystko ok.
Stary 2010-12-20, 18:58   #753
gosiaczek6
Zakorzenienie

Malla mogłabys mi powiedziec czy ten CeCe szampon jest przezroczysty czy perłowy?

tez cierpię na łysienie, swędzenie, drapanie, strupki i łój
gosiaczek6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-20, 19:15   #754
Malla
Nie depcze krokusów

Przezroczysty

Perłowe mnie na bank podrażniają :/
Stary 2010-12-20, 21:29   #755
gosiaczek6
Zakorzenienie

ufff to dobrze ze przezroczysty, chyba go wypróbuje
Stary 2010-12-28, 21:49   #756
baku_s
Raczkowanie

GG do baku_s

Cytat:
Napisane przez dziolcha86 Pokaż wiadomość
witam,
u mnie także problem swedzacej skory glowy sie pojawil. Zaobserwowałam to już kilka razy, ale chyba najbardziej dzisiaj bo ze 2 godziny po umyciu włosów! Ledwo zdąrzyły wyschnąć a tu swędzi i piecze :/ zaczęłam drapać, nie wytrzymałam a tam jakieś krostki mi się zrobiły :/ skóra głowy swędzi mnie i piecze tuż nad czołem po obu stronach. Na pozostałej części głowy nic mi nie dolega, ale tu nad czołem przy grzywce to jakaś masakra :/
Od jakiegoś czasu używam szamponu (ponoć wychwalonego na kwc) Babydream. Niby skład ma ok, ja mam włosy przetłuszczające się i cienkie to powinien być ok, ale chyba podrażnił mi skórę głowy :/
Co na to polecacie? Może znacie jakieś maście lub coś domowego do wcierania w te chore miejsce? :/
Po babydream niesamowicie swedziala mnie skora głowy Właśnie skład ma delikatny, ale chyba nie na moją głowę, bo tylko więcej szkód, jeszcze po nim łupież mi się pojawił. Chyba z niego zrezygnuję, na rzecz jakiś ziołowych szamponów, po których nie miałam problemów ze swedzeniem.
baku_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-30, 11:36   #757
calineczka87
Raczkowanie

Smile Dot.: swędząca skóra głowy

Ja obecnie używam szamponu Emolium oraz Hipp i jestem zadowolona tylko dodatkowo stosuję olejek rewitalizujący Himalaya i maskę Biovax z proteinami mlecznymi (mieszam razem), żeby włosy się nie plątały, łatwiej było rozczesać, no i nawilżyć skórę głowy, wtedy czuję, że jej ulżyłam
Ale niestety wrażliwa skóra głowy to utrapienie.... trzeba uważać na składy szamponów. Zresztą ze wszystkim, ja nawet lakier do włosów mam dla alergicznej skóry głowy, bo po normalnym/zwykłym z obojętnie jakiej firmy, za około 2 godziny po użyciu po prostu się zadrapię....
Mam zamiar zaopatrzyć się w szampon CeCe Med dla wrażliwców.
A czy szampony z L'Biotica są bezpieczne, jeśli chodzi o skład....?
(w moim przypadku - tak domniemam z obserwacji - podrażnienie i przeokropne swędzenie powoduje SLS)

Edytowane przez calineczka87
Czas edycji: 2010-12-30 o 11:41 Powód: dopisek
calineczka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-30, 20:34   #758
kymatica
Przyczajenie

Mi na bardzo swędzącą skórę głowy pomógł La Roche-Posay: szampon ekstremalnie delikatny. Po ok tygodniu problem zniknął. Szampon ten ma jeszcze jedną fajną właściwość- nie trzeba po nim nakładać odżywki na włosy, żeby je rozczesać.
kymatica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-30, 22:11   #759
Malla
Nie depcze krokusów

Który to dokładnie szampon, możesz podać linka?
Stary 2010-12-30, 22:38   #760
Bawitching
Zadomowienie

Dziewczyny, ja na swedzaca glowe i straszny lupiez uzywam szamponu Farma Blau. Jest dostepny w aptekach. Jeszcze nigdy sie na nim nie zawiodlam, a czasami jak mnie glowa swedzi, to mam ochote sobie ja wydrapac. Po dluzszym czasie stosowania glowa jest czysciutka i problem znika. Jego jedyna wada jest to, ze wysusza wlosy, ale przy nakladaniu odpowiednich odzywek nie powinno byc problemu.
Bawitching jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-31, 09:27   #761
kymatica
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Który to dokładnie szampon, możesz podać linka?
http://www.laroche-posay.pl/skora_lojotokowa.php
kymatica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-31, 09:36   #762
Malla
Nie depcze krokusów

Dziękuję!
Stary 2011-01-16, 10:41   #763
gosiaczek6
Zakorzenienie

dziewczyny byłyscie kiedys na zabiegu oczyszczającym skóre głowy?
Stary 2011-01-16, 19:58   #764
inz
Przyczajenie

Question Dot.: swędząca skóra głowy

Cytat:
Napisane przez gosiaczek6 Pokaż wiadomość
dziewczyny byłyscie kiedys na zabiegu oczyszczającym skóre głowy?
a co to za zabieg?z chęcią bym sie wybrała
inz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 07:35   #765
gosiaczek6
Zakorzenienie

nie chce tu dawac linka do salonu, moze wkleje jego opis
Talasoterapia

Jest to terapia dedykowana problemom skóry głowy (nadmiar sebum, skóra wrażliwa, łupież, wypadanie włosów). Polega na głębokim oczyszczeniu, a następnie odżywieniu skóry w oparciu o składniki pozyskiwane z alg i Ľródlanej wody. Aplikacja toniku Sea Oligon Complex dostarcza skórze potrzebnych oligoelementów i oligopeptydów. Wymaga kontynuacji w warunkach domowych.

Zalecana częstotliwość zabiegu: 1 talasoterapia na 3 miesiące.
Cena zabiegu: od 80 zł

troche poczytalam i niby kobiety chwalą, ale nie wiem czy ich tak swędziała skóra głowy jak nas
Stary 2011-01-17, 08:00   #766
Malla
Nie depcze krokusów

Salony Kerastase mają w ofercie peelingi skóry głowy.
Stary 2011-01-25, 06:34   #767
natka0123
Przyczajenie

Dziewczyny ja na swędzącą skórę głowy polecam kurację 14 dniową ampułkami seboradin. Na prawdę pomaga. Strasznie swędziała mnie głowa a po tej kuracji zupełnie problem minął.
natka0123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 21:38   #768
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez baku_s Pokaż wiadomość
Po babydream niesamowicie swedziala mnie skora głowy Właśnie skład ma delikatny, ale chyba nie na moją głowę, bo tylko więcej szkód, jeszcze po nim łupież mi się pojawił. Chyba z niego zrezygnuję, na rzecz jakiś ziołowych szamponów, po których nie miałam problemów ze swedzeniem.
A skąd wiecie,że to szampon a nie odżywki? Nie stosujecie żadnych?
Stary 2011-01-29, 18:48   #769
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majreg Pokaż wiadomość
A skąd wiecie,że to szampon a nie odżywki? Nie stosujecie żadnych?
hmm, bo prawie nikt nie naklada odzywek na skore glowy?
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 19:04   #770
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
Pierwszy raz słyszę! To po co tak się zachwala odżywki z dodatkiem ektraktów i innych dodatków? Chyba nie wnikają przez włos.Ja zawsze nakładam również na skórę głowy.
Ponadto po silikonach mam swędzawkę nawet wówczas gdy położe je na same końcówki.
Ponadto "prawie nikt" to chyba za dużo powiedziane.....

Edytowane przez majreg
Czas edycji: 2011-01-29 o 19:08
majreg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 19:17   #771
anka.d
Wtajemniczenie

e tam - ja lece po calosci chyba ze odzywka jest wyjatkowo ciezka.

ale jak sie uzywa odzywki dluzszy czas, a zmienia szampon i wtedy zaczyna swedziec to w pierwszej kolejnosci obwiniamy ten nowy produkt (chociaz moze przeciez byc tez tak, ze uczula nagle cos co wczesniej nie uczulalo)
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 20:34   #772
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwszy raz słyszę! To po co tak się zachwala odżywki z dodatkiem ektraktów i innych dodatków? Chyba nie wnikają przez włos.Ja zawsze nakładam również na skórę głowy.
Ponadto po silikonach mam swędzawkę nawet wówczas gdy położe je na same końcówki.
Ponadto "prawie nikt" to chyba za dużo powiedziane.....
po co nakladasz odzywke na skore glowy? profilaktycznie czy masz ją wysuszona na wior? skora glowy (zdrowa) nie potrzebuje zadnych tego typu nawilzaczy, sama sobie radzi, a jak sobie nie radzi, bo produkuje za malo łoju albo o zlym skladzie, to sie ją wspomaga troche innymi preparatami lub chociaz natura np olejami

dziewczyny majace problem z podraznieniami po szamponach ryzykuja dodatkowo packajac te biedna skora chemią w odzywkach. wydawalo mi sie to tak oczywiste, ze serio jestem w szoku. jak na opakowaniu nie ma wyraznego info, zeby wcierac tez w glowe, to po co to robic a potem sie zalic, ze glowa swedzi?

przejrzalam na szybko odzywki, ktore mam teraz w domu, wszedzie pisza, zeby wetrzec je we wlosy, a nie w calosc razem ze skora glowy. na skore naklada sie jak juz cos maski, np przeciwdzialajace wypadaniu typu Wax

od kolezanek slyszalam skargi nie raz, ze odzywki sa zle, bo wlosy przyklapniete, ze łupież, ze wypadanie- okazalo sie, ze uzywaja ich jak szampon przy kazdym myciu. jak zostaly uswiadomione, ze jak nie maja bardzo suchych wlosow, to maja nakladac odzywke od wysokosci ucha dopiero- problemy sie skonczyly

jasne, ze mozna wcierac te odzywke nawet w cale cialo i moze byc ok, ale po co? po co majac problemy z wrazliwa skora glowy, wcierac w nią odzywki przeznaczone do nawilzania i odzywienia wlosow? to jest zawsze ryzyko zaostrzenia podraznienia.

Edytowane przez truskawkowawiosna
Czas edycji: 2011-01-29 o 20:52
Stary 2011-01-29, 21:45   #773
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
po co nakladasz odzywke na skore glowy? profilaktycznie czy masz ją wysuszona na wior? skora glowy (zdrowa) nie potrzebuje zadnych tego typu nawilzaczy, sama sobie radzi, a jak sobie nie radzi, bo produkuje za malo łoju albo o zlym skladzie, to sie ją wspomaga troche innymi preparatami lub chociaz natura np olejami

dziewczyny majace problem z podraznieniami po szamponach ryzykuja dodatkowo packajac te biedna skora chemią w odzywkach. wydawalo mi sie to tak oczywiste, ze serio jestem w szoku. jak na opakowaniu nie ma wyraznego info, zeby wcierac tez w glowe, to po co to robic a potem sie zalic, ze glowa swedzi?

przejrzalam na szybko odzywki, ktore mam teraz w domu, wszedzie pisza, zeby wetrzec je we wlosy, a nie w calosc razem ze skora glowy. na skore naklada sie jak juz cos maski, np przeciwdzialajace wypadaniu typu Wax

od kolezanek slyszalam skargi nie raz, ze odzywki sa zle, bo wlosy przyklapniete, ze łupież, ze wypadanie- okazalo sie, ze uzywaja ich jak szampon przy kazdym myciu. jak zostaly uswiadomione, ze jak nie maja bardzo suchych wlosow, to maja nakladac odzywke od wysokosci ucha dopiero- problemy sie skonczyly

jasne, ze mozna wcierac te odzywke nawet w cale cialo i moze byc ok, ale po co? po co majac problemy z wrazliwa skora glowy, wcierac w nią odzywki przeznaczone do nawilzania i odzywienia wlosow? to jest zawsze ryzyko zaostrzenia podraznienia.

Ale ja nie mam problemów ze skórą głowy ani z włosami. Odżywki typu kallos mleczny, gloria kładę na całość, zarówno na skórę jak i włosy. Z szamponów używam hippa, babydreama, barwę (bez sls i silikonów i polyquaternium). Regularnie olejuję się, kładę nafte, robię wcierki i psikacze.
Narzekam tylko na to,że muszę malować, bo mam siwe.
Moje problemy ze swędzawką minęły bezpowrotnie od kiedy wywaliłam drogeryjne świństwa do kosza.
Dlatego własnie pytałam o odżywki, bo mnie zdziwiło,że dziewczyny mają po babydreamie swędzawkę i chciałam się upewnić czy oby na pewno używają tylko babydreama w tym czasie i nie kładą np. "tylko na końcówki" jakiegoś podrażniacza albo pseudojedwabi. Jak ktoś ma wrażliwą głowę to musi odstawić na dłuższy czas wszystko żeby z całą pewnością oświadczyć,że od babydreama ma łupież lub podrażnienie. Inaczej trudno w to uwierzyć.
Wystarczy,że 1 raz położę coś podejrzanego na łeb, choćby farbe i już do kolejnego mycia chodzę i się drapię. Na szczęście teraz wiem już po czym.
Ja czasami dodaję do odżywek miód, hydromanil, glicerynę, pudry i uważam, że spokojnie można to kłaść również na skalp. Ważne tylko żeby to była odżywka niepodrażniająca.
Jestem też pewna,że skóra na głowie potrzebuje nawilżaczy.

Edytowane przez majreg
Czas edycji: 2011-01-29 o 21:56 Powód: Postępująca skleroza
majreg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 21:57   #774
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja nie mam problemów ze skórą głowy ani z włosami. Odżywki typu kallos mleczny, gloria kładę na całość, zarówno na skórę jak i włosy. Z szamponów używam hippa, babydreama, barwę (bez sls i silikonów i polyquaternium). Regularnie olejuję się, kładę nafte, robię wcierki i psikacze.
Narzekam tylko na to,że muszę malować, bo mam siwe.
Moje problemy ze swędzawką minęły bezpowrotnie od kiedy wywaliłam drogeryjne świństwa do kosza.
Dlatego własnie pytałam o odżywki, bo mnie zdziwiło,że dziewczyny mają po babydreamie swędzawkę i chciałam się upewnić czy oby na pewno używają tylko babydreama w tym czasie i nie kładą np. "tylko na końcówki" jakiegoś podrażniacza albo pseudojedwabi. Jak ktoś ma wrażliwą głowę to musi odstawić na dłuższy czas wszystko żeby z całą pewnością oświadczyć,że od babydreama ma łupież lub podrażnienie. Inaczej trudno w to uwierzyć.
Wystarczy,że 1 raz położę coś podejrzanego na łeb, choćby farbe i już do kolejnego mycia chodzę i się drapię. Na szczęście teraz wiem już po czym.
Ja czasami dodaję do odżywek miód, hydromanil, glicerynę, pudry i uważam, że spokojnie można to kłaść również na skalp. Ważne tylko żeby to była odżywka niepodrażniająca.
Ja jestem pewna,że skóra na głowie potrzebuje nawilżaczy.
hmm nie wydaje mi sie, zeby odzywka kladziona na same konce mogla przewedrowac na skore glowy, chyba, ze ktos natretnie sie drapie czy czesze

a co do nawilzenia: zdrowa, normalna skora nie potrzebuje nawilzaczy, koncerny kosmetyczne, babskie pisemka i telewizja wmawiaja nam co innego. a to, ze coraz wiecej osob ma wysuszona, chora skore, to juz cos innego- dieta, zanieczyszczenie srodowiska, tragiczna woda(!), inne czynniki zdrowa skora sama dba o dostarczanie komorkom wody i zapobieganie przed jej utrata, tak samo jak zdrowy czlowiek jest w stanie zwalczyc przeziebienie bez gripexow i innych tego typu cudow.
Stary 2011-01-29, 22:07   #775
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
hmm nie wydaje mi sie, zeby odzywka kladziona na same konce mogla przewedrowac na skore glowy, chyba, ze ktos natretnie sie drapie czy czesze

a co do nawilzenia: zdrowa, normalna skora nie potrzebuje nawilzaczy, koncerny kosmetyczne, babskie pisemka i telewizja wmawiaja nam co innego. a to, ze coraz wiecej osob ma wysuszona, chora skore, to juz cos innego- dieta, zanieczyszczenie srodowiska, tragiczna woda(!), inne czynniki zdrowa skora sama dba o dostarczanie komorkom wody i zapobieganie przed jej utrata, tak samo jak zdrowy czlowiek jest w stanie zwalczyc przeziebienie bez gripexow i innych tego typu cudow.
Teoretycznie masz rację, ale to już kwestie ideologiczne. Ja tam lubię się zawsze z czymś gmerać we włoskach. Z czymś zdrowym oczywiście. Jak się zostalo wlosomaniaczką to trzeba być konsekwentnym.
Stary 2011-01-29, 22:18   #776
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Teoretycznie masz rację, ale to już kwestie ideologiczne. Ja tam lubię się zawsze z czymś gmerać we włoskach. Z czymś zdrowym oczywiście. Jak się zostalo wlosomaniaczką to trzeba być konsekwentnym.
bycie wlosomaniaczką to fajne hobby, pamietam, bo sama bylam

kilka lat temu tez mialam inne podejscie, potem wsiaknelam w branze kosmetyczna i mi sie troche pozmienialo. stawiam obecnie bardziej na minimalizm, na zdolnosc organizmu do samoregulacji niz cudowne skladniki w mazidlach, jak na razie efekty zadowalajace
Stary 2011-01-29, 22:33   #777
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
bycie wlosomaniaczką to fajne hobby, pamietam, bo sama bylam

kilka lat temu tez mialam inne podejscie, potem wsiaknelam w branze kosmetyczna i mi sie troche pozmienialo. stawiam obecnie bardziej na minimalizm, na zdolnosc organizmu do samoregulacji niz cudowne skladniki w mazidlach, jak na razie efekty zadowalajace
No cóż. Może kiedyś i do tego dojrzeję, choć nie sądzę. Ostatnio nawet czuję ,że mi się z włosów na inne części ciała rzuca. Dziś zakupiłam książkę pt. "Zadbaj o mózg".

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-30, 18:58   #778
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Ale mają z nią styczność przy spłukiwaniu albo gdy odżywka jest na włosach przez 15 minut, włosy są upięte, a my robimy co innego. Na Seboradinie jest wyraźnie napisane, by wmasować we włosy i skórę, a spotkałam się z dostaniem po nim łupieżu.
Stary 2011-01-30, 19:18   #779
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
No cóż. Może kiedyś i do tego dojrzeję, choć nie sądzę. Ostatnio nawet czuję ,że mi się z włosów na inne części ciała rzuca. Dziś zakupiłam książkę pt. "Zadbaj o mózg".
interesujaca z opisu, moze tez poszukam. jakby co to recenzje mile widziane

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Ale mają z nią styczność przy spłukiwaniu
no, ale jak? ja prawie zawsze splukuje z glowa w dol, nie ma praktycznie szans, a nawet jesli, to tylko kilka sekund

Cytat:
albo gdy odżywka jest na włosach przez 15 minut, włosy są upięte, a my robimy co innego. .
ja zwykle zawijam naodzywkowane wlosy w folie albo mini-reczniczek jak chce je tylko odzywic

ja chyba nigdy sie niechcacy nie upackalam odzywka po glowie, nawet sie nie zastanawialam wczesniej nad tym ja mialam zawsze szybkoprzetluszczajace sie wlosy, moze dlatego kladzenie odzywek blisko skory wydawalo mi sie wielka przesada

Cytat:
Na Seboradinie jest wyraźnie napisane, by wmasować we włosy i skórę, a spotkałam się z dostaniem po nim łupieżu
Seboradin to typowa odzywka dla skory glowy, lecznicza, wlosom dostaje sie "przy okazji". to, ze ktos dostaje od tego lupiezu to juz inna bajka, zdarza sie to nawet z aptecznymi szamponami mi osobiscie seboradinowe bardzo sluzyly na glowe tak samo jak gloria (maska i emulsja).

Edytowane przez truskawkowawiosna
Czas edycji: 2011-01-30 o 20:02
Stary 2011-01-30, 21:45   #780
Malla
Nie depcze krokusów

Mnie Seboradin niestety podrażnia, dlatego używam rzadko

Nie każdy myje włosy w pozycji pochylonej.
Kontakt ze skórą osiągam normalnie, nie widzę potrzeby opisywania tego procesu
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości