Moda, która Cię "rozwala" część 2 - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-30, 10:05   #1561
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

Dot.: Moda, która Cię "rozwala" część 2

Rozwala mnie moda na kopytka

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

Cytat:
Napisane przez MaDaLennA Pokaż wiadomość
A całość wychodzi jakby dziewczyna zwiała z zakładu psychiatrycznego

cudo <3
Oh Peggy Brown jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 11:14   #1562
owieczkaa
Zakorzenienie

Jeśli już jesteśmy przy blogach szafiarskich, to mnie rozwalają szafiarki, kt ore zakładają spódnicę, rajstopy, bluzki, kamizelki, kapelusze, kominy, kopytka, każde w innym stylu i innym kolorze, ale wyglądają "modnie". Mi się podobają szafiarki, które te zestawy mają przemyślane, całość jakoś gra.
Stary 2011-01-30, 11:37   #1563
Shinn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
Jeśli już jesteśmy przy blogach szafiarskich, to mnie rozwalają szafiarki, kt ore zakładają spódnicę, rajstopy, bluzki, kamizelki, kapelusze, kominy, kopytka, każde w innym stylu i innym kolorze, ale wyglądają "modnie". Mi się podobają szafiarki, które te zestawy mają przemyślane, całość jakoś gra.
A takie najczęściej uważane są za najmodniejsze w tym sezonie.

Wiki Królikowska: Ładne nogi, płaski brzuch czy fajne cycki?
Jakub Żulczyk: Przede wszystkim jędrny mózg.

Shinn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 12:01   #1564
malinowydzemx3
Wtajemniczenie

Cytat:
Mnie coś takiego rozwala jako całokształt (patrz załącznik)....

Torebka z martwego zwierza jest modna? No to zakładam!
Platformy w panterkę są na topie? No to sru!
Wszyscy blogerzy noszą obcisłe, świecące, czarne rurki? To ja też!

nie wiem czy mozna ot tak sobie brac zdjecia aliepoint i wstawiac gdzie popadnie, ale moze sie nie znam...
swoja droga w tym zestawieniu nie podoba mi sie ta gora. gdyby miala jakas biala, dluzsza tunike i na to marynarke to byloby super, buty sa swietne.
Stary 2011-01-30, 12:18   #1565
bluemm1989
Zakorzenienie

Cytat:
święte słowa!
Stary 2011-01-30, 12:49   #1566
MaDaLennA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malinowydzemx3 Pokaż wiadomość
nie wiem czy mozna ot tak sobie brac zdjecia aliepoint i wstawiac gdzie popadnie, ale moze sie nie znam...
Nie wzięłam zdjęcia wprost z żadnego bloga, tylko już z "obiegu", z innej strony w internecie. Jeżeli jakiś bloger wystawia zdjęcia nie znacząc ich, to jego problem.

Chociaż nie, może inaczej:
Oczywiście, że takie pobieranie zdjęcia z bloga i przekazywanie go dalej jest naruszeniem praw autorskich. Przykład z zaznaczaniem dałam tylko dlatego, że widoczne zaznaczenie zdjęcia zazwyczaj działa jak tama, bo człowiek jednak nie jest skłonny tak lekko sobie działać ze zdjęciem, na którym przez całą jego długość widnieje znak, że należy ono do X.Y.

To jedno. Ale drugie- każdy sąd oddali wniosek o złamanie praw autorskich, jeżeli zdjęcie (dajmy na to z takiego bloga) nie jest wykorzystywane przez w celach majątkowych. Nazywa się to "oportunizmem ścigania" i powoduje, że takie kopiowanie zdjęć z blogów jest praktycznie bezkarne.

Poza tym- zawsze mnie śmieszy takie wołanie o prawach autorskich przez osoby, które wystawiają te swoje "kreacje". Przecież jasne jest jak słońce, że to pójdzie w świat...

Edytowane przez MaDaLennA
Czas edycji: 2011-01-30 o 13:09 Powód: rozwinięcie myśli przewodniej
MaDaLennA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 13:16   #1567
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie coś takiego rozwala jako całokształt (patrz załącznik)....

Torebka z martwego zwierza jest modna? No to zakładam!
Platformy w panterkę są na topie? No to sru!
Wszyscy blogerzy noszą obcisłe, świecące, czarne rurki? To ja też!

Dokładnie.
Ostatnio coraz mniej chętnie przeglądam zapisane u siebie blogi.. Szczególnie (popularne..) polskie. Wszystko na jedno kopyto, co obecnie jest na topie w h&mie, wszystkie mają to samo.. No i która będzie najdziwniej wyglądała, + dziwne, przekrzywione pozy..

Żałuję, że nie zapisałam sobie kiedyś bloga pewnej dziewczyny która ubierała się rewelacyjnie a modnych rzeczy miała naprawdę garstkę.
Cytat:
Napisane przez malinowydzemx3 Pokaż wiadomość
Jeżeli ktoś wstawia swoje zdjęcia do internetu to chyba musi się liczyć z tym, że mogą zostać wykorzystane(?)

Zresztą wiele razy na modzie wstawiane były zdjęcia blogerek i innych kobiet, tylko że były wychwalane więc adekwatnie do tego, można i krytykować.?
masija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 13:20   #1568
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Jeżeli ktoś wstawia swoje zdjęcia do internetu to chyba musi się liczyć z tym, że mogą zostać wykorzystane(?)
Jak ktoś wystawia zdjęcia do internetu to nie jest jednoznaczne z zezwoleniem na kradzież. Czy jeśli wystawisz sobie damy na to, kolekcję parostatków na chodniku to jest równoznaczne z tym, że ja sobie podejdę i wezmę, co mi się podoba?? Chyba nie?

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 13:21   #1569
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wzięłam zdjęcia wprost z żadnego bloga, tylko już z "obiegu", z innej strony w internecie. Jeżeli jakiś bloger wystawia zdjęcia nie znacząc ich, to jego problem.

Chociaż nie, może inaczej:
Oczywiście, że takie pobieranie zdjęcia z bloga i przekazywanie go dalej jest naruszeniem praw autorskich. Przykład z zaznaczaniem dałam tylko dlatego, że widoczne zaznaczenie zdjęcia zazwyczaj działa jak tama, bo człowiek jednak nie jest skłonny tak lekko sobie działać ze zdjęciem, na którym przez całą jego długość widnieje znak, że należy ono do X.Y.

To jedno. Ale drugie- każdy sąd oddali wniosek o złamanie praw autorskich, jeżeli zdjęcie (dajmy na to z takiego bloga) nie jest wykorzystywane przez w celach majątkowych. Nazywa się to "oportunizmem ścigania" i powoduje, że takie kopiowanie zdjęć z blogów jest praktycznie bezkarne.

Poza tym- zawsze mnie śmieszy takie wołanie o prawach autorskich przez osoby, które wystawiają te swoje "kreacje". Przecież jasne jest jak słońce, że to pójdzie w świat...
Jeśli już jesteśmy przy prawie autorskim. Praw autorskich osobistych nie łamiesz, bo nie podszywasz się pod autorkę zdjęcia ani nie naruszasz jego integralności. Lepiej by było, gdybyś podpisała źródło zdjęcia, ale już pal sześć. Co do praw majątkowych też ich nie łamiesz, bo tak jak napisałaś, nie czerpiesz z tego jakichkolwiek korzyści.
A dozwolone jest publikowanie już opublikowanych materiałów - to coś jak korzystanie z czyjegoś dzieła w formie cytatu.
Stary 2011-01-30, 13:23   #1570
Madia
Zakorzenienie

Do muzeum też sobie wejdziesz i weźmiesz Mona Lisę?? Przecież wystawione to chyba trzeba liczyć się z tym, że ktoś sobie weźmie, czyż nie??

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:
A dozwolone jest publikowanie już opublikowanych materiałów - to coś jak korzystanie z czyjegoś dzieła w formie cytatu.
Cytowanie bez podania źródła jest uznane za plagiat w pracach naukowych, więc chyba nie do końca taka samowolka.

Stary 2011-01-30, 13:42   #1571
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
Jak ktoś wystawia zdjęcia do internetu to nie jest jednoznaczne z zezwoleniem na kradzież. Czy jeśli wystawisz sobie damy na to, kolekcję parostatków na chodniku to jest równoznaczne z tym, że ja sobie podejdę i wezmę, co mi się podoba?? Chyba nie?
Nie wiem, nie znam się. Ale jak napisałam ten ktoś musi liczyć się z tym, że zdjęcia mogą zostać wykorzystane.
Ale czy wklejanie np. tutaj na wątki to kradzież?
Na niektórych blogach widzę odnośnik, że dana osoba nie pozwala na kopiowanie itp. zdjęć, i w porządku.
masija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 13:49   #1572
Daeva
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli już jesteśmy przy prawie autorskim. Praw autorskich osobistych nie łamiesz, bo nie podszywasz się pod autorkę zdjęcia ani nie naruszasz jego integralności. Lepiej by było, gdybyś podpisała źródło zdjęcia, ale już pal sześć. Co do praw majątkowych też ich nie łamiesz, bo tak jak napisałaś, nie czerpiesz z tego jakichkolwiek korzyści.
Dokładnie tak jest. Można wykorzystywać opublikowane materiały na własny użytek, dopóki nie czerpiemy z tego korzyści. O ile pamiętam, publikując coś znalezionego w sieci, powinno się podawać źródło/ autora, co nie oszukujmy się, czasami jest i tak bez sensu, gdyż jedno foto potrafi powtarzać się na wielu stronach.

Podsumowując: dopóki nie podajemy się za autora i nic z tego nie mamy - wszystko jest ok.
Daeva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 13:53   #1573
MaDaLennA
Raczkowanie

Owieczkaa- takie kopiowanie zdjęć z bloga JEST naruszeniem praw autorskich. Chyba, ze moi wykładowcy prawa autorskiego z wydziału prawa UJ się mylą, w co szczerze wątpię...

Ja tylko napisałam, że nic za to w praktyce nie grozi, zwłaszcza za "przekazywanie ich dalej" ze stron, które nie są już blogiem danej osoby (a z czym blogerzy muszą się liczyć). I już może skończmy temat, bo zaczyna wiać nudą

Art. 1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).
Art. 2. W szczególności przedmiotem prawa autorskiego są utwory:

(...)
3) fotograficzne

W naszym przypadku w związku z :

Art.115.
1. (...) podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie.

Do tego w przypadku blogów i zdjęć dochodzi ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną, ale nie chcę mi się już jej przekopywać.

Edytowane przez MaDaLennA
Czas edycji: 2011-01-30 o 14:23
MaDaLennA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 13:59   #1574
Daeva
Raczkowanie

No dobra, a wracając do tematu, to mnie rozwalają crocksy. Na szczęście chyba już ich nigdzie nie ma
Stary 2011-01-30, 14:09   #1575
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Daeva Pokaż wiadomość
No dobra, a wracając do tematu, to mnie rozwalają crocksy. Na szczęście chyba już ich nigdzie nie ma
Na początku pomyślałam "A co to takiego?". Ojeej straszne są te buciory.

Stary 2011-01-30, 14:12   #1576
Magdallen
Zakorzenienie

Cytat:
Są, są! Ostatnio widziałam w ulotce Auchan, przecenione na 3 zł Ale nie wiem, jak w ogóle można nosić coś tak ochydnego = czyli też mnie rozwalają.
Magdallen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 14:17   #1577
fashionably
Raczkowanie

Sądzę że oryginalne Crocsy były jeszcze możliwe do założenia, ale temu kto potrafił wytrzymać w tych zwykłych, gumowych w słoneczny, gorący dzień należy gratulować, na prawdę

Mam nadzieję że się one różnią między sobą..

Edytowane przez fashionably
Czas edycji: 2011-01-30 o 14:19
fashionably jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 14:21   #1578
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fashionably Pokaż wiadomość
Sądzę że oryginalne Crocsy były jeszcze możliwe do założenia, ale temu kto potrafił wytrzymać w tych zwykłych, gumowych w słoneczny, gorący dzień należy gratulować, na prawdę

Mam nadzieję że się one różnią między sobą..
Raz słyszałam rozmowę pań przy stoisku z tymi bucikami i jedna z nich twierdziła, że są szalenie wygodne, więc wiesz

Stary 2011-01-30, 14:24   #1579
Shinn
Zakorzenienie

Cytat:
toleruje te buty, tylko u dzieci... dla mnie tak słodko malutkie stópki w nich wyglądają

Wiki Królikowska: Ładne nogi, płaski brzuch czy fajne cycki?
Jakub Żulczyk: Przede wszystkim jędrny mózg.

Shinn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 14:30   #1580
fashionably
Raczkowanie

Cytat:
Raz słyszałam rozmowę pań przy stoisku z tymi bucikami i jedna z nich twierdziła, że są szalenie wygodne, więc wiesz
Wygodne z pewnością, ale gorąca guma na stopie to chyba słaba opcja ?

fashionably jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 14:38   #1581
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fashionably Pokaż wiadomość
Wygodne z pewnością, ale gorąca guma na stopie to chyba słaba opcja ?
Może ta wygoda dotyczy też upałów?? Nie wiem, nigdy tego paskudztwa na nogach nie miałam Ale jaki lanserski wzorek można sobie zrobić jak słońce opali stopy w miejscach, gdzie są dziury

Stary 2011-01-30, 14:50   #1582
Daeva
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Magdallen Pokaż wiadomość
Są, są! Ostatnio widziałam w ulotce Auchan, przecenione na 3 zł Ale nie wiem, jak w ogóle można nosić coś tak ochydnego = czyli też mnie rozwalają.
No to teraz przynajmniej jak się ktoś na nie pokusi to nie przepłaci

Cytat:
Może ta wygoda dotyczy też upałów??
Może te panie kupowały je do pracy w ogrodzie, to jest moje pierwsze skojarzenie jak widzę to "cudo"
Stary 2011-01-30, 14:56   #1583
Madia
Zakorzenienie

Któż to wie...

Stary 2011-01-30, 15:25   #1584
malinowydzemx3
Wtajemniczenie

alez dyskusje wywolalam chcialam sie tylko dowiedziec tez, czy mozna legalnie wstawiac czyjes zdjecia na forum itp. Nie chodzilo tu o to, ze bronie osoby ze zdjecia czy cos. Ale koniec tematu
Crocksy sa dobre do pracy w ogrodzie, moja ciocia takie ma. ale osobiscie nie wyobrazam sobie wyjsc w nich gdziekolwiek.
Stary 2011-01-30, 17:02   #1585
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magdallen Pokaż wiadomość
Cytat:
Ja mam 2 pary takich butów, jedne ze "skarpetą" i jedne bez. I wierzcie lub nie ale na upały są znakomite, choć chodzę w nich tylko po własnej działce, bo również uważam ze są ohydne. Ale wygoda przeważa A tych ze skarpetą używam jesienią do prac w ogrodzie (wierzcie lub nie ale naprawde do tego celu są najlepsze)

Cytat:
Owieczkaa- takie kopiowanie zdjęć z bloga JEST naruszeniem praw autorskich. Chyba, ze moi wykładowcy prawa autorskiego z wydziału prawa UJ się mylą, w co szczerze wątpię...

Ja tylko napisałam, że nic za to w praktyce nie grozi, zwłaszcza za "przekazywanie ich dalej" ze stron, które nie są już blogiem danej osoby (a z czym blogerzy muszą się liczyć). I już może skończmy temat, bo zaczyna wiać nudą

Art. 1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).
Art. 2. W szczególności przedmiotem prawa autorskiego są utwory:

(...)
3) fotograficzne

W naszym przypadku w związku z :

Art.115.
1. (...) podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie.

Do tego w przypadku blogów i zdjęć dochodzi ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną, ale nie chcę mi się już jej przekopywać.
Ustawa o świadczeniu usług?? Nie żartuj - nie ma tu żadnej "usługi" bo nikt za robienie zdjęć tym paniom nie płaci i ich nie zamawia.

A co do prawa autorskiego - miło że zacytowałaś fragment ustawy, ale nikt nie spiera się co do faktu, że fotografie na blogu są formą twórczości chronionej prawem. Co nie znaczy, że nie istnieje wiele furtek pozwalających na korzystanie utworu bez wiedzy i zgody twórcy, który w takich sytuacjach może nam przysłowiowo naskoczyć. Pomijając w ogóle fakt, że żaden sąd nie podejmie się ukarania sprawcy kradzieży zdjęcia z bloga szafiarskiego. A prawo autorskie też miałam z profesorem zwyczajnym w tej dziedzinie.
Stary 2011-01-30, 17:09   #1586
blub
Raczkowanie

co do crocsow, nie ukrywam, ze mi sie nie podobaja. dostalam w prezencie oryginalne i szczerze mowiac sa naprawde wygodne i cieplutkie. co mnie wrecz zadziwia. noga sie nie poci ani nic. chodze w nich tylko po mieszkaniu
blub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 11:19   #1587
aleksandrajoanna
Wtajemniczenie

jak wyglądają te buty?
aleksandrajoanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 11:35   #1588
elisee15
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aleksandrajoanna Pokaż wiadomość
jak wyglądają te buty?
google nie gryzą
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CROCKS-600x365.jpg (34,8 KB, 118 załadowań)
elisee15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 11:41   #1589
kotka20093
BAN stały

Cytat:
Napisane przez elisee15 Pokaż wiadomość
google nie gryzą
oj tez mi sie nie podobają ale u mnie w laboratorium dwie laski chodza w takich butach na zmianę , jedna z nich to taka która zawsze ma wszystko firmowe, drogie więc pewnie jak wyczaiła że to coś jest modne od razu kupiła
kotka20093 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 13:44   #1590
sintagma
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elisee15 Pokaż wiadomość
google nie gryzą
dzisiaj widziałam je w oszołomie (auchan) po 1.99
Don’t you ever get lonely,
From time to time
Don’t let the system get you down
sintagma jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości