|
|
#1561 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Moda, która Cię "rozwala" część 2
Rozwala mnie moda na kopytka
![]() ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Cytat:
|
|
#1562 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli już jesteśmy przy blogach szafiarskich, to mnie rozwalają szafiarki, kt ore zakładają spódnicę, rajstopy, bluzki, kamizelki, kapelusze, kominy, kopytka, każde w innym stylu i innym kolorze, ale wyglądają "modnie". Mi się podobają szafiarki, które te zestawy mają przemyślane, całość jakoś gra.
|
|
|
|
#1563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1564 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
swoja droga w tym zestawieniu nie podoba mi sie ta gora. gdyby miala jakas biala, dluzsza tunike i na to marynarke to byloby super, buty sa swietne.
|
|
#1565 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1566 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chociaż nie, może inaczej: Oczywiście, że takie pobieranie zdjęcia z bloga i przekazywanie go dalej jest naruszeniem praw autorskich. Przykład z zaznaczaniem dałam tylko dlatego, że widoczne zaznaczenie zdjęcia zazwyczaj działa jak tama, bo człowiek jednak nie jest skłonny tak lekko sobie działać ze zdjęciem, na którym przez całą jego długość widnieje znak, że należy ono do X.Y. To jedno. Ale drugie- każdy sąd oddali wniosek o złamanie praw autorskich, jeżeli zdjęcie (dajmy na to z takiego bloga) nie jest wykorzystywane przez w celach majątkowych. Nazywa się to "oportunizmem ścigania" i powoduje, że takie kopiowanie zdjęć z blogów jest praktycznie bezkarne. Poza tym- zawsze mnie śmieszy takie wołanie o prawach autorskich przez osoby, które wystawiają te swoje "kreacje". Przecież jasne jest jak słońce, że to pójdzie w świat... Edytowane przez MaDaLennA Czas edycji: 2011-01-30 o 13:09 Powód: rozwinięcie myśli przewodniej |
|
|
|
|
#1567 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio coraz mniej chętnie przeglądam zapisane u siebie blogi.. Szczególnie (popularne..) polskie. Wszystko na jedno kopyto, co obecnie jest na topie w h&mie, wszystkie mają to samo.. No i która będzie najdziwniej wyglądała, + dziwne, przekrzywione pozy.. ![]() Żałuję, że nie zapisałam sobie kiedyś bloga pewnej dziewczyny która ubierała się rewelacyjnie a modnych rzeczy miała naprawdę garstkę. Cytat:
Zresztą wiele razy na modzie wstawiane były zdjęcia blogerek i innych kobiet, tylko że były wychwalane więc adekwatnie do tego, można i krytykować.? |
||
|
|
|
#1568 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ktoś wystawia zdjęcia do internetu to nie jest jednoznaczne z zezwoleniem na kradzież. Czy jeśli wystawisz sobie damy na to, kolekcję parostatków na chodniku to jest równoznaczne z tym, że ja sobie podejdę i wezmę, co mi się podoba?? Chyba nie?
|
|
|
|
#1569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dozwolone jest publikowanie już opublikowanych materiałów - to coś jak korzystanie z czyjegoś dzieła w formie cytatu. |
|
|
|
|
#1570 |
|
Zakorzenienie
|
Do muzeum też sobie wejdziesz i weźmiesz Mona Lisę?? Przecież wystawione to chyba trzeba liczyć się z tym, że ktoś sobie weźmie, czyż nie??
---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytowanie bez podania źródła jest uznane za plagiat w pracach naukowych, więc chyba nie do końca taka samowolka. |
|
|
|
#1571 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale czy wklejanie np. tutaj na wątki to kradzież? Na niektórych blogach widzę odnośnik, że dana osoba nie pozwala na kopiowanie itp. zdjęć, i w porządku. |
|
|
|
|
#1572 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Podsumowując: dopóki nie podajemy się za autora i nic z tego nie mamy - wszystko jest ok. |
|
|
|
|
#1573 |
|
Raczkowanie
|
Owieczkaa- takie kopiowanie zdjęć z bloga JEST naruszeniem praw autorskich. Chyba, ze moi wykładowcy prawa autorskiego z wydziału prawa UJ się mylą, w co szczerze wątpię...
Ja tylko napisałam, że nic za to w praktyce nie grozi, zwłaszcza za "przekazywanie ich dalej" ze stron, które nie są już blogiem danej osoby (a z czym blogerzy muszą się liczyć). I już może skończmy temat, bo zaczyna wiać nudą ![]() Art. 1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór). Art. 2. W szczególności przedmiotem prawa autorskiego są utwory: (...) 3) fotograficzne W naszym przypadku w związku z : Art.115. 1. (...) podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3. 2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie. Do tego w przypadku blogów i zdjęć dochodzi ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną, ale nie chcę mi się już jej przekopywać. Edytowane przez MaDaLennA Czas edycji: 2011-01-30 o 14:23 |
|
|
|
#1574 |
|
Raczkowanie
|
No dobra, a wracając do tematu, to mnie rozwalają crocksy. Na szczęście chyba już ich nigdzie nie ma
|
|
|
|
#1575 |
|
Zakorzenienie
|
Na początku pomyślałam "A co to takiego?". Ojeej straszne są te buciory.
|
|
|
|
#1576 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1577 |
|
Raczkowanie
|
Sądzę że oryginalne Crocsy były jeszcze możliwe do założenia, ale temu kto potrafił wytrzymać w tych zwykłych, gumowych w słoneczny, gorący dzień należy gratulować, na prawdę
![]() Mam nadzieję że się one różnią między sobą..
znajdziesz również na moim blogu na blogspocie ![]() www.fashionablyyy.blogspot.com Edytowane przez fashionably Czas edycji: 2011-01-30 o 14:19 |
|
|
|
#1578 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1580 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jaki lanserski wzorek można sobie zrobić jak słońce opali stopy w miejscach, gdzie są dziury
|
|
|
|
|
#1582 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może te panie kupowały je do pracy w ogrodzie, to jest moje pierwsze skojarzenie jak widzę to "cudo"
|
|
|
|
|
#1583 |
|
Zakorzenienie
|
Któż to wie...
|
|
|
|
#1584 |
|
Wtajemniczenie
|
alez dyskusje wywolalam
chcialam sie tylko dowiedziec tez, czy mozna legalnie wstawiac czyjes zdjecia na forum itp. Nie chodzilo tu o to, ze bronie osoby ze zdjecia czy cos. Ale koniec tematu ![]() Crocksy sa dobre do pracy w ogrodzie, moja ciocia takie ma. ale osobiscie nie wyobrazam sobie wyjsc w nich gdziekolwiek.
|
#1585 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A tych ze skarpetą używam jesienią do prac w ogrodzie (wierzcie lub nie ale naprawde do tego celu są najlepsze )Cytat:
A co do prawa autorskiego - miło że zacytowałaś fragment ustawy, ale nikt nie spiera się co do faktu, że fotografie na blogu są formą twórczości chronionej prawem. Co nie znaczy, że nie istnieje wiele furtek pozwalających na korzystanie utworu bez wiedzy i zgody twórcy, który w takich sytuacjach może nam przysłowiowo naskoczyć. Pomijając w ogóle fakt, że żaden sąd nie podejmie się ukarania sprawcy kradzieży zdjęcia z bloga szafiarskiego. A prawo autorskie też miałam z profesorem zwyczajnym w tej dziedzinie. |
|||
|
|
|
#1586 |
|
Raczkowanie
|
co do crocsow, nie ukrywam, ze mi sie nie podobaja. dostalam w prezencie oryginalne i szczerze mowiac sa naprawde wygodne i cieplutkie. co mnie wrecz zadziwia. noga sie nie poci ani nic. chodze w nich tylko po mieszkaniu
|
|
|
|
#1587 |
|
Wtajemniczenie
|
jak wyglądają te buty?
|
|
|
|
#1588 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1589 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#1590 |
|
Wtajemniczenie
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.