|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?
Nie. Ziarenko marchewki nie jest marchewką.
Stanie się nią, jak się ja wyhoduje. Boże, nie wierzę, że muszę Ci to tłumaczyć.[/QUOTE] jeżeli porównujesz ludzi do marchwi... to ziarenkiem jest komórka jajowa, a tym dzieki czemu marchew rośnie tj wodą, żyzną ziemią i światłem jest plemnik. Żadna marchew nie urośnie bez wody i światła i żyznej ziemi. Tak samo człowiek nie powstanie bez połączenia niezbędnych składników- plemnika i komórki jajowej.
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ziarno - zarodek. Woda, światło, ziemia - macica kobiety. Nie pozwolisz na "wyrośnięcie" w macicy tego zarodka, to on się nie stanie człowiekiem, po prostu. Ty oczywiście możesz mieć inne zdanie, ale zrozum, że ja moge miec inne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, że to rozumiem. Ale przeraża mnie to, że dla zwierząt masz serce... a dla ludzi, czy jak to nazywasz zarodków już nie masz takiego sercowego podejścia.
Musisz jednak pamiętać, że aborcje można dokonać również w późnym okresie ciąży- zdarza się to nawet do 9 (!!!) miesiąca... jaki masz stosunek do takiej aborcji?
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aborcja w 9 miesiącu? Moim zdaniem to już barbarzyństwo. Płód jest całkowicie wykształcony. Popieram tylko aborcję farmakologiczną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
A odnośnie fasolek... to jest ziarenko, swiatlo, woda, ziemia..- komorka jajowa, macica.. a do czego zaliczysz plemnik?
---------- Dopisano o 01:13 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ---------- to znaczy jestes za aborcją, a jednoczesnie sie sprzeciwiasz...
#186 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiedziałam przecież ziarno=zarodek. Nie komórka jajowa, tylko zarodek. Cytat:
Można. Uważam, że aborcja powinna być legalna na życzenie, ale tylko do któregoś tygodnia. Jestem tylko za farmakologiczną i tyle. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
A dlaczego tylko "do któregoś tygodnia", jaka to dla Ciebie rożnica 1 czy 5 miesiac?
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym zarodek nie jest jeszcze wtedy wykształcony, nie ma układu nerwowego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#189 |
Raczkowanie
|
Farmakologiczna aborcja jest również zabójstwem, lecz łatwiej się z niej rozgrzeszyć. Nauka nie stoi na takim poziomie, aby określić od kiedy dziecko odczuwa ból.
Jak Ty ckliwie piszesz o tym psie, jaki to on biedny, jacy ci ludzie źli... Zarodek można zabić (bo wg Ciebie nie czyje bólu, choć nie masz 100% pewności) A ludzie którzy są mordercami "zarodków" już nie są źli?
#190 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Do odczuwania bólu czy czegokolwiek innego niezbędny jest układ nerwowy. Wg wyników badań przeprowadzonych jakiś czas temu na zlecenie rządu brytyjskiego przez Royal College of Obstetricians and Gynaecologists płód nie jest w stanie odczuwać bólu do 24 tygodnia (6 miesiąc o ile się nie mylę). Co więcej stwierdzono, że do tego czasu w przypadku ewentualnej operacji chirurgicznej nie jest konieczne znieczulenie, gdyż układ nerwowy nie jest na tyle wykształcony, żeby zareagować na ingerencję. I mówimy tu o 6 miesiącu, etapie, kiedy już raczej się aborcji nie przeprowadza. Gdybym urodziła dziecko i wyrosłoby na człowieka z takim podejściem żałowałabym, że go nie wyskrobałam, kiedy była okazja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Znowu karmicie trolla w pięćsetnym wątku o aborcji, a ciebie trollu co to obchodzi, czy ktoś sobie wyskrobie zarodek czy nie. Nie Twoja macica, nie Twój interes.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Ja tez tak jak Karolynka jakos bardziej przejmuje sie losem zwierzat, niz losem dzieci nienarodzonych
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#194 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie masz układu nerwowego, nie czujesz bólu. Proste. Cytat:
![]() Cytat:
Amen. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#195 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Czy zawsze kogoś trzeba żałowac bardziej? Byłoby świetnie, gdyby do ludzi dotarło w końcu, że można żałować wszystkich tak samo.
![]() |
#196 | ||
Zadomowienie
|
To jest DOKŁADNA kopia dyskusji z poprzedniego wątku o aborcji z tego forum.
Cytat:
W dzisiejszych czasach przykłada się dużą wagę do wolności każdego człowieka, w tym również dziecka. Mówią o tym m.in. prawa człowieka i prawa dziecka. http://unicef.pl/prawa-dziecka/geneza-praw-dziecka Jeśli stawiacie taką tezę, że płód to nie człowiek, to trzeba by było to udowodnić. Niestety najtęższe umysły naszego świata zastanawiają się nad istotą człowieczeństwa i kwestiami etycznymi związanymi z aborcją. I nie jest to sprawa tak łatwa, jak w powyższej dyskusji o marchewce. Cytat:
Edytowane przez Dopamine99 Czas edycji: 2011-01-30 o 15:44 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#197 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dopamine: mnie chodzi o to, ze zwierze REALNIE cierpi a plod jest jeszcze plodem i nic nie czuje (do pewnego momentu rzecz jasna)... i nigdy nie twierdzilam, ze zwierze jest wazniejsze od czlowieka ![]() Edytowane przez Maripossa Czas edycji: 2011-01-30 o 15:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#198 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
A co ma do tego nowoczesność?
![]() Chomik - żyjące, czujące zwierzę. Zarodek - zlepek komórek, który dopiero się namnaża, nie czuje. Bo nie mówię tu o płodzie w np 5 czy później miesiącu. Taka jest dla mnie różnica. ![]() ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- Cytat:
"Przejmujesz się jakimś psem?" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
Chodzi tu o jakąś równowagę. Albo się jest wrażliwym albo nie. Nie można jednocześnie ubolewać nad jednym życiem, a nad drugim juz nie. Wybacz, ale to dla mnie irracjonalne...
#201 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie równie mocno jest szkoda cierpiących zwierząt jak i cierpiących dzieci. Tak samo boli mnie to gdy pies zostaje podpalony(!) jak gdyby ktoś podpalił dziecko. Dlatego, że i pies i dziecko czuje. Dlatego też jestem przeciwna aborcji niefarmakologicznej, kiedy to płód jest już w takim stanie rozwoju, że czuje ból, że jest rozwinięty, nie jest tylko zlepkiem komórek. Nie obraź się, ale widzę, że Ty wielu rzeczy nie jesteś w stanie zrozumieć. ![]() Nie chcę Cie tu obrazić. Po prostu ja szanuję zdanie innych na temat tego, że traktują zarodek od 1 dnia jak człowieka. Ja go tak nie traktuję. Nie doszukuję dlaczego myślisz tak a nie siak? Masz prawo mieć inne zdanie. A ja mogę mieć takie. Nie jest irracjonalne, jest po prostu inne niż Twoje. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#202 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeżeli ktoś ma jakieś zdanie, to ja wymagam od niego argumentów jakimi się posługuje... a jeśli stwarza jakieś teorie to domagam się dowodów... proste
![]() |
#203 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wolałabym też żeby niektórzy ludzie podali suce czy kotce środki poronne niż po urodzeniu wzięli szczeniaki czy kocięta wpakowali do reklamówki i wyrzucili do śmietnika czy rzeki. Ewentualnie wykopali na ulicę.. Jeśli ktoś traktowałby tak dziecko byłabym tak samo oburzona. Ale zarodek nie jest dla mnie dzieckiem. Nie czuje, nie myśli..nic nie robi. W tym jest ogromna różnica między nim a człowiekiem czy zwierzęciem.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie tym postem kończę rozmowę z Tobą, bo nie muszę dawać Ci żadnych argumentów ani dowodów. Proste? Prościuteńkie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#205 |
Raczkowanie
|
Ja Ci podałam jasny i czytelny argument. Fakt udowodniony, a nie wymysł. Jeżeli nie jesteś w stanie tego zrozumieć i czujesz się obrażona, cóż. To Twój problem, nie mój.
|
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Sonda jest bez sensu, bo aborcja jest w Polsce legalna - dla kilku, określonych ustawowo przypadków (zdrowotny, gwałt).
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Zadomowienie
|
Ja już sama nie wiem co mam napisać ... Gdybym zaszła teraz w ciąże to nie wiem czy zdecydowałabym się na aborcję. Jestem za młoda, nie potrafiłabym dziecka wychować (bo nie lubię dzieci)
![]() Ale jednocześnie nie potępiam kobiet które dokonują aborcji - ich sumienie, ich wiara, ich życie ![]()
![]() |
#208 |
BAN stały
|
Los narodzonych obchodzi mnie tak samo w przypadku dzieci, jak i zwierząt. Zarodki, płody są dla mnie do ewentualnego usunięcia zarówno w przypadku mojej ukochanej suczki jak i mnie. Nie usunęłabym w momencie, gdy płód jest już zdolny do samodzielnego życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Rozeznanie
|
A myślłam ,że tylko ja tak mam ,że bardziej bardziej serce mi się kraję na krzywde zwierzętom.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
Jest różnica między znęcaniem się nad zwierzęciem a uśpieniem go w humanitarny sposób. Czasem zwierzę trzeba niestety uśpić, więc robi się to w sposób, który nie sprawia mu bólu. A znęcanie się, podpalanie, odrywanie głów zwierzętom do takiego postępowania się nie zalicza. Dlatego nie dziwię się, że Wizażanka przejmuje się losem psa, który wycierpiał ogromne katusze i nie wiem, dlaczego nie potrafisz tego zrozumieć.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:30.