|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1411 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1412 |
Raczkowanie
|
wege P.
Ogólnie widzę, że z psychiką trochę lepiej, dzisiaj jadłam wszystko na co miałam ochotę i brak wyrzutów ![]() Śniadanie: płatki na mleku 2% (po dwie łyżki corn flakes, cookie crisp i chocapic duo), kromka żytniego z serkiem mascarpone, papryką i ogórkiem II Śniadanie /zajęcia/: duża pomarańcza, banan Obiad: micha gęstej zupy-kremu brokułowej gotowanej przez mamę Podwieczorek: duuuża ilość lodów biała czekolada z kawałkami czekolady ![]() Kolacja: dwie kromki chleba graham z sałatą, sałatką jarzynową, ogórkiem konserwowym i pomidorem; sałatą, serem plesniowym zapieczonym w mikrofali, ogórkiem świeżym i pomidorem |
![]() ![]() |
![]() |
#1413 |
Zadomowienie
|
plan na jutro:
walka o @, normalnieję od ponad miesiąca: 7.00 owsianka- 3 łyżki owsianych, łyżeczka cukru, szklanka mleka 3,2% 10.30 złożone 2 kromki orkiszowca z masłem i szynką 15.30 spaghetti bolognese- talerz po trochę orzeszków ziemnych po 18: 2 kromki orkiszowego z masłem i szynką |
![]() ![]() |
![]() |
#1414 |
Zakorzenienie
|
dajcie se siana z pisaniem o jakiejs "walce", tak jakby zarcie bylo sensem zycia i najwyzsza idea.
no li - toś - ci
#1415 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#1416 |
BAN stały
|
Dot.: Nasze codzienne jad�ospisy, cz��� X. [posty chorobowe, w�tek zbiorczy]
Ciezko mi,przyjechalam w grudniu do szpitala zxx kg,mialam do swiat przytyc do xx kg,pozniej przepustka,do sylwestra do ok xx i juz wyjsc na stale,tyc dalej w domu,kontrola w poradni.A zamiast tego przez te tyg. waga mi jeszcze spadala ok 2,5 kg,do tych xxkg,sama pobyt sobie przedluzylam,ale widocznie tak musialo byc,moze dzieki temu odbijam sie od dna.Dzisxx kg,ogolnie +1,6-juz pisalam,ale przepustke mam dostac dopiero przy xx kg,a wyjscie na stale z xx,dalej w poradni kontrola i tycie w domu,pewnie do momentu odzyskania okresu.Kiedys wrocil przy ok 45 kg,a w tamtym roku w czerwcu,po roku przy ok xx kg,ale tylko raz,znow zaczelam chudnac.Ciezko mi tu,2x w tyg.terapia prywatnie.Sesje z terapeutka duzo uswiadamiaja,czego tak na prawde sie boje,skad panika we mnie.W tym roku chyba nie podejde do matury,nie wiem co ze szkola.Mam dosc skupiania sie na jedzeniu,objawach.Do tego jakas choroba bierze,37,5 stopni,boje sie,nie czuje sie bezpiecznie.Tesknie za domem...choc nie jestem daleko.Chce byc z mama.:-(
pozwoliłam sobie na edycję Twojej wagi i jej historii, ponieważ wszyscy ją już znamy. Edytowane przez iza_wiosenna Czas edycji: 2011-01-31 o 10:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#1417 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Cytat:
![]() ![]() edytowałam pytanie, bo wszyscy znamy na nie odpowiedź. jeśli Cie ona, Ervisho, interesuje, cofnij się parę stron wstecz.
Edytowane przez iza_wiosenna Czas edycji: 2011-01-31 o 10:38 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1418 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jad�ospisy, cz��� X. [posty chorobowe, w�tek zbiorczy]
Cytat:
kiedy zamierzasz choć odrobinę się usamodzielnić? emocjonalnie? choroba w tym nie pomaga, wręcz przeciwnie, a Ty robisz wszystko, żeby nie zdrowieć, tylko w dalszym ciągu się na niej skupiać. nawet nie s t a r a s z się w szpitalu, gdy część odpowiedzialności za objawy nie należy do Ciebie,zdystansować się do nich, a zająć tym, co naprawdę istotne, tym, co Cię boli i czego się boisz. mam chociaż nadzieję, że na terapii pracujesz naprawdę, a nie uskuteczniasz walki z jedzeniem... choć w zasadzie co z tego, skoro przychodzisz potem na wizaż i wklepujesz po raz setny swoją wagę i interesującą historię jej zmian i rozpisujesz się w kółko o swoich objawowych rozterkach. obsesja się nie skończy sama. może zamiast rozmów z kuzynką, które mają na celu zmniejszenie poczucia winy za jedzenie (już sobie je wyobrażam >.<), poproś ją, żeby przywiozła Ci jakąś ciekawą książkę?
Edytowane przez iza_wiosenna Czas edycji: 2011-01-31 o 10:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1419 |
BAN stały
|
Dot.: Nasze codzienne jadĹospisy, czÄĹÄ X. [posty chorobowe, wÄ
tek zbiorczy]
Ervisha,juz pytalas kilka razy,162 cm.
Iza,a Ty jak sobie poradzilas?Sama?Jakie mialas bmi i czy przytylas sama,czy ktos musial Cie pilnowac?A co do diety,bylas pod opieka dietetyczki czy tylas na wlasna reke?Bo mnie czasem niepokoi to,ze nikt mi nie dal diety wysokokalorycznej,typowej przy anoreksji,z odpowiednia iloscia kcal,itd.Tyje na wlasna odpowiedzialnosc,ale przeciez specjalista nie jestem,waga w sumie wzrosla i nadal stopniowo,ale nie wiem czy wlasciwie sie odzywiam.Ostatnio mnie to przerasta,mam umowe z p.doktor i p.ordynator,i tego sie trzymam,tyje.Mam pozwolenie,by jesc glowne posilki w pokoju,a np.pielegniarki nie sa wtajemniczone,nieraz takie niemile,tak jakbym tego nie jadla,albo jak powiedzialam jednej,ze juz ponad 1,5 kg przytylam,to ona takie niedowierzanie.Mowilam im,ze to przykre,ale one,ze nikt tak nie mowi.A p.doktor powiedziala,ze to my mamy umowe,waga wzrasta,to najwazniejsze,wie,ze duzo jem.Tylko meczy mnie juz to,chcialabym,by ktos mnie odciazyl,ale przeciez jem i walcze dla siebie.. |
![]() ![]() |
![]() |
#1420 | |
Zakorzenienie
|
a ja daję 99% na to
i według mnie przy skomplikowanej, jedzenie jest walką w jakimś stopniu ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- a ja daję 99% na to i według mnie przy skomplikowanej, jedzenie jest walką w jakimś stopniu ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1421 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1422 |
Raczkowanie
|
Dzisiejsze nie wiem co:
zupa mleczna jak zawsze, kromka orkiszowca z masłem, plasterm żółtego sera i ogórkiem, kawa II. (uczelnia) - 2 kromki orkiszowca z masłem, camembertem, plasterkiem kiełbasy żywieckiej, pomidorem i ogórkiem, jogurt pitny bakoma 250g III. pasek czekolady deserowej, kawa z mlekiem IV. 2 kromki bułki z masłem - część z plasterm żółtego sera,część z dżemem, plaster twarogu wymieszany z jogurtem greckim, kakao banan może coś wpadnie, ale wydaje mi się już za dużo teraz wieczorem
#1423 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadĹospisy, czÄĹÄ X. [posty chorobowe, wÄ
tek zbiorczy]
Cytat:
Jedz wszystko , po co Ci zdrowa dieta? Jedz co chcesz by odzyskać normalną wagę,bmi, życie a później się możesz "zdrowiej" odżywiać.
![]() |
#1424 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1425 |
Przyczajenie
|
Wkleję co dzisiaj zjadłam (przepraszam jeśli zaśmiecam, ale naprawdę się przestraszyłam, że mam ED). Co o tym myslicie?
Śniadanie: pełna miska owsianki z malinami, kawa z mlekiem (wiem, że trochę mało na śniadanie, ale zawsze mam problem żeby z rana więcej w siebie wepchnąć) II Śniadanie: 1 oscypek, 1 cukierek śliwka w czekoladzie" Obiad: 3 smażone sznycelki z pieczarek (każdy średnica ok. 10cm, zapełniały cały talerz), surówka z kapusty i jabłkami. Kawa Anatol z mlekiem. Podwieczorek: lody tiramisu (ok. 1/3 pudełka litrowego) Kolacja: 4 panierowane serki camembert z żurawiną (łącznie ok. 1000kcal, sprawdziłam :|) Kawa z mlekiem. I w międzyczasie kilka herbatek - cały czas je pije zimą. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1426 |
Zakorzenienie
|
śniadanie : saszetka musli kokosowego z jogurtem naturlnym, bułka żytnia z masłem i twarogiem z czosnkiem,banan
w szkole : jabłko ( wiem,wiem straszne ,ale jakos nie mog przełamac sie do zjedzenia czegos wiecej w szkole ) obiad : 4 kluski parowe, 2 z sosem mięsnym, 2 ze śmietana i cukrem podwieczorek : 50 g herbatników, szklanka gorącej czekolady kolacja : bułka dzielona na 4 czesci : 2 złożone z masłem i dzemem, jedna z nutellą, jedna z twraogiem, pomarańcza po : 2 kawałki chałki z masłem
#1427 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1428 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Niech tylko dotrwam do końca sesji, a podtaram się coś z tym zrobić, bo męczy mnie to strasznie...zmykam na egzamin
![]() |
#1429 |
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze bezmięsne P
ŚNIADANIE - duża bułka pszenna obie połówki z serkiem śmietankowym (150 gram) 1/2 dużego rogala maślanego z masłem i dżemem wiśniowym słodzona herbata do picia II ŚNIADANIE 2 duże i grube kromki chleba 1 z margaryną i serem topionym w plastrach i pomidorem 1 z margaryną i twarogiem jabłko PO kawał tortu zrobionego przez mamę OBIAD I. talerz gęstej zabielanej zupy jarzynowej II. warzywa na patelnię z ryżem wymieszane z puszką tuńczyka w sosie własnym i polane masełkiem słodzony kompot do picia PODWIECZOREK 2 kromki chleba z sałatką meksykańską z łososiem (180 gram)+butelka jogurt pitnego truskawkowego+pomarańcza KOLACJA duża bułka z ziarnami słonecznika. 1/2 z margaryną,serem topionym w plastrach i ogórkiem kiszonym 1/2 z margaryną i serkiem śmietankowym (150 gram)wymieszanym z 2 czubatymi łyżkami stołowymi wiórek kokosowych słodzona herbata do picia
#1430 |
Przyczajenie
|
moja imaginacja: dziewczyno, ty nie potrzebujesz mieć jadłospisu zdrowiutkiego, super ułożonego. Ty masz jeść tak, by odbudować organizm, a nie kromka chleba na śniadanie z jajecznicą na teflonie, na obiad pierś kurczaka z teflonu i brązowy ryż.
Czy w to wlicza się jedzenie obiadu złożonego z białka, węglowodanów i warzyw czy jedzenie tego, co jest w domu? (np. same węglowodany, i to proste) Chociaż byłaby możliwość zrobienia sobie na szybko ww. ? Silke Apill: wooow ponad 1,5 kg? a nie pomyślałaś czasem że to woda Ci sie zatrzymala w organiźmie albo to kg od soków żołądkowych które produkowane są teraz u Ciebie w nadmiarze? ( skutek niedożywienia) Jedz wszystko , po co Ci zdrowa dieta? Jedz co chcesz by odzyskać normalną wagę,bmi, życie a później się możesz "zdrowiej" odżywiać. Normalna waga, czyli bmi powyżej 18,5? A bez tego się nie da normalnie funkcjonować (ale tak na serio)? A jeśli dojdzie się do tej normalnej wagi i pomimo jedzenia, co się chce, ona nadal będzie wzrastać? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1431 |
Zakorzenienie
|
Przy uregulowanym jedzeniu i wsłuchiwaniu się w potrzeby swojego organizmu, waga zatrzyma się na właściwym dla niego poziomie i będzie się utrzymywać w tym przedziale z niewielkimi wahaniami.
Bez prawidłowej wagi nie da się normalnie funkcjonowac, nie odbudujesz organów wewntrznych, nie uzupełnisz ubytków, mózg nie bedzie w pełni wydajnie i poprawnie pracować - widać różnicę, kiedy organizm jest właściwie odżywiony. Odzyskanie wagi do bmi na poziomie minimum 18.5 (przez wiele lat bmi 20 było uwazane za zdrowe, ale ze względu na tendencje prezentowane na wybiegach i przejmowane przez społeczeństwo, zostało obniżone do 18.5, także dla wielu osób ten pułap może nadal być niewystarczający) jest konieczne, żeby całkowicie wyjść z ED. |
![]() ![]() |
![]() |
#1432 |
Zakorzenienie
|
Przy odkarmianiu trzeba jeść więcej a potem się je normalnie.
#1433 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1434 |
Wtajemniczenie
|
czy może ktoś zamknąć ten wątek kultu żarcia?
rozkminanie co będzie gdy waga wzrośnie, a co będzie jak zjem to, a co jak tamto a czy posilek ma miec BTW czy tylko W, czy tylko B... o rany! Zdrowiejecie, uciekając przed tym co będzie ciekawego potem w życiu, w kombinacje i dodawanie orzeszków...uciekacie przed tym co was przeraża, życiem bez choroby. apeluje o zamknięcie wątku!
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
![]() ![]() |
![]() |
#1435 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zamknę wątku, bo jesteśmy na dietetyce, gdzieś trzeba uświadamiać dziewczyny, że jedzą źle (część NAPRAWDĘ straciło zdolność obiektywnej oceny) i że ich myślenie zdradza objawy ed. To jest wątek o jadłospisach, przy czym wszyscy wiemy , że normalne jedzenie samo w sobie nikogo nie uzdrowi, a skupianie się na nim zamiast na niejedzeniu, to zwykła zamiana jednego objawu na drugi. Tematyka forum jest taka a nie inna, no niestety. Nie jesteśmy gabinetem psychologicznym, ale możemy uświadamiać, uświadamiać, uświadamiać, co oczywiście praktykujemy ![]() Dekaaas ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1436 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dziewczyny zamiast kalkulowania polecam Kornela Makuszyńskiego, Stereophonics i zakuwanie do matury/egzaminu, albo zimny prysznic, oddychanie holotropowe też ![]()
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1437 |
Zakorzenienie
|
Moje bezmięsne P
ŚNIADANIE - duża bułka z ziarnami słonecznika (100gram). Obie połówki posmarowane margaryną i na to po dwa plastry sera topionego w plastrach oraz ogórek kiszony, kubek słodzonej herbaty do picia II ŚNIADANIE - 2 duże i grube kromki chleba żytniego z margaryną, serem białym półtłustym i deserem Satino waniliowym (na ser położyłam sobie ten deser 175 gram), sok Pysio o smaku kiwi OBIAD I. talerz gęstej zabielanej zupy jarzynowej warzywa na patelnię z ziemniakami wymieszane z pieczonym filetem z mintaja pokrojonym w kostkę polane 2 łyżkami masła słodzony kompot do picia DESER - kawał tortu z masą budyniowo-kokosową i galaretką zrobionego przez mamę PODWIECZOREK - 2 duże kromki chleba żytniego z sałatką meksykańską z łososiem(180 gram)+jabłko,(miały być lody koktajlowe o smaku wanilii-krówki i ajerkoniaku + biszkopty ale siostra mi zjadła lody a mama biszkopty ![]() KOLACJA - duża bułka z ziarnami słonecznika (100 gram) z serkiem śmietankowym (200 gram)+ogórek kiszony kubek słodzonej herbaty do picia
#1438 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1439 |
Zakorzenienie
|
P:
śniadanie : saszetka musli tropikalnego z jogurtem naturalnym, bułka żytnia z masłem i dżemem, pomarańcza w szkole : jabłko obiad: 2 łyzki stołowe ziemniaków ( takie niezbyt duże), duża porcja smażonej wątróbki, 300 g surówki z kapusty,marchwi i jabłka podiweczorek : ciastko W-Z kolacja : bułka dzielona na 2 części, jedna z masłem i konserwą mięsną, druga z masłem i dżemem, pomarańcza po: rogal maslany, obie połówki z masłem( tak lubię najbardziej) i jak dzisiaj ?
#1440 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wzięłabym tylko coś więcej do szkoły. ale ogólnie jest ładnie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:08.