2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy cz.II - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-01, 11:35   #3931
aaneczka1984
Zadomowienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
a kasę chociaż na jakiejś lokacie trzymacie? przez tyle czasu to wam się niezły procent by nazbierał

hehe na lokacie no i od roku robie podkop do banku bo mam naprzeciwko domu

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
jak macie ochotę to zapraszam na sernik brzoskwiniowo karmelowy
ja chce , ja chce...uwielbiam serniki a sama robiłaś dawaj przepis

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
ja tez w sobote dostalam okres i o dziwo zero boli i skapy bardzo. A ja zawsze mialam baaardzo bolesne miesiaczki ze karetka czasami musiala przyjezdzac. Oby nastepne tez takie byly

ja na odwrot...zawsze małąm bezbolesne i skąpe, a teraz mnie boli i sa dość obfite

U nas od kilku dni cos sie dzieje. Dawidek pcha rece do buzi, wszytsko tam zreszta pcha.... slini sie i placze. Ma takie napady ze wczoraj tylko suszarka zadzialala. A od kad skonczyly sie kolki czyli od 2 miesiaca nic nie bylo. Nie wiem co sie dzieje czy to juz zeby, czy moze jedzenie mu nie sluzy sloiczkowe.....kurde... co myslicie? mozliew ze to zeby juz?niedlugo konczymy 4 miesiac

całkiem mozliwe...a co juz podawałaś?

No i bardzo prosze mnie nie kusic sernikami i takimi tam, bo ja od dzis ZACZYNAM DIETE narazi zjadlam kromke i straszanie mi sie jesc chce ;( Musze schudnac bo od porodu stoje na wadze tej samej i nie wygladam za ciekawie. Musze zrzucic 10kg. Aby wrocic do wagi przynajmniej normalnej (nie szczuplej,bo jak bylam szczupla to wazylam o 20 mniej niz teraz ;( masakra)
e tam...napweno nei jets tak źle ja na diecie 2 dni kiedys wytrzymałam
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 11:50   #3932
gabisun
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
hehe na lokacie no i od roku robie podkop do banku bo mam naprzeciwko domu
a nie potrzebujesz wspólnika do tego podkopu? bo jak coś to ja chętnie

Martucha no i powiedz mi skąd ja teraz biedna sernik wytrzasnę? masz szczęście ,że chociaż czekoladę mam w domu

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Gabawie i Gabi1985 widzę, że dosyć często nas podczytujecie, może dołączycie do naszego grona?

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 12:21   #3933
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
a nie potrzebujesz wspólnika do tego podkopu? bo jak coś to ja chętnie

morzesz sie przyłączyc bo troche mi jeszcze do kopania zostalo

jeszcze jakiech chetne do podkopu??

Martucha no i powiedz mi skąd ja teraz biedna sernik wytrzasnę? masz szczęście ,że chociaż czekoladę mam w domu

taa..zrobiła smaka i sie ulotniła pewnie sernik zajada

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Gabawie i Gabi1985 widzę, że dosyć często nas podczytujecie, może dołączycie do naszego grona?
no własnie..witamy i zapraszamy..
Stary 2011-02-01, 12:32   #3934
martucha84
Zakorzenienie

teeee jestem tu jestem mąż wrócił i sobie gadamy przepis napiszę tylko mu sprzedam syna
no i jeszcze obiad zrobię bo dziś pole popisu jest wielkie - tzatzyki kurczak gyros i ryż curry
no i deseroooss

p.s. raz na miesiac można udać przykładną żonkę co by nie krzyczał za wizaż
Stary 2011-02-01, 12:35   #3935
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Martucha a ty dajesz dalej mm 1 czy juz 2-ke?
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 12:37   #3936
bibet
Raczkowanie

Witam Was dziewczyny! Wczoraj Kalex niejako zaprosiła minie do Waszego grona, więc postanowiłam skorzystać i w końcu coś napisać jeśli można . Mam na imię Agnieszka i jestem mamą Zuzy która w czwartek o 12:01 skończy 5 miesięcy. Temat jedzenia jak dla mnie jak najbardziej aktualny bo jestem na etapie dostawania na łep czy moje dziecko je wystarczająco, jestem na etapie częściowego wprowadzania mm a mała jednorazowo zjada mi max 120 ml. Muszę nieskromnie dodać, że po raz kolejny znalazłam uspokojenie skołowanych matczynych myśli na tym forum.
bibet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 12:42   #3937
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
teeee jestem tu jestem mąż wrócił i sobie gadamy przepis napiszę tylko mu sprzedam syna
no i jeszcze obiad zrobię bo dziś pole popisu jest wielkie - tzatzyki kurczak gyros i ryż curry
no i deseroooss

p.s. raz na miesiac można udać przykładną żonkę co by nie krzyczał za wizaż
nosz jeszcze takim obiadkiem kusi chyba będziesz mieć dzisiaj gościa
Cytat:
Napisane przez bibet Pokaż wiadomość
Witam Was dziewczyny! Wczoraj Kalex niejako zaprosiła minie do Waszego grona, więc postanowiłam skorzystać i w końcu coś napisać jeśli można . Mam na imię Agnieszka i jestem mamą Zuzy która w czwartek o 12:01 skończy 5 miesięcy. Temat jedzenia jak dla mnie jak najbardziej aktualny bo jestem na etapie dostawania na łep czy moje dziecko je wystarczająco, jestem na etapie częściowego wprowadzania mm a mała jednorazowo zjada mi max 120 ml. Muszę nieskromnie dodać, że po raz kolejny znalazłam uspokojenie skołowanych matczynych myśli na tym forum.
witaj rozumiem Kalex znasz osobiście? napisz nam coś więcej o sobie

Stary 2011-02-01, 12:42   #3938
waniliaania2009
Wtajemniczenie

bibet witamy

A ja dzis nie robie obiadu bo wczoraj ugotowalam caly gar spaghetti z tunczykiem i dzis mam labe. Siedzi z DAwidkiem i gugamy sobie do siebie..... guuguu, buubuu, giii i takie tam hehe

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2011-02-01 o 12:44
Stary 2011-02-01, 12:53   #3939
bibet
Raczkowanie

Nie nie znam K|alex osobiście, ale zagadała do mnie na prv jako do "czajnika z paska" w sumie to dzięki jej za to bo pewnie bym się dalej nie odezwała . O sobie no cóż złożyło się tak, że od kilku lat mieszkam w Szwecji tutaj też urodziła się moja córka. W związku z tym, że tutaj wszystko jest naturalne i normalne (jak czasem zadaję pytania to patrzą na mnie jak na mieszkankę kosmosu) to forum było i mam nadzieję zostanie dla mnie naprawdę kopalnią wiedzy prosto z życia
bibet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 12:58   #3940
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

bibet-witamy na forum! dziel z nami swe troski i radościoby tych drugich było jak najwięcej

gabisun-nie,nie znam osobiście bibet zauważyłam,że często nas czyta i wyslałam jej PRIV zachęcający do udzielania się w wątku

hagar-współczuję problemów ze zdrówkiem! widzę,że pobudki u Was standardowo. U nas też-niby w 90% budzi się ze dwa razy,ale dziś np.budzil się rowno co 2h. No i oczywiście po 5 koniec spania ale od tygodnia udaje nam się go jakoś uśpić i tak np.dziś spał ostatecznie do 8.15 (z małą przerwą godzinną od 6 do 7,kiedy to mąż się nim zajął).

waniliaania2009 - bardzo dziękuję za polecenie mi wczoraj tego kremu AA na ciemieniuchę. Oczywiście zakupiłam go i posmarowałam Matiemu główkę na pół godziny przed kąpielą. Dziś rano obejrzałam mu główkę i prawie wszystko mu zeszło! Zostały gdzieniegdzie takie niewielkie hm...pyłki Także dziś wieczorem znów użyję

aaneczka1984-podziwiam Cię z tym spaniem i z tym,że dajesz radę To ja tu narzekam na niewyspanie itp.ale moje niewyspanie do Twojego w ogóle się nie równa.Jak Ty dajesz radę? Jesz bułkę z bananem?

Martucha-mieszkanie z takimi dziadkami to wesołych nie należy, za to bardzo łatwo można nabawic się nerwicy
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 13:02   #3941
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Nie nie znam K|alex osobiście, ale zagadała do mnie na prv jako do "czajnika z paska" w sumie to dzięki jej za to bo pewnie bym się dalej nie odezwała . O sobie no cóż złożyło się tak, że od kilku lat mieszkam w Szwecji tutaj też urodziła się moja córka. W związku z tym, że tutaj wszystko jest naturalne i normalne (jak czasem zadaję pytania to patrzą na mnie jak na mieszkankę kosmosu) to forum było i mam nadzieję zostanie dla mnie naprawdę kopalnią wiedzy prosto z życia
no to teraz będziesz mogła też pytać a nie tylko czytać fajnie ,że się zdecydowałaś

Stary 2011-02-01, 13:09   #3942
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Z pozytywnych newsów u nas:moje dziecię zaczęło piskać W ogóle jest strasznie rozgadany od tygodnia A ostatnia wydaje z siebie radosne piski jak 'rozmawia" z maskotką,nomen omen,małego głoda,wiszącą na lodówce---->to jego ulubiony kumpel
Stary 2011-02-01, 14:05   #3943
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość
Z pozytywnych newsów u nas:moje dziecię zaczęło piskać W ogóle jest strasznie rozgadany od tygodnia A ostatnia wydaje z siebie radosne piski jak 'rozmawia" z maskotką,nomen omen,małego głoda,wiszącą na lodówce---->to jego ulubiony kumpel
Moja nauczyła się piszczeć jakiś czas temu, teraz trenuje w różnych intonacjach i nie wiem czy to takie pozytywny, jak tak piska godzinę to mi głowa pęka
Stary 2011-02-01, 14:10   #3944
gabi1985
Raczkowanie

Witam podczytuję już Was od dawna (już od czasów poczekalni ) już wiele razy się zbierałam żeby napisać ale jakoś tak schodzi... mam na imię Gabrysia i jestem mamą Natalki urodzonej 29 września 2010. Bardzo fajne to forum i już wiele razy mi pomogło
gabi1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 14:13   #3945
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
waniliaania2009 - bardzo dziękuję za polecenie mi wczoraj tego kremu AA na ciemieniuchę. Oczywiście zakupiłam go i posmarowałam Matiemu główkę na pół godziny przed kąpielą. Dziś rano obejrzałam mu główkę i prawie wszystko mu zeszło! Zostały gdzieniegdzie takie niewielkie hm...pyłki Także dziś wieczorem znów użyję
jeszcze lepsze sa efekty jak posmarujesz rano glowe, masc ma miec caly dzien a na wieczor zmywasz. Tak kazal lekarz mi robic. Super wg mnie jest ta masc. Zreszta takie stosowanie sugeruja tez na opakowaniu.

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2011-02-01 o 14:16
Stary 2011-02-01, 14:20   #3946
gabi1985
Raczkowanie

i przedstawiam moją córeczkę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1072816.jpg (42,0 KB, 87 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1282937.jpg (64,7 KB, 86 załadowań)
Stary 2011-02-01, 14:23   #3947
waniliaania2009
Wtajemniczenie

gabisun jak ty gotujesz zupki dla bejbika to dodajesz do nich maslo? bo w tych sloiczkowych w skladzie jest olej? i tak sie zastanawiam
Stary 2011-02-01, 14:27   #3948
gabisun
Zakorzenienie

Gabi1985 no wreszcie się odważyłaś a córeczka słodka, i jakie ma włoski długie

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Cytat:
gabisun jak ty gotujesz zupki dla bejbika to dodajesz do nich maslo? bo w tych sloiczkowych w skladzie jest olej? i tak sie zastanawiam
nie dawałam masła na początek wolałam takie same warzywka bez niczego, teraz jak robiłam kurczaka z brązowym ryżem to też nie dawałam, bo w mięsku już tłuszczyk jest i teraz do warzywek też będę już dawać jak będą bez mięsa albo oliwę

Stary 2011-02-01, 14:40   #3949
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Moja nauczyła się piszczeć jakiś czas temu, teraz trenuje w różnych intonacjach i nie wiem czy to takie pozytywny, jak tak piska godzinę to mi głowa pęka
fakt tonacje ma bardzo wysoką

Cytat:
Napisane przez gabi1985 Pokaż wiadomość
Witam podczytuję już Was od dawna (już od czasów poczekalni ) już wiele razy się zbierałam żeby napisać ale jakoś tak schodzi... mam na imię Gabrysia i jestem mamą Natalki urodzonej 29 września 2010. Bardzo fajne to forum i już wiele razy mi pomogło
witamy ale córcia ma włosy!!!!!
a ta łyżeczka to z HIPP?

Cytat:
jeszcze lepsze sa efekty jak posmarujesz rano glowe, masc ma miec caly dzien a na wieczor zmywasz. Tak kazal lekarz mi robic. Super wg mnie jest ta masc. Zreszta takie stosowanie sugeruja tez na opakowaniu.
wiem, czytalam,że tak sugerują, ale włoski nie są przez dzien jakos bardzo tłuste/mokre?
Stary 2011-02-01, 14:59   #3950
gabi1985
Raczkowanie

mam pytanie do mam karmiących piersią i dokarmiających mm jakie mleko dajecie? bo ja próbowałam dawać nan i wydaje mi się że małą brzuszek od niego boli

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

Cytat:

witamy ale córcia ma włosy!!!!!
a ta łyżeczka to z HIPP?
tak właśnie w tamtym tygoniu przysłali paczuszkę
Stary 2011-02-01, 15:12   #3951
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:

nie dawałam masła na początek wolałam takie same warzywka bez niczego, teraz jak robiłam kurczaka z brązowym ryżem to też nie dawałam, bo w mięsku już tłuszczyk jest i teraz do warzywek też będę już dawać jak będą bez mięsa albo oliwę
a jak robilas tego kurczaka?

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Cytat:
f
wiem, czytalam,że tak sugerują, ale włoski nie są przez dzien jakos bardzo tłuste/mokre?
nie. Zaraz to wysycha i jest normalnie. Tluste to po oliwce
Stary 2011-02-01, 15:15   #3952
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
oj tam na temat tych minusów to omzna dyskutować, bo jak ktoś nie chce się narobić to może sobie zrobić ogrzewanie na gaz lub ekogroszek ( piec z podajnikiem) i do kotłowni się schodzi raz w tygodniu chyba można to przeżyc, a zamiast ogródka zasiać trawkę i posadzić iglaki ja tam akurat chcę mały ogródek a w twojej sytuacji to ja bym codziennie tż molestowała o tą działkę i zamieszkała już z dyndającą żarówką na suficie my wykańczać będziemy w całości sami, więc jest duże ryzyko, że się wprowadzimy mając do dyspozycji łazienkę kuchnie i jeden pokój do spania

Nikuś myslałam o tobie wczoraj jak idzie wykańczanie domku?

A mi tam na fb się nie podoba za bardzo tutaj mi lepiej, chociaż tam też czasami zaglądam

Hej Kochana
No powolutku, zamyka właśnie mąż górę- watą ociepla strych etc. Na dole mamy wykafelkowaną łazienkę,, kafle miętowe i zastanawiam się jaki kolor dodatków do tego? Fiolet?
Mam foty, ale na telefonie i nie umiem z niego zrzucić... buhuhu
Trochę spartolili "fachowcy" łazienkę, mają do poprawy, słów brak. To, co robimy sami jest ok, a wszystko, co fachowcy- do kitu. No, ale z męża kontuzją ciężko po kolanach coś robić...
My zamieszkamy jak będzie na dole podłoga, kuchnia na tyle, żeby można żyć, dostaliśmy kasę od babci na narożnik do salonu, mam wybraną farbę, choć waham się nad 3 kolorami, mamy panele do gabinetu (tam będziemy spać do czasu jak będzie góra gotowa, żeby w salonie mogła udzielać korepetycji etc, a nie żeby bety tam leżały), mamy już kupione łóżko- 160/200 i na razie śpimy na materacu od niego w 3 i dwa dni temu kupiliśmy zlew, taki piaskowany w beżu wszędzie są po ok 600 i więcej, a my w promocji w Leroyu za 399 kupiliśmy. Także małymi kroczkami...

Cytat:

byliśmy wczoraj u lekarza bo małemu znowu siurdak zrobił się czerwony i ta dziurka maleńka - lekarka kazała myć rivanolem i smarować maścią z antybiotykiem za 3 dni max nie będzie śladu - podobno - tak mówiła u chłopców to częste szczególnie takich małych bo w pampku siedzą dużo sikają dużo kupkują i takie zapalenia się zdarzają.. najważniejsze że już wiemy co robić..

a i u nas ehsss ząbki zaczęły się znowu.. od 2 dni darcie tarcie dziąseł itd... jedziemy na nurofenie.. a pięknie przespane noce minęły tak szzbko jak się zaczęły drażnią go zęby..
i nie wiem czy to tylko one czy jeszcze skok bo teraz kończymy kolejny i teoretycznie jesteśmy w punkcie kulminacyjnym... ehsss.. nic już nie wiem...

---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ----------

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaa i zapomniałam o najważniejszym - dostałam okres tzn mocno zaczęłam plamić w nocy - a od wczoraj bolą mnie jajniki macica tak okresowo..
powiedziałam rano mężowi a on co na to - znając ciebie to oznacza ciąże hahahahahahahahha
ale nie jest dobrze w piątek ide do gina
Gratuluję okresu ja męczę się już kilka m-cy
Trzymam kciuki za ząbki i siusiaka mnie te dwie "rzeczy" też przerażają. Nam ząbki nie idą, ale sąsiadki córce nie szły, nie szły i nagle odkryła... że mała ma 2!

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość

super ja dopiero od niedawna zaczynam uroki macierzyństwa dostrzegać, wcześniej to bardziej niewolnictwo przypominało ale z dnia na dzień jest coraz lepiej oby się nie odmieniło.

U nas są lepsze i gorsze chwile (ze względu na moją panikozę co do życia, jak damy radę etc, ale układa się wszystko samo), ale nie wynikają ze spraw związanych z macierzyństwem. Tak, odnalazłam się w tym bez problemu, to moje druga skóra, ale prawda jest taka, że mam bardzo grzeczne i nieproblemowe dziecko. Pawełek nadal nie płacze, no chyba że Go odklepujemy...
Jesteśmy po antybiotyku i jeszcze kaszelek został trochę.
Mąż mi pomaga, wychodzę czasem z kumpelą do kina, czasem na piwko. I jest fajnie

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Ja tak samo ja już wiele razy sobie obiecywałam nie zaglądać więcej na wizaż, bo i tak coraz mniej chęci i czasu na pisanie, ale jak raz napiszę to znowu się wciągam

No muszę się wziąć, bo ostatnio nawet gotować mi się nie chce, a co dopiero pisać
Cytat:
ale nie załuje

Nika..ee no Ty to matka polka jetes... ja ostatnio czerpie radość z chwili ciszy..jak dzieciaki śpią

Ja matka polka? no co Ty? To Ty masz dwóch rozrabiaków, ja jednego, więc się chowam
Cytat:
Brawo my też piszczymy i to mocno, mąż czasem się boi, że malemu coś jest, a tu nagle piski i haha robi...

Cytat:
i przedstawiam moją córeczkę
Piękna

A tu aktualni my

edit: no i mam opatrunek na ręce, bo wylałam na siebie wrzątek i od dwóch tygodni leczę u chirurga... oparzenia I i II stopnia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1070276.jpg (29,1 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1070370.jpg (44,3 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1070399.jpg (21,0 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1070410.jpg (41,2 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1070417.jpg (49,5 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1070418.jpg (42,0 KB, 24 załadowań)

Edytowane przez NIKaP-n
Czas edycji: 2011-02-01 o 15:16
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 15:33   #3953
martucha84
Zakorzenienie

dobra chłopaki na spacerze to wam napisze przepis

SERNIK KARMELOWO BRZOSKWINIOWY

to jest ciacho mojego pomysłu tzn zwykły sernik stuningowany bo kiedyś mnie naszło na kombinowanie, robię go w 2 wersjach - w zależności od czasu i chęci moich
dziś zrobiła lajtowy na szybko ale przepisy podaje oba

Wersja hard

paczka biszkoptów
puszka brzoskwiń
galaretka smak dowolny
1/2 puszki "krówki" gotowego karmelu
3 serki homo (około 700g)
250 śmietany kremówki gęstej
4 łyżki cukru pudru
4 czubate łyżki żelatyny

Na dno tortownicy dajemy biszkopty.
Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę
Po ubiciu dodajemy serki homo po trochę i ubijamy dalej ale już na wolnych obrotach.
Kroimy brzoskwinie (część odkładamy do dekoracji).
Do sernika dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy łyżką, dodajemy też karmel z puszki tyle ile chcecie (im więcej tym będzie słodszy) i mieszamy, nie musicie jakoś dokładnie mieszać fajnie wygląda jak jest dwu kolorowy tyle żeby nie było skupiska wielkiego karmelu bo się przesłodzicie
na koniec rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody - studzimy i dodajemy do masy mieszamy.
wylewamy na biszkopty i dajemy do lodówki na 2-3 godziny - aż stężeje

galaretkę rozrabiamy wg przepisu i odkładamy do wystygnięcia. jak galaretka będzie już taka trochę sztywniejsza, układamy na górze sernika resztę brzoskwiń zalewamy galaretką i dajemy do lodówki

Wersja light

cukierki krówki
puszka brzoskwi
biszkopty
galaretka
sernik błyskawiczny - z pudełka (plus to co tam trzeba -mleko serki homo)

na dno tortownicy dajemy biszkopty.
Kroimy brzoskwinie (część odkładamy do dekoracji). Kroimy "krówki" na małe kawałki.
Sernik robimy wg przepisu na opakowaniu po zrobieniu dodajemy część pokrojonych brzoskwiń i cukierków mieszamy łyżką.(można też dodać ze 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w wodzie ciepłej i wymieszać wszystko wtedy będzie bardziej stężałe bo samo z pudełka jest takie miękkie)
Masę wykładamy na biszkopty. Jak stężeje na górę kładziemy brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2011-02-01 o 16:40
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 15:37   #3954
aaneczka1984
Zadomowienie

oo..witamy nowe mamusie

martucha..no własnie przepis na kurczaka tez chce..ja robie cos podobnego z przyprawa gyros i do tego sos czosnkowy i pita..sama pite pieke

nika...super fotki i współczuje popazenia

a Patryczek od kilku dni chce przekrecic sie na brzusio i nie daje rady...strasznie sie morduje przy tym..a jak juz prawie na brzusiu jest to nie wie co z rączkami zrobic i sie drze
przyznac jednak trzeba ze uparciuch jest i nie przejmuje sie niepowodzeniem

A jaki mi 'komplement ' tz wczoraj strzelił to hoho
Domik uwaliłó kupśtala i gadam do tża zeby mu pieluszke zmienił
a ten do mnie "żonuś no co ty..przeciez ty jestes w tym najlepsza..ja tak nie potrafie ładnie i sprawnie zakładac pieluszki jak ty"
Stary 2011-02-01, 15:48   #3955
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
zaraz będę
baty ci się należą za takie kuszenie niedobra ty

Cytat:
ja tez w sobote dostalam okres i o dziwo zero boli i skapy bardzo. A ja zawsze mialam baaardzo bolesne miesiaczki ze karetka czasami musiala przyjezdzac. Oby nastepne tez takie byly
ehsss te nasze kobiece problemy...
aa ząbki - no jak już 4 mce kończycie to czemu nie... tu przeca u 3 miesięcznych dzieci (trzy z kawałkiem) już były zęby

Cytat:
Martucha a ty dajesz dalej mm 1 czy juz 2-ke?
na razie jedynkę ale jak skończę to opakowanie to zaczynamy przechodzić na 2 (bo w piątek kończymy pół roku) trochę to potrwa bo chcę co 2 dni zwiększać ilość 2 - najpierw 6 łyżeczek 1 i 1 dwójki, potem 5 na 2, 4 na 3 itd... co dwa dni będę zwiększać więc ze dwa tygodnie nam to potrwa...

Cytat:
witaj super że w końcu napisałaś

Cytat:
Martucha-mieszkanie z takimi dziadkami to wesołych nie należy, za to bardzo łatwo można nabawic się nerwicy
całkowicie się z tobą zgadzam... no i gratuluje piszczącego syna

Cytat:
witaj super że jesteś a córcia ma włosyyyyy wow

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Gratuluję okresu ja męczę się już kilka m-cy
Trzymam kciuki za ząbki i siusiaka mnie te dwie "rzeczy" też przerażają. Nam ząbki nie idą, ale sąsiadki córce nie szły, nie szły i nagle odkryła... że mała ma 2!

edit: no i mam opatrunek na ręce, bo wylałam na siebie wrzątek i od dwóch tygodni leczę u chirurga... oparzenia I i II stopnia
a dziękuję trzymam kciuki żeby u was było bezproblemowo z ząbkowaniem
no i za szybkie wyleczenie ręki...
aaaa cudne fotki Pablo takiii duży

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ----------

Cytat:
A jaki mi 'komplement ' tz wczoraj strzelił to hoho
Domik uwaliłó kupśtala i gadam do tża zeby mu pieluszke zmienił
a ten do mnie "żonuś no co ty..przeciez ty jestes w tym najlepsza..ja tak nie potrafie ładnie i sprawnie zakładac pieluszki jak ty"
to nie komplement to faniactwo wykrętactwo hahahahahhaah ja tak mówie mężowi o paznokciach i on u nas obcina

na kurczaka - kroisz pierś na małe kawałki, obsypujesz solą pieprzem i przyprawą gyros i na trochę odkładasz do lodówki - a potem smażysz

ryż - 2 woreczki wrzucasz rozgrzaną oliwę na patelnie (nie ugotowane) i podsmażasz ale cały czas musisz mieszać, jak się trochę zeszkli to zasypujesz go curry - ale dużo żeby był cały żółty i mieszasz... po jakimś czasie podlewasz go wodą - w ciepłej wodzie rozpuszczasz kostkę rosołową - podlewasz i mieszasz tak dużo podlewasz aż sie zrobi ryż - lepiej dolewać po pół szklanki wody co chwilę bo jak dasz za dużo na raz to ryż się zrobi a woda jeszcze będzie a chodzi o to żeby ryż zabrał całą wodę

no i sałatka z tzatzykami - ogórki ścierasz na tarce odsączasz z wody i mieszasz z jogurtem greckim, (tak żeby było wymieszane ale żeby jogurtu nie było za dużo) dodajesz 4 wyciśnięte ząbki czosnku sól i pieprz mieszasz... i tyle jako sos, ale ja dodaje jeszcze ćwiartkę białej kapusty z tartej na tarce - i robi się z tego sałatka - surówka tyle ze trzeba dodać jeszcze trochę jogurtu żeby było "mokre" doprawiasz i tyle
Stary 2011-02-01, 15:52   #3956
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:

to nie komplement to faniactwo wykrętactwo hahahahahhaah ja tak mówie mężowi o paznokciach i on u nas obcina

dlatego słowo komplement ziełam w cudzysłów...bo wiem ze chciał sie wykręcic od śmierdzącego problemu

na kurczaka - kroisz pierś na małe kawałki, obsypujesz solą pieprzem i przyprawą gyros i na trochę odkładasz do lodówki - a potem smażysz

ryż - 2 woreczki wrzucasz rozgrzaną oliwę na patelnie (nie ugotowane) i podsmażasz ale cały czas musisz mieszać, jak się trochę zeszkli to zasypujesz go curry - ale dużo żeby był cały żółty i mieszasz... po jakimś czasie podlewasz go wodą - w ciepłej wodzie rozpuszczasz kostkę rosołową - podlewasz i mieszasz tak dużo podlewasz aż sie zrobi ryż - lepiej dolewać po pół szklanki wody co chwilę bo jak dasz za dużo na raz to ryż się zrobi a woda jeszcze będzie a chodzi o to żeby ryż zabrał całą wodę

no i sałatka z tzatzykami - ogórki ścierasz na tarce odsączasz z wody i mieszasz z jogurtem greckim, (tak żeby było wymieszane ale żeby jogurtu nie było za dużo) dodajesz 4 wyciśnięte ząbki czosnku sól i pieprz mieszasz... i tyle jako sos, ale ja dodaje jeszcze ćwiartkę białej kapusty z tartej na tarce - i robi się z tego sałatka - surówka tyle ze trzeba dodać jeszcze trochę jogurtu żeby było "mokre" doprawiasz i tyle
dziekuje za przepis..skorzystam napewno
Stary 2011-02-01, 15:58   #3957
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
dziekuje za przepis..skorzystam napewno
siedem pięćdziesiąt :

hahahah

a chłop wie jak się wykręcić - Patryk od 2 dni stara się "m" powiedzieć i tylko tak mruczy i mu się nie udaje a mąż mi mówi - patrz on mówi mama woła ciebie - ty masz go wziąć

albo cały czas mówi - Pat pamiętaj najpierw masz powiedzieć mama - a ja mówię a czemu a on na to proste- bo w nocy ciebie będzie wołał

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

i znowu bym zapomniałą o najważniejszym

PROSZĘ o wypełnienie petycji - o refundowanie szczepionek na hpv

http://www.kwiatkobiecosci.pl/a/193/...acicy_w_polsce

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2011-02-01 o 16:00
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 17:16   #3958
gabisun
Zakorzenienie

Nikuś mięta z fioletem bardzo ciekawe połączenie a beżowy zlew mamy w domu tylko raz na jakiś czas trzeba go zalać ace kurcze czyli przeprowadzka już tuż tuż jak będziecie w domku ( bo to już nie budowa ) to porób fotki a w salonie macie już podłoge? ile w sumie czasu trwała u was budowa? a z fachowcami tak to jest niestety...cięzko trafić na kogoś dobrego i tak zawsze jak się robi samemu dla siebie to się zrobi lepiej

---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

Przypomniało mi się ,że Wanili nie odpisałam
Kurczaka normalnie gotowałam ( tzn. jego nogę ) trochę długo bo to wiejski kurak był , osobno gotowałam dwa woreczki ryżu brązowego. Kuraka potem obskubałam z mięsa ,wrzuciłam do ryżu, dolałam przegotowanej wody i zmiksowałam wszystko, no i potem do pojemniczków i do zamrażalki potem dodam tylko marchewkę albo brokuła i mam obiadek

Stary 2011-02-01, 17:56   #3959
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

gabi1985 witaj. Też mam Natalkę z 29 września, ale nasza czuprynka przy długich włoskach twojej córki się chowa

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
no i mam opatrunek na ręce, bo wylałam na siebie wrzątek i od dwóch tygodni leczę u chirurga... oparzenia I i II stopnia
Super zdjęcia i współczuję oparzenia. Mnie z kolei od ciągłego moczenia popękała skóra na dłoniach i też boli jak diabli... smaruje kremami i czekam na lepsze czasy.

---------------------------
Moja córcia wreszcie nauczyła się sama trzymać gryzak, wcześniej musiałam jej pomagać. Odkąd pogryza sama zrobiła się łagodniejsza. A teraz siedzi, piszczy, gada do rybek i wydaje mi się, że tak w ogóle to kupę robi

edit:
Nie mogę dodać zdjęcia nie wiem czemu.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2011-02-01 o 18:07
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 18:03   #3960
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
i wydaje mi się, że tak w ogóle to kupę robi

Nikuś dopiero teraz u Klarissy doczytałam o twojej łapce bidoku mam nadzieję, że już nie boli

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości