|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | |||
|
Rozeznanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
witam ponownie,
ja walczę z wirusem, poje już chyba setną herbatę z miodem. nie poddaje się Cytat:
ja od niedawna wprowadziłam mm, daje małej po kąpieli bo moim mlekiem się nie najadała. kupiłam bebilon dla dzieci z tendencjami do kolek o zaparć. brzuszek po mleku małej nie bali i do tego zaczęła codziennie robić kupki, wcześniej były raz na tydzień.ps. śliczny malucha, o za bujna fryzura, my na włosy będziemy musiały jeszcze poczekać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
teraz znów guga i wydaje takie słodkie dźwięki że człowiek mógłby godzinami słuchać
|
|||
|
|
|
#3962 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Cytat:
|
|
|
|
|
#3963 | |
|
Zakorzenienie
|
Nos mamy nie zawiódł
![]() Cytat:
|
|
#3964 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za powitanie
łatwo się czyta ale czytać i odpisywać to sztuka . Ja po okresie sielanki z moim przegrzecznym dzieckiem, które rzadko słyszałam jak płacze weszłam w fazę plucia cycem oraz butelką no i teraz mam za swoje marzenia o powolnym odstawieniu od piersi. Z butelki zje max 3xdziennie po 80ml, a piersi nie chce ryk jakby ją ktoś tłukł . gabi1985 ja dokarmiam, Nan1 pro bo w nim jest bifidus, który jest dobry na problemy z kupalem. Widzę, ze dzisiaj przybyły dwie długowłose dziewczynki bo moja też długowłosa.Dodała bym zdjęcie ale muszę rozpracować jak. I tak sukces avatar już mam
|
|
|
|
#3965 | |||
|
Wtajemniczenie
|
hehe- może wypróbuję w drodze powrotnej
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
u nas piski- czyli wyżynania ząbków ciąg dalszy. Ale nie jest źle- tyle, że szkoda mi dziecka. I zauważyłyśmy z mamą, że jak Ola trzyma mnie za ręce i podciąga się do siadania to tak właściwie to ona się nie podciąga, tylko asekuruje. Nie używa mięśni rąk tylko normalnie sama siada jak dorosły prawie |
|||
|
|
|
#3966 |
|
Zakorzenienie
|
Ninaad a próbowałaś zupki jarzynowej z gerbera? moja uwielbia...a dyni z ziemniakiem też nie lubi, nawet się jej nie dziwię, strasznie to śmierdzi
|
|
|
|
#3967 |
|
Zakorzenienie
|
Hej kobietki. Tęskniłyście?
![]() Trochę nie zaglądałam. Pascalek nie chce już tyle spać co kiedyś, chce się bawić itp... no same wiecie ![]() No i jeszcze wyjechałam na parę dni. A teraz po powrocie mam z Pascalkiem problem. Nie wiem czy powinnam pójść do lekarza. Od kilku dni nie chce jeść. Wmuszam na siłę, trzymam mu głowę na siłę, tak żeby nie mógł się ruszyć i wlewam w niego mleko. Na siłę. Namacham się przy tym! Ileż on ma siły, żeby się wyrywać. Walczyłam z nim tak 2 razy. Teraz odpuściłam, bo już nie wiem jak z nim walczyć. On je co 9 godzin! Wypije 90ml, nieraz 120 i potem znowu nie je 9 godzin! Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem? Aha! Poza tym on jest wesoły, uśmiecha się, śpi normalnie itp. Miał wczoraj i dzisiaj 2 napady płaczu, jakby ktoś go żywcem ze skóry obdzierał. Dziś tak ryczał o 18.00 po próbie nakarmienia go. Nie udało się. Zasnął i śpi do teraz jak zabity. Nie wiem czego się spodziewać w nocy. Mąż każe mi iść jutro do lekarza. No ale ja już znam odpowiedź lekarza: zdrowy! no bo przecież śpi jak zawsze, uśmiecha się, jest pogodny itp. na dodatek taki grubasek. Abyście mogły to sobie łatwiej wyobrazić to napiszę jak jadł: wczoraj o 13.00 wypił 60ml o 19.00 150ml walka od 1.00 do 1.30 bez jedzenia o 4.00 wlałam w niego na siłę 90ml o 13.00 również na siłę wlałam w niego 120ml i na tym koniec, a jest już po 22.00! Wykluczam pleśniawki, bo zaglądałam i nic tam nie ma. Gardło też wykluczam, bo przeciez on nie płacze i nie ma gorączki. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2011-02-01 o 22:17 |
|
|
|
#3968 |
|
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny,strasznie ciezko mi was nadrobic a juz nie mowiac o pisaniu,Moj maluch przybral w 2 tygodnie tylko 20g,porazka....
Na dodatek nie mam juz prawie mleka,bo jak mu dam z 2 piersi to za 3 godz prawie nic nie ma.I tu zaczyna sie walka bo moj szkrab nie toleruje innego mleka,za nic na swiecie nie chce jesc, mmwrecz wypluwa.Wiec pomyslalam ze go obudze w nocy i na spiocha moze pociagnie ,nic z tego,juz nie wiem co mu dawac zeby choc troche wiecej przybieral.W niedziele po marchewce bolal go brzuch i caly dzien plakal,Dzis troche zjadl lyzeczka kleiku potem pociagnal z pol min z butli i to wszystko.A do tego wciaz sie prezy,a z lekow to juz chyba wszystkiego probowalismy.No dobra troche sie pozalilam a teraz z pozytywnych rzeczy-zakupilam projektor do lozeczka-chwala temu kto to wymyslil.Pirewszy wieczor zalaczylam i wyszlam z pokoju,maly jak nigdy usnal w 15 min bez mojego siedzenia przy lozeczku.W trzeci dzien zajelo mu to 10 min,a dzis tylko 5 jestem w szoku.I jak najbardziej polecam mama ktore mecza sie wieczorami zeby uspic swego malca. |
|
|
|
#3969 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny może to taki jakiś bezjedzeniowy okres? Moja też tak miała, teraz jej przechodzi. Weronisia ja bym zaczekała, nie zmuszaj go, sam się w końcu upomni - tak myślę. Natalka też sobie zrobiła parę razy przerwę w jedzeniu po np. 8h w dzień i z 5-6 karmień zrobiło się nagle 3, a w nocy to standard jest, je o północy i potem dopiero 8 rano. Myślę, że dzieciaki doszły do etapu, w którym potrzebują jeść trochę inaczej, może trzeba im dać samodzielnie wyregulować sobie nowy rytm jedzenia?
|
#3970 | ||||||
|
Zadomowienie
|
[Hej Mamusie.
Czytam na bieżąco, ale z odpisywaniem u mnie gorzej. Tak się przyzwyczaiłam do tej naszej grupy na FB i tak jest tak wygodnie... szkoda, że nie wszystkie chcą się skusić, w jednym miejscu byłoby wygodniej. U nas bez większych zmian, wszystko fajnie. Wprowadziliśmy jabłuszko i marchewkę, od soboty będzie ziemniak. Samej marchewki mała nie trawi i pluje.Muszę mieszać z jabłkiem. Z dobrych wieści to wyczaiłam niedaleko mojego domu nowy "eko- market", weszłam, popytałam i się okazało, że zbierają zapisy na eko-drób z certyfikatem (bez hormonów i antybiotyków), będzie do odbioru raz w tygodniu. Tak więc kurczaka i indyka mam z głowy, mama załatwi mi królika i za miesiąc możemy wprowadzać eko-mięsko, bo takich sklepowych to raczej podawać bym nie chciała. Cytat:
U nas całe szczęście okres "dobrych" rad minął kiedy mała skończyła ok. 2 miesiące. Cytat:
pamiętam, że z moim bratem młodszym o lat 12 też tak było ciągle jakieś kropelki rodzice zakrapiali.Cytat:
Cytat:
![]() Jak się do banku dokopiesz to weź ze 300 tyś dla mnie ![]() Witaj, zapraszamy ![]() Cytat:
![]() Witaj, coś długo sie zbierałaś ![]() A córa ma mega włoski Chociaż Marta Cellaris też ma długie no i jest jeszcze mały Jaś z długimi włoskami. Nio dawno Cie nie było. Nie wiem co z tym apetytem. ![]() A szczepień jakichś ostatnio nie było? Może ząbki? Cytat:
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. Edytowane przez Szczęśliwa Czas edycji: 2011-02-01 o 23:39 |
||||||
|
|
|
#3971 | |||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Dzięki ![]() Ze skórą nie ma żartów, wszystko boli. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
W ogóle to deserki lubi z Bobovity, ale dania mają takie gęste, On woli rzadsze. Cytat:
kochana Pawcio miał zawalone gardło, zapalenie górnych dróg oddechowych, brał ponad tydzień antybiotyk zero gorączki... |
|||||
|
|
|
#3972 |
|
Zakorzenienie
|
ninaad chciałam ci napisać żebyś spróbowała dać zupkę jarzynową bol u nas Pat ją uwielbia!! ale widzę ze gabisun już napisała
![]() u nas jest podobny problem tylko on nie chce owoców, warzywa wsuwa a owocami pluje - też zaczęłiśmy od jabłka więc to nie ma znaczenia raczej... no i z owoców to tylko jabłko winogron albo jabłko narchew nic więcej nie zje... Weronisia ehsss widze że Pascalek kolejny z jedzeniowym problemem... współczuje, ale może tak jak pisała Klarissa poobserwuj kilka dni może sam sobie zmienia godziny jedzenia itd... maya trzymam za was kciuki... Szczęśliwa no nie zawsze może być cukierkowo my mamy problem z siurdakiem ale myślę że szybko go wyleczymy
|
|
#3973 | ||
|
Rozeznanie
|
hej mamusie,
ja nadal chora z to moje dziecko dziś pierwszy raz w sowim życiu przespało 6 godzin i 20 minut, co za rekord, zjadła 180 ml mm i zasnęła o 20.15, wstała na cyca o 2.35 to mi się podoba.Cytat:
Cytat:
no tego się najbardziej obawiam, w ciąży tak miałam, byłam chora i przez 2 tyg leczyłam się domowymi sposobami, nie pomogło i musiałam brać antybiotyk. a ty przy antybiotyku karmiłaś piersią?? |
||
|
|
|
#3974 |
|
Zadomowienie
|
hej dziewczyny...
nie było mnie trochę,ale ostatnia sesja,więc musiałam sobie dać spokój z kompem na pare dni..Na szczęście już zakończyłam wszystko i mogę się "obijać"... Nie nadrobię wszystkiego co napisałyście,ale mam za to pytanie do mam które rozszerzają diety swoich pociech.Wiem,że już była o tym mowa,ale może któraś się zlituje. Chodzi mi o to,że podaję małej na razie jabłko i marchew.W związku tym chciałam zapytać,ile powinnam jej tego dawać(ma 4,5 miesiąca).Mam z tym problem,bo Mała nigdy nie powie,że ma dośc,tylko ile jej daje tyle zje,a ja nie chciałabym dawać za mało,ani też rozpychać żołądka.Kolejna sprawa czy podając takie jedzonko dajecie jeszcze pierś/butlę?Ja karmię pięrsią,więc nie wiem jak mm robić,bo po jedzeniu niby daje jej jeszcze cyca,ale ona już nie zjada całego mleka,więc może powinnać już nie dawać,albo podać jakos po godzinie czy jak?No i ostatnia sprawa kupa...Odkąd podaję jej stałe jedzenie to robi twarde bobki(mimo,że np jabłko jest rozluźniające),czy tak ma być,czy coś jest nie teges?Poratujcie
|
#3975 |
|
Zakorzenienie
|
Kasienka super, że sesja za tobą
) i daję jej pierś |
|
|
|
#3976 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na pewno trzeba stopniowo zwiekszać ilość a nie na raz,żeby dziecka brzuszek się przyzwyczaił do trawienia nowego pokarmu |
|
|
|
|
#3978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podaje przyblizona wielkosc, bo gotuje sama. Ale jak mu dalam ze sloiczka kiedys to tez tyle zjadl.Pytalam sie o to pielegniarki i pediatry, obie zgodnie powiedzialy, zeby dac tyle, ile dziecko potrzebuje, zeby nie dokarmiac juz np. po godzinie, tylko zeby zrobic z obiadku taki tresciwy posilek. I u nas dziala. Zjada duzo, ale glodny jest dopiero po 3 godzinach. Herbatke podaje godzine, czasami pol godziny po posilku. ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Mozesz jeszcze zageszczac kleikiem lub kaszka, wtedy tez sie szybciej naje
|
|
#3979 |
|
Zadomowienie
|
Szanowne koleżanki, dzis zamykam temat kolażu
![]() takze, jesli sie komus nie udalo sie przesłac zdjecia, ma teraz ostatnią szanse ))
|
#3980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurcze zajęłam się praniem, mała na kocyku się bawi, patrzę a ona zdjęła sobie skarpetke i ją zaczęła przeżuwać mówię do niej "co ty robisz" a ona się chichra
|
|
|
|
|
#3981 |
|
Zakorzenienie
|
Klarisa, Szczesliwa, NIKaP, Martucha, Hagar dzieki za odpowiedzi
![]() Klarissa to co napisalas podnioslo mnie na duchu. Bo piszesz, ze u was zdarzylo sie 8 godzin przerwy w jedzeniu. NIKaP mnie natomiast zmartwila z tym gardlem. Szczesliwa, on nie mial teraz szczepien, a zabki tez nie ida, nic nie zapowiada tego, bo nie ma grubych dziasel. Poza tym moja Oliwia i Thomas dostali pierwsze zeby w wieku 10 m-cy, wiec podejrzewam, ze Pascalowi tez tak pozno wyjda. Pascalek zjadl po 10 godzinach 150ml a wiec bardzo duzo, a potem po kolejnych 4 godzinych wypil 80ml. Jest nadal pogodny. Gdyby Klarisa tego nie napisala, pewnie juz bym siedziala u pediatry. A tak postanowilam zaczekac. Moze to mu przejdzie. Fakt, ze jeszcze sie miotal przy jedzeniu, ale zjadl. Mam nadzieje, ze bedzie lepiej. Pascalcio dzis konczy rowne 4 miechy! Wykorzystalam jego dobry humorek i zrobilam mu sesje zdjeciowa ![]() A co do sloiczkow, to pytalam pediatry i powiedzial mi, ze nie mam sie spieszyc i moge mu podac dopiero za miesiac czyli jak skonczy 5 m-cy. Mnie jednak kusi , zeby dac mu juz, skoro skonczyl te swoje przepisowe 4 m-ce ![]() Troche mi tylko zal otwierac sloiczek, a on mial by zjesc tylko lyzeczke czy dwie.... A gabarytowo Pascalek to maly Pudzian Maly, gruby, a silny ![]() Wazy 6200g, ale ma tylko 58cm ![]() Maly cwaniak nie chce dlugo lezec, podnosi sie do siadania, a jak go biore na kolana, to tylko chce siedziec i to bez opierania sie pleckami. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2011-02-02 o 10:19 |
|
|
|
#3982 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Domik wszamał wszystko od poczatku..lubił dosłownie wszystko a ten to troche wybrzydza Cytat:
Cytat:
![]() z jedzonkiem nie pomoge...moj je teraz zadziej bo bo jakies 4 godziny ale w nocy to wogóle by nie musiał jesc...budzi sie koło 3-4 w nocy i daje mu smoka i usypia..ale daje mu flache na śpiocha , choc nie musiałabym.. Cytat:
![]() [QUOTE=Szczęśliwa;24790483] Z dobrych wieści to wyczaiłam niedaleko mojego domu nowy "eko- market", weszłam, popytałam i się okazało, że zbierają zapisy na eko-drób z certyfikatem (bez hormonów i antybiotyków), będzie do odbioru raz w tygodniu. Tak więc kurczaka i indyka mam z głowy, mama załatwi mi królika i za miesiąc możemy wprowadzać eko-mięsko, bo takich sklepowych to raczej podawać bym nie chciała. fajnie ci z tym wko sklepem Ania a Tobie dieta to po co była potrzebna?- chudzielcu ![]() Hehe wiem, wiem...ale wiesz ..niy chudzielec,a le po 2 iążach ciało nie te ..no i mimo powrotu do swojej wagi bioderka mam szersze i niektóre spodnie sąsiadce oddałam...(po próbie wprowadzenia diety)![]() Witaj, coś długo sie zbierałaś ![]() A córa ma mega włoski Chociaż Marta Cellaris też ma długie no i jest jeszcze mały Jaś z długimi włoskami. no świetne te długie włosiska ![]() a własnie..gdzies znikneła AAJJ..mamusia Jasia?? A może spróbuj gęste kaszki smakowe podawać łyżeczką? Taka np. jabłkowa z bobowity robiona na mm, mocno gęsta więc i syta /QUOTE] a słyszałyście że kaszki sa robione na mleku 2??? ![]() kasienka..witaj..jak sesja ci poszła??? ![]() paula..twój Michałek to jak mój Dominik..zarłoczek był mały hehe..ale teraz coś mu przeszło i nic nie je ![]() A ja po kolejnej nieprzespanej nocy dzieki Domikowi... było 5 pobudek poszłam dzis z nim do lekarki przy okazji bilansu 2-latka i stwierdziła ze moze to przez robaki...dostał wiec 20 ml płynu do wypicia....walczyłamz nim 2 godziny zeby wypił to paskudztwo.. poza tym oczywiscie miał tam atak głupawki..nie chciał dac sie zbadac, ani zwazyc ani zmiezyc...nosz diabełek w niego wstąpił ![]() AA..i ma problemy z siusiakiem...skórka mi cała nie schodzi i mamy isc do do chirurga zeby sprawdził czy ammy coś z tym robić ![]() AAAA...i Patryczek wczoraj przekrecił sie na brzuszek
Edytowane przez aaneczka1984 Czas edycji: 2011-02-02 o 10:31 |
||||
|
|
|
#3983 |
|
Zakorzenienie
|
Aaneczka wiem, ze tesknilas, widzialam twoj post
Pascal tez je rzadziej. Jadl co 3 godziny, bardzo regularnie, co do minuty, ze mozna bylo zegarek nastawiac ![]() Zaczal wydluzac sam te przerwy i wychodzi teraz co 4 godziny. Ale potem nagle zrobil sobie skok co 9-10 godzin a to juz przesada. W nocy skubaniec chce jesc. Nie da mi pospac. A ja tak o tym marze. |
|
|
|
#3984 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze Weronisia to wygląda tak jakby sobie dzień z nocą pozamieniał
bo w nocy je, a w dzień nie chce Nie wiem co Ci poradzić chyba trzeba przeczekać ten czas...
|
|
|
|
#3985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale juz sie nie martwie, bo wlasnie dalam mu 140ml i nawet bylo mu malo. A wiec chyba mu sie naprawilo
|
|
|
|
|
#3986 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3987 | |
|
Zakorzenienie
|
Moja zjada na jedno posiedzenie pół słoiczka to jest jakieś 5-6 łyżeczek do herbaty tego jabłka. Potem, po ok. godzinie zjada butlę 150 ml
I potem już normalnie, po 4h znowu butla. Ja nie daję jeszcze obiadków, bo Natka ledwo skończyła te 4 miesiące i uważam, że jej to jeszcze niepotrzebne na razie. Cytat:
Jak za 2-3 dni nic się nie zmieni to pójdziesz wtedy do pediatry, przez ten czas nic się nie stanie, tylko pić mu dawaj często, nawet po jednym łyczku, żeby się nie odwodnił Co do słoiczka to ja kupiłam na pierwszy raz taki malutki i podzieliłam na 3 razy ![]() ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Już doczytałam Weronisia, że się poprawiło, to bardzo fajnie.
|
|
#3988 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Umówiłam się na jutro do pediatry, bo nie podoba mi się to jej jedzenie, zauważyłam, że jak podaję słoiczek łyżeczką to ma czasami tak jakby ją przytykało. Ostatnio bolało mnie gardło może mała złapała coś ode mnie, a w poniedziałek drugie szczepienie, po pierwszym reakcja identyczna jak u Ilona2 więc nie chciałabym jej zaszczepić tylko na "oko" pielęgniarki.No i jak się uda załączyć zdjęcia to przedstawiam Zuzannę Matyldę |
|
|
|
|
#3989 |
|
Wtajemniczenie
|
gabisun, martucha zupkę z Gerbera mam kupioną, spróbuję za kilka dni. Z racji tego, że Ola jest alergikiem nowe produkty staram się wprowadzać stopniowo. No a w sumie nie dziwię się,że nie chce samej marchwi ani dyni z ziemniakiem- spróbowałam i ja też bym tego nie zjadła. paskudztwo
![]() weronisia a może on poprostu ma mniejszy apetyt chwilowo? Ola też tak miała że dzień czy dwa jadła dużo mniej i rzadziej- przerwa między posiłkami w dzień była chyba prawie 10 h maya 3mam kciuki, żeby maluch namyślił się na jedzenie. Pewnie jak porządnie zgłodnieje to zje. A on nie chce w ogóle jeść z butli czy tylko nie chce mm? Próbowałaś mu kiedyś podać swoje mleko z butelki? |
|
|
|
#3990 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do jedzonka to moj tez na poczatku nic nie chcial, nic mu nie smakowal0....a teraz wcina sliczki az uszy mu sie trzesa uweilbia owoce i warzywa.... chyba bede musiala zaczac sama gotowac.... bo je po sloiczku warzyw i pol owocow...choc pewnie zjadl by wiecej ale nie daje ![]() bibet i gabi 1985 ale wasze dzieci sa podobne do siebie ![]() Macie jakies fajne przepisy dla maluchow? aby im gotowac zupki itp? Gabisun a ty wszytsko gotujesz, czy kupujesz tez sloiczki? bo wiele rzeczy mozna samemu zrobic, ale nie wszytskie owoce i warzywa teraz jestesmy w stanie dostac ;( Weronisia sloiczek moze stac trzy dni w lodowce, wiec nie musisz od razu dawac calego (to tak jaklbys chcciala dac)
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-02-02 o 13:26 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:33.

ja od niedawna wprowadziłam mm, daje małej po kąpieli bo moim mlekiem się nie najadała. kupiłam bebilon dla dzieci z tendencjami do kolek o zaparć. brzuszek po mleku małej nie bali i do tego zaczęła codziennie robić kupki, wcześniej były raz na tydzień.
teraz znów guga i wydaje takie słodkie dźwięki że człowiek mógłby godzinami słuchać 
. Ja po okresie sielanki z moim przegrzecznym dzieckiem, które rzadko słyszałam jak płacze weszłam w fazę plucia cycem oraz butelką no i teraz mam za swoje marzenia o powolnym odstawieniu od piersi. Z butelki zje max 3xdziennie po 80ml, a piersi nie chce ryk jakby ją ktoś tłukł
. 

ja na diecie 2 dni kiedys wytrzymałam
bidoku mam nadzieję, że już nie boli 

na pewno trzeba stopniowo zwiekszać ilość a nie na raz,żeby dziecka brzuszek się przyzwyczaił do trawienia nowego pokarmu 
mówię do niej "co ty robisz" a ona się chichra
chyba trzeba przeczekać ten czas...