BEZROBOTNI łączmy się część 2 - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-02, 15:43   #1951
antunka
Zakorzenienie

Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 2

Cytat:
Napisane przez *misia* Pokaż wiadomość
Witajcie wczoraj taki mi się humor sp...ył, że jeszcze dziś mnie trzyma Kolejny dzień żadnych ofert nie ma, kurcze nawet nie ma gdzie wysłać aplikacji porozsyłać
U mnie to samo. Od tygodnia nawet jednego CV nie wyslalam bo nie ma gdzie
Z powodu staży też jestem zdołowania. W piątek mam wizytę w UP to się dopytam ale i tak wiem, że będzie ciężko.
antunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-02, 15:48   #1952
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Ja jestem ponad 2 m-ce bezrobotna i czasem jak zanoszę gdzieś Cv to mam wrażenie, jakbym żebrała o pracę.
Zaraz lecę do babci po Panoramę Firm i żeby wiedzieć gdzie uderzać, ale mam coraz mniej motywacji i chęci, często słyszę że mam za wysokie kwalifikacje albo ludzie okazują zdziwienie że tak naprawdę ciężko pracę znaleźć. Najgorsze jest taka sztuczna litość
Stary 2011-02-02, 15:50   #1953
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

antunka ja podobnie jak Ty, po studiach wróciłam do rodzinnego miasta, domu, czego cholernie żałuję.

Pracowałam jako kelnerka, bez problemu udało by się dopasować drugą pracę. Wrociłam tylko ze względu na stąz. W październiku po mojej obronie, środkow juz nie bylo na staze. A teraz jeszcze nie ma. Ja rozumiem że nowy rok, trzeba to ogarnac ale naprawde to przegiecie jest.
Stary 2011-02-02, 15:53   #1954
11022011
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Wiecie co...ja chyba już nigdy nie znajdę pracy, już nie mam nadziei!
Byłam dziś na rozmowie w sprawie stażu w dużym instytucie środowiskowym PAN i super fajnie są zainteresowani. Pracowałabym nawet z kolegą ze studiów który już tam pracuje, na razie brak wolnego etatu, ale może z czasem... Także będą załatwiać wniosek itd i mam czekać na decyzję PUP.
No ale właśnie weszłam na stronę www PUP i pisze że w tym roku w całym kraju Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej przeznaczyło na aktywizację bezrobotnych 80% mniej kasy niż w zeszłym roku! Czyli np jak PUP rok temu dostał 7mln na staże to teraz dostanie 2mln zł... I tak jest w całym kraju, tego się nie spodziewałam. Mój PUP czeka na decyzję ile będzie mieć tych pieniędzy i na co je przeznaczać. Wątpię że dostanę ten staż. Ocipieli w tym kraju!!!!!!!!!!!

nie ma co sie zalamywac, UP z roku na rok dostaja co raz mniej kasy z Ministrestwa, ale mysle ze jest to podyktowane tym, ze urzedy same zdobywaja o wiele wieksze srodki piszac projekty unijne dla bezrobotnych.
11022011 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-02, 15:55   #1955
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

_Ewelko_ ja byłam na dwoch stażach, jeden był w lipcu , zupełnie przypadkowo się dowiedziałam, za drugim chodziłam od stycznia do...marca.
I cały czas nikt nic nie wiedział, a ja twardo tam łaziłam...i wyłaziłam.
Cóz, wydaje mi sie że niektóre rzeczy z urzędów trzeba "wyłazić"
Stary 2011-02-02, 15:58   #1956
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 11022011 Pokaż wiadomość
nie ma co sie zalamywac, UP z roku na rok dostaja co raz mniej kasy z Ministrestwa, ale mysle ze jest to podyktowane tym, ze urzedy same zdobywaja o wiele wieksze srodki piszac projekty unijne dla bezrobotnych.

Dzięki za tą informację! Właśnie liczę na to, mój PUP z tego co widzę na stronach miał właśnie takie projekty unijne co roku skąd dostawali kasę na staże.
Stary 2011-02-02, 16:05   #1957
11022011
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez greenka19 Pokaż wiadomość
Po ponad roku szukania bezskutecznie pracy postanowiłam otworzyć własną działalność... Planowałam już to dużo wcześniej, ale nie było już pożyczeń z UE. Teraz też na razie nie ma, ale na szczęście rodzice pomogą mi otworzyć. Pewnie będzie to sklep papierniczy bo w moim mieście może się to opłacać.

Tak jest jak trzeba brać sprawy w swoje ręce. Teraz będę sama sobie szefową Chociaż zdaję sobie sprawę ze wszystkich konsekwencji i odpowiedzialności, które się z tym wiążą.

Ale jakoś może będzie.
a dotacje na rozpoczecie wlasnej dzialalnosci z PUP? albo z CECHu?
u mnie co roku sa pisane projekty z tych dwoch instytucji dla osob ktore chca otworzyc wlasna dzialanosci, i b. czesto srodki przewyzszaja kwote tych 19 tys jaka daje PUP ze srodkow od ministerstwa

---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

Cytat:
Dzięki za tą informację! Właśnie liczę na to, mój PUP z tego co widzę na stronach miał właśnie takie projekty unijne co roku skąd dostawali kasę na staże.
nie ma za co bylam na stazu w takim urzedzie wiec troche orientuje sie co i jak
urzedy po prostu beda musialy, zreszta jak co roku, zwiekszyc ilosc pisanych projektow.

dodam jeszcze ze okres zimowy, jest niestety najgprszy, jest taki zastoj w ofertach ze masakra, sytuacja ta powtarza sie co rok.

z wlasnego doswiadczenia jeszcze napisze, ze teraz mozna zalapac sie na krotka robote w urzedach skarbowych, praca bez jakichs szalenstw, bo przewaznie jest to wklepywanie danych z pitow do kompa, ale zawsze mozna tam nabyc jakies znajomosci, bez ktorych wiadomo jest teraz ciezko

Edytowane przez 11022011
Czas edycji: 2011-02-02 o 16:13
Stary 2011-02-02, 16:05   #1958
*misia*
Zakorzenienie

ja też się po niedzieli do mnie do pup-u przejadę dowiedzieć o staże choć nie mam pojęcia czy sie na nie kwalifikuję. Planuję też w przyszłym tyg przejechać się do ch pochodzić po sklepach i moze tam poskładać cv. Nie tego szukam, ale kasa co raz bardziej potrzebna. Niesttey minusem pracy w sklepach po za płacą są jej godziny i obawiam się, ze wiecej dziecka nie będę widzieć niż to warte ale zobaczymy.
Stary 2011-02-02, 16:18   #1959
Honey7
Zakorzenienie

no dokładnie kompletnie nie ma gdzie składać tych aplikacji

już myślałam nad tym by iść na stacje i zostawić CV na stronie pisze, że trzeba prosto do kierownika iść i się zapytać, a czy nie mogłabym pracowników zapytać czy nie orientują się czy kierownik poszukuje kogoś nowego ? i ewentualnie zostawić CV ?
Stary 2011-02-02, 16:31   #1960
11022011
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Honey7 Pokaż wiadomość

już myślałam nad tym by iść na stacje i zostawić CV na stronie pisze, że trzeba prosto do kierownika iść i się zapytać, a czy nie mogłabym pracowników zapytać czy nie orientują się czy kierownik poszukuje kogoś nowego ? i ewentualnie zostawić CV ?

ja ci powiem tak

nie pytaj pracownikow czy kierownik kogos potrzebuje, nie raz zdarza sie tak, ze pracownicy nie sa o tym poinformowani, a poza tym dzis moze nie potrzebowac, a jutro bedzie na gwalt szukac kogos, a tak twoje cv bedzie u niego lezalo
Stary 2011-02-02, 19:13   #1961
Selene _
Raczkowanie

Cytat:

Niestety dziennie. W 2007 skończyłam studia I stopnia w kwietniu i szukałam pracy, w lipcu dostałam ten staż, zadzwonili do mnie z tego PUP (!!!!!!) że mają taki nabór i czy jestem chętna. Ale nie było szans na zatrudnienie więc przerwałam staż i poszłam na mgr dzienne w październiku. Ale głupia byłam. Do teraz żałuję bo te mgr nic mi nie dały, a mogłam wtedy starać się np. o przedłużenie stażu, szukać pracy itp. Na 100% bym teraz pracowała bo nie wierzę że szukałabym przez 3 lata pracy, wtedy nawet kryzysu nie było. I mogłabym sobie teraz ewentualnie zaoczne mgr robić, no cóż, czasu nie cofnę.
Mgr skończyłam w 2009 i wcale nie byłam szczęśliwa bo wiedziałam co mnie czeka.

Ariena, rozumiem, że teraz sobie plujesz w brodę, ale wiesz... wtedy nie mogłas tego przewidzieć, że takie problemy z pracą będą.
Ja też studiowałam dziennie i mimo wszystko nie żałuję, bo w życiu bym tyle nie wyniosła ze studiów, gdybym była na zaocznych, nie rozwinęłabym swoich zainteresowań itd. Teraz przynajmniej wiem, co chcę robić i w jakim kierunku iść.
Gorsza sprawa, że w tym własnie kierunku trzeba mieć chyba bardzo szerokie plecy, żeby znaleźć dobrą, ciekawą pracę tuż po studiach

Jeśli już czegoś żałuję to tego, że nie zaczęłam szukać pracy po 4 roku na spokojnie, przynajmniej miałabym większe doświadczenie w chwili obecnej... bo też sądzę, że te 2-3 lata temu byłoby łatwiej coś znaleźć. A ja się chciałam poświęcić magisterce. I teraz się zastanawiam, po co mi to było właściwie
Selene _ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-02, 21:08   #1962
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Honey7 Pokaż wiadomość

ja rozdawałam wczoraj Cv po marketach i szłam do kasjerki i pytałam się czy mogę porozmawiać z kadrową/ kierownikiem czy właścicielem. i ochroniaż lub jakiś pomocnik prowadził mnie do danej osoby jaka była w markecie, albo do działu kadr, albo do kierownika albo do zmianowej. czasami rozmawialiśmy długo, czasami tylko zostawiałam cv i tyle. trzeba czekać.

Myślę nad pracą chałupniczą. Robienie kokardek ? hm...?

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-02, 22:31   #1963
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Cytat:
Napisane przez _Ewelka___ Pokaż wiadomość
nie załamujcie tymi stażami ide zaraz do urzędu, moj pierwszy raz
dowiem sie co i jak o ile kolejka bedzie w miare

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

masakra.
Gdyby to byla super praca, w zawodzie, dajaca cenne doświadczenie, jakos mozna by ścierpiec!!
ale w sklepie i do tego 2 weekendy a kolejne w szkole. Masakra.
dokładnie.
dlatego w pon Jade do urzędu po pierwsze zapytać na kiedy mam ustalona wizytę u pośrednika bo gdzieś zgubiłam kartkę z data i godzina jedyne co wiem że w marcu. po drugie chce zapytać o staż bo mam na oku pracodawcę, dokładnie w WTZ więc związane z moim wykształceniem. zobaczymy co mi powiedzą.

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-02, 22:42   #1964
muszynianka
Zakorzenienie

oj moja droga ja marzę o pracy chałupniczej. ale to jest wszystko obstawione przez znajomych. mój brat nawet nie dał rady mnie wkręcić, jego kolega obsadził wszystkie babki ciotki sąsiadki emerytki które jak dzikie psy walczyły o tę pracę. a 99% ofert typu "wplać pieniądze dostarczymy materiały" to ściemy.

mój rosyjski idzie lepiej, umiem już czytać

i nikt nadal się nie odezwał :/ bosko
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-02, 23:43   #1965
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
Ja też mgr inż. a studia- troszkę pokrewne z chemią - ochrona środowiska i też nie umiem pracy znaleźć. Jednak po chemii z tego co słyszałam to jeszcze trudniej, tak jak po biotechnologii.
Pamiętam jak 5lat temu wszyscy prorokowali, że praca po takim kierunku na 100%będzie i to oczywiście dobrze płatna heh życie.
Dziś się zastanawiałam czy może od października nie pójść na jakiś inny kierunek inżynierski na politechnice albo na podyplomówkę tylko czy za rok, dwa będzie praca po takiej np mechanice czy innym dziwactwie Bez sensu to wszystko.
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 08:50   #1966
Honey7
Zakorzenienie

no kilka ofert się znalazło, ale za marne wynagrodzenie, ale zawsze to coś, nic nie tracę wysyłając CV
Stary 2011-02-03, 09:03   #1967
doriiska
Zakorzenienie

Ja w desperacji wysłałam nawet CV na roznoszenie ulotek..

I postanowiłam, że spróbuję zatrudnić się w KFC, bo jak tak dalej pójdzie, to nie znajdę niczego fajnego do października :/
Stary 2011-02-03, 10:14   #1968
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Mi PUP wczoraj odebrał wszelkie nadzieje.Na przedłużenie stażu nie mam szans, bo dostaną tak mało środków,że wyślą tylko osoby, które nie były wogóle nigdy na stażu i najprawdopodobniej jeszcze bardziej zawężą to grono.
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 10:23   #1969
mobi87
Raczkowanie

kurcze, to u mnie też już tak na pewno będzie, byłam już 6-mcy na stażu, raczej zmarnowany czas....ahh
mobi87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 11:01   #1970
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Musiałabyś być rok zarejestrowana. Ale ja bym radziła Ci się zarejestrować bo oni sami mają propozycje stażu i dają skierowanie. Wtedy jest mniej załatwiania i nie czeka się-bo wtedy staż JUŻ jest przyznany i wysyłają kogoś. Mi tak dali staż w moim zawodzie wtedy, dostałam skierowanie, poszłam do pracodawcy właściwie na podpisanie papierów (bez żadnej rozmowy itp) i następnego dnia już szłam na staż.
Ja mam za tydzień termin i jeżeli by się okazało że już staże ruszyły i mają coś i mi dają skierowanie to idę od razu i olewam tą moją firmę gdzie teraz załatwiam.
.
No teraz to jednak jest inaczej.Ja miałam kilka takich skierowań i były normalne rozmowy kwalifikacyjne jak o pracę,no i konkurencja.
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 13:06   #1971
*misia*
Zakorzenienie

u mnie nadal nic nie ma tzn znalazłam jedno ogłoszenie i to takie jak by mnie interesowało, ale ponieważ nie mam doświadczenia to nie wiem czy aplikować w sumie nic mi nie szkodzi.
A czy już u Was mówią coś konkretniej na temat kiedy będą rozdysponowywać staże?
Stary 2011-02-03, 13:08   #1972
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie nadal nic nie ma tzn znalazłam jedno ogłoszenie i to takie jak by mnie interesowało, ale ponieważ nie mam doświadczenia to nie wiem czy aplikować w sumie nic mi nie szkodzi.
A czy już u Was mówią coś konkretniej na temat kiedy będą rozdysponowywać staże?
u mnie informacja na temat stażu będze dopiero pod koniec lutego

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 13:31   #1973
mobi87
Raczkowanie

[QUOTE=*misia*;24819972
A czy już u Was mówią coś konkretniej na temat kiedy będą rozdysponowywać staże?[/QUOTE]

W moim PUP na dniach ma przyjść decyzja z Ministerstwa o wysokości przyznanych środków, wtedy będą już mogli zacząć podpisywać umowy,fizycznie pieniądze będą na przełomie marca/kwietnia. Ale babka powiedziała, że ludzie już przynoszą wnioski więc ja też poproszę kadrową z mojej firmy żeby zaczęła go przygotowywać, nie wierzę że się dostanę.
U mnie będzie będzie specjalna komisja, która będzie decydowała kto dostanie staż,ze względu na tak małe środki więc pewnie będą to osoby, które nie były jeszcze na stażu i ich pracodawca zdeklaruje się, że po stażu zatrudni....
mobi87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 13:33   #1974
*misia*
Zakorzenienie

kurcze musze sie chyba w przyszłym tygodniu do UP przejechac i dowiedziec czy na jakikolwiek staz się kwalifikuję.
Dziewczyny a czy ktoras szuka pracy w W-wie w dziale HR?
Stary 2011-02-03, 13:35   #1975
Knoppersik
Raczkowanie

misia aplikuj też szukam pracy od początku tego roku, ale ze względu na to, że studiuje dziennie szukam pracy na 1/2 albo 3/4 etatu. dziennie wysyłam około 10-15 cv. ostatnio wysłałam aplikację do banku, na staż, gdzie szukają kogoś na pełen etat, ale zadzwonili i mam rozmowę w poniedzialek (a od razu zaznaczyłam, że nie jestem w pełni dyspozycyjna ) dlatego nic nie zaszkodzi wysłać
Knoppersik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 13:46   #1976
*misia*
Zakorzenienie

Knopersik już wysłałam, w sumie nic mi nie szkodzi, a przecież na zaświadczeniu z ukończenia kursu mam wyraźnie napisane "...umiejętności do samodzielnej pracy w służbach persolnalnych"
Stary 2011-02-03, 13:55   #1977
Knoppersik
Raczkowanie

Cytat:
Knopersik już wysłałam, w sumie nic mi nie szkodzi, a przecież na zaświadczeniu z ukończenia kursu mam wyraźnie napisane "...umiejętności do samodzielnej pracy w służbach persolnalnych"
w takim razie trzymam kciuki, żeby się odezwali a może mi ktoś powiedzieć jak zrobić wrażenie na rozmowie kwalifikacyjnej? Bo byłam chyba na 10 i zawsze przyjmują kogoś innego
Stary 2011-02-03, 14:05   #1978
*misia*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Knoppersik Pokaż wiadomość
w takim razie trzymam kciuki, żeby się odezwali a może mi ktoś powiedzieć jak zrobić wrażenie na rozmowie kwalifikacyjnej? Bo byłam chyba na 10 i zawsze przyjmują kogoś innego
Za kciuki nie dziękuję, co by nie zapeszyć
A co do zrobienia wrażenia na rozmowie, to chyba nie pomogę bo też jakoś jeszcze mi się skutecznie nikogo do siebie nie udało przekonać. Myślę, że z "widocznych" cech charakteru dobrze widziana jest otwarta postawa, uśmiech i jak najmniej okazywania stresu.
Ja jakoś na rozmowach ostatnio trafiałam na samych facetów prowadzących te rozmowy i wczoraj do męża się śmiałam, ze chyba na następna rozmowę założę zamiast spodni spódniczkę, moze to coś pomoże
Stary 2011-02-03, 14:22   #1979
Knoppersik
Raczkowanie

Nie zdziwiłabym się jakby pomogła taka spódniczka kiedyś na praktykach jak byłam, to szukali fakturzystki i przyjęli właśnie tą, która przyszła w spódnicy oczywiście rozmowa była z prezesem - facetem
ja znowu mam takie szczęście, że zawsze debila z siebie zrobię. Ostatnio poszłam na rozmowę do sklepu odzieżowego, gdzie przy wyjściu wpadłam na wieszaki W jednej kancelarii jak byłam to akurat pogoda była straszna i przez nieuwagę błotem pobrudziłam cały dywan takie jest moje szczęście...
Stary 2011-02-03, 15:04   #1980
black-bubu
Zakorzenienie

Ja dziś się dowiedziałam, że zlecenia nie dostałam i mineło mi przed oczami 500 zł, cięzkie kilka dni roboty i nic z tego. Masakra.

black-bubu jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości