![]() |
#481 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Dot.: Najlepsza książka jaką kiedykolwiek czytałaś
"Duma i uprzedzenie"
"Cień wiatru" "Mistrz i Małgorzata" a ostatnio do grona książek, które uważam za najlepsze dołączyła pozycja B. Fitzpatrick "Szeptem". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 |
|
Masz rację książka "Cień wiatru" jest niesamowita, ja by, jeszcze do tego zestawu dorzuciła "Mistrz" A. Andrewsa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#483 |
Zadomowienie
|
Saga o Wiedźminie Sapkowskiego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#484 |
Zakorzenienie
|
chodząc do podstawówki za najlepszą książkę uważałam "Dzieci z Bullerbyn"
![]() teraz czytam sporo książek i bardzo wiele z nich ma w sobie to coś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#485 | ||
|
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#486 |
Raczkowanie
|
wymieniać mogłabym bez końca ale muszę przyznać, ze książką, która wywarła na mnie ogromne wrażenie w przeciągu tego roku był zdecydowanie "Alchemik" Paolo Cohelo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#487 |
|
Jedna z lepszych książek, które czytałam to na pewno saga "Szeptem" Becca Fitzpatricka -wciąga jak mało która
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#488 |
Przyczajenie
|
Simons Paullina - Jeździec miedziany najlepsza jak dotąd książka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#489 |
Raczkowanie
|
Alice Kuipers - "Życie na drzwiach lodówki: Powieść w notatkach"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#490 |
Raczkowanie
|
"Buszujący w zbożu" - może nie najlepsza, ale rozszerzyła moje horyzonty
![]() |
#491 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() Na pewno polecam Coelha chyba wszystkie mi się podobały, choć moje ulubione to "Weronika postanawia umrzeć" i "11 minut". Z książek o psychologicznej naturze w pierwszej kolejności przychodzi mi do głowy "Zaklinacz koni" ![]() Wspomnę też o książce typowo babskiej, w której główna bohaterka za radą swojego psychiatry wynajduje powody, dlaczego jej związki z mężczyznami nie wypalały. Napisana w zabawny sposób, a do tego wiele razy z przyjaciółkami same tworzyłyśmy swoje "10 powodów Emily" Carrie Gerlach. Długo się wzbraniałam, ale cała seria Harrego Pottera okazała się niezwykle wciągająca, poza tym Harlan Coben i jego powieści kryminalne z głównym bohaterem Myronem Bolitarem. Książka, która pozwala się przenieść do świata małego prowincjonalnego francuskiego miasteczka z apetytem na słodkości "Czekolada". Na pewno warto sięgnąć po pełne akcji, z krótkimi rozdziałami i z gatunku "siadasz i czytasz do końca" książki Dana Brauna, chociaż myślę, że 3 to już max, ponieważ niestety kolejne są już całkowicie przewidywalne, a szkoda. Poleciłabym "Anioły i demony" i "Kod Leonarda da Vinci". Na początek tyle ![]() ![]() Edytowane przez leatitia1985 Czas edycji: 2011-01-31 o 22:19 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#492 |
Raczkowanie
|
KOBIETKI - A jakie polecacie tytuły, żeby się usmiac do łez
![]()
![]() |
#493 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Pratchetta. Wszystko. Jeśli lubisz fantastykę.
![]() |
#494 |
Zakorzenienie
|
Jesli nie lubisz, to tez
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#495 |
Zakorzenienie
|
Prawda. Ja nie przepadam za fantastyką, a i Pratchett mi się podobał i Pilipiuk, ale na razie po jednej książce przeczytałam.
![]() |
#496 |
Raczkowanie
|
,,Fale'' V. Woolf
,,Anna Karenina '' L . Tolstoj ,, Lalka '' B. Prus ,,Ludzie Bezdomni`` S. Zeromski ,,Ulisses`´ James Joyce ( YES I WILL YES!) ,,Stefan Bohater'' J. Joyce ,,Wilk Stepowy'' H. Hesse
![]() |
#497 |
Raczkowanie
|
ja polecam Konopielke Redlińskiego, ja płakałam zed śmiechu, dosłownie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#498 |
Zakorzenienie
|
jest bardzo dużo takich moich najlepszych książek, ale ostatnio czytałam
Natascha Kampusch "3096 dni". historia porwania i 8-letniego więzienia Nataschy opisywana przez nią samą. Po czterech latach od ucieczki. Ta książka jest więcej niż wstrząsająca. Z a d z i w i a j ą c e, jak wiele siły miała ta dziewczyn(k)a i ile potrafiła przetrwać; ciarki przechodziły mi po plecach zarówno podczas śledzenia opisów psychicznych tortur porywacza, jak i przy lekturze (jezu, tak bardzo bolesnej lekturze ;( ) starych fragmentów pamiętnika autorki traktujących o fizycznym znęcaniu się nad nią [oddziałują na wyobraźnię, część do tego stopnia, że musiałam je omijać]. książce wartości dodają naprawdę najzwyczajniej w świecie MĄDRE, dojrzałe, wielowymiarowe spostrzeżenia Nataschy, jej ogromna samoświadomość i lekki styl. bardzo mi się podoba, a jednocześnie bardzo podziwiam, że autorka potrafi spojrzeć na siebie z dystansem, przeanalizować dawne zachowania i próbować w y t ł u m a c z y ć czytelnikowi, co sprawiało, że postępowała tak a nie inaczej. Omówić od strony psychologicznej swoje, absurdalne dla osoby w normalnych warunkach, reakcje i z całą (okrutną) dokładnością wyjaśnić swoje uczucia / emocje / stany psychiczne. Dla mnie książka jest bardzo trudna, niewiarygodna i przerażająca. Przeraża, że, parafrazując samą Nataschę, wahnięcie nastroju i choroba psychiczna jednego człowieka, zabrało jej dzieciństwo i wczesną młodość. Że musiała znosić to zniewolenie (wstrząsające są też opisy sytuacji, w których porywacz dawał autorce teoretycznie wolną rękę do ucieczki, np. zabierał na zakupy; a ona, po powrocie, najpierw wyrzucała sobie, że nie miała odwagi, potem musiała sama siebie przekonywać, że porwanie nie jest najlepszym, co ją w życiu spotkało. Że nie tylko Priklopil da jej szczęście) i że je znosiła (tak, to też przeraża). Przerażające studium (?) nad psychiką jednostki postawionej w warunkach ekstremalnych...i budzący podziw spokój, siła oraz dojrzałość przenikające niemal z każdej kartki "3096 dni".
![]() |
![]() |
#499 |
Zakorzenienie
|
^ Wow, dzięki za recenzję. Może zbiorę się na odwagę i zajrzę do tej książki.
'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.' 'If a book is well written, I always find it too short.' |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#500 |
Biała Dama
|
"Idiota" Diostojewskiego. Kocham, wielbię, ubóstwiam. Mistrzostwo powieści psychologicznej. Arcydzieło. Gorąco polecam każdemu kto się jeszcze nie chwycił
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#501 |
Zakorzenienie
|
Mnie bardzo podoba się Zapomniany Ogród Kate Morton, którą to książkę kończę właśnie czytać. Jest niesamowita, zapadająca w pamięć historia i bardzo wyraziste postacie. Ciekawa jestem dwóch pozostałych książek tej autorkii na pewno je przeczyram również! Polecam
![]()
'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.' 'If a book is well written, I always find it too short.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#503 |
Raczkowanie
|
Nie mam jednej najlepszej, za to minimum trzy
![]() 100 LAT SAMOTNOŚCI Marqueza. KRÓLOWA POŁUDNIA Perez'a - Reverte i MISTRZ I MAŁGORZATA Bułhakowa. Każdą czytałam już wiele razy i wiem że będę jeszcze niejednokrotnie do nich wracać. KRÓLOWĄ polecam szczególnie z jednego powodu - pomogła mi pokonać depresję. Nie chcę się rozpisywać na ten temat, kto zna będzie wiedział o co chodzi, kto jeszcze nie czytał, emu polecam historię Teresy, najsilniejszej chyba , wg mnie, postaci kobiecej w literaturze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 |
Zakorzenienie
|
Oj ciężko wybrać taką jedną, jedyną.
Na mnie najbardziej działają książki Jodi Picoult, to przy nich wylewam z siebie najwięcej łez. Takie ulubione tej pisarki to na pewno Jak z obrazka, Bez mojej zgody czy W naszym domu. Bardzo poruszyła mnie też książka Chłopiec z latawcem - Khaled'a Hosseini'ego. I może to dziwne, ale nasz Pan Tadeusz to mistrzostwo, lektura którą wielbię ponad wszystko i znam ją niemal na pamięć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#505 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#506 |
Zakorzenienie
|
Nie można się nie zgodzić!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#507 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2010-12
|
Zdecydowanie Raija ze śnieżnej krainy, mam do niej ogromny sentyment, bo nigdy żadna książka nie wywołała we mnie tylu uczuć, nie potrafię jej przeczytać raz jeszcze. Wspaniała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#508 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() W pamięci zapadła mi również "Lady Pol" pisana przez dziewczynę pod wpływem hipnozy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#509 |
|
ja czekam na premierę książki "7 razy dziś" Lauren Oliver. czytałam tę książkę po angielsku. teraz w końcu będzie po polsku. dziewczyny, myślę, że byłybyście zachwycone
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#510 |
|
Stanowczo i bez apelacyjnie taką ksiązką w ostatnim czasie będzie ksiązką Jakuba Małeckiego "Dżozef" zachwycona jestem nia i szczerze ją polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:54.