Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-06, 19:16   #3181
Dziewucha
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez BlackCat1990 Pokaż wiadomość
Nie mam na niej założonego zamka, a dzisiaj zaczeła mnie mimo to bolec, boje sie ze ona sie jakos obruszyła i wypadnie naprawde mnie boli, gdy dotykam ja z boku palcem lub jezykiem
mnie tez tak bolały zęby, że jadłam tylko jogurty i to wkładałam łyżeczką prawie do gardła bo nie mogłam połykać i jeszcze musiałam tak ostrożnie wyciągać ta łyżeczke, zeby o żadnego zęba nawet nie dotknąć bo mnie skręcało z bólu. z czasem jest lepiej
Stary 2011-02-06, 19:38   #3182
klajdla
Wtajemniczenie

Cytat:
dziękuje ci bardzo nie wybielałam, ja mam takie z natury. Mi zamiast chodzic na wybielanie wystarczy isc na "czysczenie" u stom (bylam przed zalozeniem aparatu) i taki efekt jest po prostu. Chociaz pewnie po zdjeciu aparatu ( za 10 lat ) te slady od zamków beda tak moce ze wybielanie bedzie nieuniknione niestety.
No to w takim ukladzie zazdroszcze!!! Naprawde super biale
klajdla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 19:45   #3183
Adaa_
Zakorzenienie

GG do Adaa_

czarny kociaku faktycznie, jakie ty masz bielutkie ząbki

A ja jeszcze mogę podpowiedzieć dla tych co zakładają/ mają świeżo założony aparat, że jak ząbki bolą to idzie zjeść Kinder mleczną kanapkę bo to mięciutkie jest w miarę :P żywiłam się tym i jogurtami na przemian na początku

Aparatka:

Góra-21.09.10r
Dół-16.06.11r

Dbam o włosy
Adaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 19:49   #3184
Dziewucha
Zakorzenienie

dziewczyny powiedziecie mi jeszcze bo nigdzie nie moge tego znaleźć czy gdy linia między górnymi jedynkami nie pokrywa się z linią między dolnymi jedynkami a jest lekko przesunięta z którąś strone to jest jakaś wada ?
Stary 2011-02-06, 19:53   #3185
BlackCat1990
Rozeznanie

dzięki dziewczyny
a co myslcie odniosnie moich obaw co do poszerzenia szczeki?
Stary 2011-02-06, 19:57   #3186
Adaa_
Zakorzenienie

GG do Adaa_

dziewucha- o asymetrię Ci chodzi?

kociaku nie martw się to będzie naprawdę nie wielkie, jeśli w ogóle będzie jakakolwiek różnica

Aparatka:

Góra-21.09.10r
Dół-16.06.11r

Dbam o włosy
Adaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 19:59   #3187
viera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Adaa_ Pokaż wiadomość
czarny kociaku faktycznie, jakie ty masz bielutkie ząbki

A ja jeszcze mogę podpowiedzieć dla tych co zakładają/ mają świeżo założony aparat, że jak ząbki bolą to idzie zjeść Kinder mleczną kanapkę bo to mięciutkie jest w miarę :P żywiłam się tym i jogurtami na przemian na początku
ja jem Kinder Delice, mniam

Cytat:
dzięki dziewczyny
a co myslcie odniosnie moich obaw co do poszerzenia szczeki?
Ja tez mam cofnieta dwojke bez zamka i tez mnie bolala, ale juz przestala ;-) Czekam az sie zrobi miejsce na nią...
Moim zdaniem przy jednym zębie nie będzie drastycznych zmian, zreszta, ja mam takie podejscie ze skoro aparat juz zalozony i dziala sobie w najlepsze, to po co sie stresowac i martwic przez te 2 lata? Czesto jest tak ze sie denerwujemy a sie okazuje, ze wcale nie trzeba bylo, ze wszystko jest ok
Stary 2011-02-06, 20:03   #3188
BlackCat1990
Rozeznanie

Cytat:

kociaku nie martw się to będzie naprawdę nie wielkie, jeśli w ogóle będzie jakakolwiek różnica
Adaa_ , viera : dzięki

A odnośnie tego gdy linia między górnymi jedynkami nie pokrywa się z linią między dolnymi jedynkami - to ja własnie tak mam, dolna jest lekko przesunięta (chyba w lewo?), i 3 orto. powiedziało mi, że gdybym miała ta 2 w łuku to podejmowanie leczenia paratem tylko z "przesuniecia linii pośrodkowiej" byłoby zbędne i torche na siłe. Wiec, wydaje mi się, że nie jest to "wada" w pełnym tego słowa znaczeniu.
Stary 2011-02-06, 20:04   #3189
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

BlackCat1990
szczęka Ci się tak bardzo znowu nie poszerzy chyba - jak Twój TŻ zauważył to tylko jeden ząb

a propo wybielania - orientuje sie ktoś ile mniej-więcej to kosztuje?
mam jeszcze spooro czasu, ale z ciekawości...

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 20:19   #3190
Dziewucha
Zakorzenienie

Cytat:
tak, właśnie tego słowa mi brakowało teraz już google mi pomogło
Cytat:
pokrywanie się linii środka, jest wg, mnie najmniej istotną cechą prawidłowego zgryzu.
często uzyskuje się prawidłowy zgryz mimo nie idealnie pokrywającej się linii środka górnego i dolnego łuku zebowego.
jesli linie sie nie pokrywają a wszystkie inne cechy prawidłowego zgryzu są spełnione, to mamy zgryz prawidlowy.
jesli linie się pokrywają a pozostale warunki prawidlowego zgryzu nie sa spelnione to do szczescia daleko.
Stary 2011-02-06, 20:23   #3191
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Łojeju, jak mnie tu dawno nie było! a we wtorek idę na ziytke i to już będzie ROK wow, jak ten czas szybko leci, ciekawe co powie

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Przelozylam moja wizyte z poniedzialku 14lutego na czwartek 17 lutego, a w poniedzialek ide wyrwac osemke, bo dzira mi juz na wylot sie zrobila i zaczyna niezle bolec Dolna lewa osemka, korzen prosty normalnie wyrosnieta, mam sie czego bac??

Kasia_ no87 - nie bój sie wyrywania! bedzie dobrze, ja wyrywałam dwie 8 na nfz i wszystko bdb, maja doswiadczenie, w koncu taka rotacja ludzi w sumie nie mialam czasu zastanawiac sie mama zadzwonila, ze za godzine mam isc no i podreptalam, a tam raz ciach pach i po wszystkim, a do tego bardzo sympatyczny doktor
Stary 2011-02-06, 20:34   #3192
Malwina_89
Zakorzenienie

ja też będę miała usuwane ósemki na nfz, jedną nawet w najbliższy piątek trochę się boję, ale ponoć będzie mnie "zabiegował" bardzo dobry specjalista

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 21:07   #3193
alexaa33
Przyczajenie

Witam. Za niedługo i ja zostanę aparatkom, mam już plan leczenia za sobą, a 18 lutego zakładam górę i dół. Jedyne co mnie martwi to to, że ortodontka powiedziała mi że mam cofniętą żuchwę i niestety jest już za późno, żeby to wyleczyć aparatem
alexaa33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 21:08   #3194
dzidka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yourenglish Pokaż wiadomość
Dodaje obiecane fotki.

Odbicie w lustrze widziane moimi oczami podoba mi sie o wiele bardziej, niz zdjecia. Denerwuje mnie w nich to, ze ten moj usmiech jest jakis...krzywy. Zdecydowane lepiej wygladam jak robie zdjecie calej twarzy. Wtedy dopiero zauwazam ze usmiech szeroki a zeby rowne. Widok zebow w zblizeniu niestety mnie sie nie podoba.

Na zdjeciach widac, ze przede mna jeszcze daleka droga jesli chodzi o poprawe zgryzu. Dzis dostalam mocniejszy drut i po 2 gumki z kazdej strony. Boli nieziemsko i z tego tytulu mam tez podly humor. No nic, trza sie przyzwyczajac.

Smiechotko, kliknelam!
kurde, co to za gadanie?! ładne, duże, proste zęby! a co ze zgryzem masz nie tak?? ja nie widzę nieprawidłowości
wydaje mi się, że "krzywość uśmiechu" to tylko i wyłącznie kwestia przypiłowania jedynki masz drut o przekroju okrągłym czy mi się wydaje?? nadal masz przyklejone zamki od wewnątrz???
a wyciągi jakiej średnicy dostajecie? ja mam fi 3.18 mm i nic nie boli, chociaż czuję, że układ zębów jest trochę inny- inaczej się paszcza domyka
dzidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 21:43   #3195
lola133
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny. Wreszcie zdecydowałam się na aparat. Jutro będę miała zakłądany metalowy. Juz nie mogę sie doczekać. Od 5-ciu dni nosze gumki pomiędzy szóstkami, strasznie mnie denerwują Niestety będę musiała usunąć 3 ósemki, tego najbardziej sie boję. Ogólnie nie lubie swoich zębów, czuje się z moją wadą źle. Chociaż wszyscy się dziwią po co mi aparat. Mam 21 lat u dopiero teraz dojrzałam do tej decyzji, kiedyś o aparacie myślałam lecz nie miałam odwagi go założyć.
Hmm zobaczymy co będzie jutro
lola133 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 21:49   #3196
yourenglish
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dzidka Pokaż wiadomość
kurde, co to za gadanie?! ładne, duże, proste zęby! a co ze zgryzem masz nie tak?? ja nie widzę nieprawidłowości
wydaje mi się, że "krzywość uśmiechu" to tylko i wyłącznie kwestia przypiłowania jedynki masz drut o przekroju okrągłym czy mi się wydaje?? nadal masz przyklejone zamki od wewnątrz???
a wyciągi jakiej średnicy dostajecie? ja mam fi 3.18 mm i nic nie boli, chociaż czuję, że układ zębów jest trochę inny- inaczej się paszcza domyka
Hej,

zauwazylam, ze wizazanki pozytywnie oceniaja moje zeby. Ja poczekam az bedzie czas sciagnac. Wtedy bede wiedziala czy mi sie podobaja czy nie.

Pod krzywoscia rozumiem niesymetrycznosc. Taka juz jestem nieidelana.

Zeby gorne wciaz jeszcze zakrywaja duza czesc dolnych zebow. Ale ale! Widzialam swoj wycisk i zauwazylam ogromna roznice. Wczesniej dopiero moja gora "wisiala" nad dolem! Teraz jest o niebo lepeij.

Zamki od wewnatrz? A jakze! Lacznie z podniesieniem! W niczym nie przeszkadza wiec nie narzekam.

Wyciagi masz takie jak ja! Boli czy nie boli zalezy od tego jaki uklad i jak dlugo juz nosisz.

Zawsze prosze o DUZO wyciagow! Duzo mowie wiec czesto tez pekaja, musze wymieniac. A poza tym nie lubie nosic porozciaganych do granic mozliwosci, nieswiezych. Wiec zawsze prosze by pomoc p.doktor dala mi duzo wyciagow. Po czym ZAWSZE dostaje zdecydowanie za malo. Po czym ZAWSZE prosze o wiecej i ZAWSZE dostaje. Juz przywyklam i traktuje to z przymruzeniem oka. A czy Ty tez tak masz?

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

yourenglish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 23:05   #3197
dzidka
Raczkowanie

Cytat:
Hej,

zauwazylam, ze wizazanki pozytywnie oceniaja moje zeby. Ja poczekam az bedzie czas sciagnac. Wtedy bede wiedziala czy mi sie podobaja czy nie.
hej, hej!!

dobrze oceniane są, bo dobrze wygladaja jeszcze troche czasu leczenia pozostalo, wiec nastapia dodatkowe zmiany na lepsze, fajnie wiedziec, ze teraz moze byc juz tylko i wylacznie lepiej
ja ju marze o pozbyciu sie druta, no ale wiem, ze jeszcze chwile musze z nim pobyc
Cytat:
Pod krzywoscia rozumiem niesymetrycznosc. Taka juz jestem nieidelana.
a kto jest?
zastanawiam sie, czy wyciagi skoryguja moj zgryz krzyzowy, co prawda to tylko 2 mm, ale zawsze cos, co przeszkadza mi
Cytat:
Zeby gorne wciaz jeszcze zakrywaja duza czesc dolnych zebow. Ale ale! Widzialam swoj wycisk i zauwazylam ogromna roznice. Wczesniej dopiero moja gora "wisiala" nad dolem! Teraz jest o niebo lepeij.
ach, jednak fajnie jest zobaczyc progres.. wizyte temu widzialam swoja fotke na ajmakowym kompie i sie zasmialam, tak fajnie jest wiedziec, ze sporo sie zmienilo
Cytat:
Zamki od wewnatrz? A jakze! Lacznie z podniesieniem! W niczym nie przeszkadza wiec nie narzekam.
hehe, czlowiek to sie do wszystkiego przywyczai..
Cytat:
Wyciagi masz takie jak ja! Boli czy nie boli zalezy od tego jaki uklad i jak dlugo juz nosisz.

Zawsze prosze o DUZO wyciagow! Duzo mowie wiec czesto tez pekaja, musze wymieniac. A poza tym nie lubie nosic porozciaganych do granic mozliwosci, nieswiezych. Wiec zawsze prosze by pomoc p.doktor dala mi duzo wyciagow. Po czym ZAWSZE dostaje zdecydowanie za malo. Po czym ZAWSZE prosze o wiecej i ZAWSZE dostaje. Juz przywyklam i traktuje to z przymruzeniem oka. A czy Ty tez tak masz?
mam je ponad tydzien, zakladane na gorne 3 i dolne 3-4, nosze prawie cala dobe, nic nie boli, no moze czasem jak gumki z tych grubszych sie trafia, to stawy skroniowo zychwowe mam zastygniete, ale kilka otwarc paszczy i jest ok. hyhy, nie tylko Tobie malo daje ja tez od razu poprosiłam o wiecej, asystentka sypnela nie zalujac, ale chyba nie wystarcza mi. tez lubie swieze, nierozciagniete, 2 razy na dobe wystarczy mi zmienic (wieksza ilosc przy takim zapasie niemozliwa), na poczatku strasznie czesto mi pekaly, balam sie ze jak tak dalej pojdzie, to zostane bez wyciagow
dzidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 13:54   #3198
Koka_inna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dziewucha Pokaż wiadomość
ja sepleniłam po założeniu aparatu na dół i to strasznie a akurat tego dnia musiałam iść kupic bilet miesieczny na autobus, myślałam ze spłone ale teraz juz nie ma żadnego problemu, mysle ze kazda nowosc w buzi moze powodowac seplenienie i po prostu trzeba sie przywyczaić i bedzie okej

co do zmiany układu warg to mi się troche zmienił, a jak jeszcze przykleje czasem wosk to juz w ogóle chociaż wiele osób zwraca mi wtedy uwage, że własnie fajnie wtedy wygląda kiedy mówie, także chyba nie ma reguły
Oo dół też będę miała, ale jeszcze nie wiem kiedy :P Mam nadzieję, że nie będę bardzo sepleniła xd Zresztą nie ma się czym martwić, to w końcu przejściowe Mam koleżankę, która nie ma aparatu i sepleni całe życie. ;/ więc nie ma co narzekać

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Cytat:
Napisane przez lola133 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny. Wreszcie zdecydowałam się na aparat. Jutro będę miała zakłądany metalowy. Juz nie mogę sie doczekać. Od 5-ciu dni nosze gumki pomiędzy szóstkami, strasznie mnie denerwują Niestety będę musiała usunąć 3 ósemki, tego najbardziej sie boję. Ogólnie nie lubie swoich zębów, czuje się z moją wadą źle. Chociaż wszyscy się dziwią po co mi aparat. Mam 21 lat u dopiero teraz dojrzałam do tej decyzji, kiedyś o aparacie myślałam lecz nie miałam odwagi go założyć.
Hmm zobaczymy co będzie jutro
Gratuluje Założenie aparatu to poważna decyzja, ale za to końcowy efekt wynagrodzi wszystko Ja mam prawie 20lat ;] chciałam założyć już z 5 lat temu, ale ciężko z kasą było.. U mnie jest tak samo;p Ja naprawdę mam krzywy zgryz i zęby, ale np moja babcia, kiedy usłyszała o kosztach leczenia powiedziała: "Kiedyś nie było takich bajerów i ludzie żyli" albo "wyrwij sobie tego kła co rośnie wyżej i po problemie" . No ale nie którym nie przetłumaczysz Już mam porobione wszystkie wyciski i zdjęcia, a w piątek się dowiem, kiedy założy mi aparat na górę. A Ty będziesz miała zakładane 2 łuki ?
Koka_inna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 17:57   #3199
1988anna
Raczkowanie

Hej, ja będę miała zakładane jutro oba łuki i łuk podniebienny, liczę się z tym że przez najbliższe dni będzie mi ciężko cokolwiek powiedzieć, mam 23 lata i wiem coś na temat opinii starszych ludzi na temat aparatu... Cieszę się że w końcu spełni się moje marzenie o prostych zębach pozdrawiam wszystkie aparatki
1988anna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 19:22   #3200
lola133
Raczkowanie

Nie. Mam założony tylko górny łuk. Za pół roku dolny. Na razie mnie nic nie boli, kurcze boję się bo jutro mam rozmowę o pracę i nie wiem czy dam rade z tymi zębami jak będą mnie boleć. Aparacik mi sie podoba, wybrałam różowe gumki

Hah ja wiem jak to jest z babcią;p Mam do wyrywania ósemki, a ona się dziwi jak to można zdrowe zęby wyrywać, no i po co mam aparat, przecież "dobre mam zęby" xD

U mnie to w ogóle poszło szybko. 2 tygodnie temu zdecydowałam się że założę aparat, tak pod wpływem chwili. Na drugi dzień pojechałam do orto, tydzień temu gumki pomiędzy szóstki a dziś mam aparat xD
Stary 2011-02-07, 19:58   #3201
1988anna
Raczkowanie

No to szybko Ci poszło, ja męczę się już prawie 3 miesiące, musiałam wszystkie zęby mieć w idealnym stanie, no i do tego miałam 2 dolne ósemki chirurgicznie usuwane, bo nie rosły do góry tylko prostopadle do siódemek... ale cóż zrobić taka moja uroda, dużo czasu zajęły mi właśnie te ósemki, bo po usunięciu byłam tydzień opuchnięta, wyglądałam jak chomik... jutro pochwalę się jak było na zakładaniu no i napiszę czy w ogólę potrafię mówić...
Stary 2011-02-07, 20:43   #3202
olix6
Raczkowanie

GG do olix6

Mam aparat od czwartku (2 łuki) i boli tylko jak gryzę :P żaden zamek mnie nie uwiera. Myslałam, że będzie gorzej

Aparatka od 3.02.2011
=>
olix6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 21:27   #3203
Yoshka88
Raczkowanie

Mam i ja! Wyciągi...
trochę wkurzające i boli ale da się przeżyć. Mam je już jakieś 5,5h, i zdjęłam tylko do jedzenia. Ehh będę dzielna i będę je grzecznie nosić!
Stary 2011-02-07, 22:03   #3204
shinigami0717
Raczkowanie

czas się pochwalić: 5 miesięcy razem! a efekty jak dla mnie super

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
To mnie teraz pocieszylas
spokojnie, ja to zauważyłam tylko na zdjęciu, na którym musiałam "dobrze" wyjść. dużo się uśmiechaj i będzie git
a co do wyrywania to nic nie bój. ja miałam 4 ósemki wyrwane (żadna nie wyrosła) i dało się przeżyć. separacje były gorsze.

Cytat:
Napisane przez paulina18021995 Pokaż wiadomość
ja jem wszystko oprócz gum, po tym jak raz żułam i zamek mi odpadł
ale to coś z zamkiem/zębem było chyba, bo potem orto wymieniała łuk (w sensie drut) i też odpadł
i teraz go nie mam od jakiegoś czasu (grudnia bodajże)
muszę się upomnieć, czemu go nie mam
2 miesiące nie miałam jednego zamka i potem jak mi przykleiła, to myślałam, że nie dam rady..

Cytat:
Napisane przez Dziewucha Pokaż wiadomość
dziewczyny powiedziecie mi jeszcze bo nigdzie nie moge tego znaleźć czy gdy linia między górnymi jedynkami nie pokrywa się z linią między dolnymi jedynkami a jest lekko przesunięta z którąś strone to jest jakaś wada ?
też mam asymetrię.. (i chyba jeszcze Adaa) i bardzo chciałabym się jej pozbyć

gumki: czerwono - zielone
były: pomarańczowo-różowe, niebiesko-granatowe, pomarańczowe, różowe, błękitne
shinigami0717 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 22:08   #3205
xkarusx
Raczkowanie

Cytat:
Jak nie miałam łuku na podniebieniu to jadłam wszystko i gumy też choć orto powiedziała, że nie powinnam, a tak to jem wszystko jak łuk mi zdejmie to znowu gumy będę żuć mama nawet nie wie o tym, bo ona panikuje bardziej niż ja nie raz przy obiedzie: Ale krój sobie mniejsze kawałeczki, bo sobie coś tam urwiesz ona najchętniej by mi papki dawała do jedzenia
Dzisiaj mama mnie przyłapała jak żuję gumę... Bez przerwy panikuje, absolutnie nie mogę jeść słodyczy, jak jem pokrojone jabłko nie może na to patrzeć, więc staram się przy niej nic nie jeść, bo zabija mnie wzrokiem.

Cytat:
Napisane przez alexaa33 Pokaż wiadomość
Witam. Za niedługo i ja zostanę aparatkom, mam już plan leczenia za sobą, a 18 lutego zakładam górę i dół. Jedyne co mnie martwi to to, że ortodontka powiedziała mi że mam cofniętą żuchwę i niestety jest już za późno, żeby to wyleczyć aparatem

Jak masz cofniętą żuchwę to jest bodajże tyłozgryz. Kurczę, nie chcę Cię wprowadzić w błąd, bo w sumie się na tym nie znam, ale moja ortodontka powiedziała że to jest typowa słowiańska wada zgryzu i nie jest trudna do wyleczenia... od tego są wyciągi, żeby (w przypadku tyłozgryzu) wyciągnąć żuchwę do przodu.. A ile masz lat? Chociaż wydaję mi się że za późno nigdy na nic nie jest, tyle że u dorosłych osób potrzeba więcej cierpliwości. Serio nie wiem co mogę Ci doradzić, ale też nie byłabym z tego zadowolona.
xkarusx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 22:58   #3206
lola133
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1988anna Pokaż wiadomość
No to szybko Ci poszło, ja męczę się już prawie 3 miesiące, musiałam wszystkie zęby mieć w idealnym stanie, no i do tego miałam 2 dolne ósemki chirurgicznie usuwane, bo nie rosły do góry tylko prostopadle do siódemek... ale cóż zrobić taka moja uroda, dużo czasu zajęły mi właśnie te ósemki, bo po usunięciu byłam tydzień opuchnięta, wyglądałam jak chomik... jutro pochwalę się jak było na zakładaniu no i napiszę czy w ogólę potrafię mówić...
Ja chodzę do dentysty na kontrolę co pół roku, także wiedziałam że nie będę miała nic do leczenia. Moja orto powiedziała że zęby można wyrywać w trakcie leczenia.
Też się boje o ósemki bo będę musiała dwie mieć wyrywane chirurgicznie, jedna też rośnie prosropadle do siódemki

Zdaj nam relacje Dasz radę na pewno
Stary 2011-02-08, 08:11   #3207
1988anna
Raczkowanie

lola 133 te moje 3 miesiące przed założeniem aparatu to tylko i wyłącznie wynik usuwania tych felernych ósemek, naprawę źle to zniosłam. Moja orto odradzała mi usuwanie ich z założonym aparatem, i chirurg szczękowy też, bo to były dolne ósemki i podobno zawsze jest duży dyskomfort i obrzęk. A ty masz do usunięcia dolne czy górne? bo jeśli dolne i to takie prostopadłe do siódemek, to zaopatrz się w dużą ilość kostek lodu i ketonalu, przechodziłam istny koszmar. Na szczęście to już za mną...
Stary 2011-02-08, 10:21   #3208
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
moja wada wyglada aktualnie tak., wszystkie zeby w łuku, a prawa dwójka poza łukiem. Nie mam na niej założonego zamka, a dzisiaj zaczeła mnie mimo to bolec, boje sie ze ona sie jakos obruszyła i wypadnie naprawde mnie boli, gdy dotykam ja z boku palcem lub jezykiem

morduje mojego Tż tym, ze martwie sie ze poszerzy mi sie szczeka/buzia od aparatu. on tez juz co nie co jest obeznany w tematcie orto. i jest zdania ze u mnie jest to 1 zab poza łukiem wiec ewentualna zmiana bedzie absolutnie minimalna.
bo naprawde duza zmiane w rysach twarzy widzialam na zdj osob ktore mialy duuuuzo powazniejsze wady niz moj 1 słownie JEDEN ząb hmhm.
co nie zmienia faktu ze sie boje i tak....
bez paniki :P ja mialam duza wade i powiem CI ze co prawda rysy twarzy podobno maja sie zmienic ale ja ani nikt znajomy nic jeszcze nie zauwazyl moze dlatego ze wade zgryzu jeszcze mam nie leczona bedzie dopiero od piatku jak dostane plytke

ooooooo jaaaaaaaaaaa jutro juz wizyta

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ----------

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
ja też Cię pamiętam... tylko rzadko się tu udzielam
avek dalej ten sam? zabraklo mnie to widze zabraklo inspiracji hihihihi

Cytat:
Napisane przez wesola84 Pokaż wiadomość
J

Lillith pamietam Cię, witam Cię i pozdrawiam Cię
a witam witam a myslalam ze zpstalam juz zapomniana i spisana na straty

Aparatka sobie jestem
Góra->28.05.10 Dół->14.08.10
Koszta - 3860

Lilllith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 10:40   #3209
emka_333
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez 1988anna Pokaż wiadomość
lola 133 te moje 3 miesiące przed założeniem aparatu to tylko i wyłącznie wynik usuwania tych felernych ósemek, naprawę źle to zniosłam. Moja orto odradzała mi usuwanie ich z założonym aparatem, i chirurg szczękowy też, bo to były dolne ósemki i podobno zawsze jest duży dyskomfort i obrzęk. A ty masz do usunięcia dolne czy górne? bo jeśli dolne i to takie prostopadłe do siódemek, to zaopatrz się w dużą ilość kostek lodu i ketonalu, przechodziłam istny koszmar. Na szczęście to już za mną...

czy Ketonal pomaga po wyrwaniu? ja dziś wyrwałam szóstkę jeszcze jest znieczulona, ale za godzine pewnie znieczulenie odejdzie i bedzie bolało strasznie proszę doradźcie mi jakieś tabletki, które uśmierzą ból

" Ile razy upadnę, tyle razy się podniosę ! "

.
emka_333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 11:13   #3210
viera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emka_333 Pokaż wiadomość
czy Ketonal pomaga po wyrwaniu? ja dziś wyrwałam szóstkę jeszcze jest znieczulona, ale za godzine pewnie znieczulenie odejdzie i bedzie bolało strasznie proszę doradźcie mi jakieś tabletki, które uśmierzą ból
Ketonal jest b.mocny, ja sie go boje uzywac (panikara jestem, poza tym moja mama zazywala ten lek po powaznej operacji ręki, dlatego ja uznalam ze po malym zębie nie bede takiego mocnego specyfiku zazywac), po wyrwaniu 8mki zazylam ibuprom i dalo rade. Nastepnego dnia lyknelam znow 1 tabletke i bylo OK...
Musze sie zmotywowac i w koncu isc na konsultacje i wyrwac znow jakas 8mke...

EDIT:
tylko ja mialam po prostu wyrwanego zęba, bez cięć chirurgicznych, szycia itp.

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości