|
|
#3181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
|
|
#3182 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Naprawde super biale
|
|
|
|
|
#3183 |
|
Zakorzenienie
|
czarny kociaku faktycznie, jakie ty masz bielutkie ząbki
![]() A ja jeszcze mogę podpowiedzieć dla tych co zakładają/ mają świeżo założony aparat, że jak ząbki bolą to idzie zjeść Kinder mleczną kanapkę bo to mięciutkie jest w miarę :P żywiłam się tym i jogurtami na przemian na początku
|
#3184 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny powiedziecie mi jeszcze bo nigdzie nie moge tego znaleźć czy gdy linia między górnymi jedynkami nie pokrywa się z linią między dolnymi jedynkami a jest lekko przesunięta z którąś strone to jest jakaś wada ?
|
#3185 |
|
Rozeznanie
|
dzięki dziewczyny
![]() a co myslcie odniosnie moich obaw co do poszerzenia szczeki?
|
#3186 |
|
Zakorzenienie
|
dziewucha- o asymetrię Ci chodzi?
![]() kociaku nie martw się to będzie naprawdę nie wielkie, jeśli w ogóle będzie jakakolwiek różnica
|
#3187 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moim zdaniem przy jednym zębie nie będzie drastycznych zmian, zreszta, ja mam takie podejscie ze skoro aparat juz zalozony i dziala sobie w najlepsze, to po co sie stresowac i martwic przez te 2 lata? ![]() Czesto jest tak ze sie denerwujemy a sie okazuje, ze wcale nie trzeba bylo, ze wszystko jest ok
|
|
#3188 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A odnośnie tego gdy linia między górnymi jedynkami nie pokrywa się z linią między dolnymi jedynkami - to ja własnie tak mam, dolna jest lekko przesunięta (chyba w lewo?), i 3 orto. powiedziało mi, że gdybym miała ta 2 w łuku to podejmowanie leczenia paratem tylko z "przesuniecia linii pośrodkowiej" byłoby zbędne i torche na siłe. Wiec, wydaje mi się, że nie jest to "wada" w pełnym tego słowa znaczeniu.
|
|
#3189 |
|
Zakorzenienie
|
BlackCat1990
szczęka Ci się tak bardzo znowu nie poszerzy chyba - jak Twój TŻ zauważył to tylko jeden ząb a propo wybielania - orientuje sie ktoś ile mniej-więcej to kosztuje? ![]() mam jeszcze spooro czasu, ale z ciekawości...
|
|
#3190 | |
|
Zakorzenienie
|
tak, właśnie tego słowa mi brakowało teraz już google mi pomogło
![]() Cytat:
|
|
#3191 | |
|
Wtajemniczenie
|
Łojeju, jak mnie tu dawno nie było!
a we wtorek idę na ziytke i to już będzie ROK wow, jak ten czas szybko leci, ciekawe co powie ![]() Cytat:
Kasia_ no87 - nie bój sie wyrywania! bedzie dobrze, ja wyrywałam dwie 8 na nfz i wszystko bdb, maja doswiadczenie, w koncu taka rotacja ludzi w sumie nie mialam czasu zastanawiac sie mama zadzwonila, ze za godzine mam isc no i podreptalam, a tam raz ciach pach i po wszystkim, a do tego bardzo sympatyczny doktor
|
|
|
#3192 |
|
Zakorzenienie
|
ja też będę miała usuwane ósemki na nfz, jedną nawet w najbliższy piątek
trochę się boję, ale ponoć będzie mnie "zabiegował" bardzo dobry specjalista
|
|
|
|
#3193 |
|
Przyczajenie
|
Witam. Za niedługo i ja zostanę aparatkom, mam już plan leczenia za sobą, a 18 lutego zakładam górę i dół. Jedyne co mnie martwi to to, że ortodontka powiedziała mi że mam cofniętą żuchwę i niestety jest już za późno, żeby to wyleczyć aparatem
|
|
|
|
#3194 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ładne, duże, proste zęby! a co ze zgryzem masz nie tak?? ja nie widzę nieprawidłowości ![]() wydaje mi się, że "krzywość uśmiechu" to tylko i wyłącznie kwestia przypiłowania jedynki masz drut o przekroju okrągłym czy mi się wydaje?? nadal masz przyklejone zamki od wewnątrz???a wyciągi jakiej średnicy dostajecie? ja mam fi 3.18 mm i nic nie boli, chociaż czuję, że układ zębów jest trochę inny- inaczej się paszcza domyka |
|
|
|
|
#3195 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny. Wreszcie zdecydowałam się na aparat. Jutro będę miała zakłądany metalowy. Juz nie mogę sie doczekać. Od 5-ciu dni nosze gumki pomiędzy szóstkami, strasznie mnie denerwują
Niestety będę musiała usunąć 3 ósemki, tego najbardziej sie boję. Ogólnie nie lubie swoich zębów, czuje się z moją wadą źle. Chociaż wszyscy się dziwią po co mi aparat. Mam 21 lat u dopiero teraz dojrzałam do tej decyzji, kiedyś o aparacie myślałam lecz nie miałam odwagi go założyć.Hmm zobaczymy co będzie jutro
|
|
|
|
#3196 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zauwazylam, ze wizazanki pozytywnie oceniaja moje zeby. Ja poczekam az bedzie czas sciagnac. Wtedy bede wiedziala czy mi sie podobaja czy nie. Pod krzywoscia rozumiem niesymetrycznosc. Taka juz jestem nieidelana. ![]() Zeby gorne wciaz jeszcze zakrywaja duza czesc dolnych zebow. Ale ale! Widzialam swoj wycisk i zauwazylam ogromna roznice. Wczesniej dopiero moja gora "wisiala" nad dolem! Teraz jest o niebo lepeij. Zamki od wewnatrz? A jakze! Lacznie z podniesieniem! W niczym nie przeszkadza wiec nie narzekam. Wyciagi masz takie jak ja! Boli czy nie boli zalezy od tego jaki uklad i jak dlugo juz nosisz. Zawsze prosze o DUZO wyciagow! Duzo mowie wiec czesto tez pekaja, musze wymieniac. A poza tym nie lubie nosic porozciaganych do granic mozliwosci, nieswiezych. Wiec zawsze prosze by pomoc p.doktor dala mi duzo wyciagow. Po czym ZAWSZE dostaje zdecydowanie za malo. Po czym ZAWSZE prosze o wiecej i ZAWSZE dostaje. Juz przywyklam i traktuje to z przymruzeniem oka. A czy Ty tez tak masz?
|
|
#3197 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dobrze oceniane są, bo dobrze wygladaja jeszcze troche czasu leczenia pozostalo, wiec nastapia dodatkowe zmiany na lepsze, fajnie wiedziec, ze teraz moze byc juz tylko i wylacznie lepiej ![]() ja ju marze o pozbyciu sie druta, no ale wiem, ze jeszcze chwile musze z nim pobyc Cytat:
![]() zastanawiam sie, czy wyciagi skoryguja moj zgryz krzyzowy, co prawda to tylko 2 mm, ale zawsze cos, co przeszkadza mi Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
ja tez od razu poprosiłam o wiecej, asystentka sypnela nie zalujac, ale chyba nie wystarcza mi. tez lubie swieze, nierozciagniete, 2 razy na dobe wystarczy mi zmienic (wieksza ilosc przy takim zapasie niemozliwa), na poczatku strasznie czesto mi pekaly, balam sie ze jak tak dalej pojdzie, to zostane bez wyciagow
|
|||||
|
|
|
#3198 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam koleżankę, która nie ma aparatu i sepleni całe życie. ;/ więc nie ma co narzekać ![]() ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Cytat:
Założenie aparatu to poważna decyzja, ale za to końcowy efekt wynagrodzi wszystko Ja mam prawie 20lat ;] chciałam założyć już z 5 lat temu, ale ciężko z kasą było.. U mnie jest tak samo;p Ja naprawdę mam krzywy zgryz i zęby, ale np moja babcia, kiedy usłyszała o kosztach leczenia powiedziała: "Kiedyś nie było takich bajerów i ludzie żyli" albo "wyrwij sobie tego kła co rośnie wyżej i po problemie" . No ale nie którym nie przetłumaczysz Już mam porobione wszystkie wyciski i zdjęcia, a w piątek się dowiem, kiedy założy mi aparat na górę. A Ty będziesz miała zakładane 2 łuki ?
|
||
|
|
|
#3199 |
|
Raczkowanie
|
Hej, ja będę miała zakładane jutro oba łuki i łuk podniebienny, liczę się z tym że przez najbliższe dni będzie mi ciężko cokolwiek powiedzieć, mam 23 lata i wiem coś na temat opinii starszych ludzi na temat aparatu... Cieszę się że w końcu spełni się moje marzenie o prostych zębach
pozdrawiam wszystkie aparatki
|
|
|
|
#3200 |
|
Raczkowanie
|
Nie. Mam założony tylko górny łuk. Za pół roku dolny. Na razie mnie nic nie boli, kurcze boję się bo jutro mam rozmowę o pracę i nie wiem czy dam rade z tymi zębami jak będą mnie boleć. Aparacik mi sie podoba, wybrałam różowe gumki
![]() Hah ja wiem jak to jest z babcią;p Mam do wyrywania ósemki, a ona się dziwi jak to można zdrowe zęby wyrywać, no i po co mam aparat, przecież "dobre mam zęby" xD U mnie to w ogóle poszło szybko. 2 tygodnie temu zdecydowałam się że założę aparat, tak pod wpływem chwili. Na drugi dzień pojechałam do orto, tydzień temu gumki pomiędzy szóstki a dziś mam aparat xD |
|
|
|
#3201 |
|
Raczkowanie
|
No to szybko Ci poszło, ja męczę się już prawie 3 miesiące, musiałam wszystkie zęby mieć w idealnym stanie, no i do tego miałam 2 dolne ósemki chirurgicznie usuwane, bo nie rosły do góry tylko prostopadle do siódemek... ale cóż zrobić taka moja uroda, dużo czasu zajęły mi właśnie te ósemki, bo po usunięciu byłam tydzień opuchnięta, wyglądałam jak chomik... jutro pochwalę się jak było na zakładaniu
no i napiszę czy w ogólę potrafię mówić...
|
|
|
|
#3202 |
|
Raczkowanie
|
Mam aparat od czwartku (2 łuki) i boli tylko jak gryzę :P żaden zamek mnie nie uwiera. Myslałam, że będzie gorzej
|
#3203 |
|
Raczkowanie
|
Mam i ja! Wyciągi...
trochę wkurzające i boli ale da się przeżyć. Mam je już jakieś 5,5h, i zdjęłam tylko do jedzenia. Ehh będę dzielna i będę je grzecznie nosić!
|
|
#3204 | |
|
Raczkowanie
|
czas się pochwalić: 5 miesięcy razem!
a efekty jak dla mnie super ![]() spokojnie, ja to zauważyłam tylko na zdjęciu, na którym musiałam "dobrze" wyjść. dużo się uśmiechaj i będzie git ![]() a co do wyrywania to nic nie bój. ja miałam 4 ósemki wyrwane (żadna nie wyrosła) i dało się przeżyć. separacje były gorsze. Cytat:
też mam asymetrię.. (i chyba jeszcze Adaa) i bardzo chciałabym się jej pozbyć
|
|
#3205 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jak masz cofniętą żuchwę to jest bodajże tyłozgryz. Kurczę, nie chcę Cię wprowadzić w błąd, bo w sumie się na tym nie znam, ale moja ortodontka powiedziała że to jest typowa słowiańska wada zgryzu i nie jest trudna do wyleczenia... od tego są wyciągi, żeby (w przypadku tyłozgryzu) wyciągnąć żuchwę do przodu.. A ile masz lat? Chociaż wydaję mi się że za późno nigdy na nic nie jest, tyle że u dorosłych osób potrzeba więcej cierpliwości. Serio nie wiem co mogę Ci doradzić, ale też nie byłabym z tego zadowolona.
|
|
|
#3206 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też się boje o ósemki bo będę musiała dwie mieć wyrywane chirurgicznie, jedna też rośnie prosropadle do siódemki Zdaj nam relacje Dasz radę na pewno |
|
|
|
|
#3207 |
|
Raczkowanie
|
lola 133 te moje 3 miesiące przed założeniem aparatu to tylko i wyłącznie wynik usuwania tych felernych ósemek, naprawę źle to zniosłam. Moja orto odradzała mi usuwanie ich z założonym aparatem, i chirurg szczękowy też, bo to były dolne ósemki i podobno zawsze jest duży dyskomfort i obrzęk. A ty masz do usunięcia dolne czy górne? bo jeśli dolne i to takie prostopadłe do siódemek, to zaopatrz się w dużą ilość kostek lodu i ketonalu, przechodziłam istny koszmar. Na szczęście to już za mną...
|
|
|
|
#3208 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moze dlatego ze wade zgryzu jeszcze mam nie leczona bedzie dopiero od piatku jak dostane plytke ooooooo jaaaaaaaaaaa jutro juz wizyta ![]() ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- avek dalej ten sam ? zabraklo mnie to widze zabraklo inspiracji a witam witam a myslalam ze zpstalam juz zapomniana i spisana na straty
|
|
#3209 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
czy Ketonal pomaga po wyrwaniu? ja dziś wyrwałam szóstkę jeszcze jest znieczulona, ale za godzine pewnie znieczulenie odejdzie i bedzie bolało strasznie proszę doradźcie mi jakieś tabletki, które uśmierzą ból
|
|
#3210 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Musze sie zmotywowac i w koncu isc na konsultacje i wyrwac znow jakas 8mke... EDIT: tylko ja mialam po prostu wyrwanego zęba, bez cięć chirurgicznych, szycia itp.
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:37.

naprawde mnie boli, gdy dotykam ja z boku palcem lub jezykiem

nie wybielałam, ja mam takie z natury. Mi zamiast chodzic na wybielanie wystarczy isc na "czysczenie" u stom (bylam przed zalozeniem aparatu) i taki efekt jest po prostu. Chociaz pewnie po zdjeciu aparatu ( za 10 lat
) te slady od zamków beda tak moce ze wybielanie bedzie nieuniknione niestety.