![]() |
#2611 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Cytat:
a z tym to akurat roznie bywa. do schronisk trafiaja tez psy z papierami. nie widzisz roznicy miedzy zaadoptowaniem psa w typie ze schroniska a zakupem go w pseudohodowli? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2612 |
Rozeznanie
|
Widze i pisałam sto razy o tym, ze juz tego nie zrobie. TZN nie kupie psa z pseudohodowli. Po raz kolejny powtorze- zrobiłam bład kupujac go i dajac zarobic babie, ale ciesze sie ze mam pieski w typie.
A odnosnie schroniska-widze roznice oczywiscie ze widze, ale oni prowadzac schronisko powinni chyba uświadamiac TEZ ludzi w kwestii ze R=R prawda? A skoro pisza pies rasowy wydanie od...to znaczy ze z rodowodem? Choc wydaje mi się, ze takich jest tam znacznie mniej. A raczej chodzi o pieski w typie rasy ., a juz kto jak kto-laicy moga popelniac bledy , ale w schronisku powinny byc takie sprawu nazywane "po imieniu" ![]()
![]() |
#2613 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2614 |
Rozeznanie
|
Tak Monius masz rację, ale widzisz ja na szczeście trafilam na ten watek, przeczytalam go w większosci i dzięki Wam -oswiecilo mnie i uswiadomilam soboe jaki popelnilam bład.
Ale powiedzmy gdybym na ten wątek nie trafila, poszlabym do schroniska i powiedziala ze chcę psa rasowego/rodowodowego, a oni pokazaliby mi psa w typie (nawet zdecydowanie podobnego do rasy), to co wzielabym , zaplacila powiedzmy 200 zl i zadowolona latała ze masz rasowego psa, co teraz po przeczytaniu watku okazaloby się oszustwem ![]() W sumie tak z ciekawości, zadzwonie do schroniska jutro i spytam o te rasowy psy i czy skoro sa rasowe to maja rodowod- w koncu o to chodzi w owym watku prawda ![]() Czyżby schronisko nie było świadome ze R=R? I wciąz problem polega na tym, że malo się o tym mowi, a wlasciwie w ogole się o tym nie mowi- o sprawie pseudohodowli, dlatego większosc spoleczenstwa jest nieświadoma złych wyborow. I problem polega na tym ze jeden "nawrócony" nie zamknie problemu ![]()
![]() Edytowane przez mandarynkka86 Czas edycji: 2011-02-06 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2615 |
Zakorzenienie
|
nie sądzę żeby w schronisku kazali ci bulić 200 zł, co najwyżej zwrot kosztów szczepienia, odrobaczania i innych takich, w końcu dostajesz już psa w jakimś stopniu ogarniętego, za to możesz płacić
a tak szczerze, to nie wiem, ale dla mnie było oczywiste że jak chcesz rasowego psa to szukasz rodowodu, jak chcesz burka do towarzystwa i bierzesz go ze schroniska czy z ulicy to nazywasz go jamnikiem - w domyśle jamnikopodobny.. zazwyczaj ludzie posiadający na prawdę rasowe psy nie kryją się z tym, że mają rodowód, więc o pomyłkę raczej ciężko, a znaczna większość miłośników zwierząt raczej wie o co chodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2616 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2617 |
Rozeznanie
|
czyli hodowla,w której się płaci kilka tysięcy za psa, bo rodzice super wystawowi, a o badaniach ani słychu ani widu, bo nie trzeba i będą później, a na pytania o badania odpowiedzi brak, psów jest pełno i są zabawkami dla dziecka, bo może je wozić w wózku, to waszym zdaniem dobra hodowla, ma renomę, słychać o niej wszędzie ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2618 |
Zadomowienie
|
Ja nie moge,noormalnie odpadam
![]() ![]() Mandarynko psy w schronie to takie same rasowce jakie masz ty czy ja... To psy przez kogos powolane do zycia,powolane przez pseudo,czasem odpady z nich czu uratowane przed losem maszynki do rodzenia szczeniat... U mnie w schronie zawsze pisza mix.Nie wazne ze pies wyglada jak spaniel.. A jesli chcesz wiedziec to nie tak dawno byl kaukaz i amstaf z rodowodem w schronisku.Na szczescie z takimi psami mozna dojsc kto byl wlascicielem i znalezc hodowce... Wiec takich psow raczej w schronie nie ma lub jak sa to sa zabierane przez hodowce i to hodowca na nowo szuka domu psiakowi. Schrony istnieja dzieki pseudo.To one przygarniaja psy "rasowe:" ktore nie spelnily wymagan wlasciciela ktory chcial miec spaniela,setera czy owczarka a wyroslo nie wiadomo co.... Gdybby ni bylo pseudo nie bylo by bezdomnosci i schronisk. A ze pobiera schron oplate to normalne.Dlaczego ma leczyc za darmo? Wiesz ile czasem sie wydaje na leczenie psa,jesgo kastracje ?O wiele wiele wiecej niz to 50 zl za adopcje .... Pozatym kazde 50 czy 100 zl to karma lub sloma dla psow. Ja bym sie cieszyla gdybym tak mogla pomoc... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2619 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
???? a na jakiej podstawie wysunelas taki wniosek? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2620 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ad 2. widzisz ale psy z rodowodem rzadko tam trafiają Ad 3. Slyszysz o bardzo licznych przypadkach , kiedy miasto daje kase, ludzie dają kase, a kierownictwo schroniska "capie dla siebie", a psy biedne wychudzone, niedozywione itd? Dlatego ja jak mam mozliwosc wole zawieźc karme do schroniska, niz dawac kase ...bo zawsze drże o to , czy to idzie na psa czy idzie na rate za nowy samochod wlasciciela- ostatnio goracy temat pewnej babki byl w tv
![]() Edytowane przez mandarynkka86 Czas edycji: 2011-02-06 o 19:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2621 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Reszty nie skomentuję, sesje mam i wolę się nie denerwować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2622 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
chyba sie troche zapedzilas... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2623 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2 no raczej rzadko, bo jak ktoś decyduje się na rodowód to potem nie wywala psa na ulicę tak łatwo jak przeciętnego burka za parę stóweczek 3 u mnie w okolicy - nie słyszę. jak ty słyszysz, to zgłaszaj sprawę na policję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2624 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2625 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2626 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2627 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2628 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a schronisko pewnie tak opisało, bo przeciętny człowiek na to leci i słowo pies w typie kojarzy mu się z bardzo odbiegającym od wzorca, a tak,zainteresuje się spyta i wytłumaczą mu o co chodzi, zresztą to pewnie uniwersalna grupa, dla psów z i bez papierka, no i często jest tak,że pies tatuaż ma, a rodowodu brak, bo kto odda z rodowodem, ludzie się wstydzą, mówią,że znaleźli, podrzucają psa bez słowa, więc i papierów nie dadzą |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2629 |
Rozeznanie
|
Dziewczyno wrzuć na luz, jakie ty GLUPOTY opowiadasz.!!!! CO Ty w ogole piszesz, Jezu...
OBIE MOJE SUCZKI SĄ OD INNYCH WLASCICIELI!!!!! KAZDA MA INNYCH RODZICOW!!!!!!! JAKBYS DOCZYTALA RESZTĘ, TO NAPISALAM WYRAŹNIE ZE MATKA JEDNEJ Z MOICH SUK ZOSTALA WYSTERYLIZOWANA PO URODZENIU!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
![]() |
#2630 |
BAN stały
|
Ależ wy wszystkie macie do siebie cierpliwość
![]() Brawo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2631 |
Zadomowienie
|
dla mnie dyskusja o schroniskach, ktora sie tu odbywa, jest nie na miejscu...i to nie tylko ze wzgledu na temat watku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2632 |
Rozeznanie
|
Nie Lapinne, nie jest tą samą suką, nie wiem czemu kolezanka wypisuje jakies teorie wyssane z palca. Obie male sa od innych wlascicieli i maja innych rodzicow. Ale oboje tych ludzi znam, natomiast MALE NIE SA RODZENSTWEM!!
Temat zboczyl na "schronisko", bo nie zwrócilamnigdy uwagi na to, ale dzisiaj się przyjrzalam ze pisza wlasnie RASOWY WYDANIE... czyli zrozumialam ze skoro RASOWY to ma rodowod, a tu chodzi pewnie o pieska Rasowego tez, ale raczej o pieski w typie rasy .. Tak jak napisala milkanika ![]()
![]() Edytowane przez mandarynkka86 Czas edycji: 2011-02-06 o 20:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2633 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A tak odnośnie wad... W zeszłym roku odeszła po latach walki z chorobami nasza jamniczka. Też była z pseudohodowli od takich "złotych ludzi" co raz "dla zdrowia" suczkę dopuścili. żyła lat 14, miesięcy 5. W wieku 7 lat zaczęły lawinowo ujawniać się choroby (także dziedziczne). Gdyby nie nasza walka o jej zdrowie, a potem życie, ogromne nakłady finansowe to pewnie żyła by połowę krócej. Ale co tam, do 7 lat była psem bez wad ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2634 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zadzwoń i się spytaj o co biega, ja po schronisku dostania rodowodowego się nie spodziewam bo nie od tego są schroniska i do tej pory żyłam w przekonaniu, że to dla wszystkich 'oczywista oczywistość'. gunia - piąteczka, mój 'jamnik' też ma koło 7 latek i już niedługo rok będzie jak wózkiem jeździ ![]() Edytowane przez monius9 Czas edycji: 2011-02-06 o 20:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2635 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Przejezyczenie moje polegalo na tym, ze OBIE MAMUSIE MOICH DWOCH PIESKOW maja sie dobrze. O to mi chodziło ![]() ![]() ![]()
![]() Edytowane przez mandarynkka86 Czas edycji: 2011-02-06 o 20:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2636 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2637 |
Rozeznanie
|
Lapinne mam pytanie do Ciebie, albo do uzytkowniczki STellanowa... Ile pokolen "do tylu" powinniśmy widziec papiery kupując pieska? Z rodowodem? Czy w ogole hodowca ma na nasza prośbe obowiazaek, a czy raczej powinien pokazac nam wsyystkie papiery rodzicow, jak i dziadkow , pradziadków?
Jestem w szoku, bo czytam akurat o "podrobionym rodowodzie" Masakra ze takie rzeczy tez podrabiają...
![]() Edytowane przez mandarynkka86 Czas edycji: 2011-02-06 o 20:31 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2638 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny - dosyc.
mandarynko - jesli chcecie rozmawiac o Twoich psach - prosze przeniesc sie do odpowiedniego watku. Kolejne posty na temat sytuacji mieszkaniowej, ilosci psow, historii mandarynki i jej psow beda punktowane zgodnie z regulaminem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2639 |
Zadomowienie
|
jakie papiery?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2640 |
Rozeznanie
|
w rodowodzie masz chyba 5 pokoleń, tam sprawdzasz nazwy przodków i możesz znaleźć ich rodowody na stronkach danych hodowli i sprawdzać dalsze pokolenia,
hodowca pokazuje to co ma, na stronkach tez często jest rodowód gdzie są wypisani przodkowie i informacje o badaniach i innych dokumentach psa, popatrz sobie na stronki, to zobaczysz, jak to wygląda ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- 4 pokolenia, dawno nie sprawdzałam ;p zobacz sobie np hodowle Ufna Morda, tam jest wszystko super wypisane, o psie, badaniach, szczeniakach jakie były, rodowód, zdjęcia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.