Koty część II - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-06, 12:25   #1951
wistra
Rozeznanie

Dot.: Koty część II

Tak, Tamiska bardzo dba o asortyment sklepu i ma ogromną wiedzę w kwestii żywienia zwierzaków. (znam ją z miau)
wistra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 12:46   #1952
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Szanowne wizażystki

wiem, że temat żywienia był poruszany tutaj milion razy, ale zwróciłyście mi uwagę na to, że karma Royal Canin nie jest najlepsza dla kotka, mimo, że poleca ją weterynarz...

(więc weterynarza o to nie zapytam, za to poczytałam dużo wątków na ten temat i proszę o jakąś konkretną odpowiedź):

Którą karmę suchą zamówić mojej kotce: Orijen Cat czy Taste of The Wild Feline

Jaką karmę mokrą dobrać: HillsAnimonda Brit

Do tej pory karmiłam Sonię karmą suchą i mokrą RC i mam zapas na najbliższe 18 miesięcy... Chcę ją porządnie karmić, nie Whiskasem i KK, ale naprawdę nie wiem kogo mam słuchać, was - szanowne wizażystki czy weterynarza, który możliwe, że ma coś z tego za reklamę RC...

Sama nie wiem już co robić... Siedzę w sklepach internetowych zoo i nie wiem co wybrać....

Pomóżcie!
Pozdrawiam i dziękuję za cierpliwość i odpowiedzi
Ja daję mokre Animonda Carny i tylko takie.

Cytat:
Napisane przez wistra Pokaż wiadomość
Nic nie wygraliśmy, za to ukradli mi telefon.
Ale chamstwo żeby temu złodziejowi ręka uschła

Rybiorek świetną masz tą budowlę
Stary 2011-02-06, 14:21   #1953
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Szanowne wizażystki

wiem, że temat żywienia był poruszany tutaj milion razy, ale zwróciłyście mi uwagę na to, że karma Royal Canin nie jest najlepsza dla kotka, mimo, że poleca ją weterynarz...

(więc weterynarza o to nie zapytam, za to poczytałam dużo wątków na ten temat i proszę o jakąś konkretną odpowiedź):

Którą karmę suchą zamówić mojej kotce: Orijen Cat czy Taste of The Wild Feline

Jaką karmę mokrą dobrać: HillsAnimonda Brit

Do tej pory karmiłam Sonię karmą suchą i mokrą RC i mam zapas na najbliższe 18 miesięcy... Chcę ją porządnie karmić, nie Whiskasem i KK, ale naprawdę nie wiem kogo mam słuchać, was - szanowne wizażystki czy weterynarza, który możliwe, że ma coś z tego za reklamę RC...

Sama nie wiem już co robić... Siedzę w sklepach internetowych zoo i nie wiem co wybrać....

Pomóżcie!
Pozdrawiam i dziękuję za cierpliwość i odpowiedzi
wiesz czemu weterynarz sprzedaje rc? bo ta firma ma karmy lecznicze, na chore nerki, wątrobę, na serce i tak dalej, nie może mieć w lecznicy całego asortymentu ze sklepu zoologicznego przecież w lecznicach można kupić karmy rc, hillsa, czasem jakieś weterynaryjne puriny czy inne i tyle. Ciężko wymagać od każdego weta, zeby w wolnych chwilach wczytywał się w skład każdej karmy dostępnej na rynku, więc poleca tą markę, którą zna i którą można u niego kupić (chyba to normalne ;P)
Myślę, że każda z tych karm jest dobra, ale oczywiście w internecie można znaleźć rewelacje, że każda z nich zabije ci kota, bo taki już urok internetu

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 18:05   #1954
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beoneself Pokaż wiadomość

Rybiorek, Ryszard baaardzo zazdrości Cyckowi
Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
Rybiorek świetną masz tą budowlę

dzisiaj bylismy dokupic pare zabawek na sznurkach zeby podowieszac pod polkami

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
wiesz czemu weterynarz sprzedaje rc? bo ta firma ma karmy lecznicze, na chore nerki, wątrobę, na serce i tak dalej, nie może mieć w lecznicy całego asortymentu ze sklepu zoologicznego przecież w lecznicach można kupić karmy rc, hillsa, czasem jakieś weterynaryjne puriny czy inne i tyle. Ciężko wymagać od każdego weta, zeby w wolnych chwilach wczytywał się w skład każdej karmy dostępnej na rynku, więc poleca tą markę, którą zna i którą można u niego kupić (chyba to normalne ;P)
Myślę, że każda z tych karm jest dobra, ale oczywiście w internecie można znaleźć rewelacje, że każda z nich zabije ci kota, bo taki już urok internetu
mysle ze RC i tak jest lepszy od tych ktore mozna kupic w marketach typu whiskas
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 18:25   #1955
Kasiulka22
Zakorzenienie

Wistra piękne zdjęcia! Współczuję skradzionego telefonu

Rybiorek ale drapaczek zeskrobuję szczękę z podłogi ale masz mężusia specjalistę

Dziewczyny a biorąc pod uwagę Orjen i Acanę to która z tych dwóch karm bardziej smakowała Waszym kociastym, jeśli kupowałyście te dwa rodzaje. Też wezmę na próbę którąś z nich i chyba będzie to Acana, ale tak zupełnie w ciemno.

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 18:49   #1956
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
Czyli RC jest dobrą karmą? No to zostaję przy RC, skoro Ty tak mówisz Esfira, bo widzę, że się znasz Ja się staram, ale wszystkiego jeszcze nie wiem i nie chcę kota z mojej niewiedzy skrzywdzić...

A tak wogóle to jakie możecie mi polecić książki o karmieniu kota i chorobach? Są jakieś warte polecenia?

Pozdrawiam
monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 19:16   #1957
wistra
Rozeznanie

monika_sonia, RC ma świetne karmy lecznicze/weterynaryjne i to jest fakt.
Jeśli chodzi o suche, to przede wszystkim ważne jest, jaki masz fundusz na to.
Podaj mi przedział, coś spróbuję doradzić.

Do nas doszło w piątek zamówienie z zoodragona. 30x Animonda Carny (200g) + 20x Bozita Pate w kartonikach. Plus susz dla psicy.
Susz dla kotów na razie mam - wymieszany Applaws, Iams i próbki właśnie RC od wetki (cały worek dostałam).
Ale jak będzie nam się kończyć, muszę kupić coś z dużymi granulkami.
Niestety, bezzbożówki nam już nie wchodzą (Apllaws, Orijen, Acana, Happy Cat Grain Free) Nie próbowałam jeszcze Power of Nature i Feline Porta 21, ale to kwestia czasu

Chcę wymieszać Sanabelle Grande z którąś z dwu wyżej wymienionych.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-06, 19:51   #1958
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
monika_sonia, RC ma świetne karmy lecznicze/weterynaryjne i to jest fakt.
Jeśli chodzi o suche, to przede wszystkim ważne jest, jaki masz fundusz na to.
Podaj mi przedział, coś spróbuję doradzić.

Do nas doszło w piątek zamówienie z zoodragona. 30x Animonda Carny (200g) + 20x Bozita Pate w kartonikach. Plus susz dla psicy.
Susz dla kotów na razie mam - wymieszany Applaws, Iams i próbki właśnie RC od wetki (cały worek dostałam).
Ale jak będzie nam się kończyć, muszę kupić coś z dużymi granulkami.
Niestety, bezzbożówki nam już nie wchodzą (Apllaws, Orijen, Acana, Happy Cat Grain Free) Nie próbowałam jeszcze Power of Nature i Feline Porta 21, ale to kwestia czasu

Chcę wymieszać Sanabelle Grande z którąś z dwu wyżej wymienionych.
2kg karmy RC, którą karmię Sonię kosztuje na allegro 60-70zł i wystarcza to na miesiąc spokojnie, saszetki kupuję pakowane po 12 sztuk za około 50 złotych i dostaje je co drugi dzień.

Czasami ugotuję jej serce indycze, wątróbkę albo pierś z kurczaka z ryżem i marchewką, ale tego nie liczę, bo to groszowe sprawy.

Średnio więc na miesiąc wydaję na jedzenie dla kotka 100-150. Mogłabym wydać na miesiąc tak do 200-220zł.

Wistra, co mi możesz doradzić? Na pewno wezmę to pod uwagę Pozdrawiam
Stary 2011-02-06, 20:04   #1959
wistra
Rozeznanie

Mogę Ci podarować zniżkę 10% do zooplusa na pierwsze zamówienie

Masz duże fundusze, idę pogrzebać po karmach.
Zaraz coś Ci wypiszę

Edit:
Masz ogromne pole do manewru.
Generalnie jestem za: Fish4cats, Acana, Applaws, Orijen, Taste of The Wild (chyba, że Twój kić nie lubi bezzbożówek), podobno hitem dla kotów jest Power of Nature (muszę sprawdzić, skład ma obłędny) poza tym myślę, że Almo Nature jest OK, na pewno BURNS i GRAU, Porta 21.
Arden Grange też jest OK, Biomill też.
Sanabelle wg mnie jest karmą średnią, ale chyba jednak lepszą niż RC.
Jako, że ja jestem z tych, co sprawdzają, co kot ma w misce, powiem tak:
Sanabelle jest tłusta, pełna i upchana, RC jest puste, suche.
Zupełnie inna konsystencja krokietów.

Uwaga, podobno Power of Nature b. mocno pachnie

Edytowane przez wistra
Czas edycji: 2011-02-06 o 20:10
Stary 2011-02-06, 20:08   #1960
beoneself
Zakorzenienie

Czyli Royal który który kupiłam u mojego weterynarza (veterinary young male) jest lepsze od karmy dla kastratów kupionej w zwykłym sklepie?
beoneself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 20:35   #1961
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Generalnie jestem za: Fish4cats, Acana, Applaws, Orijen, Taste of The Wild (chyba, że Twój kić nie lubi bezzbożówek), podobno hitem dla kotów jest Power of Nature (muszę sprawdzić, skład ma obłędny) poza tym myślę, że Almo Nature jest OK, na pewno BURNS i GRAU, Porta 21.
Arden Grange też jest OK, Biomill też.
Sanabelle wg mnie jest karmą średnią, ale chyba jednak lepszą niż RC.
Jako, że ja jestem z tych, co sprawdzają, co kot ma w misce, powiem tak:
Sanabelle jest tłusta, pełna i upchana, RC jest puste, suche.
Zupełnie inna konsystencja krokietów.
Uwaga, podobno Power of Nature b. mocno pachnie
Hmmm aż głupio się przyznać, że do wczoraj o większości tych karm nie słyszałam Myślałam, że RC jest najnajnajlepszy i nie trzeba nic innego szukać. Teraz sprawdzam wszędzie skład i analizuję

Zastanawiam się jeszcze nad Wildcat Etosha z ekozwierzak.pl bo jest tak napisane, że jest to najlepsza sucha karma dla kotów dostępna na rynku () nie wiem czy kota lubi bez-zbożówki, bo nigdy poza RC nic nie miała :/ Będę musiała zamówić gdzieś różne karmy w małych ilościach albo jakieś próbki i kot będzie degustował Applaws, TotW i Power of Nature bardzo ciekawie wyglądają, tylko czy Soni będą smakować Już zakładam, że ciężko będzie nam się przestawić na inną karmę :/

Najpierw musimy zużyć nasz niesamowity zapas RC, saszetki mam jeszcze na miesiąc tylko a suchą karmę na ponad rok, ale niedługo na pewno zamówię którąś z tych karm, które mi polecasz Wistra i będę je mieszać z RC aż się ten skończy

Dziękuję Ci bardzo za porady Wistra Bardzo mi i Soni to pomogło
Stary 2011-02-06, 20:44   #1962
wistra
Rozeznanie

beoneself generalnie karmy dla kastratów to pic na wodę, fotomontaż, ale jak czujesz się lepiej podając tę karmę, to lepiej podawać RC niż coś z zoologa (vide Cat Chow, którego często gęsto bardzo polecają w zoologach, ale tam na 1szym miejscu w składzie zboże...)

monika_sonia, Wildcat też jest fantastycznym wyborem.
No i wiedzę o mieszaniu karm masz. Będzie dobrze
Stary 2011-02-06, 23:05   #1963
dreamer1993
Raczkowanie

GG do dreamer1993
Dot.: Pomocy! Zmiana zachowania kotki...

Czyli to zachowanie to nie jest rujka ?
dreamer1993 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 10:45   #1964
Brookit
Rozeznanie

Cytat:

Witam

Kotek był dzisiaj u dwóch weterynarzy, obydwaj zgodni, że to nie alergia powoduje u niej wrzód eozynofilowy , dostała kolejną dawkę sterydów, jutro (niedziela :/ ) mamy jechać znowu i jeszcze za tydzień.

Jeżeli jej się to jeszcze raz nawróci, to wybiorę się do specjalisty od kociej diety i alergii, bo akurat jest taki w okolicy.

Dowiedziałam się też, że kotka szaleje w nocy być może dlatego, bo w dzień się wysypia a jest coraz starsza i nie potrzebuje spać tyle co wcześniej

Pozdrawiam

Co do niebieskiego: moje koty starsze to mniej szaleją i są spokojniejsze niż za młodu (a mają 2 lata i rok). Bo ta kocięca ruchliwość zanika. Stają się bardziej stonowane i mniej "głupawe". Tzn nie mają napadów szaleństwa czy pogoni za wszystkim. No i nocnego szaleństwa już nie ma. Czasem się ścigają po ciemku ale trwa to dość krótko.

Co do dziwnego zachowania to poczytaj o kroplach Bacha, może będą przydatne?

Możliwe, że kot nie lubi być sam w domu (oj tak, koty też czasem mogą źle znosić samotność). Więc jak wracacie to odsypia a w nocy wypoczęty zaczyna szaleć.
Możliwe, że dobrym wyjściem byłby drugi kot. Miałby z kim się bawić, z kim być jak w domu ludzi nie ma.

Ja miałam najpierw jednego i sprawiłam mu koleżankę. Tylko więcej karmy i więcej sprzątania w kuwecie. A tak to same plusy trzymania dwóch. Bo się nie nudzą a bawią razem.

Kup wskaźnik laserowy i przed snem wybiegaj i "wyskacz" kota (dobre też są takie wędki). Kup kocimiętkę (najlepsza jest taka naturalna jakby susz) - ja wsypuję do woreczka ten susz i wsadzam tam zabawki by nasiąkły zapachem. Na następny dzień wyciągam. Koty po prostu szaleją za tym. Więc po wybieganiu kota daj mu taką zabawkę z tą kocimiętką.

Koty bardzo często są bardziej aktywne w nocy. Ja swoje nauczyłam na szczęście przychodzenia na mizianki przed snem. I mało kiedy rezygnują z miziania na rzecz zabawy. A dzięki tym miziankom koty się wyciszają i robią się senne.
Brookit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 10:47   #1965
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli RC jest dobrą karmą? No to zostaję przy RC, skoro Ty tak mówisz Esfira, bo widzę, że się znasz Ja się staram, ale wszystkiego jeszcze nie wiem i nie chcę kota z mojej niewiedzy skrzywdzić...
no jest dobra, ale ja swojego kota karmię orijenem, bo uważam, że jest lepszy. Bardziej chciałam powiedzieć, że to nie jest tak, że weci polecają royal, bo dostają za to od royala złote góry
spokojnie, ja swojego kota karmiłam już royalem, hilsem, puriną pro plan, britem, nutra nuggets, jakieś platinum coś, acana, biomill i teraz jest orijen, więc każdy potrzebuje trochę czasu, żeby znaleźć karmę, która będzie pasowała i kieszeni właściciela i kotu
wszystkie karmy są wytwarzane zgodnie z normami dla kocich karm, więc wszystkie muszą zawierać niezbędne minimum witamin, aminokwasów etc., tylko różnią się jakością surowców.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 10:55   #1966
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

Dziewczyny, trzymajcie kciuki dzisiaj - za godzinę wieziemy kocuchy do weta...
Stary 2011-02-07, 11:06   #1967
Rybiorek
Zakorzenienie

Dziewczyny mam pytanie I choc wydaje sie smieszne dla mnie nie jest. Mam kota pierwszy raz w zyciu, nigdy tak blisko z tym zwierzakiem nie bylam bo nawet nie mialam znajomych z kotmi. A mianowicie czy to normlane ze kotek ma mniej wloskow na pyszczku, konkretnie nad okiem, taki pas od oka do ucha, Cycek ma strasznie malo siersci w tym miejscu, symetrycznie – nad kazdym okiem az do podstawy ucha, mozna normlanie policzyc recznie ilosc wloskow w tym miejscu, generalnie gubi siersc ale vet powiedzial ze to na wiosne, juz teraz mniej ale to przerzedzenie to juz zauwazylam jakis czas temu. To normlane? Cycek jest zdrowy, energii ma jak 10 kotow razem wzietych, ma apetyt, trawienie ok, kupki ok. Pozwala sie dotykac wszedzie, wrecz domaga sie tego, grzbiecik, brzuszek I szyjka to ulubione miejsca. Tylko tak mi nie pasuje to przerzedzenie, od paru dni dokarmiamy kota ktory zyje na podworku sasiada I Zorro (mysmy go tak nazwali bo jest bialo czarny I akurat ma bialy nosek I czarne plamy na oczach jak maska) ma normalnie osiersciony pyszczek. Czy to moze byc bo Cycek mieszka w domu? Tylko ze raczej nie z przegrzania bo nie grzejemy za bardzo, w irlandii system grzewczy jest inaczej rozwiazany tak ze w domu nigdy nie jest za goraco. Wiem ze jestem przewrazliwiona kocia mama ale same wiecie jak to jest, zwlaszcza z pierwszym kociakiem.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-02-07, 11:12   #1968
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie I choc wydaje sie smieszne dla mnie nie jest. Mam kota pierwszy raz w zyciu, nigdy tak blisko z tym zwierzakiem nie bylam bo nawet nie mialam znajomych z kotmi. A mianowicie czy to normlane ze kotek ma mniej wloskow na pyszczku, konkretnie nad okiem, taki pas od oka do ucha, Cycek ma strasznie malo siersci w tym miejscu, symetrycznie – nad kazdym okiem az do podstawy ucha, mozna normlanie policzyc recznie ilosc wloskow w tym miejscu, generalnie gubi siersc ale vet powiedzial ze to na wiosne, juz teraz mniej ale to przerzedzenie to juz zauwazylam jakis czas temu. To normlane? Cycek jest zdrowy, energii ma jak 10 kotow razem wzietych, ma apetyt, trawienie ok, kupki ok. Pozwala sie dotykac wszedzie, wrecz domaga sie tego, grzbiecik, brzuszek I szyjka to ulubione miejsca. Tylko tak mi nie pasuje to przerzedzenie, od paru dni dokarmiamy kota ktory zyje na podworku sasiada I Zorro (mysmy go tak nazwali bo jest bialo czarny I akurat ma bialy nosek I czarne plamy na oczach jak maska) ma normalnie osiersciony pyszczek. Czy to moze byc bo Cycek mieszka w domu? Tylko ze raczej nie z przegrzania bo nie grzejemy za bardzo, w irlandii system grzewczy jest inaczej rozwiazany tak ze w domu nigdy nie jest za goraco. Wiem ze jestem przewrazliwiona kocia mama ale same wiecie jak to jest, zwlaszcza z pierwszym kociakiem.
Rybiorek, mi się wydaje że to normalne, tylko u niektórych kotów może być to bardziej widoczne. Np. Kosina jest calutka czarna i ma taką hm... gęstą, sztywną sierść, taką mięsistą i te łysawe miejsca się na tyle rzucają w oczy, że czasem ktoś pyta czemu ona tak ma -ale taka jej uroda po prostu U Sajgonki jest to mniej widoczne ale ona ma zupełnie inną sierść, bardziej miękką. I to się w sumie uwidoczniło dopiero jak dorosły, więc może po prostu wcześniej Cycek miał bardziej "kocięcą" sierść a teraz ma dorosłą i to łyse widać
Stary 2011-02-07, 11:18   #1969
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lipcowa87 Pokaż wiadomość
Rybiorek, mi się wydaje że to normalne, tylko u niektórych kotów może być to bardziej widoczne. Np. Kosina jest calutka czarna i ma taką hm... gęstą, sztywną sierść, taką mięsistą i te łysawe miejsca się na tyle rzucają w oczy, że czasem ktoś pyta czemu ona tak ma -ale taka jej uroda po prostu U Sajgonki jest to mniej widoczne ale ona ma zupełnie inną sierść, bardziej miękką. I to się w sumie uwidoczniło dopiero jak dorosły, więc może po prostu wcześniej Cycek miał bardziej "kocięcą" sierść a teraz ma dorosłą i to łyse widać
lipcowa87 bardzo dziekuje, ja akurat nie mialam okazji nigdy z bliska ogladac kotow, dopiero teraz, w sumie zanim Cycek do nas trafil to nawet jak dokarmialismy dzikusy to nie wpatrywalam sie a wczoraj jeszcze zmusilam meza do obejrzenia Cyckowego czola i potwierdzil ze tak mniej ma siersci w tym miejscu

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

Cytat:
Dziewczyny, trzymajcie kciuki dzisiaj - za godzinę wieziemy kocuchy do weta...
a to na zabieg?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-07, 11:28   #1970
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

Tak, obie na sterylkę...

A na potwierdzenie mych słów o kocich łysinach załączam zdjęcie Sajgonki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sajgonka.jpg (47,5 KB, 35 załadowań)
Stary 2011-02-07, 11:40   #1971
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, obie na sterylkę...
to trzymam kciuki

Cytat:

A na potwierdzenie mych słów o kocich łysinach załączam zdjęcie Sajgonki
Cycus ma dokladnie tak samo

Dziekuje ze odpowiedzialas, ja czasami panikuje ale po tym jak byl chory i my przez 3 dni nie zalapalismy ze to choroba (a powinnismy, ale z drugiej strony nie mialam kompletnie doswiadczenia no ale i tak dobrze ze w koncu zareagowalismy wiozac go od razu do szpitala) to teraz znow przeginam w druga strone
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-02-07, 12:08   #1972
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Hehe osobiście się pytałam wetki czy kot mi nie łysieje :P Ale w tym miejscu koty mają rzadsze futro

Natomiast moja pannica mi zrobiła numer taki, że 2 dni przed planowaną sterylką ma rujkę !!!! Niech to cholera muszę dopytać ile odczekać po rujce i w te pędy ją wiozę ...
Stary 2011-02-07, 12:21   #1973
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez dreamer1993 Pokaż wiadomość
Czyli to zachowanie to nie jest rujka ?
Jednak to nie rujka jeszcze

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Brookit Pokaż wiadomość
Co do niebieskiego: moje koty starsze to mniej szaleją i są spokojniejsze niż za młodu (a mają 2 lata i rok). Bo ta kocięca ruchliwość zanika. Stają się bardziej stonowane i mniej "głupawe". Tzn nie mają napadów szaleństwa czy pogoni za wszystkim. No i nocnego szaleństwa już nie ma. Czasem się ścigają po ciemku ale trwa to dość krótko.
Co do dziwnego zachowania to poczytaj o kroplach Bacha, może będą przydatne?
Możliwe, że kot nie lubi być sam w domu (oj tak, koty też czasem mogą źle znosić samotność). Więc jak wracacie to odsypia a w nocy wypoczęty zaczyna szaleć.
Możliwe, że dobrym wyjściem byłby drugi kot. Miałby z kim się bawić, z kim być jak w domu ludzi nie ma.
Ja miałam najpierw jednego i sprawiłam mu koleżankę. Tylko więcej karmy i więcej sprzątania w kuwecie. A tak to same plusy trzymania dwóch. Bo się nie nudzą a bawią razem.
Kup wskaźnik laserowy i przed snem wybiegaj i "wyskacz" kota (dobre też są takie wędki). Kup kocimiętkę (najlepsza jest taka naturalna jakby susz) - ja wsypuję do woreczka ten susz i wsadzam tam zabawki by nasiąkły zapachem. Na następny dzień wyciągam. Koty po prostu szaleją za tym. Więc po wybieganiu kota daj mu taką zabawkę z tą kocimiętką.
Koty bardzo często są bardziej aktywne w nocy. Ja swoje nauczyłam na szczęście przychodzenia na mizianki przed snem. I mało kiedy rezygnują z miziania na rzecz zabawy. A dzięki tym miziankom koty się wyciszają i robią się senne.
Co to kropli Bacha, to aż tak Sonia nie szaleje, żeby potrzebowała je

Do tej pory była bardzo spokojnym kociakiem, szalała w dzień tylko, od jakiegoś tygodnia miauczy wieczorem i rano, chociaż już chyba coraz mniej

Sama jest w domu tylko kilka godzin dziennie, czasami nawet ciągle z nią ktoś jest, więc na razie nie zdecyduję się na drugiego kota, bo zawsze to też większa odpowiedzialność.

Męczę ją wieczorami, długo się bawimy, biegamy za przeróżnymi myszkami, piłeczkami, piórkami. Sonia uwielbia też noszenie - wieczorem nawet godzinkę :P ją noszę jak mam możliwość, a ona obserwuje wszystko z góry, jakby widziała to pierwszy raz .

Dziękuję za porady Powoli przyzwyczajam się też do tego jej miauczenia wieczorem, mimo że jest wymęczona porządnie A rano koło 5 moja mama przychodzi często, bo i tak nie śpi, żeby mnie kotka nie budziła i dotrzymuje Soni towarzystwa. Wszyscy już są szczęśliwi
Stary 2011-02-07, 12:58   #1974
wistra
Rozeznanie

A czy ktoś z Was nie ma ochoty na wysoki drapak do sufitu?
U nas się jednak nie sprawdził

Zaraz sobie zrobię mikroreklamę w podpisie
Stary 2011-02-07, 13:12   #1975
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
A czy ktoś z Was nie ma ochoty na wysoki drapak do sufitu?
U nas się jednak nie sprawdził

Zaraz sobie zrobię mikroreklamę w podpisie
u nas sie sprawdzil, Cyc przeszczesliwy, najwieksza radosc to mostek na linach, wielbia na niego wskakiwac i lapac zabawki podwieszone wyzej, jak lezy na boku to lapkami chwyta sznurka i tak jedzie od poczatku mostka do konca, potem zawraca malo nie wypadajac z mostka i od nowa
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-02-07, 13:45   #1976
Brookit
Rozeznanie

W pierwszym poście napisałaś, że kotka zrobiła się agresywna. Napisz coś więcej.

Kota ma porządny drapak?
Stary 2011-02-07, 16:07   #1977
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez Brookit Pokaż wiadomość
W pierwszym poście napisałaś, że kotka zrobiła się agresywna. Napisz coś więcej.

Kota ma porządny drapak?
Drapak jest mały ale drapie go często i chętnie

Kić ma takie ataki agresji, można to tak nazwać, kiedy biega, miauczy, nie da się wziąć na ręce bo wtedy zaczyna szybko i namiętnie gryźć po rękach i kopać tylnymi łapkami

Jak jej nie biorę na ręce podczas tej gonitwy to agresywna nie jest, więc już jej nie przeszkadzam, co najwyżej zaczynam się z nią bawić, chociaż ona wtedy bardziej od zabawy ze mną woli chodzić po firance :/

Edytowane przez monika_sonia
Czas edycji: 2011-02-07 o 16:10

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-07, 17:00   #1978
Brookit
Rozeznanie

aaa to dla mnie agresja nie jest. Ja to identyfikuję jako głupawkę. Narasta głównie wieczorem. Mój kocur (bo on miewa głupawkę) dostaje wtedy do wyżycia się wielkiego pluszowego szczura (z ikei) spryskanego kocimiętką (jak nie przygotowałam mu innej zabawki z tym suszem co pisałam wcześniej).

Zagryza go na wiele sposobów.

Albo jak mam wtedy czas to po prostu biorę wskaźnik laserowy do ręki albo wędkę (na końcu ma strusia). I kot zamiast miętosić szczura to biega jak głupi po całym mieszkaniu polując.

Bo z kolei mała to jak ma napad głupawki to śmiesznie podskakuje w miejscu i mruczy zawadiacko pod nosem a następnie rzuca się dzikim pędem w bieg. By na koniec pędem wdrapać się pod sam sufit na drapak.
Stary 2011-02-07, 18:50   #1979
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

Koty już w domu... Jeszcze mocno przymulone, to spia, to probuja gdzies isc... Przepraszam za brak polskich znaków ale Sajgonka wczolgala mi sie na kolana i musze ja przytrzymywac jedna reka Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok... to bedzie ciezka noc...

Edytowane przez lipcowa87
Czas edycji: 2011-02-07 o 18:51
lipcowa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 20:04   #1980
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Koty już w domu... Jeszcze mocno przymulone, to spia, to probuja gdzies isc... Przepraszam za brak polskich znaków ale Sajgonka wczolgala mi sie na kolana i musze ja przytrzymywac jedna reka Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok... to bedzie ciezka noc...
jak cos zle to najlepiej u pani na kolanach trzymamy kciuki z Cyckiem zeby bylo wszystko ok
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości