Biała śmierć.Uzależnienie od cukru. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2011-01-22, 12:34   #31
Edo_ergo_sum
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Zamość, Irl
Wiadomości: 1 034
GG do Edo_ergo_sum
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
Nie jest to produkt ani sztuczny, ani naturalny. Jest to produkt naturalnego pochodzenia. Sztuczny oznacza wyprodukowany przez człowieka - i takim produktem są np słodziki. Ten sam cukier jest w melasie - cukier krystaliczny jedynie nie zawiera dodatkowych składników, jakie zawiera melasa.



Co nie zmienia faktu, że najszybciej Acetylo CoA jest pozyskiwany właśnie z cukru.



A moim zdaniem ton artykułu wskazuje na demonizowanie cukru, a nie mówi o jego nadużywaniu. Stąd moja krytyka.
Słodziki też pochodzą z naturalnych źródeł jakimi są bakterie:

1 To start the fermentation process, a sample from a pure culture of bacteria is put into a test tube containing the nutrients necessary for its growth. After this initial inoculation the bacteria begin to multiply. When their population is large enough, they are transferred to a seed tank...

http://www.enotes.com/how-products-e...edia/aspartame

to słodziki też nie są sztuczne, przecież człowiek ich nie stworzył tylko wykorzystał wiedze na temat różnych reakcji chemicznych do ich pozyskania tak samo jak z cukrem przemysłowym?

Dla mnie cukier i słodziki to sztuczne produkty mimo ich naturalnego pochodzenia.

hmmm.. najszybcie Acetylo-coa jest pozyskiwany z cukru, a moge zapytać w jaki sposób?

Biorąc pod uwage ten schemat:

http://library.med.utah.edu/NetBioch...Acids/2_1.html

Glukoza musi być najpierw "zamieniona" na pirogronian a dopiero na acetylo-coa, czyli 2 reakcje gdzie z kw. tł i aminokwas. jest 1 reakcja.

ale to nie ma nic w sumie do rzeczy.

Tylko nie rozumiem w jakim kontekscie napisałaś, tzn odpisałaś i zacytowałaś to:


Glukoza jest ważna dla mózgu dlatego organizm posiada taką funkcje jak glukogeneza.


Co nie zmienia faktu, że najszybciej Acetylo CoA jest pozyskiwany właśnie z cukru.


Mi chodziło w tym co napisałem że organizm w razie nie dostatku glukozy w diecie sam potrafi sobie wyprodukować w wystarczających ilościach.
Edo_ergo_sum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 15:01   #32
Limone
Zakorzenienie
 
Avatar Limone
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 3 140
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez Edo_ergo_sum Pokaż wiadomość
Słodziki też pochodzą z naturalnych źródeł jakimi są bakterie:

1 To start the fermentation process, a sample from a pure culture of bacteria is put into a test tube containing the nutrients necessary for its growth. After this initial inoculation the bacteria begin to multiply. When their population is large enough, they are transferred to a seed tank...

http://www.enotes.com/how-products-e...edia/aspartame

to słodziki też nie są sztuczne, przecież człowiek ich nie stworzył tylko wykorzystał wiedze na temat różnych reakcji chemicznych do ich pozyskania tak samo jak z cukrem przemysłowym?

Dla mnie cukier i słodziki to sztuczne produkty mimo ich naturalnego pochodzenia.
Nadal nic nie rozumiesz. Sacharoza jako związek chemiczny jest pozyskiwana z buraków cukrowych i trzciny. Jest to produkt zupełnie naturalny, my jedynie go oczyszczamy. Czy zjadasz melasę, czy zjadasz kupiony w sklepie cukier, zjadasz dokładnie ten sam cukier. W melasie jedynie jest więcej dodatkowych składników - więc hipokryzją jest polecanie melasy, ale demonizowanie kupionego w sklepie cukru i to staram się cały czas napisać. Aspartam zaś jest otrzymywany za pomocą bakterii, ale jest to produkt sztuczny - nie wystąpił on naturalnie w przyrodzie i bakterie zmusza się do jego produkcji.

Cytat:
Napisane przez Edo_ergo_sum Pokaż wiadomość
hmmm.. najszybcie Acetylo-coa jest pozyskiwany z cukru, a moge zapytać w jaki sposób?

Biorąc pod uwage ten schemat:

http://library.med.utah.edu/NetBioch...Acids/2_1.html

Glukoza musi być najpierw "zamieniona" na pirogronian a dopiero na acetylo-coa, czyli 2 reakcje gdzie z kw. tł i aminokwas. jest 1 reakcja.

ale to nie ma nic w sumie do rzeczy.

Tylko nie rozumiem w jakim kontekscie napisałaś, tzn odpisałaś i zacytowałaś to:


Glukoza jest ważna dla mózgu dlatego organizm posiada taką funkcje jak glukogeneza.


Co nie zmienia faktu, że najszybciej Acetylo CoA jest pozyskiwany właśnie z cukru.


Mi chodziło w tym co napisałem że organizm w razie nie dostatku glukozy w diecie sam potrafi sobie wyprodukować w wystarczających ilościach.
Po pierwsze ten proces to glukoneogeneza i polega na tworzeniu glukozy z kwasów tłuszczowych, aminokwasów itp. Więc potrzeba zdecydowanie więcej ścieżek aby otrzymać AcetyloCoA niż ze spożytej glukozy czy innego cukru. Zresztą glukoneogeneza zwykle zachodzi po to aby nadmiar spożytych tłuszczów zamieć w glukozę, a następnie w glikogen i zmagazynować takie zapasy w wątrobie, niż po to aby wytwarzać glukozę i natychmiast ja wykorzystać. Z tłuszczów energię bezpośrednio można uzyskać w procesie B-oksydacji, gdzie poszczególne atomy są odrywane i powstaje acylo i acetylo CoA, dodatkowo aby przeprowadzić transport dłuższych cząsteczek do mitochondrium wymagana jest karnityna. Jest to jednak proces wolniejszy niż uzyskiwanie energii bezpośrednio z cukrów - stąd lepiej w górach po długiej wędrówce zjeść czekoladę, niż którąś z rzędu kanapkę. Podobnie sportowcy np bo biegi zjadają coś słodkiego najpierw. A proces otrzymywania acetyloCoA z glukozy nie przebiega tylko w 2 reakcjach - zanim powstanie pirogronian potrzebne jest kilka innych reakcji, podobnie jak powstanie acetyloCoA z pirogronianu - proponuje poczytać o cyklu Krebsa, glikolizie itd.

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ----------

I jeszcze co do sztuczności i nie. Chorując na malarię, będziesz jeść całe drzewo chinowe bo jest "naturalne" czy weźmiesz pozyskiwaną z niego, a tym samym "sztuczną" chininę?

---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------

I podsumowując, bo chyba nie mam ochoty na tę dyskusję.
Cukier tak, ale z umiarem. Jak zresztą wszystko. I jeśli mamy wybrać cukier lub słodzik, to lepiej wybrać cukier. Do słodzenia letnich napojów warto wybierać też miód o ile nie ma się problemów z jelitami, po jego spożyciu.

Edytowane przez Limone
Czas edycji: 2011-01-22 o 14:45
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 17:20   #33
Edo_ergo_sum
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Zamość, Irl
Wiadomości: 1 034
GG do Edo_ergo_sum
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
Nadal nic nie rozumiesz. Sacharoza jako związek chemiczny jest pozyskiwana z buraków cukrowych i trzciny. Jest to produkt zupełnie naturalny, my jedynie go oczyszczamy. Czy zjadasz melasę, czy zjadasz kupiony w sklepie cukier, zjadasz dokładnie ten sam cukier. W melasie jedynie jest więcej dodatkowych składników - więc hipokryzją jest polecanie melasy, ale demonizowanie kupionego w sklepie cukru i to staram się cały czas napisać. Aspartam zaś jest otrzymywany za pomocą bakterii, ale jest to produkt sztuczny - nie wystąpił on naturalnie w przyrodzie i bakterie zmusza się do jego produkcji.



Po pierwsze ten proces to glukoneogeneza i polega na tworzeniu glukozy z kwasów tłuszczowych, aminokwasów itp. Więc potrzeba zdecydowanie więcej ścieżek aby otrzymać AcetyloCoA niż ze spożytej glukozy czy innego cukru. Zresztą glukoneogeneza zwykle zachodzi po to aby nadmiar spożytych tłuszczów zamieć w glukozę, a następnie w glikogen i zmagazynować takie zapasy w wątrobie, niż po to aby wytwarzać glukozę i natychmiast ja wykorzystać. Z tłuszczów energię bezpośrednio można uzyskać w procesie B-oksydacji, gdzie poszczególne atomy są odrywane i powstaje acylo i acetylo CoA, dodatkowo aby przeprowadzić transport dłuższych cząsteczek do mitochondrium wymagana jest karnityna. Jest to jednak proces wolniejszy niż uzyskiwanie energii bezpośrednio z cukrów - stąd lepiej w górach po długiej wędrówce zjeść czekoladę, niż którąś z rzędu kanapkę. Podobnie sportowcy np bo biegi zjadają coś słodkiego najpierw. A proces otrzymywania acetyloCoA z glukozy nie przebiega tylko w 2 reakcjach - zanim powstanie pirogronian potrzebne jest kilka innych reakcji, podobnie jak powstanie acetyloCoA z pirogronianu - proponuje poczytać o cyklu Krebsa, glikolizie itd.

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ----------

I jeszcze co do sztuczności i nie. Chorując na malarię, będziesz jeść całe drzewo chinowe bo jest "naturalne" czy weźmiesz pozyskiwaną z niego, a tym samym "sztuczną" chininę?

---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------

I podsumowując, bo chyba nie mam ochoty na tę dyskusję.
Cukier tak, ale z umiarem. Jak zresztą wszystko. I jeśli mamy wybrać cukier lub słodzik, to lepiej wybrać cukier. Do słodzenia letnich napojów warto wybierać też miód o ile nie ma się problemów z jelitami, po jego spożyciu.

Jedni piszą glukogeneza po szybciej a poprawna nazwa tak jak Ty to napisałaś, ja sie pierwszy raz spotkałem z nazwą glukogeneza i już ją tak zapamiętałem.
Jeżeli glukoza była by jedynym źródłem acetylo-coa to masz racje ale glukoza jest jednym z źródeł.
"Glukoneogeneza zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na glukoze wówczas, gdy poda węglowodanów z pokarmem jest niewystarczająca lub brakuje rezerw" - Biochemia Harpera
Przeglądam enzymy glukoneogenezy i żaden nie ma takiej zdolności by odkładać, natomiast insulina ma taką zdolność by aktywować inne enzymy ale ten hormon blokuję glukoneogenezę.


Nie chcesz kontynuować bo sie tu zrobiła jedna wielka kiszka...
poukładajmy zatem i dojdźmy do jakiegoś porozumienia żeby każdy coś wyciągnął dla siebie z tego wątku.

Znam cykl Krebsa nie bój sie

Acetylo-CoA...., Ty napisałaś że jest źródłem cholesterolu i że acetylo-coa a on powstaje z pirogronianu, sie zgadza.

Z biochemii Harpera: Metabolizm lipidów dotyczy kw. tłuszczowych i cholesterolu, str 164

".....Acetylo-CoA, powstający w B-oksydacji, ma bardzo duże znaczenie, a mianowicie:

(1) tak jak acetylo-coa pochodzący z glikolizy, ulega on całkowitemu utlenianiu do CO2 i H2O w cyklu kwasu cytrynowego;
(2) jest prekursorem cholesterolu oraz innych steroidów...."


Więc acetylo-coa może pochodzić z różnych źródeł nie tylko z pirogranianu.

Resztę napiszę pewnie jutro bo już muszę spadać.
Edo_ergo_sum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 17:57   #34
Limone
Zakorzenienie
 
Avatar Limone
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 3 140
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez Edo_ergo_sum Pokaż wiadomość
Jedni piszą glukogeneza po szybciej a poprawna nazwa tak jak Ty to napisałaś, ja sie pierwszy raz spotkałem z nazwą glukogeneza i już ją tak zapamiętałem.
Jeżeli glukoza była by jedynym źródłem acetylo-coa to masz racje ale glukoza jest jednym z źródeł.
"Glukoneogeneza zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na glukoze wówczas, gdy poda węglowodanów z pokarmem jest niewystarczająca lub brakuje rezerw" - Biochemia Harpera
Przeglądam enzymy glukoneogenezy i żaden nie ma takiej zdolności by odkładać, natomiast insulina ma taką zdolność by aktywować inne enzymy ale ten hormon blokuję glukoneogenezę.
Nie pisałam, że enzymy glukoneogenezy są zamieszane z magazynowanie. Ale rzeczywiście, zapomniałam, że insulina blokuje ten proces. Ale z cytatu Harpera wynika, że jest to proces powstały po to aby dać sobie radę bez węglowodanów, gdy ich nie ma - bo to węglowodany są naszym głównym paliwem energii o to mi w tej dyskusji chodziło

Cytat:
Napisane przez Edo_ergo_sum Pokaż wiadomość
Nie chcesz kontynuować bo sie tu zrobiła jedna wielka kiszka...
poukładajmy zatem i dojdźmy do jakiegoś porozumienia żeby każdy coś wyciągnął dla siebie z tego wątku.
Ano niestety się zrobiła, to fakt, a ja nie miałam ochoty na robienie jej jeszcze większej, zwłaszcza, że myślałam że nie rozmawiam z osobą kompetentną za co przepraszam. Chociaż uważam, że nadal się mylisz w przypadku "sztuczności" cukru i "naturalności" aspartamu. Bo o ile wiedzę biochemiczną rzeczywiście masz, o tyle chemicznej już chyba nie, ale może znowu się mylę.

Cytat:
Napisane przez Edo_ergo_sum Pokaż wiadomość
Znam cykl Krebsa nie bój sie

Acetylo-CoA...., Ty napisałaś że jest źródłem cholesterolu i że acetylo-coa a on powstaje z pirogronianu, sie zgadza.

Z biochemii Harpera: Metabolizm lipidów dotyczy kw. tłuszczowych i cholesterolu, str 164

".....Acetylo-CoA, powstający w B-oksydacji, ma bardzo duże znaczenie, a mianowicie:

(1) tak jak acetylo-coa pochodzący z glikolizy, ulega on całkowitemu utlenianiu do CO2 i H2O w cyklu kwasu cytrynowego;
(2) jest prekursorem cholesterolu oraz innych steroidów...."


Więc acetylo-coa może pochodzić z różnych źródeł nie tylko z pirogranianu.
Oczywiście, że tak. Dlatego pisałam że powstaje też w procesie B-oksydacji. Ale pisałam też, że ten proces jest wolniejszy i uprzywilejowane jest korzystanie z węglowodanów. Nadmiar spożywanych węglowodanów jest zamieniany w AcetyloCoA a ten z kolei w biosyntezie kwasów tłuszczowych odkłada się w organizmie w postaci tłuszczu, dlatego od nadmiaru słodyczy się tyje.

I jeszcze raz podkreślę. Moim zamiarem nie była kłótnia i nie mam zamiaru się kłócić, pisać rozprawy z biochemii itd. Krytykowałam ten artykuł ponieważ nie mówi on o nadużyciach cukru, ale go demonizuje. Nie podobał mi się również fakt, ze cukier przedstawia się jako substancję sztuczną - bo jest to produkt jak najbardziej pochodzenia naturalnego, jedynie oczyszczony. Jest to chemicznie ten sam związek co w roślinie. Różnica polega na tym, że spożywając taką samą ilość melasy co spożywamy samego cukru, spożywamy w tej melasie mniej sacharozy, bo stanowi ona tylko jej część, pozostała część to inne cukry i składniki. Stąd niejako melasa jest zdrowsza. Innym przykładem jest chinina - możesz zjeść korę drzewa a możesz zjeść czystą chininę - która nadal ma pochodzenie naturalne. Nawet chinina zsyntetyzowana w laboratorium będzie identyczna z tą otrzymaną z kory.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-23, 16:30   #35
jennuś
Zakorzenienie
 
Avatar jennuś
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: scyzoryki/O-le
Wiadomości: 3 398
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez agusiamyszka Pokaż wiadomość
ja nie lubie gorzkiej czekolady, ponadto kazda herbate i kawe slodze nawet te herbaty zielone, czerwonie

nie sposob odzwyczaic sie jak czlowiek od dziecinstwa uzywal cukru, to tak jakby palaczowi zabrac paczke papierosow danego dnia


zakupilam slodzik bo cukier jest kaloryczny. trudno, trzeba wybrac. akurat moj slodzik nie zawiera aspartanu, czytalam na etykiecie i nie bylo takiego slowa
i tu się nie zgodzę

jak to mój TŻ mówi jestem"słodyczarą", jak widzę cistka, słodkości to oczy robią mi się jak pięciozłotówki, a herbatę słodziłam 2 łyżkami kopiastymi od dziecka. Pewnego dnia, gdy zachorowałam na tarczycę a moja przemiana materii diametralnie zwolniła, stwierdziłam że albo będę dalej tak się odżywiać i będę paręnaście kilo grubsza, albo zrezygnuję z czegoś. Ciężko mi było podjąć tą decyzję, ale powiedziałam koniec - zaczęłam słodzić po jednej łyżce, aż w końcu i tyle było dla mnie za dużo. Teraz nie wyobrażam sobie wypić słodkiej herbaty. Aż mdli mnie na samą myśl. NAwet kawy nie słodzę. A słodycze jem okazjonalnie. I chociaż owszem słodyczy ciężko mi odmówić ale tylko jak ktoś mnie częstuję, bo sama nie kupuję słodyczy od jakiś 3 lat. Ale herbaty nie słodzę od 4 a przez 20 krzywiło mnie jak niechcący wypiłam mamy gorzką herbaty. Więc da się, kwestia tego, czy naprawde sie chce.
Pozdrawiam
__________________
"Są góry, przez które trzeba przejść, inaczej droga się urywa" Ludwig Thomas
jennuś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-23, 20:02   #36
Edo_ergo_sum
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Zamość, Irl
Wiadomości: 1 034
GG do Edo_ergo_sum
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
Nie pisałam, że enzymy glukoneogenezy są zamieszane z magazynowanie. Ale rzeczywiście, zapomniałam, że insulina blokuje ten proces. Ale z cytatu Harpera wynika, że jest to proces powstały po to aby dać sobie radę bez węglowodanów, gdy ich nie ma - bo to węglowodany są naszym głównym paliwem energii o to mi w tej dyskusji chodziło


Ano niestety się zrobiła, to fakt, a ja nie miałam ochoty na robienie jej jeszcze większej, zwłaszcza, że myślałam że nie rozmawiam z osobą kompetentną za co przepraszam. Chociaż uważam, że nadal się mylisz w przypadku "sztuczności" cukru i "naturalności" aspartamu. Bo o ile wiedzę biochemiczną rzeczywiście masz, o tyle chemicznej już chyba nie, ale może znowu się mylę.


Oczywiście, że tak. Dlatego pisałam że powstaje też w procesie B-oksydacji. Ale pisałam też, że ten proces jest wolniejszy i uprzywilejowane jest korzystanie z węglowodanów. Nadmiar spożywanych węglowodanów jest zamieniany w AcetyloCoA a ten z kolei w biosyntezie kwasów tłuszczowych odkłada się w organizmie w postaci tłuszczu, dlatego od nadmiaru słodyczy się tyje.

I jeszcze raz podkreślę. Moim zamiarem nie była kłótnia i nie mam zamiaru się kłócić, pisać rozprawy z biochemii itd. Krytykowałam ten artykuł ponieważ nie mówi on o nadużyciach cukru, ale go demonizuje. Nie podobał mi się również fakt, ze cukier przedstawia się jako substancję sztuczną - bo jest to produkt jak najbardziej pochodzenia naturalnego, jedynie oczyszczony. Jest to chemicznie ten sam związek co w roślinie. Różnica polega na tym, że spożywając taką samą ilość melasy co spożywamy samego cukru, spożywamy w tej melasie mniej sacharozy, bo stanowi ona tylko jej część, pozostała część to inne cukry i składniki. Stąd niejako melasa jest zdrowsza. Innym przykładem jest chinina - możesz zjeść korę drzewa a możesz zjeść czystą chininę - która nadal ma pochodzenie naturalne. Nawet chinina zsyntetyzowana w laboratorium będzie identyczna z tą otrzymaną z kory.
Mam lekkiego kaca i myśleć nie mogę( imieniny)

ok zostawmy tamtą gadkę i zastanówmy się czy w ogóle cukier jest człowiekowi potrzebny i czy są jakieś zagrożenia zdrowotne związane ze spożywaniem cukrów i tych całych ww.
Nom nie tyle od samych słodyczy, ogólnie od ww się tyje
Edo_ergo_sum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-24, 20:45   #37
Edo_ergo_sum
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Zamość, Irl
Wiadomości: 1 034
GG do Edo_ergo_sum
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
bo to węglowodany są naszym głównym paliwem energii o to mi w tej dyskusji chodziło

Tu się nie zgodze

Ww są głównym i preferowanym paliwem dla , erytrocytów i mózgu ale nie całego organizmu.
Pisałaś mi o cyklu krebsa a z niego wynika że organizm może spalać ww, tłuszcze i białka.
Więc ww są jednym z paliw, a co używamy za paliwo zależy właśnie od diety
Edo_ergo_sum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-29, 16:03   #38
Limone
Zakorzenienie
 
Avatar Limone
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 3 140
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez Edo_ergo_sum Pokaż wiadomość
"Glukoneogeneza zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na glukoze wówczas, gdy poda węglowodanów z pokarmem jest niewystarczająca lub brakuje rezerw" - Biochemia Harpera
Sama zacytowałaś fragment Harpera z którego wynika, że glukoneogeneza jest procesem, który ma zaspokoić zapotrzebowanie organizmu w momencie zbyt małej podaży węglowodanów, bądź braku rezerw - jak dla mnie oznacza to, że jest to niejako mechanizm bezpieczeństwa, a w diecie powinno być zapewniona odpowiednia ilość węglowodanów

Cytat:
Napisane przez Edo_ergo_sum Pokaż wiadomość
Tu się nie zgodze

Ww są głównym i preferowanym paliwem dla , erytrocytów i mózgu ale nie całego organizmu.
Pisałaś mi o cyklu krebsa a z niego wynika że organizm może spalać ww, tłuszcze i białka.
Więc ww są jednym z paliw, a co używamy za paliwo zależy właśnie od diety
Glukoza w przeciwieństwie do tłuszczy czy białek jest utleniania również w warunkach beztlenowych. Stąd jej podstawowe znaczenie w naszym organizmie. Przy zbyt dużym wysiłku i zbyt małej ilości tlenu nie wykorzystamy energii z tłuszczów.

Prowadząc tę dyskusję dalej, można stwierdzić że spożycie tłuszczów też nie jest potrzebne, bo przecież zachodzą w naszym organizmie reakcje ich biosyntezy. Więc po co spożywać tłuszcze, które są niezdrowe?

Na prawdę nie mam już ochoty na kontynuację tej dyskusji, bo trąci mi to wszystko fanatyzmem. Cukier to nie biała śmierć. Uważam, że spożywanie zarówno węglowodanów, białek i tłuszczy jest ważne dla naszego zdrowia i moim zdaniem szlaki metaboliczne w naszym organizmie są tego dowodem. Dobrym podsumowaniem moich poglądów są słowa Paracelsusa:

"Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną"

Zabić nas może sól, cukier, a nawet woda - to tylko kwestia odpowiedniej ilości.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 16:41   #39
Edo_ergo_sum
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Zamość, Irl
Wiadomości: 1 034
GG do Edo_ergo_sum
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
Sama zacytowałaś fragment Harpera z którego wynika, że glukoneogeneza jest procesem, który ma zaspokoić zapotrzebowanie organizmu w momencie zbyt małej podaży węglowodanów, bądź braku rezerw - jak dla mnie oznacza to, że jest to niejako mechanizm bezpieczeństwa, a w diecie powinno być zapewniona odpowiednia ilość węglowodanów


Glukoza w przeciwieństwie do tłuszczy czy białek jest utleniania również w warunkach beztlenowych. Stąd jej podstawowe znaczenie w naszym organizmie. Przy zbyt dużym wysiłku i zbyt małej ilości tlenu nie wykorzystamy energii z tłuszczów.

Prowadząc tę dyskusję dalej, można stwierdzić że spożycie tłuszczów też nie jest potrzebne, bo przecież zachodzą w naszym organizmie reakcje ich biosyntezy. Więc po co spożywać tłuszcze, które są niezdrowe?

Na prawdę nie mam już ochoty na kontynuację tej dyskusji, bo trąci mi to wszystko fanatyzmem. Cukier to nie biała śmierć. Uważam, że spożywanie zarówno węglowodanów, białek i tłuszczy jest ważne dla naszego zdrowia i moim zdaniem szlaki metaboliczne w naszym organizmie są tego dowodem. Dobrym podsumowaniem moich poglądów są słowa Paracelsusa:

"Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną"

Zabić nas może sól, cukier, a nawet woda - to tylko kwestia odpowiedniej ilości.
Po pierwsze I'm male

I nie mówię że glukoza jest nie potrzebna i wcale nie piszę żeby nie dostarczać jej w diecie.
Nie chcesz kontynuować bo Ty sama się nakręcasz i bierzesz wszystko zbyt dosłownie, prawie jak wszyscy mylisz niskie spożycie z zerowym spożyciem, pokaż mi gdzie ja piszę żeby nie jeść w ogóle węglowodanów? piszę by jeść mniej a nie 0........

Troszkę źle to wszystko rozumiesz....

Też to nie raz pisałem że dawka się liczy i się z tym zgadzam i o tym samym piszę więc nie wiem skąd Ty bierzesz że ja piszę żeby ich wogóle nie spożywać?

Wszystko jest ważne i ww w diecie, ale mi chodziło że nie jest głównym paliwem dla całego organizmu....tylko o to mi chodziło a Ty wyskoczyłaś z tymi wszystkimi danymi jakbym na siłę chciał Ci wcisnąć że wcale nie potrzebujemy glukozy, daj na luz prosze.

yet it is a common misconception (especially among undergraduates) that human cells use only glucose as a source of energy.

http://www.nature.com/scitable/topic...hways-14234029

Edytowane przez Edo_ergo_sum
Czas edycji: 2011-01-29 o 16:43
Edo_ergo_sum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 17:06   #40
Limone
Zakorzenienie
 
Avatar Limone
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 3 140
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez Edo_ergo_sum Pokaż wiadomość
Po pierwsze I'm male

I nie mówię że glukoza jest nie potrzebna i wcale nie piszę żeby nie dostarczać jej w diecie.
Nie chcesz kontynuować bo Ty sama się nakręcasz i bierzesz wszystko zbyt dosłownie, prawie jak wszyscy mylisz niskie spożycie z zerowym spożyciem, pokaż mi gdzie ja piszę żeby nie jeść w ogóle węglowodanów? piszę by jeść mniej a nie 0........

Troszkę źle to wszystko rozumiesz....

Też to nie raz pisałem że dawka się liczy i się z tym zgadzam i o tym samym piszę więc nie wiem skąd Ty bierzesz że ja piszę żeby ich wogóle nie spożywać?

Wszystko jest ważne i ww w diecie, ale mi chodziło że nie jest głównym paliwem dla całego organizmu....tylko o to mi chodziło a Ty wyskoczyłaś z tymi wszystkimi danymi jakbym na siłę chciał Ci wcisnąć że wcale nie potrzebujemy glukozy, daj na luz prosze.

yet it is a common misconception (especially among undergraduates) that human cells use only glucose as a source of energy.

http://www.nature.com/scitable/topic...hways-14234029
Przepraszam że wzięłam Cię za kobietę. Jeśli źle zrozumiałam Twoje intencje to też przepraszam - ale przyznam, że ponownie wątek przejrzałam i poza postem w którym piszesz, że jak jesteś w gościach to jesz co dają, nigdzie nie piszesz o redukcji ilości ale raczej o eliminacji cukrów:

Cytat:
Z całego świata może nie wyeliminujesz ale ze swojego życia możesz.
Nikt Cie nie zmusza do jedzenia tych produktów.
To nie jedyny artykuł o szkodliwości cukrów, jest ich wiele.
Rafinowane, łatwo przyswajalne cukry to są sprawcy chorób cywilizacyjnych.

Nie jestem fanatykiem, jak jestem w gościach to jem co dają, nie mądrząc się a w swojej diecie codziennej nie uwzględniam takich rzeczy.
W temacie nie mam już nic do dodania.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 10:39   #41
Edo_ergo_sum
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Zamość, Irl
Wiadomości: 1 034
GG do Edo_ergo_sum
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
Przepraszam że wzięłam Cię za kobietę. Jeśli źle zrozumiałam Twoje intencje to też przepraszam - ale przyznam, że ponownie wątek przejrzałam i poza postem w którym piszesz, że jak jesteś w gościach to jesz co dają, nigdzie nie piszesz o redukcji ilości ale raczej o eliminacji cukrów:

W temacie nie mam już nic do dodania.
Nie no wcale się nie dziwie, z tego co wnioskuje po Twoich odpowiedziach czytasz moje posty piąte przez dziesiąte, więc nie dziwię się że nie zorientowałaś się że jetsem M.

Nie wiem w czym leży problem ale chyba w relacji miedzy moim sposobem pisania a Twoim interpretowaniem tego co piszę.

Tak napisałem o eliminacji cukrów, ale cukrów przemysłowych a nie węglowodanów.

Ja również tyle w temacie.
Edo_ergo_sum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-30, 12:56   #42
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Nie wiem co Wy tak o tym uzaleznieniu od slodkiego - ciagle o tym slysze. Nigdy nie jadlam duzo slodyczy, bo wiekszosc ma kakao, a ja mam uczulenie na ten skladnik. Tym samym trudno by bylo, zebym jadla codziennie czekolade, nawet nie liczac sie z figura.

Ze slodzeniem herbaty podobnie. Ostatnio bylam z kolezanka na herbacie wlasnie i ona zamowila cos innego, ale ja herbate i przyszla kelnerka i przyniosla oprocz filizanki cukierniczke, to jej powiedzialam, ze nie potrzebuje i zeby nie zostawiala bo tylko bedzie zajmowac miejsce na stole (stolik maly a tam juz kilka rzeczy stalo typu kwiatek czy swieczka). To moja kolezanka autentycznie zdumiona "o to Ty nadal nie slodzisz", a ja "nadal, jesli od 15 lat, to mozna nadal nazywac" Ona myslala, ze cukier to norma, a brak cukru to wyrzeczenie i tylko na jakies diecie czy cos. Dla mnie herbata z cukrem to taki syrop herbaciany jest tylko, ze na goraco -

Aha z moim mozgiem chyba wszystko ok, moze mu wystarczy ta dawka dostarczana w przyprawie gyros czy ketchupie.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 18:08   #43
Limone
Zakorzenienie
 
Avatar Limone
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 3 140
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez Edo_ergo_sum Pokaż wiadomość
Nie no wcale się nie dziwie, z tego co wnioskuje po Twoich odpowiedziach czytasz moje posty piąte przez dziesiąte, więc nie dziwię się że nie zorientowałaś się że jetsem M.

Nie wiem w czym leży problem ale chyba w relacji miedzy moim sposobem pisania a Twoim interpretowaniem tego co piszę.

Tak napisałem o eliminacji cukrów, ale cukrów przemysłowych a nie węglowodanów.

Ja również tyle w temacie.
Nie czytam Twoich postów piąte przez dziesiąte. Niestety/stety umiem czytać dosyć szybko i po prostu męskie końcówki mi uciekły co jest podobno naturalne - kiedyś na internecie krążył tekst w którym literki były poprzestawiane a i tak można było bez problemu odczytać całość i zrozumieć i coś takiego zadziałało widać tutaj. Do tego nie spotkałam tutaj na forum innego mężczyzny poza adminem i pomyłka gotowa, przepraszam

No niestety oboje źle jak widać się zrozumieliśmy, niestety tak bywa
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 18:15   #44
Edo_ergo_sum
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Zamość, Irl
Wiadomości: 1 034
GG do Edo_ergo_sum
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
Nie czytam Twoich postów piąte przez dziesiąte. Niestety/stety umiem czytać dosyć szybko i po prostu męskie końcówki mi uciekły co jest podobno naturalne - kiedyś na internecie krążył tekst w którym literki były poprzestawiane a i tak można było bez problemu odczytać całość i zrozumieć i coś takiego zadziałało widać tutaj. Do tego nie spotkałam tutaj na forum innego mężczyzny poza adminem i pomyłka gotowa, przepraszam

No niestety oboje źle jak widać się zrozumieliśmy, niestety tak bywa
No bywa, bywa.
Ten tekst z poprzestawianymi literkami to zadanie poprawiające szybkość czytania, albo litery są poprzestawiane albo brakuję liter w wyrazie, częste w kursach na szybkie czytanie
Mnie nie chodzi że się nie zorientowałaś że jestem M, tylko że ja piszę o czymś innym a Ty to interpretujesz jako coś innego i nie potrzebnie wychodzą takie sytuacje.
No ale cieszę się że się dogadaliśmy w końcu
Edo_ergo_sum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 23:46   #45
Edo_ergo_sum
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Zamość, Irl
Wiadomości: 1 034
GG do Edo_ergo_sum
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Aha z moim mozgiem chyba wszystko ok, moze mu wystarczy ta dawka dostarczana w przyprawie gyros czy ketchupie.
wkleje coś co do paliwa, intereresujące


http://www.sfd.pl/Cia%C5%82a_ketonow..._-t265594.html

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index...3&topic=3649.0

Edytowane przez Edo_ergo_sum
Czas edycji: 2011-01-31 o 00:07
Edo_ergo_sum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-01, 21:07   #46
sunniva1984
Raczkowanie
 
Avatar sunniva1984
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 65
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość

Ze slodzeniem herbaty podobnie. Ostatnio bylam z kolezanka na herbacie wlasnie i ona zamowila cos innego, ale ja herbate i przyszla kelnerka i przyniosla oprocz filizanki cukierniczke, to jej powiedzialam, ze nie potrzebuje i zeby nie zostawiala bo tylko bedzie zajmowac miejsce na stole (stolik maly a tam juz kilka rzeczy stalo typu kwiatek czy swieczka). To moja kolezanka autentycznie zdumiona "o to Ty nadal nie slodzisz", a ja "nadal, jesli od 15 lat, to mozna nadal nazywac" Ona myslala, ze cukier to norma, a brak cukru to wyrzeczenie i tylko na jakies diecie czy cos. Dla mnie herbata z cukrem to taki syrop herbaciany jest tylko, ze na goraco -

Niestety większość osób nie wyobraża sobie wypicia herbaty bez cukru.
sunniva1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-08, 21:29   #47
deftones
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 5
GG do deftones
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

herbaty owszem, natomiast nie jestem w stanie zmusić się do wypicia niesłodkiej kawy ... muszę mieć przynajmniej pół łyżeszki cukru, inaczej muszę to przejeść, jest na to sposób ?
deftones jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-09, 13:02   #48
Limone
Zakorzenienie
 
Avatar Limone
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 3 140
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez deftones Pokaż wiadomość
herbaty owszem, natomiast nie jestem w stanie zmusić się do wypicia niesłodkiej kawy ... muszę mieć przynajmniej pół łyżeszki cukru, inaczej muszę to przejeść, jest na to sposób ?
Ja nie widzę problemu w posłodzeniu kawy taką ilością cukru. Chyba, że pijesz ich 10 w ciągu dnia, ale wtedy problemem nie jest tylko cukier ale nadmierna ilość kawy w ciągu dnia Możesz też poszukać cukru trzcinowego, nierafinowanego, albo słodzić miodem - ale miodem nie słodzi się gorących napojów, trzeba poczekać, aby odrobinę przestygło. Jeśli lubisz cynamon to dodaj niewielką jego ilość, może on spowoduje, że nie będziesz chciała słodzić kawy?

Ja osobiście odradzam słodziki.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 11:52   #49
marissima
Zadomowienie
 
Avatar marissima
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: Pl
Wiadomości: 1 490
GG do marissima
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Herbatę i kawę też słodzę ale poszukam innych zamienników.Najgorsze jest jednak to ze codziennie mam ochotę na słodycze.Jak jakiś narkoman.
__________________
Życie jest zbyt krótkie żeby zakładać nudne ubrania.




http://shywordinmyhead.blogspot.com/


[ross_i]695240[/ross_i]
marissima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 14:45   #50
Limone
Zakorzenienie
 
Avatar Limone
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 3 140
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez marissima Pokaż wiadomość
Herbatę i kawę też słodzę ale poszukam innych zamienników.Najgorsze jest jednak to ze codziennie mam ochotę na słodycze.Jak jakiś narkoman.
Jedz owoce, pij kakao, pozwól sobie np na dwie kostki ciemnej czekolady rano. Może to pomoże?
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-13, 16:27   #51
iwiwi
Raczkowanie
 
Avatar iwiwi
 
Zarejestrowany: 2010-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 90
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Ja tam lubię cukier i nie przeszkadza mi że to biała śmierć. Nie jem tego kilogramami i nie widzę powodu do lamentu
iwiwi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 03:43   #52
banana split
Raczkowanie
 
Avatar banana split
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 225
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Hmm... A ja się gubię w temacie cukru. Jak zaczynam o tym myśleć, to łeb mnie boli.

Na pewno wiem, że nadmiar cukru jest niewskazany. U siebie zauważyłam zły wpływ słodkiego obżarstwa na stan skóry (atopowej). Być może problem wynika stąd, że cukier jest pożywką dla grzybów, a u atopików częstym problemem są nadkażenia skóry. Nigdy jednak nie rozwiązałam tej zagadki, tj. dlaczego ograniczenie słodyczy przynosi poprawę.

ALE... czy da się oddzielić problem nadmiaru cukru od problemu nadmiaru węglowodanów prostych? Czy faktycznie zdrowiej słodzić kawę (bo niestety trochę słodzę) melasą niż białym cukrem?

No i dochodzi problem mojej niedowagi... Usilnie próbuję przytyć, każdy kilogram jest na wagę złota. Gdybym wywaliła z diety cukier i w ogóle węglowodany proste, to byłoby mi jeszcze trudniej zyskać ten upragniony kilogram.

Pytanie brzmi: czy faktycznym wrogiem jest biały cukier, czy cukier w ogóle (najogólniej rzecz biorąc, węglowodany proste)? Czy słodycze słodzone np. melasą/miodem są dużo zdrowsze od tych słodzonych białym cukrem (pytam tylko o cukier, pomijam inne składniki, bo na pewno słodycze ze sklepów ze zdrową żywnością są generalnie bardziej bezpieczne, choćby dlatego, że zwykle są prostsze, nie zawierają tłuszczów utwardzanych, sztucznych barwników itd.). Przed chwilą zapisywałam sobie przepisy na placuszki owsiane i zastanawiałam się, jaki dżem byłby do nich najodpowiedniejszy. Pierwsza myśl powędrowała w stronę dżemów słodzonych fruktozą. Czy naprawdę są zdrowsze? Chciałabym mieć to czarno na białym.

Pytam ja, banana split, czyli - horrible dictu! - deser we własnej osobie.
__________________
Królik doświadczalny w służbie wszystkim atopikom.
banana split jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 09:29   #53
nowa_wizazystka
Raczkowanie
 
Avatar nowa_wizazystka
 
Zarejestrowany: 2011-02
Wiadomości: 214
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

No podobno,udowodniono,ze cukier,to rzeczywiscie biala smierc.Ja juz nie slodze herbaty,ani kawy.Moze dlatego czesciej chce mi sie zjesc cos slodkiego.Zawsze obiecuje sobie,ze nie, nie zjem nic takiego,ale widocznie mam slaba wole,bo niestety ciagnie mnie do slodyczy.Jak to zrobic,zeby odechcialo sie jesc slodkosci????
nowa_wizazystka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 08:04   #54
xox
Raczkowanie
 
Avatar xox
 
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 276
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

a cukier trzcinowy/brązowy?
xox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 08:16   #55
Lady1000
Rozeznanie
 
Avatar Lady1000
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 801
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez xox Pokaż wiadomość
a cukier trzcinowy/brązowy?
to praktycznie to samo co biały cukier
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 08:00   #56
xox
Raczkowanie
 
Avatar xox
 
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 276
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

a miód?
xox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-01, 15:23   #57
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl
 
Avatar Lexie
 
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 33 873
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Myślę, że jeśli chodzi o "dosładzacze", to miód zdecydowanie wygrywa z cukrem...
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-02, 09:06   #58
xox
Raczkowanie
 
Avatar xox
 
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 276
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Myślę, że jeśli chodzi o "dosładzacze", to miód zdecydowanie wygrywa z cukrem...
ja używam cukru trzcinowego tylko do słodzenia kawy i herbaty (nie pije ich codziennie i za często), więc jeśli cukier taki zły to będę używała miodu
xox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 07:41   #59
Jieva
Raczkowanie
 
Avatar Jieva
 
Zarejestrowany: 2010-02
Wiadomości: 112
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

.
__________________


Edytowane przez Jieva
Czas edycji: 2011-03-16 o 01:19
Jieva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 12:46   #60
patiann
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 27
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.

witajcie,
czyli reasumujac- cukier TAK, aczkolwiek wylacznie w postaci czystej - naturalnej glukozy- czyli owoce i warzywa, z naciskiem na to drugie.

slodzik, to wiekszy morderca niz cukier, zwlaszcza Aspartam ( wiekszosc produktow light)


http://www.wegetarianie.pl/News-arti...de-thread.html

a tak w ogole...mam na imie Pati i jestem uzalezniona od cukru.
Od dzis zaczynam walke z nalogiem- kiedys udalo mi sie nad nim zapanowac....

Edytowane przez patiann
Czas edycji: 2011-03-04 o 12:47
patiann jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2025-01-21 10:12:26


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:57.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.