![]() |
#31 | |
BAN stały
|
Dot.: Biała śmierć.Uzależnienie od cukru.
Cytat:
1 To start the fermentation process, a sample from a pure culture of bacteria is put into a test tube containing the nutrients necessary for its growth. After this initial inoculation the bacteria begin to multiply. When their population is large enough, they are transferred to a seed tank... http://www.enotes.com/how-products-e...edia/aspartame to słodziki też nie są sztuczne, przecież człowiek ich nie stworzył tylko wykorzystał wiedze na temat różnych reakcji chemicznych do ich pozyskania tak samo jak z cukrem przemysłowym? Dla mnie cukier i słodziki to sztuczne produkty mimo ich naturalnego pochodzenia. hmmm.. najszybcie Acetylo-coa jest pozyskiwany z cukru, a moge zapytać w jaki sposób? Biorąc pod uwage ten schemat: http://library.med.utah.edu/NetBioch...Acids/2_1.html Glukoza musi być najpierw "zamieniona" na pirogronian a dopiero na acetylo-coa, czyli 2 reakcje gdzie z kw. tł i aminokwas. jest 1 reakcja. ale to nie ma nic w sumie do rzeczy. Tylko nie rozumiem w jakim kontekscie napisałaś, tzn odpisałaś i zacytowałaś to: Glukoza jest ważna dla mózgu dlatego organizm posiada taką funkcje jak glukogeneza. Co nie zmienia faktu, że najszybciej Acetylo CoA jest pozyskiwany właśnie z cukru. Mi chodziło w tym co napisałem że organizm w razie nie dostatku glukozy w diecie sam potrafi sobie wyprodukować w wystarczających ilościach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- I jeszcze co do sztuczności i nie. Chorując na malarię, będziesz jeść całe drzewo chinowe bo jest "naturalne" czy weźmiesz pozyskiwaną z niego, a tym samym "sztuczną" chininę? ---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- I podsumowując, bo chyba nie mam ochoty na tę dyskusję. Cukier tak, ale z umiarem. Jak zresztą wszystko. I jeśli mamy wybrać cukier lub słodzik, to lepiej wybrać cukier. Do słodzenia letnich napojów warto wybierać też miód o ile nie ma się problemów z jelitami, po jego spożyciu. Edytowane przez Limone Czas edycji: 2011-01-22 o 14:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jedni piszą glukogeneza po szybciej a poprawna nazwa tak jak Ty to napisałaś, ja sie pierwszy raz spotkałem z nazwą glukogeneza i już ją tak zapamiętałem. Jeżeli glukoza była by jedynym źródłem acetylo-coa to masz racje ale glukoza jest jednym z źródeł. "Glukoneogeneza zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na glukoze wówczas, gdy poda węglowodanów z pokarmem jest niewystarczająca lub brakuje rezerw" - Biochemia Harpera Przeglądam enzymy glukoneogenezy i żaden nie ma takiej zdolności by odkładać, natomiast insulina ma taką zdolność by aktywować inne enzymy ale ten hormon blokuję glukoneogenezę. Nie chcesz kontynuować bo sie tu zrobiła jedna wielka kiszka... poukładajmy zatem i dojdźmy do jakiegoś porozumienia żeby każdy coś wyciągnął dla siebie z tego wątku. Znam cykl Krebsa nie bój sie ![]() Acetylo-CoA...., Ty napisałaś że jest źródłem cholesterolu i że acetylo-coa a on powstaje z pirogronianu, sie zgadza. Z biochemii Harpera: Metabolizm lipidów dotyczy kw. tłuszczowych i cholesterolu, str 164 ".....Acetylo-CoA, powstający w B-oksydacji, ma bardzo duże znaczenie, a mianowicie: (1) tak jak acetylo-coa pochodzący z glikolizy, ulega on całkowitemu utlenianiu do CO2 i H2O w cyklu kwasu cytrynowego; (2) jest prekursorem cholesterolu oraz innych steroidów...." Więc acetylo-coa może pochodzić z różnych źródeł nie tylko z pirogranianu. Resztę napiszę pewnie jutro bo już muszę spadać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
I jeszcze raz podkreślę. Moim zamiarem nie była kłótnia i nie mam zamiaru się kłócić, pisać rozprawy z biochemii itd. Krytykowałam ten artykuł ponieważ nie mówi on o nadużyciach cukru, ale go demonizuje. Nie podobał mi się również fakt, ze cukier przedstawia się jako substancję sztuczną - bo jest to produkt jak najbardziej pochodzenia naturalnego, jedynie oczyszczony. Jest to chemicznie ten sam związek co w roślinie. Różnica polega na tym, że spożywając taką samą ilość melasy co spożywamy samego cukru, spożywamy w tej melasie mniej sacharozy, bo stanowi ona tylko jej część, pozostała część to inne cukry i składniki. Stąd niejako melasa jest zdrowsza. Innym przykładem jest chinina - możesz zjeść korę drzewa a możesz zjeść czystą chininę - która nadal ma pochodzenie naturalne. Nawet chinina zsyntetyzowana w laboratorium będzie identyczna z tą otrzymaną z kory. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak to mój TŻ mówi jestem"słodyczarą", jak widzę cistka, słodkości to oczy robią mi się jak pięciozłotówki, a herbatę słodziłam 2 łyżkami kopiastymi od dziecka. Pewnego dnia, gdy zachorowałam na tarczycę a moja przemiana materii diametralnie zwolniła, stwierdziłam że albo będę dalej tak się odżywiać i będę paręnaście kilo grubsza, albo zrezygnuję z czegoś. Ciężko mi było podjąć tą decyzję, ale powiedziałam koniec - zaczęłam słodzić po jednej łyżce, aż w końcu i tyle było dla mnie za dużo. Teraz nie wyobrażam sobie wypić słodkiej herbaty. Aż mdli mnie na samą myśl. NAwet kawy nie słodzę. A słodycze jem okazjonalnie. I chociaż owszem słodyczy ciężko mi odmówić ale tylko jak ktoś mnie częstuję, bo sama nie kupuję słodyczy od jakiś 3 lat. Ale herbaty nie słodzę od 4 a przez 20 krzywiło mnie jak niechcący wypiłam mamy gorzką herbaty. Więc da się, kwestia tego, czy naprawde sie chce. Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ok zostawmy tamtą gadkę i zastanówmy się czy w ogóle cukier jest człowiekowi potrzebny i czy są jakieś zagrożenia zdrowotne związane ze spożywaniem cukrów i tych całych ww. Nom nie tyle od samych słodyczy, ogólnie od ww się tyje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ww są głównym i preferowanym paliwem dla , erytrocytów i mózgu ale nie całego organizmu. Pisałaś mi o cyklu krebsa a z niego wynika że organizm może spalać ww, tłuszcze i białka. Więc ww są jednym z paliw, a co używamy za paliwo zależy właśnie od diety ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Prowadząc tę dyskusję dalej, można stwierdzić że spożycie tłuszczów też nie jest potrzebne, bo przecież zachodzą w naszym organizmie reakcje ich biosyntezy. Więc po co spożywać tłuszcze, które są niezdrowe? Na prawdę nie mam już ochoty na kontynuację tej dyskusji, bo trąci mi to wszystko fanatyzmem. Cukier to nie biała śmierć. Uważam, że spożywanie zarówno węglowodanów, białek i tłuszczy jest ważne dla naszego zdrowia i moim zdaniem szlaki metaboliczne w naszym organizmie są tego dowodem. Dobrym podsumowaniem moich poglądów są słowa Paracelsusa: "Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną" Zabić nas może sól, cukier, a nawet woda - to tylko kwestia odpowiedniej ilości. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() I nie mówię że glukoza jest nie potrzebna i wcale nie piszę żeby nie dostarczać jej w diecie. Nie chcesz kontynuować bo Ty sama się nakręcasz i bierzesz wszystko zbyt dosłownie, prawie jak wszyscy mylisz niskie spożycie z zerowym spożyciem, pokaż mi gdzie ja piszę żeby nie jeść w ogóle węglowodanów? piszę by jeść mniej a nie 0........ Troszkę źle to wszystko rozumiesz.... Też to nie raz pisałem że dawka się liczy i się z tym zgadzam i o tym samym piszę więc nie wiem skąd Ty bierzesz że ja piszę żeby ich wogóle nie spożywać? Wszystko jest ważne i ww w diecie, ale mi chodziło że nie jest głównym paliwem dla całego organizmu....tylko o to mi chodziło a Ty wyskoczyłaś z tymi wszystkimi danymi jakbym na siłę chciał Ci wcisnąć że wcale nie potrzebujemy glukozy, daj na luz prosze. yet it is a common misconception (especially among undergraduates) that human cells use only glucose as a source of energy. http://www.nature.com/scitable/topic...hways-14234029 Edytowane przez Edo_ergo_sum Czas edycji: 2011-01-29 o 16:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie wiem w czym leży problem ale chyba w relacji miedzy moim sposobem pisania a Twoim interpretowaniem tego co piszę. Tak napisałem o eliminacji cukrów, ale cukrów przemysłowych a nie węglowodanów. Ja również tyle w temacie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem co Wy tak o tym uzaleznieniu od slodkiego - ciagle o tym slysze. Nigdy nie jadlam duzo slodyczy, bo wiekszosc ma kakao, a ja mam uczulenie na ten skladnik. Tym samym trudno by bylo, zebym jadla codziennie czekolade, nawet nie liczac sie z figura.
Ze slodzeniem herbaty podobnie. Ostatnio bylam z kolezanka na herbacie wlasnie i ona zamowila cos innego, ale ja herbate i przyszla kelnerka i przyniosla oprocz filizanki cukierniczke, to jej powiedzialam, ze nie potrzebuje i zeby nie zostawiala bo tylko bedzie zajmowac miejsce na stole (stolik maly a tam juz kilka rzeczy stalo typu kwiatek czy swieczka). To moja kolezanka autentycznie zdumiona "o to Ty nadal nie slodzisz", a ja "nadal, jesli od 15 lat, to mozna nadal nazywac" ![]() ![]() Aha z moim mozgiem chyba wszystko ok, moze mu wystarczy ta dawka dostarczana w przyprawie gyros czy ketchupie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No niestety oboje źle jak widać się zrozumieliśmy, niestety tak bywa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ten tekst z poprzestawianymi literkami to zadanie poprawiające szybkość czytania, albo litery są poprzestawiane albo brakuję liter w wyrazie, częste w kursach na szybkie czytanie ![]() Mnie nie chodzi że się nie zorientowałaś że jestem M, tylko że ja piszę o czymś innym a Ty to interpretujesz jako coś innego i nie potrzebnie wychodzą takie sytuacje. No ale cieszę się że się dogadaliśmy w końcu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() http://www.sfd.pl/Cia%C5%82a_ketonow..._-t265594.html http://forum.dr-kwasniewski.pl/index...3&topic=3649.0 Edytowane przez Edo_ergo_sum Czas edycji: 2011-01-31 o 00:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Niestety większość osób nie wyobraża sobie wypicia herbaty bez cukru. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Przyczajenie
|
herbaty owszem, natomiast nie jestem w stanie zmusić się do wypicia niesłodkiej kawy ...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja osobiście odradzam słodziki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
Herbatę i kawę też słodzę ale poszukam innych zamienników.Najgorsze jest jednak to ze codziennie mam ochotę na słodycze.Jak jakiś narkoman.
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Ja tam lubię cukier i nie przeszkadza mi że to biała śmierć. Nie jem tego kilogramami i nie widzę powodu do lamentu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Hmm... A ja się gubię w temacie cukru. Jak zaczynam o tym myśleć, to łeb mnie boli.
Na pewno wiem, że nadmiar cukru jest niewskazany. U siebie zauważyłam zły wpływ słodkiego obżarstwa na stan skóry (atopowej). Być może problem wynika stąd, że cukier jest pożywką dla grzybów, a u atopików częstym problemem są nadkażenia skóry. Nigdy jednak nie rozwiązałam tej zagadki, tj. dlaczego ograniczenie słodyczy przynosi poprawę. ALE... czy da się oddzielić problem nadmiaru cukru od problemu nadmiaru węglowodanów prostych? Czy faktycznie zdrowiej słodzić kawę (bo niestety trochę słodzę) melasą niż białym cukrem? No i dochodzi problem mojej niedowagi... Usilnie próbuję przytyć, każdy kilogram jest na wagę złota. Gdybym wywaliła z diety cukier i w ogóle węglowodany proste, to byłoby mi jeszcze trudniej zyskać ten upragniony kilogram. Pytanie brzmi: czy faktycznym wrogiem jest biały cukier, czy cukier w ogóle (najogólniej rzecz biorąc, węglowodany proste)? Czy słodycze słodzone np. melasą/miodem są dużo zdrowsze od tych słodzonych białym cukrem (pytam tylko o cukier, pomijam inne składniki, bo na pewno słodycze ze sklepów ze zdrową żywnością są generalnie bardziej bezpieczne, choćby dlatego, że zwykle są prostsze, nie zawierają tłuszczów utwardzanych, sztucznych barwników itd.). Przed chwilą zapisywałam sobie przepisy na placuszki owsiane i zastanawiałam się, jaki dżem byłby do nich najodpowiedniejszy. Pierwsza myśl powędrowała w stronę dżemów słodzonych fruktozą. Czy naprawdę są zdrowsze? Chciałabym mieć to czarno na białym. Pytam ja, banana split, czyli - horrible dictu! - deser we własnej osobie. ![]()
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
No podobno,udowodniono,ze cukier,to rzeczywiscie biala smierc.Ja juz nie slodze herbaty,ani kawy.Moze dlatego czesciej chce mi sie zjesc cos slodkiego.Zawsze obiecuje sobie,ze nie, nie zjem nic takiego,ale widocznie mam slaba wole,bo niestety ciagnie mnie do slodyczy.Jak to zrobic,zeby odechcialo sie jesc slodkosci????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
a cukier trzcinowy/brązowy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
a miód?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Myślę, że jeśli chodzi o "dosładzacze", to miód zdecydowanie wygrywa z cukrem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez Jieva Czas edycji: 2011-03-16 o 01:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
witajcie,
czyli reasumujac- cukier TAK, aczkolwiek wylacznie w postaci czystej - naturalnej glukozy- czyli owoce i warzywa, z naciskiem na to drugie. slodzik, to wiekszy morderca niz cukier, zwlaszcza Aspartam ( wiekszosc produktow light) http://www.wegetarianie.pl/News-arti...de-thread.html a tak w ogole...mam na imie Pati i jestem uzalezniona od cukru. Od dzis zaczynam walke z nalogiem- kiedys udalo mi sie nad nim zapanowac.... Edytowane przez patiann Czas edycji: 2011-03-04 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:57.