|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Torbę powoli pakujemy i na przyjście naszych dzieci się szykujemy III-IV 2011
czytając posta aniki o ładnym i elastycznym kroczu nasunęła mi się taka refleksja - dlaczego z góry zakładają, że i tak trzeba nacinać?? nawet jak jest elastyczne?? to jest ta cholerna mentalność polskich ginów i położnych, że nacinamy, bo tak im szybciej i wygodniej i nie ma gadania, że nie. nie mogę tego zrozumieć
i jeszcze wmawiają głupoty, że jak dobrze zszyją, to później nie będzie problemów z nietrzymaniem moczu, wypadaniem narz.rodnego itp. czemu w naszym kraju takie zacofane poglądy w położnictwie?? przecież nie raz tu juz niutka dawała linki do informacji o nacinaniu krocza, więc to co nam ciągle wmawiają i niestety robią na porodówkach jest normalnie karygodne!! okropnie mnie wkurza rutynowe nacinanie!! pytałam na sr położną, czy można się nie zgodzić na nacięcie, to była taka zmieszana i powiedziała, że podpisując zgodę na poród od razu automatycznie podpisuje się zgodę na takie zabiegi jak nacięcie krocza. a jeśli ktoś się na to nie zgadza, to trzeba osobny odmowny papierek podpisać. no normalnie szlag mnie trafia ![]() w porodzie sn najbardziej się boję tego wstrętnego nacięcia i postanowiłam, że się nie zgodzę. wiem, że będą straszyć horrorem rozerwania, które się będzie wieki goić itp. ale to wszystko to jedna wielka ściema, bo to "tragiczne rozerwanie" tak naprawdę jest zazwyczaj niewielkim otarciem lub drobnym pęknięciem, które lepiej i łatwiej się goi, niż nacięcie. tylko boję się, że jak od razu nie wyrażę zgody na nacięcie, to z góry będę gorzej traktowana, bo królewna się znalazła, co się nie da naciąć. dlatego m.in. jeszcze niedawno temu tak bardzo chciałam cc. teraz już się przekonałam do sn, ale ciągle myślę i stresuję się tym wstrętnym nacinaniem
|
#3002 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Torbę powoli pakujemy i na przyjście naszych dzieci się szykujemy III-IV 2011
Cytat:
![]() no i za 2 tyg ja i byc moze Tity i Black, wiec powoli sie mamy beda zbierac, a watek moze juz sobie istniec.Cytat:
Kurcze cudowna lalunia. Powinnas koniecznie przyczepic jej czerwona kokardke hehe. Co do mnie i mojego tp to kurcze jeszcze do mnie nie dociera, ze za te 2 tyg juz bedzie maluch. Fajne uczucie wiedziec, bo moge sie totalnie przygotowac, w domu zapiac wszystko na ostatni guzik, ewentualne ostatnie zakupy no i psychicznie tez inaczej. Juz mnie te bole tak nie przerazaja, bo wiem co oznaczaja i wiem, ze nic zlego sie nie dzieje, bo dzis troche spanikowalam po tym jak stwierdzilam, ze od ok 2-3 dni nie czulam ruchow, ale okazalo sie, ze chlopakowi sie uroslo i ciasno juz mu jest. Poza tym jak by nie patzrec to zbliza sie tp, wiec to tez wskazuje, ze nie ma sie czym przejmowac. Uspokajajace jest tez to, ze wiem dokladnie co beda ze mna robic i kiedy, wiec juz tak mnie nie przeraza to cale zamieszanie. Maz dzis stwierdzil, ze juz mnie nie pamieta z plaskim brzuchem i bedzie mu dziwnie patrzec jak mi ta pilka zejdzie hehe. No to tyle na teraz w sumie powinnam juz dawno spac. |
||
|
|
|
#3003 |
|
Zakorzenienie
|
kolba
śliczna córeczka Ja już na nogach, wybieram się dziś do większej hurtowni wózki pooglądać i może wanienkę i laktator sobie kupię... ![]() co by tu zjeść?
|
|
|
|
#3004 |
|
Rozeznanie
|
witam
wczoraj nie weszlam juz do was bo jak wrocilam od lekarza to poszlam spac tak mnie zmeczylo.. badania dobrze. a te bole co mialam ostatnio takie mocne to dziwi mnie ale nic jak to gn powiedzial na gorsze sie nie zrobilo z szyjka jest caly czas jak bylo dziwi mnie tylko ze on pamieta jak bylo skoro badal mnie ostatnio 3 tyg temu zwiekszyl mi dawke fenoterolu z 3 na 4 dziennie. i mam przyjsc do niego we wtoek teraz i w srode usg no i oczywiscie kaze lezec |
|
|
|
#3005 |
|
Raczkowanie
|
Stysia, a nie szkoda Ci urlopu ??? po skończonym macierzynskim będzie jak znalazł, żeby chwilkę dłużej posiedzieć z maluchem
Urlop muszę wykorzystać do końca marca, bo to urlop za poprzedni rok,więc trzeba go wykorzystać do końca 1 kwartału Nowego Roku, czyli do końca marca, więc jak teraz nie wykorzystam to mi przepadnie. Po macierzyńskim wykorzystam urlop, który mi się zbiera w tym roku
|
|
|
|
#3006 |
|
Zakorzenienie
|
no i znowu mi się śniło ,że urodziłam synka...
wszystko pamiętam dokładnie miał aż 57 cm i 3,300 kg a po spadku miał 3 kg ![]() a u mnie choroby ciąg dalszy, jak dobrze,że nie zbliżam się jeszcze do terminu tp... nie miałabym siły nawet przeć... masakra zaraz robie sobie mleko z miodem i do łóżka oby szybko przeszło do wieczora
|
#3007 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Niutka, dobrze że wszystko ok i jeszcze nie rodzisz Zazdraszczam tego chudnięcia po porodzie, u mnie pewnie będzie tak jak poprzednio. Fakt że schudłabym pewnie bez problemu, ale jeśli się jada po paczce ciastek dziennie to już trochę gorzej Zwłaszcza że owszem, karmiłam cycem do roku ale z synka zawsze była drobinka i nie wysysał mnie do cna ![]() Bosti, z pęknięciami różnie bywa, moją koleżankę nacięli a i tak strasznie popękała, ma szwy na całych pośladkach, cudem nie doszło do odbytu. Różnie mówią ale ja bym jednak wolała nacięcie niż niekontrolowane pęknięcie. Stysia, ja w poprzedniej ciąży rodziłam w maju, i po macierzyńskim wykorzystałam również zaległy urlop z poprzedniego roku, nie odebrali mi go wcale. Zakładam że teraz też tak będzie, mam jeszcze kilka dni. ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Monti, biedulko żebyś tylko wyzdrowiała jak najszybciej |
|
|
|
#3008 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
hihiihi ale mi dziś z rana humor poprawiasz Cytat:
ja mam kota którego sierść nie spada na ziemie tylko wszędzie fruwa, to jest dopiero masakra Montii zdrowiej szybciutko co do nacinania krocza ja wolałabym żeby mnie nie nacinali ale jak mi ostatnio koleżanka opowiadała jak ona popękała to już sama nie wiem
|
|
#3009 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki dziewczyny a Wy dbajcie o siebie o jakieś wirusy panują i wszyscy wokół chorzy
|
#3010 |
|
Zadomowienie
|
Jak to przepadnie? Niemożliwe. Jak będziesz na zwolnieniu, to automatycznie nie możesz wykorzystać urlopu. Ja mam sporo urlopu z 2010 i wykorzystam go zaraz po macierzyńskim, żeby sobie go przedłużyć. Wszystkie moje znajome tak robiły. Moja koleżanka była chora przez połowę 2010 roku i jak wróciła to wzięła urlop zaległy za 2009 rok. Także nic nie przepadnie.
|
|
|
|
#3011 | |||
|
Zadomowienie
|
hej
![]() Cytat:
![]() Cytat:
ja muszę czekać do przyszłego wtorku i już tak mi się dłuży ![]() Cytat:
a ja wstałam już jakiś czas temu zjadłam już śniadanko ale mam straszną ochotę na coś słodkiego a nic nie mam ... chyba pójdę kupić jakąś drożdżówkę
|
|
|
#3012 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wiesz co, ja bym się zgodziła z niutką, żebyś może się nie nastawiała od razu na anty, no bo w końcu byłaś tam w szkole rodzenia, położne poznałaś, szpital w miarę znasz, a porodówka się cieszy dobrą opinią, to chyba inni lekarze przyjmują niż na ktg?? na patologii podobno nie jest najlepiej, na stronie rodzicpoludzku narzekają na dezinformację, ale to w każdym szpitalu tak jest, wiadomo, że rodzic by chciał wiedzieć jak najwięcej, a lekarze i położne jeszcze nie przywykli niestety, żeby nas traktować jak partnerów, których warto informować dokładnie... o to się trzeba upominać, ale może nie rezygnuj pochopnie Cytat:
![]() Cytat:
i dobrze, że się szyjka nie skracaCytat:
a ja po śniadaniu, ale kurczę blade zjadłam dwie małe kromki i nie mam już miejsca, chociaż jestem głodna, buuuuuu |
||||
|
|
|
#3013 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry
a ja juz mam 103 cm w pasie monti zdrowka zycze herbatke z sokiem malinowym badz zurawinowym sobie fundnij, do tego ytrynke i lez bedzie git, do porodu wyzdrowiejesz
|
|
|
|
#3014 |
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
ale dziś pospałam rano o 6 ja sie obudzilam na fenoterol, to poszlam do wc, a jak wrocilam to maly tak kopal ze do 7 czekalam zeby przestal, w miedzy czasie wsunelam kanapke i popilam mleczkiem w kartoniku waniliowym. i tym sposobem wstalam o 10zjadlam sniadanko, wstawilam pranko i znowu byczenie. tż chcial juz kupic proszek do prania dla dzidzi, ale ja mowie, o nie, jak on bedzie w domu to ja nie wyrobie zeby lezec, to bedzie za silny bodziec. wiec pod koniec lutego dopiero skoczymy po ten proszek. ale jak widzialam to 2kg jelp kosztuja 32 zł. kurde sporo. moze do czasu zakupu jakie promocje sie trafia
|
#3015 |
|
Zadomowienie
|
prunelle widzę, że też jesteś obeznana z rodzicpoludzku.pl
|
|
#3016 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
czesc mamuski
Cytat:
dbaj o siebieCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
eh jaka ona sliczna te oczka te wloski Cytat:
![]() a ja bylam wczoraj w tym smyku i nic nie kupilam wszytko przebrane :-( na pocisznei jade dzis do carrefoura mielgo dzionka |
|||||||
|
|
|
#3017 | ||
|
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny
![]() starałam się w miarę na bieżąco Was czytać ale już z odpowiedziami to mi nie szło. Moje nogi są jak balony, chwilę posiedzę przed kompem a czuję jak puchną. Wczoraj nie byłam w stanie przejść 400 m do sklepu, myślałam że po drodze usiądę i będę ryczeć z bólu - tak mi napierdzielały nogi i miednica Więc wybaczcie, że mało się odzywam ale obecnie większość czasu spędzam leżąc z nogami do góry .Cytat:
![]() :conf used:, jeśli jesteś na L4 to automatycznie Ci się on przesuwa na okres po macierzyński. Nic Ci nie przepada - nie ma czegoś takiego. Ja też mam zaległy urlop za zeszły rok i wykorzystam go po macierzyńskim łącznie z urlopem za ten rok - będę miała więcej czasu dla małego.Stysia dopytaj się (ale może nie w zakładzie pracy - bo jeśli z stamtąd masz takie info to raczej Cie rolują) ale z tego co pamiętam są przepisy mówiące o wyjątkach, gdzie można zaległy urlop wykorzystać w późniejszym czasie. (u mnie w zakładzie był taki przypadek) Cytat:
ale że aż taki burak z niego ![]() Jestem w szoku ![]() Szara Myszka - dla mnie szpital Bielański też jest najbliższym szpitalem ale to co napisałaś po prostu mnie przeraziło ![]() ![]() . Ja byłam ostatnio na ktg na Inflanckiej, wiec jesli chcesz opini na jej temat (też dowiadywałam sie na jego temat wcześniej) to daj znac
|
||
|
|
|
#3018 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
e tam, nic nie przepada ja mam zaległego urlopu 20 dni zostawiałam na lato i jesień no ale poszłam na L4, które później mi przejdzie w macierzyńskino i po macierzyńskim wykorzystam sobie i zaległy i bieżący urlop (20+26 dni razem) tzn jakieś 30 dni chcę wykorzystać co daje mi dodatkowe 1,5 miesiąca z maluszkiem w domku ![]() nic Ci nie może przepaść |
||
|
|
|
#3019 |
|
Zadomowienie
|
witam sie ja dzis srednio wyspana dzis SR ale nie wiem jaki temat bedziemy dzis przerabiac
ok mykam do nauki ![]() stysia ja tez mam zalegly urlop i bede go wykorzystwac po macierzynskiem w sumie mam 65 dni urlopu bo jeszcze z 2009 mi zostalo troche |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3020 |
|
Zadomowienie
|
widziałyście w ddtvn jak paweł zawitkowski uczył prawidłowego przewijania?? super sprawa
|
#3021 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szczerze?? w zyciu nie bede tak przewijac malenstwa 10 minut jedna pieluszke zmienia jak dla mnie przesada, ja to robie inaczej, jak chrzesniaka przewijalam, szybko sprawnie mi szlo i tez niby nozek nie podnosilam
|
|
|
|
|
#3022 |
|
Raczkowanie
|
Kto Ci powiedział że musisz go wykorzystać do końca marca
![]() :conf used:, jeśli jesteś na L4 to automatycznie Ci się on przesuwa na okres po macierzyński. Nic Ci nie przepada - nie ma czegoś takiego. Ja też mam zaległy urlop za zeszły rok i wykorzystam go po macierzyńskim łącznie z urlopem za ten rok - będę miała więcej czasu dla małego.Stysia dopytaj się (ale może nie w zakładzie pracy - bo jeśli z stamtąd masz takie info to raczej Cie rolują) ale z tego co pamiętam są przepisy mówiące o wyjątkach, gdzie można zaległy urlop wykorzystać w późniejszym czasie. (u mnie w zakładzie był taki przypadek) Po 1 na L4 nie jestem, a po drugie w prawie pracy jest tak, że raz w roku musisz mieć na papierze urlop 10dni roboczych ciągiem, więc według papierów i księgowości nie mam już urlopu na ten rok, bo musiałam tak wpisać,ale faktycznego urlopu zostało mi 10 dni i szef powiedział żebym teraz go wzięła. Poza tym jest tak, że ja mam wypłate na papierze o WIELE mniejszą niż faktyczną, więc bardziej opłaca mi sie iść teraz na urlop do konca lutego dostać 100% wypłaty, a później pójść na miesiąc na L4 za które przez 1 miesiąc płaci pracodawca i też dostanę 100% wypłaty, bo jakbym miała iść na dłuższe l4 to wtedy wypłaca mi już ZUS, według tego co mam na umowie. A później macierzyński i 26 dni urlopu za ten rok
|
|
|
|
#3023 |
|
Zadomowienie
|
stysia no to ja juz nie wiem az tak sie na przepisach nie znam
|
|
|
|
#3024 |
|
Zadomowienie
|
agus nie wydaje mi się, żeby to zajmowało 10 min. to pewnie kwestia dojścia do wprawy. jakoś nie zapamiętałam za dobrze z sr, jak położna pokazywała jak to robić, a nigdy w życiu jeszcze nie przewijałam dziecka, więc dla mnie to właściwie czarna magia
|
#3025 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Cytat:
, poza każdy wypracowuje sobie własną metodę ![]() |
||
|
|
|
#3026 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i w żartach powiedziała ze jak ciasniej pozszywają to i maz bedzie miał wiecej przyujemności ![]() u mnie jak nie musza to nie nacinają Cytat:
|
|
|
#3027 |
|
Zakorzenienie
|
u Was też taka piękna pogoda? Mam ochotę gdzieś wyjść ale nie dość,że jestem zasmarkana to tak łazić bez celu nie za dobrze
![]()
|
|
#3028 | |
|
Wtajemniczenie
|
no czytam czytam, co jakiś czas tam się nowe wpisy pojawiają
![]() Cytat:
ale co do szpitala, dziewczyny, jeden lekarz to nie cały personel, naprawdę nie musicie na niego trafić drugi raz... trafiają się dobrzy i źli, zresztą w Bielańskim rodziła moja koleżanka pod koniec listopada i nie ma koszmarnych wspomnień, owszem, na znieczulenie czekała, poza tym ją nacinali, ale opiekę wspomina ok; wiem że akurat ona miała koszmarne samopoczucie po znieczuleniu przez 3 tygodnie leżała w łóżku, ale widać i to i opinie o szpitalu zależą od osoby, sytuacji, personelu... też się boję, że źle trafię, no ale jedne wyjście to rodzić w domu, a z pierwszym dzieckiem nie jestem na to gotowa jakoś |
|
|
|
|
#3029 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przecudnie jest a jak słonce grzeje!!!
|
|
|
#3030 |
|
Zakorzenienie
|
strasznie ciepło mam w pokoju przez to słoneczko
marzą mi się już spacerki z wózeczkiem
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:00.

i jeszcze wmawiają głupoty, że jak dobrze zszyją, to później nie będzie problemów z nietrzymaniem moczu, wypadaniem narz.rodnego itp. czemu w naszym kraju takie zacofane poglądy w położnictwie?? przecież nie raz tu juz niutka dawała linki do informacji o nacinaniu krocza, więc to co nam ciągle wmawiają i niestety robią na porodówkach jest normalnie karygodne!! okropnie mnie wkurza rutynowe nacinanie!! pytałam na sr położną, czy można się nie zgodzić na nacięcie, to była taka zmieszana i powiedziała, że podpisując zgodę na poród od razu automatycznie podpisuje się zgodę na takie zabiegi jak nacięcie krocza. a jeśli ktoś się na to nie zgadza, to trzeba osobny odmowny papierek podpisać. no normalnie szlag mnie trafia 

, ale taki czas zwłoki mocno mnie zaniepokoił. W międzyczasie bylismy świadkami odgłosów porodu jakiejś pani (w życiu nie słyszałam, zeby ktoś tak przerażająco krzyczał) i komentarzy personelu na temat tych dzwięków. Słysząć te teksty i wrzaski tej babeczki, łzy same napłynęły mi do oczu. Kilka minut później położono na ktg panią u ktorej serduszko maluszka biło tylko 60razy/min. Zakotłowało się na tym korytarzu na IP. Wszyscy z personelu zaczęli biegać i wrzeszczeć na siebie. Jedni o natychmiastowej cesarce inni o jakimś przetaczaniu. Najbardziej zabił mnie tekst lekarza z ktorym ja niestety potem też miałam przyjemność..."po co nam cesarka, przecież i tak ta cesarka nie uratuje tego dziecka".Szok. Wszystko tak nad głową tej przerażonej kobiety, jej męża i kilkunastu pacjentek z Izby. Nie wiem jak się sprawa zakończyła, bo potem zaknęli tą babkę w pokoju od ktg i cisza.
zwiekszyl mi dawke fenoterolu z 3 na 4 dziennie. i mam przyjsc do niego we wtoek teraz i w srode usg
żebyś tylko wyzdrowiała jak najszybciej 

dbaj o siebie