|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4411 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
wyszla ci z tego jedna porcja czy wiecej? i co zrobilas jak ci zostalo-zamrozilas?
|
#4412 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Dziękujemy z "żabką" za miłe słowa o basenowych zdjęciach
QUOTE=Weronisia;24953757]Dziewczyny byłam dziś u dentysty. Moje zęby są idealnie zdrowe, córki też. Ale syna... masakra Jeśli jeszcze kiedyś będziecie w ciąży, lub macie znajome w ciąży, to ostrzegajcie przed braniem antybiotyków w ciąży. Mój syn ma 10 lat i właśnie wyszło, że antybiotyk, który brałam w ciąży (ok. 6 m-ca) spowodował trwałe uszkodzenie składu jego zębów i kości. Thomas nigdy nie chorował, jest zdrowy, wesoły itp. Ciąża była idealna, książkowa, nie brałam żadnych leków do czasu gdy zachorowałam na grypę z jakimiś powikłaniami oskrzelowymi. Dostałam wtedy antybiotyk. Byłam w 6 m-cu ciąży. Dziecko okaz zdrowia, a tu się okazuje, że jego zęby to ... masakra. Nie widać tego gołym okiem. Te z przodu są piękne. Ale okazuje się, że już ma 8 dziurawych zębów, a te, ktore się dopiero wyżynają już są do niczego Nigdy nie było takiego przypadku w naszych rodzinach. Genetycznie mamy mocne zęby i kości, a do dentysty chodzimy tylko do kontroli, bo nie ma czego leczyć. I to dotyczy zarówno rodziny mojego męża, jak i mojej. Aż tu taki numer! Ja już dzieci nie planuję, ale wy pewnie tak, bo większość z was ma tylko jedno. Dlatego to piszę ku przestrodze. Może to komuś uratuje zęby.[/QUOTE] Kurcze człowiek czasem człowiek nie wymyśliłby jakie mogą być konsekwencje brania antybiotyków. Mam nadzieję, że znajdzie się dobry sposób nan doprowadzenie zębów synka do porządku. Cytat:
![]() Super pomysł i wykonanie (nie pierwsze raz zresztą) dla mamy, która inne mamy do swojej pasji przekonać potrafi.Jeden i drugi synuś słitaśny U nas po dwóch dniach na rączkach zapanował spokój, coraz bardziej skłaniam się do teorii ząbków, tylko kiedy one w końcu wyjdą Dalej śpimy w nocy z małą, jak próbowałam zostawić ją dwa razy w łóżeczku to kończyło się tym, że budziła się z rykiem ok 1 w poprzek łóżeczka. Jako, że ma ono 60 cm szerokości to możecie sobie wyobrazić jej pozycję skoro ona ma 72 cm. Z tego raz próbowała się odwrócić na brzuch i jak ją zobaczyłam to wyglądała jak ze skręconym karkiem. Także co z tego, że ładnie sama zasypia jak do rana sama nie dośpi.Z milszych rzeczy to 8 marca lecę z małą do Polski na 3 tygodnie Mam do Was pytanie czy któraś używa już wózka spacerowego?? tak się zastanawiam czy to dobry pomysł zabrać ze sobą na wyjazd spacerówkę? Gondola u nas powoli za mała się robi a za miesiąc to już w ogóle może być ciężko. Mamy x-landera i spacerówka rozkłada się prawie do pozycji leżącej. Mała jeszcze nie podciąga się do siadania z pozycji leżącej, dobrze idzie jej to tylko kiedy mam ją na kolanach. Piszecie, że macie ładną pogodę, u mnie niestety od dzisiaj jakieś zamiecie śnieżne i słońca brak. Jak mała wstanie i zje to pojedziemy chyba na jakieś zakupy bo o spacerze nie ma mowy. |
|
|
|
|
#4413 |
|
Rozeznanie
|
Cześc dziewczyny
![]() Widzę,że dyskusja toczy się na temat glutenu Gabisun to w hiszpanii jeszcze lepiej bo wszystkie kaszki z glutenem dopiero od 6 msca Ja dziś znowu próbowałam sowja terrorystke przetrzymac całą noc w łóżeczku, ale nie dałam rady. Co 10 min smoczek jej wypadał i zaczynała marudzic, około 1 wziełam ją do nas i chyba w nagrode za to spała do 5 dla mnie to szok, całe 4 godz, aż zerknełam też na meża tel bo myślałam że na moim się zegarek przestawił Mimo, że znowu wstałam pognieciona to chociaż ciut lepiej wyspana niż wczoraj. Kupiłam dzisiaj taką kaszke ryżowo-kukurydzianą bezglutenowa. Dosypuje się ja do mleka, bo ten kleik co mam to raczej do zup czy deserków sie nadaje. Na opakowaniu pisze że na 200 ml mleka ( bede sciagac swoje) dac 2-3 łyżki stołowe, zastanawiam się czy 200 ml to nie za duzo dla 5 miesiecznego dziecka?? Wiem ze jak jej dam tyle to ona tyle zje, jakas pazerna jest ta moja kruszyna, ile by nie dostala to tyle wypije. My jutro mamy druga dawke pneumo i wizyte kontrolna u pediatry. Zobaczymy ile wazy, jak skonczyla 4 wazyła 6.600. Któras ostatnio pisala ze idzie na druga i ostatnia dawke pneumo, my mamy az 4 dawki, ale to pewnie od rodzaju szczepionki zalezy. My mielismy do wyboru prevenar lub sinflorix. Wybralam ta druga bo polecala ja nasza pani doktor. Hagar łączę się w bólu z Toba, my mamy to samo ![]() Dash gratulujemy 5 miescięcy Co do wypadania włosów, to mi gin kazał brac witaminy dla matek karmiacych i naprawde sie poprawilo, a wypadały strasznie |
|
|
|
#4414 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4415 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4416 |
|
Raczkowanie
|
ja używam, bo Kuba juz się nie mieści w gondoli
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
|
|
|
#4417 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4418 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4419 |
|
Wtajemniczenie
|
dzidzia_aim , Ilona niekoniecznie trzeba robic kaszke czy kleik z przepisu. Ja robie na 90 ml mleka i daje na oko np 3 lyzki aby geste bylo
![]() Ja jeszcze spacerowki nie uzywam, ale Dawidek juz ledwo ledwo siedzi w gondoli ;(
|
#4420 |
|
Zadomowienie
|
Jak tak czytam Was to sie ciesze ze nie kupowałąm wózka
gondole miałam pozyczona od siostry a tera sie przesiedlismy sie na zwykłą spacerówke coneco ![]() a z tym glutenem to sama nie wiem..z Domikiem to ja nic o tym wprowadzaniu nie wiedziałam, ani bratowa, ani siora ani mama pierwsze słyszy i normalnie wcinał manne i nic dzieciom nie było..teraz jestem troche bardziej uświadomiona i ostrożniej do tego podchodze ale nadal nie wiem o co kaman niby o jakiejs cielance..ale kurcze..cofnijmy sie 10 lat w stecz...czegoś takiego nie było wtedy![]() krytykujcie mnie jek chcecie..ale ja troszke stasoświecka jestem albo poprostu nienowoczesna Patryczkowi staram sie wdrazac "nowe zasady zywienia; ale z domikiem to ja ciemna byłam i nic mu nie jest ![]() ![]() dobra juz was nie nerwuje ![]() dodaje foty 1 z spacerku 2 moi faceci
Edytowane przez aaneczka1984 Czas edycji: 2011-02-10 o 20:35 |
|
|
|
#4421 |
|
Wtajemniczenie
|
z nowości- Ola ma chyba alergię na banany
. Karmię ją mm, więc to raczej na pewno banany ehh
|
|
|
|
#4422 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam tutaj taki niemiecki sklep i tam są produkty Hippa i Bobovity chyba też, tylko o ile sie nie myle to nazwa jest troszke przekręcona. Weronisia mówię o sklepach Muller, powinnaś się orientowac Muszę tam zajrzec, tylko autobusem ciężko a maż zawsze mi auto do pracy zabierze i lipa. Mam coś takiego |
|
|
|
|
#4423 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o spacerówke to niby jak dziecko siedzi zaczyna się jej urzywac. Ja myślę że jeszcze z miesiac posłuży nam gondola a potem bedziemy próbowac zamienic na spacerowke. Akurat pól roczku skończy to powinna już siedziec chyba
zobaczymy.....Aaneczka ja też o wielu rzeczach nie miałabym pojęcia gdyby nie forum to czy inne. Już pisałam że ja znam swoje dziecko najlepiej i to ja najlepiej wiem kiedy i co podac ( z rozsadkiem oczywiście, nie wliczając łyżki wywaru ). Jeśli chodzi o ten gluten to jak byliśmy teraz u mamy na świetach to ona dała polizac mojemu dziecku biszkopta zwykłego, który przecież zawiera gluten i nic absolutnie jej nie było. Ja myśle, że te normy żywieniowe sa troche na wyrost. Niektóre mamy natomiast zdecydowanie przesadzają pilnując sie co do grama, daty i godziny żeby cokolwiek nowego podac swojemu dziecku. Nie zamkniemy przecież dzieci w złotych klatkach, jak to mówi moja przyjaciółka, która sama jest mama i niestety przed wszystkim ich nie ustrzeżemy No, to tyle.....![]() ps. aaneczka cudne chłopaki, do schrupania
Edytowane przez dzidzia_aim Czas edycji: 2011-02-10 o 22:39 |
|
|
|
#4424 | ||
|
Zadomowienie
|
Hej Mamusie
![]() U nas dzisiaj fajny dzionek- najpierw mała zrobiła mi niespodziankę bo pospała w dzień 3 h! pierwszy raz od momentu jak miała chyba 2 tygodnie hehe aż ją obudziłam bo się bałam, że coś nie tak i mierzyłam temperaturę A po południu były u mnie 3 koleżanki z pracy, pojadłyśmy, poplotkowałyśmy i wypiłyśmy po kilka kielonków nalewki. Mniami ![]() A podobno to królik jest najlepszy na początek tak piszą w poradnikach, tak mówi moja pediatra i rodzice moi też mówią, że się kiedyś podawało.Jeszcze indyk zalecany i cielęcinka. Cytat:
Ale pewnie, że można ominąć ten etap jak nie chcesz podawać ryżowej, i dać od razu manną tylko zacząć od małej dawki. Jak na mój gust to takie grube, kryjące rajstopki nie pasują ![]() A sukienka fajna, butki może bym dała odrobinę delikatniejsze. Gabisun- ja ostatnio pisałam, że w poradniku który dostałam w szpitalu mówi się, że dzieci karmione tylko piersią powinny dostać gluten po skończonym 4 miesiącu, a dzieci na mm po 5 miesiącu. Odwrotnie jest z mięskiem bo najpierw czyli po 5 miesiącu dzieci na mm na dopiero po 6 dzieci na piersi. Cytat:
Ja nie mrożę posiłków, bo sama nie lubię mrożonych dań gotowych, i nie chcę takich podawać małej. Będę gotowała na bieżąco. Jak wrócę do pracy i nie będę miała czasu to będę gotowała na zapas i wekowała w słoiczkach.
|
|
#4425 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Oleju nie dawałam, bo muszę go nabyć ![]() Masełka ok półłyżeczki Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4426 | |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie nie było i stąd celiaklia
teraz bardziej zwraca się uwagę na gluten. Wszystk oteż zależy od dziecka niektóre są bardziej wrażliwie inne mniej, moja np. nie ma na nic uczulenia ( na razie), ale tak jak piszesz "kiedyś" matki dawały wszystko dzieciom i jak płakały to "po prostu boli go brzuszek albo ma kolkę", a teraz wiadomo, że dzieci mają jeszcze wrażliwy brzuszek i trzeba uważać z nowościami i powoli wprowadzać pokarmy a dlaczego mamy cię krytykować no chyba ,że notorycznie i z premedytacją łamiesz wszystkie zasady dotyczące żywienia niemowląt ![]() Cytat:
Czyli banany muszą poczekać, aż będzie większa albo w ogóle nie będzie mogła ich jeść Szcześliwa dziękuję bardzo za opinię Dziewczyny ja mam doła dzisiaj, jakie to życie jest niesprawiedliwe zaraz napiszę na boku...
|
|
|
|
|
#4427 |
|
Raczkowanie
|
Witam Mamusie
![]() Wczoraj pogoda była cudowna, nawet zaliczyliśmy spacerek do lasu, a dziś zimno, pochmurno i pada, więc drogę mam nie przejezdną i spaceru nie będzie. Czasami brakuje mi chodników, bo zanim zrobią nam drogę to chyba się zestarzeje ![]() Aaneczko celiakia kiedyś była, niestety przez znikome uświadomienie wiele dzieci zachorowało- najlepszym przykładem jest moja siostra. Niestety nie da się tego wyleczyć Moja Mała to alergiczka po mamusi, więc pediatra kazał uważać na wszelkie silniejsze alergeny, np seler czy banany. Ale gluten trzeba wprowadzić jak tylko zacznie jeść stałe pokarmy. Czyli już niedługo ![]() Twoi chłopcy to dwa słodziaki |
|
|
|
#4428 | ||
|
Rozeznanie
|
hej mamusie,
u nas znów słabe noce. wstawałam dziś 5 razy, do tego o 4 trzeba było małą usypiać bo się rozbudziła. do tego już 2 czy 3 dzień mała budzi się marudna. nie wiem czy to przez tą infekcję a może ona po prostu ciągle głodna jest. muszę zacząć jej dawać coś innego niż mleko, może samo mleko już jej nie wystarcza. niestety trudno coś wywnioskować bo po pierwsze na wyjeździe jesteśmy a po drugie ta infekcja. obie te rzeczy mogą być przyczyną, do tego zęby mogą się zaczynać, taka zgaduj zgadula. to moje dziecko to jednak ciężki model Cytat:
Cytat:
a i mam jeszcze jedno pytanko. dziewczyny, jeśli na noc chciałabym zagęszczać mm, to właśnie taką kaszką ryżową, czy czymś innym? ile tego na 180 ml mm dać i przez jaki smoczek podawać??? a co do tej kaszki ryżowej to w sumie dobry pomysł. a ty taką błyskawiczną podajesz i na mleku czy na wodzie ją robisz??? i ją się łyżeczką podaje?? |
||
|
|
|
#4429 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny jakich kremów używacie do pupy malucha, ja do tej pory używałam krem zapobiegającym odparzeniom Nivea, jednak konczy mi się i chciałabym spróbować czegoś innego.
|
|
|
|
#4430 | |
|
Raczkowanie
|
witam z rana
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#4431 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() gabi1985 widzisz ja po kąpieli dałam mm. skończyła wciągać butlę ok 20. zjadła 180 ml, jak by w butli więcej były to też by chyba wciągnęła a już o 23 obudziła się i cyca wołała. próbowałam ją uśpić ze smokiem ale nie dało się, tak ryczała, więc chyba jednak głodna była. ona teraz to nawet nie co 2 ale co 1.30 się na jedzenie budzi
|
|
|
|
|
#4432 |
|
Zadomowienie
|
helloł
![]() dziękujemy za komplementy gabisun..no własnie z Domikiem to troche łamałam te zasady ale to z braku doświadczenia i byłam z lekka nieuświadomiona co i jak ale teraz to sie staram jednak tego nie robic ..ten gluten to podaje własnei w formie tej kaszki manny co Ci linka wstawiałam abo leń ze mnie i nie chce mi sie gotować..choć z lubelli jest ekspresowa i gotowac jej nie trzeba![]() no ale nie bede oszukiwac ..3 lata mm dawac nei będe ![]() ![]() po roku przechodze na krowie bijcie mnie jak chcecie![]() Poza tym doradzcie mi coś ..małemu strasznie oczka ropieją i ma takie zaczerwienione..troszke mu łzawią...czym moge mu przecierac albo czy są jakies kropelki ??
|
|
#4433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja to nawet nie wiem jak to jest z tymi posiłkami mlecznymi potem...przecież dziecko już chyba po roku je normalnie? to znaczy kaszki, obiadki, owoce...czy nie
|
|
|
|
|
#4434 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A smoczek to wzięłam ten, który na co dzień używamy, tylko zrobiłam większą dziurkę. Cytat:
Nam kazał lekarz przemywać solą fizjologiczną. Zwilżyć gazik i przemyć oczko od zewnątrz do środka i zmienić gazik na świeży, żeby nie roznieść tej ropy po całym oczku. Pomogło.
|
|
#4435 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kaszek to nietety nie lubił od początku wiec mu nie dawałam...jadł juz zwykłe jogurty a niby nawet danonki mozna niby podawaac po 2 roku
|
|
|
#4436 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czesto tez prosze pediatre o recepte na masc- robi mi cos w stylu Linomagu i puszka 100 ml kosztuje 5 zl ![]() To na codzien, a na odparzenia to mam tylko Sudocrem.
|
|
#4437 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4438 |
|
Zakorzenienie
|
Cześc dziewczyny
![]() podczytuję Was czasami, ale nie mam czasu, by odpisywać. Karolinka w sobotę kończy 5 miesięcy Poza tym jeszcze nie siada, nawet nie próbuje, ale gdy ją posadzę na kolanach, jest dość sztywna, wiec może niedługo.... Mam nadzieję ![]() Karolcia, mimo, że urodziła się malutka (48cm, 2600g), to bardzo szybko nadrabia. Wagowo niekoniecznie (wazy ok.6kg i weszła w 3 centyl), ale za to wzrostem jest już w 50centylu (ma ok.66-67cm) i powoli wchodzimy w ubranka 68, bo te 62 mają za krótkie nogawki i rękawy. Tylko body z krótkim rękawem na 62 są ok.. Może więc będzie wysoka i szczuplutka? A nie to, co mamusia 156cm ![]() ![]() ![]() Piszecie o kleikach - ja kupuję z Nestle lub Bobovity, dosypuję ok.2 płaskich miarek od mleka na 150ml mleka. Najpierw było to raz dziennie, teraz już każdy posiłek to kleik. Tylko na zmianę - raz ryżowy, a raz kukurydziany. Wczoraj zjadła też kaszkę mleczno-ryżową z bananami (próbka Bobovity), ale ta proporcja była za gęsta i musiałam rozcieńczyć. Mamy natomiast problem z zupkami i wszystkim, co jemy łyżeczką. Karolcia zje 3-4 łyżeczki i więcej nie da się wmusić. To samo dotyczy jabłuszka, kaszki itp. Ale nadrabia pijąc soki wyciskane w domu z marchwi i jabłka oraz kupne Bobofrut i Hipp - jabłko, jabłko-marchew, jabłko-malina, a także herbatki: jabłko z melisą i malinowa z dziką różą... A co do glutenu - podobno wytyczne są takie, by dzieci karmione piersią otrzymywały go już od 5 mca (po ukończeniu czterech mcy), a dzieci karmione MM - miesiąc później. Chciałam kupić mleczną kaczkę mannę Bobovity, a ona jest powyżej 6 mca, więc już sama nie wiem.. Pozdrawiam Was cieplutko mamuśki ![]() A. ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- ilonalu - ja używam tylko zielonego Linomagu (smaruję grubą warstwę). Ze 2 razy użyłam Sudocremu, ale Linomag nam wystarcza. I do tego jest tani, bo ok.6zł za tubkę. kup w aptece ziele świetlika do zaparzania, kosztuje ok7zł. Naprawdę daje super efekty.
|
|
#4439 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dzięki za info o spacerówkach. Jutro składamy swoją bo przecież to żadna frajda dla małej leżeć jak paragraf .Wczoraj na zakupach kupiłam dal Zuzy okulary przeciwsłoneczne, tak żeby zimę przegonić i dzisiaj co?? Taka śnieżyca, że nie wiem jak tż z pracy wróci. Spadło już chyba pół metra śniegu, wieje wiatr., autobusy nie jeżdżą, szkoły i przedszkola pozamykane, no i my też kiblujemy w domu nawet na spacer nie ma jak wyjść .
|
|||
|
|
|
#4440 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Też muszę linomag maść kupić, a póki co mamy odparzoną dupkę i sudocremem robimy, ale jadę na tym z próbek, dużo tam jest, a mam 3 szt.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:54.

Czy Wasze Maluszki też nie chcą smoczka i butelki?? Smokozorda ssie tylko podczas jazdy samochodem, a z butelki w ogóle nie pije, soczek i herbatkę pije z łyżeczki, nie wiem skąd u niej taka niechęć do butelki, próbowałam różnych smoczków ale to nic nie daje. Chyba kupię jej kubeczek niekapek z aventu, może z niego będzie piła
dla mamy, która inne mamy do swojej pasji przekonać potrafi.
Dalej śpimy w nocy z małą, jak próbowałam zostawić ją dwa razy w łóżeczku to kończyło się tym, że budziła się z rykiem ok 1 w poprzek łóżeczka. Jako, że ma ono 60 cm szerokości to możecie sobie wyobrazić jej pozycję skoro ona ma 72 cm. Z tego raz próbowała się odwrócić na brzuch i jak ją zobaczyłam to wyglądała jak ze skręconym karkiem. Także co z tego, że ładnie sama zasypia jak do rana sama nie dośpi.
dla mnie to szok, całe 4 godz, aż zerknełam też na meża tel bo myślałam że na moim się zegarek przestawił
Mimo, że znowu wstałam pognieciona to chociaż ciut lepiej wyspana niż wczoraj. 

gondole miałam pozyczona od siostry a tera sie przesiedlismy sie na zwykłą spacerówke coneco 
. Karmię ją mm, więc to raczej na pewno banany ehh

zaraz napiszę na boku...