2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy cz.II - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-10, 14:24   #4411
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Dzisiaj bazując na składzie sloiczka z hipp-a, przygotowała jej danie: ziemniak ze szpinakiem i mlekiem (2 ziemniaki, 2 kulki liściastego szpinaku mrożonego ugotować i zmiksować z 30 ml mleka mm)- córcia się zajadała ze smakiem
wyszla ci z tego jedna porcja czy wiecej? i co zrobilas jak ci zostalo-zamrozilas?
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 14:29   #4412
bibet
Raczkowanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Dziękujemy z "żabką" za miłe słowa o basenowych zdjęciach

QUOTE=Weronisia;24953757]Dziewczyny byłam dziś u dentysty. Moje zęby są idealnie zdrowe, córki też. Ale syna... masakra
Jeśli jeszcze kiedyś będziecie w ciąży, lub macie znajome w ciąży, to ostrzegajcie przed braniem antybiotyków w ciąży.
Mój syn ma 10 lat i właśnie wyszło, że antybiotyk, który brałam w ciąży (ok. 6 m-ca) spowodował trwałe uszkodzenie składu jego zębów i kości.
Thomas nigdy nie chorował, jest zdrowy, wesoły itp. Ciąża była idealna, książkowa, nie brałam żadnych leków do czasu gdy zachorowałam na grypę z jakimiś powikłaniami oskrzelowymi. Dostałam wtedy antybiotyk. Byłam w 6 m-cu ciąży.
Dziecko okaz zdrowia, a tu się okazuje, że jego zęby to ... masakra. Nie widać tego gołym okiem. Te z przodu są piękne. Ale okazuje się, że już ma 8 dziurawych zębów, a te, ktore się dopiero wyżynają już są do niczego Aż się boję pomyśleć w jakim stanie są jego kości. Cud , że jeszcze niczego sobie nie złamał.
Nigdy nie było takiego przypadku w naszych rodzinach. Genetycznie mamy mocne zęby i kości, a do dentysty chodzimy tylko do kontroli, bo nie ma czego leczyć. I to dotyczy zarówno rodziny mojego męża, jak i mojej.
Aż tu taki numer!
Ja już dzieci nie planuję, ale wy pewnie tak, bo większość z was ma tylko jedno. Dlatego to piszę ku przestrodze. Może to komuś uratuje zęby.[/QUOTE]

Kurcze człowiek czasem człowiek nie wymyśliłby jakie mogą być konsekwencje brania antybiotyków. Mam nadzieję, że znajdzie się dobry sposób nan doprowadzenie zębów synka do porządku.

Cytat:
Napisane przez justysia8522 Pokaż wiadomość
Weronisiu dziękuję za odpowiedz

Muszę się pochwalić- Julka ma już dwa ząbki A tak niedawno nie potrafiła nawet wsadzić smoczka do buzi Czy Wasze Maluszki też nie chcą smoczka i butelki?? Smokozorda ssie tylko podczas jazdy samochodem, a z butelki w ogóle nie pije, soczek i herbatkę pije z łyżeczki, nie wiem skąd u niej taka niechęć do butelki, próbowałam różnych smoczków ale to nic nie daje. Chyba kupię jej kubeczek niekapek z aventu, może z niego będzie piła
gratulacje ząbków, Zuza smoczka też używa tylko w samochodzie, z butelki pije ale słabo, ostatnio jak się na nią obraziła to podałam jej z ciekawości mleczko w kubeczku niekapku z lovi i wypiła 40ml, najbardziej cieszyła się z tego, że może go sobie sama chwycić. Nie próbowałam więcej razy bo po 2 dniach "odbraziła" się na butelkę
Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Maluchy w wersji rożowo-niebieskiej
Super pomysł i wykonanie (nie pierwsze raz zresztą) dla mamy, która inne mamy do swojej pasji przekonać potrafi.

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
dodaje zdiecia Patryczka
Jeden i drugi synuś słitaśny

U nas po dwóch dniach na rączkach zapanował spokój, coraz bardziej skłaniam się do teorii ząbków, tylko kiedy one w końcu wyjdą Dalej śpimy w nocy z małą, jak próbowałam zostawić ją dwa razy w łóżeczku to kończyło się tym, że budziła się z rykiem ok 1 w poprzek łóżeczka. Jako, że ma ono 60 cm szerokości to możecie sobie wyobrazić jej pozycję skoro ona ma 72 cm. Z tego raz próbowała się odwrócić na brzuch i jak ją zobaczyłam to wyglądała jak ze skręconym karkiem. Także co z tego, że ładnie sama zasypia jak do rana sama nie dośpi.

Z milszych rzeczy to 8 marca lecę z małą do Polski na 3 tygodnie w związku z tym, że moja sister ma na ten dzień termin porodu to tż postanowił nam wszystkim zrobić niespodziankę kupił bilety no i wczoraj się przyznał

Mam do Was pytanie czy któraś używa już wózka spacerowego?? tak się zastanawiam czy to dobry pomysł zabrać ze sobą na wyjazd spacerówkę? Gondola u nas powoli za mała się robi a za miesiąc to już w ogóle może być ciężko. Mamy x-landera i spacerówka rozkłada się prawie do pozycji leżącej. Mała jeszcze nie podciąga się do siadania z pozycji leżącej, dobrze idzie jej to tylko kiedy mam ją na kolanach.

Piszecie, że macie ładną pogodę, u mnie niestety od dzisiaj jakieś zamiecie śnieżne i słońca brak. Jak mała wstanie i zje to pojedziemy chyba na jakieś zakupy bo o spacerze nie ma mowy.
bibet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 14:36   #4413
dzidzia_aim
Rozeznanie

GG do dzidzia_aim

Cześc dziewczyny

Widzę,że dyskusja toczy się na temat glutenu
Gabisun to w hiszpanii jeszcze lepiej bo wszystkie kaszki z glutenem dopiero od 6 msca

Ja dziś znowu próbowałam sowja terrorystke przetrzymac całą noc w łóżeczku, ale nie dałam rady. Co 10 min smoczek jej wypadał i zaczynała marudzic, około 1 wziełam ją do nas i chyba w nagrode za to spała do 5 dla mnie to szok, całe 4 godz, aż zerknełam też na meża tel bo myślałam że na moim się zegarek przestawił Mimo, że znowu wstałam pognieciona to chociaż ciut lepiej wyspana niż wczoraj.

Kupiłam dzisiaj taką kaszke ryżowo-kukurydzianą bezglutenowa. Dosypuje się ja do mleka, bo ten kleik co mam to raczej do zup czy deserków sie nadaje. Na opakowaniu pisze że na 200 ml mleka ( bede sciagac swoje) dac 2-3 łyżki stołowe, zastanawiam się czy 200 ml to nie za duzo dla 5 miesiecznego dziecka?? Wiem ze jak jej dam tyle to ona tyle zje, jakas pazerna jest ta moja kruszyna, ile by nie dostala to tyle wypije.
My jutro mamy druga dawke pneumo i wizyte kontrolna u pediatry. Zobaczymy ile wazy, jak skonczyla 4 wazyła 6.600. Któras ostatnio pisala ze idzie na druga i ostatnia dawke pneumo, my mamy az 4 dawki, ale to pewnie od rodzaju szczepionki zalezy. My mielismy do wyboru prevenar lub sinflorix. Wybralam ta druga bo polecala ja nasza pani doktor.

Hagar łączę się w bólu z Toba, my mamy to samo

Dash gratulujemy 5 miescięcy my kończymy jutro

Co do wypadania włosów, to mi gin kazał brac witaminy dla matek karmiacych i naprawde sie poprawilo, a wypadały strasznie
dzidzia_aim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 15:42   #4414
hagar1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dzidzia_aim Pokaż wiadomość
Co do wypadania włosów, to mi gin kazał brac witaminy dla matek karmiacych i naprawde sie poprawilo, a wypadały strasznie
a jakie konkretnie bierzesz. ja ma w domu feminatan, ale jakoś zapominam go brać.
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 15:52   #4415
gabi1985
Raczkowanie

Cytat:
no właśnie mi też strasznie wypadają. jem FALVITmama ale jakoś nie pomaga
gabi1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 16:34   #4416
fem
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bibet Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie czy któraś używa już wózka spacerowego??
ja używam, bo Kuba juz się nie mieści w gondoli

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...
http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png
fem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 17:46   #4417
dzidzia_aim
Rozeznanie

GG do dzidzia_aim

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość
a jakie konkretnie bierzesz. ja ma w domu feminatan, ale jakoś zapominam go brać.
feminatal N, tak sie nazywają, chyba to samo co Ty masz, mam je z Polski. Ja sobie położyłam obok witaminki D dla Wikuni i w ten sposób nie zapominam, biore codziennie i naprawde mi pomogły. Wiadomo że nadal troszke wypada przy myciu najbardziej, ale w porównaniu z tym co było przedtem to naprawde kolosalna poprawa. Bynajmniej u mnie
Stary 2011-02-10, 18:57   #4418
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Kupiłam dzisiaj taką kaszke ryżowo-kukurydzianą bezglutenowa. Dosypuje się ja do mleka, bo ten kleik co mam to raczej do zup czy deserków sie nadaje. Na opakowaniu pisze że na 200 ml mleka ( bede sciagac swoje) dac 2-3 łyżki stołowe, zastanawiam się czy 200 ml to nie za duzo dla 5 miesiecznego dziecka?? Wiem ze jak jej dam tyle to ona tyle zje, jakas pazerna jest ta moja kruszyna, ile by nie dostala to tyle wypije.
To jest Bobovity tak? Ja mam taki kleik też i te same proporcje każą dawać kiedyś zrobiłam sobie na spróbowanie i to jest strasznie gęste i jest tego bardzo dużo .
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 19:25   #4419
waniliaania2009
Wtajemniczenie

dzidzia_aim , Ilona niekoniecznie trzeba robic kaszke czy kleik z przepisu. Ja robie na 90 ml mleka i daje na oko np 3 lyzki aby geste bylo

Ja jeszcze spacerowki nie uzywam, ale Dawidek juz ledwo ledwo siedzi w gondoli ;(
Stary 2011-02-10, 20:31   #4420
aaneczka1984
Zadomowienie

Jak tak czytam Was to sie ciesze ze nie kupowałąm wózka gondole miałam pozyczona od siostry a tera sie przesiedlismy sie na zwykłą spacerówke coneco

a z tym glutenem to sama nie wiem..z Domikiem to ja nic o tym wprowadzaniu nie wiedziałam, ani bratowa, ani siora ani mama pierwsze słyszy i normalnie wcinał manne i nic dzieciom nie było..teraz jestem troche bardziej uświadomiona i ostrożniej do tego podchodze ale nadal nie wiem o co kaman niby o jakiejs cielance..ale kurcze..cofnijmy sie 10 lat w stecz...czegoś takiego nie było wtedy

krytykujcie mnie jek chcecie..ale ja troszke stasoświecka jestem albo poprostu nienowoczesna

Patryczkowi staram sie wdrazac "nowe zasady zywienia; ale z domikiem to ja ciemna byłam i nic mu nie jest

dobra juz was nie nerwuje

dodaje foty
1 z spacerku
2 moi faceci
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1010939 [800x600].jpg (77,3 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1010954 [800x600].jpg (63,7 KB, 41 załadowań)

Edytowane przez aaneczka1984
Czas edycji: 2011-02-10 o 20:35
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 20:54   #4421
ninaad
Wtajemniczenie

z nowości- Ola ma chyba alergię na banany. Wczoraj dałam jej pierwszy raz. Wieczorem miała trochę wysypki na bokach policzków i za uszami. Posmarowałam locoidem i rano było ok. Dziś znowu dostała banana i wieczorem znowu wysypka- więcej niż wczoraj i zwymiotowała. Karmię ją mm, więc to raczej na pewno banany ehh
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-10, 21:44   #4422
dzidzia_aim
Rozeznanie

GG do dzidzia_aim

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
To jest Bobovity tak? Ja mam taki kleik też i te same proporcje każą dawać kiedyś zrobiłam sobie na spróbowanie i to jest strasznie gęste i jest tego bardzo dużo .
Nie, dlatego że ja nie mieszkam w Polsce.

Mam tutaj taki niemiecki sklep i tam są produkty Hippa i Bobovity chyba też, tylko o ile sie nie myle to nazwa jest troszke przekręcona.
Weronisia mówię o sklepach Muller, powinnaś się orientowac Muszę tam zajrzec, tylko autobusem ciężko a maż zawsze mi auto do pracy zabierze i lipa.

Mam coś takiego
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC04619.jpg (105,1 KB, 14 załadowań)
Stary 2011-02-10, 22:37   #4423
dzidzia_aim
Rozeznanie

GG do dzidzia_aim

Jeśli chodzi o spacerówke to niby jak dziecko siedzi zaczyna się jej urzywac. Ja myślę że jeszcze z miesiac posłuży nam gondola a potem bedziemy próbowac zamienic na spacerowke. Akurat pól roczku skończy to powinna już siedziec chyba zobaczymy.....

Aaneczka ja też o wielu rzeczach nie miałabym pojęcia gdyby nie forum to czy inne. Już pisałam że ja znam swoje dziecko najlepiej i to ja najlepiej wiem kiedy i co podac ( z rozsadkiem oczywiście, nie wliczając łyżki wywaru ).
Jeśli chodzi o ten gluten to jak byliśmy teraz u mamy na świetach to ona dała polizac mojemu dziecku biszkopta zwykłego, który przecież zawiera gluten i nic absolutnie jej nie było. Ja myśle, że te normy żywieniowe sa troche na wyrost. Niektóre mamy natomiast zdecydowanie przesadzają pilnując sie co do grama, daty i godziny żeby cokolwiek nowego podac swojemu dziecku. Nie zamkniemy przecież dzieci w złotych klatkach, jak to mówi moja przyjaciółka, która sama jest mama i niestety przed wszystkim ich nie ustrzeżemy No, to tyle.....

ps. aaneczka cudne chłopaki, do schrupania

Edytowane przez dzidzia_aim
Czas edycji: 2011-02-10 o 22:39
Stary 2011-02-10, 22:51   #4424
Szczęśliwa
Zadomowienie

Hej Mamusie
U nas dzisiaj fajny dzionek- najpierw mała zrobiła mi niespodziankę bo pospała w dzień 3 h! pierwszy raz od momentu jak miała chyba 2 tygodnie hehe aż ją obudziłam bo się bałam, że coś nie tak i mierzyłam temperaturę
A po południu były u mnie 3 koleżanki z pracy, pojadłyśmy, poplotkowałyśmy i wypiłyśmy po kilka kielonków nalewki. Mniami

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Królika bym się bała tak wcześnie, bo on chyba ciężki.
A podobno to królik jest najlepszy na początek tak piszą w poradnikach, tak mówi moja pediatra i rodzice moi też mówią, że się kiedyś podawało.
Jeszcze indyk zalecany i cielęcinka.

Cytat:
dzięki za info. ale z tym glutenem to nie wiem, dlaczego we wszystkich tych schematach żywieniowych piszą aby najpierw gluten wprowadzać
O kaszkach ryżowych wogóle nie ma mowy w schematach, ale podawanie takiej kaszki bezglutenowej brzmi rozsądnie, bo jest lekkostrawna a jednocześnie przyzwyczaja mały żołądek do trawienia. I maluch nie dostalnie od razu cieższego glutenu.
Ale pewnie, że można ominąć ten etap jak nie chcesz podawać ryżowej, i dać od razu manną tylko zacząć od małej dawki.

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
no i sukienka jest w klubie ew. w albumie.
Jak na mój gust to takie grube, kryjące rajstopki nie pasują
A sukienka fajna, butki może bym dała odrobinę delikatniejsze.

Cytat:
dziwne, bo wszystkie wytyczne mówią, że gluten dopiero po 5 miesiącu
Gabisun- ja ostatnio pisałam, że w poradniku który dostałam w szpitalu mówi się, że dzieci karmione tylko piersią powinny dostać gluten po skończonym 4 miesiącu, a dzieci na mm po 5 miesiącu.
Odwrotnie jest z mięskiem bo najpierw czyli po 5 miesiącu dzieci na mm na dopiero po 6 dzieci na piersi.

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
wyszla ci z tego jedna porcja czy wiecej? i co zrobilas jak ci zostalo-zamrozilas?
Wyszło na 2 dni, schowałam do lodówki i podałam dzisiaj.
Ja nie mrożę posiłków, bo sama nie lubię mrożonych dań gotowych, i nie chcę takich podawać małej. Będę gotowała na bieżąco.
Jak wrócę do pracy i nie będę miała czasu to będę gotowała na zapas i wekowała w słoiczkach.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 01:25   #4425
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
NILaP tak tez zrobiłam jak radziła pani Dr tak zrobiłam. Podałam bebilon w dzień a nie na noc i dostał sok jabłkowy i co noc zupełnie inna Zasnął o 20-stej dokarmiłam go o 22 (ale mało co zjadł) i wstał na jedzonko o 3 i 7. A teraz śpi jeszcze jak nigdy Nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy to mleko faktycznie na noc jest a ciężkie a on się jeszcze przyzwyczaja (bo dopiero 2 tygodnie minęły odkąd go podaje na jeden posiłek) , czy ten soczek (bo wczoraj Franio dostał pierwszą łyżeczkę soku z jabłek i bardzo mu smakowało) , czy zrobienie kupę wczoraj ale coś zadziałało chyba. Choć nie cieszę się za bardzo bo wiadomo że można być rożnie Ale dziś odespałam.

Ty już podajesz warzywa? Bo mamy dzieci z jednego czasu a mały dostaje wczoraj pierwszy raz łyżeczkę soku z jabłek
Trzymam kciuki

Cytat:
a ile tego masla/ oleju dolewasz do jednej porcji ok 120 gram
Oleju nie dawałam, bo muszę go nabyć
Masełka ok półłyżeczki

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
z nowości- Ola ma chyba alergię na banany. Wczoraj dałam jej pierwszy raz. Wieczorem miała trochę wysypki na bokach policzków i za uszami. Posmarowałam locoidem i rano było ok. Dziś znowu dostała banana i wieczorem znowu wysypka- więcej niż wczoraj i zwymiotowała. Karmię ją mm, więc to raczej na pewno banany ehh
Pawcio też, ale może mieć też od owoców leśnych (jagody, maliny, jeżyny) ponoć są alergenne...A w jednym słoiczku był banan z leśnymi...

Cytat:
Hej Mamusie
U nas dzisiaj fajny dzionek- najpierw mała zrobiła mi niespodziankę bo pospała w dzień 3 h! pierwszy raz od momentu jak miała chyba 2 tygodnie hehe aż ją obudziłam bo się bałam, że coś nie tak i mierzyłam temperaturę
A po południu były u mnie 3 koleżanki z pracy, pojadłyśmy, poplotkowałyśmy i wypiłyśmy po kilka kielonków nalewki. Mniami

A podobno to królik jest najlepszy na początek tak piszą w poradnikach, tak mówi moja pediatra i rodzice moi też mówią, że się kiedyś podawało.
Jeszcze indyk zalecany i cielęcinka.

O proszę, ja z mięsem na bakier

Wyszło na 2 dni, schowałam do lodówki i podałam dzisiaj.
Ja nie mrożę posiłków, bo sama nie lubię mrożonych dań gotowych, i nie chcę takich podawać małej. Będę gotowała na bieżąco.
Jak wrócę do pracy i nie będę miała czasu to będę gotowała na zapas i wekowała w słoiczkach.
Ewcia dobrze jest- takie własnej roboty, co stało dobę w lodówce, doprowadzić do wrzenia przed podaniem
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 07:36   #4426
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
.cofnijmy sie 10 lat w stecz...czegoś takiego nie było wtedy
no właśnie nie było i stąd celiaklia teraz bardziej zwraca się uwagę na gluten. Wszystk oteż zależy od dziecka niektóre są bardziej wrażliwie inne mniej, moja np. nie ma na nic uczulenia ( na razie), ale tak jak piszesz "kiedyś" matki dawały wszystko dzieciom i jak płakały to "po prostu boli go brzuszek albo ma kolkę", a teraz wiadomo, że dzieci mają jeszcze wrażliwy brzuszek i trzeba uważać z nowościami i powoli wprowadzać pokarmy

a dlaczego mamy cię krytykować no chyba ,że notorycznie i z premedytacją łamiesz wszystkie zasady dotyczące żywienia niemowląt

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
nio dlatego ja się bananów boję i moja jeszcze nie jadła zwłaszcza, że miała uczulenie jak ja jadłam banany ( tylko w dużych ilościach )
Czyli banany muszą poczekać, aż będzie większa albo w ogóle nie będzie mogła ich jeść

Szcześliwa dziękuję bardzo za opinię to jest pretekst do kupna butów

Dziewczyny ja mam doła dzisiaj, jakie to życie jest niesprawiedliwe zaraz napiszę na boku...

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 08:17   #4427
justysia8522
Raczkowanie

Witam Mamusie

Wczoraj pogoda była cudowna, nawet zaliczyliśmy spacerek do lasu, a dziś zimno, pochmurno i pada, więc drogę mam nie przejezdną i spaceru nie będzie. Czasami brakuje mi chodników, bo zanim zrobią nam drogę to chyba się zestarzeje

Aaneczko celiakia kiedyś była, niestety przez znikome uświadomienie wiele dzieci zachorowało- najlepszym przykładem jest moja siostra. Niestety nie da się tego wyleczyć
Moja Mała to alergiczka po mamusi, więc pediatra kazał uważać na wszelkie silniejsze alergeny, np seler czy banany. Ale gluten trzeba wprowadzić jak tylko zacznie jeść stałe pokarmy. Czyli już niedługo
Twoi chłopcy to dwa słodziaki
justysia8522 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 09:07   #4428
hagar1
Rozeznanie

hej mamusie,

u nas znów słabe noce. wstawałam dziś 5 razy, do tego o 4 trzeba było małą usypiać bo się rozbudziła. do tego już 2 czy 3 dzień mała budzi się marudna. nie wiem czy to przez tą infekcję a może ona po prostu ciągle głodna jest. muszę zacząć jej dawać coś innego niż mleko, może samo mleko już jej nie wystarcza. niestety trudno coś wywnioskować bo po pierwsze na wyjeździe jesteśmy a po drugie ta infekcja. obie te rzeczy mogą być przyczyną, do tego zęby mogą się zaczynać, taka zgaduj zgadula. to moje dziecko to jednak ciężki model

Cytat:
feminatal N, tak sie nazywają, chyba to samo co Ty masz, mam je z Polski. Ja sobie położyłam obok witaminki D dla Wikuni i w ten sposób nie zapominam, biore codziennie i naprawde mi pomogły. Wiadomo że nadal troszke wypada przy myciu najbardziej, ale w porównaniu z tym co było przedtem to naprawde kolosalna poprawa. Bynajmniej u mnie
no to muszę zacząć łykać, może coś pomorze, bo już mam dość zbierania swoich włosów po całym domu.

Cytat:
Hej Mamusie

O kaszkach ryżowych wogóle nie ma mowy w schematach, ale podawanie takiej kaszki bezglutenowej brzmi rozsądnie, bo jest lekkostrawna a jednocześnie przyzwyczaja mały żołądek do trawienia. I maluch nie dostalnie od razu cieższego glutenu.
Ale pewnie, że można ominąć ten etap jak nie chcesz podawać ryżowej, i dać od razu manną tylko zacząć od małej dawki.
super że dzionek udany. likierek - mniam. ja to bym się takiej dobrej wiśnióweczki napiła, no ale na cycku jesteśmy więc nie za bardzo. choć przyznaje się bez bicia że lampeczkę winka do obiadu lub kolacji wypijam.

a i mam jeszcze jedno pytanko. dziewczyny, jeśli na noc chciałabym zagęszczać mm, to właśnie taką kaszką ryżową, czy czymś innym? ile tego na 180 ml mm dać i przez jaki smoczek podawać???

a co do tej kaszki ryżowej to w sumie dobry pomysł. a ty taką błyskawiczną podajesz i na mleku czy na wodzie ją robisz??? i ją się łyżeczką podaje??
Stary 2011-02-11, 09:12   #4429
ilonalu
Raczkowanie

Dziewczyny jakich kremów używacie do pupy malucha, ja do tej pory używałam krem zapobiegającym odparzeniom Nivea, jednak konczy mi się i chciałabym spróbować czegoś innego.
ilonalu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 09:20   #4430
gabi1985
Raczkowanie

witam z rana
Cytat:
hej mamusie,

u nas znów słabe noce. wstawałam dziś 5 razy, do tego o 4 trzeba było małą usypiać bo się rozbudziła. do tego już 2 czy 3 dzień mała budzi się marudna. nie wiem czy to przez tą infekcję a może ona po prostu ciągle głodna jest. muszę zacząć jej dawać coś innego niż mleko, może samo mleko już jej nie wystarcza. niestety trudno coś wywnioskować bo po pierwsze na wyjeździe jesteśmy a po drugie ta infekcja. obie te rzeczy mogą być przyczyną, do tego zęby mogą się zaczynać, taka zgaduj zgadula. to moje dziecko to jednak ciężki model

u nas to samo przed 22 dałam jej mm spała do 2 a potem znowu co 2 godziny się budziła lipa a chciałabym ją jeszcze trochę piersią pokarmić

no to muszę zacząć łykać, może coś pomorze, bo już mam dość zbierania swoich włosów po całym domu.

super że dzionek udany. likierek - mniam. ja to bym się takiej dobrej wiśnióweczki napiła, no ale na cycku jesteśmy więc nie za bardzo. choć przyznaje się bez bicia że lampeczkę winka do obiadu lub kolacji wypijam.

a i mam jeszcze jedno pytanko. dziewczyny, jeśli na noc chciałabym zagęszczać mm, to właśnie taką kaszką ryżową, czy czymś innym? ile tego na 180 ml mm dać i przez jaki smoczek podawać???
ja raz podałam kaszkę przez smoczek trójprzepływowy z aventu i nawet spoko tylko koncówka co została w butelce nie chciała już przelecieć przez smoczek bo strasznie gęste się zrobiło. Chyba następnym razem będę musiała dać po prostu mniej tej kaszki bo ten przepis na opakowaniu to jest chyba już jak dziecko je z łyżeczki a u mnie po kąpieli to by nie przeszlo bo ona wtedy głodna jak wilk i strasznie by się denerwowała

a co do tej kaszki ryżowej to w sumie dobry pomysł. a ty taką błyskawiczną podajesz i na mleku czy na wodzie ją robisz??? i ją się łyżeczką podaje??
ilonalu ja używam bepanthenu i w sumie smaruję małą tylko po kąpieli a w ciągu dnia tylko wycieram chusteczkami po zmianie pieluch i jak na razie nie mieliśmy żadnych problemów z pupcią
gabi1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 09:39   #4431
hagar1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ilonalu Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakich kremów używacie do pupy malucha, ja do tej pory używałam krem zapobiegającym odparzeniom Nivea, jednak konczy mi się i chciałabym spróbować czegoś innego.
ja to różne, na początek szedł tylko linomag, czasem używam sudocremu a ostatnio też bepanthenu. wszystkie trzy się sprawdzają

gabi1985 widzisz ja po kąpieli dałam mm. skończyła wciągać butlę ok 20. zjadła 180 ml, jak by w butli więcej były to też by chyba wciągnęła a już o 23 obudziła się i cyca wołała. próbowałam ją uśpić ze smokiem ale nie dało się, tak ryczała, więc chyba jednak głodna była. ona teraz to nawet nie co 2 ale co 1.30 się na jedzenie budzi
Stary 2011-02-11, 11:03   #4432
aaneczka1984
Zadomowienie

helloł

dziękujemy za komplementy

gabisun..no własnie z Domikiem to troche łamałam te zasady ale to z braku doświadczenia i byłam z lekka nieuświadomiona co i jak ale teraz to sie staram jednak tego nie robic ..ten gluten to podaje własnei w formie tej kaszki manny co Ci linka wstawiałam abo leń ze mnie i nie chce mi sie gotować..choć z lubelli jest ekspresowa i gotowac jej nie trzeba
no ale nie bede oszukiwac ..3 lata mm dawac nei będe
po roku przechodze na krowie bijcie mnie jak chcecie

Poza tym doradzcie mi coś ..małemu strasznie oczka ropieją i ma takie zaczerwienione..troszke mu łzawią...czym moge mu przecierac albo czy są jakies kropelki ??
Stary 2011-02-11, 11:15   #4433
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
helloł

dziękujemy za komplementy

gabisun..no własnie z Domikiem to troche łamałam te zasady ale to z braku doświadczenia i byłam z lekka nieuświadomiona co i jak ale teraz to sie staram jednak tego nie robic ..ten gluten to podaje własnei w formie tej kaszki manny co Ci linka wstawiałam abo leń ze mnie i nie chce mi sie gotować..choć z lubelli jest ekspresowa i gotowac jej nie trzeba
no ale nie bede oszukiwac ..3 lata mm dawac nei będe
po roku przechodze na krowie bijcie mnie jak chcecie

Poza tym doradzcie mi coś ..małemu strasznie oczka ropieją i ma takie zaczerwienione..troszke mu łzawią...czym moge mu przecierac albo czy są jakies kropelki ??
ale mm też jest na krowim ja to nawet nie wiem jak to jest z tymi posiłkami mlecznymi potem...przecież dziecko już chyba po roku je normalnie? to znaczy kaszki, obiadki, owoce...czy nie

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 11:30   #4434
onevittoria
Raczkowanie

Cytat:
hej mamusie,

Ja zagęszczam kleikiem ryżowym z bobovity, jest bezglutenowy. Na opakowaniu jest napisane ile powinno się sypać, ale na początek wsypałam powoli ok. 3 miarek (korzystam z łyżeczki po mm do odmierzania) i patrzyłam czy nie gęstnieje za bardzo. Pierwszy raz podałam małemu takie ledwo zagęszczone, dopiero na drugi dzień po oblukaniu kupala, dodalam troszkę więcej. Na 180 wsypałabym ok.5-6 miarek, ale syp powoli żeby Ci za gęste nie wyszło
A smoczek to wzięłam ten, który na co dzień używamy, tylko zrobiłam większą dziurkę.

Cytat:
Ja Linomag lub puder nivea podsypię i jest ok.

Cytat:
helloł

Nam kazał lekarz przemywać solą fizjologiczną. Zwilżyć gazik i przemyć oczko od zewnątrz do środka i zmienić gazik na świeży, żeby nie roznieść tej ropy po całym oczku. Pomogło.

onevittoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 11:31   #4435
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
ale mm też jest na krowim ja to nawet nie wiem jak to jest z tymi posiłkami mlecznymi potem...przecież dziecko już chyba po roku je normalnie? to znaczy kaszki, obiadki, owoce...czy nie
Domik juz jadł to co my..tylko starałam sie mniej doprawione odkładac kaszek to nietety nie lubił od początku wiec mu nie dawałam...jadł juz zwykłe jogurty a niby nawet danonki mozna niby podawaac po 2 roku
Stary 2011-02-11, 11:58   #4436
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
ja uzywam Linomagu- masc (choc jest drogi) , kremu Bambino ok 6 zl duze opakowanie. A ostatnio odkrylam Linomag krem z wit a+e i jest super- bede go teraz kupowac.
Czesto tez prosze pediatre o recepte na masc- robi mi cos w stylu Linomagu i puszka 100 ml kosztuje 5 zl

To na codzien, a na odparzenia to mam tylko Sudocrem.
Stary 2011-02-11, 12:07   #4437
hagar1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez onevittoria Pokaż wiadomość
Ja zagęszczam kleikiem ryżowym z bobovity, jest bezglutenowy. Na opakowaniu jest napisane ile powinno się sypać, ale na początek wsypałam powoli ok. 3 miarek (korzystam z łyżeczki po mm do odmierzania) i patrzyłam czy nie gęstnieje za bardzo. Pierwszy raz podałam małemu takie ledwo zagęszczone, dopiero na drugi dzień po oblukaniu kupala, dodalam troszkę więcej. Na 180 wsypałabym ok.5-6 miarek, ale syp powoli żeby Ci za gęste nie wyszło
A smoczek to wzięłam ten, który na co dzień używamy, tylko zrobiłam większą dziurkę.
dzięki za info. i co po zagęszczonym mleku śpi dłużej??
Stary 2011-02-11, 12:23   #4438
angelikaw
Zakorzenienie

Cześc dziewczyny
podczytuję Was czasami, ale nie mam czasu, by odpisywać. Karolinka w sobotę kończy 5 miesięcy Jest już bardzo absorbująca, szybko się nudzi w łóżeczku z karuzelą/w leżaczku-bujaczku, czy wózku. Jest na etapie, gdy najciekawsze rzeczy ogląda się z perspektywy bycia na rękach. Do tego zęby - idą bardzo powoli, ale jest bardzo marudna, wszystko pcha do buzi, marudzi...
Poza tym jeszcze nie siada, nawet nie próbuje, ale gdy ją posadzę na kolanach, jest dość sztywna, wiec może niedługo.... Mam nadzieję

Karolcia, mimo, że urodziła się malutka (48cm, 2600g), to bardzo szybko nadrabia. Wagowo niekoniecznie (wazy ok.6kg i weszła w 3 centyl), ale za to wzrostem jest już w 50centylu (ma ok.66-67cm) i powoli wchodzimy w ubranka 68, bo te 62 mają za krótkie nogawki i rękawy. Tylko body z krótkim rękawem na 62 są ok.. Może więc będzie wysoka i szczuplutka? A nie to, co mamusia 156cm

Piszecie o kleikach - ja kupuję z Nestle lub Bobovity, dosypuję ok.2 płaskich miarek od mleka na 150ml mleka. Najpierw było to raz dziennie, teraz już każdy posiłek to kleik. Tylko na zmianę - raz ryżowy, a raz kukurydziany. Wczoraj zjadła też kaszkę mleczno-ryżową z bananami (próbka Bobovity), ale ta proporcja była za gęsta i musiałam rozcieńczyć.
Mamy natomiast problem z zupkami i wszystkim, co jemy łyżeczką. Karolcia zje 3-4 łyżeczki i więcej nie da się wmusić. To samo dotyczy jabłuszka, kaszki itp.
Ale nadrabia pijąc soki wyciskane w domu z marchwi i jabłka oraz kupne Bobofrut i Hipp - jabłko, jabłko-marchew, jabłko-malina, a także herbatki: jabłko z melisą i malinowa z dziką różą...

A co do glutenu - podobno wytyczne są takie, by dzieci karmione piersią otrzymywały go już od 5 mca (po ukończeniu czterech mcy), a dzieci karmione MM - miesiąc później. Chciałam kupić mleczną kaczkę mannę Bobovity, a ona jest powyżej 6 mca, więc już sama nie wiem..

Pozdrawiam Was cieplutko mamuśki
A.

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

ilonalu - ja używam tylko zielonego Linomagu (smaruję grubą warstwę). Ze 2 razy użyłam Sudocremu, ale Linomag nam wystarcza. I do tego jest tani, bo ok.6zł za tubkę.

Cytat:
kup w aptece ziele świetlika do zaparzania, kosztuje ok7zł. Naprawdę daje super efekty.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 12:30   #4439
bibet
Raczkowanie

Cytat:
Jak tak czytam Was to sie ciesze ze nie kupowałąm wózka gondole miałam pozyczona od siostry a tera sie przesiedlismy sie na zwykłą spacerówke coneco

a z tym glutenem to sama nie wiem..z Domikiem to ja nic o tym wprowadzaniu nie wiedziałam, ani bratowa, ani siora ani mama pierwsze słyszy i normalnie wcinał manne i nic dzieciom nie było..teraz jestem troche bardziej uświadomiona i ostrożniej do tego podchodze ale nadal nie wiem o co kaman niby o jakiejs cielance..ale kurcze..cofnijmy sie 10 lat w stecz...czegoś takiego nie było wtedy

krytykujcie mnie jek chcecie..ale ja troszke stasoświecka jestem albo poprostu nienowoczesna

Nie ma za co krytykować, z tego co doczytałam to chodzi z tym glutenem głównie o to, że dzieciakom które mogą mieć problem z alergią na gluten tak wczesne podawanie może pozwolić uchronić je przed dietą do któregoś tam roku życia, bo organizm się uodporni. U niewielkiego procenta dzieci występuje całkowita nietolerancja glutenu i tutaj z kolei można je ustrzec przed podawaniem glutenu i sianiem spustoszenia w organiźmie bo niestety leczyć się tego nie da inaczej jak tylko dietą nie zawierającą glutenu. Na moje rozumowanie chodzi o wychwycenie dzieci które mogą mieć z tym problem a dziecku bez problemu glutenowego nie powinien on wcale zaszkodzić.

Patryczkowi staram sie wdrazac "nowe zasady zywienia; ale z domikiem to ja ciemna byłam i nic mu nie jest

dobra juz was nie nerwuje

dodaje foty
1 z spacerku
2 moi faceci
chłopcy śliczni

Cytat:
Napisane przez justysia8522 Pokaż wiadomość
Witam Mamusie

Wczoraj pogoda była cudowna, nawet zaliczyliśmy spacerek do lasu, a dziś zimno, pochmurno i pada, więc drogę mam nie przejezdną i spaceru nie będzie. Czasami brakuje mi chodników, bo zanim zrobią nam drogę to chyba się zestarzeje

Aaneczko celiakia kiedyś była, niestety przez znikome uświadomienie wiele dzieci zachorowało- najlepszym przykładem jest moja siostra. Niestety nie da się tego wyleczyć
Moja Mała to alergiczka po mamusi, więc pediatra kazał uważać na wszelkie silniejsze alergeny, np seler czy banany. Ale gluten trzeba wprowadzić jak tylko zacznie jeść stałe pokarmy. Czyli już niedługo
Twoi chłopcy to dwa słodziaki
Właśnie to miałam na myśli odpisując powyżej

Cytat:
Ja od poczatku używałam tylko bephanten, teraz stosuję go coraz mniej a praktycznie tylko wtedy jak spodziewamy się kupy. Pupa jest ok.

Dzięki za info o spacerówkach. Jutro składamy swoją bo przecież to żadna frajda dla małej leżeć jak paragraf.

Wczoraj na zakupach kupiłam dal Zuzy okulary przeciwsłoneczne, tak żeby zimę przegonić i dzisiaj co?? Taka śnieżyca, że nie wiem jak tż z pracy wróci. Spadło już chyba pół metra śniegu, wieje wiatr., autobusy nie jeżdżą, szkoły i przedszkola pozamykane, no i my też kiblujemy w domu nawet na spacer nie ma jak wyjść.
bibet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 12:41   #4440
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
ja uzywam Linomagu- masc (choc jest drogi) , kremu Bambino ok 6 zl duze opakowanie. A ostatnio odkrylam Linomag krem z wit a+e i jest super- bede go teraz kupowac.
Czesto tez prosze pediatre o recepte na masc- robi mi cos w stylu Linomagu i puszka 100 ml kosztuje 5 zl

To na codzien, a na odparzenia to mam tylko Sudocrem.
Ja używam od początku Linomagu kremu, jest rewelka- ten z rożową zakrętką. Jest robiony w Poznaniu, niedaleko mnie, a kiepsko go dostać w sklepach. Znamy go od wielu lat, jak mam kiepską cerę, to nawet ja do buzi używam Też muszę linomag maść kupić, a póki co mamy odparzoną dupkę i sudocremem robimy, ale jadę na tym z próbek, dużo tam jest, a mam 3 szt.
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości