2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy cz.II - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-11, 13:47   #4441
aaneczka1984
Zadomowienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez ilonalu Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakich kremów używacie do pupy malucha, ja do tej pory używałam krem zapobiegającym odparzeniom Nivea, jednak konczy mi się i chciałabym spróbować czegoś innego.
ja mam sudocrem i alantan

angelikaw-----ooo witaj zakupiłam ten swietlik..dziekuje w sumie pani apekarka tylko mi dawała sol fizjologiczną ale nam nie pomagała..dobrze ze mi o tym swietliku wspomniłas

Cytat:
Napisane przez bibet Pokaż wiadomość
Wczoraj na zakupach kupiłam dal Zuzy okulary przeciwsłoneczne, tak żeby zimę przegonić i dzisiaj co?? Taka śnieżyca, że nie wiem jak tż z pracy wróci. Spadło już chyba pół metra śniegu, wieje wiatr., autobusy nie jeżdżą, szkoły i przedszkola pozamykane, no i my też kiblujemy w domu nawet na spacer nie ma jak wyjść.
a u nas leje jak z cebra i ani grama śniegu
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 13:51   #4442
czekajaca na fasolke26
Zadomowienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

hej kobietki
mam pytanie do mam karmiacych piersia!!!!
co oznacza sliski rozciagliwy sluz? pytam bo mi sie kojarzy ze taki jest przed owulka a czy my laski karmiace mamy wogóle owulke skoro karmimy piersia i nie mamy @?
czekajaca na fasolke26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 13:59   #4443
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekajaca na fasolke26 Pokaż wiadomość
hej kobietki
co oznacza sliski rozciagliwy sluz? pytam bo mi sie kojarzy ze taki jest przed owulka a czy my laski karmiace mamy wogóle owulke skoro karmimy piersia i nie mamy @?
śluz u mnie jest, ale okresu jeszcze nie było nie wiem co on oznacza, może, że jajniki powoli podejmują pracę

U nas też pogoda paskudna, a wczoraj było tak pieknie

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 14:26   #4444
czekajaca na fasolke26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
śluz u mnie jest, ale okresu jeszcze nie było nie wiem co on oznacza, może, że jajniki powoli podejmują pracę

U nas też pogoda paskudna, a wczoraj było tak pieknie
dziekuje za odpowiedz! tak sie zastanaawiałam czy kobiety karmiace piersia maja owulke. nie dosc ze sluz taki sliski to takie jakby "kawałki ozciagliwe mami brzuchol boli jak na okres!
Stary 2011-02-11, 14:44   #4445
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

ja karmie piersią, ale biorę cerazette, u mnie póki co susza

mam morderczy humor-nad nami mieszkają jacyś porąbani ludzie....już mam ich serdecznie dośćstare a głupienon stop!!! są u nich jakieś imprezy-jak nie synalek robi to rodzice!!! jestem bliska pójścia do nich i puszczenia mega-przemówienia! wczoraj znow wieczorem była jakaś dżampreza(), Mati się obudzil po godzinie spania,bo tłukli sie niemiłosiernie, na szczęście jakoś szybko usnął. Teraz też 3 razy go odkladalam do łóżeczka na jego spanko południowe, bo darli mordy (sorry,ale tego inaczej nie da się ująć, słyszałam każde słowo z ich zawiłej rozmowy), tłukąc jednoczesnie mięso na obiad w końcu zagłuszyłam te ich darcia suszarką, usnął mocno i jeszcze śpi....

ja nie wiem,co za ludzie, wiedzą,że mamy male dziecko i tak się zachowują....boję się,że dziś wieczorem będzie to samo....to nauczyciele i mają wolne wydaje mi sie,że ktoś wczoraj do nich przyjechal i mogą imprezować....

dla ich dobra lepiej,żeby się uspokoili,bo jak nie to czeka ich dziś moja wizyta

no dobra,wyzaliłam się, bo mnie krew tu zalewa, a teraz zabieram się do czytania
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 14:46   #4446
onevittoria
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość
dzięki za info. i co po zagęszczonym mleku śpi dłużej??
Po wieczornym karmieniu z reguły dopiero ok. 6 rano budzi się na jedzenie, ale czy to dzieki kleikowi to nie wiem, bo niemalże równo z karmieniem, zaczęłam zatykać go smokiem o 2 w nocy zamiast dawać butle i spi teraz do rana

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
Karolcia, mimo, że urodziła się malutka (48cm, 2600g), to bardzo szybko nadrabia. Wagowo niekoniecznie (wazy ok.6kg i weszła w 3 centyl), ale za to wzrostem jest już w 50centylu (ma ok.66-67cm) i powoli wchodzimy w ubranka 68, bo te 62 mają za krótkie nogawki i rękawy. Tylko body z krótkim rękawem na 62 są ok.. Może więc będzie wysoka i szczuplutka? A nie to, co mamusia 156cm

Ja jestem wzrostem równiutko w połowie pomiędzy mamą 164cm a tata 186, mam 175 (tylko szczuplutka już nie jestem ) , może Twoja coreczka tez tak będzie miala? Ile tz ma wzrostu?

Piszecie o kleikach - ja kupuję z Nestle lub Bobovity, dosypuję ok.2 płaskich miarek od mleka na 150ml mleka. Najpierw było to raz dziennie, teraz już każdy posiłek to kleik. Tylko na zmianę - raz ryżowy, a raz kukurydziany. Wczoraj zjadła też kaszkę mleczno-ryżową z bananami (próbka Bobovity), ale ta proporcja była za gęsta i musiałam rozcieńczyć.

Każdy posiłek zagęszczasz? Ja się trochę bała, że małego zakleję a wydłużyły się Karolci przez to przerwy między posiłkami?

Mamy natomiast problem z zupkami i wszystkim, co jemy łyżeczką. Karolcia zje 3-4 łyżeczki i więcej nie da się wmusić. To samo dotyczy jabłuszka, kaszki itp.
Ale nadrabia pijąc soki wyciskane w domu z marchwi i jabłka oraz kupne Bobofrut i Hipp - jabłko, jabłko-marchew, jabłko-malina, a także herbatki: jabłko z melisą i malinowa z dziką różą...

Może mała nie jest jeszcze gotowa na takie jedzonko, ja bym więc podawała właśnie tyle ile chce czyli 3-4 łyżeczki i się nie martwiła tym zbytnio, bo któregoś dnia jej się odmieni i będzie jeść więcej. Każde dziecko ma swoje tempo i nie ma sensu go na siłę zmuszać do jedzenia, przynajmniej ja tak uważam Dobrze, że Karolcia chociaż soczki pije, to brzuszek ma kontakt z nowościami,

A co do glutenu - podobno wytyczne są takie, by dzieci karmione piersią otrzymywały go już od 5 mca (po ukończeniu czterech mcy), a dzieci karmione MM - miesiąc później. Chciałam kupić mleczną kaczkę mannę Bobovity, a ona jest powyżej 6 mca, więc już sama nie wiem.

onevittoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 14:55   #4447
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Odnosnie kremu do pupy-wypróbowałam bepanthen, linomag zielony, HIPP i najlepiej z nich wszystkich u Matiego sprawdzil się Linomag Bobo A+E i teraz tylko ten kupuję

Mnie też od jakiegoś czasu masakrycznie wypadają włosy!!!! są wszędzie, a po umyciu i wysuszeniu włosów jest ich tyle,że dziwię się,że coś jeszcze mam na głowie w ciąży brałam feminatal i zastanawiam się czy teraz też go nie kupić (z tego co czytałam zmienił nazwę na femibion).

Z newsów u nas: dziś Mati dostał do sprobowania kleik ryżowy Bobovity, który mamusia z taką nadzieją i radościa mu kupila i co? i guciowsunął łyżeczką,zrobil minę typu bleeee,zaczął pluć i się rozryczałzjadł, a raczej wmusiłam w niego jeszcze ze 2 łyżeczki,ale darł się jak opetany chyba mu nie smakowało,moze jakiś kleik smakowy mu podać?

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

Odnośnie glutenu: ja chyba wprowadzę później, może w 6 miesiącu.Mati 15 lutego konczy 4 miesiące i jakoś boję się dawać mu gluten od raz. Niech lepiej z kaszkami/kleikami bezglutenowymi na razie się zapozna
Stary 2011-02-11, 15:12   #4448
onevittoria
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość
Odnosnie kremu do pupy-wypróbowałam bepanthen, linomag zielony, HIPP i najlepiej z nich wszystkich u Matiego sprawdzil się Linomag Bobo A+E i teraz tylko ten kupuję

Mnie też od jakiegoś czasu masakrycznie wypadają włosy!!!! są wszędzie, a po umyciu i wysuszeniu włosów jest ich tyle,że dziwię się,że coś jeszcze mam na głowie w ciąży brałam feminatal i zastanawiam się czy teraz też go nie kupić (z tego co czytałam zmienił nazwę na femibion).

Z newsów u nas: dziś Mati dostał do sprobowania kleik ryżowy Bobovity, który mamusia z taką nadzieją i radościa mu kupila i co? i guciowsunął łyżeczką,zrobil minę typu bleeee,zaczął pluć i się rozryczałzjadł, a raczej wmusiłam w niego jeszcze ze 2 łyżeczki,ale darł się jak opetany chyba mu nie smakowało,moze jakiś kleik smakowy mu podać?

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

Odnośnie glutenu: ja chyba wprowadzę później, może w 6 miesiącu.Mati 15 lutego konczy 4 miesiące i jakoś boję się dawać mu gluten od raz. Niech lepiej z kaszkami/kleikami bezglutenowymi na razie się zapozna
Jak mały jest obrażony na kleik ryżowy, podajemy mu kaszkę waniliową bezglutenową z bobovity

Edytowane przez onevittoria
Czas edycji: 2011-02-11 o 15:13
Stary 2011-02-11, 15:25   #4449
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:
Napisane przez onevittoria Pokaż wiadomość
Jak mały jest obrażony na kleik ryżowy, podajemy mu kaszkę waniliową bezglutenową z bobovity
własnie oglądam kaszki na stronie bobovity jutro wybieram się do leclerc i chyba kupię mu tą kaszkę waniliową heh w końcu tak się skonczy,że będziemy ich mieć w domu tyle, że sami je będziemy jeść szczerze mowiąc to spróbowałam ten kleik ryżowy i taki bezpłciowy byłmoże dlatego mu nie podszedł?

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

i nastała błoga cisza....chyba towarzysto padło
Stary 2011-02-11, 15:25   #4450
hagar1
Rozeznanie

Cytat:
hej kobietki
rozciągliwy śluz jest przed owulacją, to jest taki płodny śluz co by poślizg był podczas karmienia piersią może wrócić płodność, można mieć jajeczkowanie ale wtedy po owulacji powinno pojawić się krwawienie ale pojawienie się okresu nie zawsze oznacza powrót płodności, może być okres ale cykle mogą być bez owulacyjne. u mnie np w zeszłym miesiącu pojawiał się okres a jajeczkowania jakoś nie widać

Cytat:

no właśnie ja tak się zastanawiam, czy można zaczynać od tych kaszek smakowych. jakoś mi to nie pasi, skoro wprowadzać trzeba po jednym produkcie np jabłko porem marchew a tu ni z gruchy ni z pietruchy kleik czy kaszka np malinowa. jakoś maliny mi się tak lekko strawnie i mało alergicznie nie kojarzą. jak to w końcu z tym jest??? można na początek wprowadzić kaszkę czy tam kleik smakowy???

a i jeszcze żeby nie było że tylko narzekam na moje dziecko. wróciliśmy właśnie ze spaceru i mała jeszcze dosypia a ja mam chwilę dla siebie. na pewno zaraz się obudzi ale dobre i to
a i jeszcze jedno, w ramach zapoznawania dziecka ze smakami kupiła dziś słoiczek z jabłkiem hmmmm zobaczymy czy jej zasmakuje

Edytowane przez hagar1
Czas edycji: 2011-02-11 o 15:28
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 15:28   #4451
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:
no właśnie ja tak się zastanawiam, czy można zaczynać od tych kaszek smakowych. jakoś mi to nie pasi, skoro wprowadzać trzeba po jednym produkcie np jabłko porem marchew a tu ni z gruchy ni z pietruchy kleik czy kaszka np malinowa. jakoś maliny mi się tak lekko strawnie i mało alergicznie nie kojarzą. jak to w końcu z tym jest??? można na początek wprowadzić kaszkę czy tam kleik smakowy???
ja kupiłam właśnie na początek zwykły kleik ryżowy i zwykła kaszkę-bezsmakowe, ale kleik mu nie podpasiłprzynajmniej dzisiaj. Zastanawiam się czy nie kupić kaszki jabłkowej,skoro i tak mam mu zamiar dać jabłuszko?no albo tą waniliową z bobovity
Stary 2011-02-11, 15:34   #4452
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
dziekuje za odpowiedz! tak sie zastanaawiałam czy kobiety karmiace piersia maja owulke. nie dosc ze sluz taki sliski to takie jakby "kawałki ozciagliwe mami brzuchol boli jak na okres!
karmiac piersia mozesz nie miec okresu ale nie wyklucza to ze zachodzi owulacja i mozesz zajsc w ciaze.
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 15:39   #4453
onevittoria
Raczkowanie

Cytat:
własnie oglądam kaszki na stronie bobovity jutro wybieram się do leclerc i chyba kupię mu tą kaszkę waniliową heh w końcu tak się skonczy,że będziemy ich mieć w domu tyle, że sami je będziemy jeść szczerze mowiąc to spróbowałam ten kleik ryżowy i taki bezpłciowy byłmoże dlatego mu nie podszedł?

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

i nastała błoga cisza....chyba towarzysto padło
Kaszka waniliowa jest troszkę słodka, a ten posmak wanilii jak dla mnie nieco chemiczny ale co zrobić, małemu smakuje bardziej niż kleik, jednak zamierzam ją podawać sporadycznie, jak już naprawdę nie będzie chciał ruszyć kleiku przed spaniem

Cytat:

Ja nie chciałam tej kaszki już wprowadzać, bo właśnie się bałam tylu nowości na raz. Kaszka waniliowa była kupiona na zapas, ale jak się młody zbuntował i nie chciał nic innego zjeść sięgnęliśmy po nią. Kurczaczek, wiem że jestem za miękka Nie wiem czy można - ja uległam
a i jeszcze żeby nie było że tylko narzekam na moje dziecko. wróciliśmy właśnie ze spaceru i mała jeszcze dosypia a ja mam chwilę dla siebie. na pewno zaraz się obudzi ale dobre i to
a i jeszcze jedno, w ramach zapoznawania dziecka ze smakami kupiła dziś słoiczek z jabłkiem hmmmm zobaczymy czy jej zasmakuje
To będzie Wasz "pierwszy raz"? Hmmm emocjonujące Szykuj mama aparat

Stary 2011-02-11, 16:29   #4454
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:

Linomag różowy the best

Bo kleik jest niedobry, ja uzywam go tylko do zagęszczania mleka na noc
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 17:15   #4455
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Ja jestem wzrostem równiutko w połowie pomiędzy mamą 164cm a tata 186, mam 175 (tylko szczuplutka już nie jestem ) , może Twoja coreczka tez tak będzie miala? Ile tz ma wzrostu?
ja mam 156, a mąż 176 Ale siostra mojego męża ma długie nogi i długie ręce, może do niej się wrodziłą nasza córcia? ;-) .

Cytat:
Każdy posiłek zagęszczasz? Ja się trochę bała, że małego zakleję a wydłużyły się Karolci przez to przerwy między posiłkami?
każdy, ale 2 miarki na 150ml to naprawdę niewiele. teraz K. je co 3-4h, a po mleku nawet po godzinie była już głodna.
Cytat:
Może mała nie jest jeszcze gotowa na takie jedzonko, ja bym więc podawała właśnie tyle ile chce czyli 3-4 łyżeczki i się nie martwiła tym zbytnio, bo któregoś dnia jej się odmieni i będzie jeść więcej. Każde dziecko ma swoje tempo i nie ma sensu go na siłę zmuszać do jedzenia, przynajmniej ja tak uważam Dobrze, że Karolcia chociaż soczki pije, to brzuszek ma kontakt z nowościami,
nie martwię się aż tak bardzo, bo ma jeszcze czas na jedzenie zup
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 17:26   #4456
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

drugie podejście do kleiku okazalo się sukcesem zjadł 45ml-tyle mu dałam,nie chciałam więcej na początek
teraz właśnie tworzy kupkę pierwszy raz z lekka zielona,ale to pewnie od nowego pokarmu-kleiku
Stary 2011-02-11, 17:35   #4457
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
drugie podejście do kleiku okazalo się sukcesem zjadł 45ml-tyle mu dałam,nie chciałam więcej na początek
teraz właśnie tworzy kupkę pierwszy raz z lekka zielona,ale to pewnie od nowego pokarmu-kleiku
moja czasem robi nawet czarne, ale to normalne po ryżowym Lekarka kazała się nie przejmować.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 17:39   #4458
gabisun
Zakorzenienie

U nas była pierwsza po mięsku...dziewczyny masakra... nie da się podejść

Kurcze mówili w wiadomościach o tych bliźniaczkach co Nika pisała...podobno ojciec je zabił

Stary 2011-02-11, 22:28   #4459
onevittoria
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
ja mam 156, a mąż 176 Ale siostra mojego męża ma długie nogi i długie ręce, może do niej się wrodziłą nasza córcia? ;-) .

każdy, ale 2 miarki na 150ml to naprawdę niewiele. teraz K. je co 3-4h, a po mleku nawet po godzinie była już głodna.

nie martwię się aż tak bardzo, bo ma jeszcze czas na jedzenie zup
Bardzo możliwe, że mała w ciocię się wdała i pannica Wam zgrabna wyrośnie

Cytat:
Tylko dalej smacznego życzyć

Cytat:
U nas była pierwsza po mięsku...dziewczyny masakra... nie da się podejść
My mięsko za jakieś 2 tygodnie najwcześniej, ale już się boję

Stary 2011-02-11, 23:07   #4460
dra
Zakorzenienie

witam na chwile cos nie moge odpisac,i juz nawet nie pamietam co czytałam
Mój synio ostatnio to marudny,że szok i nie mam czasu pisać,co odpisuje to nie wysyłam,bo zamykam strone i ooo

kalex ciekawe czy twojego zapcha kleik mojego nie zatkał,a kaszki nawet nie próbuje,bo pewno to samo będzie
co do glutenu nie wiem kiedy wprowadzę,bo obiadków to my nie jemy,a w walentynki kończymy 5miesięcy

nie wiem czy się chwaliłam czy nie więc pisze najwyżej się powtórzę
Syncio ma 7600g i 72cm długaśny chłopak z niego ciekawe za kim,bo my raczej mali

---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ----------

aaa jeszcze jedno odplamiacz z biedronki oxy taki w proszku w pudełku,dał radę marchewce w sumie od razu nie zamoczyłam,bo zapomniałam wieczorem mi się przypomniało i dałam odplamiacz i woda i na noc zostało i już było widać efekt,że plamy znikneły
Stary 2011-02-11, 23:12   #4461
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
a i mam jeszcze jedno pytanko. dziewczyny, jeśli na noc chciałabym zagęszczać mm, to właśnie taką kaszką ryżową, czy czymś innym? ile tego na 180 ml mm dać i przez jaki smoczek podawać???
Ja kupuję Bobovita ryżowa o smaku jabłkowym i robię ją na mleku tym co mała pije na co dzień czyli na Bebilonie. Na 150 ml sypię 3 płaskie łyżki stołowe, wychodzi gęste i podaję butelką. Kupiłam smoczek do kaszek TT bo takie mam tylko butelki, ale za szybko leciało, więc sama przerobiłam smoczek "1"kę, zrobiłam dziurkę dużą ale mniejszą niż ta w smoczku od kaszki i jest ok.

Cytat:
Napisane przez ilonalu Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakich kremów używacie do pupy malucha, ja do tej pory używałam krem zapobiegającym odparzeniom Nivea, jednak konczy mi się i chciałabym spróbować czegoś innego.
Ja od początku Hipp przeciw odparzeniom (wogóle tylko kosmetyków hippa używam do wszystkiego), ale tylko na i pomiędzy pośladki, po podobno pachwinek ani "siuśki" nie powinno się smarować kremem z cynkiem. A jak zaczerwieniona jest baaaardzo rzadko "siuśka" to bephanten. U nas do tej pory nigdy nie było ani odparzeń ani innych problemów skórnych w okolicach pieluszkowych no czasami jak mi sie wydaje, że skórka robi się czerwona to smaruję sudocremem.

Cytat:
mam morderczy humor-nad nami mieszkają jacyś porąbani ludzie....już mam ich serdecznie dość
A to kicha z takimi sąsiadami

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-12, 07:36   #4462
gabisun
Zakorzenienie

Hagar też mam tą kaszkę co Szcześliwa i sypię "na oko" a smoczek do butelki Avent trójprzepływowy z taką szczeliną i w zależności od tego jak obrócisz to leci szybciej lub wolniej

Onevittoria to już zakup jakąś maskę na te kupki

Dra no to już jest co nosić

Stary 2011-02-12, 09:02   #4463
hagar1
Rozeznanie

hej mamusie,

u nas nocka już standardowa 4 pobudki. znów wciągnęła 180 ml mm. skończyła jeść o 20 a o 23 już się obudziła, dałam smoka, trochę to trwało ale zasnęła, niestety tylko na godzinę. jedzenie po 1, 2, 4 i 6. no i o 6.30 chciała już brykać, na szczęście trochę pobrykała a potem zasnęła ze smokiem i wstała po 8.

pytanie do mam co karmią mm. tak na opakowaniu jest napisane że dziecko w wieku 5 miesięcy może zjeść tylko 4 porcje po 180 ml. to wychodzi butla co 6 h. i co dzieciakom to starcza tak się trochę tym zasugerowałam no i zapchałam ją smokiem o tej 23 bo sobie myślę że może nie powinna tak po mm od razu jeść. a ona czasem już po 2 h chce cyca, nie zawsze da się smokiem oszukać i rzeczywiście je i to łapczywie

onevittoria przeżyłyśmy pierwszy raz z jabłkiem minę miała niezłą jak jej dałam. smak nie do końca jej odpowiadał ale potrafiła połknąć tą papkę i nie wypluła wszystkiego co mnie cieszy. oczywiście tylko 2-3 łyżeczki zjadłyśmy. ale zastanawiam się czy dawać jej teraz to jabłko, codziennie te 2-3 łyżeczki czy dać spróbować np marchewkę i jak jej bardziej zasmakuje to dawać marchew. bo niby wszędzie piszą żeby od tych warzyw zaczynać.

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Ja kupuję Bobovita ryżowa o smaku jabłkowym i robię ją na mleku tym co mała pije na co dzień czyli na Bebilonie. Na 150 ml sypię 3 płaskie łyżki stołowe, wychodzi gęste i podaję butelką. Kupiłam smoczek do kaszek TT bo takie mam tylko butelki, ale za szybko leciało, więc sama przerobiłam smoczek "1"kę, zrobiłam dziurkę dużą ale mniejszą niż ta w smoczku od kaszki i jest ok.
dzięki za info. właśnie się zastanawiałam czy są smoczki do kaszek ja jak karmię butlą to cały czas przez smoczek 1-kę. nie chcę aby małą miała szybki wypływ mleka z butli, żeby się na cyca nie obraziła. z tą większą dziurką to chyba doby pomysł, metoda naszych mam odkażoną igłą robiłaś tą dziurkę???

Cytat:
Hagar też mam tą kaszkę co Szcześliwa i sypię "na oko" a smoczek do butelki Avent trójprzepływowy z taką szczeliną i w zależności od tego jak obrócisz to leci szybciej lub wolniej
dzięki, będę musiała wypróbować tę kaszkę. a dajecie tę kaszkę tak łyżeczkom jako sam posiłek np z rana??? bo kilka moich koleżanek na śniadanie łyżeczką kaszkę daje.

aaa i jeszcze jedno. słyszałyście o metodzie blw http://www.babyledweaning.pl/index.php
to taka metoda zaznajamianie dziecka ze smakami, ja zamierzam to wprowadzić. zamiast papek daje się dziecku ugotowane różne warzywa do wyboru. dziecko ma traktować jedzenie jak zabawę, próbować różnych rzeczy, poznawać ich wygląd, kolor itd. podoba mi się ale mam obawy czy dziecko nie zrobi sobie krzywdy no i myślę że połączę to z karmieniem słoiczkami. co wy na to???

a i jeszcze jedno. wiem że już o tym kiedyś było. szukam urządzenia do gotowania na parze - jakie polecacie. gotujecie maluchom tylko na parze, czy może ktoś normalnie w wodzie???

Edytowane przez hagar1
Czas edycji: 2011-02-12 o 09:09
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-12, 09:13   #4464
czekajaca na fasolke26
Zadomowienie

kochane w jaki sposób nauczyliscie spac dzieci w swoich łózeczkach??? bo moja cały czas spi ze mna a chce ja tego odzwyczaicz czy macie jakies skuteczne swoje sposoby????
Stary 2011-02-12, 10:13   #4465
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
kochane w jaki sposób nauczyliscie spac dzieci w swoich łózeczkach??? bo moja cały czas spi ze mna a chce ja tego odzwyczaicz czy macie jakies skuteczne swoje sposoby????
zaczekać aż dziecko będzie zmęczone, położyć do łóżeczka, włączyć karuzelę/konika morskiego, smok w buźke, pielucha do twarzyczki i 5-10 minut i kimono

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-12, 10:45   #4466
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja od urodzenia małą odkładałam do łóżeczka wieczorem lulałam i tylko czekałam aż zaśnie, potem i tak w nocy spała z nami, ale ten pierwszy sen zaliczała solo w łóżeczku swoim. Potem przestałam czekać aż zaśnie, ale u nas pomaga to, że wszystko jest o stałej porze i mała wie, że teraz jest pora na sen, leży i zasypia. Teraz nie muszę lulać, kładę, przykrywam, gaszę światło i chwilę jeszcze czekam przy niej, a potem zostawiam i maleństwo zasypia samo.
Stary 2011-02-12, 10:49   #4467
czekajaca na fasolke26
Zadomowienie

dziekuje dziewczyny!
ale wydaje mi sie ze u mnie to nie przejdzie ze połoze ja nakarmiona do łozeczka dam smoka i pieluszke i usnie, wydaje mi sie ze to bedzie jeden wielki ryk no ale musze ja nauczyc jakos!zaczynam od dzisiejszej nocy! i zaczne z tymi rytuałami czyli kapiel, sucha pielucha, jedzonko i do łozeczka ajpierw karuzela a pózniej moze jej poczytam! ehh ciezka noc przede mna!
Stary 2011-02-12, 12:02   #4468
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
dziekuje dziewczyny!
ale wydaje mi sie ze u mnie to nie przejdzie ze połoze ja nakarmiona do łozeczka dam smoka i pieluszke i usnie, wydaje mi sie ze to bedzie jeden wielki ryk no ale musze ja nauczyc jakos!zaczynam od dzisiejszej nocy! i zaczne z tymi rytuałami czyli kapiel, sucha pielucha, jedzonko i do łozeczka ajpierw karuzela a pózniej moze jej poczytam! ehh ciezka noc przede mna!
no łatwo na pewno nie będzie... choć powiem szczerze, że u mnie na początku był spokój i Julka szybko zasypiała, za to teraz histerie odstawia przed snem

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-12, 12:55   #4469
gabi1985
Raczkowanie

Cytat:
ja nie pomogę bo mała od początku zasypia sama w łóżeczku

Martusia

gabi1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-12, 14:25   #4470
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

dra-nie wiem czy go zatka zobaczymy na razie to tylko wczoraj miał podejście do kleiku-dziś będzie kolejne,ale jeszcze nie na noc, tylko po południu znów trochę dostanieobawiam się jednak,że moje marzenia o tym,żeby pospał dłużej spełzną na niczym.... on chyba jak pójdzie do szkoły to będzie spał w nocy dziś u nas 3 pobudki i o 6 już brykał....

czekająca na fasolkę-my póki co nie mamy problemów ze spaniem w łóżeczku. W dzien zawsze ucina sobie drzemki oraz długie spanko w łóżeczku. W nocy gdzieś od 21 do 1 śpi u siebie,a potem z nami. Dawniej go odkladałam spowrotem do łóżeczka, ale teraz po prostu mi sie nie chce i padam na poduszkę

gabisun - serio te kupki tak śmierdzą po mięsku? to ja sobie tego nie wyobrazam!mnie już teraz te zapachy zwalają z nóg....
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości