Offtopowe Zapuszczanie cz. XXVIII - Piękne włosy mamy, dlatego tyle o nich gadamy :) - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-13, 12:45   #1531
patu323
Wtajemniczenie

Dot.: Offtopowe Zapuszczanie cz. XXVIII - Piękne włosy mamy, dlatego tyle o nich gada

Cytat:
Napisane przez kocurzyca Pokaż wiadomość
Ja za inne rzeczy lubie wsie, a za inne miasta

Ja pochodze z malego miasta,a teraz mieszkam w duzym i sie dusze. Brak mi tej wolnosci ktora daja male miasta.

Juz sie nie moge doczekac kiedy do jakiegos malego miasteczka sie przeprowadze.
też zastanawiam się właśnie jak zareaguję na taką przeprowadzkę do dużego miasta. z jednej strony już nie mogę się doczekać, a z drugiej właśnie zastanawiam się, czy nie będę się tam "dusiła" tak jak to ujęłaś. jak będzie źle, to najwyżej kolejna przeprowadzka będzie, jakoś tego akurat się nie boję
Stary 2011-02-13, 12:46   #1532
otako
Zakorzenienie

Dot.: Offtopowe Zapuszczanie cz. XXVIII - Piękne włosy mamy, dlatego tyle o nich gada

Cytat:
Nie pieni sie????
Mi sie szampony Bialy Jelen pienia ponad przecietna. Moze sprobuj metoda kubeczkowa.
A poza tym BJ to najlepsze szampony na ziemi
U mnie też się elegancko pieni, a ja zużywam bardzo małe ilości szamponu przy myciu. Na KWC też widziałam opinie, że się słabo pieni nie wiem jak to jest możliwe, może ludzie wylewają bezpośrednio na głowę

otako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 13:04   #1533
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patu323 Pokaż wiadomość
też zastanawiam się właśnie jak zareaguję na taką przeprowadzkę do dużego miasta. z jednej strony już nie mogę się doczekać, a z drugiej właśnie zastanawiam się, czy nie będę się tam "dusiła" tak jak to ujęłaś. jak będzie źle, to najwyżej kolejna przeprowadzka będzie, jakoś tego akurat się nie boję
Na poczatku nie jest zle, ale potem zaczelam tesknic za swoboda i wolnoscia.
Jeszcze zalezy jaki kto ma tryb zycia. jesli ktos sie wychowal w bloku i wiekszosc zycia spedzal w mieszkaniu, przed kompem albo cos w tym stylu to nie sadze zeby wielkosc miasta miala jakieszmaczenie.
Ja na przyklad wszedzie lazilam, prawie nigdy nie bylo mnie w domu. Bylam zapalona cyklistka. Robilam conajmniej 50km dziennie na rowerku. I jak mialam ochote pojezdzic to wsiadalam na rower i jechalam. Jak mialam ochote na spacer po leie, to wychodzilam z domu i szlam do lasu, ktory byl na obrzeszach miasta. miasto jest na tyle duze ze wszystko w nim jest i na tyle male ze cale mozna przemierzyc ma piechote. W duzym miescie zeby pojezdzic musze zapakowac rower do samochodu, wyjechac za miasto i dopiero pojezdzc. To co w malym miescie jest codziennoscia w wielkim jest atrakcja turystyczna.
Meczy mnie ograniczenie komunikacja miejska, korkami, tlumami...

Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy,
rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011
61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80 - 82 15.04.2013

kocurzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 13:10   #1534
n0emi
Zakorzenienie

a ja mieszkam na samych obrzezach miasta, mam pola, laki(muszze przejsc sie z 15 minut i widze krowy) 10 min i mam plaze, las sama w przyszlosci chcialabym postawic dom w takich warunkach.

A jeszcze co do wanny i prysznicu to wlasnie bardzo popularne, ze ludzzie w bloku zaczeli laczyc lazienke z kibelkiem i zamiast wanny jest prysznic. Tak samo ma moj TZ, babcia. I obydowe zaluja, ze pozbyli sie wanny, teraz to by przerobili wanne, zeby mozna bylo tez brac prysznic. Jak TZ bierze u mnie kapiel to ja umyje sie i wyskakuje, a ten lezy i lezy i lezy, jeszcze na dodatek dolewa cieplej wody
n0emi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 13:12   #1535
Jennifer85
Zakorzenienie

Dzien Dobry!

Dziewczyny co ma zrobic jak malemu oko ropieje? macale czerwone i ropka mu leci.. Zaczelo sie wczoraj rano, jak spal to mu normalnie cieklo z oka... Dac oklad z rumianku czy lepiej do szpitala sie przejechac?

Jennifer85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 13:14   #1536
patu323
Wtajemniczenie

Cytat:
Na poczatku nie jest zle, ale potem zaczelam tesknic za swoboda i wolnoscia.
Jeszcze zalezy jaki kto ma tryb zycia. jesli ktos sie wychowal w bloku i wiekszosc zycia spedzal w mieszkaniu, przed kompem albo cos w tym stylu to nie sadze zeby wielkosc miasta miala jakieszmaczenie.
Ja na przyklad wszedzie lazilam, prawie nigdy nie bylo mnie w domu. Bylam zapalona cyklistka. Robilam conajmniej 50km dziennie na rowerku. I jak mialam ochote pojezdzic to wsiadalam na rower i jechalam. Jak mialam ochote na spacer po leie, to wychodzilam z domu i szlam do lasu, ktory byl na obrzeszach miasta. miasto jest na tyle duze ze wszystko w nim jest i na tyle male ze cale mozna przemierzyc ma piechote. W duzym miescie zeby pojezdzic musze zapakowac rower do samochodu, wyjechac za miasto i dopiero pojezdzc. To co w malym miescie jest codziennoscia w wielkim jest atrakcja turystyczna.
Meczy mnie ograniczenie komunikacja miejska, korkami, tlumami...
ogółem bardzo podobna jestem dzieciństwo to praktycznie cały dzień na dworze. Teraz też najchętniej w domu bym tylko spała i czasem jadła a rower- ahhh, aż tęsknie kiedy będzie cieplej, by znów móc jeździć. wakacje to prawie codziennie. kocham wsiąść na rower i po prostu jechać przed siebie. a akurat tu mam gdzie bez problemu- drogi polne, las, po drodzę często zatrzymuję się by zebrać kwiaty polne, zioła, czy zjeść jabłko z drzewa przy polnej drodze a las mam jakieś 200 metrów od domu, więc jesień to z kolei często na grzyby. uwielbiam spacerować po lesie i czuć ten zapach drzew... teraz więcej przy komputerze i ogółem w domu, fakt, ale tylko ze względów zdrowotnych najzwyczajniej chora jestem. jak tylko dojdę do siebie, to zapewne znów w domu będę jak najmniej się da hehe

Edytowane przez patu323
Czas edycji: 2011-02-13 o 13:39
patu323 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 13:15   #1537
Kicia131
Zadomowienie

Cytat:

Nie pieni sie????
Mi sie szampony Bialy Jelen pienia ponad przecietna. Moze sprobuj metoda kubeczkowa.
A poza tym BJ to najlepsze szampony na ziemi
spróbuję

Cytat:
Ja za inne rzeczy lubie wsie, a za inne miasta

Ja pochodze z malego miasta,a teraz mieszkam w duzym i sie dusze. Brak mi tej wolnosci ktora daja male miasta.

Juz sie nie moge doczekac kiedy do jakiegos malego miasteczka sie przeprowadze.
Ja właśnie mieszkam w malutkim miasteczku koło Wrocławia, za oknem działki, pola i lasy uwielbiam to!!

Kupiłam konia! 11.03.2012 Messi

Od 14. kwietnia 2016 aparatka
Kicia131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 13:16   #1538
patu323
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez n0emi Pokaż wiadomość
a ja mieszkam na samych obrzezach miasta, mam pola, laki(muszze przejsc sie z 15 minut i widze krowy) 10 min i mam plaze, las sama w przyszlosci chcialabym postawic dom w takich warunkach.
a ja marzę w przyszłości o postawieniu drewnianego, małego domku w górach... każde wakację spędzam w górach i kocham je całym sercem
Stary 2011-02-13, 13:23   #1539
trinee
Zadomowienie

GG do trinee

Cytat:
Napisane przez Jennifer85 Pokaż wiadomość
Dzien Dobry!

Dziewczyny co ma zrobic jak malemu oko ropieje? macale czerwone i ropka mu leci.. Zaczelo sie wczoraj rano, jak spal to mu normalnie cieklo z oka... Dac oklad z rumianku czy lepiej do szpitala sie przejechac?
Dzień doberek

Jenn- jedź do lekarza. Ropa to znak, że dzieje się coś poważnego. Zwłaszcza, że ma to już od wczoraj. A oczy są bardzo potrzebne i ważne, poza tym to delikatny narząd. A synek jest mały więc lepiej sprawdzić, co się dzieje. Pewnie dostanie krople albo maść z antybiotykiem i będzie ok.

Edytowane przez trinee
Czas edycji: 2011-02-13 o 13:24
trinee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 13:28   #1540
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Na moich terenach krowa to gatunek na wyginieciu
Juz nie wiem kiedy ostatni rar krowe widzialam. Jak ceny ziemi poszly w gore ludzie sprzedali pola i zbudowali wille i gospodarstw juz nie ma praktycznie.

Cytat:
A jeszcze co do wanny i prysznicu to wlasnie bardzo popularne, ze ludzzie w bloku zaczeli laczyc lazienke z kibelkiem i zamiast wanny jest prysznic. Tak samo ma moj TZ, babcia. I obydowe zaluja, ze pozbyli sie wanny, teraz to by przerobili wanne, zeby mozna bylo tez brac prysznic. Jak TZ bierze u mnie kapiel to ja umyje sie i wyskakuje, a ten lezy i lezy i lezy, jeszcze na dodatek dolewa cieplej wody
Ja osobiscie z doswiadczenia uwazam ze demontowanie wanny nie jest dobrym pomyslem, bo jednak czasem sie ona przydaje, ale mozna zamontowac uchwyt do prysznica nad wanna i zaslone prysznicowa i mozemy sie cieszyc urokami jednego i drugiego.

Cytat:
ogółem bardzo podobna jestem dzieciństwo to praktycznie cały dzień na dworzu. Teraz też najchętniej w domu bym tylko spała i czasem jadła a rower- ahhh, aż tęsknie kiedy będzie cieplej, by znów móc jeździć. wakacje to prawie codziennie. kocham wsiąść na rower i po prostu jechać przed siebie. a akurat tu mam gdzie bez problemu- drogi polne, las, po drodzę często zatrzymuję się by zebrać kwiaty polne, zioła, czy zjeść jabłko z drzewa przy polnej drodze a las mam jakieś 200 metrów od domu, więc jesień to z kolei często na grzyby. uwielbiam spacerować po lesie i czuć ten zapach drzew... teraz więcej przy komputerze i ogółem w domu, fakt, ale tylko ze względów zdrowotnych najzwyczajniej chora jestem. jak tylko dojdę do siebie, to zapewne znów w domu będę jak najmniej się da hehe
Ja jeszcze z troche innej epoki jestem. Dopiero w wieku 23 lat dorobilam sie komputera, ale i tak nie miala internetu, wiec jedynie pisalam na nim prace na studia. Wiec abolutnie nic nie trzymalo mnie w domu. Zwyczajnie z nudow mozna bylo pasc.
Nawet mielismy takie powiedzonko. Jak ktos mowil ''ide do domu'', to sie odpowiadalo ''po co do domu. W domu ludzie umieraja''.

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Stary 2011-02-13, 13:29   #1541
Magdzia94
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrazynkaLubicz Pokaż wiadomość
Ja ostatnio poluję na jakąś małą torebkę i kurtkę dżinsową, ale ceny są kosmiczne . Chyba najprędzej znajdę coś na targu.
Teraz są nowe kolekcje i mam ochotę pojechać sobie do centrum handlowego i poprzymierzać ciuchy, nawet bez kupowania. Lubię posprawdzać, co na mnie dobrze leży
Ja przymierzałam wczoraj sporo rzeczy, ale nic nie pasowało. Co do cen to rzeczywiście kosmiczne są, ale nawet byłabym w stanie zapłacić te 50 zł za bluzke, ale żeby była tego warta, a nie taka ścierka :/

Cytat:
Napisane przez szmyrk Pokaż wiadomość
J

Oj, wspolczuje. A wrocilas potem do tego sklepu, probowalas szukac? Ja tak kiedys zostawilam okulary i znalazlam, po kilku godzinach. Moze obslugi zapytaj.
Nie bo to w innym mieście było i rodzice powiedzieli że nie opłaca im się wracać.
W tym CH byłam pierwszy raz i jest spory kawałek ode mnie.

Magdzia94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 13:33   #1542
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez astra85 Pokaż wiadomość
wracasz do naturalych?
Nie wiem jeszcze

Cytat:
Napisane przez GrazynkaLubicz Pokaż wiadomość
Ja mam nadzieję, że będę tam studiować i zamieszkam tam na stałe po studiach
O, fajnie

Cytat:
Napisane przez Dont Pokaż wiadomość
Przedmieścia też są fajne Dokładnie jak ujęłaś - taki kompromis.
Zastanawiałam się nad tym, czy nie przeprowadzić się do miasta i tam zamieszkać na okres studiów, ale jakoś tak, plany diabli wzięły Dłuższa historia, ech. No i trzeba dojeżdżać.
Właśnie- mnie by dobiły dojazdy. Ja nie mogłabym mieszkać na przedmieściach. To jakiś koszmar. Niemalże same wady wsi/małego miasteczka i sama wady dużego miasta.

Cytat:
poza tym nie przesadzajmy to TYLKO 3 miesiace, a jak w przyszlosci bedzie wyjezdzal na delegacje to nasze malzenstwo sie rozpadnie?? moim zdaniem nasz zwiazek jest tak trwaly, ze tak krotki okres nic nie zmieni. ON chce jechac, ale najchetniej, zeby nie ruszajac sie -teleportowal sie tam
Ja już mówiłam- czas rozłąki czasowi rozłąki nierówny. Dla mnie(!) czymś innym są 3 miesiące spędzone osobno "bo on chce zarobić na swój(!) samochód", a czymś innym jest i 6 miesięcy spędzonych osobno, "bo on nie ma pieniędzy na życie/ bo on ma problemy zdrowotne".
Ale mówię- to moje zdanie. Rozumiem, że inni mają do tego inne podejście. Nie krytykuję tego, że Ty wolałabyś żeby wyjechał. Po prostu dla mnie taki wyjazd byłby nie w porządku.

Cytat:
ok koniec tematu chcialam zebyscie mi doradzili jak go przekonac, ze to nic zlego, a tu wyszlam na taka co nie zalezy mi na zwiazku bo biednego TZta do pracy wysylam
No coś Ty Mnie po prostu trochę dziwi, że tak tego TŻ-a wysyłasz jakby te 3 miesiące to było nic Ja bym bardzo tęskniła za TŻ-em, który by sobie wesoło zarabiał na swój samochód
Stary 2011-02-13, 13:40   #1543
n0emi
Zakorzenienie

Cytat:
a ja marzę w przyszłości o postawieniu drewnianego, małego domku w górach... każde wakację spędzam w górach i kocham je całym sercem
drewniany domek to super sprawa, ale dla mnie tylko na dzialce wypoczynkowej. U mojej kolezanki na takich dzialkach ludzie tak sie pobudowali, ze ja bym 3 rodziny zmiescila
ja za to marze o prostym domku, bez zadnych wstawek z innych epok, dworkow i bez balkonikow 2metry na 2 metry. Za to mam takie plany, zeby zrobic 2 garaze

Cytat:
Na moich terenach krowa to gatunek na wyginieciu
Juz nie wiem kiedy ostatni rar krowe widzialam. Jak ceny ziemi poszly w gore ludzie sprzedali pola i zbudowali wille i gospodarstw juz nie ma praktycznie.

Ja osobiscie z doswiadczenia uwazam ze demontowanie wanny nie jest dobrym pomyslem, bo jednak czasem sie ona przydaje, ale mozna zamontowac uchwyt do prysznica nad wanna i zaslone prysznicowa i mozemy sie cieszyc urokami jednego i drugiego.

u mnie w miescie krow nie ma ale 5 min drogi i mam koniec miasta, a tam na polach spotkasz i krowy i konie

No wlasnie kazdy madry po szkodzie. Niby prysznic oszczedniejszy, szybcej sie bierze prysznic, wiecej miejsca w lazience, ale czlowiek chce sie raz na jakis czas wylozyc w cieplej wodzie na godzinke
ja mam wanne, ale nie ma problemu, zebym wziela w niej szybki prysznic, a w przyszlosci bedzie wstawiona jeszcze kabina prysznicowa.
Stary 2011-02-13, 13:43   #1544
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
No wlasnie kazdy madry po szkodzie. Niby prysznic oszczedniejszy, szybcej sie bierze prysznic, wiecej miejsca w lazience, ale czlowiek chce sie raz na jakis czas wylozyc w cieplej wodzie na godzinke
ja mam wanne, ale nie ma problemu, zebym wziela w niej szybki prysznic, a w przyszlosci bedzie wstawiona jeszcze kabina prysznicowa.
Ja bym chciała mieć ogromną, wysoką wannę Ale z zasłonką, tak żebym mogła spokojnie brać prysznic.
Teraz mam samą kabinę prysznicową, ale też nie narzekam. Dla mnie ważniejsze jest to jaka jest woda w mieszkaniu, w którym mieszkam. Musi być doprowadzana ciepła do domu. I nie może być chlorowana
Stary 2011-02-13, 13:48   #1545
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Właśnie- mnie by dobiły dojazdy. Ja nie mogłabym mieszkać na przedmieściach. To jakiś koszmar. Niemalże same wady wsi/małego miasteczka i sama wady dużego miasta.
No tak sie sklada ze mieszkanie w samym srodku duzego miasta rowna sie same dojazdy. Gdziekolwiek chcesz sie ruszyc, musisz korzystac z komunikacji miejskiej. Chba ze ktos ma wyjatkowe szczescie i ma wszystko co mu potrzebne do zycia w malej odleglosci od miejsca zamieszkania.
Przewaga mniejszego miasta polega na tym ze masz wszystko w zasiegu reki, bez przymusu korzystania z smierdzacej zatloczonej komunikacjii dostosowywania wlasnego zycia do rozklau jazdy.
Robisz co chcesz i kiedy chcesz i nic Cie nie ogranicza.

Ale to zalezy kto do czego jest przyzwyczajony. Ty od dziecka jestes przyzwyczajona do tego co dla mnie jest straszliwym ograniczeniem wolnosci.

Ja teraz mieszkajac w miwscieduzym do poprzedniej pracy wolalam chodzic 6 km piechota niz korzysatc z autobusow.

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Stary 2011-02-13, 13:50   #1546
Jennifer85
Zakorzenienie

I pogoda do d... Desz i zimno Jak mnie denerwuja takie skoki, jeden dzien pieknie, drugi zimno i deszcz...

Stary 2011-02-13, 13:53   #1547
n0emi
Zakorzenienie

Cytat:

Ja już mówiłam- czas rozłąki czasowi rozłąki nierówny. Dla mnie(!) czymś innym są 3 miesiące spędzone osobno "bo on chce zarobić na swój(!) samochód", a czymś innym jest i 6 miesięcy spędzonych osobno, "bo on nie ma pieniędzy na życie/ bo on ma problemy zdrowotne".
Ale mówię- to moje zdanie. Rozumiem, że inni mają do tego inne podejście. Nie krytykuję tego, że Ty wolałabyś żeby wyjechał. Po prostu dla mnie taki wyjazd byłby nie w porządku.

No coś Ty Mnie po prostu trochę dziwi, że tak tego TŻ-a wysyłasz jakby te 3 miesiące to było nic Ja bym bardzo tęskniła za TŻ-em, który by sobie wesoło zarabiał na swój samochód
chatul no wlasnie a ja sie dziwie jak wytrzymujesz w zwiazku na odleglosc. Nie wyobrazam sobie spotykac sie z TZtem raz na miesiac. Zycie jak zycie raz jest ciezko raz dobrze. Dla mnie widywanie sie prawie codziennie a w tym rozlaka na 3 miesiace moim zdaniem jest bardziej do wytrzymania niz bycie z TZtem na odleglosc przez caly czas. Dlatego podziwiam Cie i z jednej strony rozumiem, bo ty chcesz spedzic z Tztem jak najwiecej czasu i dla ciebie te 3 miesiace to jest COS. No pewnie, ze bede tesknic, pewnie juz na drugi dzien napisalabym na wizazu, ze tesknie za TZtem, ale na prawde dla mnie te 3 miesiace to nie jest duzo. A dzis powiedzial, ze ta praca jest w Niemczech.
A wiem jak to wyglada bo moj tata wyjezdzal za granice, mama gadala z nim na skype, na gg, strasznie tesknila, a jak przyszlo do powrotu to sama nie wiedziala, kiedy ten czas minal.
Stary 2011-02-13, 13:53   #1548
patu323
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja bym chciała mieć ogromną, wysoką wannę Ale z zasłonką, tak żebym mogła spokojnie brać prysznic.
Teraz mam samą kabinę prysznicową, ale też nie narzekam. Dla mnie ważniejsze jest to jaka jest woda w mieszkaniu, w którym mieszkam. Musi być doprowadzana ciepła do domu. I nie może być chlorowana
w pełni się zgadzam nie cierpię chloru. na basenie nie mogę znieść... jakbym miała taką wodę mieć w domu, to bym nie wytrzymała...
a akurat właśnie mamy w domu taką wanne z rozsuwana szklaną kotarą i podwieszonym prysznicem. także 2 w 1 i co kto woli
Stary 2011-02-13, 13:56   #1549
Jennifer85
Zakorzenienie

Cytat:
chatul no wlasnie a ja sie dziwie jak wytrzymujesz w zwiazku na odleglosc. Nie wyobrazam sobie spotykac sie z TZtem raz na miesiac. Zycie jak zycie raz jest ciezko raz dobrze. Dla mnie widywanie sie prawie codziennie a w tym rozlaka na 3 miesiace moim zdaniem jest bardziej do wytrzymania niz bycie z TZtem na odleglosc przez caly czas. Dlatego podziwiam Cie i z jednej strony rozumiem, bo ty chcesz spedzic z Tztem jak najwiecej czasu i dla ciebie te 3 miesiace to jest COS. No pewnie, ze bede tesknic, pewnie juz na drugi dzien napisalabym na wizazu, ze tesknie za TZtem, ale na prawde dla mnie te 3 miesiace to nie jest duzo. A dzis powiedzial, ze ta praca jest w Niemczech.
A wiem jak to wyglada bo moj tata wyjezdzal za granice, mama gadala z nim na skype, na gg, strasznie tesknila, a jak przyszlo do powrotu to sama nie wiedziala, kiedy ten czas minal.

Ja z moim Tz mielismy trzy rozlaki, bo ktores z nas wyjezdzalo za granice. Dalismy rade i powiem szczerze, ze takie rozstanie pozwala przemyslec co tak naprawde czujemy i jak wyglda nasze zycie bez drugiej osoby.

Stary 2011-02-13, 13:57   #1550
n0emi
Zakorzenienie

a samochod sie nam przyda bo jak TZ jedzie do mnie autobusami, to one jezdza na okolo, zachaczaja o jego osiedle, pozniej jada do centrum, a dopiero pozniej do mnie. Musi jechac z przesiadkami. Jezeli na przesiadce nie musi czekac to jedzie do mnie 40 min bez korkow, jezeli na przesiadke trzeba czekac, albo sa korki to ponad godzine.
Samochodem z jego osiedla do mojego jedzie sie 10 min gora 15 min
Stary 2011-02-13, 14:12   #1551
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
drewniany domek to super sprawa, ale dla mnie tylko na dzialce wypoczynkowej.
Tak sie sklada ze drewniany dom jest tanszy w utrzymaniu. Lepiej trzyma cieplo w zimie i nie nagrzewa sie latem, takze jesli dojdzie do tego ze kiedys bede mogla zbudowwac dom to tylko drewniany. Ladniejszy i lepszy.
Ale palcykow zadnych tez nie znosze. taka normalna, wieksza chate bym chciala
Cytat:
Dla mnie ważniejsze jest to jaka jest woda w mieszkaniu, w którym mieszkam. Musi być doprowadzana ciepła do domu. I nie może być chlorowana
A ciekawostak kolejna z UK
Otoz w UK nie ma takiego cudu jak ciepla woda doprowadzona do domu/mieszkania.
Niezaleznie od tego czy jest to dom czy blok kazdy na wlasna reke musi rozwiazac ogrzewanie i ciepla wode. Zalakada sie termy, piece gazowe lub podgrzewacze i elektryczne grzejniki.
I co najciekawsze wiekszosc jednak zaklada termy , co w PL raczej do przeszlosci nalezy.
Rozmawialam kiedys ze znajoma i probowala mi udowodnic ze terma jest bardziej ekonomiczna od pieca gazowego.
Probowalam jej wytlumaczyc ze w termie bez sensu caly czas grzeje 200 litrow wody a gazowo grzeje tylko ta wode ktora uzywa. Ale nie dala sobie przetlumaczyc.

Tez nie moga zrozumiec, ze utrzymywanie stalej temperatury w domu jest oszczedniejsze niz wychladzanie i grzanie od nowa.

Jesli chodzi o rozwiazania w budownictwie to UK naprawde jest jakies 50 lat za Polska a ze 100 za Europa (z ta Europa to tylko zgaduje bo nie wiem jak jest w reszcie Europy, ale wydaje mi sie ze gdzies zapewne sa rozwiazania nowoczesniejsze niz w PL).

A i nie ma tu licznikow wody.To znaczy mozna sobie zalozyc,ale nie ma obowiazku. I nikt nie zaklada bo sie nie oplaca. Placi sie stala kwote rocznie i mozna lac wode do oporu. A jak ma sie licznik to zwykle wychodzi wiecej do zaplaty.

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Cytat:
w pełni się zgadzam nie cierpię chloru. na basenie nie mogę znieść... jakbym miała taką wodę mieć w domu, to bym nie wytrzymała...
a akurat właśnie mamy w domu taką wanne z rozsuwana szklaną kotarą i podwieszonym prysznicem. także 2 w 1 i co kto woli
O jak pracowalam w Centrum w warszawie to mielismy takokropnawode ze nie dalo sie zniesc smrodu podczas mycia rak. Ja jezdzilam do pracy z 5l butla wody z domu. Albo kupowalam.

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Stary 2011-02-13, 14:18   #1552
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
No tak sie sklada ze mieszkanie w samym srodku duzego miasta rowna sie same dojazdy. Gdziekolwiek chcesz sie ruszyc, musisz korzystac z komunikacji miejskiej. Chba ze ktos ma wyjatkowe szczescie i ma wszystko co mu potrzebne do zycia w malej odleglosci od miejsca zamieszkania.
Komunikacja miejska w Warszawie jest świetna A ja dodatkowo mieszkam w dobrym miejscu i mam sporo przystanków wokół swojego bloku Ale fakt, są też dziury komunikacyjne w Warszawie. Mieszkania w nich nie życzę nikomu.
O wiele gorzej z dojazdami mają jednak ci, co mieszkają na przedmieściach. Dlaczego? Dlatego, że oni też się muszą udać w stronę centrum miasta, bo tam zazwyczaj mają szkołę/uczelnię/pracę. I mają do pokonania o wiele gorszą trasę niż ktoś kto mieszka bliżej centrum.
Wiem, co mówię, bo miałam w LO pełno osób, które dojeżdżały do Warszawy zarówno z obrzeży miasta jak i z sąsiednich miejscowości. Fajnie mieli tylko mieszkańcy Wołomina, Zielonki, Kobyłki itd., bo sobie SKM-ką podjeżdżali w 10-20 minut do Warszawy. Reszta tłukła się w autobusach w czasie największych korków.

Cytat:
Przewaga mniejszego miasta polega na tym ze masz wszystko w zasiegu reki, bez przymusu korzystania z smierdzacej zatloczonej komunikacjii dostosowywania wlasnego zycia do rozklau jazdy.
Robisz co chcesz i kiedy chcesz i nic Cie nie ogranicza.
Najważniejsze dla mnie autobusy kursują co 10 minut... Więc tak średnio dostosowuję własne życie do rozkładu jazdy, serio
A teraz na szczęście w większych miastach każde osiedle staje się coraz bardziej samodzielne Niemalże wszędzie są już różne sklepy, szkoły podstawowe, gimnazja, licea, poczty itd. Tylko urzędy i uczelnie są w centrum miasta. No i sama praca często jest. Także zazwyczaj wcale w dużym mieście nie trzeba ciągle dojeżdżać.
Ale fakt, małe miasto nie jest złe. Różnica jest taka, że odległości zazwyczaj są mniejsze. Ale za to jest mniej autobusów itd.

Cytat:
Ale to zalezy kto do czego jest przyzwyczajony. Ty od dziecka jestes przyzwyczajona do tego co dla mnie jest straszliwym ograniczeniem wolnosci.
To też racja. Ale moja mama wychowała się na wsi, a teraz nie mogłaby już wrócić tam na stałe Wszystko jest kwestią gustu, przyzwyczajenia, okoliczności... I miejsca, w którym się mieszka. Bo mieszkać w Warszawie może oznaczać wiele rzeczy. Różne miejsca są w tym mieście.

Cytat:
Ja teraz mieszkajac w miwscieduzym do poprzedniej pracy wolalam chodzic 6 km piechota niz korzysatc z autobusow.
U mnie to nie kwestia odległości tylko samej trasy. 6 km można przejść jak są chodniki itd. Ja bym miała do pokonania dłuższą trasę na uczelnię. W tym miejsca, w których nie ma chodników, a jest samo błoto itd. Przyszłabym na zajęcia cała ubłocona. Dlatego jeżdżę autobusem. Sama trasa jest nieprzyjazna.
Do gimnazjum to chodziłam często pieszo Ale miałam o wiele bliżej.

Cytat:
Chatul no wlasnie a ja sie dziwie jak wytrzymujesz w zwiazku na odleglosc.
Po prostu muszę Wiem, że rzadkie spotkania nie wynikają ze złej woli TŻ-a, tylko z odległości jaka nas dzieli. Co innego widywać się raz na miesiąc jak się mieszka 300 km od siebie, a co innego widywać się raz na miesiąc jak się miesza 100 km od siebie. Tego drugiego bym raczej nie zniosła

Cytat:
No pewnie, ze bede tesknic, pewnie juz na drugi dzien napisalabym na wizazu, ze tesknie za TZtem, ale na prawde dla mnie te 3 miesiace to nie jest duzo. A dzis powiedzial, ze ta praca jest w Niemczech.
Ja to wszystko naprawdę rozumiem. Ludzie różnie podchodzą do kwestii odległości, związków itd. Nie krytykuję tego, bo nic mi do tego- każdy bawi się jak lubi

Cytat:
Ja mam na szczęście w domu wodę ozonowaną Problem w tym, że jak to w Warszawie- dość twarda jest. Chociaż na warunki warszawskie jest rewelacyjna.

Za to moja ciocia, która mieszka w Poznaniu ma bardzo miękką wodę, ale chyba chlorowaną Nie mogę u niej myć włosów, bo prosto po umyciu ich są już tłuste

Cytat:
a samochod sie nam przyda bo jak TZ jedzie do mnie autobusami, to one jezdza na okolo, zachaczaja o jego osiedle, pozniej jada do centrum, a dopiero pozniej do mnie. Musi jechac z przesiadkami. Jezeli na przesiadce nie musi czekac to jedzie do mnie 40 min bez korkow, jezeli na przesiadke trzeba czekac, albo sa korki to ponad godzine.
Samochodem z jego osiedla do mojego jedzie sie 10 min gora 15 min
Ja to rozumiem. Samochód byłby dużym ułatwieniem. Ale i bez samochodu może do Ciebie dojechać, także po prostu samochód nie jest urządzeniem pierwszej potrzeby- ja w ten sposób na to patrzę.
Stary 2011-02-13, 14:18   #1553
patu323
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak sie sklada ze drewniany dom jest tanszy w utrzymaniu. Lepiej trzyma cieplo w zimie i nie nagrzewa sie latem, takze jesli dojdzie do tego ze kiedys bede mogla zbudowwac dom to tylko drewniany. Ladniejszy i lepszy.
Ale palcykow zadnych tez nie znosze. taka normalna, wieksza chate bym chciala

.
nie tylko w utrzymaniu tańszy, ale i w postawieniu. poza tym dużo szybciej się taki buduje niż standardowy -murowany. mi najbardziej podobają się te z bali.
i akurat to bardzo pasuję do mojego zawodu jestem technik budownictwa (tzn jestem w trakcie ) i studia też w tym kierunku będą. takze jak dobrze pójdzie to sama sobie ten dom zaprojektuję
taki naturalny, przytulny dom. już widze jak wygląda calutki już mam rozplanowany hehe no ale to jeszcze lata zanim taki będę mogła mieć... ;/
Stary 2011-02-13, 14:24   #1554
n0emi
Zakorzenienie

kocurze ja do gimnazjum mieszkalam w duzym drewnianym domu. Dalej mieszka tam moja babcia z jedna rodzina. Postawil go jeszcze moj pradziadek i byl to najladniejszy i najwiekszy dom w okolicy- ale wlasnie kiedys...
Jak juz ja mieszkalam to dzrewo zaczelo pruchniec, byly takie przeciagi, ze masakra, gwizdalo w tym domu strasznie. W zime w chacie zimno, a w lecie za goraco. Do tego byly inwazje kornikow. Nieproszeni lokatorzy (myszy, szczury czy nawet kuny). Powiem ci ze teraz to jest obraz nedzy i rozpaczy, wszystko jest do remontu, wszystkie deski sa spruchniale. wujek chcial najgorsze elementy wymienic, ale gdzie jak by tak zaczal robic to caly dom by sie rozpadl. teraz tylko zostaje na te deski polozyc suchy tynk i udawac, ze w srodku nic sie nie dzieje.
Dlatego moze przez to uprzedzenie chcialabym dom murowany,

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

patu moj TZ jest na budownictwie i nie ma opcji, zeby nie postawil domu tez sam bedzie projektowac
Stary 2011-02-13, 14:28   #1555
patu323
Wtajemniczenie

Cytat:
kocurze ja do gimnazjum mieszkalam w duzym drewnianym domu. Dalej mieszka tam moja babcia z jedna rodzina. Postawil go jeszcze moj pradziadek i byl to najladniejszy i najwiekszy dom w okolicy- ale wlasnie kiedys...
Jak juz ja mieszkalam to dzrewo zaczelo pruchniec, byly takie przeciagi, ze masakra, gwizdalo w tym domu strasznie. W zime w chacie zimno, a w lecie za goraco. Do tego byly inwazje kornikow. Nieproszeni lokatorzy (myszy, szczury czy nawet kuny). Powiem ci ze teraz to jest obraz nedzy i rozpaczy, wszystko jest do remontu, wszystkie deski sa spruchniale. wujek chcial najgorsze elementy wymienic, ale gdzie jak by tak zaczal robic to caly dom by sie rozpadl. teraz tylko zostaje na te deski polozyc suchy tynk i udawac, ze w srodku nic sie nie dzieje.
Dlatego moze przez to uprzedzenie chcialabym dom murowany,

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

patu moj TZ jest na budownictwie i nie ma opcji, zeby nie postawil domu tez sam bedzie projektowac
i jak TZ sobie kierunek chwali? ja tylko marzę, żeby znaleźć pracę po technikum a w czasie studiów w biurze projektowym. to już będę baaardzo szczęśliwa
a co do domu, to może nie był konserowowany i remontowany w pore? to niestety konieczność. ale tez nieco inaczej buduje się domy teraz a inaczej 50 lat temu inne środki konserwujące itp itd

Edytowane przez patu323
Czas edycji: 2011-02-13 o 14:29
patu323 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 14:28   #1556
Jennifer85
Zakorzenienie

Ja jestem chyba dziwna bo ja nie chce wlasnego domu

Stary 2011-02-13, 14:29   #1557
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
A ciekawostak kolejna z UK
Otoz w UK nie ma takiego cudu jak ciepla woda doprowadzona do domu/mieszkania.
Niezaleznie od tego czy jest to dom czy blok kazdy na wlasna reke musi rozwiazac ogrzewanie i ciepla wode. Zalakada sie termy, piece gazowe lub podgrzewacze i elektryczne grzejniki.
I co najciekawsze wiekszosc jednak zaklada termy , co w PL raczej do przeszlosci nalezy.
Rozmawialam kiedys ze znajoma i probowala mi udowodnic ze terma jest bardziej ekonomiczna od pieca gazowego.
Probowalam jej wytlumaczyc ze w termie bez sensu caly czas grzeje 200 litrow wody a gazowo grzeje tylko ta wode ktora uzywa. Ale nie dala sobie przetlumaczyc.
W Polsce też coraz częściej trzeba sobie samemu grzać wodę Moi dziadkowie tak mają. Nienawidzę tego, bo najpierw się czeka nie wiadomo ile na zagrzanie tej wody (w tym czasie leje się zimna i się marnuje...), potem leci ciepła, ale nijak nie można ustawić jej temperatury, bo albo jest cholernie gorąca, albo cholernie zimna, a potem nagle zaczyna ciepłej wody brakować i w jednej chwili zamiast wrzątku leci lodowata woda

Olałabym to, bo ja się w samej zimnej wodzie umyć mogę, ale dziadkowie mają też w łazience okno i w efekcie ciągle jest zimno. A na mycie się zimą w tej zimnej łazience samą zimną wodę, jeszcze nie jestem gotowa

Cytat:
A i nie ma tu licznikow wody.To znaczy mozna sobie zalozyc,ale nie ma obowiazku. I nikt nie zaklada bo sie nie oplaca. Placi sie stala kwote rocznie i mozna lac wode do oporu. A jak ma sie licznik to zwykle wychodzi wiecej do zaplaty.
To się nie dziwię, że ludzie liczników nie zakładają

Cytat:
O jak pracowalam w Centrum w warszawie to mielismy takokropnawode ze nie dalo sie zniesc smrodu podczas mycia rak. Ja jezdzilam do pracy z 5l butla wody z domu. Albo kupowalam.
Pewnie jeszcze chlorowana była... Ja mam w domu ozonowaną. Fakt, jest twarda, ale da się ją pić bez przegotowania. I problemów potem nie ma.
Stary 2011-02-13, 14:33   #1558
Jennifer85
Zakorzenienie

kocurzyco a pijesz zimna wode prosto z kranu? Ta w UK?

Stary 2011-02-13, 14:34   #1559
patu323
Wtajemniczenie

Cytat:
W Polsce też coraz częściej trzeba sobie samemu grzać wodę Moi dziadkowie tak mają. Nienawidzę tego, bo najpierw się czeka nie wiadomo ile na zagrzanie tej wody (w tym czasie leje się zimna i się marnuje...), potem leci ciepła, ale nijak nie można ustawić jej temperatury, bo albo jest cholernie gorąca, albo cholernie zimna, a potem nagle zaczyna ciepłej wody brakować i w jednej chwili zamiast wrzątku leci lodowata woda

Olałabym to, bo ja się w samej zimnej wodzie umyć mogę, ale dziadkowie mają też w łazience okno i w efekcie ciągle jest zimno. A na mycie się zimą w tej zimnej łazience samą zimną wodę, jeszcze nie jestem gotowa
u nas obecnie też sami grzejemy. mamy piec gazowy. początkowo było trochę problemów z nim- właśnie to o czym piszesz, czyli długo trzeba było czekać na ciepłą wodę. ale okazało się, ze to wina piecyka. został naprawiony i teraz tak po około 15-20 sekundach leci ciepła woda. no fakt, przez ten czas się marnuję, ale nie poradzi się nic na to... ale z regulacją temperatury nie ma problemu żadnego.
jedynie w kuchni mamy ciepłą wodę na prąd. wtedy leci ciepła szybciej, po około 10 sekundach, ale wychodzi drożej niestety niż na gaz.
Stary 2011-02-13, 14:34   #1560
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Komunikacja miejska w Warszawie jest świetna A ja dodatkowo mieszkam w dobrym miejscu i mam sporo przystanków wokół swojego bloku Ale fakt, są też dziury komunikacyjne w Warszawie. Mieszkania w nich nie życzę nikomu.
O wiele gorzej z dojazdami mają jednak ci, co mieszkają na przedmieściach. Dlaczego? Dlatego, że oni też się muszą udać w stronę centrum miasta, bo tam zazwyczaj mają szkołę/uczelnię/pracę. I mają do pokonania o wiele gorszą trasę niż ktoś kto mieszka bliżej centrum.
Wiem, co mówię, bo miałam w LO pełno osób, które dojeżdżały do Warszawy zarówno z obrzeży miasta jak i z sąsiednich miejscowości. Fajnie mieli tylko mieszkańcy Wołomina, Zielonki, Kobyłki itd., bo sobie SKM-ką podjeżdżali w 10-20 minut do Warszawy. Reszta tłukła się w autobusach w czasie największych korków.
Jesli chodzi oprzedmiescia to masz calkowita racje.
Bo przedmiescia same z siebie nic nie maja i trzeba dostac sie do najblizszej cywilizacji. Tak jak mowisz polaczone wszystkie wady miasta i wsi.

Ja nie mowie ze komuniakcja jest zla.Wiem ze jest dobra, ale czkowiek ktory nigdy z niej nie musial kozystac, czyje sie przez takowa ograniczany.
Tak jak mowilam, ty jestes przyzwyczajona do dojazdow, ja do tego ze mam wszystko w odleglosci spaceru.

Cytat:
Najważniejsze dla mnie autobusy kursują co 10 minut... Więc tak średnio dostosowuję własne życie do rozkładu jazdy, serio
A teraz na szczęście w większych miastach każde osiedle staje się coraz bardziej samodzielne Niemalże wszędzie są już różne sklepy, szkoły podstawowe, gimnazja, licea, poczty itd. Tylko urzędy i uczelnie są w centrum miasta. No i sama praca często jest. Także zazwyczaj wcale w dużym mieście nie trzeba ciągle dojeżdżać.
Ale fakt, małe miasto nie jest złe. Różnica jest taka, że odległości zazwyczaj są mniejsze. Ale za to jest mniej autobusów itd.
Tak slodko to wyglada dopoki jest sie uczniem lub studentem. Zaczyna sie inaczej jak zaczyna sie prowadzic dorosle zycie i ma prace, ktora raczej ciezko zanalezc na wlasnym osiedlu.

Cytat:
To też racja. Ale moja mama wychowała się na wsi, a teraz nie mogłaby już wrócić tam na stałe Wszystko jest kwestią gustu, przyzwyczajenia, okoliczności... I miejsca, w którym się mieszka. Bo mieszkać w Warszawie może oznaczać wiele rzeczy. Różne miejsca są w tym mieście.
Nie pisze o wsi tylko malym miescie. Niestety na wsi mamy tylko uroki krajobrazu i ciszy itd. A do pracy czy na zakupy trzeba dojechac.

Cytat:
U mnie to nie kwestia odległości tylko samej trasy. 6 km można przejść jak są chodniki itd. Ja bym miała do pokonania dłuższą trasę na uczelnię. W tym miejsca, w których nie ma chodników, a jest samo błoto itd. Przyszłabym na zajęcia cała ubłocona. Dlatego jeżdżę autobusem. Sama trasa jest nieprzyjazna.
Do gimnazjum to chodziłam często pieszo Ale miałam o wiele bliżej.
I w ten sposob jestes uzalezniona od komuniakcji co dla mnie oznacza ograniczenie wolnosci.

Cytat:
nie tylko w utrzymaniu tańszy, ale i w postawieniu. poza tym dużo szybciej się taki buduje niż standardowy -murowany. mi najbardziej podobają się te z bali.
i akurat to bardzo pasuję do mojego zawodu jestem technik budownictwa (tzn jestem w trakcie ) i studia też w tym kierunku będą. takze jak dobrze pójdzie to sama sobie ten dom zaprojektuję
taki naturalny, przytulny dom. już widze jak wygląda calutki już mam rozplanowany hehe no ale to jeszcze lata zanim taki będę mogła mieć... ;/
O widze kolezanka prawie po fachu.
Ja studiowalam architekture.
Poza tym budownictwo i architektura bardzo mnie interesuja, wiec staram sie byc na bierzaco z wiedza na te tematy.

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości