![]() |
#241 |
Rozeznanie
|
Dot.: Biżuteria z sutaszu+koraliki/kamienie JAK SZYC
a masz tego kaboszonka przewierconego czy takiego klasycznego?
jesli klasyczny to najpierw przyklej do filcu i dopiero później wokół szyj sutaszem http://www.dia-box.ru/kursy-po-biser...tazhu/#content (nie używam kaboszonów bo ta technika wg mnie niesie wieksze ryzyko krzywizn i moze zdarzyc sie tak ze sutasz bedzie chcial sie chowac pod kaboszonka), lub jesli jest przewiercony przykładaj sznuerk do niego patrzac jak sie bedzie ukladal, zszyj i dalej przykladaj i dalej zszyj. Jak zrobisz taka obwolutke z sutaszu to korzystajac z nawiertu w kamyku zszyc go z sutaszem napinając go. Edytowane przez obywatelka planety Ziemia Czas edycji: 2011-02-11 o 09:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | |
Rozeznanie
|
Nie jest przewiercony
---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#244 |
Rozeznanie
|
w przypadku jesli kamyk jest przewiercony. nie chodzi mi tylko by wziac przykładowo dwa sznurki i zszyc je dopiero w miejscu tworzacym loopik, tylko zeby te dwa sznurki byly ze sobą zszyte w zaokrąglonej formie zanim je przyszyjesz do kamienia. jesli zszyjesz sutasz na prosto i potem bedziesz go chciala zgiąc do kamienia to sie pomarszczy, wiec zszyj go sprawdzajac co chwila czy teraz trzeba bardziej zagiac czy nie i jak masz taki owal z sutaszu to wkladasz do srodka kamyk i przez dziurke przeszywasz trzymajac scisło zeby nie bylo przerwy miedzy kamieniem a sutaszem.
Edytowane przez obywatelka planety Ziemia Czas edycji: 2011-02-13 o 13:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#246 |
Rozeznanie
|
A ja dzisiaj po raz pierwszy obejrzałam biżuterię Dori na żywo. Nawet miałam w ręce kilka kolczyków
![]() Patrząc z psychologicznego punktu widzenia, prace każdej z nas są oryginalne i pokazują nasze wewnętrzne ja. Ale nie każdy kto robi biżuterię jest artystą. Ja w pracach Dori widzę sztukę. To ona przeciera szlaki sutaszu, nie my... ![]() Jeśli chodzi o kamienie, które używa Dori, to nie jestem pewna czy używa takich samych jak my. Niby jak się przyjrzycie jej kolczykom na przykład, to niby takie jak u nas, ale gdyby przyszło nam zrobić kopię, to już sprawa nie jest taka prosta. Z sutaszem też nie jest tak kolorowo. Wydaje mi się, że nie ma u nas dostępu do niektórych sznurków, które są w jej biżu. Okropna pogoda za oknem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Zakorzenienie
|
A ja szczerze powiem, że te sutasze Dori w ogóle mi się nie podobają. Totalnie nie w moim guście. Dla mnie to jeden wielki jarmark i odpust -byle bardziej kolorowo i błyszcząco. Tysiąc razy bardziej wolę biżu Margity, czy Hannah Studio. Każdy oczywiście ma swoje zdanie, ale dla mnie biżuteria Dori to w pewnej części totalne bezguście. Wolę bardziej wyważone dobranie materiałów i kolorów. Od niej nie kupiłabym raczej nic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Rozeznanie
|
Smoczek, to kwestia gustu. Rozumiem Twoje upodobania. Ja akurat lubię taki styl. Co nie znaczy, że nie podobają mi się prace innych osób. Prace Hannah Studio są świetne i Margity również. Dziewczyny są perfekcjonistkami i mają swój styl. Jak dla mnie to one stanowią czołówkę naszego polskiego sutaszu.
Generalnie mi się bardzo podoba, ze wiele osób próbuje tę technikę. To bardzo dobrze, bo można się czegoś nowego nauczyć. I bez względu na to czy nam się jakiś sutasz podoba czy nie, jak autor potrafi się sprzedać, to zawsze zarobi. Ale to już chyba inna kwestia. Ja po dzisięjszym obejrzeniu biżu Dori zobaczyłam po prostu artystkę. Moje poczucie estetyki zostało dziś dopieszczone... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Rozeznanie
|
A gdzie bizu Dori widzialas? Kate&Kate?
bo mnie jakos nie korciło zeby zobaczyc na zywo ale może zmienię zdanie ![]() W pewnym sensie zgodze się ze smoczkiem, jest w jej bizuterii cos ze starganowego przepychu i spora czesc prac kompletnie mi sie nie podoba, ale sa tez wzory którymi mnie urzekła ![]() ambiwalentnie zatem. 3 pierwsze osoby które w moim SUTASZOWYM wątku napiszą "chrapka na tutka" otrzymają go bezpłatnie na maila. ![]() Edytowane przez obywatelka planety Ziemia Czas edycji: 2011-02-11 o 18:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Rozeznanie
|
Tak, w Kate and Kate w Krakowie. Sklep jest na św. Marka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Raczkowanie
|
Przeglądając biżuterię z sutaszu w galeriach internetowych natrafiłam w opisach na informację, o "specjalistycznych preparatach" użytych do zabezpieczenia biżuterii.
Czy wiecie może o co chodzi? Co to za preparaty?
Moja biżuteria: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=377158 Książki na wymiankę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=400489 Wymienię biżuterię: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=442137 Kosmetyki do wymiany: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=400483 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#252 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Ale tak czy owak, nie kojarzy mi się z bazarkiem, a jeśli już to targiem w Izraelu ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Rozeznanie
|
No i tak wyszłam na niedouczoną i lenia. Solciuchna wyślij mi jakiegoś linka na biżuterię z sutaszu którą to odkopała Dori, albo jakąś literaturę. Nic nie znalazłam, no ale może się nie postarałam, tak jak w tym szukaniu swarków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Rozeznanie
|
Też nie widziałam przykładów starożytnej bizuterii, z drugiej strony jak to miałoby byc zachowane? na fresku?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie mogłam znaleźć nic w sieci, ale wiem to z "wykładu" jaki kiedyś zrobiła mi Hannah Studio
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 |
Przyczajenie
|
A mnie właśnie irytuje w polskim "sutaszku" natłok koralików i perełek pośród których nikną tasiemki i to jest właśnie jarmark (choc do rosyjskiego sutaszu i tak nam w tym daleko) a porównywanie osób które zrobiły do tej pory może z 20 prac w tym stylu z Dori Csengeri jest dla mnie żenujące, nie sądzę też żeby ktokolwiek i kiedykolwiek dorównał poziomem jej pracom. Ale oczywiście o gustach się nie dyskutuje..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, mnie nie interesuje ile kto zrobił prac i czy to jest żenujące czy też nie, bo patrzę na sutasz jako klient. Zrobiłam całą jedną pracę w tej technice, więc się na tym nie znam i po prostu patrzę jakie wrażenia estetyczne wywierają na mnie prace różnych osób. Dla mnie taka Margita już dawno dorównała jej technicznie, a styl ma po prostu inny. Lara Egaree depcze jej po piętach. I jak oglądam prace Dori to widzę właśnie gigantyczny natłok korali, koraliczków, kryształków, złotych i srebrnych tasiemek, perłowych kwiatków i bogowie wiedzą czego jeszcze, o który oskarżasz Polki. Można to lubić lub nie - ja nie lubię. A taka Hannah Studio ma np. wiele prac, w których są prawie same tasiemki i tylko symboliczne dodatki.
To miło, że masz respekt dla prekursorki metody i dla jako takiej ja też go mam. Ale jako klient totalnie mam w nosie to, że ona zrobiła 5000 prac, a ktoś 20 czy 3. Kupię to, co mi się podoba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo tak to brzmi... "Każdy sutasz jest zły, żenujący, tylko Dori robi pięknie". Słowem - brzmi żenująco. I kto tu w ogóle się porównuje do Dori? Nikt, bo każdy chce robić coś swojego, oryginalnego, a nie uskuteczniać kopiowanie. Do Twojej wiadomości, to Dori go nie robi, bo ona daje tylko projekty, a wykonuje go jej 16-stu pracowników. Jakbym nie miała co innego do roboty w życiu (bogatego męża, skończone studia i nie musiała pracować) to bym robiła więcej sutaszowych prac niż wykonane "20" do tej pory. Myślę, że tak samo inne dziewczyny. Co z tego, ile kto wykonał prac, jeżeli już po dwóch jest dobry i precyzyjny - to świadczy tylko o nim dobrze. Poza tym poziomem już dawno wiele dziewczyn dorównało Dori. A nawiasem mówiąc prace projektu Dori również bywają krzywe ![]() Edytowane przez Solciuchna Czas edycji: 2011-02-13 o 09:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Przyczajenie
|
Przepraszam jeżeli kogoś obraziła moja wypowiedź, nie jestem konkurencją i nie miałam złych intencji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Rozeznanie
|
Widzę, że tu gorąco momentami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Rozeznanie
|
I jak zwykle w naszym polskim piekiełku, zawsze znajdzie się ktoś, kto sprowadzi wszystkich do poziomu zerowego... "my be, oni cacy"
![]() Nie wiem, czy to tylko moje wrażenie, ale wydaje mi się, że Polki raczej wybierają kolorystycznie stosowaną, ale ciekawą w formie czy stylu biżuterię. Przyjrzyjcie się tym wcześniej pokazywanym fotkom "celebrities" - żadna nie wybrała złoto-srebrnych świecących od kryształków Swarovskiego fontann, tylko dopasowane do kreacji kolorystycznie ozdoby... Oczywiście, każdy ma prawo do swojego zdania, tylko że kategoryczny sposób jego wyrażania bywa czasami ... niezbyt na miejscu... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Rozeznanie
|
Abstrahując od sutaszkowego piekiełka (lol) wracam do tematu zrobienia jednego kolczyka i zdublowania go na zdjeciu.
łatwiej jest z jednej fotografii zrobic lustrzane odbicie niz 2 różne sklejac i dopasowywac, ale pierwsza opcja rzuca sie w oczy.. powiedzcie czy widac na tym zdjeciu ze to jeden kolczyk doklejony, czy wyglada naturalnie? Edytowane przez obywatelka planety Ziemia Czas edycji: 2011-02-13 o 13:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Wtajemniczenie
|
Na pierwszy rzut oka - nic nie widzę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Raczkowanie
|
Znaczy się teraz idąc za tendencją światową robimy po jednym kolczyku?
Jestem za ;-) bo robienie drugiego nie jest już tak ekscytujące))) Obywatelko, nie widać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Rozeznanie
|
Witam dziewczyny, jestem tu po raz pierwszy i przepraszam, że się wtrącę w rozmowę
![]() ![]()
![]() |
#269 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a pytanie było czy to widać? ( tak zrozumiałam) wg mnie jak się nie wie!!! to szansy na domyślenie, że jest to ten sam kolczyk jest z 1% |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Rozeznanie
|
Lianna rzeczywiście nic nie widać! Zdjęcie jest bardzo dobre. Może to rzeczywiście jest dobry pomysł?
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ---------- Przepraszam. Miałam napisać "Obywatelko..." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:32.