Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XXV - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-15, 09:33   #2491
idzia111
Zakorzenienie

Dot.: Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XXV

hej!

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
ufff nadrobiłam

My byliśmy dziś u lekarza. Moje szczęście waży 400 g i najprawdopodobniej jest dziewczynką

I odmeldowuje się.

DObranoc
Ale fajnie, uwielbiam dziewczynki

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
wydaje mi się że to niefortunny dobór słów nie nauczyciel wspomagający a drugi nauczyciel w grupie ale to już baja musi nam dokładnie opisać bo sama jestem ciekawa. no chyba że jednak wspomaga podczas zajęć dzieciaki z trudnościami, ale raczej nie bo mówiła że raz idzie na południe raz na rano prowadzić zajęcia a tak zawsze musiałaby uczestniczyć w zajęciach głównych podczas ich prowadzenia przez nauczyciela głównego, no i nie trzeba mieć oligo bo nie prowadzisz terapii tylko pomagasz im podczas zajęć, ale tak było u mnie w szkole więc nie wiem czy to tak ogólnie wgląda tu już idzia się musi wypowiedzieć bo ona po oligo
bajka chyba jest na dwóch grupach jako drugi nauczyciel do stworzenia pełnego etatu w ten sposób ma kilka godzin tu i kilka tu
ale to już się dowiemy jak wróci z pracy
Wg mojej wiedzy i pewnego doświadczenia zawodowego to w klasach na-lem wspomagającym może być osoba po ped. specjalnej (odpada resocjalizacja), nie zawsze po oligo, oczywiscie z prawem do nauczania. Jednak najczęściej chcą po oligo bo najwięcej jest dzieci z upoś. umysłowymu, ADHD, autyzmem itp. Teoretycznie jeśli jest dziecko z problemami słuchu powinno mieć surdopedagoga, ale wiadomo, że to nie ma racji bytu (chodzi o pieniądze), dlatego zatrudniają na-la z oligo.

Wiem też, że u mnie w mieście w klasach integracyjnych nie zatrudniają po kursach kwalifikacyjnych z oligo. Przyczyna: za mały zakres materiału poruszany na kursie. A ja jako studentka 5 roku musiałam opanować też w pewnym zakresie materiał surdopedagogiki (dzieci z problemami słuch) oraz tyflopedagogiki (dzieci z problemami wzroku).

Uff, rozpisałam się, ale chciałam wyjaśnić, bo dyskusja się nawiązała.

Zmykam do biblioteki, miłego dzionka.

Edytowane przez idzia111
Czas edycji: 2011-02-15 o 09:38
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 09:35   #2492
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Dot.: Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XXV

Idzia no właśnie tak czułam, że to zwykła ped nie może być.

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 09:36   #2493
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
u nas tez - 11 o 6 rano bylo brrrrrrrr
w takie zimno z m,ala nie wychodze choc slonko swieci

Scio yeah, odlozyc Ci ubranka?tylko rozu nie lubisz

a my za miesiac bedziemy miec samochod - rodzice nam moi zostawia, by nie stal na parkingu u nich - opel vectra combi czarny mniam - musze tylko taty spytac ile kosztuje podroz nim nad morze i sobie skoczymy na wakacje w lato z mala hihih oczywiscie prowadzic bede ja, bo moj maz ma prawko ale nie jezdzil nigdy od zrobienia. musze go na kurs wyslac kiedys.
Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
My mamy renault thalia, teraz rozglądamy się za oplem vectrą kombi.
Ja nie rozumiem czasami facetów...auto tylko powyżej iluś tam koni, a gdzie oni to wykorzystają

Dziewczynki, moi rodzice mają opla vectrę combi - i są zachwyceni tym samochodem (Kliwia, właśnie czarny mają). Teraz wszystkie podróże to dla nich przyjemność, a dla mojego taty spełnienie marzeń o dużym aucie z wielkim bagażnikiem!

Dla mnie jest za duży, ale komfort jeżdżenia - rewelacja!

"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"

Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 09:37   #2494
kliwia
Zakorzenienie

gucia noooo taka limuzyna to jest
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 09:41   #2495
gold-fish
Zakorzenienie

Cześć

Scio, cieszę się razem z Tobą Nie wiedziałam, że u takiej kruszynki można ,,coś" dojrzeć

Cytat:
Napisane przez klion78 Pokaż wiadomość
Ja jej używam. Rewelacyjnie się ją nakłada dzięki tej piankowej konsystencji. Choc ja jestem obcięta "na chłopczyka" i dlatego łatwiej mi się farbuje.
Ja też miesiac temu użyłam Perfect musse i genialna jest przy nakładaniu,
kolorek fajny wyszedł, ale znudził już mi sie brąz i myślę, zeby powrócić do naturalnego ciemnego blondu + dodać kilka refleksów za dwa tygodnie będę robiła dekoloryzację.

L'oreal też już coś takiego ,,piankowego" wymyślił ale na razie nie ma tego w Polsce http://www.loreal-paris.co.uk/hair-c...RK_BLONDE.aspx już czuje że to będzie hit

Mój mąż wczoraj był na szkoleniu do wieczora, ale dostałam białą różę! Po raz pierwszy wybrał taki kolor- powiedział, że dlatego bo były w środku w kwiaciarni a nie na mrozie (ostatnio mu robiłam wykład żeby kupował tylko z kwiaciarni, a nie ze straganów i posłuchał ). Ja lubie ten dzień. Nie szaleję oczywiście z serduszkami ani misiami. Natomiast zal mi ludzi którzy za wszelką cenę chcą zbojkotować ten dzień. Nie mają z kim obchodzić więc śmieją się z pozostałych. A wczoraj w jakiś wiadomościach wieczornych pokazywali imprezę w pubie ,,antywalentynki" gdzie ludzie rzucali lotkami w zdjecia swoich byłych albo jeden chłopak już lekko wcięty chwalił się na wizji, ze włąśnie dzisiaj zerwał z dziwczyną żal...

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
gold-fish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 09:42   #2496
bzyczka1
Zakorzenienie

No my mieliśmy wcześniej Opla vectrę ale sedana i super był, tylko nas opłaty zjadały mimo 60% zniżek w oc, bo miał 2,0 pojemności

Magda przyspieszenie czuć również gdy masz tych koni 90 czy 100 i to na naszych drogach i autostradach można wykorzystać spokojnie. A już moim zdaniem patrzenie na to żeby auto miało powyżej 150.. Gdzie to wykorzystasz? Na jakiej trasie? Na autostradach w polsce jest ograniczenie prędkości, w moich okolicach na a4 możęsz się "rozpędzić" tylko do 110km i do tego starcza mi nasze renault z silnikiem 1,4 i z 75km i przyspieszenie też czuję dlatego dla mnie takie gadanie że wykorzysta się to w trasie można w buty wsadzić, tak jak pisała Marta też, na naszych dziurach i ograniczeniach i tak z tego nie skorzystasz.

Gold-fish u nas dziewczynkę gin stwierdził już na usg genetycznym w 12 tygodniu ostatnio tylko potwierdził że została dziewczynką

Nasz skarb

Edytowane przez bzyczka1
Czas edycji: 2011-02-15 o 09:46
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 09:43   #2497
mona_ja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 201803111825 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
ja je mu zabrałam i schowałam, jak nie to nie!

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Atomufka jak nic nie wymyślę, to usiądę i oddam się w ręce fryzjerki trzymam kciuki za ten dekor. Moja mam teraz sobie kupiła jakąś farbę w piance czad... ciekawe jak jej wyjdzie.
Ja farbowałam tą farbą a włosy mam do ramion, moim zdaniem super, farbę fajnie się nakładało, nie zostawiała plam na skórze(wcześniej nasmarowałam skórę niveą), ja już nie pamietam kiedy to było ale odrostów nie widać, jakoś tak fajnie sie ta farba zmywa. Jedyny minus to taki że odcień wyszedł ciemniejszy niż na zdjęciu.

Cytat:
Napisane przez idzia111 Pokaż wiadomość
No i tak trzeba.

Będzie tylko lepiej.

Wiecie co muszę się pochwalić bo nie wytrzymam. Wchodzę na meila a tu ... gratulacje z perfumerii, zajęłam drugie miejsce i wygrałam perfumy. Mogłam wybrać damskie lub męskie, egoistycznie wybrałam te pierwsze i z wyrzutami sumienia zadzwoniłam do mężulka. Śmiał się z moich wyrzutów sumienia i powiedział, że to taka rekompensata od losu, za odzielnie spędzane walentynki. Ale się ciesze, raz w lotka wygrałam 20zł, a to moja druga nagroda. No i 2 miejsce, to nagroda sama w sobie.
super, gratulacje

Gucia mam ciągle cichą nadzieję że tż się chociaż trochę zmieni, będę o to walczyć!

Dziewczynki dziękuje wam za wczorajsze wsparcie, jesteście niezastapione

Bilans wczorajszego dnia-zaliczyliśmy pizze i 2 kłótnie

Katunia trzymam kciuki za badanie no i mam nadzieję że znajdziecie w końcu odpowiednie autko. Ja mam VW Polo z 1991 roku, stare ale jare, czsem trzeba coś podreperować ale takie kosmetyczne rzeczy, auto sprowadził mi znajomy taty z Niemiec, dałam za nie 900euro. Nie żałuję bo autko jest zadbane i widać że licznik nie był przekręcany, ma 130tyś nabite. Jeżdże na nim 4 lata

Nasz Ślub 30.05.2009
mona_ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 09:48   #2498
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gucia0987 Pokaż wiadomość
U mnie od rana szaleństwo. Na razie spadam, będę jak się odrobię. Proszę, zacznijcie trzymać kciuki. Zaczął się ostatni etap naszego "być albo nie być" i nerwówka jest straszna. Z tego stresu - może uda mi się schudnąć
trzymam kciuki

Cytat:
Napisane przez idzia111 Pokaż wiadomość
Wg mojej wiedzy i pewnego doświadczenia zawodowego to w klasach na-lem wspomagającym może być osoba po ped. specjalnej (odpada resocjalizacja), nie zawsze po oligo, oczywiscie z prawem do nauczania. Jednak najczęściej chcą po oligo bo najwięcej jest dzieci z upoś. umysłowymu, ADHD, autyzmem itp. Teoretycznie jeśli jest dziecko z problemami słuchu powinno mieć surdopedagoga, ale wiadomo, że to nie ma racji bytu (chodzi o pieniądze), dlatego zatrudniają na-la z oligo.
ok a czy oligo jest wymagane tzn odgórny przepis czy na zasadzie "miło by było gdyby.." bo u mnie w szkole wspomagającym jest normalny nauczyciel wczesnoszkolny a w klasach 4-6 np nauczyciel muzyki itd.. - na zasadzie dania mu etatu a nie zwalniania po mnóstwie lat pracy i zatrudniania kogoś z oligo? albo dania mu więcej godzin pracy aż poczytam bo nie wiem czy to taki myk w szkole żeby utrzymać nauczycieli czy można bez oligo

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
przyspieszenie czuć również gdy masz tych koni 90 czy 100 i to na naszych drogach i autostradach można wykorzystać spokojnie. A już moim zdaniem patrzenie na to żeby auto miało powyżej 150.. Gdzie to wykorzystasz? Na jakiej trasie? Na autostradach w polsce jest ograniczenie prędkości, w moich okolicach na a4 możęsz się "rozpędzić" tylko do 110km i do tego starcza mi nasze renault z silnikiem 1,4 i z 75km i przyspieszenie też czuję dlatego dla mnie takie gadanie że wykorzysta się to w trasie można w buty wsadzić, tak jak pisała Marta też, na naszych dziurach i ograniczeniach i tak z tego nie skorzystasz.
to samo chciałam napisać wyjęłaś mi to z ust

Cytat:
Napisane przez mona_ja Pokaż wiadomość
Dziewczynki dziękuje wam za wczorajsze wsparcie, jesteście niezastapione

Bilans wczorajszego dnia-zaliczyliśmy pizze i 2 kłótnie
bynajmniej pizza była
Stary 2011-02-15, 09:50   #2499
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Gold ech... tez mi się takie publiczne bojkotowanie tego nie podoba. ważne aby miło i naturalnie spędzić ten dzień. Nic na siłę. I tak jak ktoś lubi Jak tam postępy mieszkaniowe??

Bzyczka ja tam różnicę czuję jak jadę naszym i mąż kogoś wyprzedza i jak jadę teścia, który ma ich dużo mniej. A największą różnicę czułam w Holandii ale tam jak jechaliśmy to mąż i ponad 200 km/h śmigał (moje max to 240 km/h ) A tak to w trasie bardzo czuć. Ale jeśli ktoś chce auto tylko do jazdy po mieście cyklu: dom-praca-sklepy to nie ma co się w to pchać. Generalnie do czasu aż nie wsiadłam w nasz samochód to też nie widziałam różnicy

Edytowane przez Madzialenka12344321
Czas edycji: 2011-02-15 o 09:51
Stary 2011-02-15, 09:51   #2500
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
201803111825 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 09:51   #2501
mona_ja
Wtajemniczenie

Martuś pizza była pyszna
Gucia trzymam kciuki za wasze"być"!

Nasz Ślub 30.05.2009
Stary 2011-02-15, 10:01   #2502
gold-fish
Zakorzenienie

Madziu, dzisiaj dowiemy się kiedy i kto przyjedzie do pomocy w remoncie. Nadal nie zrobiłam fotek wiec nie pokażę, ale coraz lepiej tam sie czuję tylko nadal nie wiem jakim kolorem pomalować kuchnię, przedpokój i przyszły pokój dla dziecka Wcześniej chciałam żółty przedpokój ale nie bedę miała drzwi do kuchni więc musi kolorystycznie pasować kuchnia i przedpokój. Do kuchni myślę nad kolorem beżowym/ kremowym/ szarym(ostatnio bardzo modny). Mam brązową podłogę, białe meble i srebrne sprzęty i myślę nad dodatkami w kolorze czerwonym lub pomarańczowym jaki kolor będzie najbardzie pasował na scianę ?

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
gold-fish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 10:07   #2503
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Gold to zależy co Ci sie podoba. Mi się podoba jak ktoś ma jeden styl. jakoś kolorowe mieszkania mi nie podchodzą, bo czasami to wygląda tak, jakby ktoś nie miał własnego stylu. Ale to tylko moje zdanie. U nas wszystkie ściany sa w odcieniach pomarańczy (od jasnej brzoskwini po ciemny pomarańcz). Do tego meble i drzwi w ciemnym brązie. Wyjątkiem jest sypialnia, ale to traktujemy jako naszą prywatna przestrzeń, więc specjalnie chcieliśmy aby była inna. @ ściany są "żakardowy amarant" a reszta szary. W jakich kolorach masz mieszkanie??

Stary 2011-02-15, 10:22   #2504
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Martuś pizza była pyszna
Gucia trzymam kciuki za wasze"być"!
ale poszliście spać pogodzeni?

Cytat:
Napisane przez gold-fish Pokaż wiadomość
Madziu, dzisiaj dowiemy się kiedy i kto przyjedzie do pomocy w remoncie. Nadal nie zrobiłam fotek wiec nie pokażę, ale coraz lepiej tam sie czuję tylko nadal nie wiem jakim kolorem pomalować kuchnię, przedpokój i przyszły pokój dla dziecka Wcześniej chciałam żółty przedpokój ale nie bedę miała drzwi do kuchni więc musi kolorystycznie pasować kuchnia i przedpokój. Do kuchni myślę nad kolorem beżowym/ kremowym/ szarym(ostatnio bardzo modny). Mam brązową podłogę, białe meble i srebrne sprzęty i myślę nad dodatkami w kolorze czerwonym lub pomarańczowym jaki kolor będzie najbardzie pasował na scianę ?
myślę że przyszły pokój dziecka pomaluj na neutralny kolor, a resztę tak jak ci się podoba, nie patrz na to co modne bo moda się często zmienia, a kolor pozostaje, owszem można przemalować ale malowanie co 2 lata chyba ci nie będzie pasować no chyba że lubisz takie zmiany skoro masz brązową podłogę i białe meble to wydaje mi się najodpowiedniejszy będzie kremowy, no ale fajnie było by to połamać kolorem, dodatkami, ja z kolei nie lubię tonowej kolorystyki bo mi mdło i przytłaczająco lubię jak się wiele dzieje naprawdę wszystko zależy od charakteru usposobienia człowieka pamiętaj że to wasze mieszkanie więc wy się musicie w nim czuć dobrze a nie mama tata babcia ciocia itd rady mile widziane ale to wy przesądźcie o kolorze róbcie tak żeby we własnym mieszkaniu czuć się jak we własnej skórze
no i koniecznie pokaż fotki bo jestem mega ciekawa
Stary 2011-02-15, 10:24   #2505
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Dziękuje dziewczyny

Guciu podziwiam Twoją pamięć Za to Cie uwielbiam
Wczoraj M. zabrał mnie do chińskiej knajpki i tam troche myśleliśmy, na tę chwilę podoba nam się Agata i Liliana, ale jako takiej dyskusji jeszcze nie było.

byłam się zarejestrować u lekarza. Masakra mój M. poleciał po 5 zająć kolejkę. Ja go zmieniłam o 6.20. Otwierają o 7. Masakra. Ale nigdy więcej. Słabo mi się zrobiło, nogi jak z waty. Trzeba byc zdrowym, zeby sie do lekarza zarejestrować

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 10:28   #2506
klion78
Zadomowienie

Mam prośbę do mamuś i przyszłych mamuś. Przed chwilą u mnie w pracy rozgorzała między dziewczynami dyskusja jakie badania powinno się mieć w ciąży. Ja nie w temacie więc kompletnie nie zabierałam głosu ale z ciekawości pytam Was jakie badania miałyście robione (poza badaniem krwi i moczu). Dyskusja była głównie o badaniach typu usg, przezierność, połówkowe, prenatalne i PPAP. Ja mam wrażenie że one po prostu myliły nazwy i dlatego nie mogły się dogadać ale tak sama dla siebie chciałabym wiedzieć jakie badania sie robi i kiedy.
Stary 2011-02-15, 10:36   #2507
bzyczka1
Zakorzenienie

według mnie to jak ktoś lubi jeździć z prędkością 200km na godzinę, to powinien zrobić sobie licencję rajdową i wyszaleć się na torze do takich prędkości przeznaczonych, a nie pędzić na publicznej drodze i stwarzać zagrożenie dla innych. Wiem że kiedyś tu pisałam że jechałam 160km na autostradzie i nie usprawiedliwiam się z tego, tylko do pewnych wniosków trzeba dojrzeć albo pewne rzeczy przeżyć.

Nasz skarb
Stary 2011-02-15, 10:38   #2508
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Mam prośbę do mamuś i przyszłych mamuś. Przed chwilą u mnie w pracy rozgorzała między dziewczynami dyskusja jakie badania powinno się mieć w ciąży. Ja nie w temacie więc kompletnie nie zabierałam głosu ale z ciekawości pytam Was jakie badania miałyście robione (poza badaniem krwi i moczu). Dyskusja była głównie o badaniach typu usg, przezierność, połówkowe, prenatalne i PPAP. Ja mam wrażenie że one po prostu myliły nazwy i dlatego nie mogły się dogadać ale tak sama dla siebie chciałabym wiedzieć jakie badania sie robi i kiedy.
usg prenatalne(genetyczne) - różnie to nazywają. - robi się ok. 12 tc. Bada sie na nim przezierność i kość nosową, w celu sprawdzenia, czy jest możliwość występowania chorób genetycznych - gł. zespołu downa.
test pappa jest to badanie genetyczne nieinwazyjne, pobiera się krew, pada i porównuje z wynikami różnych kobiet. Wynik pokazuje szanse na wystąpienie zespołu downa (np. 1:500) - jest nierefundowany dla każdego - u nas za darmo robią kobietom po 35 rż, kobietom u których wystąpiły aberacje chromosonalne (czyli wady genetyczne). Inaczej koszt ok. 400 zł.
połówkowe usg robi się w połowie ciązy, mieży głowkę, bada serduszko, narządy itd. - ja tego nie robiłam.
Jeśli wyjdzie duże prawdopodobieństwo to wysyłają na amniopuncje, ale to juz jest badanie inwazyjne.
połówkowe i to genetyczne robi większość lekarzy.

Agatka jest już z nami
Stary 2011-02-15, 10:38   #2509
kasiaher
Wtajemniczenie

katunia proszę bardzo , ale martucha ma rację to są takie standary w karmieniu , mój Dominik np. jadł po 150 ml co godzinę , ale to w lato np. bo on nie pije nic innego dlatego napajał się mlekiem teraz je np. 240ml + kleik ryzowy do mleka wychodzi jakieś 270 ml co 4 godziny , ale myślę że jak dzieciątko mniejsze to może zje z 150 ml co 3 godziny jeśli tak je , no nie wiem zalezy od dziecka

a ja/ my mamy mercedesa o taki mniej więcej
http://moto.allegro.pl/mercedes-v-22...441041924.html
uwielbiam nim jeździć bo czuje sie w nim bezpiecznie troszkę gorzej z parkowaniem do tyłu ale jest ok
wcześniej mieliśmy audi comi model nie pamiętam i te dwa samochody w automacie a jeszcze między czasie opel vectra comi biała teraz jeżdzimy golfem bo nie kożemy znaleźć zderzaka do merca i stoi biedak
kasiaher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 10:38   #2510
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
ja miałam usg na każdej wizycie ale ze specjalistycznych w 12 tygodniu przeziernościowe - czyli badanie fałdu karkowego w celu wyeliminowania chorób min downa, w 21 tygodniu połówkowe - badanie struktur mózgu, dokładnie oglądanie serca komór przedsionków przepływy krwi płuca żołądek pęcherz moczowy nerki, kręgosłup, no i potwierdzenie płci, w okolicy 30 tyg też dokładniejsze usg dla upewnienie wszystkiego ale nie aż tak konkretne jak w 20 no i około 33 tygodnia potwierdzenie ułożenia dziecka
ale jak mówiłam usg na każdej wizycie

PAPPa to jest badanie wykonywane między 11 a 14 tyg w celu wykrycia downa ale pobiera się kobiecie krew i w tym samym czasie bada się usg, "We krwi wykonywany jest pomiar stężenia dwóch substancji, które są markerami zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau płodu, badanie powinno być uzupełnione o ultrasonograficzny pomiar warstwy płynu w obrębie tkanki podskórnej szyi płodu - przezierności karkowej" i wykonuje się je u kobiet po 35 roku życia bo jest większe ryzyko tych chorób plus u tych gdzie fałd karkowy podczas przeziernościowego u dzidziołka wyszedł większy
jak są złe wyniki tego badania krwi to robi się amniopunkcję

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2011-02-15 o 10:55
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 10:42   #2511
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Marta nie wszyscy lekarze robią usg na każdej wizycie

Agatka jest już z nami
Stary 2011-02-15, 10:42   #2512
mona_ja
Wtajemniczenie

Martuś przed samym snem znów było spiecie więc nici z romantycznej nocy. Może dziś nadrobimy bo mój mąż od rana jakoś wyjątkowo miły

Nasz Ślub 30.05.2009
Stary 2011-02-15, 10:44   #2513
Katunia:)
Zakorzenienie

GG do Katunia:)

Dziewczyny a'propos stanowiska BAI w przedszkolu to mylicie pojecia! ona nie jest takim nauczycuelem "wspomagajacym" jak myslicie, nie jest jako druga n-lka w sali z dziecmi. U mnie to sie nazywa "dochodzaca" a dziala tak: u mnie w prz-lu(tzn u mojej mamy) sa 4 grupy i 6 nauczycielek. 4 z nich sa wychowawczyniami a dwie sa dochodzace czyli nie maja wlasnej grupy tylko skacza po roznych. Bo jesli p-le jest czynne od 6.30 do 16.30 a n-lka pracuje srednio 4-5godz dziennie to muszaie zmieniac i tak np. moja mama idzie do pracy na 6.30 do 11.30 to od 11.30 do 16.30 przychodzi n-lka dochodzaca. Taki n-l ma mniej obowiazkow w sensie biurokracji bo nie prowadzi calej dukumentacji grupy, nie prowadzi dzienniki tylko wpisuje sie w swoich godzinach. U nas jest taki system ze n-lka ma przrz 3 lata swoja grupe (maluchy, sredniaki, starszaki) a potem rok jest dochodzaca i znow dostaje grupe.
A n-l wspomagajacy o jakim piszecie jest jako drugi w klasie grupie przedszkolnej gdy jest to placowka ibtegracyjna i sa jakies dzieci z uposledzeniami, adhd itp. i taki musi miec oligo lub terapie w wyksztalceniu.
Mam nadzieje ze dobrze i zrozumiale to wytlumaczyla i tak pewnie jest u bai w przedszkolu.
Katunia:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 10:44   #2514
klion78
Zadomowienie

Scio, Marta dziękuję zanotowałam sobie bo pewnie mi się przyda.
Stary 2011-02-15, 10:46   #2515
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Bzyczka ale ja pisałam o drogach w Niemczech i Holandii. generalnie to jest tak: do czasu aż nie pojeździsz takim autem to różnicy nie widzisz i nawet 75 km wydaje się, ze ma wielkie przyspieszenie

Kasiu oooo jaki pakowany samochód

Stary 2011-02-15, 10:57   #2516
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
201803111825 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 10:59   #2517
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Marta nie wszyscy lekarze robią usg na każdej wizycie
wiem że nie wszyscy, mój robił

Cytat:
Martuś przed samym snem znów było spiecie więc nici z romantycznej nocy. Może dziś nadrobimy bo mój mąż od rana jakoś wyjątkowo miły
ehsss mam nadzieję

Cytat:
Napisane przez Katunia:) Pokaż wiadomość
Dziewczyny a'propos stanowiska BAI w przedszkolu to mylicie pojecia! ona nie jest takim nauczycuelem "wspomagajacym" jak myslicie, nie jest jako druga n-lka w sali z dziecmi. U mnie to sie nazywa "dochodzaca" a dziala tak: u mnie w prz-lu(tzn u mojej mamy) sa 4 grupy i 6 nauczycielek. 4 z nich sa wychowawczyniami a dwie sa dochodzace czyli nie maja wlasnej grupy tylko skacza po roznych. Bo jesli p-le jest czynne od 6.30 do 16.30 a n-lka pracuje srednio 4-5godz dziennie to muszaie zmieniac i tak np. moja mama idzie do pracy na 6.30 do 11.30 to od 11.30 do 16.30 przychodzi n-lka dochodzaca. Taki n-l ma mniej obowiazkow w sensie biurokracji bo nie prowadzi calej dukumentacji grupy, nie prowadzi dzienniki tylko wpisuje sie w swoich godzinach. U nas jest taki system ze n-lka ma przrz 3 lata swoja grupe (maluchy, sredniaki, starszaki) a potem rok jest dochodzaca i znow dostaje grupe.
A n-l wspomagajacy o jakim piszecie jest jako drugi w klasie grupie przedszkolnej gdy jest to placowka ibtegracyjna i sa jakies dzieci z uposledzeniami, adhd itp. i taki musi miec oligo lub terapie w wyksztalceniu.
Mam nadzieje ze dobrze i zrozumiale to wytlumaczyla i tak pewnie jest u bai w przedszkolu.
no to właśnie ja też tak zrozumiałam jak ty tylko bodajże ana napisała że ona jest wspomagająca a to zupełnie inne stanowisko działające w grupach klasach integracyjnych i jak wyjaśniałam doszło do złego użycia pojęcia bo ona jest drugim nauczycielem w grupie łapiącym godziny żeby była opieka nad dzieciakami raz idzie na rano i prowadzi zającie raz na południe - zmienia poprostu wychowawcę
no i pracuje na 2 grupach czyli jako taki skoczek mający te brakujące godziny w różnych grupach
więc zrozumiałyśmy tak samo

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2011-02-15 o 11:01
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 11:01   #2518
atomufka
Zakorzenienie

Czesc dziewczyny
Widze ,ze dzis o autkach ja tez uwielbiam prowadzic,nie wyobrazam sobie, ze mialabym byc caly czas zalezna od meza W ogole dla mnie niezlym wyczynem bylo nauczenie sie jezdzic po lewej stronie,teraz po powrocie bede musiala z powrotem naczyc sie jak sie jezdzi w Pl Teraz mamy golfa 4 ,kocham to autko,niestety kierownica po drugiej stronie wiec trzeba sprzedac A w Polsce mamy punciaka,nie lubie go ,ale zawsze cos na poczatek.I tak musimy pomyslec o kupnie drugiego autka....mi sie marzy toyota yaris ,albo jakies inne male autko,bo nie lubie prowadzic duzych

szafa

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post32329502

atomufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 11:01   #2519
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Czy w takim razie może prowadzić zajęcia dydaktyczne, czy ma tylko opiekę podczas zajęć dowolnych dzieci??

atomufka ciekawe czy się szybko przestawisz z tą kierownicą i kierunkiem jazdy

Edytowane przez Madzialenka12344321
Czas edycji: 2011-02-15 o 11:03
Stary 2011-02-15, 11:06   #2520
bzyczka1
Zakorzenienie

Ja do tej pory miałam chyba 4 usg, jedno na pierwszej wizycie w 6 tygodniu które potwierdziło że coś tam jest drugie w 8 tygodniu potwierdzające że serduszko bije i że pęcherzyk zamienia się w dziecko potem to genetyczne w 12 tygodniu i ostatnio w 24 tygodniu kolejne genetyczne tzw połówkowe i na nim miałam posprawdzane wszystkie narządy, kręgosłup, przepływy krwi (dopler), czy nie ma rozszczepienia wargi, rączki, nóżki, płeć.

Madzia jeździłam różnymi autami, nie tylko moim które ma 75km. Opel miał 100 i podejrzewam że nie wykorzystywaliśmy wszystkich. Jechałam również BMW które miało ponad 250km, tylko powtórzę po raz kolejny co z tych koni kiedy są ograniczenia i zdrowy rozsądek Na drogach w Niemczech i w Holandii również można mieć wypadek i nie oszukujmy się ale jak będziesz pędzić 200km/h to sorry..marne szanse na przeżycie. Ty masz swoje zdanie na ten temat ja swoje i myślę że nie warto zaśmiecać forum takimi informacjami.

Nasz skarb
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości