Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XXV - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-15, 11:06   #2521
martucha84
Zakorzenienie

Dot.: Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XXV

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Czy w takim razie może prowadzić zajęcia dydaktyczne, czy ma tylko opiekę podczas zajęć dowolnych dzieci??
robi to co każdy nauczyciel tylko w tych godzinach w których przychodzi do pracy jak idzie na rano to prowadzi zajęcia a jak na po południe to robi to co nauczyciel na 2 zmianie
zależy jakie godziny wypadają jej w danej grupie
Stary 2011-02-15, 11:08   #2522
Ana***
Zakorzenienie

Dot.: Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XXV

Cytat:
Napisane przez Katunia:) Pokaż wiadomość
Dziewczyny a'propos stanowiska BAI w przedszkolu to mylicie pojecia! ona nie jest takim nauczycuelem "wspomagajacym" jak myslicie, nie jest jako druga n-lka w sali z dziecmi. U mnie to sie nazywa "dochodzaca" a dziala tak: u mnie w prz-lu(tzn u mojej mamy) sa 4 grupy i 6 nauczycielek. 4 z nich sa wychowawczyniami a dwie sa dochodzace czyli nie maja wlasnej grupy tylko skacza po roznych. Bo jesli p-le jest czynne od 6.30 do 16.30 a n-lka pracuje srednio 4-5godz dziennie to muszaie zmieniac i tak np. moja mama idzie do pracy na 6.30 do 11.30 to od 11.30 do 16.30 przychodzi n-lka dochodzaca. Taki n-l ma mniej obowiazkow w sensie biurokracji bo nie prowadzi calej dukumentacji grupy, nie prowadzi dzienniki tylko wpisuje sie w swoich godzinach. U nas jest taki system ze n-lka ma przrz 3 lata swoja grupe (maluchy, sredniaki, starszaki) a potem rok jest dochodzaca i znow dostaje grupe.
A n-l wspomagajacy o jakim piszecie jest jako drugi w klasie grupie przedszkolnej gdy jest to placowka ibtegracyjna i sa jakies dzieci z uposledzeniami, adhd itp. i taki musi miec oligo lub terapie w wyksztalceniu.
Mam nadzieje ze dobrze i zrozumiale to wytlumaczyla i tak pewnie jest u bai w przedszkolu.
Zgadzam się w 100% i dlatego się dziwiłam o czym piszecie ja tez tak zrozumiałam... jest to taki n-el który jakby pracuje na drugą zmianę jeden idzie do domu... a ten zostaje. Jak miałam praktyki to jedna pani była 7-12 a druga popołudniami... chyba ze jak nie było tej pierwszej to ta ją zastępowała... a do tego ta wspomagająca chodziła do innych grup...
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 11:13   #2523
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
Zgadzam się w 100% i dlatego się dziwiłam o czym piszecie ja tez tak zrozumiałam... jest to taki n-el który jakby pracuje na drugą zmianę jeden idzie do domu... a ten zostaje. Jak miałam praktyki to jedna pani była 7-12 a druga popołudniami... chyba ze jak nie było tej pierwszej to ta ją zastępowała... a do tego ta wspomagająca chodziła do innych grup...
tylko właśnie to nie jest nauczyciel wspomagający bo jak już pisałyśmy wspomagajacy wspomaga dzieci z deficytami, a taki nauczyciel jak baja jest skoczkiem czyli dochodzącym, do danej grupy
nastąpiło użycie złego słownictwa stąd te zamieszanie
Stary 2011-02-15, 11:16   #2524
klion78
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez atomufka Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny
Widze ,ze dzis o autkach ja tez uwielbiam prowadzic,nie wyobrazam sobie, ze mialabym byc caly czas zalezna od meza W ogole dla mnie niezlym wyczynem bylo nauczenie sie jezdzic po lewej stronie,teraz po powrocie bede musiala z powrotem naczyc sie jak sie jezdzi w Pl Teraz mamy golfa 4 ,kocham to autko,niestety kierownica po drugiej stronie wiec trzeba sprzedac A w Polsce mamy punciaka,nie lubie go ,ale zawsze cos na poczatek.I tak musimy pomyslec o kupnie drugiego autka....mi sie marzy toyota yaris ,albo jakies inne male autko,bo nie lubie prowadzic duzych
Ciekawa jestem jak długo zajmie Ci przestawienie się na przeciwny pas jazdy. Wydaje mi się że to bardzo trudne bedzie. A co do kierownicy to moja koleżanka ma autko sprowadzone z Anglii i ma po drugiej stronie kierownice i śmiga tak już ze 3 lata. Ja ją podziwiam.
Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
Ja do tej pory miałam chyba 4 usg, jedno na pierwszej wizycie w 6 tygodniu które potwierdziło że coś tam jest drugie w 8 tygodniu potwierdzające że serduszko bije i że pęcherzyk zamienia się w dziecko potem to genetyczne w 12 tygodniu i ostatnio w 24 tygodniu kolejne genetyczne tzw połówkowe i na nim miałam posprawdzane wszystkie narządy, kręgosłup, przepływy krwi (dopler), czy nie ma rozszczepienia wargi, rączki, nóżki, płeć.
O rany ... to już tyle czasu minęło
Cytat:
Napisane przez 201803111825 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ja marzyłam o Fordzie Ka odkąd byłam nastolatką i kiedy zobaczyłam moje obecne autko w komisie wiedziałam, że bez niego nie wyjdę. Niestety był zarezerwowany. Tż próbował przekupić właściciela komisu, ale się nie dało. W końcu z powodu braku pieniędzy ci dla których było zarezerwowane musieli zrezygnować i tak oto autko stało się moje. A byłam tak nakręcona na to auto, że uwierzyłam we wszystkie bajery jakie wcisnął mi sprzedawca.
Stary 2011-02-15, 11:19   #2525
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
tylko właśnie to nie jest nauczyciel wspomagający bo jak już pisałyśmy wspomagajacy wspomaga dzieci z deficytami, a taki nauczyciel jak baja jest skoczkiem czyli dochodzącym, do danej grupy
Ehh
ale pamiętam dobrze co pisała Basia że n-el wspomagający
o to dowód: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=879

Zaraz nadrobię resztę
Stary 2011-02-15, 11:19   #2526
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie miałam to samo napisać

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 11:25   #2527
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
My mamy renault thalia, teraz rozglądamy się za oplem vectrą kombi.
Ja nie rozumiem czasami facetów...auto tylko powyżej iluś tam koni, a gdzie oni to wykorzystają
hehe
wykorzystaja, wykorzystaja
ja tam uwielbiam nasze kucyki
mamy forda cmax'a, minivana

ale tz sie rozglada za vectra, mi sie tez podoba toyota corolla combi i nowa zafirA tez mini vany
Stary 2011-02-15, 11:25   #2528
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
no to właśnie ja też tak zrozumiałam jak ty tylko bodajże ana napisała że ona jest wspomagająca a to zupełnie inne stanowisko działające w grupach klasach integracyjnych i jak wyjaśniałam doszło do złego użycia pojęcia bo ona jest drugim nauczycielem w grupie łapiącym godziny żeby była opieka nad dzieciakami raz idzie na rano i prowadzi zającie raz na południe - zmienia poprostu wychowawcę
no i pracuje na 2 grupach czyli jako taki skoczek mający te brakujące godziny w różnych grupach
więc zrozumiałyśmy tak samo
Powtórzę... pisałam, że prawdopodobnie o takim n-lu pisała Baja i dzisiaj to sprawdziłam, bo już się zamotałam

Cytat:
No właśnie miałam to samo napisać
To co wyżej

ooo kurdee ucięło mi posty...

Katunia no niestety tak to jest z tymi samochodami... każdy chce sprzedać...
Apropo samochód to dzisiaj widziałam okropny wypadek... 3 policje, straże, ruch zablokowany chyba ze 3 samochody się zcięły... i na pewno jedno ciężarowe, brrr...

A no i roznoszenie podań prawie zakończone zostało jedno do zawiezienia ale to w czwartek koło godz. 9 mam jechać i pozostaje czekać
Stary 2011-02-15, 11:26   #2529
Katunia:)
Zakorzenienie

GG do Katunia:)

Cytat:

no to właśnie ja też tak zrozumiałam jak ty tylko bodajże ana napisała że ona jest wspomagająca a to zupełnie inne stanowisko działające w grupach klasach integracyjnych i jak wyjaśniałam doszło do złego użycia pojęcia bo ona jest drugim nauczycielem w grupie łapiącym godziny żeby była opieka nad dzieciakami raz idzie na rano i prowadzi zającie raz na południe - zmienia poprostu wychowawcę
no i pracuje na 2 grupach czyli jako taki skoczek mający te brakujące godziny w różnych grupach
więc zrozumiałyśmy tak samo

Cytat:
Czy w takim razie może prowadzić zajęcia dydaktyczne, czy ma tylko opiekę podczas zajęć dowolnych dzieci??

atomufka ciekawe czy się szybko przestawisz z tą kierownicą i kierunkiem jazdy
jak juz marta odpisala-jak jest na rano to normalnie prowadzi zajecia.

klionku - ford Ka to moje tez marzenie zawsze mowilam ze to moje autko bo KA to moje panienskiem inicjaly a choruje tez na VW New Beetle - wiecie taki nowy garbus... i na pewno kiedys kupie sobie ale na razie chce tansze autko.

Kasiaher - ty takim prawie busikim jezdzisz ?
Katunia:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 11:28   #2530
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Ana i co powiedzieli Ci gdzieś, że jest jakaś szansa?? Do mnie się chyba 3 sierpnia dopiero odezwali.

Stary 2011-02-15, 11:30   #2531
klion78
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Katunia:) Pokaż wiadomość

klionku - ford Ka to moje tez marzenie zawsze mowilam ze to moje autko bo KA to moje panienskiem inicjaly a choruje tez na VW New Beetle - wiecie taki nowy garbus... i na pewno kiedys kupie sobie ale na razie chce tansze autko.
Ja powtarzałam podobnie jak Ty, ze kiedyś będę miała Ka. Choć przyznam cichutko, że teraz to już bym chciała coś innego. Nowy garbus też śliczny
Stary 2011-02-15, 11:31   #2532
martucha84
Zakorzenienie

a ja myślę że i Baja i Katunia i Ana i Magda i ja mamy na myśli to samo ale podobnie jak w pracy kochanego kilonka doszło do użycia złych słów
zła terminologia po prostu bo

wspomagający = grupa integracyjna, pomoc dzieciom podczas zajęć prowadzonych przez nauczyciela głównego

dochodzący = to drugi nauczyciel mający zajęcia w grupie, mający zadania jak każdy nauczyciel ale nie jest wychowawcą poprostu łapie godziny by była pełna opieka

i Bajulka ma właśnie to 2 stanowisko bez względu jak na nie mówimy

koniec w tym temacie

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2011-02-15 o 11:33
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 11:37   #2533
bzyczka1
Zakorzenienie

Klion no minęło już sporo czasu, bliżej końca niż początku w zasadzie zostało 13 tygodni planowo

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 11:47   #2534
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Ana i co powiedzieli Ci gdzieś, że jest jakaś szansa?? Do mnie się chyba 3 sierpnia dopiero odezwali.
Póki co mówią, że nie ma miejsc, no ale dla mnie to jest logiczne, bo dziwne żeby było w środku roku a jeżeli by było to pewnie ok. tygodnia i szukali by szybko kogoś na zastępstwo a ja i tak mogę dopiero od września... A Ty kiedy rozdawałaś podania? i pierwszy telefon zadzwonił 3.08 a kolejne?
Bo rozumiem, że normalne wyniki przyjęć to już są w kwietniu? a ostateczne w sierpniu?

Cytat:
a ja myślę że i Baja i Katunia i Ana i Magda i ja mamy na myśli to samo ale podobnie jak w pracy kochanego kilonka doszło do użycia złych słów
zła terminologia po prostu bo

wspomagający = grupa integracyjna, pomoc dzieciom podczas zajęć prowadzonych przez nauczyciela głównego

dochodzący = to drugi nauczyciel mający zajęcia w grupie, mający zadania jak każdy nauczyciel ale nie jest wychowawcą poprostu łapie godziny by była pełna opieka

i Bajulka ma właśnie to 2 stanowisko bez względu jak na nie mówimy

koniec w tym temacie
System językowy zawiódł

Cytat:
Klion no minęło już sporo czasu, bliżej końca niż początku w zasadzie zostało 13 tygodni planowo
Bzyczko to już bliżej jak dalej, szok
Stary 2011-02-15, 11:53   #2535
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Ana ja podania składałam dopiero w połowie maja, bo na koniec kwietnia wróciłam z Holandii i jeszcze nie wiedziałam czy zostaję, czy wracam tam znowu. Pierwszy telefon był z mojej szkoły i 3 sierpnia miałam rozmowę (od razu mnie przyjęli) po tygodniu zadzwonił kolejny telefon i potem w trakcie roku szkolnego dwa telefony.

Stary 2011-02-15, 11:57   #2536
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Ana ja podania składałam dopiero w połowie maja, bo na koniec kwietnia wróciłam z Holandii i jeszcze nie wiedziałam czy zostaję, czy wracam tam znowu. Pierwszy telefon był z mojej szkoły i 3 sierpnia miałam rozmowę (od razu mnie przyjęli) po tygodniu zadzwonił kolejny telefon i potem w trakcie roku szkolnego dwa telefony.
A te kolejne telefony też praca na stale czy zastępstwo? i jak roznosiłaś to co mówili? że są miejsca?

Tak pisałyście o tym prawo jazdy i mi się przypomniało jak wczoraj czytałam na demotywatory...
Sytuacja miała miejsce na egzaminie na prawko i potencjalny kierowca pyta egzaminatora czy ma jeździć zgodnie z przepisami czy po dziurach... podobno mina egzaminatora bezcenna
Stary 2011-02-15, 11:59   #2537
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
A te kolejne telefony też praca na stale czy zastępstwo? i jak roznosiłaś to co mówili? że są miejsca?
oczywiście jak roznosiłam to nigdzie miejsc nie było. Jeden tel z przedszkola prywatnego - praca na stałe (to znaczy umowa jak zwykle na rok, ale nie na zastępstwo o to chodzi), praca ze szkoły w kl 1-3 na roczne zastępstwo (ale od 1 września więc staż bym mogła robić, a potem może bym się wkręciła), kolejny telefon z przedszkola w trakcie roku już na zastępstwo.

Stary 2011-02-15, 12:12   #2538
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
oczywiście jak roznosiłam to nigdzie miejsc nie było. Jeden tel z przedszkola prywatnego - praca na stałe (to znaczy umowa jak zwykle na rok, ale nie na zastępstwo o to chodzi), praca ze szkoły w kl 1-3 na roczne zastępstwo (ale od 1 września więc staż bym mogła robić, a potem może bym się wkręciła), kolejny telefon z przedszkola w trakcie roku już na zastępstwo.
No to jakieś pocieszenie dla mnie

A tu tak smutna refleksja... http://demotywatory.pl/2708123/Nie-w...sze-od-smierci
Trudne wybory...
Stary 2011-02-15, 12:14   #2539
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
gucia noooo taka limuzyna to jest
i na prawdę piękny samochód

Cytat:
Napisane przez mona_ja Pokaż wiadomość
j
Gucia mam ciągle cichą nadzieję że tż się chociaż trochę zmieni, będę o to walczyć!

Dziewczynki dziękuje wam za wczorajsze wsparcie, jesteście niezastapione

Bilans wczorajszego dnia-zaliczyliśmy pizze i 2 kłótnie
Kochana, powodzenia!

Bilans całkiem niezły - pizza była!

Cytat:
Napisane przez mona_ja Pokaż wiadomość
Martuś pizza była pyszna
Gucia trzymam kciuki za wasze"być"!
nie dziękuję

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Dziękuje dziewczyny

Guciu podziwiam Twoją pamięć Za to Cie uwielbiam
Wczoraj M. zabrał mnie do chińskiej knajpki i tam troche myśleliśmy, na tę chwilę podoba nam się Agata i Liliana, ale jako takiej dyskusji jeszcze nie było.

byłam się zarejestrować u lekarza. Masakra mój M. poleciał po 5 zająć kolejkę. Ja go zmieniłam o 6.20. Otwierają o 7. Masakra. Ale nigdy więcej. Słabo mi się zrobiło, nogi jak z waty. Trzeba byc zdrowym, zeby sie do lekarza zarejestrować
Oba imiona bardzo ładne, Lilianą jestem oczarowana, ale to już wyszło przy córeczce Bzyczki, a Agatka też jest ładna. Mam same dobre skojarzenia z tym imieniem.

Współczuję stania w kolejce. Musieli by mi zapłacić, żebym tam stała. I to jest właśnie chore w naszej służbie zdrowia!

Cytat:
Napisane przez klion78 Pokaż wiadomość
Ja powtarzałam podobnie jak Ty, ze kiedyś będę miała Ka. Choć przyznam cichutko, że teraz to już bym chciała coś innego. Nowy garbus też śliczny
Nowy, jak nowy, ja bym najchętniej starym jeździła!!!

Mona, mam nadzieje, że dzisiaj będzie już ok i że tak samo jak zaczęliście dzień tak samo dobrze go skończycie. Trzymam kciuki!

Ja się nadal odrabiam. Będę później.

"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"

Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 12:34   #2540
kliwia
Zakorzenienie

klion przed ciaza na rozyczke, toksoplazmoze i kile, w ciazy zwykle usg +przeziernosc do 12tyg i pozniej przeplywy po 33chyba bada sie jak pepowina dziala i czy lozysko ok. pappa i typowe prenatalne sa dla kobiet po 35r zycia albo u tych co maja genetyczne obciazenia - ze dziecko bedzie mialo wady.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 12:35   #2541
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Kliwia trzeba przed ciążą się badań na różyczkę (szczepienia były kiedyś) i kiłę??

Stary 2011-02-15, 12:41   #2542
kliwia
Zakorzenienie

i jeszcze ozltaczka i hiv i wymaz na paciorkowca pod koniec

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

madzia no wlasnie z ta rozyczka to wydaje mi sie ze nie ma koniecznosci - kiła jest obowiazkowa bo do porodu musisz miec wynik
Stary 2011-02-15, 12:42   #2543
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
[/COLOR]madzia no wlasnie z ta rozyczka to wydaje mi sie ze nie ma koniecznosci - kiła jest obowiazkowa bo do porodu musisz miec wynik
a to nie wiedziałam. A HIV?? też obowiązkowe?? ło matko

Stary 2011-02-15, 12:48   #2544
kliwia
Zakorzenienie

madzia no tak, bo porod to powazna sprawa wiec personel musi wiedziec czy jestes nosicielem czy nie
Stary 2011-02-15, 12:48   #2545
bzyczka1
Zakorzenienie

Madzia nikt Cię nie może zmusić do zrobienia testu na HIV ale lekarze zalecają, bo nie masz pewności dopóki się nie zbadasz a różyczkę się robi bo podobno nawet jak przechodziłaś to nie musisz mieć przeciwciał. Ja byłam szczepiona a badanie i tak miałam zrobione, mam przeciwciała, ale są też dziewczyny które miały szczepienie a przeciwciał brak

Nasz skarb
Stary 2011-02-15, 12:51   #2546
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

To w takim razie masa tych badań. ja różyczkę miałam.

Stary 2011-02-15, 12:54   #2547
kliwia
Zakorzenienie

ja na hiv nie zorbilam bo nie dostalam skierowania
Stary 2011-02-15, 13:02   #2548
anika222
Zakorzenienie

GG do anika222

Cytat:
ufff nadrobiłam

My byliśmy dziś u lekarza. Moje szczęście waży 400 g i najprawdopodobniej jest dziewczynką

I odmeldowuje się.

DObranoc
pieknie!!!

Cytat:
według mnie to jak ktoś lubi jeździć z prędkością 200km na godzinę, to powinien zrobić sobie licencję rajdową i wyszaleć się na torze do takich prędkości przeznaczonych, a nie pędzić na publicznej drodze i stwarzać zagrożenie dla innych. Wiem że kiedyś tu pisałam że jechałam 160km na autostradzie i nie usprawiedliwiam się z tego, tylko do pewnych wniosków trzeba dojrzeć albo pewne rzeczy przeżyć.
brawo świetnie napisane
mnie dzis jeden taki matoł prawie zepchnął z drogi jak wracałam z badań ograniczenie było auto na poboczu z przeciwka nastepne jedzie a ten kretyn zaczał mnie wyprzedzac

Cytat:
Marta nie wszyscy lekarze robią usg na każdej wizycie

chyba robią jak sie idzie prywatnie ja na NFZ miałam 4 robione do tego dodatkowo przezierność odpłatnie i połówkowe tez odpłatnie

klionku juz ni bede pisac co miałam robione bo widze ze dziewczyny juz ci opisały

a ja dzis jak byłam zaniesc mocz na posiew zahacze=yłam o fryzjera zeby sie umowic tylko weszłam a wyszłam po 2 godzinach z pieknym blondem na głowie az mi sie buzia usmiechneła jak siebie zobaczyłam w lustrze... juz nei mogłam na soebie patrzec nie dosc ze duza opuchnięta to jeszcze ten odrost
a teraz jestem ładniutka a wieczorkiem sie spotykam z moimi przyjaciółeczkami na kawce
juz sie nei moge doczekac

Katuniu a ja jeżdze moim cieniaskiem staruszek ale mojjjjjjj takie mojue czerwone porsche jak mowi moj maż

ale od kilku tygodni mąż próbuje mnie przekonać ze musimy mi kupić nowe auto bo to jest za małe a mnie się nie uśmiecha
ma upatrzonego czerwonego golfa od bliskiego kolegi , jeździłam nim kiedyś fakt fajniutkie ale.... nie moje.... cieniutkie

"tylko spokój nas uratuje..piiiiip...

Edytowane przez anika222
Czas edycji: 2011-02-15 o 13:04
anika222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 13:03   #2549
bzyczka1
Zakorzenienie

Madzia pisałam przed chwilą, to że miałaś różyczkę nie świadczy o tym że nabyłaś przeciwciała. Jeszcze grupa krwi jeżeli nie masz określonej (u mojego gina chcieli papier z pieczątką z laboratorium nie wierzyli na słowo) i jeżeli masz rh- to jeszcze przeciwciała (odczyn Coombsa). Ja na początku miałam zlecone Morfologia, mocz, toksoplazmoza Igg i igm, różyczka, hiv, wr, grupa krwi, później odczyn coombsa i awidność tokso. Teraz powtarzam morfologię i mocz co 2 wizyty.

Nasz skarb
Stary 2011-02-15, 13:05   #2550
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
już nie dużo

a do co badań to wszystko zależy od lekarza ja na różyczkę nie dostałam bo lekarz powiedział że byłyśmy szczepione ale robiłam:
tokso igg igm
hiv- nie wszyscy karzą ale podobno już tego wymagają - jak się nie chcesz poddać badaniu to traktują cię jak nosiciela
grupa krwi czynnik rh i oznaczenie przeciwciał -coombsa mimo że miałam rh+ ale chcieli to na piśmie
wr - czyli na kiłę
hbs czyli żółtaczka
potem na cukrzycę - glukoza
no i od 36 tyg co badanie miałam mieć aktualną morfologię i czas krzepnięcia krwi
no i paciorkowiec ale to wymaz

a no i na poczatku też morfologię, i co 2 a jak nie przez jakiś czas co każde badanie mocz

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2011-02-15 o 13:09
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości