Koty część II - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-12, 18:09   #2041
Keisha83
Przyczajenie

Dot.: Koty część II

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Keisha83, Maga jest śliczna!!
Napisz co tam u Was słychać !!
Maga dzisiaj rano była troche zagubiona i myslałam, że za wcześnie ucieszyłam się z szybkiego zadomowienia, ale juz po paru godzinach wróciło szaleństwo. Bawi się tylko myszką na kiju, zaczyna tez trochę drapać po drapaku No i hitem był papierek od czekoladki uformowany w kuleczkę. Sama z nim biega po parkiecie, a jak wpadnie jej pod ścianę to bierze go w pysk, wynosi na środek pokoju i jazda od początku.

Włazi uparcie do wanny, nawet jeśli na dnie jest jakaś woda, nie boi się nawet jak delikatnie odkręcę kran, odsuwa się tylko, żeby jej nie dosięgał strumień. Myślałam, że koty nie lubią wody

Największy problem jest kiedy jemy. Ja staram się uparcie ściągać ją ze stołu jak mi zagląda do talerza i liczę, że w końcu się nauczy. Mój TŻ jednak, serduszka ma miękkie i próbuje z nią dyskutować, że nie będzie jej smakowało. Tłumaczyłam mu, że jak mówi do niej takim kochanym głosem, to ona go nie rozumie i raczej nie kojarzy tego z "nie wolno". Jednak facet miętki był, kot mu prawie wlazł do talerza i musiał obiad dokończyć przy stole kuchennym

Teraz śpi, pewnie w nocy da nam czadu
Keisha83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-12, 19:31   #2042
Kelpie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lipcowa87 Pokaż wiadomość
Czy tylko moje koty nie potrafią aportować?
Rewers też z tych nieaportujących

Cytat:
A to i tak lepiej, przynajmniej jesteście na dobrej drodze do aportowania :P Jak ja rzucę Sajgonce zabawkę to ona się nią zaczyna sama bawić i bynajmniej nie potrzebuje mojej pomocy, chyba że jej zakrętka pod łóżko wpadnie Kosina szlachcianka jedna w ogóle nie wykazuje zainteresowania takimi prymitywnymi zabawami
Rewers gania wszystko co się da ganiać, czyli papierki uformowane w kulki, zakrętki, kapsle, piłeczki, itd...a jak coś wpadnie pod kanapę czy pod szafę to z impetem dosłownie się pod nią wbija i tylko widać tylne łapy i ogon, a jak się wydostaje to się od mebli odpycha tylnymi łapami i z racji tego, że podłoga jest śliska, zgrabnie "wyjeżdża" spod mebla. A potem oczywiście jest błagalne spojrzenie "wyciągnij, no wyciągnij"
Kelpie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 11:27   #2043
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

Dziewczyny, czy to normalne, że miejsce pod szwem po sterylce jest twarde? Znowu panikuję, wiem że tam się przecież w środku też musi pozrastać, zagoić, ale nie wiem czy jest ok... Druga kota też ma to miejsce twardawe ale mniej...
Stary 2011-02-13, 12:12   #2044
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, czy to normalne, że miejsce pod szwem po sterylce jest twarde? Znowu panikuję, wiem że tam się przecież w środku też musi pozrastać, zagoić, ale nie wiem czy jest ok... Druga kota też ma to miejsce twardawe ale mniej...
a kiedy miała sterylke? przez jakiś czas po zabiegu tam będzie taki wałek pod skórą, bo wszystko się tam goi i jest obrzęk, a poza tym tak samo jak w spodniach - na szwie jest zawsze grubiej, bo się dwa brzegi spotykają. Możesz próbować bardzo bardzo delikatnie to masować, żeby nie robiły sie zrosty między warstwami.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 12:42   #2045
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez Keisha83 Pokaż wiadomość
Maga dzisiaj rano była troche zagubiona i myslałam, że za wcześnie ucieszyłam się z szybkiego zadomowienia, ale juz po paru godzinach wróciło szaleństwo. Bawi się tylko myszką na kiju, zaczyna tez trochę drapać po drapaku No i hitem był papierek od czekoladki uformowany w kuleczkę. Sama z nim biega po parkiecie, a jak wpadnie jej pod ścianę to bierze go w pysk, wynosi na środek pokoju i jazda od początku.

Włazi uparcie do wanny, nawet jeśli na dnie jest jakaś woda, nie boi się nawet jak delikatnie odkręcę kran, odsuwa się tylko, żeby jej nie dosięgał strumień. Myślałam, że koty nie lubią wody

Największy problem jest kiedy jemy. Ja staram się uparcie ściągać ją ze stołu jak mi zagląda do talerza i liczę, że w końcu się nauczy. Mój TŻ jednak, serduszka ma miękkie i próbuje z nią dyskutować, że nie będzie jej smakowało. Tłumaczyłam mu, że jak mówi do niej takim kochanym głosem, to ona go nie rozumie i raczej nie kojarzy tego z "nie wolno". Jednak facet miętki był, kot mu prawie wlazł do talerza i musiał obiad dokończyć przy stole kuchennym

Teraz śpi, pewnie w nocy da nam czadu
Niektóre koty uwielbiają wodę A woda kapiąca z kranu może być naprawdę bardzo ciekawym widowiskiem dla kota

Najlepiej nauczyć kota, że nie wolno wchodzić na stół używając zawsze tego samego zwrotu, np ,,Nie!". I oczywiście kot nie powinien chodzić po stole tylko wtedy jak jecie, ale po prostu nigdy. Trzeba być konsekwentnym, bo inaczej do niego nie dotrze :P

Moją kicie odzwyczaiłam od wchodzenia do talerza tym, że zawsze jej wtedy do miseczki dawałam to co ja jadłam, może zły sposób, ale zadziałał. Np jadłam zupę, więc troszeczkę dostała kotka też. Przeważnie i tak tego nie zjadła, kończyło się na powąchaniu, i traciła zainteresowanie stołem
monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 13:19   #2046
Kelpie
Zakorzenienie

Nasze futro po tym weekendzie miało być bogatsze o drapak, taki prosty, decha owinięta liną sizalową. Coraz częściej drapie kanapę, a TŻ w domu u rodziców ma możliwość i materiały do zrobienia. Baaa, ale mu się zapomniało. Przecież to chwila roboty. Jakbym miała materiały to bym sama zrobiła.
Wkurzyłam się trochę i dzisiaj chyba zajrzę do jakiegoś zoologa i kupie...
Kelpie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 13:43   #2047
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
a kiedy miała sterylke? przez jakiś czas po zabiegu tam będzie taki wałek pod skórą, bo wszystko się tam goi i jest obrzęk, a poza tym tak samo jak w spodniach - na szwie jest zawsze grubiej, bo się dwa brzegi spotykają. Możesz próbować bardzo bardzo delikatnie to masować, żeby nie robiły sie zrosty między warstwami.
W poniedziałek miały sterylkę, czyli prawie tydzień temu. Kosina w ogóle miała to jakoś mniej ładnie zaszyte i dlatego chyba tak wydziwiam... Właśnie Sajgonka ma to zgrubienie tylko przy samym szwie a Kosina tak jakby pod nim, pod spodem...
Stary 2011-02-13, 18:52   #2048
wistra
Rozeznanie

Tigerino mój kochany
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0001miau.jpg (38,1 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0003miau.jpg (38,5 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0004miau.jpg (37,3 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0005miau.jpg (33,4 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0007miau.jpg (33,2 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0011miau.jpg (27,5 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0013miau.jpg (28,3 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0017miau.jpg (30,2 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0016miau.jpg (21,4 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0018miau.jpg (39,9 KB, 21 załadowań)
wistra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 19:36   #2049
malutka 166
Rozeznanie

Arin_a, Spacja, Beoneself, Lipcowa87, Marea dziękuję Wam za cenne podpowiedzi

Nigdy nie miałam kota w domu, zawsze były na podwórku, tam się wyszalały i tuliły się zawsze ilekroć widziały mnie, albo któregoś z ulubionych domowników (kochały bardziej tych, co im podrzucali różne smakołyki ). Stąd zachowanie kotka Tż-a było dla mnie i Tż-a zaskoczeniem. Tż bardzo by chciał przytulać kotka, zawsze mu się bardzo podobało jak moje się do niego tuliły i bawił sie z nimi i przytulał, był wniebowzięty A tu jego własny kotek nie chce tego

A czy jego zachowanie mogło ulec zmianie po kastracji? U właścicielki wręcz właził na nas, tulił się..Po kastracji jego zachowanie się zmieniło, a może nam sie tylko tak wydaje i to kwestia przyzwyczajenia do nowego domu? Zapewne i tak jest, musimy być cierpliwi..Mam nadzieję, że wróci dawny Tofik, w końcu kiedyś właścicielka mówiła, że to mega przytulas, może za trochę czasu będzie taki sam..

Kotek ma zabawek sporo, ostatnio Tż dał mu swoje skarpetki dwie i kotek po prostu za nimi przepada, miętosi je, gryzie, rzuca itd. To samo ostatnio robi z piłeczką i myszką. Laser jest u Tż-a każdego wieczoru, od 3 dnia pobytu kotka w domu, kot po prostu oszaleć chce jak go widzi, a najlepsze akcje są zawsze na korytarzu gdzie są płytki i kot robi niezłe piruety Ogólnie Tż siez nim sporo bawi wieczorem, jak tylko kot się uaktywnia to idzie w ruch laser, skarpetka lub inne zabawki..

Kotek powoli się uspokaja, trening z wynoszeniem go z pokoju gdy zaczyna drapać gwałtownie łóżko i zamykaniem mu drzwi przed nosem
zaczyna powoli skutkować Ostatniej nocy kotek tylko 2 razy drapał, a zaczynał od 6-7 razy, lub więcej, za każdym razem łagodnie "wyleciał" za drzwi i siedział tam karnie 10 minut (tyle minut ile ma miesięcy, zastosowałam pomysł "Super Niani" ).

A czy koty mogą po kastracji stracić zdolność miauczenia NAsz kotek miauczał u poprzedniej właścicielki, u Tż-a wydaje tylko dziwne dzwięki przypominające szloch, takie spazmy, popiskiwanie, ale nie zamiauczał wogóle odkąd jest u Tż-a..

Przepraszam, że tak późno odpisuję, nie miałam dostępu do internetu, a potem problemy techniczne..
Stary 2011-02-14, 12:23   #2050
marea
Wtajemniczenie

Byc moze Wasz kotek pomimo ze taki lobuziak to wrazliwy jets i mocno przezywa ostatnie zmiany, stad te hustawki nastrojow. Mysle ze unormuje sie wszytsko z czasem i wroci dawny przytulasek, no ale tez Wasza w tym rola, by go do siebie przekonac i nawiazac przyjazn. Wyglupiajcie sie z nim, bawcie w chowanego i polowanie na siebie (koty za tym przepadaja) to zasiesnia wiezy miedzy czlowiekiem a kotem, zauwazylam tez ze koty pomimo ze "udaja" ze nie lubia przytulania, calowania i w ogole, i robia straszne miny przy takich pieszczotach, otrzepujac sie zazwyczaj z obrzydzeniem i uciekajac ile sil w nogach to zazwyczaj najblizej sa osoby ktora je "molestuje" Co do kastracji to poziom hormonow moze sie normowac do kilku miesiecy nawet, pamietam ze moj kocur po kastracji tez oszalal, i zrobil jeszcze gorszy niz przed, hormony mu szalaly, po jakims czasie zrobil sie super, skonczyly sie ataki agresji, kierowane glownie w kierunku kotki naszej, bo do nas oba koty sa bardzo grzeczne, raczej na sobie sie wyzywaja
Nie martwcie sie na zapas, a co do miauczenia, przejdzie sie z nim do weterynarza, niech go oslucha, zbada, moze nabawil sie jakiegos zapalenia krtani, zawsze lepiej sie upewnic
marea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-14, 19:43   #2051
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez wistra Pokaż wiadomość
Tigerino mój kochany
ahh jaki on piekny To Korat czy Rosyjski?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-14, 19:50   #2052
wistra
Rozeznanie

Dachowiec
Stary 2011-02-14, 20:02   #2053
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Dachowiec
My mowimy o Cycusiu ze jest rasowy roofcat
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-14, 20:14   #2054
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

Nam kiedyś weterynarz w książeczce wpisał "rasa europejska mieszana"
Stary 2011-02-14, 21:28   #2055
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Dachowiec
jak dachowiec, jak widać że nie ,,roofcat" :P haha

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-15, 08:50   #2056
wistra
Rozeznanie

Kot Europejski to rasa, ale w Polsce nie ma hodowli.
Za to często Europejskie (czarny i szylkretka) są na wystawach, mają je Polacy bodajże ze Słowacji czy Czech.

Nasze dachowce to albo właśnie dachowce, albo koty domowe.
Europejskie nie, chyba, że mają na to papier
Stary 2011-02-15, 10:44   #2057
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

Cytat:
Kot Europejski to rasa, ale w Polsce nie ma hodowli.
Za to często Europejskie (czarny i szylkretka) są na wystawach, mają je Polacy bodajże ze Słowacji czy Czech.

Nasze dachowce to albo właśnie dachowce, albo koty domowe.
Europejskie nie, chyba, że mają na to papier
Wiem o tym, tylko śmieszy mnie to, że weterynarz usiłował zwykłemu dachowcowi przypisać koniecznie jakąś rasę, kiedy właśnie - jaki on rasowy, jak on z ogródków działkowych
Stary 2011-02-15, 10:52   #2058
Brookit
Rozeznanie

Cytat:
Wiem o tym, tylko śmieszy mnie to, że weterynarz usiłował zwykłemu dachowcowi przypisać koniecznie jakąś rasę, kiedy właśnie - jaki on rasowy, jak on z ogródków działkowych
E tam. Rasowy działkowiec - ogródkowiec.
Brookit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 11:32   #2059
AzjatSmok
Raczkowanie

Cytat:
Dachowiec
Ja myślałam, że rasowy bo pisałaś że na wystawie byłaś

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-15, 14:04   #2060
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AzjatSmok Pokaż wiadomość
ale przecież koty domowe też biorą udział w wystawach to też rasa (House Cat), z tym że droga do wystawiania takiego kota jest trochę bardziej skomplikowania niż jeśli chodzi o inne rasy
Stary 2011-02-15, 14:10   #2061
ktsw
Zakorzenienie

mnie tez czesto pytają jaka to rasa, albo tekst - to w schronisku takie rasowe koty dają? a to po prostu zadbany dachowiec w modnym szarym kolorze z białym niestety do drugiej kotki nikt nie ma wątpliwości i nikt sie nie pyta o rase
ktsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 17:01   #2062
wistra
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AzjatSmok Pokaż wiadomość
Dokładnie tak
Klasa kotów domowych, oczywiście wykastrowane.
Na Dniu kota w sumie byliśmy nie potrzebnie, bo to był pokaz kotów stricte rasowych.
Ale co tam, medal mamy.

Zapraszamy do spotkania nas 26go lutego w Mysłowicach na wystawie
Stary 2011-02-16, 07:17   #2063
AzjatSmok
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez loss_lauri Pokaż wiadomość
ale przecież koty domowe też biorą udział w wystawach to też rasa (House Cat), z tym że droga do wystawiania takiego kota jest trochę bardziej skomplikowania niż jeśli chodzi o inne rasy
To akurat wiem bywam na wystawach, nie o to mi chodziło.
Stary 2011-02-16, 11:15   #2064
patbar
Zadomowienie

Co oznacza, jak kotka bierze w zęby mój sweter i ugniata łapkami? Ma pół roku i ostatnio robi to bardzo często. Kiedyś sporadycznie się zdarzyło. I czy można nie zauważyć pierwszej rui?
patbar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 11:32   #2065
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patbar Pokaż wiadomość
Co oznacza, jak kotka bierze w zęby mój sweter i ugniata łapkami? Ma pół roku i ostatnio robi to bardzo często. Kiedyś sporadycznie się zdarzyło. I czy można nie zauważyć pierwszej rui?
mam kocurka, Cycus ma juz ok. 8 miesiecy, jest miesiac po kastracji, odkad go mamy (przyblakal sie jak mial ok. 3 miesiecy) zwsze jak wskoczy na nasze lozko (czyli co noc) to ugniata lapkami posciel, to samo jak polozylismy koc na koldrze
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-02-16, 11:43   #2066
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

Gdzieś czytałam, że to pozostałość po okresie kiedy malutki kociak był karmiony cycem przez mamę i ugniatał tak jej brzuch żeby mleko lepiej spływało
Moje koty też ugniatają, Sajgonka rzadziej, Kosina bardzo często, zawsze jak się chce położyć na kocu albo na moim ciuchu to najpierw sobie musi pougniatać. A kiedyś miałam kotkę która przy ugniataniu ciamkała, jakby chciała ssać - szczególnie sobie upodobała moje spodnie od pidżamy, jak ich nie schowałam to zaraz były całe zaślinione

Co do rujki to podobno może się zdarzyć tak, że pierwsza ruja u kotki przebiega bardzo "cicho" i te najbardziej charakterystyczne objawy mogą się pojawić tylko przez chwilę, tak że mogą zostać niezauważone przez opiekuna.
Stary 2011-02-16, 14:04   #2067
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patbar Pokaż wiadomość
to największy komplement od kotka
tzn że jest mu dobrze, czuje się bezpieczny i tak jak lipcowa pisze - to pozostałość po przebywaniu z matką
kiedyś non stop miałam takie komplemeny, a teraz... na głupie miziaki pod bródka muszę sobie zasłużyć
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 14:10   #2068
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
to największy komplement od kotka
tzn że jest mu dobrze, czuje się bezpieczny i tak jak lipcowa pisze - to pozostałość po przebywaniu z matką
kiedyś non stop miałam takie komplemeny, a teraz... na głupie miziaki pod bródka muszę sobie zasłużyć
znaczy Cyckowi dobrze z nami moj maz to czasami mowi na niego zdrajca bo nawet jak caly dzien on sie nim zajmuje (daje jesc, bawi sie, wyszczotkuje) to Cycek do mnie przychodzi dac buzi, wystawia szyje, wieczorem zawsze dostaje buziaka jak juz leze
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-02-16, 14:11   #2069
monika_sonia
KOTerator

Witam.

Może mi któraś z Was powiedzieć jak często powinien oddychać kociak?

Wcześniej nie zwracałam na to uwagi lub nie było tak po prostu ale wydaje mi się, że moja kotka za szybko oddycha Przynajmniej częściej niż koty mojej babci ;(

Oddycha ok. 30 razy na minutę jak śpi, jak śpi i mruczy albo jak chodzi to ok. 40 ... I cały czas się jej to futro rusza bardzo szybko (według mnie bardzo szybko).

Oddycha z zamkniętym pyszczkiem, normalnie je, bawi się, wygląda na zdrową.

Powiedzcie mi błagam, że ja tylko panikuję i szukać dziury w całym ;( Pół nocy czytałam o kociej astmie, kardiomiopatii itp.

Mam lecieć do weta?

Stary 2011-02-16, 14:24   #2070
ktsw
Zakorzenienie

sory, ale nigdy nie liczyłam ile razy na minute oddychają moje koty
ma jakies inne niepokojące objawy?
ktsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości