Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 113 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-16, 08:30   #3361
kasiunia_84
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez Koka_inna Pokaż wiadomość
Witajcie aparatki
Wróćiłam właśnie od orto. założyła mi hyraxa i to jest jakieś nieporozumienie :P Nie umiem przełknąć śliny a w dodatku mówię strasznie niewyraźnie! Za chwilę idę ze znajomymi do baru, już widzę jak się będą ze mnie śmiać są bezlitośni ;p Już się nie mogę doczekać aż założy mi złoma na górę ;] najprew muszę się z tym pomęczyć około 3mc ale mam nadzieję, że założy mi ten aparat wcześniej niż za 3miechy ;] zobaczymy jak ta moja szczęka się będzie rozszerzać ;] widzę, że niektóre z was miały zakładane aparaty równocześnie z 'rozszerzaczami szczęki' też bym tak chciała
dlaczego orto założyła Ci Hyraxa?? masz bardzo stłoczone zęby??
zapuszczam włosy... ROŚNIJCIE !!!
kasiunia_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 09:30   #3362
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez lupinka Pokaż wiadomość
a ja dokładnie dziś, założyłam więc to dopiero początek mojej drogi, ale mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku jak narazie nie boli, jeść jeszcze nic nie próbowałam więc chyba dziś dam już sobie z tym spokój i pójdę spać, trzeba się przyzwyczaić ale bardzo się cieszę!

a jeszcze mam pytanie, to normalne, że narazie mam założone oba łuki i separatory a pierścienie dopiero na następnej wizycie? jakoś zawsze mi się wydawało, że to zakłada się od razu wszystko ;p
też tak miałam założony, więc się nie przejmuj, tak też może być
mi na dole sie nie zrobiła 'dziura' na pierścień mimo mojego wciskania separatorów (chodziłam z nimi miesiąc na dole). poszłam do orto i okazało się, że po prostu moja dentystka zakładając mi plombe odbudowała mi tak jakby tego zęba i on sie 'połączył' z tym obok (tak przynajmniej ja to zrozumiałam) orto musiała mi ją trochę spiłować
ale moją dentystkę kocham, bo gdziekolwiek nie pójdę do orto czy do innego dentysty chociażby, to każdy chwali że dobrze ona robi i tak ładnie

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ----------

olasia99 Misia, Ty masz już proste ząbki?
a jak coś Ci jeszcze się w nich nie podoba, to powiedz orto o tym
a to żółte to takie znaczniki, który zamek ma być gdzie chyba

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 10:41   #3363
Ula05
Raczkowanie

GG do Ula05

Cytat:
Napisane przez a3udi Pokaż wiadomość

Czytałam gdzies że można zrobic zabieg na poszerzanie żeby ten łuk podniebienny przełamac i nie wiem czy nie będę musiała go wykonac skoro hass nie dał rady ..

Czytałam o tym i moja orto ma chłopaka po takim zabiegu u niego jest masakra wszystko go boli:/ bo jednak to spora ingerencja. Ja mam nadzieję że nie będe musiała tego robić...

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Jakkolwiek Pokaż wiadomość
Poczytuję Was od jakiegoś czasu i postanowiłam się przyłączyć do grona aparatek 24 lutego mam wizytę, pewnie mnie hyrax/hass czeka i aparacik kosmetyczny. Umówiłam się do dr. Izabeli Żak w Gdańsku (wiem, że przyjmuje też w Gdyni). Czy któraś z Was do niej chodzi lub słyszała jakąś opinię?
Też jestem stara dupa i też będę się broniła w aparacie
no to witaj w klubie hehe hyrax jest troche inny od hassa no i z tego co wiem to czasem nosi sie do hyraxa maskę zewnętrzną :/ damy rade obrona będzie nasza hehe
Ula05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 11:02   #3364
BlackCat1990
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Mam aparat jz 7 miesiecy, jak ten czas leci

A jesc mozna wszystko, trzeba tylko 'umiec'
Właśnie! bo tutaj chodzi też o "technikę" jedzenia..
Kurde, bo ja mam tak że nie grzyzę jedynakami (mimo, że mnie już od daaawna) nie bolą tylko tymi bocznymi zębami i oczywiscie dalasza częsc przezuwania odbywa się na zębach tylnych. I zawsze było ok, normalnie wszystko ale odkad odpadl mi zamek mam jaką taka wewnętrzną blokadę.. I zupełnie nie wiem jak "gryzc"...

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
ja na drugi dzień zjadłam już normalny obiad (kotleta który był bardzo drobno pokrajany), zęby bolały ale nie chciałam się przerzucać na karmę dla dzieci

ja przeważnie jem kinder bueno ale zdarzają się też pieroty, bajeczne, twixy, marsy i 3bity ogólnie każdego mogę zjeść oprócz kit kata... jego lepiej nie jeść nawet jak nie ma się aparatu... zęby na nim można połamać
kinderbueno jadłam, o pierotach itp zapomniałam, że w ogóle są ale ale twixy?! przecież są twarde i ten: karmel a mars taki ciągnący się.

kitkaty to porazka dla zadrutowanych

ostatnio wypróbowałam też, taka czekolade Bąblade czy jakos tak ta co jest "wypełniona bąbelkami powietrza" dało rade zjesc

ah i te mini batoniki Kinderki tez są ok

(jezu, wyszlam na jakas maniaczke słodyczy a wcale tak nie jest! po prostu lubie miec wybór )
Stary 2011-02-16, 11:10   #3365
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
shinigami0717, wklejałam zdjęcia, ale nie widzę poprawy od tamtego czasu.
1 od góry - dzień założenia góry, 20.01. Środkowe to założenie dołu, jakoś w maju. Ostatnie to sierpień. Pamiętam, że dostałam wtedy łańcuszek (który żółknieje po tygodniu -.- i pękł mi za kłem, bo miałam na 12 oczek i wybieram się do ortodonty 2 tygodnie po nowy.). I nie widzę od tamtej pory kompletnie żadnej poprawy. ortodonta mi powiedział ostatnio, że się ładnie prostują i jeszcze trochę, a się je wyrówna i można zdejmować
Poza tym strasznie dziąsła mi spuchły, zęby są krótkie, wędzidełko za górnymi 1 mi puchnie, nie dał mi orto skierowania na wycięcie, nie mogę mieć kolorowych gumek i w ogóle moje zęby są krzywe

A tka btw to co to jest żółte i czerwone na zamkach na 1 zdjęciu? Widać to najbardziej przy kłach. Później tego nie miałam, a nie przypominam sobie wymiany zamków.
Co ty chcesz? Przeciez na ostatnim zdjeciu zeby masz proste

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 11:11   #3366
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez BlackCat1990 Pokaż wiadomość
Właśnie! bo tutaj chodzi też o "technikę" jedzenia..
Kurde, bo ja mam tak że nie grzyzę jedynakami (mimo, że mnie już od daaawna) nie bolą tylko tymi bocznymi zębami i oczywiscie dalasza częsc przezuwania odbywa się na zębach tylnych. I zawsze było ok, normalnie wszystko ale odkad odpadl mi zamek mam jaką taka wewnętrzną blokadę.. I zupełnie nie wiem jak "gryzc"...

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

kinderbueno jadłam, o pierotach itp zapomniałam, że w ogóle są ale ale twixy?! przecież są twarde i ten: karmel a mars taki ciągnący się.

ostatnio wypróbowałam też, taka czekolade Bąblade czy jakos tak ta co jest "wypełniona bąbelkami powietrza" dało rade zjesc

(jezu, wyszlam na jakas maniaczke słodyczy a wcale tak nie jest! po prostu lubie miec wybór )
ja właśnie tylko ugryzam () kawałek jedzenia 1, ale przeżuwam tylnymi, a często nawet ugryzam (słowotwórstwo mi tu podkreśla no ) tylnymi

ja jak jem twixy, to je łamę ręką, albo gryzę tylnymi
a marsy są miękkie w miarę, a tego karmelu nie ma nie wiadomo ile

ja też lubię mieć wybór
teraz to jak idę do sklepiku, to facetka od razu daje mi 'marsa podwójnego' albo pyta się, czy może być pojedynczy (jak podwójnych nie ma) albo mówi od razu 'marsów nie ma'

Stary 2011-02-16, 12:00   #3367
lupinka
Zadomowienie

no, postanowiłam się z Wami podzielić zdjęciami moich ząbków, generalnie prostuję nieduże nierówności w obu łukach i po 6-8 m-cach zostaną mi dołożone jakieś szyny (ktoś wie co to jest???) żeby wyciągnąć żuchwę do przodu bo względem szczęki jest bardzo z tyłu ;p

noc po założeniu przeżyłam i dziś o ile nie gryzę to jest ok, ale jak tylko spróbowałam pogryźć plasterek ogórka to już wiedziałąm, że dziś z kanapek nici ;p przyzwyczajać się na siłę czy samo przejdzie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (12,7 KB, 76 załadowań)
lupinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 12:45   #3368
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dziewucha Pokaż wiadomość
zacznij pisać książki
nie mam czasu

Cytat:
Napisane przez paulina18021995 Pokaż wiadomość

ejjj, nie ja chcę jeszcze iść do mojej przemiłej dentystki
od niemowlaka? to kiedy Ty się nauczyłaś czytać, w łonie matki już?
tak bo moja rodzicielka podobnie jak ja woli ksiazke niz telewizor i temu podobne rozrywki i bedac ze mna w ciazy czytala na glos mipo porodzie to samo zreszta kobieta jest nauczycielka i juz w przedszkolu szkolila mnie w czytaniu dziecinstwo mialam "przesra#$%^$" ale teraz jestem jej wdzieczna :P zreszta ja sama bedac w zerowce juz uczylam swoje misie dodawac i odejmowac ulamki mnozenie i dzielenie bylo jeszcze dla mnie zatrudne ale ciiii miski do tej pory o tym nie wiedza

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

Cytat:
Napisane przez anusiaa81 Pokaż wiadomość
A ja dziś mam dokładnie roczek z moim złomkiem , jestem w połowie drogi do pięknego uśmiechu
Pozdrawiam cieplutko
happy b-day to u... happy b-day to u....<wdech> happpppppppyyyyy bbbbbbbbbbbbb-daaaaaaaaaaayyyyyyy toooooooooooooooooooooooo oo uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu uuuuuuu....<wdech> happyyy b-daaayyy too uuuuu

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
miałam tak przez pierwsze pół roku... potem mi przeszło człowiek nie może spędzić całego życia na myciu zębów
no nie moze ja mylam jeszcze przed aparatem po kazdym posilku zeby ciastka tez sie liczyly w aparacie mniej wiecej po pol roku mi przeszklo i myje 4 razy dziennie, ale czasem i zdarza sie 3

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

Cytat:
Napisane przez mivol Pokaż wiadomość
pisz, pisz liczba pacjentów spadnie conajmniej o połowę
hrhrhrhr

Aparatka sobie jestem
Góra->28.05.10 Dół->14.08.10
Koszta - 3860

Lilllith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 13:50   #3369
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Cytat:
olasia99 Misia, Ty masz już proste ząbki?
a jak coś Ci jeszcze się w nich nie podoba, to powiedz orto o tym
a to żółte to takie znaczniki, który zamek ma być gdzie chyba
Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Co ty chcesz? Przeciez na ostatnim zdjeciu zeby masz proste
Nie są proste, naprawdę. Dalej na dole są stłoczone, na górze dwójki chowają się za jedynkami... Od sierpnia nic się nie zmieniło, kompletnie nic. A jak powiedziałam o tym orto, to się wkurzył, wiadomo jak to prywatny - jak wszystko jest cacy i dajesz kasę, to jest ok, a jak jakaś uwaga to niezbyt
Stary 2011-02-16, 14:02   #3370
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Nie są proste, naprawdę. Dalej na dole są stłoczone, na górze dwójki chowają się za jedynkami... Od sierpnia nic się nie zmieniło, kompletnie nic. A jak powiedziałam o tym orto, to się wkurzył, wiadomo jak to prywatny - jak wszystko jest cacy i dajesz kasę, to jest ok, a jak jakaś uwaga to niezbyt
na dole stłoczone - tzn. że nadal krzywe, czy po prostu ich tam dużo, ale są ładnie ułożone?
a co do dwójek - też jedną mam jeszcze za jedynką i orto mi troche te zęby piłuje
moja taka nie jest... zwracam jej uwagę, że to w moich zębach mi się nie podoba (przynajmniej na ostatniej wizycie) i ogólnie troche z nią pogadałam... zła nie była na pewno, jedyne co to trochę zmęczona

Stary 2011-02-16, 14:16   #3371
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Mi orto zębów nie piłuje. Masz dwójkę za jedynką, ale zauważ, że ja noszę aparat pół roku dlużej niż Ty
Hmmmm no na dole jest ich za dużo, ale są tez równe. jak otwieram buzię i patrzę od wewnętrznej strony, tam gdzie nie ma zamków, to nie są proste. Szczególnie jedynka w tyle zostaje. Góra też nie stoi równo. W marcu mam wizytę i spytam się, czy te zeby można jeszcze jakoś ruszyć, bo od sierpnia nie widzę zmian, czy niepotrzebnie już go noszę
Stary 2011-02-16, 14:22   #3372
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Mi orto zębów nie piłuje. Masz dwójkę za jedynką, ale zauważ, że ja noszę aparat pół roku dlużej niż Ty
Hmmmm no na dole jest ich za dużo, ale są tez równe. jak otwieram buzię i patrzę od wewnętrznej strony, tam gdzie nie ma zamków, to nie są proste. Szczególnie jedynka w tyle zostaje. Góra też nie stoi równo. W marcu mam wizytę i spytam się, czy te zeby można jeszcze jakoś ruszyć, bo od sierpnia nie widzę zmian, czy niepotrzebnie już go noszę
pogadaj z nim, bo inaczej na pewno tego nie załatwisz...
powiedz że nie podobają Ci sie Twoje zęby, że dla Ciebie są jeszcze krzywe...

Stary 2011-02-16, 14:47   #3373
Jakkolwiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ula05 Pokaż wiadomość

no to witaj w klubie hehe hyrax jest troche inny od hassa no i z tego co wiem to czasem nosi sie do hyraxa maskę zewnętrzną :/ damy rade obrona będzie nasza hehe
Wiem, że to co innego, ale oba rozszerzają szczękę, a ja jeszcze nie byłam na konsultacji, więc nie wiem co mi założą W ogóle, to jesteś moją imienniczką Ja obraonę (inż dopiero) mam za rok, więc już się przyzwyczaję do aparatu mam nadzieję Stresuję się tą wizytą, śniły mi się robaki wychodzące z aparatu

Jakkolwiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 15:45   #3374
Ula05
Raczkowanie

GG do Ula05

Cytat:
Napisane przez Jakkolwiek Pokaż wiadomość
Stresuję się tą wizytą, śniły mi się robaki wychodzące z aparatu
hehe no to masz czas moja imienniczko a co do wizyty to się nie nakręcaj nic nie boli dopiero po wyjściu z gabinetu będziesz się dziwnie czuła zwłaszcza z Hyraxem/hassem ale 3 dni i będzie lepiej. Ja wszystko co jem jadę blenderem, no i po każdym posiłku myje zęby bo między podniebienie a aparat wchodzi jedzenie i czasem trudno je wydostać. Do czyszczenia mam wyciorki jordana i strzykawkę i miękką szczoteczkę do zębów. A co do gumek ładne są jasno niebieskie i różowe

Edytowane przez Ula05
Czas edycji: 2011-02-16 o 15:48
Ula05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 15:45   #3375
Koka_inna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiunia_84 Pokaż wiadomość
dlaczego orto założyła Ci Hyraxa?? masz bardzo stłoczone zęby??
Nie mam miejsca na jedną trójkę i rośnie ona wyżej ;[ Orto. powiedziała, że może mi czwórki wyrwać, ale wolałaby spróbować z hyraxem bo szkoda usuwać
Koka_inna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 16:09   #3376
Antarktyda
Raczkowanie

heeej, a słuchajcie !
Niech każda przy okazji, jeśli może, wypowie się ile nosiła/ma nosić aparat? Ciekawa jestem jak to jest gdzie indziej, hmm i jak mają inni, czy b. podobnie, czy też różnie. (???)

"
Antarktyda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 16:19   #3377
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez Antarktyda Pokaż wiadomość
heeej, a słuchajcie !
Niech każda przy okazji, jeśli może, wypowie się ile nosiła/ma nosić aparat? Ciekawa jestem jak to jest gdzie indziej, hmm i jak mają inni, czy b. podobnie, czy też różnie. (???)
orto na początku powiedziała: 2-2,5 roku, ale postaramy się w 2 i niedawno właśnie coś o 2 mówiła

Stary 2011-02-16, 16:23   #3378
BlackCat1990
Rozeznanie

ja 1,5-2 lata

myśle ze na wakcje 2012 bede już zdjęta
Stary 2011-02-16, 16:33   #3379
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:

zapomniałam jeszcze o aero a co do karmelu to przecież on się rozpuszcza w buzi i nie ma problemu a twixa nie gryze jedynkami tylko 2 albo 3

Cytat:
heeej, a słuchajcie !

ja górę noszę 1 rok i 7 miesięcy a dół rok... mam niby nosić 2,5 roku ale nie wiem czy zdejmą mi razem czy każdy będe nosić 2,5... a leczę się w Warszawie

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 17:51   #3380
BlackCat1990
Rozeznanie

gdzie leczysz sie w warszawie?
Stary 2011-02-16, 18:59   #3381
xkarusx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lupinka Pokaż wiadomość
a ja dokładnie dziś, założyłam więc to dopiero początek mojej drogi, ale mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku jak narazie nie boli, jeść jeszcze nic nie próbowałam więc chyba dziś dam już sobie z tym spokój i pójdę spać, trzeba się przyzwyczaić ale bardzo się cieszę!

a jeszcze mam pytanie, to normalne, że narazie mam założone oba łuki i separatory a pierścienie dopiero na następnej wizycie? jakoś zawsze mi się wydawało, że to zakłada się od razu wszystko ;p
ja miałam założony górny łuk 15 stycznia, z lewej strony miałam zamki do czwórek,a z prawej do piątek. w ostatni piątek miałam wizytę i separacje miałam ttylko od pt do sob, a w sobote założyła mi pierścienie. więc tak dziwnie trochę, ale widocznie tak musiało być

Cytat:
heeej, a słuchajcie !
ponad 2 lata, krócej niż 2,5 czyli myślę że gdzieś tak 2 lata i z 3 miesiące. ale zobaczymy jak to wyjdzie
xkarusx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 19:06   #3382
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
właśnie bo też leczę się w Warszawie

Stary 2011-02-16, 19:36   #3383
BlackCat1990
Rozeznanie

ja w DentalMediCenter na Bemowie
trafiłam tam przez totalny przypadek gdy zalamałam sie, ze w DentalLux chcieli ode mnie 4 tys za 1 łuk bezligaturowego ceramicznego
a tutaj ponad połowe taniej... chociaz i tak nie jestem przekonana do kompetencji orto, ale coż, moze jestem przewrazliwiona.

Edytowane przez BlackCat1990
Czas edycji: 2011-02-16 o 19:38
BlackCat1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 19:46   #3384
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Cytat:
właśnie bo też leczę się w Warszawie

leczę się na bielanach na ul Gwiaździstej

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 20:22   #3385
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
ja w DentalMediCenter na Bemowie
trafiłam tam przez totalny przypadek gdy zalamałam sie, ze w DentalLux chcieli ode mnie 4 tys za 1 łuk bezligaturowego ceramicznego
a tutaj ponad połowe taniej... chociaz i tak nie jestem przekonana do kompetencji orto, ale coż, moze jestem przewrazliwiona.
Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość

leczę się na bielanach na ul Gwiaździstej
ja leczę się w Wojewódzkim Centrum Stomatologii
ja byłam już tam jakoś w 4 podstawówce, ale rodziców przeraził wówczas koszt stałego aparatu (wtedy - 2000 zł) i wybrali wyjmowany

Stary 2011-02-16, 20:27   #3386
BlackCat1990
Rozeznanie

Cytat:
ja leczę się w Wojewódzkim Centrum Stomatologii
ja byłam już tam jakoś w 4 podstawówce, ale rodziców przeraził wówczas koszt stałego aparatu (wtedy - 2000 zł) i wybrali wyjmowany
ja ide 3.03 na wyrwanie 8 tam - boje sie !
Stary 2011-02-16, 20:29   #3387
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Misia będzie dobrze

Stary 2011-02-16, 20:32   #3388
Antarktyda
Raczkowanie

BlackCat - nie bój !

Mhm, no to czyli widzę, że podobnie jest z tym okresem leczenia. 2 lata to standart chyba :P

"
Antarktyda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 20:39   #3389
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:

specjalnie dla Ciebie moge stworzyc nowy scenariusz przebiegu wyrwaniua 8

Aparatka sobie jestem
Góra->28.05.10 Dół->14.08.10
Koszta - 3860

Lilllith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 20:40   #3390
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez Lilllith Pokaż wiadomość
specjalnie dla Ciebie moge stworzyc nowy scenariusz przebiegu wyrwaniua 8
następną chcesz straszyć?
to mogę Ci opisać budynek z zewnątrz i wewnątrz jak chcesz

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości