|
|
#3331 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
Wyciorki można kupić w aptece (ja ostatnio kupiłam i było 5 szczoteczek w opakowaniu i kosztowały 15zł) pierwszy wyciorek orto mi dała ale połamał się przy czyszczeniu zębów a co do szczoteczki elektrycznej to myję nią zęby czasami, nie chcę zębów nią męczyć bo jest twarda więc myje np. Rano i wieczorem elektryczną a w dzień zwykłą, miękką.
|
|
|
#3332 |
|
Przyczajenie
|
Ja dopiero będę miała aparat, ale chciałam was zapytać czy faktycznie zęby trzeba myć po każdym posiłku, nawet jak się zje np. ciastko ?
|
|
#3333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moją koleżankę nawet orto straszyła, że jak nie będzie, to będzie miała czarne zęby ![]() przejdź najpierw przez fazę manii ;D
|
|
|
#3334 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
liczba pacjentów spadnie conajmniej o połowę ![]() Jak zjem ciastko i wiem, że np. za pół godziny obiad to nie myję, tylko przepłukuję. Ale tak to szczotkuję zęby po każdym jedzeniu..zmniejszyłam liczbę przekąsek żeby nie biegać co chwilę do łazienki |
|
|
|
|
#3335 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
człowiek nie może spędzić całego życia na myciu zębów
|
|
#3336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po tym, jak musiałam już zjeść, a nie mogłam umyć (brak warunków, łazienki) kilka razy mi przeszło
|
|
|
#3337 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
ja też to mam nie martw się mnie też się nie równo rozszerza mało tego zgryz mi się przesunął ( środek góry i dołu mija się ) i orto mówiła że wszystko ok i ładnie się rozszerza więc ok . Dzisiaj przekręciłam go 40 raz i za tydzień na wizytę mam nadzieję że za 3 mce będę go mogła zdjąc . Mała rada na przekręcanie nie trzymaj tego "śrubokręcika" za koniec tylko tuż przy metalowym druciku i przekręcaj aż do gardła i głowa boli przy rozskręcaniu ale przyzwyczaisz się ![]() Pozdrawiam jak coś to pisz ps. też mam 25 lat a mówiła ci orto ile bedziesz musiała hassa nosic ??
Góra - Hassa - 24.11.2010 r. Dół - Metalowy - 24.11.2010 r. Gumki : czerwone Były : różowe Wymiana łuku : 100 zł Rzucam palenie ![]() ![]() Edytowane przez a3udi Czas edycji: 2011-02-14 o 23:02 |
|
|
|
|
#3338 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3339 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wczoraj dzwoniłam do mojej orto mówiła że za mniej więcej 14 razem powinna zrobić mi się szpara między 1kami "przerwa na fajke" hehe 7 marca mam mieć zablokowaną śrubę za 2 mieś ten drucik szyne czy jak to tam się zwie no i tak to wygląda.
|
|
|
|
|
#3340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nie chodziłam do przedszkola - była taka bajka jeszcze pamiętam jak rodzicom sie kilka razy nie udało kupić na czas zabawki, to było, że tata poszedł w nocy do garażu i zamknął drzwi, więc myszki nie mogły sie dostać żeby zabrać ząbek
|
|
|
#3341 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3342 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
no cóż... powiem Wam że mam 20 lat i też przez wiele lat miałam obawy, wstydziłam się itd... Ale to było głupie, infantylne podejście. Żałuję, że kiedyś gdy rodzice proponowali mi stały aparat, ja nie chciałam bo.. się wstydziłam A teraz miałabym już ladne proste ząbki... Jednak myślę, że musiałam dojrzeć do tej decyzji. Jestem zdecydowana na aparat i nawet nie mogę się doczekać , kiedy go będę miała... myślę o nim całymi dniami , marzę po prostu Naprawdę dziewczyny im szybciej , tym lepiej . Jeśli macie wątpliwości - pomyślcie jakie potem będą cudowne efekty! I .. po prostu zróbcie to nie dla kogoś, tylko dla siebie Ja niestety teraz nie mogę liczyć na wsparcie rodziców, mają małe problemy fonansowe... Poza tym studiuję i nie mogę zarobić sobie na aparat. Ale.. postanowiłam że w te wakacje będę pracowała i odłóże sobie Oczywiście rodzice mi pomogą, ale nie chcę ich obciążac na dzień dzisiejszy kosztami [nie małymi jak wiadomo] i cieszę się że sama zarobię na aparacik![]() Co do kwestii podobania się komuś... Mam od roku chłopaka, to bardzo poważny związek, i na poczatku wstydziłam się przy nim uśmiechać wogóle, bałam się ,że zobaczy moją wadę... Ale on sam mi powiedział, że widział moja wadę, i żebym się nie wstydziła, lbo itak mnie kocha... Ale rozmawialiśmy wspólnie o aparacie i myślę że byłam strasznie głupia, myśląc że nie będę się mu w nim podobała, czy coś w tym rodzaju.. Wręcz przeciwnie, napewno będzie zadowolony, że robię coś dla siebie, że o siebie dbam, zamiast użalać się nad sobą, wstydzić sie swojej wady i nic z nią nie robić skoro mogę... Jeszcze mu nie mówiłam o tym że w wakacje planuję zarobić na aparat, alę niedlugo mu powiem i myślę ze bedzie mile zaskoczony Dziewczyny, nie zastanawiajcie sie tylko bierzcie przykład ze mnie ! ![]() Pozdrawiam Was gorąco, trzymajcie kciuki żeby mi się udało, a ja trzymam kciuki za Was P.S. Czytam wątek codziennie i ogładam zdjęcia z waszych ślicznych ząbków, marząc o tym samym
|
|
#3343 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Mnie też powinna się zrobic szpara miedzy jedynkami niestety uparte są te moje zębule . 21 idę na kontrol zobaczymy co mi powie ... Czytałam gdzies że można zrobic zabieg na poszerzanie żeby ten łuk podniebienny przełamac i nie wiem czy nie będę musiała go wykonac skoro hass nie dał rady ..
|
|
#3344 |
|
Przyczajenie
|
To ja jeśli chodzi o higiene "bzika" mialam tydzien. Nawet po wypiciu soku xD. (po wodzie tez mialam ochote ale to juz paranoja byla). Potem poszlam do szkoły i sie troche zmienilo, wiadomo. Po 3 tygodniach myje po kazdym posiłku i po słodyczach. Po sokach słodkich płukam woda, albo płynem jeżeli długo nie myłam (ok 2 godziny)
|
#3345 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
szkliwo sobie zetrzesz! w porównaniu z wami jestem straszliwym niechlujem...
|
|
#3346 |
|
Raczkowanie
|
ja myje po każdym posiłku, a po kawie porządnie płuczę, a teraz pytanie z innej paki. Dziewczyny po jakim czasie normalnie gryzłyście pokarm, ja już tydzień mam założony aparat- oba łuki- no i dalej jadę na papkach może to też przez to, że mam podwyższenia na 6kach żeby górne zęby nie haczyły o zamki na dole. Koszmar, chleb jakoś tam pogryzę ale z czymś twardszym mam już duży problem.
|
|
|
|
#3347 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny, jakie batony mozna jesc przy aparacie zeby nie były za twarde i zeby zamki nie po odpadaly? Od dłuzszego czasu jem milkiłeje, ale już mi się przejadły
|
#3348 |
|
Raczkowanie
|
Hmmm... ja jadłam bajeczne i pierroty
|
|
|
|
#3349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Marsy i Twixy są miękkie Możesz też 3bity na zasadzie łamania i powiedzmy ssania w policzku Jeszcze kinder mleczną kanapkę
|
|
|
#3350 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja lubię kinder bueno ![]() Po założeniu łuku to ja wiem... w sumie po kilku (3-4) dniach jadłam już raczej wszystko. A przez wczorajszą wizytę nie mogę nic gryźć, nawet chleba bez skórek :/ |
|
|
|
|
#3351 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() najgorzej jest, jak siedzę do 17 w szkole, na 17.30 mam być na plebanii (przygotowanie do bierzmowania), więc wracam ok. 19 a jeszcze mam sie na następny dzień nauczyć ![]() Cytat:
odradzam snickersy, bo mają orzeszki niestety
|
|
|
#3352 |
|
Raczkowanie
|
A ja dziś mam dokładnie roczek z moim złomkiem
, jestem w połowie drogi do pięknego uśmiechu ![]() Pozdrawiam cieplutko
góra aparat bezligaturowy 15-02-2010 dół 31-05-2010 koniec przygody z aparatem 21-11-2012 foto #1752 .....bo każdy ma swojego anioła i jest dla kogoś aniołem... |
|
|
|
#3353 |
|
Wtajemniczenie
|
Poczytuję Was od jakiegoś czasu i postanowiłam się przyłączyć do grona aparatek
24 lutego mam wizytę, pewnie mnie hyrax/hass czeka i aparacik kosmetyczny. Umówiłam się do dr. Izabeli Żak w Gdańsku (wiem, że przyjmuje też w Gdyni). Czy któraś z Was do niej chodzi lub słyszała jakąś opinię? Też jestem stara dupa i też będę się broniła w aparacie
|
|
|
|
#3354 |
|
Zakorzenienie
|
Mam aparat jz 7 miesiecy, jak ten czas leci
![]() A jesc mozna wszystko, trzeba tylko 'umiec'
|
#3356 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
więc to dopiero początek mojej drogi, ale mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku jak narazie nie boli, jeść jeszcze nic nie próbowałam więc chyba dziś dam już sobie z tym spokój i pójdę spać, trzeba się przyzwyczaić ale bardzo się cieszę!a jeszcze mam pytanie, to normalne, że narazie mam założone oba łuki i separatory a pierścienie dopiero na następnej wizycie? jakoś zawsze mi się wydawało, że to zakłada się od razu wszystko ;p |
|
|
|
|
#3357 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
emka_333 trzymam kciuki! Cytat:
![]() Cytat:
![]() wczoraj miałam wizytę i zostałam obdarowana wyciągami.. miałam nie marudzić, ale muszę się wyżalić.. to jest okropneeee wszystkie zęby mnie bolą.. i szczęka! nie wiecie ile trzeba takie coś nosić? bo ja staram się być dzielna i mam postanowienie, że będę zdejmować wtedy, kiedy będę musiała.. a gumki wzięłam różowe
|
|
#3358 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ogólnie każdego mogę zjeść oprócz kit kata... jego lepiej nie jeść nawet jak nie ma się aparatu... zęby na nim można połamać
|
|
#3359 |
|
Raczkowanie
|
ja jem kinder bueno
|
#3360 |
|
Zakorzenienie
|
shinigami0717, wklejałam zdjęcia, ale nie widzę poprawy od tamtego czasu.
1 od góry - dzień założenia góry, 20.01. Środkowe to założenie dołu, jakoś w maju. Ostatnie to sierpień. Pamiętam, że dostałam wtedy łańcuszek (który żółknieje po tygodniu -.- i pękł mi za kłem, bo miałam na 12 oczek i wybieram się do ortodonty 2 tygodnie po nowy.). I nie widzę od tamtej pory kompletnie żadnej poprawy. ortodonta mi powiedział ostatnio, że się ładnie prostują i jeszcze trochę, a się je wyrówna i można zdejmować ![]() Poza tym strasznie dziąsła mi spuchły, zęby są krótkie, wędzidełko za górnymi 1 mi puchnie, nie dał mi orto skierowania na wycięcie, nie mogę mieć kolorowych gumek i w ogóle moje zęby są krzywe ![]() A tka btw to co to jest żółte i czerwone na zamkach na 1 zdjęciu? Widać to najbardziej przy kłach. Później tego nie miałam, a nie przypominam sobie wymiany zamków.
Edytowane przez olasia99 Czas edycji: 2011-02-15 o 23:29 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.

napiszcie proszę co o tym myślicie
a co do szczoteczki elektrycznej to myję nią zęby czasami, nie chcę zębów nią męczyć bo jest twarda więc myje np. Rano i wieczorem elektryczną a w dzień zwykłą, miękką.

człowiek nie może spędzić całego życia na myciu zębów

i nie chodziłam do przedszkola - była taka bajka 

Mogę trochę pomarudzić? Trzymam cały czas w sobie te swoje głupkowate rozterki, które cąły czas mnie jednak męczą... dlatego w końcu to napiszę. Wysłuchacie? od razu mówię, że to dosyć pesymistyczne myśli, więc nech każdy czyta na swoją odpowiedzialność
A teraz miałabym już ladne proste ząbki... Jednak myślę, że musiałam dojrzeć do tej decyzji. Jestem zdecydowana na aparat i nawet nie mogę się doczekać , kiedy go będę miała... myślę o nim całymi dniami , marzę po prostu
Ale on sam mi powiedział, że widział moja wadę, i żebym się nie wstydziła, lbo itak mnie kocha... Ale rozmawialiśmy wspólnie o aparacie i myślę że byłam strasznie głupia, myśląc że nie będę się mu w nim podobała, czy coś w tym rodzaju..

od pół roku ząbki stoją w miejscu